Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΗΠΑ ΚΑΙ G8 ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΡΕΠΠΑ ΚΑΤΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 200.000 ΔΡΧ
  • [05] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [07] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ 67,9% ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
  • [08] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ:ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [10] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΓΙΑΛΟΒΑ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 4η ΗΜΕΡΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [12] ΤΟ ΡΚΚ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
  • [13] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΗΠΑ ΚΑΙ G8 ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού έχουν αναλάβει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ομάδα των «Οκτώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για την Τουρκία, ώστε να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος με απευθείας συνομιλίες χωρίς όρους και δεσμεύσεις για το Κυπριακό.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας.

    [02] «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΡΕΠΠΑ ΚΑΤΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ο κ. Καραμανλής προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ο ίδιος ο aqwgc|r της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό για τη δράση της ρωσικής μαφίας στην Ελλάδα. Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ακόμη ότι «καλό είναι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί», ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθεί γραπτή απάντηση στον κ. Καραμανλή.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης. Ο επικεφαλής της Κ.Ο., γραμματέας της Νίκος Ακριτίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επεσήμανε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Κ.Ο, τον ρόλο της, τις θεσμικές αρμοδιότητες του προεδρείου της Κ.Ο. και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Οπως είπε «από τις 4 Οκτωβρίου αρχίζει η τελευταία σύνοδος αυτής της Βουλής, η οποία έχει να αντιμετωπίσει θέματα πολιτικά υψίστης σημασίας:

    Είναι η τελευταία προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στο τέλος αυτής της συνόδου - όποτε και αν είναι αυτό το τέλος - θα έρθουν και οι εκλογές» Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «ο πρωθυπουργός επανέλαβε - και το επαναλαμβάνουμε και εμείς - πως το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός των συνταγματικών προθεσμιών. Εάν, όμως, εξαιτίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισπευσθούν, κατ' αρχήν, για εμάς, καλώς να έρθουν. Είμαστε έτοιμοι. Δεν το θέλουμε, η ευθύνη θα είναι εκείνων που θα τις προκαλέσουν. Βεβαίως εμείς θα επιμείνουμε - αυτή είναι η θέση του πρωθυπουργού - ότι αυτή η Βουλή είναι σε θέση να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτή είναι μια υπόθεση που εξυπηρετεί την πολιτική ομαλότητα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας μας».

    Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Κοσμάς Σφυρίου, καθώς επίσης ο υπουργός Επικρατείας Κώστας Γείτονας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης.

    [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 200.000 ΔΡΧ

    Οσοι έχουν κάνει αίτηση και δικαιούνται την έκτακτη βοήθεια των 200.000 δραχμών θα τη λάβουν, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και, απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται για την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, παρατήρησε ότι είναι κατανοητό να έχει τεθεί ένα χρονικό όριο καταβολής του επιδόματος.

    [05] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων άρχισε έρευνα σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης τριάντα κτιρίων από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Αττική.

    Το θέμα εξετάζει δωδεκαμελής επιτροπή. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι η απόδοση των ευθυνών είναι επιτακτική ανάγκη και ηθικό χρέος προς αυτούς που χάθηκαν. Εξάλλου, ερωτηθείς για τις δηλώσεις σεισμολόγων σύμφωνα με τις οποίες επίκειται νέος σεισμός, ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία μέθοδος ασφαλούς πρόβλεψης σεισμών. Στο μεταξύ, το Κέντρο Ενημέρωσης των Σεισμοπλήκτων της Αττικής επισκέφθηκε το μεσημέρι η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. Το Κέντρο παρέχει πληροφορίες που αφορούν τους πληγέντες από το σεισμό. Λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν η σημασία της διεύρυνσης της θεσμικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το Κυπριακό. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η θεσμική μεταρρύθμιση στην Κομισιόν δεν πρέπει να ανατρέψει την ισορροπία που εγγυάται τη συμμετοχή των μικρών χωρών στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς προβλήματα η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «χωρίς να είναι όμηρος εκβιασμών από οποιαδήποτε πλευρά και μάλιστα από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

    [07] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ 67,9% ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

    Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας και κατά των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Martel , τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό «Money and Life». Το 67,9% των ψηφοφόρων επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Δεύτερος στις προτιμήσεις για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με ποσοστό 5%. Ακολουθούν ο Λεωνίδας Κύρκος με 1,9%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 1,6% και ο Μίκης Θεοδωράκης με 1%. Σε ό,τι αφορά τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Στεφανόπουλος συγκεντρώνει την προτίμησή τους με ποσοστό 87,2%, ενώ και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας προηγείται με ποσοστό 58,7% έναντι 12,4% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκε το 28,7% ενώ διαφώνησε το 63,3%.

    [08] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν τελικά στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η οποία χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις. Η συνεδρίαση άρχισε με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ανοδικά, εως και 2%. Στη συνέχεια όμως και πριν συμπληρωθεί μία ώρα από την έναρξη, σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο των τραπεζών, με αποτέλεσμα να κινηθεί πτωτικά και να κατέβει κάτω και από τις 5.500 μονάδες. Ωστόσο στη συνέχεια κατάφερε να ανακάμψει και να διαμορφωθεί στις 5.596 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξεως του 0,10%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 365 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση τις Εταιρείες Επενδύσεων και την Παράλληλη Αγορά που σημείωσαν πτώση. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 25.205 δρχ., της Ιονικής στις 17.780 δρχ., της Εμπορικής στις 28.990 δρχ., της Εργασίας στις 28.800 δρχ. και της Πίστεως στις 24.500 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 10.000 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 6.200 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.000 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στις 26.400 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 11.300 δρχ., του ΔΟΛ στις 27.210 δρχ., της Panafon στις 8.400 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 36.000 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ:ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Τουλάχιστον δέκα τσετσένοι πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών αεροπορικών επιδρομών των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων κατά στόχων στην Τσετσενία, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του τσετσένου Προέδου, Ασλάν Μασχάντοφ.

    Κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ρωσικών στρατευμάτων, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σημειώθηκαν ζημιές και στις δεξαμενές πετρελαίου στο Γκουντερμές, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκρόζνι ενώ επλήγη και το χωριό Κομσομολσκάγια, πολύ κοντά επίσης στο Γκρόζνι. Η ηλεκτιρκή εταιρεία για δεύτερη συνεχή ημέρα δεν λειτουργεί και οι κάτοικοι του Γκρόζνι και των γύρω περιοχών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα. Οι αρχές της Τσετσενίας υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 400 Τσετσένοι σκοτώθηκαν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και άρχισαν οι ρωσικές δυνάμεις τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, αριθμό που αμφισβητούν οι ρωσικές αρχές. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας κατά της Τσετσενίας και έκαναν έκκληση και στις δύο πλευρές να μην στρέφονται κατά των πολιτών. Σ.Π.

    [10] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΓΙΑΛΟΒΑ

    Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.12 π.μ. στην βορειοδυτική Τουρκία, με επίκεντρο την πόλη Γιάλοβα ανέφερε το σεισμολογικό Ινστιτούτο «Καντιλί» στην Κωνσταντινούπολη. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους μετέδωσε το τουρκικό ραδιόφωνο.Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε, όταν πανικόβλητο πήδηξε από το δεύτερο όροφο οικοδομής. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία σημειώνονται συνεχώς σεισμικές δονήσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Αυγούστου, που στοίχισε τη ζωή σε 15.550 ανθρώπους και ισοπέδωσε πολλές περιοχές στην δυτική Τουρκία. Ο.Κ.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 4η ΗΜΕΡΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι εξεγέρσεις στις τουρκικές φυλακές καθώς έπεσαν στο κενό οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τουρκικών αρχών και των κρατούμενων, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν ως ομήρους 72 δεσμοφύλακες. Ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Φερζάν Τζιτίτζι, δήλωσε μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων ότι έχουν επιλυθεί αρκετά προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι κατά τις επόμενες διαπραγματεύσεις των τουρικών αρχών με τους στασιαστές θα αποκλιμακωθεί τελικά η ένταση και θα λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα των ομήρων. Ο κ.Τζίτιτζι, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων σε προηγούμενες εξεγέρσεις στις τουρκικές φυλακές, είναι επικεφαλής των συνομιλιών μαζί με τον επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, Γιουτζέλ Σαϊμάν. Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους τις λεπτομέρειες των εκθέσεων των αυτοψιών που έγιναν στους κρατούμενους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο θάνατος όλων των κρατουμένων προήλθε από πυροβόλα όπλα και κυνηγετικές καραμπίνες.

    Οι δικηγόροι των οικογενειών των νεκρών υποστήριξαν, ωστόσο, ότι ο θάνατος των κρατουμένων προήλθε από τη χρήση εκτεταμένης βίας των τουρκικών αρχών ασφαλείας. Σ.Π.

    [12] ΤΟ ΡΚΚ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν απέρριψε έκκληση του τουρκικού στρατού για ολοκληρωτική και άνευ όρων παράδοση, υποστηρίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε αρκετές παραχωρήσεις και δεν μπορεί να προβεί σε άλλες. «Παρερμηνεύοντας τη θυσία μας για αδυναμία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το τουρκικό κράτος θέλουν να μας πιέσουν να παραδοθούμε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συμβουλίου της ηγεσίας του ΡΚΚ την οποία μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM.

    Παράλληλα, το ΡΚΚ τονίζει ότι είναι έτοιμο να κάνει θυσίες cia την ειρήνη και τη δημοκρατία ωστόσο κατέστησε σαφές ότι αρνείται να παραδοθεί τώρα και στο μέλλον. «Το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού εμμένει στον πόλεμο αντί στην ειρήνη, στην συνθηκολόγηση αντί για την ειρήνη, στις πιέσεις αντί για τη δημοκρατία και στην καταστροφική της πολιτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Λ.Μ.

    [13] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη βελγική κυβέρνηση το πράσινο φως για να αποζημιώσει το 80% των απωλειών των αγροτών, τις οποίες υπέστησαν από την καταστροφή χοιρινού και βοδινού κρέατος καθώς και πουλερικών που έχουν μολυνθεί από διοξίνη. Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα έχουν τη μορφή μετατροπής άτοκων δανείων σε επίδομα. Η Επιτροπή επέτρεψε επίσης το Βέλγιο να καλύψει το κόστος αναλύσεων κρέατος και πουλερικών σε εργαστήρια για τις οποίες έδωσε εντολή να διεξαχθούν πριν από τυχόν εξαγωγή τους. Η κυβερνητική βοήθεια, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν παράνομη, εγκρίθηκε με την προϋπόθεση να κηρυχθεί η μόλυνση από διοξίνη «έκτακτο γεγονός» για το οποίο επιτρέπεται η κρατική βοήθεια.

    Η Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη στο αίτημα του Βελγίου για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην αποζημίωση. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 19 November 1999 - 14:19:01 UTC