Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 21 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ Η ΝΔ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΦΑΛΚΟΝ
  • [03] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ
  • [04] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΛΧΑΝΕΚ
  • [05] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ (-4,91%) ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [08] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.100 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [09] ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
  • [10] ΜΟΣΧΑ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ ΤΟΝΟΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΚΟΣΤΟΦ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Με αργά, αλλά σταθερά βήματα φαίνεται ότι προχωράει ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Στις 21 και 22 Οκτωβρίου θα επαναληφθεί πρώτα στην Αγκυρα και μετά στην Αθήνα στις 25 και 26 ο νέος γύρος συνομιλιών.

    Στην Αγκυρα θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την οικονομική, εμπορική, τουριστική και περιβαλλοντική συνεργασία και στην Αθήνα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν πολιτισμό, λαθρομετανάστευση και οργανωμένο έγκλημα. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένους τομείς όπως οικονομία, τεχνολογία, μορφωτικών υποθέσεων, ενεργειακό, οι δύο επιτροπές έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία. Απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες για να μπουν οι τελικές υπογραφές και να ενεργοποιηθούν. Η θέληση για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος - όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι - υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Ενδεικτικό tou κλίματος αυτού είναι ότι στις συζητήσεις που γίνονται καμία πλευρά δεν θίγει θέματα που μπορεί να μπλοκάρουν το διάλογο. Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά δεν έχει θίξει το θέμα με τα μειονοτικά σχολεία, ούτε η τουρκική πλευρά έχει θίξει το θέμα της τρομοκρατίας.

    Ειδικότερα στα θέματα των μεταφορών επαναδραστηριοποιείται η μεικτή επιτροπή που είχε παγώσει από το 1996. Εχει επιτευχθεί συμφωνία και απομένει η υπογραφή κοινού κειμένου για οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Οπως επίσης και διευκολύνσεις ελλιμενισμού και εκσυγχρονισμού τελωνειακών σταθμών. Επίσης συγκλίνουν στη παρούσα φάση για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Κωνσταντινούπολης.

    Συζητούνται και είναι σε καλό δρόμο οι δύο προτάσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων των δύο χωρών. Επίσης υπήρξε πολύ καλή συνεργασία για τη προστασία και την προώθηση επενδύσεων και αποφυγή διπλής φορολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι συζητήσεις που γίνονται σε διμερή μορφωτικά προγράμματα, όπως η ανταλλαγή εκπαιδευτικού προσωπικού, η αδελφοποίηση σχολείων και η ανάπτυξη προγράμματος υποτροφιών. Ενα καινούριο προς συζήτηση θέμα είναι η αντισεισμική προστασία και η ανταλλαγή πληροφοριών. Επίσης, εκφράστηκε η επιθυμία για τριμερή συνεργασία των πανεπιστημίων Πρίνστον - Μαρμαρά - Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την προστασία των μνημείων από τους σεισμούς.

    Τέλος για το θέμα της προστασίας του πολίτη η συζήτηση συνεχίζεται ομαλά, αλλά βρίσκεται ακόμα σε διερευνητικό στάδιο.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ Η ΝΔ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΦΑΛΚΟΝ

    Το θέμα της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το Φάλκον θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στον κατάλληλο χρόνο, μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι δεν απορρίπτουμε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο όμως τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι δημαγωγική και εξυπηρετεί σκοπιμότητες, οι οποίες όμως δεν αγγίζουν την κυβέρνηση. Θα ήταν πολύ πιο υπεύθυνο να περιμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση την ολοκλήρωση των ερευνών και το πόρισμα και μετά να αποφασίσει τις κινήσεις της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για το μοιραίο Φάλκον.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες περί αποπομπής του από το υπουργείο.

    [03] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ

    Τα νέα του καθήκοντα στο αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε το μεσημέρι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του PASOJ και πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας, Χρήστος Ροκόφυλλος, καταλαμβάνοντας τη θέση που άφησε πρόωρα και άδικα ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Μου προκαλεί διπλό δέος αυτή η θέση, είπε στην σύντομη ομιλία του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Πρώτον γιατί έρχομαι να διαδεχθώ μια πολιτική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιάννου Κρανιδιώτη που καταξιώθηκε αθόρυβα και με μετριοφροσύνη και έπεσε κυριολεκτικά στις επάλξεις του χρέους. Η σκιά του, και το έργο που άφησε πίσω του θα μας συντροφεύουν όλους μας για να κάνουν λιγότερο δυσχερή και επικίνδυνη αυτή την προσπάθεια. Δεύτερο, γιατί τα θέματα που καλούμαι να φέρω σε πέρας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Ροκόφυλλος, διευκρίνισε, με έμμεσο τρόπο, ότι οι αρμοδιότητές του και το ενδιαφέρον του θα επικεντρωθούν στα ευρωπαϊκά κυρίως θέματα. Μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΟΝΕ τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή κι ότι έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία και μπορεί να δημιουργηθούν αναπάντεχα προβλήματα.

    Με τη συνεργασία και τη βοήθεια του υπουργού Εξωτερικών όσο του υφυπουργού Εξωτερικών καθώς και όλων εσάς που βρίσκεστε στο υπουργείο αυτό μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογράμμισε ο κ. Ροκόφυλλος. Τέλος ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει σε ευρωπαϊκά θέματα , ως πρέσβης στη Γαλλία την περίοδο 1982-1987, καθώς και ως εκπρόσωπος σε διεθνείς οργανισμούς όπως η ΔΑΣΕ ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άλλο μέγα θέμα -όπως το χαρακτήρισε- την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Καλωσορίζοντάς τον εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, καθώς και όλης της ηγεσίας και των υπαλλήλων του υπουργείου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, αναφέρθηκε στη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί από τη μεγάλη απουσία του χαρισματικού Γιάννου Κρανιδιώτη. Ο κ. Νιώτης χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του κρίσιμο και καθοριστικό το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα εθνικά θέματα και πρόσθεσε ότι θα είναι όλοι πολύτιμοι συμπαραστάτες στο δύσκολο αυτό έργο που αναλαμβάνει.

    [04] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΛΧΑΝΕΚ

    «Δεν έχω καμία συγκεκριμένη πληροφορία, ούτε έγγραφη ενημέρωση. Κανένας και πουθενά δεν έχει ισχυριστεί ότι μπορεί να αποδείξει με ακρίβεια και σαφήνεια πού και πότε θα γίνει ένας σεισμός και την έντασή του. Αυτό είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια που ισχύει για την Ελλάδα και για όλες τις χώρες του κόσμου. Οι πολίτες με βάση αυτό θα πρέπει να κρίνουν».

    Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του διευθυντή του σεισμολογικού ινστιτούτου της Ουψάλα κ.Ότο Κουλχάνεκ, ο οποίος τοποθετήθηκε θετικά στην τελευταία πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ.

    «Η πολιτεία δεν μπορεί να έχει σχέση με απροσδιόριστες φήμες. Apeuh}my για άλλη μια φορά έκκληση στους πολίτες για ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Να μην παρασύρονται από το χορό των φημών», κατέληξε.

    [05] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ (-4,91%) ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Με την έναρξη οι μαζικές ρευστοποιήσεις οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε πτωτική τροχιά. Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι απώλειες είχαν ανέλθει στο -6,75% και είχε διαμορφωθεί στις 5.945 μονάδες. Στη συνέχεια όμως υπήρξε μικρή ανάκαμψη και τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 6.020,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 4,91%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 400 δισ. δραχμές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκαν οι Κατασκευές και η Παράλληλη Αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται προβληματισμένοι από τη σημερινή αντίδραση της αγοράς και χαρακτήριζαν αδικαιολόγητη την τόσο εντυπωσιακή πτώση του Γενικού Δείκτη.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 26.700 δρχ., της Ιονικής στις 19.450 δρχ., της Εμπορικής στις 30.200 δρχ., της Εργασίας στις 30.605 δρχ. και της Πίστεως στις 26.800 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 11.735 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 8.000 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.500 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στις 28.000 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 12.000 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 37.490 δραχμές.

    [06] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Φυσιολογικές χαρακτήρισε τις διακυμάνσεις τιμών στο Χρηματιστήριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έπαιρνε και παίρνει συνεχώς μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συναλλαγές. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θεωρει το Χρηματιστήριο ως μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία και για αυτό το στηρίξαμε και το στηρίζουμε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός και τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια στις σκέψεις του πρωθυπουργού τέτοιο θέμα. «Αλλοι είναι αυτοί που επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Σε συμφωνία για τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίηση του Απελευθερωτικού Στρατού κατέληξαν χθες το βράδυ στην Πρίστινα εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της οργάνωσης των Αλβανών ανταρτών, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις οποίες πήρε μέρος και ο dioijgt^r των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ.

    Το πολιτικό μέρος της συμφωνίας υπέγραψε ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρντ Κουσνέρ, ενώ το στρατιωτικό ο διοικητής της KFOR, Μάικ Τζάκσον. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός σώματος πολιτικής άμυνας με αρμοδιότητες φρούρησης και προστασίας της περιοχής, αλλά εξοπλισμένου με περιορισμένο αριθμό όπλων. Διοικητής του νέου σώματος θα είναι ο επικεφαλής του ΑΣΚ, στρατηγός Αγκίμ Τσέκου. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα χαιρέτησε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την ως ορόσημο για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνευση στην περιοχή. Ε.Π.

    [08] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.100 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Πάνω από 1.100 είναι τα θύματα μέχρι στιγμής του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπεϊ, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.500. Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα από το 1916, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας. Περισσότεροι από 1200 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, ενώ οι καταστροφές είναι τεράστιες. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται, όπως εκτιμούν οι αρχές της χώρας, να αυξηθεί καθώς την ώρα του σεισμού, 01.47' την νύχτα τοπική ώρα, οι περισσότεροι κάτοικοι βρισκόταν στα σπίτια τους. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην επαρχία Ναντου, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ταϊπεϊ. Οι αρχές της Ταϊβάν εκτιμούν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Τα περισσότερα θύματα του σεισμού έχουν ανασυρθεί στην πόλη Ταιτσανγκ και στο Ναντού όπου τα νοσοκομεία δέχονται συνεχώς τραυματίες, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Λι Τουνγκ -Χουι μετέβη στην πόλη Ταιτσανγκ για να συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και διέταξε τον στρατό να προσφέρει κάθε βοήθεια. Στην πόλη Ναντου τα θύματα είναι μέχρι στιγμής 300 και η τοπική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από κατεστραμμένα κτίρια σε όλη την περιοχή. Στην κεντρική Ταϊβάν ανατινάχτηκε εργοστάσιο παραγωγής κρασιών ενώ έχει καταστραφεί σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου της χώρας και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές. Στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπεϊ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα είναι δεκάδες μετά την κατάρρευση δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στο οποίο έχουν δημιουργηθεί εστίες φωτιάς.

    Σύμφωνα με τις αρχές εξήντα άτομα είναι παγιδευμένα μέσα στα συντρίμμια του ξενοδοχείου από το οποίο ανασύρθηκαν μέχρι τώρα 49 τραυματίες και 11 άτομα διεσώθησαν χωρίς να φέρουν τραυματισμούς. Στο προάστιο Σινχουανγκ της Ταϊπεϊ κατέρρευσε δωδεκαώροφη οικοδομή και 50 άτομα ανασύρθηκαν τραυματισμένα από τα συντρίμμια του κτιρίου, ενώ εκτιμάται ότι άλλα 100 βρίσκονται εγκλωβισμένα.

    Οι σεισμολόγοι ανέφεραν ότι σημειώθηκαν τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο δήμαρχος της Ταϊπεϊ Μα Γινγκ-Ζεου ανακοίνωσε ότι τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν κλειστά σήμερα. Στην Ταϊβάν σημειώνονται κάθε χρόνο πολλοί σεισμοί με επίκεντρο tom Ειρηνικό Ωκεανό οι περισσότεροι όμως από αυτούς δεν προκαλούν ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ο πρόεδρος της Κίνας Γιανγκ Ζεμιν εξέφρασε την λύπη του για τα θύματα του σεισμού και ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας προς την σεισμόπληκτη Ταϊβάν. Την λύπη τους για τον σεισμό εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κείζο Ομπούτσι και παράλληλα υποσχέθηκαν την παροχή κάθε βοήθειας προς την Ταϊβάν.

    Στην Ταϊβάν πρόκειται να μεταβεί επίσης ομάδα διάσωσης από τη Ρωσία, αποτελούμενη από 100 άτομα προκειμένου να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης των 1.200 περίπου ατόμων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Σύμφωνα με το υπουργείο εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας, το συνεργείο διάσωσης είναι εξοπλισμένο με τρία οχήματα, έξι ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ένα κινητό νοσοκομείο. Ο.Κ.

    [09] ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

    Περίπου 15.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τις πρώτες βραδυνές ώρες στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, στην αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Συμμαχία για την Αλλαγή». Η βροχή που έπεφτε από το απόγευμα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα απέτρεψε ίσως αρκετούς ακόμη Βελιγραδιώτες να παραβρεθούν στη συγκέντρωση. Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού αυτού, πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος» Ζόραν Τζίτζιντς κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε καθημερινές διαμαρτυρίες μέχρι την πτώση, όπως ανέφερε του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο ίδιος χαρακτήρισε το επόμενο χρονικό διάστημα ως ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας και ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να επιδείξουν υπομονή και διάρκεια στις διαμαρτυρίες τους.

    Ο συντονιστής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Βλάνταν Μπάτιτς ανέφερε ότι στόχος των συγκεντρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρώην Διευθυντή της Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς και η διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης αρκετοί από τους παρευρεθέντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου. Παρόμοιες συγκεντρώσεις διεξήχθησαν και σε 19 ακόμη πόλεις της Σερβίας. Οπως ανέφεραν οι διοργανωτές των αντικυβερνητικών αυτών συγκεντρώσεων, στην πόλη Νις συγκεντρώθηκαν 30.000 άνθρωποι, στην πόλη Νόβι Σαντ 20.000, ενώ στην πόλη Κραγκούγιεβατς 15.000 άνθρωποι. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχισθούν όλες τις επόμενες ημέρες και σε ακόμη περισσότερες πόλεις. Πάντως η σημερινή συγκέντρωση στο Βελιγράδι, ήταν πολύ μικρότερη σε μέγεθος και σε παλμό από την τελευταία που πραγματοποιήθηκε στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα στις 19 Αυγούστου, όπου συγκεντρώθηκαν peqiss|teqoi από 100.000 άνθρωποι και στην οποία συμμετείχε και το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς, το οποίο απέχει από τις νέες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης που ξεκίνησαν σήμερα.

    [10] ΜΟΣΧΑ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ ΤΟΝΟΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

    Περίπου δύο τόνοι εκρηκτικής ύλης, εφτά εκρηκτικοί μηχανισμοί και 1.032 σφαίρες βρέθηκαν σε περιοχή της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας, πριν μία εβδομάδα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι πιο σημαντικές ποσότητες εντοπίστηκαν στην Αντρέγιεβκα, χωριό βορειοδυτικά της Μόσχας, όπου βρέθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 46 σακούλες που περιείχαν εκρηκτικά, μαζί με τόνους παράνομου υλικού πυροτεχνημάτων. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Tornado» ερευνήθηκαν περισσότερα από 11.000 κτίρια και 56.000 διαμερίσματα στην περιοχή της Μόσχας, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 162 άτομα. Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΚΟΣΤΟΦ

    Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται για την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία μετά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και Ιβάν Κόστοφ, αντίστοιχα, στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκεοργκίεφσκι αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια σε όσα έχει προσφέρει η Βουλγαρία στη χώρα του, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Επίσης, αναφερόμενος σε όσους επικρίνουν την κυβέρνησή του, «είτε είναι ο Τύπος, είτε κόμματα», υπέβαλε την εξής ερώτηση: «Τι θα πρέπει να κάνει ακόμη η Βουλγαρία για να αποδείξει ότι είναι μια χώρα, όπου επικρατεί ένα νέο πνεύμα, δημοκρατικό και φιλελεύθερο».


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 21 September 1999 - 19:51:19 UTC