Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Κ.Ε ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΛΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [07] ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ' ΔΕΣΜΗΣ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [09] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
  • [10] ΚΟΕΝ: «ΑΣΥΛΟ» ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ... ΧΑΓΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ
  • [13] ΡΩΣΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Γελιούνται όσοι υποστηρίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ τελειώνει». Θα το βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους γιατί ανανεώνεται και αντλεί δύναμη από την κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

    Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «χρήσιμο μάθημα για όψεις της πολιτικής μας», μίλησε για «λάθη» και «παραλείψεις», αλλά υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ διδάσκεται από τα λάθη του, βλέπει σταθερά στο μέλλον και βάζει πρώτα την Ελλάδα, την κοινωνία, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε το στόχο του stir ευρωεκλογές, να έρθει πρώτο κόμμα. Η Ν.Δ. πέτυχε το στόχο να βγει πρώτο κόμμα, αλλά δεν πέτυχε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, όπως επεδίωκε, και γι αυτό το λόγο είναι ανοιχτός ο δρόμος στο ΠΑΣΟΚ για νίκη στις εθνικές εκλογές, «αν σωστά εκτιμήσουμε τι πρέπει να κάνουμε, αν δουλέψουμε πιο γρήγορα, πιο συστηματικά». Οι ευρωεκλογές έγιναν στο πιο θολό τοπίο της μεταπολίτευσης. Η Ν.Δ. ακολούθησε αρνητική, γκρίζα καμπάνια. Επεδίωξε ψήφο γενικής απαξίωσης και τη δημιουργία ενός μετώπου άρνησης. Να χτυπούν όλα τα κόμματα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ τους να υπάρχει εκεχειρία. Κάτω απ αυτές τιςσυνθήκες οι ψηφοφόροι οδηγήθηκαν σε ψήφο διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί προειδοποίηση για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός αλλά όπως μέχρι τώρα το Κίνημα κέρδισε τις εκλογικές μάχες, έτσι θα κερδίσει κι αυτή των βουλευτικών εκλογών του 2000. Εστρεψε τα πυρά του εναντίον της Ν.Δ. υπενθυμίζοντας τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τη συντηρητική παράταξη. Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της Αριστεράς σημείωσε ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται απέναντι τους. Στο ερώτημα, που τίθεται από κομματικά στελέχη, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης, απάντησε αρνητικά και μίλησε μόνο για βελτιώσεις και αντιμετώπιση ανεπαρκειών και των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Η ολοκλήρωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την εγγύηση για νίκη στις εθνικές εκλογές και όχι η επιστροφή στη λογική των παροχών ή η υποταγή στα εκβιαστικά αιτήματα συντεχνιών. Οι μεγάλες πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν τη λαική εντολή, δεν αμφισβητήθηκαν ούτε στο κόμμα ούτε στις ευρωεκλογές. Η Ελλάδα θα μπεί με το σπαθί της στην ΟΝΕ και θα ενισχύσει αποφασιστικά τα εθνικά της συμφέροντα. Η πορεία αυτή δεν πρέπει να διακυβευτεί. Στα τέλη του Αυγούστου η κυβέρνηση θα έχει την εικόνα για τα μέτρα στον οικονομικό και τους άλλους τομείς (φορολογικές ελαφρύνσεις κ.α.) τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει θέσεις και προγράμματα. Η Ν.Δ. επιδίδεται σε διγλωσσία και θέλει να φέρει τη χώρα πίσω. Το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί, θα δώσει τη μάχη με το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης». Απηύθυνε έκκληση ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, να γίνουν προσπάθειες εντατικοποίησης στους κρίσιμους τομείς, όπως η απασχόληση και η ανεργία, η υγεία, η παιδεία, οι αγρότες, η ασφάλεια και η πάταξη της εγκληματικότητας, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια διοίκηση κλπ. Ο κ. Σημίτης θα έχει σειρά επαφών τόσο με τα μέλη της κυβέρνησης, όσο και με κομματικά στελέχη με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ. Να γίνει κόμμα δημιουργίας και όχι στασιμότητας. Να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία με νέα πρόσωπα σε όλες τις εκπροσωπήσεις του. Να σταματήσουν η εσωστρέφεια και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οι ευρωεκλογές δίνβουν το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει ενωμένο το δρόμο της μεταρρύθμισης, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, αυτοπεοίθηση και aisiodon_a, για μια Ελλάδα ισχυρή, με πίστη στην εκλογική νίκη.

    Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και υπογράμμισε:»Η διεθνής κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή. Για μη προσδιορίσιμο χρόνο θα υπάρχουν απρόβλεπτες εντάσεις στην περιοχή, αστάθεια, περιφερειακές τριβές και συγκρούσεις στην περιοχή. Η κυβέρνηση διαφύλαξε την αξιοπρέπει της χώρας και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα-με την έδρα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων-θα δρέψουν τους καρπούς της σχεδιασμένης πολιτικής της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός που εκφράζει την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και δεν εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Κανένα κόμμα δεν πρέπει να εμπλέξει τον πρόδρο της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιγνίδια.

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Δυσμενές, σε σχέση με τους πάγιους στόχους του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε το μικρότερο ποσοστό, σε επίπεδο εθνικής αναμέτρησης, από το 1981, με σαφή υποχώρηση του κεντρικού κορμού των δυνάμεων του και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. διεκδίκησε και πέτυχε να καταγραφεί ως πρώτο κόμμα και να συμπυκνώσει το συμβολισμό μιας «παράστασης νίκης», για πρώτη φορά μετά το 1990.

    Σε ότι αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι απαιτείται ένα σχέδιο δράσης και κοινωνικής παρέμβασης ταυτόχρονα με την ανασύνταξη των δυνάμεων. Σχέδιο νέων επιλογών, προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων που δεν θα αφορούν μόνο μεγάλες στρατηγικές επιλογές ή μακροπρόθεσμες αναπροσαρμογές, αλλά άμεσες και ουσιαστικές πράξεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του ένα εξάμηνο για την αναστροφή του κλίματος και την εμπέδωση μιας νέας πολιτικής ηγεμονίας και απαιτείται μια σοβαρή ιδεολογική και πολιτική ανάκαμψη που αφορά το Κίνημα ως σχηματισμό. Για την κυβέρνηση υπάρχει η ανάγκη επίτευξης και ολοκλήρωσης των μεγάλων εθνικών επιλογών και επιδιώξεων, των βημάτων στην οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς, παρέμβασης στα προβλήματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας του πολίτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν μέτωπο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ. Τόνισε την ανάγκη επαφής της κυβέρνησης και του κόμματος με την κοινωνία και για την ανασύνταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα στο 5ο συνέδριο και ξεκινά με τις προυποθέσεις του κεντρικού ΠΑΣΟΚ και της Χ. Τρικούπη.

    [03] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Κ.Ε ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε στην κυβερνητική πολιτική αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το μέλος tgr ΚΕ του κόμματος Γ. Παναγιωτακόπουλος, λέγοντας ότι ποτέ δεν θέλησε ο κ. Σημίτης να είναι πρόεδρος όλου του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε αλλαγή της κυβερνητικής ομάδας και σε πολιτική και σε πρόσωπα. Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε ότι είναι αρνητικό για την ηγεσία και για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το χαρακτήρισε ως τη πιο βαριά ήττα από το 1981 και δεύτερη σε διάστημα οκτώ μηνών (νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές). Η δεξιόστροφη φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούμε αποτελεί ιδεολογική σύγχυση και απομάκρυνση από τα λαϊκά στρώματα. Το μέλος της ΚΕ, Π. Οικονόμου επεσήμανε ότι οφείλουμε να αναγορεύσουμε το αίτημα κράτους σε μεγάλο πολιτικό στόχο με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο. Το ευρώ είναι πολύ λίγο για να αποτελέσει αποκλειστικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού και κατέληξε λέγοντας ότι η ανασυγκρότηση πολύ περισσότερο επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ με παρωχημένες νοοτροπίες και ηγετικά πρόσωπα στερείται σοβαρότητας και επιτείνει το πρόβλημα αξιοπιστίας μας. Αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα, είπε, είναι απλώς η απόφαση να νικήσουμε μαζί, αντί να χάσουμε χώρια.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Το θέμα των αλβανών λαθρομεταναστών και η αντιμετώπιση τους από τους ελέγχους που γίνονται από την ελληνική αστυνομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε το πρωί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Το απόγευμα ο κ.Μίλο θα έχει συνάντηση με τον έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ.Μίλο εξέφρασε τόσο στον κ.Κρανιδιώτη όσο και στον κ.Κακλαμάνη τη δυσφορία της αλβανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αλβανών μεταναστών από τις τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας. Από την πλευρά τους οι κύριοι Κρανιδιώτης και Κακλαμάνης διευκρίνισαν ότι οι έλεγχοι νομιμότητας των μεταναστών που γίνονται δεν εστιάζονται μόνο στους Αλβανούς, αλλά αφορούν όλους τους ξένους μετανάστες και είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο των παράνομων μεταναστών και να ελεγχθεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα που προέρχεται από μερίδα αλλοδαπών, κυρίως αλβανών.

    Και οι δύο πλευρές πάντως εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα τελευταία γεγονότα δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συνέχιση των πολύ καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής ο κ.Μίλο αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη συζήτηση τους τόνισε ότι έβαλαν άλλη μια πέτρα στα θεμέλια της καλής φιλίας των δύο λαών. «Καταλήξαμε», είπε, «στο κοινό συμπέρασμα ότι τα συγκυριακά αυτά φαινόμενα του τελευταίου καιρού που έχουν αρνητικό αντίκτυπο, δεν πρέπει να θίξουν τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας».

    «Διαπίστωσα», πρόσθεσε, «και με τη συνάντηση που είχα νωρίτερα με τον κ.Κρανιδιώτη, ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ελληνική Βουλή, έχουν την ισχυρή διάθεση να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση». Πάντως ο κ.Μίλο μετά τις συνομιλίες που e_we με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε κατ' αρχήν την ανησυχία της αλβανικής κυβέρνησης για τους αλβανούς μετανάστες. Ακόμη επισήμανε ότι όσοι εργάζονται στην Ελλάδα θα πρέπει να σέβονται την ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό κράτος και σε περιπτώσεις που δεν συμμορφώνονται άριστα όπως το να μην έχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να δέχονται τις επιπτώσεις. Ακόμη ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «κολώνες» τους αλβανούς μετανάστες και την ελληνική μειονότητα πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Επίσης ευχαρίστησε την Ελλάδα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, ενώ αναγνώρισε τον ιδιαίτερο ρόλο της στο σύμφωνο σταθερότητας των Βαλκανίων.

    Από την πλευρά του, ο κ.Κρανιδιώτης του επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας είναι στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας και της προσπάθειας της κυβέρνησης να τηρηθεί ο νόμος, η τάξη και ξεκαθάρισε: «Γίνεται έλεγχος νομιμότητας. Δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα εναντίον των Αλβανών. Οποια προβλήματα υπερβολών έχουν σημειωθεί, θα διερευνηθούν και θα υπάρξουν οι ανάλογες επιπτώσεις». Τέλος επισήμανε ότι οι σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας είναι σε υψηλό και καλό επίπεδο, παρά τη διαφορά εκτιμήσεων που υπήρξε πάνω στο γιουγκοσλαβικό.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΛΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με την επίσκεψή του στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, που έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε από το πρωί ο κ. Μίλο με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ήταν το θέμα των Αλβανών λαθρομεταναστών. Ο κ. Μίλο εξέφρασε στους συνομιλητές την ανησυχία της αλβανικής κυβέρνησης για τις τελευταίες επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών.

    Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές του, του διευκρίνισαν ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας είναι στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας και τάξης και της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειωθεί η εγκληματικότητα, που τον τελευταίο καιρό αυξήθηκε από την είσοδο οικονομικών μεταναστών. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι στον έλεγχο νομιμότητας που γίνεται δεν παίρνονται ειδικά μέτρα εναντίον των Αλβανών και όποια προβλήματα υπερβολών έχουν σημειωθεί θα διερευνηθούν. Πάντως και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα τελευταία μεμονωμένα γεγονότα που έχουν σημειωθεί τόσο στην Αλβανία, όσο και στην Ελλάδα, δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συνέχιση των πολύ καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Να σημειωθεί ότι ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι όσοι εργάζονται στην Ελλάδα θα πρέπει να σέβονται την ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό κράτος και σε περιπτώσεις που δεν συμμορφώνονται όπως το να μην έχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, πρέπει να δέχονται τις επιπτώσεις. Κατά τα άλλα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Μίλο συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, τις τελευταίες εξελίξεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, θέματα οικονομικά και πολιτιστικά, καθώς και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον Αλβανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μίλο ευχαρίστησε για τις προσπάθειες αυτές την ελληνική κυβέρνηση και για την σημαντική οικονομική βοήθεια που έχει παράσχει στη χώρα του, ενώ αναγνώρισε και τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    [06] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται και σήμερα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών από τον καύσωνα, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 37 βαθμούς. Με πρωτοβουλία της Νομαρχίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων φορέων από την νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται από το πρωί και το ΕΚΑΒ για την άμεση μεταφορά σε νοσοκομεία και σε κλιματιζόμενους χώρους ηλικιωμένων κυρίως ατόμων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    [07] ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ' ΔΕΣΜΗΣ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Επεσε σήμερα η αυλαία των γενικών εξετάσεων, με τους υποψηφίους της Δ' δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά. Τα θέματα ήταν από τα κεφάλαια των Παραγώγων, Ολοκληρώματα και Πιθανότητες. Οι καθηγητές και οι μαθητές χαρακτήρισαν τα θέματα ιδιαίτερα δύσκολα. Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα έως τις 14 Ιουλίου αρχίζουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι όρισε σήμερα τη νέα 19μελή ομάδα Επιτρόπων, διορίζοντας τον πρώην Βρετανό ηγέτη του Εργατικού κόμματος Νέιλ Κινοκ και την πρώην υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας Λογιόλα ντε Παλάθιο ως αντιπροέδρους. Ο κ.Κίνοκ θα είναι επικεφαλής διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Επιτροπή, ενώ η κ.Παλάθιο επικεφαλής των σχέσεων με το ευρωκοινοβούλιο, των θεμάτων μεταφοράς και ενέργειας.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, ο Γάλλος Πασκάλ Λαμί θα είναι υπεύθυνος του διεθνούς εμπορίου, ο Ισπανός Πέντρο S|lpker των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και ο Γερμανός Γκέντερ Βέρχεγκεν επικεφαλής διεύρυνσης της Ε.Ε. Ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κρις Πάτεν θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών σχέσεων, ενώ ο Ιταλός Μάριο Μόντι του ανταγωνισμού. Ο Φρανζ Φίσλερ της Αυστρίας τέθηκε επικεφαλής γεωργίας, τομέας για τον οποίο διατίθεται περίπου το μισό ποσό από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε. που φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τις υπόλοιπες θέσεις της Επιτροπής αναλαμβάνουν ο Φιλίπ Μπουσκίν από το Βέλγιο, υπεύθυνος για τις έρευνες, ο Πωλ Νίελσον της Δανίας, το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Ερκι Λικάνεν της Φιλανδίας της βιομηχανίας και πληροφορίας της τεχνολογίας, ο Μισέλ Μαρνιέ της Γαλλίας της περιφερειακής πολιτικής και ο Μιχαέλ Σρέγιερ της Γερμανίας της φορολογίας. Ο Ντέιβιντ Μπιρν της Ιρλανδίας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής κατανάλωσης, προστασίας και υγείας, η Βιβιάν Ρέντινγκ του Λουξεμβούργου της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ο Φριτς Μπόλκεστεϊν της Ολλανδίας της εσωτερικής αγοράς, ο Αντόνιο Βιτορίνο της Πορτογαλίας δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και η Μαργκότ Βόλστροεμ της Σουηδίας το χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον. Η νέα Επιτροπή θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά την ορκομωσία και την ακροαση των Επιτρόπων από το ευρωκοινοβούλιο στις 30 Αυγούστου. Ε.Ρ.

    [09] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την ένωση της Λευκορωσίας με την Ρωσία και πρόσθεσαν ότι πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα στην Λευκορωσία για να αποφασίσουν οι πολίτες αν επιθυμούν την ένωση. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζειμς Φόλει ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στις ενώσεις των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αλλά επιθυμούν οι ενώσεις να γίνονται με την συγκατάβαση των πολιτών και με δημοκρατικές διαδικασίες και να μην δημιουργούνται προβλήματα σε άλλα κράτη της περιοχής. Το Μινσκ και η Μόσχα υπέγραψαν τον Μάιο του 1997 συμφωνία Ένωσης με συμβολικό χαρακτήρα που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 1999. Ο.Κ.

    [10] ΚΟΕΝ: «ΑΣΥΛΟ» ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ... ΧΑΓΗ

    O Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν δήλωσε σήμερα ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν θα βρει ασφαλές καταφύγιο και θα πρέπει να παραδοθεί στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Σε συνέντευξη τύπου στην Κοπεγχάγη, την πρώτη στάση της περιοδείας του στην Ευρώπη, απέρριψε τα δημοσιεύματα του τύπου ότι μπορεί να δοθεί άσυλο στον Μιλόσεβιτς από τρίτη χώρα, εάν παραιτηθεί. «Είναι καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου. Εάν υπάρχει κάποιο μέρος όπου μπορεί να ζητήσει άσυλο θα συνιστούσα τη Χάγη, όπου θα μπορούσε να δικαστεί και αργότερα να αποφασιστεί το μέλλον του» e_pe ο κ.Κοέν.

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ο γιουγκοσλαβικός λαός άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο ηγέτης τους «έφερε το θάνατο, την καταστροφή, την ερήμωση και την πολιτική απομόνωση» τόνισε ο κ.Κοέν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις εναντίον του στη Γιουγκοσλαβία θα ενισχυθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, όπως είπε, εξαρτάται από το γιουγκοσλαβικό λαό να αποφασίσει την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς. Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Οι μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες στη Σερβία και το Μαυροβούνιο θα έχουν απεθείας συνομιλίες στο Βελιγράδι την προσεχή Τετάρτη, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. Σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, του οποίου οι βουλευτές μποϋκοτάρουν το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση είχαν οι ηγέτες του Μαυροβουνίου, οι οποίοι απαιτούν ισότιμο καθεστώς με τη Σερβία. Σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times o πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς υποστηρίζει ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου επιδιώκουν άμεσες συνομιλίες με τη Σερβία για την επανακαθορισμό του ομοσπονδιακού συντάγματος και για τη διασφάλιση πλήρους ισότητας, μεταξύ των δύο δημοκρατιών, που αποτελούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Λ.Μ

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ

    Ρωσική εμπροσθοφυλακή θα αναπτυχθεί στην ζώνη ευθύνης των αμερικανών στο Κοσσυφοπέδιο μέσα στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Βαλερι Γεβτουκοβιτς. Οι ρώσοι στρατιώτες θα εγκατασταθούν στην περιοχή Κοσοβσκάγια Καμενιτσα όπου θα προβούν στην οργάνωση προγεφυρώματος για την άφιξη της 13ης μοίρας αλεξιπτωτιστών από το Πσκοβ.

    Ο κ. Γεβτουκοβιτς ανέφερε ότι έχουν ρυθμιστεί οι λεπτομέρειες διαμονής των ρώσων στρατιωτών σε συνεννόηση με τους αμερικανούς διοικητές και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία όλων για την ανάπτυξη των ρωσικών μονάδων. Ο.Κ.

    [13] ΡΩΣΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

    Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες για την eiqgmij^ διευθέτηση στη Μέση Ανατολή και για την κατάσταση στο Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στις διαβουλεύσεις που πραγματοποίηθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον συμμετείχαν ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών οργανισμών του υπουργείου Γιούρι Φιοντόροφ, ο Αμερικανός υφυπουργός Επικρατείας για τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής Μάρτιν Ιντικ, και ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών για την ειρηνική διευθέτηση της Μέσης Ανατολής Ντένις Ρος.

    Οι διπλωμάτες είχαν «καλές συνομιλίες σε ευρείας κλίμακας θέματα όσον αφορά στην κατάσταση στην περιοχή» είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την προώθηση ειρηνικής διευθέτησης στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες, τη Συρία και το Λίβανο. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 9 July 1999 - 21:27:39 UTC