Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-0628

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [02] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ι. ΤΖΕΜ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [05] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  • [06] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
  • [07] ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΑΡΚ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
  • [09] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [10] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΣΕΡΒΙΑ:Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  • [12] ΕΕ:Η ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Προσπάθεια καταβάλει η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη της έδρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος ανοικοδόμησης των Βαλκανίων. Χθες κατά την ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το διορισμό του ευρωπαίου συντονιστή η Ελλάδα και η Αυστρία δεν αποδέχτηκαν την υποψηφιότητα του προσωπάρχη του γραφείου του γερμανού καγκελάριου Μπόντο Χόμπαχ.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Emysg για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του θα κάνει αναφορά στη συμβολή στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας το Ευρώ ως ζώνη σταθερότητας και θα επιμείνει στην αναγκαιότητα μιας κοινής πορείας του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις. Χθες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της σοσιαλιστικής διεθνούς στο Μπουένος Αίρες, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στη βάση της διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.

    [02] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Δεν υπάρχουν υποδείξεις ούτε πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου. Η χώρα μας, είπε, συνεργάζεται με τις ευρωπαικές χώρες και τις ΗΠΑ για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και δεν θα μπει σε θέση απολογούμενου. Σε ερώτηση αν έχουν υποβληθεί αιτήματα από Αμερικανούς αξιωματούχους για παροχή διευκολύνσεων, απάντησε πως δεν υπάρχει αίτηση, ούτε απαίτηση. Υπάρχει μόνο συνεργασία.

    Σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο και όχι σε διμερές. Θα περιμένει την απάντηση του κ. Τζεμ στις θέσεις του κ. Παπανδρέου.

    [03] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ι. ΤΖΕΜ

    Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι προτεραιότητα και της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετικό βήμα της Αγκυρας την αποδοχή της πρόσκλησής του να συναντηθεί με τον Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν πολιτιστικά και οικονομικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. "Ο διάλογος με την Τουρκία είναι μια υπόθεση πονεμένη, πολλών ετών", είπε ο κ. Παπανδρέου, τόνισε όμως ότι δεν επιθυμεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υποδείξεις ούτε πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπιλντ κυριάρχησαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ προετοιμάστηκε η ελληνική παρέμβαση στην συνάντηση που συγκάλεσε στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ AMASUCJQOTGSGS ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Το θέμα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων συζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ.

    Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. και αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους ενώ επισήμανε ταυτόχρονα πως παραγκωνίζεται η χώρα μας από την αυτή την υπόθεση. Συγκεκριμένα υπογράμμισε:»Παραγκωνίζεται η Ελλάδα από την υπόθεση της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Οπως επίσης παραγκωνίζεται η Θεσσαλονίκη, από έδρα, από εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση αυτή. Ενώ έχει όλα τα προσόντα και είναι το μεγάλο αστικό κέντρο της περιοχής και γεωγραφικά τοποθετημένη στο στρατηγικό σημείο». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε την ανάγκη να ακολουθήσουμε μια πιο ενεργητική και πιο αποτελεσματική εξωτερική πολιτική για να υπερασπίσουμε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση των Βαλκανίων που ξαναχτίζονται.

    [05] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Αρνητικός στο αίτημα της ΟΛΜΕ να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων στην Α' λυκείου εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ.

    Ο κ.Τσούλιας μετά τη συνάντηση των καθηγητών με τον υφυπουργό Παιδείας υποστήριξε ότι λύση δεν βρέθηκε ούτε στο αίτημα των καθηγητών να αυξηθούν οι επιπλέον αποδοχές τους για τη βαθμολόγηση των γραπτών των γενικών εξετάσεων και των εξετάσεων της Β' λυκείου. Ερωτηθείς για το αν θα πραγματοποιήσουν νέα αποχή, ο κ.Τσούλιας είπε ότι οι μαθητές δεν πρέπει να ανησυχούν για τη βαθμολόγηση τους.

    [06] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

    Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης γεγονός που κάνει τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν ότι επέρχεται σταδιακή εκτόνωση της έντονης σεισμικότητας που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την περιοχή αυτή. Μετά τον τελευταίο ασθενή σεισμό, μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3 χθες το απόγευμα, οι σεισμογράφοι του εργαστηρίου γεωφυσικής στο ΑΠΘ δεν κατέγραψαν κινητικότητα στο σεισμογόνο χώρο και οι επιστήμονες εικάζουν ότι η κατάσταση έχει εκτονωθεί. «Το πιο πιθανό είναι να επρόκειτο για τοπική σεισμική διέγερση η οποία εκτονώθηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο ΜΠΕ η σεισμολόγος στο ΑΠΘ Αναστασία Κυρατζή που διευκρίνισε ότι οι αλλεπάλληλοι ασθενείς σεισμοί των τελευταίων ημερών ήταν μικροί σε μέγεθος και ως εκ to}tou δεν υπάρχει κίνδυνος πιθανής ενεργοποίησης γειτονικών σεισμικών ρηγμάτων. Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες το απόγευμα σημειώθηκαν συνολικά οκτώ ασθενείς σεισμικές δονήσεις - από 3,1 έως 3,6 Ρίχτερ- με επίκεντρο στην περιοχή (ανάμεσα στις κοινότητες Ασβεστοχωρίου και Πανοράματος) προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

    [07] ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση με τους λαθρομετανάστες», δήλωσε από την Καστοριά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να επεκτείνει το θεσμό των συνοριακών φυλάκων και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο όσοι αλλοδαποί είναι νόμιμοι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην ακριτική πόλη πήρε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με θέμα τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στη μεθόριο. Τον κ. Χρυσοχοϊδη συνόδευε ο αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τις κοινότητες Κρυσταλλοπηγής, Γαύρου και Νεστόριου, όπου εδρεύουν συνοριακοί φύλακες. Γ.Χ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΑΡΚ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

    Ομάδα Ρώσων αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλες, όπου θα συναντηθεί με τον στρατιωτικό διοικητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ Ουέσλι Κλάρκ για να συζητήσουν ζητήματα, που αφορούν την ανάπτυξη και την διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τους Ρώσους στρατιωτικούς θα συμβάλουν στην επανάληψη της συνεργασίας Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που διεκόπη με την επιχείρηση της Συμμαχίας στην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, οι Ρώσοι από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για συνεργασία. Ο.Κ.

    [09] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Στην Πρίστινα αναμένονται σήμερα οι πρώτοι αξιωματικοί της πολιτικής αστυνομίας του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Κέβιν Κένεντι ανακοίνωσε ότι οι άνδρες της πολιτικής αστυνομίας θα φτάσουν στην περιοχή από τη Βοσνία και στόχος τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη εντός tgr εβδομάδας του υπόλοιπου τμήματος της διεθνούς πολιτικής αστυνομίας. Ε.Π.

    [10] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οργανωμένη επιστροφή των προσφύγων από τους καταυλισμούς στην ΠΓΔΜ ξεκινησε το πρωί, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

    Με τελικό προορισμό την Πρίστινα, θα αναχωρήσουν 10 λεωφορεία που θα μεταφέρουν 390 πρόσφυγες πίσω στο Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα από τον πρώτο καταυλισμό του Στένκοβετς θα αναχωρήσουν εφτά λεωφορεία που θα μεταφέρουν 281 πρόσφυγες και τρία λεωφορεία από το δεύτερο καταυλισμό του Στένκοβετς με 109 πρόσφυγες. Τα λεωφορεία αναμένεται να φτάσουν στην Πρίστινα μέσα σε δύο ώρες, ενώ τους πρόσφυγες θα υποδεχτούν τοπικοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί, οι οποίοι θα τους παρέχουν τρόφιμα και θα καλύψουν άλλες απαραίτητες ανάγκες τους. Οι πρόσφυγες θα μείνουν προσωρινά σε σπίτια που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, ενώ την Τρίτη αναμένεται να αναχωρήσουν άλλοι 400 πρόσφυγες για την Πρίστινα και το Ουρόσεβατς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, 3570 πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα από χθες, οι περισσότεροι από τους οποίους διέσχισαν τα σύνορα από τα φυλάκια του Μπλάτσε και του Γιάζιντσε. Ο.Κ.

    [11] ΣΕΡΒΙΑ:Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Tην απόφαση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για Αλλαγή'' να οργανώσει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με αίτημα την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βλάνταν Μπάτιτς, που ηγείται της συμμαχίας. Η πρώτη διαδήλωση που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί αύριο στην κεντρική πόλη της Σερβίας Τσάτσακ, πιθανώς θα απαγορευτεί, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανεπίσημες αστυνομικές πηγές αλλά ο κ.Μπάτιτς δήλωσε ότι «ακόμη και αν απαγορευτεί, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί και οι διαδηλωτές θα απευθύνουν έκκληση για διεξαγωγή ελεύθερων, δημοκρατικών και δίκαιων εκλογών υπό την επιτήρηση του ΟΑΣΕ». Η ‘'Συμμαχία για Αλλαγή'' ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει παρόμοιες διαμαρτυρίες σε περίπου 20 ακόμη σερβικές πόλεις και με στόχο να κινητοποιηθούν οι Σέρβοι πολίτες να ‘'προχωρήσουν στις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές με δημοκρατικό τρόπο». Στη Συμμαχία συμμετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς, το Σοσιαλδημοκρατικό του Βουκ Ομπράντοβιτς και η Πολιτική Συμμαχία του Γκόραν Σβιλάνοβιτς, καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Πάνιτς και ο πρώην dioijgt^r της κεντρικής τράπεζας Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς υποστηρίζουν επίσης τη ‘'συμμαχία''. Ε.Ρ.

    [12] ΕΕ:Η ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

    Τα τρία κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκαθαρίσει στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι, τη θέση της όσον αφορά στην ένταξη νέων μελών, τονίζεται σε κοινή δήλωση των 4 προέδρων που συναντήθηκαν σήμερα από την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

    «Πρέπει να λάβουμε μία σαφή βλέψη για τη διεύρυνση της Ε.Ε.» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Λετονίας Γκούντις Ουλμάνις εκ μέρους και των άλλων 3 προέδρων, δηλαδή του Εσθονού Λέναρτ Μέρι, του Λιθουανού Βάλντας Αντάμκους και του Πολωνού Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι

    Η Λετονία και η Λιθουανία ελπίζουν ότι θα λάβουν πρόσκληση για να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο του Ελσίνκι, ενώ η Εσθονία και η Πολωνία έχουν ήδη ξεκινήσει προενταξιακές συνομιλίες πέρυσι. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 28 June 1999 - 19:54:42 UTC