Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [04] ΔΗΛΩΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ»
  • [05] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [06] ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ
  • [07] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η «ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ» ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Β'ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [10] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΜΙΣΟΣ ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ KFOR
  • [12] ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ KFOR
  • [13] ΣΕΡΒΙΑ:Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
  • [14] Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Μια πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος έκανε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ το απόγευμα στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα θετικό για το ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή να είναι πρώτο κόμμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι στόχος της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές ήταν η αλλαγή πολιτικού σκηνικού κάτι το οποίο δεν επετεύχθη για αυτό το κρίνουμε το αποτέλεσμα ως θετικό. Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ δεν έχει το πλεονέκτημα της εξουσίας. Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Q]ppar, διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης, δεν πήγαν όμως από την άλλη πλευρά, αλλά διατηρούν δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ.

    Στην κυβερνητική επιτροπή έγινε αναφορά στην εικόνα εσωστρέφειας, η οποία όπως ειπώθηκε, τραυμάτισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αλλαγών στο κόμμα κάτι που όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αποφασιστεί από τα κομματικά όργανα. Ουδείς έθεσε θέμα αλλαγής των μεγάλων στόχων της κυβέρνησης, αλλά τονίσθηκε «η ανάγκη να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με βελτιώσεις, διορθώσεις», είπε. Τέλος, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πολιτικές της παρεμβάσεις σε τομείς της κοινωνικής πολιτικής που υπάρχουν αρκετά προβλήματα, όπως αγροτικό - ανεργία, ενώ θεωρεί την ένταξη στην ΟΝΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, επίτευγμα της κυβέρνησης για να νικήσει τις εθνικές εκλογές.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Η Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος απασχόλησε και τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που συνήλθε υπό υπό την προεδρία του προέδρου Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα παραμένει σταθερή, θέματα που αφορούν πορεία προς την ΟΝΕ, κοινωνία, ανάπτυξη και ευημερία, ενώ παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να γίνουμε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στα προβλήματα του αγρότη, στην ασφάλεια του πολίτη, στην ποιότητα ζωής».

    Εκανε λόγο για αλλαγή εκ βάθρων των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, για ανανέωση και ανασυγκρότηση, διαδικασίες που θα ξεκινήσουν τώρα. Στόχος μας το ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά στον πολίτη, στην κοινωνία, στα προβλήματα, ενώ επανέλαβε ότι προέχει «Πρώτα η Ελλάδα». Κάλεσε όλα τα στελέχη, κυβέρνησης και κόμματος να εντείνουν τους ρυθμούς δουλειάς και όλοι μαζί να χαράξουν τη στρατηγική της νίκης για τις εκλογές του 2000.

    Τέλος ανέφερε ότι η Κ.Ε. θα συνέλθει την Παρασκευή και το Σάββατο 9-10 Ιουλίου.

    [03] ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Την πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών έκανε η επιτροπή εκλογικού αγώνα της Ν.Δ. που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της επιτροπής, ενώ εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους νομούς.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τα μέλη και στελέχη της Ν.Δ. να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος θα συνεχίσει και μέσα στο καλοκαίρι τις περιοδείες του ανά τη χώρα.

    [04] ΔΗΛΩΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ»

    «Οι υπουργοί Εξωτερικών των Οκτώ κατά τη Σύνοδό τους στην Κολωνία υιοθέτησαν δήλωση για το Κυπριακό με την οποία καλούν τις δύο πλευρές να επαναλάβουν το διάλογο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Οπως είπε, «στη δήλωση γίνεται επίσης έκκληση προς όλα τα μέρη να αποφύγουν να πάρουν μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να προκαλέσουν επιπλοκές στην προσπάθεια για δίκαιη λύση και διαρκή ειρήνη. Η έκκληση αυτή στηρίζει την πρόταση της κυπριακής πλευράς για μείωση της έντασης και αποστρατικοποίηση της Κύπρου».

    Ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των Οκτώ ως μια θετική εξέλιξη και μια νέα ευκαιρία για την επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου υπό το Γενικό Γραμματέα και μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ «εφόσον και η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά». «Ευτυχής απόληξη αυτής της διαδικασίας, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, θα επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου να γευθούν τους καρπούς ενός ελπιδοφόρου ευρωπαϊκού μέλλοντος».

    [05] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Εφτασαν το απόγευμα στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου οι άνδρες του 501 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού που θα αποτελέσει το βασικό κορμό της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι Ελληνες στρατιώτες τοποθετήθηκαν προσωρινά δίπλα σε μια αμερικανική ταξιαρχία για να διανυκτερεύσουν. Αύριο θα στηθεί το ελληνικό στρατόπεδο. Η ελληνική δύναμη ξεκίνησε το πρωί από την έδρα της. Στο μεταξύ, σε στρατιωτικό διοικητικό κέντρο της γιγάντιας επιχείρησης ειρήνης έχουν μετατραπεί το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από όπου μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να προωθηθούν προς τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο περίπου 10.000 άνδρες της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης και μεγάλες ποσότητες εφοδίων.

    [06] ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

    Αλλοι τετρακόσιοι Γάλλοι και Ιταλοί στρατιωτικοί έφθασαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και τις μεταμεσονύκτιες ώρες αναμένεται να αναχωρήσουν για το Κόσοβο συνοδευόμενοι από στρατιωτικά οχήματα και κοντέϊνερς με εφόδια.

    Οι 250 Ιταλοί στρατιωτικοί έφθασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με αεροσκάφος της «Alitalia», ενώ λίγο αργότερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο και ένα στρατιωτικό αεροπλάνο, τύπου Bc-8, που μετέφερε 150 Γάλλους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες.

    Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσαν δύο φορτηγά πλοία το -«Στροφάδες» και το «Σιρόκο» - τα οποία ξεφόρτωσαν στρατιωτικά οχήματα και άλλα εφόδια για λογαριασμό των γαλλικών και ιταλικών δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης που αναπτύσσεται στο Κόσοβο. Το πλοίο «Στροφάδες» μετέφερε 74 στρατιωτικά φορτηγά, 30 τζιπ, 27 τρέιλερς, 4 ασθενοφόρα οχήματα, 3 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 2 κλαρκ, 1 βυτιοφόρο, 1 λεωφορείο και 27 κοντέινερς με εφόδια, τα οποία θα προωθηθούν στην ΠΓΔΜ με φορτηγά - νταλίκες ιδιωτών, ενώ το «Σιρόκο» ξεφόρτωσε περίπου 50 στρατιωτικά φορτηγά οχήματα γεμάτα με εφόδια.

    Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φθάσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άλλα δύο ολλανδικά φορτηγά πλοία, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα, σε καθημερινή βάση θα καταπλέουν στο λιμάνι τουλάχιστον δύο πλοία, από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

    [07] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η «ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ» ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Β'ΛΥΚΕΙΟΥ

    Εύκολα χαρακτήρισαν οι Θεσσαλονικείς μαθητές τα θέματα της Ιστορίας, κατά τη σημερινή «επίσημη πρώτη» των πανελλήνιων προαγωγικών εξετάσεων της Β' Λυκείου. Οι περισσότεροι από τους 5.594 μαθητές που διαγωνίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, βγήκαν ευχαριστημένοι από τα εξεταστικά κέντρα, καθώς -όπως είπαν- τα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν περιλαμβάνονταν στην ύλη του μαθήματος.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο ΜΠΕ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, τα θέματα των εξετάσεων αφορούσαν τη γαλλική επανάσταση και την καποδιστριακή- οθωμανική περίοδο, την αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και τη βιομηχανική επανάσταση. Η συμμετοχή των Θεσσαλονικέων στις εξετάσεις ήταν σχεδόν καθολική (99,08%), αφού από τους 5.605 εγγεγραμμένους μαθητές προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα οι 5.594, ενώ απουσίασαν μόνο οι 11.

    Η προσέλευση των διαγωνιζομένων στα κατά τόπους σχολεία άρχισε στις 7.30 το πρωί και οι εξετάσεις διήρκεσαν τρεις ώρες. Επιπλέον καινοτομία αυτών των εξετάσεων, που θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου, αποτέλεσε ο ηλεκτρονικός τρόπος μετάδοσης των θεμάτων, μέσω ειδικής συχνότητας της ΕΡΤ.

    Πάντως, εξετάσεις δεν έδωσαν σήμερα μόνο οι μαθητές, αλλά και το νέο σύστημα, αφού για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, οι προαγωγικοί διαγωνισμοί διεξήχθησαν σε πανελλήνιο επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη, οι επιδόσεις των μαθητών κατά τις σημερινές εξετάσεις θα συνυπολογιστούν σε ποσοστό 30% στο βαθμό του εθνικού απολυτηρίου, μόνο εάν είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες της τρίτης λυκείου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει ακόμα 5.000 έως 7.000 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες οι οποίοι αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Πρίστινα το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti , επικαλούμενο σερβικές πηγές, η νέα ρωσική δύναμη θα φθάσει μέσω Ουκρανίας και Βουλγαρίας στην Πρίστινα με μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Ilyushin-76, και θα ενταχθούν στην ειρηνευτική δύναμη KFOR. Το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε ότι η Βουλγαρία έδωσε άδεια στα ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο, ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα, είχε δηλώσει χθες ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία σχετικά άδεια αν δεν προηγηθεί συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης. Ο σύμβουλος του Μπορίς Γέλτσιν, Αντράνικ Μιγκράνιαν χαρακτήρησε την αδυναμία της Βουλγαρίας να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ρωσίας ως «εχθρική πράξη», και σημείωσε πως η άρνηση αυτή θα προκαλέσει αντι-βουλγαρικά αισθήματα στη Ρωσία, επηρεάζοντας και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χθες, και η Ρουμανία απέρριψε ρωσικό αίτημα για χρήση του εναέριού της χώρου, με την αιτιολογία ότι απαιτείται προηγουμένως σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σ.Α.

    [09] ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σκηνές που θυμίζουν τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, με τα καραβάνια των αλβανόφωνων προσφύγων, εκτυλίσσονται στο Κοσσυφοπέδιο. Το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα. Αυτή τη φορά το δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν οι Σέρβοι που απέμειναν στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος για αντίποινα εκ μέρους των Αλβανών προσφύγων που επιστρέφουν, αλλά και των αυτονομιστών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» που καταφθάνουν στις πόλεις και τα χωριά της επαρχίας. Σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Σέρβοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, «της επικίνδυνης και ρευστής», όπως της χαρακτήρισε ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων, Μάικλ Τζάκσον, είναι οι σκηνές που διαδραματίστηκαν χθες στο Πρίζρεν. Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC σε ανταπόκρισή του από το Πρίζρεν, «ενώ οι αλβανόφωνοι πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της m}wtar πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωσή τους, οι λίγοι Σέρβοι που απέμειναν ζήτησαν καταφύγιο σε μια εκκλησία. Εξω από την εκκλησία, τους φρουρούσαν Γερμανοί στρατιώτες της KFOR για να μην υπάρξουν αντίποινα. Γυναίκες τρομαγμένες, με μωρά στην αγκαλιά και ηλικιωμένοι περίμεναν το ΝΑΤΟ για να τους συνοδεύσει έξω από την πόλη». Αν και το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο για να προστατέψει όλους τους κατοίκους του, οι Σέρβοι δεν το πιστεύουν. Οι αλβανόφωνοι υποδέχονται τους άνδρες του ΝΑΤΟ ως ήρωες, ωστόσο για το σερβικό πληθυσμό η ανάπτυξη των νατοϊκών δυνάμεων σημαίνει ότι δεν έχουν άλλη λύση, από τη φυγή, σχολίασε το BBC. Αισιόδοξος, ωστόσο, ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ο σερβικός πληθυσμός να παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο δηλώνει ο αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου Μίλαν Μπόσιτς, ο οποίος μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Σέρβοι μπορεί να πειστούν να μείνουν στην Πρίστινα, χάρη στην παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Τόνισε ωστόσο ότι η ειρηνευτική δύναμη πρέπει να αφοπλίσει όχι μόνο τους Σέρβους, αλλά και τους αντάρτες του ΑΣΚ.

    [10] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΜΙΣΟΣ ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Περίπου 20.000 στρατιώτες του γιουγκοσλαβικού στρατού σχεδόν δηλαδή η μσή δύναμη του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη αποσυρθεί ή αποσύρεται, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΝΑΤΟ Ρόμπιν Κλίφορντ στην Πρίστινα. Λ.Μ

    [11] ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ KFOR

    Η διαμάχη για την ενιαία διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου KFOR μπορεί να διευθετηθεί εάν συμπεριληφθούν Ρώσοι αντιπρόσωποι στη διοίκηση της δύναμης, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας.

    Τη νέα αυτή πρόταση παρουσίασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών FSB και γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στις συνομιλίες που είχε με τον Σάμουελ Μπέργκερ, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον για θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του κ.Πούτιν. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Ρώσος αξιωματούχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [12] ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ KFOR

    Η Βρετανοί στρατιώτες της KFOR προχώρησαν σε συλλήψεις ενόπλων ανταρτών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» οι οποίοι προκαλούσαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Πέντε άτομα συνελήφθησαν χθες επειδή άνοιξαν πυρ εναντίον Σέρβων, όπως μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Οι Αλβανοί αντάρτες jq\tgsam όμηρο έναν Σέρβο τον οποίο στη συνέχεια σκότωσαν. Σ.Α.

    [13] ΣΕΡΒΙΑ:Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς δεν έκανε δεκτή την παραίτηση των 15 υπουργών του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας τονίζεται ότι ο κ. Μιλουτίνοβιτς έλαβε την απόφαση αυτή καθώς θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης και τη συμβολή όλων των μελών της ενόψει της ανασυγκρότησης όλων των ζωτικών λειτουργιών του κράτους. Σημειώνεται ότι το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα πρόεδρος του οποίου είναι ο Εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι είχε προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία και ανακοίνωσε ότι οι 15 υπουργοί του στην κυβέρνηση συνασπισμού παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσοβο και την εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Κ.Γ.

    [14] Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Με απόφαση του υπουργού Υγείας του Βελγίου, Λυκ Βαν Ντεμπόσε, αποσύρθηκαν από την εγχώρια αγορά όλα τα προϊόντα της Κόκα-Κολα. Περισσότερα από 15 εκατομμύρια κουτιά και φιάλες, Κόκα-Κόλα, Φάντα, Σπράιτ και κάθε άλλο προϊόν της εταιρείας, αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων, όταν διαπιστώθηκε ότι περίπου εκατό παιδιά που κατανάλωσαν τα προϊόντα, εισήχθησαν στο νοσοκομεία με έντονους πόνους στο στομάχι και στο κεφάλι. Εκπρόσωπος της εταιρείας, ανακοίνωσε, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ότι διενεργήθηκαν αναλύσεις, που δεν κατέδειξαν ωστόσο την ύπαρξη κάποιας τοξικής ουσίας στα προϊόντα και επισήμανε ότι η κατανάλωση της Κόκα-κόλα δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 15 June 1999 - 20:47:58 UTC