Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ
  • [03] Ν.Δ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ
  • [04] Ν.Δ.: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ
  • [05] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
  • [06] ΔΥΟ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [08] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ
  • [09] Η ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ
  • [11] ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ
  • [12] ΣΕΡΒΙΑ:ΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΛΥΣΗ
  • [13] ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ: ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

    «Οι μέρες του ζόφου και της καταστροφής πέρασαν, η συμφωνία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν αποτελεί μία σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη και θέτει τις προϋποθέσεις για μία ειρηνική λύση του Κοσοβαρικού», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ταυτόχρονα ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ τόνισε ότι απόψε και αύριο οι 15 ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για το Σύμφωνο Σταθερότητας, την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, την πολιτική της ΕΕ με διμερείς συμφωνίες. Απαντώντας στην ερώτηση για το «ποια θα είναι η επόμενη μέρα και αν επιτέλους η ΕΕ θα στρέψει τα μάτια της προς τα Βαλκάνια, ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες των χωρών των Βαλκανίων με την ΕΕ είπε τα εξής: «Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι. Αυτές οι πληροφορίες που ]woule είναι από τον κ. Αχτισάαρι. Σας είπα ότι μας είπε. Δεν είναι ακόμη βέβαιη η ακριβής πορεία που θα ακολουθηθεί. Εξαρτάται από τους πρωταγωνιστές. Μία τέτοια συμφωνία αφήνει ανοικτά πολλά θέματα. Ομως υπάρχει καλή πίστη από όλους και προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα. Θα πιέζουμε και εμείς συνεχώς. Προτείνουμε οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα. Η ΕΕ πιστεύω δεν θα αφήσει τα Βαλκάνια σε κρίση». Απαντώντας στο δεύτερο μέρος της ερώτησης του ΜΠΕ ο κ. Σημίτης δήλωσε: «Η ΕΕ διαπίστωσε με πολύ δυσάρεστο τρόπο ότι η προηγούμενη διαδικασία όσον αφορά τα Βαλκάνια ήταν αρνητική και θα στρέψει την προσοχή της σε αυτά». Στην αρχή της τοποθέτησης του και πριν απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σημίτης τόνισε ότι αισθάνεται ικανοποίηση για το επιτευχθέν αποτέλεσμα, χαιρετίζει την ελληνική κατάληξη και χαίρεται γιατί η ελληνική πλευρά συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις σε αυτό.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του πολέμου και επεσήμανε ότι «θα βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες και να υπάρξει μία ειρηνική ανασυγκρότηση». Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβική κρίση αποτελούν επιβεβαίωση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, η οποία πίστευε ότι είναι δυνατή μία ειρηνική λύση και το αποτέλεσμα το έδειξε αυτό. Μία επαφή, είπε συγκεκριμένα ο κ Σημίτης ήταν αρκετή για να έρθει το αποτέλεσμα. «Εμείς οι Ελληνες εφαρμόσαμε μία πολιτική, η οποία τώρα δικαιώνεται εκ των πραγμάτων. Ο πόλεμος δεν ήταν το προσφορότερο μέσο για λύση τέτοιου προβλήματος και αυτό το λέγαμε πάντα. Εμείς πιστεύουμε στην πολιτική των διεξόδων και όχι των αδιεξόδων. Η συμφωνία αυτή πρέπει να εφαρμοστεί, ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Αυτό εξαρτάται από τη Γιουγκοσλαβία και από το ΝΑΤΟ. Αμέσως πρέπει να συναντηθούν και να συμφωνήσουν για τον τρόπο αποχώρησης των στρατευμάτων και τότε θα σταματήσουν και οι βομβαρδισμοί. Ακολούθως θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πάρει απόφαση , να υπάρξει το νομικό πλαίσιο και να ακολουθήσουν όλα τα αναγκαία βήματα, για την ειρήνη, για την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την εγκατάσταση μίας διοίκησης».

    Ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε πολλές φορές την ελληνική συμβολή για αυτό το αποτέλεσμα τόνισε ότι το σημαντικό είναι «ότι δεν αλλάζουν τα σύνορα» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα συνέβαλε ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης της Διεθνούς Κοινότητας και ένα σχέδιο συμβιβασμού προς όφελος των λαών της περιοχής. Εμείς ήμασταν η όσαση ειρήνης και ασφάλειας, δεν γίναμε μέρος του προβλήματος, αποφύγαμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος, συμβάλαμε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, γίναμε ενεργός παράγοντας μίας δίκαιης λύσης». Ακολούθως ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στους 14 ομολόγους του της ΕΕ την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου στην οποία τόνιζε την ανάγκη να γίνει μία ακόμη προσπάθεια για να βρεθεί ειρηνική λύση και να μην είναι η Ευρώπη θεατής των γεγονότων, αλλά πρωταγωνιστής». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αξίζει κάθε αναγνώριση στη Γερμανική Προεδρία για αυτό το αποτέλεσμα και στον πρόεδρο της Φινλανδίας κ. Αχτισάαρι. «Η Ελλάδα, είπε, πήρε μία σειρά μέτρων για τον ανθρώπινο πόνο, για την ανθρώπινη δυστυχία και είμαστε ενεργοί στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ευχαριστώ όλους τους Ελληνες που συνέβαλαν με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής τους». «Εμείς επιμείναμε, συνέχισε, να μην αλλάξουν τα σύνορα, προτείναμε το Σύμφωνο Σταθερότητας στην περιοχή, προτείνουμε την ανασύγκρότηση στην περιοχή και άλλα πολλά. Η εξέλιξη είναι θετική για την ΕΕ».

    «Η λύση προήλθε από κινητοποίηση της Γερμανικής Προεδρίας και της επόμενης προεδρίας που είναι η Φιλανδική. Η ΕΕ έδειξε έστω και καθυστερημένα ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και να κάνει μία αποφασιστική παρέμβαση. Τώρα πρέπει να γίνει μία σωστή εφαρμογή της απόφασης και γρήγορα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Τώρα πρέπει να γίνει η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, να εφαρμοστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια», είπε. «Θα δημιουργήσουμε, τόνισε ο κ. Σημίτης τελειώνοντας την τοποθέτησή του, ένα βαλκανικό χώρο ανάπτυξης, δημοκρατίας, συνεργασίας και φιλίας στην περιοχή». Ακολούθως απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνομιλούσε μέχρι προχθές το βράδυ με τον κ. Αχτισαάρι, τον κ. Σρέντερ και τον κ. Τσερνομίρντιν και αυτό δείχνει ότι είναι προφανές πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν και επεξεργάστηκαν μαζί το κείμενο που παρέδωσε στον κ. Μιλόσεβιτς ο πρόεδρος της Φιλανδίας. Δεν έγινε διάλογος. Οταν ο κ. Μιλόσεβιτς ρώτησε αν χωρά διαπραγμάτευση πήραν ειδική απάντηση και τελικά έκανε δεκτό το κείμενο της συμφωνίας. Σε άλλο σημείο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι πολύ καλό που τελειώσαμε από αυτό το θέμα, ότι είναι θετική η εξέλιξη και ότι είναι η απαρχή του τέλους. Μπήκαν οι προϋποθέσεις, είπε, για ειρήνευση. Σε ερώτηση αν θα πάρει η Ελλάδα πρωτοβουλίες στην περιοχή απάντησε ότι «είμαστε συμμέτοχοι, θα παρέμβουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας όπως κάναμε μέχρι σήμερα που παίξαμε ένα ρόλο. Σήμερα είπε ο κ. Σημίτης υπήρξε από όλες τις πλευρές αναγνώριση της συμβολής μας και θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Σημίτης είπε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν με τη συμφωνία που υπεγράφη και ότι ο κ. Αχτισάαρι είχε εξουσιόδοτηση από όλους. Τέλος σε ερώτηση για το ποια θα είναι η τύχη του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από εδώ και πέρα ο κ. Σημίτης είπε ότι «αυτό το θέμα δεν αναφέρθηκε από τον κ. Αχτισάαρι».

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ

    Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τα θέματα οικονομίας και απασχόλησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε πρώτον στο σύμφωνο για την απασχόληση και την έκθεση της γερμανικής pqoedq_ar για το ίδιο θέμα που αποφασίστηκε εδώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και δεύτερον στην έγκριση των γενικών κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής. Στο δεύτερο τομέα γίνεται λόγος για τις οικονομικές πολιτικές κάθε χώρας - μέλους ξεχωριστά και όσον αφορά την Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, επιβεβαιώνεται πλήρως η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ένταξης της Ελλάδας για είσοδο στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) στο τέλος του 1999 και όπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου η Ελλάδα εντάσσεται στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου του 2001. Για το σύμφωνο απασχόλησης, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται η ιδέα να ασκηθούν πολιτικές σε τρία επίπεδα: Το επίπεδο των πολιτικών απασχόλησης και σχέδιο δράσεων, την προώθηση διαρθρωτικών προσαρμογών στην οικονομία και μεταρρυθμίσεων για νέες θέσεις εργασίας και ο τρίτος άξονας είναι ο διάλογος για την μακροοικονομική πολιτική και το συντονισμό της ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Σήμερα αυτός ο ρυθμός είναι σχετικά χαμηλός, πέρυσι υπήρξε καλύτερη επιτάχυνση και είχε πέσει η ανεργία κάτω από 10%, ενώ φέτος λόγω και της ύφεσης υπάρχει μια τάση αύξησης. Αυτό το χαρακτήρισε ο κ. Παπαντωνίου ως καμπανάκι που χτυπά για να σημάνει συναγερμό.

    Στο διάλογο για τη μακροοικονομική πολιτική θα μετέχουν το Συμβούλιο ECOFIN, οι υπουργοί Εργασίας και Απασχόλησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κοινωνικοί εταίροι (στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των εργοδοτών και άλλων τάξεων). Το δίδαγμα είναι απλό και ορατό, είπε ο κ. Παπαντωνίου, σε όλους χρειάζεται όπως έχει γίνει στην Αμερική, μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία, ελλείμματα κοντά στο 0 τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερα επιτόκια και καθιστούν το χρήμα φθηνό. Στην Ευρώπη, είπε, σε αντίθεση με την Αμερική, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το ελληνικό πρόβλημα συνέχιση της ανεργίας είναι σύνθετο, δύσκολο και επιβαρύνεται: Πρώτον από τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες περιορίζουν τις νέες θέσεις εργασίας, δεύτερον από τη μεγάλη μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού προς τις πόλεις που θυμίζει τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 και τρίτον ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον είναι αυτοδύναμη, είπε ο κ. Παπαντωνίου και ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας πλέον είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό. Τέλος είπε ότι στην Ελλάδα τα νέα μέτρα για την απασχόληση θα έχουν θετικότατες επιπτώσεις.

    [03] Ν.Δ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

    «Την ίδια στιγμή που η ανεργία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώνεται, στη χώρα μας παραδόξως αυξάνεται, προσλαμβάνοντας εκρηκτικές διαστάσεις», δήλωσε από την Κολωνία όπου βρίσκεται, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε τρεις διαπιστώσεις για τους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, «μόνο που ο κ. Παπαντωνίου δεν είναι eikijqim^r».

    Οι πραγματικοί λόγοι -τονίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος- που έχουν καταστήσει την ανεργία πραγματική μάστιγα στη χώρα μας, με θύματα, κυρίως, τους νέους ανθρώπους, είναι: Η οινομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, που διαπνέεται από μικρολογιστική και αντιαναπτυξιακή αντίληψη. Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που, ενώ στην Ε.Ε. αποτελούν μοχλό ανάπτυξης προσφέροντας 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας, στην Ελλάδα βρίσκονται υπό διωγμόν, και Η ανυπαρξία συγκροτημένου σχεδίου ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επισημαίνει ότι, «ο κ. Παπαντωνίου με όσα δηλώνει για μετακίνηση αγροτικού πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα, σε ρυθμούς που θυμίσουν τις δεκαετίες του ‘50 και του ΄60, αφενός ομολογεί την πλήρη εγκατάλειψη των αγροτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου επιβεβαιώνει τη Νέα Δημοκρατία, που επισημαίνει εδώ και 3 χρόνια πως η δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος οδηγεί σε αφανισμό τους αγρότες και μαθηματικά στη διόγκωση της ανεργίας».

    [04] Ν.Δ.: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ

    Θετικές χαρακτήρισε τις σημερινές εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό με την αποδοχή των προτάσεων Τσερνομίρντιν - Αχτισάαρι από το Σερβικό Κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ωστόσο ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και το ταχύτερο δυνατό να διευθετηθούν τα ειδικά θέματα που απομένουν για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Είναι καιρός, ο παραλογισμός της βίας να παραχωρήσει οριστικά τη θέση του στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών της Βαλκανικής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

    [05] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

    Οι σημερινές εξελίξεις δημιουργούν τις πιο σοβαρές μέχρι τώρα ενδείξεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε από την Πάτρα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι η αποδοχή από την πλευρά του Βελιγραδίου του ειρηνευτικού σχεδίου του G8 αφαιρεί πια κάθε επινόηση για τη συνέχιση των βομβαρδισμών και την παράταση του πολέμου. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επιτρέψει να τορπιλιστεί κι αυτή η ευκαιρία, διότι θα είναι διπλά ένοχες οι σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εάν δεν σταματήσουν οριστικά σήμερα οι βομβαρδισμοί. «Κάθε παράταση του πολέμου και των συζητήσεων που δεν οδηγούν σε άμεση ειρήνευση είναι εκ του πονηρού», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι, «ο Ελληνας πρωθυπουργός οφείλει να αρνηθεί κάθε σκέψη για ανάθεση στον κ. Σολάνα της ευθύνης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα», και pq|shese ότι, «θα είναι ντροπή για την Ευρώπη του 21ου αιώνα να έχει ως εκπρόσωπο τον κ. Σολάνα που είναι σύμβολο του βάρβαρου πολέμου και του πολιτικού κυνισμού». Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «οι διαρκείς κι αδίστακτες μεταμορφώσεις του κ. Σολάνα σηματοδοτούν τις διαδοχικές πολιτικές εκπτώσεις των σημερινών κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    [06] ΔΥΟ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    'λλες δύο στρατιωτικές φάλαγγες του ΝΑΤΟ αναχώρησαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό της ΠΓΔΜ, μεταφέροντας τεθωρακισμένα οχήματα και κοντέινερς για τις γαλλικές και ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στα Σκόπια. Η πρώτη φάλαγγα αποτελείτο από 35 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και κοντέινερς με στρατιωτικό υλικό που είχε ξεφορτώσει την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι το ιταλικό φορτηγό πλοίο «Μέιτζορ». Η δεύτερη εφοδιοπομπή μετέφερε στα Σκόπια βαριά οχήματα και 14 τρέιλερ που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με το γαλλικό πλοίο «Πελτζασποέρ».

    Έκπροσωποι του ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ημέρες και μέχρις ότου διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές θα διακοπεί η διέλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού στα Σκόπια μέσω του αεροδρομίου και του λιμανιού. Γ.Χ. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Η σερβική βουλή αποφάσισε την αποδοχή των προτάσεων επί του ειρηνευτικού σχεδίου, που μετέφεραν στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα οι δύο μεσολαβητές Τσερνομίρντιν και Αχτισάαρι. Υπέρ της αποδοχής των προτάσεων ψήφισαν 137 βουλευτές, 66 ψήφισαν κατά και υπήρξαν 4 αποχές. Από τους 250 βουλευτές ήταν παρόντες οι 207. Οι απουσιάζοντες ήταν οι περισσότεροι βουλευτές της επαρχίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εναντίον των προτάσεων ψήφισαν οι βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος, του εθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος με τη λήξη της συνεδρίασης αποχώρησε απογοητευμένος από το κοινοβούλιο, χωρίς να προβεί σε καμμιά δήλωση. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, που αποτελείται από το σοσιαλιστικό κόμμα, τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά, της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του Μιλόσεβιτς και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς. Μέχρι τώρα δεν έγιναν γνωστές οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ειρηνευτικό σχέδιο. καλά πληροφορημένες πηγές όμως, ανέφεραν ότι προβλέπουν την άμεση αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο. Μόλις γίνει αυτό τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά του αποφασίζει την ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή της Ρωσίας. Από τη στιγμή , πάντως, που επαληθευτεί η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

    [08] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    «Η Γιουγκοσλαβία αποδέχεται το κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας το οποίο πρότειναν από κοινού στο Βελιγράδι οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και της Ρωσίας - πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν», αναφέρεται σε ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνάντησης που είχαν οι δύο απεσταλμένοι με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους ανώτατους αξιωαματούχους της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Η γιουγκοσλαβική ηγεσία αποδέχεται το σχέδιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση εφόσον με αυτό διασφαλίζεται η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και ο ρόλος του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι πριν τη συνέχιση των συνομιλιών προηγήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής της Σερβίας και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας στις οποίες αποφασίστηκε η αποδοχή του προτεινομένου σχεδίου και να καταστεί δυνατή η ειρήνευση στη χώρα. Ο κ. Τσερονομίρντιν τόνισε ότι τα περαιτέρω βήματα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου. Ομόφωνη εκτίμηση και των τριών πλευρών είναι ότι η απόφαση για την ειρήνη είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς και άλλες προσωπικότητες από τη Γιουγκοσλαβία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Οι κ.κ. Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν μετά τη λήξη των συνομιλιών αναχώρησαν από το Βελιγράδι. Κ.Γ.

    [09] Η ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως μετά την απόδοχή από τη Γιουγκοσλαβία του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» για επίτευξη ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ανακοίνωση τους οι ηγέτες της Ε.Ε εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία του ταξιδιού που πραγματοποίησαν στο Βελιγράδι οι κύριοι Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν επισημαίνοντας ότι «τώρα υπάρχει πραγματική πιθανότητα για πολιτική διευθέτηση της κρίσης το πρώτο στάδιο της οποίας είναι η απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο». Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στη διακοπή των αντοϊκών επιχειρήσεωνγια αυτό και πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ε.Ε έχει αρχίσει να συντάσσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα εγκρίνει τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο και προσωρινής διεθνούς διοίκησης για την επαρχία. Λ.Μ.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ

    Φανερά ικανοποιημένος για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Γιουγκοσλαβικό εμφανίστηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε ότι οι σημερινές εξελίξεις σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας πολιτικής διαδικασίας, η οποία θα προβλέπει ουσιαστική αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Σρέντερ αφού αναφέρθηκε στα σημεία της συμφωνίας συνεχάρη τον κ. Αχτισάαρι για την προσωπική του όπως είπε επιτυχία και στη συνέχεια τους κ. Τάλμποτ και Τσερνομίρντιν. «Πιστεύω ότι τα σημεία της συμφωνίας σημαίνουν μεγάλη προσωπική επιτυχία του κ. Αχτισάαρι», είπε, επεσήμανε όμως ότι η επιτυχία κατέστη μόνο δυνατή μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία με τους κ. Τάλμποτ και Τσερνομίρντιν. «Τα αναφέρω αυτά υποκλινόμενος μπροστά στον κ. Αχτισάαρι, γιατί χωρίς τη δική του πολιτική βούληση δε θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί η λύση του προβλήματος. Ως προεδρέυων του Συμβουλίου της Ε.Ε. νοιώθω ιδιαίτερη χαρά για το αποτέλεσμα και βεβαίως και με την ιδιότητα του Γερμανού καγκελαρίου. Τούτο θεωρώ ότι ισχύει και για όλους τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε.

    [11] ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ

    Το σχέδιο των ειρηνευτικών προτάσεων - το οποίο περιλαμβάνει δέκα αρχές - που κόμισαν ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρτι Αχτισάαρι και ο Ρώσος μεσολαβητής Βίκτορ Τσερνομίρντιν και το οποίο έγινε αποδεκτό σήμερα από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της σερβικής Βουλής έχει ως εξής: «Για να κινηθεί η διαδικασία για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με τις ακόλουθες αρχές: 1) Αμεσος και επιβεβαιώσιμος τερματισμός της βίας και της καταπίεσης στο Κοσσυφοπέδιο. 2) Απόσυρση και επαλήθευση όλων των στρατιωτικών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα. 3) Ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελεσματικής διεθνούς παρουσίας, πολιτικής και στρατιωτικής που θα δρα εντός των αποφάσεων που θα ληφθούν με βάση το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και θα έχει την ικανότητα να εγγυάται την εκπλήρωση των κοινών σκοπών. 4) Η διεθνής παρουσία ασφαλείας με την ουσιαστική συμμετοχή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτυχθεί υπό ενιαία διοίκηση και έλεγχο και θα έχει αρμοδιότητα να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες για όλο τον πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου και θα διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή όλων των εκτοπισμένων και των προσφύγων στα σπίτια τους. 5) Καθιέρωση προσωρινής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της διεθνούς πολιτικής παρουσίας για την οποία θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα της οποίας θα μπορεί ο λαός του Κοσσυφοπεδίου να απολαμβάνει ουσιαστική αυτονομία εντός tgr Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Η προσωρινή διοίκηση θα είναι μεταβατική διοίκηση και για το διάστημα εντός του οποίου θα λειτουργεί θα παρακολουθεί την ανάπτυξη των οικονομικών, δημοκρατικών, θεσμικών οργάνων αυτονομίας και θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική και φυσιολογική ζωή για όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου. 6) Μετά την απόσυρση, σε έναν αριθμό του σερβικού και γιουγκοσλαβικού προσωπικού (στρατού και αστυνομίας) που θα συμφωνηθεί θα επιτραπεί η επιστροφή για να αναλάβει τα παρακάτω καθήκοντα: Σύνδεση με τη διεθνή πολιτική αποστολή της διεθνούς παρουσίας ασφάλειας, εντοπισμό των ναρκοπεδίων, παρουσία στις περιοχές της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσία στις σημαντικές συνοριακές διαβάσεις. 7) Ασφαλής και ελεύθερη επιστροφή όλων των προσφύγων και εκτοπισμένων υπό την επίβλεψη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ανενόχλητη παρουσία των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο. 8) Πολιτική διαδικασία, η οποία θα αποσκοπεί στην επίτευξη μιας προσωρινής πολιτικής συνολικής λύσης με την οποία θα εξασφαλίζεται ουσιαστική αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τη συμφωνία του Ραμπουιγιέ και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και των άλλων κρατών στην περιοχή, καθώς και τον αφοπλισμό του ΑΣΚ. Οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών για τη λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να αναβάλλουν ή να εμποδίσουν την καθιέρωση των δημοκρατικών θεσμικών οργάνων αυτονομίας. 9) Πολύπλευρη προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα της περιοχής που βρίσκεται σε κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με ευρύτερη διεθνή συμμετοχή με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, της οικονομικής ευημερίας, της σταθερότητας και της περιφερειακής συνεργασίας. 10) Για τη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα απαιτηθεί η αποδοχή των ανωτέρω αρχών με την απαραίτητη συγκατάθεση και με άλλα στοιχεία που προσδιορίζονται ως εξής: - Ταχύ πρόγραμμα προσδιορισμένο επακριβώς για την απόσυρση που σημαίνει για παράδειγμα, επτά ημέρες για την ολοκλήρωση της απόσυρσης και απόσυρση του εξοπλισμού αντιαεροπορικής άμυνας εκτός της ζώνης ασφαλείας των 25 χιλιομέτρων εντός 48 ωρών,

    Η επιστροφή του προσωπικού που θα αναλάβει τις ανωτέρω τέσσερις προσδιορισμένες αποστολές θα γίνει με την επίβλεψη της διεθνούς παρουσίας ασφαλείας και θα περιορίζεται σε ένα μικρό αριθμό που θα συμφωνηθεί (εκατοντάδες και όχι χιλιάδες), Η αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα συμβεί μετά την έναρξη της απόσυρσης που μπορεί να επιβεβαιωθεί, Οι συνομιλίες για την στρατιωτικο - τεχνική συμφωνία και την επίτευξή της δεν θα σημαίνουν παράταση του χρόνου που θα έχει προηγουμένως προσδιοριστεί για τη λήξη της διαδικασίας απόσυρσης. Στη συνέχεια θα υπογραφεί μια στρατιωτικο - τεχνική συμφωνία με την οποία θα διευκρινίζονται μεταξύ άλλων, ο τρόπος και ο ρόλος, οι αρμοδιότητες του γιουγκοσλαβικού - σερβικού προσωπικού στο Κοσσυφοπέδιο.

    [12] ΣΕΡΒΙΑ:ΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΛΥΣΗ

    Κατά των ειρηνευτικών προτάσεων που μετέφεραν στο Βελιγράδι ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και Μάρτι Αχτισάαρι τάχθηκε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, οι βουλευτές του οποίου καταψήφισαν το σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών στη συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής. Ο Εθνικιστικής πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι χαρακτήρισε το σχέδιο προτάσεων «ημιτελές» και εκτίμησε ότι οι αρχές του σχεδίου μπορούν να ερμηνευθούν αυθαίρετα όταν ψηφιστεί η σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό είναι απορριπτέο για το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και για αυτό οι βουλευτές του κόμματος στη συνεδρίαση της βουλής το καταψήφισαν είπε ο κ. Σέσελι ο οποίος απείλησε ότι οι Ριζοσπάστες «δεν πρόκειται να υποδεχθούν» ως κυβέρνηση της Σερβίας ενδεχόμενη άφιξη οποιωνδήποτε δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Με την ειρηνευτική πρόταση συμφώνησε το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εκτιμά ως βάση για την ειρήνη σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη αξία είναι η προστασία του λαού και του κράτους. Με το κείμενο αυτό κατοχυρώνεται η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας και την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο αναλαμβάνει ο ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την αποδοχή των προτάσεων από τη Σερβική Βουλή χαιρέτισε και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης. Ο πρόεδρός του Βουκ Ντράσκοβιτς τόνισε «θέλουμε άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών, και η Διεθνής Κοινότητα παρέχει για αυτό εγγυήσεις» με την παρατήρηση ότι «η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία από σήμερα δεν θα τηρούν εχθρική στάση εναντίον του ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται και από την άλλη πλευρά» Κ.Γ.

    [13] ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ: ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο Ρώσος απεσταλμένος στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος έφτασε στη Μόσχα από το Βελιγράδι, δήλωσε ότι η διαδικασία διευθέτησης του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέρθηκε σε νομικό πλαίσιο υπό τον ΟΗΕ. «Το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε να θέσουμε τη διαδικασία στα Βαλκάνια σε νομικό σχέδιο του ΟΗΕ» είπε ο κ.Τσερνομίρντιν και τόνισε ότι τώρα έφτασε η στιγμή να εγκριθεί αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό. Για τα μέτρα διευθέτησης της κρίσης είπε ότι προβλέπουν έλεγχο της Γιουγκοσλαβίας και του ΝΑΤΟ και ότι το Βελιγράδι ζήτησε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στην άσκηση του ελέγχου αυτού. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 3 June 1999 - 21:15:33 UTC