Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News, 99-05-24

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 24 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [04] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [05] ΣΤ. ΜΑΝΟΣ: ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΤΑΥΡΟΙ» ΟΧΙ «ΠΡΟΒΑΤΑ»
  • [06] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 4-17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΓΕΕΘΑ
  • [07] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [09] ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
  • [10] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ-ΑΧΤΙΣΑΑΡΙ
  • [11] ΚΟΙΝΗ ΣΙΝΟΡΩΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΣΑΡΠΙΝΓΚ
  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΛΟΓΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] ΕΝΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 11 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [17] ΚΟΣΟΒΟ:ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [18] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: 100 ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την πλήρη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος παρέθεσε το μεσημέρι γεύμα προς τιμήν του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα διανθρώπινα προβλήματα που αφορούν στην εσωτερική κοινωνική ειρήνη και τις διακρατικές sw]seir και εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού με στόχο την περαιτέρω εδραίωση του δημοκρατικού βίου της χώρας και τη διασφάλιση των όρων συμβίωσης στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η Ελλάδα μετέχει στα δρώμενα, προσφέροντας τα πνευματικά στηρίγματα πάνω στα οποία πρέπει να στηριχτεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπογράμμισε το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως γέφυρας επικοινωνίας των λαών ώστε να αποφευχτεί νέος διχασμός Ανατολής και Δύσης, Βορά και Νότου. Ευχήθηκε τέλος να επικρατήσει πνεύμα καταλαγής ώστε να αποφεύγονται αιματηρές συγκρούσεις που αποτελούν οπισθοδρόμηση των ανθρωπίνων κοινωνιών.

    Προσφωνώντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιβάλλει με σεβασμό και τιμή την παρουσία του στην Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει στο πρόσωπό σας και τιμά τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως που διέπλασε έναν πολιτισμό οικουμενικής διαστάσεως», τόνισε ο κ. Σημίτης και αναφέρθηκε στα μηνύματα και τις αρχές που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε στην ανθρωπότητα και αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγάπη των λαών, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την ειρήνη και τη συνεργασία των θρησκειών.

    «Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι το θέμα του πολέμου. Ο πόλεμος είναι φορέας καταστροφής, θανάτου, μια εξέλιξη αντίθετη με τα πιστεύω μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το λόγο του συμβάλλει στην ανάγκη προώθησης ειρηνικής λύσης που θα προάγει τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου.

    [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Εσθονίας, Λενάρντ Μέρι, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Στην τελετή υποδοχής του προέδρου της Εσθονίας παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας και οι αρχηγοί των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εσθονία τόνισε ότι ο πόλεμος πηγάζει από την καταπάτηση των δικαιωμάτων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια των επαφών τους οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Εσθονίας υπέγραψαν συμφωνίες για τη διεθνή οδική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων καθώς και για πολιτισμική, τουριστική, εκπαιδευτική και επιστημονική συνεργασία.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο θα δώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις 7.30'-8μ.μ της Τετάρτης και το βράδυ της Πέμπτης θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και στις 7 το απόγευμα θα εγκαινιάσει τα Γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ. Το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και την Παρασκευή θα μιλήσει στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος πριν τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    [04] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Την ευχή να ολοκληρωθούν και να ευοδωθούν τα βήματα τα οποία έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα για την ειρηνική επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους πολιτικούς συντάκτες ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση και μέσω αυτής η χώρας δεν θα πρέπει να παραμείνει απούσα από τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις και στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, καθώς όπως είπε, κάθε φορά που υπάρχει μία συγκεκριμένη παρουσία του πρόεδρου της Ν.Δ. ή των στελεχών του, διάφορα κυβερνητικά στελέχη ή πολλές φορές και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης περιοδεύει πριν από αυτήν την πολιτική παρουσία ή αμέσως μετά για να εξαγγείλει έργα, τα οποία πολλές φορές έχει εξαγγείλει και στο παρελθόν. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Λάρισα. Αμέσως μετά ο κ. Λαλιώτης πανικόβλητος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα περιοδεύσει για να κάνει για μία ακόμη φορά εξαγγελίες. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. συνέστησε στον κ. Λαλιώτη να επισκεφθεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. «Το νοσοκομείο αυτό είχε εγκαινιαστεί από τη Ν.Δ., δυστυχώς όμως δε λειτουργεί, όπως δε λειτουργεί και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και άλλα νοσοκομεία στη χώρα», είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση φέρει σημαντικότατη ευθύνη γιατί τα έργα αυτά έχουν παραδοθεί ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν λειτουργούν. Ο κ. Σπηλιώτοπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε σε φυλλάδιο που κυκλοφορεί και κάνει λόγο για 20.000 έργα. «Βεβαίως δεν υπάρχουν 20.000 έργα, υπάρχουν 20.000 ταλαιπωρίε του πολίτη, 20.000 κακοτεχνίες, 20.000 μακέτες που δεν έχουν υλοποιηθεί», είπε. Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει αδυναμία στο να κινητοποιήσει τα στελέχη, αλλά και τους οπαδούς και χαρακτήρισε οργανωτική αποτυχία τη συγκέντρωση στην Πάτρα, στην οποία, όπως είπε, για να καλύψει το ΠΑΣΟΚ την αποτυχία κατέφυγε σε υβριστικές επιθέσεις, κενές επιχειρημάτων.

    Στη συνέχεια εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο, καθώς έχει σημειωθεί αλματώδης αύξηση της ανεργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ανεργίας», ενώ έκανε λόγο για αύξηση της εγκληματικότητας και των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Αναφέρθηκε στις κακοτεχνίες τους δρόμους που κοστίζουν με πάρα pokk\ τροχαία ατυχήματα, στις πυρκαγιές που εκεί η χώρα έχει τις ίδιες πρωτιές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιθέσεις που δέχθηκε η Ν.Δ. από τον πρωθυπουργό χθες βράδυ ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Και δεν μιλάνε για σχοινί ,διότι καλά κάνει ο πρωθυπουργός να εξετάσει αρκετά μέλη της κυβέρνησης του και που έχουν δουλέψει και φυσικά πότε και πως έχουν σπουδάσει και να αφήσει τα μέλη της Ν.Δ. Εάν θέλει τα βιογραφικά των στελεχών της Ν.Δ. με μεγάλη μας ευχαρίστηση θα του τα δώσουμε όποτε μας τα ζητήσει». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι το θέμα του τηλεοπτικού διαλόγου Σημίτη - Καραμανλή θα τεθεί αύριο στη Διακομματική Επιτροπή, όπου θα συζητηθεί και η πρόταση της Ν.Δ. για διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν υπάρξει άρνηση από μέρους του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε τότε η Ν.Δ. θα εξετάσει το πλαίσιο το οποίο προτείνει, γιατί επιδιώκεται ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τον ουσιαστικό διάλογο, καθώς εκκρεμεί μία πρόταση της Ν.Δ. για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για τις συνέπειες στη χώρα από την κρίση του Κοσόβου.

    Οπως διευκρίνισε η πρόταση κατατέθηκε εγκαίρως στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη συζήτηση, η οποία, όπως τόνισε, θα έδινε τη δυνατότητα για τοποθετήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρυτανεύσει η ψυχραιμότερη σκέψη και να γίνει αποδεκτό ένα πλαίσιο διαλόγου που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, τον πλουραλισμό και κυρίως την ενημέρωση.

    [05] ΣΤ. ΜΑΝΟΣ: ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΤΑΥΡΟΙ» ΟΧΙ «ΠΡΟΒΑΤΑ»

    Εναντίον της χρησιμοποίησης των ψηφοφόρων ως «πρόβατα» που μεταφέρονται με λεωφορεία για να γεμίζουν τις συγκεντρώσεις των μεγάλων κομμάτων, καταφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, Στέφανος Μάνος, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

    Το πρωί επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά της Τούμπας και το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του και τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα. Τους Σπύρο Κασιμάτη, Δημήτρη Βασιλειάδη και Χριστόδουλο Πασχαλίδη. Οπως εξήγησε ο κ. Μάνος θέλει τους ψηφοφόρους «ταύρους» και όχι «πρόβατα». Ο κ. Μάνος θα επισκεφθεί νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

    [06] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 4-17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΓΕΕΘΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο το ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει η διέλευση δυνάμεων του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δέκα μέρες πριν και τέσσερις μέρες μετά tir ευρωεκλογές.

    Πράγματι έχει διανεμηθεί μια τέτοια οδηγία στο ΝΑΤΟ, είπε ο κ. Ρέππας και εξήγησε πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας θα είναι επιφορτισμένες με υποχρεώσεις σχετικές με τις ευρωεκλογές και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα προστασίας των διερχόμενων στρατιωτικών δυνάμεων.

    [07] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Στη Γαλλία βρίσκεται από χτες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετέχοντας στη σύνοδο υπουργών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυση του φορέα.

    Οι συνομιλίες μεταξύ των συμμετεχόντων υπουργών θα περιστραφούν γύρω από τις επιπτώσεις των κλιματολογικών συνθηκών στη διεθνή ενεργειακή πολιτική, με βάση τις δεσμεύσεις του Κιότο. Η ενεργειακή ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο θα τεθεί επίσης στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει και η εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής στο πλαίσιο των απελευθερωμένων αγορών. Στο περιθώριο της συνόδου υπουργών, ο κ.Βενιζέλος θα έχει επαφές με τους ομολόγους του από τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, προκειμένου να συζητήσουν -μεταξύ άλλων- το «αύριο» της ενεργειακής πολιτικής. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, η ανακοίνωση στην οποία προέβη πρόσφατα ο Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, σύμφωνα με την οποία μέσα στο 1999 θα διοργανωθεί, στην Αθήνα, διάσκεψη υπουργών για τις επιπτώσεις των ενεργειακών έργων στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Ειδικότερα, με πρόσκληση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου, θα συναντηθούν στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη των βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών με αρμοδιότητα σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και μεταφορών. Στόχος της υπουργικής διάσκεψης θα είναι η προώθηση της συνεργασίας στο πλαίσιο των ενεργειακών διασυνδέσεων και των σημαντικών έργων μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και πυλώνες υψηλής τάσης έπληξαν τη νύχτα τα συμμαχικά αεροσκάφη, βυθίζοντας για μία ακόμα φορά στο σκοτάδι το μεγαλύτερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνκ, για τρίτη συνεχή νύχτα ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Κόστολατς, κοντά στο Ποζάρεβατς, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά. Η υπηρεσία ηλεκτρισμού της Σερβίας ανακοίνωσε ότι οι ζημιές που υπέστη το εργοστάσιο είναι τεράστιες και γι' αυτό το λόγο θα τεθεί εκτός λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις 10 το βράδυ τοπική ώρα βομβαρδίστηκαν οι κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος της Βοϊβοντίνα, που βρίσκονται στην περιοχή Ρίμσκι Σάντσεβι, 10 χιλιόμετρα από το Νόβισαντ. Το Τανγιούγκ, επικαλούμενο ανεπίσημες πληροφορίες, μετέδωσε ότι η βόρεια αυτή σερβική επαρχία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς μόνο το 30% των πολιτών της προμηθεύεται χωρίς προβλήματα ρεύμα. Στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκε και το εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος στο Νις, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο.

    Μετά τα μεσάνυχτα εκρήξεις σημειώθηκαν στην κωμόπολη Γκρότσκα, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου. Κτυπήθηκαν επίσης οι αποθήκες καυσίμων της εταιρείας «Jugopetrol» στο Σόμπορ της Βοϊβοντίνα, ενώ δέκα πύραυλοι εξερράγησαν στα περίχωρα της Σρέμσκα Μιτρόβιτσα. Στο Κοσσυφοπέδιο η δράση των μαχητικών αεροσκαφών της Συμμαχίας ήταν ιδιαίτερα έντονη χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέντρου πληροφόρησης της Πρίστινα, σε διάστημα 6 ωρών τουλάχιστον 30 πύραυλοι έπληξαν περιοχές γύρω από το Ουρόσεβατς και το Πρίζρεν. Ε.Π.

    [09] ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

    Δραματική γίνεται η κατάσταση για τους κατοίκους της Σερβίας, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Οι σφοδρές επιθέσεις του ΝΑΤΟ με συμβατικές βόμβες και βόμβες γραφίτη στο ενεργειακό σύστημα της χώρας έχουν θέσει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο τμήμα ηλεκτροδότησης. Χτυπήθηκαν όλα τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της Κολούμπαρα, του Ομπρένοβατς και του Κοστόλατς στην κεντρική Σερβία και πολλοί ενεργειακοί σταθμοί στο νότο και στο βορρά της χώρας. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα από την έλλειψη νερού καθώς το σύστημα υδροδότησης δε λειτουργεί αποτελεσματικά λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το μεσημέρι χτυπήθηκε και το μεγάλο υδραγωγείο στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα. Το βράδυ επικρατεί πλήρης συσκότιση στα σπίτια τα κεριά, οι φακοί και οι λάμπες υγραερίου έχουν αντικαταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Την ημέρα τα καταστήματα που λειτουργούν φωτίζονται επίσης με κεριά. Παρατηρείται ήδη έλλειψη αγαθών, αλλά ακόμη και οι κάτοικοι που έχουν αποθέματα σε tq|vila δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν γιατί δεν μπορούν ούτε να τα συντηρήσουν, ούτε να μαγειρέψουν.

    [10] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ-ΑΧΤΙΣΑΑΡΙ

    Την Πέμπτη τελικά θα επισκεφθούν το Βελιγράδι ο ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι όπου θα συναντηθούν με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Τσερνομίρντιν Βαλεντίν Σεργκέγιεφ. O κ. Τσερνομίρντιν μαζί με τον κ. Αχτισαάρι και τον αμερικανό αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ θα έχουν δεύτερο γύρο συνομιλιών για το γιουγκοσλαβικό την Τετάρτη στην Μόσχα. Ο.Κ.

    [11] ΚΟΙΝΗ ΣΙΝΟΡΩΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Τσι Χαοτιάν και ο Ρώσος αρχιναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίζοντας τους «βάρβαρους» και «επεκτατική πρόσπάθεια της δύσης», όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Σε συνάντησή τους στο Πεκίνο, ο κ.Τσι που είναι αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Ζίανγκ Ζεμίν ανέπτυξε λεπτομεριακά την επίσημη στάση της κινεζικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και καταδίκασε την επίθεση του ΝΑΤΟ στην πρεσβεία της χώρας στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με το Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν, στην οποία οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην καταδίκη ‘'της βάρβαρης ενέργεια του ΝΑΤΟ'' και κατέληξαν σε ‘'κοινή στάση για διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπέδιου''. Από την πλευρά του ο κ.Κουρογιέντοφ «καταδίκασε τις ενέργειες του ΝΑΤΟ» και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση, ο λαός και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας αντιτίθενται στη δυτική επέκταση από τη συμμαχία». Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις των χωρών τους καθώς και την ανάπτυξή τους, χωρίς όμως να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ε.Ρ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΣΑΡΠΙΝΓΚ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στα Σκόπια. Ο κ. Γκλιγκόροφ για μια ακόμη φορά εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει ειρηνική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, με βάση την πρόταση της G8, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ζήτησε από τη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της στην Αλβανία για να δεχθεί η χώρα αυτή πρόσφυγες, επειδή - όπως είπε - η ΠΓΔΜ έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας είχε συνομιλίες και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Κλιούσεφ, στον οποίο και υποσχέθηκε βοήθεια οικονομική και στρατιωτική.

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΛΟΓΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ίγκορ Ιβανόφ δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μυστικό αμερικανικό σχέδιο με στόχο την ανατροπή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Ο κ. Ιβανόφ δήλωσε πως δε γνωρίζει κανένα σχετικό σχέδιο και πως θέματα σαν αυτό δεν αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων καθώς είναι παράνομα από κάθε άποψη αν και παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς κυκλοφορούν πληροφορίες είτε για συγκρούσεις στους κόλπους της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, είτε για «κενά» στις θέσεις που εκφράζουν οι Ρώσοι εκπρόσωποι, χαρακτήρισε όμως τα σενάρια αυτά «χάσιμο χρόνου». «Αν πραγματικά επιθυμούμε την ειρήνη τα Βαλκάνια, κατέληξε, τότε πρέπει να αφοσιωθούμε με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και όχι να περιμένουμε ποιος θα φύγει και ποιος θα απέλθει.» Σ.Α.

    [14] ΕΝΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Tον έλεγχο στα χρήματα που φέρεται να διατηρεί ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε τράπεζες του εξωτερικού, θα επιχειρήσει να αποκτήσει η CIA, ύστερα από εντολή του Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «News Week», απόσπασμα του οποίου μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στη CIA, στην κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, να διεισδύσει σε απόρρητους λογαριασμούς ξένων τραπεζών, για να αποκτήσει έλεγχο στις καταθέσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το «News Week», Αμερικανοί πράκτορες θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να διεισδύσουν στα απόρρητα των τραπεζών σε ξένες χώρες, όπου έχει λογαριασμούς ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, μεταξύ δε αυτών η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει να αποκτήσει η CIΑ πρόσβαση στις ρωσικές, στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και να μεταφέρει τα χρήματα του Μιλόσεβιτς σε αμερικανικούς λογαριασμούς, όπου θα κρατηθούν ως χαρτί διαπραγμάτευσης με τον Γιουγκολσάβο πρόεδρο. Την ύπαρξη του σχεδίου αγνοούν, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, οι νατοϊκοί εταίροι των ΗΠΑ. Το «News Week» αναφέρει ότι υπάρχει και δεύτερο σκέλος του σχεδίου, το οποίο προβλέπει την αποστολή Αμερικανών πρακτόρων στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ για να στρατολογήσουν Κοσοβάρους και να τους εκπαιδεύσουν ως σαμποτέρ του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο.

    [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 11 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων, αυτό το μήνα, δέχθηκε το Σαββατοκύριακο η ΠΓΔΜ, καθώς τα σύνορά της πέρασαν 11 χιλιάδες Κοσοβάροι. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τραϊκόφσκι, θα μεταβούν στην Αλβανία, μόνο όσοι από αυτούς το επιθυμούν. Οι αρχές των Σκοπίων είχαν αρνηθεί την Παρασκευή την είσοδο στους χιλιάδες πρόσφυγες, που περίμεναν τα σύνορά της, θέτοντας ως όρο την μετάβασή τους στην Αλβανία.

    [16] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο και τον ομόλογό του Λουάν Χαϊνταράγκα, συναντήθηκε διαδοχικά στα Τίρανα ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπιγκ, ο οποίος μετέβη στην αλβανική πρωτεύουσα, μετά από σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ΠΓΔΜ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Σάρπιγκ και Χαϊνταράγκα, ο Γερμανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι κύριο θέμα στις συνομιλίες που είχε τόσο στα Σκόπια, όσο και στα Τίρανα, ήταν η κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Οπως είπε, στις συνομιλίες που είχε με τους κ.κ. Μεϊντάνι, Μάικο και τον κ. Χαϊνταράγκα υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται. «Είναι σημαντικό να τεθεί τέρμα στην αιμοβόρα πολιτική του Μιλόσεβιτς», είπε ο κ. Σάρπιγκ προσθέτοντας ότι για να υπάρξει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνουν δεκτοί οι πέντε όροι του ΝΑΤΟ και να τεθεί ως βάση για μια μελλοντική συμφωνία του ΟΗΕ, η πρόταση της G8. Υπογράμμισε δε ότι η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ακόμη γνωστοποίησε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ για ένα σύμφωνο σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ο κ. Σάρπιγκ τόνισε ότι η πρόταση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αφορά στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Γιουγκοσλαβίας, αλλά όχι και του Μιλόσεβιτς. Οσον αφορά τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι έχουν θετικά αποτελέσματα, αφού όπως είπε, έχουν αυξηθεί οι φωνές κατά του Γιουγκοσλάβου προέδρου. Επίσης τόνισε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστούν έως ότου ο Μιλόσεβιτς σταματήσει την εθνική κάθαρση των Κοσοβάρων και αποφασίσει να αποσύρει τις σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο. Για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι εφόσον υπάρξει μια τέτοια δύναμη, αυτή θα παράσχει εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Αναφερόμενος στις διευκολύνσεις που παρέχει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σάρπιγκ σημείωσε ότι η υποστήριξη της Αλβανίας στη Συμμαχία θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη βοήθεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα αυτή. Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι η συνεργασία των υπουργείων Αμυνας Αλβανίας - Γερμανίας βρίσκεται σε καλό επίπεδο, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι η βελτίωση της συνεργασίας αυτής. Στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας ο κ.Χαϊνταράγκα γνωστοποίησε ότι σύντομα ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση εργασίας ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο υπουργείων. Ο κ. Χαϊνταράγκα επανέλαβε την πάγια θέση της αλβανικής κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή την αποδοχή εκ μέρους του Μιλόσεβιτς των πέντε όρων του ΝΑΤΟ. Η αλβανική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Χαϊνταράγκα, θεωρεί ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ επεσήμανε ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την αποδοχή των πέντε όρων του ΝΑΤΟ από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο. Ο κ. Χαϊνταράγκα κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις του αλβανικού στρατού, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη σερβική επίθεση. Πρόσθεσε δε ότι ήδη έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

    [17] ΚΟΣΟΒΟ:ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά τις αποσχιστικές στρατιωτικές δραστηριότητες του Aπελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στους καταυλισμούς προσφύγων προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να τις ανεχτεί. «Εχουμε δει από κοντά τις δραστηριότητες του ΑΣΚ σε κάποιους καταυλισμούς προσφύγων ωστόσο δεν θα ανεχτούμε στρατιωτικές δραστηριότητες καθώς οι μαχόμενοι δεν είναι οι πρόσφυγες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα Τίρανα Μελίτα Σανζιτς. «Πάντοτε υπάρχουν προβλήματα όταν τα στρατόπεδα είναι κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων», υποστήριξε η κ. Σάνζιτς η οποία όμως δεν διευκρίνισε τι είδους δραστηριότητες αναπτύσσει ο ΑΣΚ και οι οποίες προκαλούν την ανησυχία του ΟΗΕ ωστόσο εργαζόμενοι στα στρατόπεδα και μη κυβερνητικοί εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι ο ΑΣΚ προσπαθεί να στρατολογήσει πρόσφυγες στο πλευρό του. Λ.Μ

    [18] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: 100 ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΚ

    Περίπου 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη φυλακή της πόλης Ιστοκ του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

    Τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι τρόφιμοι των φυλακών, αλλά και εργαζόμενοι. Εδώ και δύο μέρες συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των τραυματιών, αλλά το έργο των σωστικών συνεργείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς βομβαρδίζεται αδιάκοπα η περιοχή. Μεγάλος αριθμός φυλακισμένων μεταφέρεται σε άλλες φυλακές, ωστόσο μερικοί κρατούμενοι δραπέτευσαν εκμεταλλευόμενοι τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 24 May 1999 - 20:48:32 UTC