Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΒΟΜΒΑ ΕΠΕΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
  • [02] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [04] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [06] ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ ΣΤΟ 6ο ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΚΟΣΟΒΟ:ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [08] ΒΟΥΓΙΟΒΙΤΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [09] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [10] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
  • [11] ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΙΒΑΝΟΦ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
  • [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ G7

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΒΟΜΒΑ ΕΠΕΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

    Βόμβα έπεσε κοντά σε αυτοκινητοπομπή της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» γύρω στις 3 το απόγευμα, ενώ κινούνταν στο δρόμο Σκοπίων - Πρίστινας, κοντά στη συνοριακή διάβαση. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Παναγιώτης Παπαναστασίου δήλωσε ότι η αποστολή κατευθυνόταν στο νοσοκομείο της Πρίστινας όταν δέχτηκε το χτύπημα. Πάντως στη συνέχεια η ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου», που αποτελείται από έναν γιατρό και τρεις οδηγούς φορτηγών, μετέβη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Ο γιατρός της αποστολής που δέχτηκε την επίθεση, Λάκης Νικολάου, έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια και εκτίμησε ότι η αυτοκινητοπομπή ήταν ο στόχος της επίθεσης καθώς δεν υπήρχε άλλος st|wor στην περιοχή και η βόμβα έπεσε σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τα αυτοκίνητα. Τόνισε ότι όλα τα οχήματα είχαν ευδιάκριτα σημεία αναγνώρισης, ελληνικές σημαίες και σήματα της οργάνωσης. Μάλιστα ο κ. Νικολάου, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «MEGA», επισήμανε ότι το ΥΕΘΑ και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες καθώς και για το ότι η αυτοκινητοπομπή επρόκειτο να ξεκινήσει με καθυστέρηση. Αργά το απόγευμα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι κανένα αεροσκάφος του δεν επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή των «Γιατρών του Κόσμου».

    [02] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

    «Με κατάπληξη, αγανάκτηση, και αποτροπιασμό καταγγέλουμε το γεγονός ότι ελληνική αυτοκινητοπομπή των «γιατρών του κόσμου» δέχθηκε αεροπορική επίθεση ενώ μετέβαινε από τα Σκόπια στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και καλούμε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό και να προβεί στα δέοντα αυστηρότατα διαβήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. «Συνειδητή δολοφονική ενέργεια που μόνο χάρη στη τύχη δε στοίχισε νέα ανθρώπινα θέματα αποτελεί ο βομβαρδισμός από τους ΝΑΤΟϊκούς της φάλλαγγας με το φαρμακευτικό υλικό και τους συνοδούς «γιατρούς του κόσμου», επισημαίνει σε ανακοινωσή της η Κ.Ε του ΚΚΕ. «Στόχος του νέου ιμπεριαλιστικού αγριανθρωπισμού είναι να παρεμποδιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και να χαλαρώσει η διεθνής αλληλεγγύη προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ ενώ προτείνει ως απάντηση ακόμη περιοσσότερη βοήθεια, πλατιά αλληλεγγύη για να νικήσει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Για την επίθεση που δέχθηκε η αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου» το ΔΗΚΚΙ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η τυφλή βία, η βαρβαρότητα και η δίψα για καταστροφή των «γερακιών» του ΝΑΤΟ δε σταματά ούτε μπροστά σε εφοδιοπομπές ανθρωπιστικού υλικού, που προορίζονται μάλιστα για εκείνους τους οποίους οι ίδιοι διατείνονται ότι προστατεύουν».

    Το ΔΗΚΚΙ επισημαίνει ότι «η άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον της αποστολής των «Γιατρών του Κόσμου» αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το απάνθρωπο πρόσωπο των αυτόκλητων «χωροφυλάκων» της υφηλίου, ταυτόχρονα όμως, θέτουν προ των τεράστιων ευθυνών της και την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη στήριξή της στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Υπερβολικά χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα σχόλια και τα δημοσιεύματα για ρύπανση στην Ελλάδα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε πως δεν δικαιολογείται υπέρμετρη ανησυχία. Ο ελληνικός λαός, είπε, είναι πάντα ενήμερος και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τους επιστήμονες που κάνουν τις μετρήσεις. Σε ότι αφορά τα ελληνικά σπαράγγια σημείωσε ότι δεν υπήρξε elp\qcjo αλλά ανακοίνωση μιας επαγγελματικής οργάνωσης της Γαλλίας που ασχολείτια κι αυτή με σπαράγγια. Η ανακοίνωση αυτή αποσύρθηκε ύστερα από παραστάσεις της ελληνικής πλευράς.

    [04] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Καθησυχαστικοί σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα μας από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας εμφανίστηκαν σήμερα στη Βουλή και στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα αυτό.

    Αντίθετα ήταν κατηγορηματικοί σε ότι αφορά την ανεπανάληπτη και μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή -όπως την χαρακτήρισαν- στη Σερβία. Πάντως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποια χρόνια αργότερα να παρουσιαστούν ενδείξεις αυξημένων τοξικών ουσιών και στις όμορες .με τη Γιουγκοσλαβία χώρες ιδιαίτερα σε ποτάμια. Βέβαια δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι τίποτα το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων δεν υπάρχει εφ' όσον ο πόλεμος εξακολουθεί να γίνεται σε συμβατικά όπλα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και δεν χρησιμοποιηθούν και πυρηνικά όπλα. Ειδικότερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρος των Ελλήνων Επιστημόνων Ατομικής Ενέργειας Λεωνίδας Καμαρινόπουλος επεσήμανε ότι σε ότι αφορά τη διοξίνη που γίνεται πολύς λόγος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Σχετικά με την πιθανή ανίχνευση U 238 μετά από δειγματολογικές μετρήσεις που έγιναν στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα σε Πτολεμαϊδα και Κοζάνη στα φίλτρα των εργοστασίων και στο χώμα δεν διαπιστώθηκε τίποτα το ανησυχητικό. Όπως είπε ο κ. Καμαρινόπουλος από την πρώτη μέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών τέθηκαν σε εγρήγορση και τα 8 ερευνητικά και πανεπιστημιακά ανεξάρτητα εργαστήρια που υπάρχουν βασίζονται στις μετρήσεις και τα αποτελέσματά τους. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει και αυτό βασίζεται στο σύνολο του πανεπιστημιακού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας με την οποία βαρύτητα και αν έχει αυτό κατηγορηματική στο θέμα της ραδιενέργειας λέγοντας ότι και οι 12 σταθμοί ραδιενέργειας που υπάρχουν τέτοιες συνεχείς μετρήσεις που κάνουν καθημερινά σε χώμα, αέρα και πόσιμο νερό δεν δείχνουν αυξημένες ποσότητες. Ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου Ιωάννης Μπάρισης αναφέρθηκε στις αντικρουόμενες απόψεις και στις διαφορές των επιστημόνων σχετικά με την αύξηση των διοξίνων τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολα τα προβλήματα στο περιβάλλον και άπτονται πολλών ειδικοτήτων. Είναι αναπόφευκτο πρόσθεσε η οπτική γωνία του κάθε επιστήμονα να είναι περιορισμένη.

    Χρειάζεται, σημείωσε πάρα πολύ προσοχή γιατί είναι πολύ δύσκολο θέμα. Χαρακτήρισε επίσης εύλογα τα ερωτηματικά που υπάρχουν αέριες μάζες που έρχονται από τη Γιουγκοσλαβία θα φέρουν σημαντικές ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην Ελλάδα. «Οι δικές μας εκτιμήσεις υπογράμμισε, είναι ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις μετρήσεις». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τριχόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο, να υπάρχουν αυξημένες διοξίνες και σημείωσε ότι ακόμα και αν υπάρχουν σε 15 πλάσια ποσότητα όπως υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες δεν αποτελούν πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Όπως είπε ο κ. Τριχόπουλος είναι ψευτοερώτημα αν υπάρχουν αυξημένες ή όχι διοξίνες γιατί ενδέχεται να είναι οι μετρήσεις από τοπικές πηγές στις οποίες υπάρχουν τοξικά απόβλητα. Ιδιαίτερα καθησυχαστική ήταν και η συμβουλή του ΥΠΕΧΩΔΕ Χριστίνα Τομαζινάκη η οποία διαβεβαίωσε ότι επίσης και τεκμητριωμένα στοιχεία για αύξηση των ρύπων δεν έχει κατατεθεί από κανέναν επιστημονικό φορέα ή επιστήμονες. Σημείωσε εξάλλου ότι αναφορικά με τις διοξίνες καμία οδηγία για το όριο τους δεν υπάρχει από την Ε.Ε. Τέλος ανέφερε ότι υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ με το οποίο παρακολουθούνται με συνεχείς μετρήσεις όλα τα διασυνοριακά ποτάμια και οι λίμνες για να εντοπιστούν τυχόν αυξήσεις της τοξικής ρύπανσης ή της ραδιενέργειας.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    O πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας θα μεταφέρει στο Βελιγράδι τις σκέψεις της Ελλάδας για πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο και σ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Για την παρουσία του συνεργάτη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, κ. Ρόντου, που συνοδεύει τον κ. Παπούλια, σημείωσε ότι θα έχει επαφές για την προώθηση προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία, ύστερα από την επιτυχημένη προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο.

    [06] ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ ΣΤΟ 6ο ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Με ένα διαφορετικό χαρακτήρα, με το ενδιαφέρον μετατοπισμένο από την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας στη Βαλκανική, στην «επόμενη μέρα» του πολέμου, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 10 και 11 Μαΐου το 6ο Ετήσιο Φόρουμ Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

    Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπουργοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζικών ιδρυμάτων από τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα δώσουν το «παρών» αναδεικνύοντας τη σημασία της πραγματοποίησης του φόρουμ φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση με θέμα την ανασυγκρότηση της Βαλκανικής.

    Στόχος των διοργανωτών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και του Ελληνοαμερικανικού Elpoqijo} Επιμελητηρίου, είναι, με το πέρας των εργασιών, να έχει επιτευχθεί μία -κατά το δυνατόν- αντιπροσωπευτική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη Βαλκανική από οικονομικής κυρίως πλευράς. Πρωτίστως όμως, αυτό που ενδιαφέρει είναι η συνάντηση αυτή να συμβάλει στη μορφοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για αναδιάρθρωση των οικονομιών της περιοχής. Στην Ελλάδα δίνεται μία ακόμη ευκαιρία να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της περιοχής -δέκα χρόνια ύστερα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας- επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Βασίλης Τακάς, αναφερόμενος στο έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς φορείς για τη δημιουργία ενός μίνι σχεδίου Μάρσαλ για τη Βαλκανική. Την πρόταση αυτή, όπως είπε, παρουσίασε και υποστηρίζει θερμά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Από πλευράς ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τον πρωθυπουργό θα πλαισιώσουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης, Ευάγγγελος Βενιζέλος, Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Γιάννης Χαραλάμπους και 'ννα Διαμαντοπούλου. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει στο δείπνο που θα δοθεί το βράδι της Δευτέρας.

    Αναβαθμισμένη είναι φέτος στο φόρουμ Θεσσαλονίκης η παρουσία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τους υπουργούς εξωτερικών, Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ, Οικονομικών, Μπόρις Στοϊμένοφ και 'μυνας, Νίκολα Κλιούσεφ. Ο κ. Γκεοργκιεφσκι θα μιλήσει το μεσημέρι της Τρίτης. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης και σε συνεργασία με το ΔΙΠΕΚ, θα πραγματοποιηθεί Partenariat, με στόχο την παρουσίαση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο στάδιο της ιδιωτικοποίησης. Από πλευράς Αλβανίας, ο πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, ο οποίος θα μιλήσει στο γεύμα που θα δοθεί το μεσημέρι της πρώτης μέρας των εργασιών, θα συνοδεύεται από τους υπουργούς εξωτερικών Πασκάλο Μίλο, Οικονομικών Αναστάς Αγγέλι, Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου Ερμελίντα Μέξι, καθώς και από εκπροσώπους τραπεζών και επιμελητηρίων. Από τη Βουλγαρία θα συμμετάσχει η υπουργός Βιομηχανίας Τζουλιάνα Νικόλοβα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Τσβέταν Σιμεόνοφ και ο πρόεδρος της Εταιρίας Τηλεπικοινωνιών Γκρόζνταν Καράτζοφ. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Μιχάι Μπέριντε και ο πρόεδρος της Romtelecom θα εκπροσωπήσουν τη Ρουμανία.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρεσβευτές των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, της Ρωσίας, Μιχαήλ Μποτσάρνικοφ και της Ολλανδίας, Πάουλ Μπρόουβερ, θα μιλήσουν για το ρόλο των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τις απόψεις τους θα καταθέσουν και ο Τούρκος πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης, Ελσόι Βολκάν, καθώς και ο συντονιστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI, Έρχαρντ Μπούσεκ. Από πλευράς επιχειρηματιών, θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, letan} άλλων, ο πρόεδρος της «Ιντρακόμ», Σωκράτης Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοποσνδίας Ελληνικού Εμπορίου, Χρήστος Φώλιας, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ελευθέριος Τζέλλας. Οι εργασίες του 6ου Ετήσιου Φόρουμ Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του Έλληνας πρωθυπουργού το βράδι της Τρίτης 11 Μαΐου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΚΟΣΟΒΟ:ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Απευθείας συνομιλίες με τον ΟΗΕ για τη σύνθεση της διεθνούς δύναμης που θα εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο για την επίβλεψη ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας προτείνει το Βελιγράδι όπως τόνισε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», υπογραμμίζει ότι η επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Εθνη. «Δεν πρόκειται μόνο για επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά η Ευρώπη συμμετέχοντας σε αυτήν, στρέφεται ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό επειδή «, είπε ο γιουγκοσλάβος υπουργός ο οποίος επανέλαβε ότι «η επίθεση αυτή πρέπει να τερματιστεί αμέσως'' ‘'Οι προυποθέσεις για ειρήνευση και σταθερότητα πρέπει να επανέλθουν στην περιοχή, καθώς μόνο κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιλυθεί πολιτικά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, να σταματήσουν οι καταστροφές και να αρχίσει η ανοικοδόμηση», τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς προσθέτοντας ότι αναμένει από όλους όσους εμπλέκονται στο πρόβλημα λογική προσέγγιση προς επίλυσή του. «Προτείνουμε ειρήνη, σταθερότητα και συμβιβασμό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας συμπληρώνοντας ότι η διεθνής παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να αποφασιστεί, εφόσον προηγηθούν απευθείας συνομιλίες της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και του παγκόσμιου οργανισμού.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη στάση που τηρεί η Γιουγκοσλαβία για τον τερματισμό της επίθεσης και της ανέρευσης λύσης για το Κοσσυφοπέδιο υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν αρνείται το διάλογο ενώ τόνισε ότι έχει την εντύπωσε πως το ΝΑΤΟ επιθυμεί μόνο να διαφυλάξει την τιμή του. «Οποιος σκοτώνει δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά δολοφόνος», κατέληξε.

    [08] ΒΟΥΓΙΟΒΙΤΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η Γιουγκοσλαβία εκτιμά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική επίλυση του προβλήματος και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην επίθεση του ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Νεμπόισα Βούγιοβιτς, με αφορμή την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Βελιγράδι. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα με τη Γιουγκοσλαβία. Πρόσθεσε δε, ότι η επίσκεψη του κ. Παπούλια είναι μια ιδιαίτερη apostok^. Δε θέλησε πάντως να αναφερθεί περισσότερο στην επίσκεψη Παπούλια. Ο κ. Βούγιοβιτς ανέφερε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποδέχεται ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, το μέγεθος και ο χαρακτήρας της, όπως είπε, θα μπορούσε να συμφωνηθεί μεταξύ του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η προσπάθεια και η αποστολή του Ρώσου απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν συνεχίζεται - και όπως είπε - ο κ. Τσερνομίρντιν αναμένεται εκ νέου στο Βελιγράδι, εντός των ημερών. Τέλος, ο κ. Βούγιοβιτς κατήγγειλε το ΝΑΤΟ για παραβίαση διεθνών συνθηκών, βομβαρδίζοντας πολιτικούς στόχους όπως εγκαταστάσεις του συστήματος ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, θέτοντας όπως είπε, σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και των ασθενών και ιδιαίτερα των παιδιών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες.

    [09] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι η Ρωσία και τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεργαστούν για την επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης διά της διπλωματικής οδού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Ο κ. Ανάν ανέφερε ότι έφθασε σε σχετική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν και με τον ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και πρόσθεσε ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση» για την απόσυρση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Ο κ. Ανάν επισήμανε, ότι τώρα εξετάζονται τρόποι εφαρμογής αυτών των όρων και όσον αφορά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αποφασιστεί, αν θα είναι ολική ή μερική, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Ο κ. Ανάν ανέφερε, ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα, συμφωνούν ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση της κρίσης στην Γιουγκοσλαβία. Ο.Κ.

    [10] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

    Νεα διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στο κέντρο του Βελιγραδίου στις 8.35 τοπική ώρα. Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο πληροφόρησης της πόλης, η νέα αυτή διακοπή είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή του προγράμματος πολλών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η δορυφορική μετάδοση του προγράμματος της σερβικής κρατικής τηλεόρασης. Όπως ανακοίνωσε η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού της Σερβίας, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς της Κυριακής. Η υπηρεσία εξακολουθεί να απευθύνει ejjk^seir προς τους πολίτες για περιορισμένη χρήση του ρεύματος. Ε.Π.

    [11] ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΙΒΑΝΟΦ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Ρώσος ομόλογός της Ιγκόρ Ιβάνοφ θα συναντηθούν αύριο στη Βόννη για να συζητήσουν τις προσπάθειας της Μόσχας για λήξη των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου. Η διμερής συνάντηση θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών G-8 για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η ακριβής ώρα δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα πριν από την έναρξη της συνόδου. Ο κ.Ιβάνοφ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να προχωρήσει στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης, κατά τη διάρκεια της αυριανής συνόδου, που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Ο Ρώσος υπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να κατατεθούν νέες ιδέες, διευκρινίζοντας όμως ότι «εάν υπάρξει πρόοδος θα είναι πολύ σημαντική». Ε.Ρ.

    [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ G7

    Σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και προτάσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου, θα τεθούν προς συζήτηση κατά την αυριανή συνάντηση στη Βόννη των υπουργών Εξωτερικών των 7 πλουσιότερων χωρών (G7), με τη συμμετοχή και του Ρώσου ομολόγου τους, Ιγκόρ Ιβάνοφ. Το σχέδιο συνέταξαν ανώτεροι διπλωμάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες των χωρών αυτών, κατά τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαν τη Δευτέρα, προκειμένου να ετοιμάσουν και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία για το σχέδιο συμφωνίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό αποτελείται από 7 σημεία, και στηρίζεται στις προτάσεις για ειρήνευση στο Κόσοβο, που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, με την ιδιότητα και του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Βόννη βρίσκεται σήμερα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία. Κατά την παραμονή του στη Βόννη θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέτνερ, σχετικά με το γιουγκοσλαβικό, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των ΥΠΕΞ, στην οποία φυσικά θα συμμετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες και οι υπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα τεθεί αμέσως υπ' όψιν του Προέδρου Κλίντον και του καγκελάριου Σρέντερ. Στην περίπτωση, που οι κ.κ. Κλίντον και Σρέντερ (ο τελευταίος και ως εκπρόσωπος της ΕΕ) εγκρίνουν τη συμφωνία, τότε αυτή θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και θα αρχίσουν οι διαδικασίες cia ειρήνευση στα Βαλκάνια. Η παραπομπή της συμφωνίας στον ΟΗΕ θεωρείται βέβαιη, καθώς 4 χώρες της G7 -ήτοι Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- είναι ταυτόχρονα και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως άλλωστε και η Ρωσία. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Κλίντον συναντήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, και στη συνέχεια επισκέφθηκε στη Γερμανία αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, τους τρεις απελευθερωθέντες στρατιώτες, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων από το Κόσοβο. (Χ.Σ.)
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 5 May 1999 - 21:31:22 UTC