Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-28

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ
  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [04] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ
  • [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [06] ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [07] ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ
  • [10] ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [11] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΙΒΑΝΟΦ ΖΗΤΟΥΝ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΠΡΟΣ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΡΩΣΙΑΣ, ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] ΕΕ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΠΛΗΞΑΝ ΧΩΡΙΟ- ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 16 ΝΕΚΡΟΙ,ΚΥΡΙΩΣ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τη λύπη του για τα θύματα της χτεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην αρχή της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Καταδίκασε την ενέργεια και σημείωσε πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν «τυφλή βία», δήθεν για να διαμαρτυρηθούν για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αλλά ελάχιστα τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες αξίες. Τους ενδιαφέρει η βία για να χτυπήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα, το λαό, την οικονομία και όχι τον ιμπεριαλισμό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πράξει το καθήκον της και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις δραματικές enek_neir στη Γιουγκοσλαβία για τις οποίες τόνισε ότι διαμορφώνουν μια δυνητική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο βαλκανικό και γενικότερα στον ευρωπαικό χώρο. Γι αυτό το λόγο είπε χρειάζεται να κινηθεί η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για μη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ότι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας παρατήρησε πως μέχρι τώρα δεν απέτρεψε τις εθνικές εκκαθαρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, προκάλεσαν κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, προκάλεσαν ανθρώπινη δυστυχία. Οπως είπε η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο είναι η αφορμή με την Ελλάδα πρωταγωνιστή να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για τα Βαλκάνια. ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ουάσινγκτον, για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε:»Το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα. Η ύπαρξη και η λειτουργία του επιβάλλει τη συμμετοχή μας. Η συμμετοχή μας είναι μια αναγκαιότητα. Θέματα, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της χώρας λύνονται σήμερα και σε υπερεθνικό επίπεδο. Καμία χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να τα λύσει μόνη της. Συνοπτικά και συμπερασματικά: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ είναι αναγκαία για να μπορούμε να διαδραματίζουμε ρόλο και να έχουμε μια πιο δυνατή θέση στη διεθνή «σκακιέρα». Στην Ευρώπη, στην περιοχή, αλλά και, μέσα από τους οργανισμούς, παγκόσμια». ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία για το έργο της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα τα επιτεύγματα της οικονομίας. Επισήμανε τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και παράλληλα προειδοποίησε πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Ο στόχος ένταξης στην ΟΝΕ γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός στην παρούσα συγκυρία και σύμφωνα με τον κ. Σημίτη προσεγγίζουμε έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην ιστορία της χώρας. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει και να πολλαπλασιάσει τα επιτεύγματα που κερδήθηκαν με κόπους και θυσίες όλων των Ελλήνων πολιτών. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περάσουμε από τη θύελλα χωρίς να χάσουμε τον προσανατολισμό μας», τόνισε αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε:»Χρειάζεται εθνική επαγρύπνηση και συστράτευση, ώστε η κρίση που συγκλονίζει σήμερα την περιοχή μας να μη διακυβεύσει όσα πετύχαμε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές θα είναι πορεία συσπείρωσης, μάχης και νίκης. Η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι δεν πήγαν χαμένες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και η κοινοβουλευτική ομάδα θα έχει σ αυτή την προσπάθεια τον πρώτο ρόλο. Οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν την πορεία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2000 για τις οποίες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, όπως και τις ευρωεκλογές του Ioum_ou.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ. για την αντιπολιτευτική της στάση και σημείωσε:»Ο λαός κρίνει τα έργα του ΠΑΣΟΚ και τα συγκρίνει με τα λόγια της Ν.Δ. Είναι κρίμα που ο αντιπολιτευτικός λόγος της Ν.Δ. είναι μια ακολουθία βερμπαλισμών και λαικισμών. Είναι υποκρισία να μιλάει η Ν.Δ. για εθνική ομοψυχία τη στιγμή πιυ μηχανεύεται ένα τυφλό αντικυβερνητικό μέτωπο σε μια τόσο κρίσμη περίοδο».

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ

    Η παρουσία της γυναίκας που σκοτώθηκε και του άνδρα που τραυματίστηκε, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, ήταν εν αγνοία των αρμοδίων, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας στην ερώτηση γιατί οι αστυνομικοί δεν εκκένωσαν πλήρως το ξενοδοχείο. Ο κ. Ρέππας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε λύπη για τα θύματα και κατηγόρησε τους δράστες ότι επιδιώκουν να πλήξουν τους θεσμούς και την κοινωνική εξέλιξη. Καταδίκασε επίσης και την ενέργεια αγνώστων που τοπθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο του Γιώργου Τράγκα.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Η Τουρκία δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κινείται στη γραμμή του «Αττίλα» που δια της βίας έχει επιβάλλει το διαχωρισμό ενός λαού που έχει ζήσει μαζί και μπορεί να προοδεύσει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ. Οπως είπε το συμφέρον της Κύπρου και όσων ζουν στο νησί είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά ο κ. Ντεμιρέλ δεν θέλει λύση του Κυπριακού.

    [04] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ

    Επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών για επίλυση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκονται ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ αύριο αναμένεται και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόιντ Αξγουόρθι. Ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα πολύωρες συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ και την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Βαλεντίνα Ματβιένκο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο όντας χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και παράλληλα βαλκανική χώρα που γνωρίζει τα προβλήματα, πονάει τα ζητήματα, επηρεάζεται από τον πόλεμο και έχει κάθε συμφέρον να βρει όσο γίνεται πιο γρήγορα μία πολιτική λύση. Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης δίωρη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Γέλτσιν Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στη Βόννη, τη Ρώμη και το Βελιγράδι για νέο γύρο συνομιλιών.

    [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Καμία οικονομική επιβάρυνση δεν έχει η χώρα μας στα έξοδα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αφού δεν συμμετέχει σε αυτές. Την υποχρέωση αυτή έχουν μόνο τα κράτη που συμμετέχουν με δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες πληρώνουν το κόστος που τους αναλογεί.

    Αυτό επανέλαβε απόψε στη Βουλή ο υφυπουργός 'μυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΝ, Ιωάννη Δραγασάκη.

    Ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα από τις επιπτώσεις του πολέμου περιορίζεται στα έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων που συνεπικουρούν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Και πρόσθεσε ότι οι πιστώσεις αυτές επιβαρύνουν το υπουργείο 'μυνας και ήδη τα σχετικά κονδύλια έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Σε ερώτηση του κ Δραγασάκη αν είναι θεσμοθετημένο στο ΝΑΤΟ ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων, ο κ. Αποστολάκης απάντησε καταφατικά.

    Στο ερώτημα τι πληρώνει η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και πόσο θα επιβαρυνθεί οικονομικά από τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς ανατολάς, ο υφυπουργός διευκρίνησε ότι: Η μόνη οικονομική συμμετοχή της χώρας μας είναι στα κοινά έξοδα και τις αναλογεί το 0,38%. Επομένως θα είναι πολύ μικρό και το ποσοστό των εξόδων στο οποίο θα συμμετάσχει για την διεύρυνση. Πάντως, επεσήμανε ότι μπορεί να είναι αυξημένα τα λειτουργικά έξοδα του ΝΑΤΟ λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, ωστόσο το ποσό δεν είναι υπέρογκο. Ο κ. Αποστολάκης ήταν επίσης καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτριου Ντούσκα, διαβεβαίωσε ότι από τις συνεχείς έρευνες που κάνουν επιστημονικά κέντρα, αρμόδιες αρχές ή επιστημονικοί φορείς δεν αναφέρεται κανένα τοξικό στοιχείο επικίνδυνο στο νερό, την ατμόσφαιρα ή το έδαφος.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ΝΑΤΟϊκά βλήματα, ο κ Αποστολάκης επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος όγκος τους δεν περιέχει ούτε στη γόμωση ούτε στο περίβλημα εμπλουτισμένο ουράνιο ή άλλης μορφής τοξικό υλικό που μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Μάλιστα για τους πυραύλους Τόμαχοκ και τα φυσσίγγια των ΑΙΟ που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ακόμα και με εμπλουτισμένο ουράνιο να είναι το περίβλημά τους η επικινδυνότητα τους παραμένει μόνο σε τοπικό επίπεδο. (Χ.Σ.)

    [06] ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ TGM ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου ολοκληρώθηκε απόψε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κύκλος των μαρτύρων που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τα όσο είχε καταθέσει και στον εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση αυτή. Αναφερόμενος στην Κούρδο ηγέτη εκτίμησε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο και ότι η πρόθεσή του ήταν να μείνει εδώ.

    Ακόμα είπε και πάλι ότι η άποψή του, την οποία είχε εκφράσει από το Μαρόκο, όπου βρισκόταν σε ταξίδι εργασίας, ήταν να συλληφθεί ο Αντώνης Ναξάκης και τα μέλη του πληρώματος, να κατασχεθεί το αεροπλάνο που μετέφερε τον Οτζαλάν και να αποπεμφθούν τόσο ο υπεύθυνος τη αίθουσας των VIP όσο και τα μέλη του κλιμακίου της ΕΥΠ που βρίσκονταν την ημέρα της εισόδου του στο αεροδρόμιο. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετάβαση του Κούρδου ηγέτη στο Μινσκ και μετά στην Κένυα ήταν με τη σύμφωνη γνώμη του αλλά αθέτησε το λόγο του αργότερα λόγω κακών συμβούλων. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την Εξεταστική Επιτροπή, καταγγέλοντας ότι έγινε από την κυβερνητική πλειοψηφία προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος μιας υπόθεσης που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και απετέλεσε ένα από τα πιο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα. Η ένσταση του ΚΚΕ εστιάστηκε κυρίως στό ότι: δεν προσκλήθηκαν να καταθέσουν ο κ. Σταυρακάκης, οι τρεις συντρόφισσες του Οτζαλάν και ο Κύπριος επιχειρηματίας Τζώρυ Αριστείδου. Απερρίφθη το αίτημα να κατατεθούν από το ΥΠΕΞ και την ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα έγγραφα που είχαν σχέση με την υπόθεση. (Χ.Σ.)

    [07] ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Νέες αυξήσεις από τα μεσάνυχτα στις τιμές των υγρών καυσίμων. Τα διυλιστήρια θα πωλούν ακριβότερα τη βενζίνη κατά 2 δραχμές το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 1 δραχμή. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς πετρελαιαγορές και ανησυχούν την κυβέρνηση που φοβάται νέες πληθωριστικές πιέσεις. Στελέχη της Εταιρίας Ελληνική Πετρέλαια επισημαίνουν ότι η αγορά δείχνει να ισορροπεί μετά τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς απέπεμψε σήμερα τον Βουκ Ντράσκοβιτς από το αξίωμα tou αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αρμοδίου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Μπουλάτοβιτς απέπεμψε τον Ντράσκοβιτς λόγω του γεγονότος ότι ο τελευταίος εξέφρασε δημοσίως θέσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με αυτές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και με τον τρόπο αυτό - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - έπληξε το κύρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο κ. Ντράσκοβιτς είχε ασκήσει κριτική στις αρχές ότι αποκρύπτουν την αλήθεια από τον κόσμο και ζήτησε να βρεθεί αμέσως συμβιβαστική λύση με το ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι καταστροφές της χώρας από την επίθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς είχε ασκήσει και δριμύτατη κριτική στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε ότι έχουν τεθεί στην υπηρεσία του κομματικού μηχανισμού του Μιλόσεβιτς και της συζύγου του Μίρα Μάρκοβιτς. Ο Ντράσκοβιτς είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει οι αρχές να δημιουργούν την εντύπωση στον κόσμο ότι η Ρωσία θα αναμιχθεί ενεργά στην κρίση, στο πλευρό του Βελιγραδίου. Οι απόψεις αυτές του Ντράσκοβιτς είχαν προκαλέσει αίσθηση στο Βελιγράδι και η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως λογική. Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς συμμετέχουν και τρεις υπουργοί από το κόμμα του Ντράσκοβιτς, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης. Πρόκειται για τους υπουργούς Τύπου, Εμπορίου και άνευ χαρτοφυλακίου. Εικάζεται ότι οι τρεις υπουργοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ

    Ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, Βουκ Ντράσκοβιτς δέχθηκε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση χωρίς έντονες αντιδράσεις.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ανέφερε ότι η διαφοροποίηση που εξέφρασε τις τελευταίες μέρες προκάλεσε σύγχιση για το εάν εξέφραζε τις θέσεις του κόμματος του ή τις θέσεις της κυβέρνησης του. «Ομως, νομίζει ότι δεν υπήρχαν διαφορές», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε ότι οι κατηγορίες που απευθύνθηκαν εναντίον του ότι εμφανίστηκε ως «φιλονατοϊκός δεν ευσταθούν, καθώς όπως ανέφερε τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του καταδικάζουν «τις αποτρόπαιες πράξεις της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας». Ο κ. Ντράσκοβιτς συμπλήρωσε ότι το κόμμα του το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης» θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την υπεράσπιση της χώρας και θα εξακολουθήσει να εκφράζει τις ίδιες θέσεις ως «δημοκρατικό και ανοιχτό κόμμα που είναι».

    Ο Ντράσκοβιτς ανέφερε ότι και ο κ. Μιλόσεβιτς ασφαλώς μάχεται για την υπεράσπιση της Γιουγκοσλαβίας και «γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του, οι τρεις υπουργοί από τις τάξεις του κόμματός του που συμμετέχουν στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παραιτήθηκαν.

    Το κόμμα του κ. Ντράσκοβιτς αντιπροσωπεύεται στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εμ τρεις υπουργούς: τον υπουργό Τύπου Μίλαν Κόμνενιτς, τον υπουργό Εσωτερικού Εμπορίου Σλόμπονταν Νενάντοβιτς και τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μίλαν Μπόγιτς. Το «Σερβικό Κόμμα Ανανέωσης» προσχώρησε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς πριν από μερικούς μήνες, αποδεχόμενο σχετική πρόσκληση του ίδιου του κ. Μπουλάτοβιτς. Ο κ. Ντράσκοβιτς είχε τότε αιτιολογήσει την προσχώρηση του κόμματος του στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, αναφέροντας ότι συντρέχουν «εθνικοί λόγοι, λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο»

    [10] ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεθαύριο στο Βελιγράδι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Επίκεντρο της επίσκεψης θα αποτελέσει η συνάντηση του με το γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον οποίο αναμένεται να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Τσερνομίρντιν ελπίζει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς θα ανακοινώσει σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και να διευθετηθεί η κατάσταση. Λ.Μ

    [11] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΙΒΑΝΟΦ ΖΗΤΟΥΝ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ρώσος ομόλογος του κάλεσαν σήμερα τον ΟΗΕ να συμβάλει πιο δραστήρια στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο Κόσοβο.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο κκ Ιβανόφ και Παπανδρέου απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία, και για ταχύτατη επίλυση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στη διαδικασία αυτή. Ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι ο πόλεμος στην περιοχή έχει προκαλέσει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα και σημείωσε ειδικότερα ο τουρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, το ίδιο και οι γεωργικές εξαγωγές, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παιξουν πιο δραστικό ρόλο στην αναζήτηση πολιτικής λύσης και πρόσθεσε πως τόσο η Ρωσία, όσο και η Ελλάδα προωθούν αποφάσεις οι οποίες θα έκαναν δυνατή την εξεύρεση πολιτικής λύσης για το γιουγκοσλαβικό. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο καθώς και τη ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε όλους τους τομείς. Σ.Α.

    [12] ΠΡΟΣ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΡΩΣΙΑΣ, ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

    Τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Καναδά και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβάνοφ. Όπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, πραγματοποιούνται ήδη διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί τελικά μια τέτοια συνάντηση.

    «Αναζητούμε λύσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να φθάσουμε σε πολιτική διευθέτηση της κρίσης», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ενώ νωρίτερα η Ρωσία είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι εάν προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία θα καταστρέψει κάθε ελπίδα για διπλωματική επίλυση της κρίσης. Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ, η Ρωσία εξακολουθεί από την αρχή της κρίσης να απευθύνει έκκληση να μην αποφασισθούν ούτε το εμπάργκο στο πετρέλαιο ούτε η χερασία επέμβαση, ενέργειες οι οποίες θα αποτελέσουν εμπόδιο στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης που πραγματοποιούνται σε πολιτικό επίπεδο.

    [13] ΕΕ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Οικονομική βοήθεια ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ΠΓΔΜ για να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει στην υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

    Αυτό προέκυψε από τις επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, όπως επίσης και ότι η ΕΕ θα συμπαρασταθεί στην ΠΓΔΜ, ώστε αυτή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από τα μαζικά κύματα προσφύγων που εισέρχονται σε αυτήν. Εξάλλου, το αποκαλούμενο «Κλαμπ του Παρισιού», δηλαδή των τραπεζών, αποφάσισε να αναβάλλει την καταβολή των χρεών τα οποία θα έπρεπε να εξοφλήσει η ΠΓΔΜ την περίοδο από 1η Απριλίου 1999 μέχρι 1η Μαρτίου 2000. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [14] ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΠΛΗΞΑΝ ΧΩΡΙΟ- ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 16 ΝΕΚΡΟΙ,ΚΥΡΙΩΣ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ

    Ιδιαίτερα σφοδροί ήταν τη χθεσινή νύχτα οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία. Χτυπήθηκαν πάρα πολλές πόλεις τόσο στη Σερβία όσο και στο Μαυροβούνιο, ενώ τρομακτικό ήταν το χτύπημα που δέχθηκε πόλη Σουρντουλίτσα, 250 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.

    Δέκα τουλάχιστον νατοϊκοί πύραυλοι έπληξαν τη Σουρντουλίτσα, ενώ δυο από αυτούς έπεσαν στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να καταστραφούν 300 σπίτια και καταστήματα και να σκοτωθούν πολλοί πολίτες. Οι αρχές της Σουρντουλίτσα ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 νεκροί εκ των οποίων 12 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, ενώ αρκετοί είναι οι εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια. Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 11 τραυματίες. Νατοϊκά αεροσκάφη πετούσαν όλη τη νύχτα πάνω από τον εναέριο χώρο του Βελιγραδίου και έπληξαν αρκετούς στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι στο Τόπτσιτερ του Βελιγραδίου.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 28 April 1999 - 20:59:37 UTC