Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"
  • [02] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
  • [03] ΕΥΧΗ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ
  • [04] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΛΙΝΤΟΝ" ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΗΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [06] ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
  • [07] ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [09] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [11] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [12] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [13] ΟΗΕ:ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
  • [14] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
  • [15] TΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ Ε.Ε
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [18] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [19] ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Ξ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"

    Για "συνέργια" θεσμών και ενεργειών που θα οδηγούν στην αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία της απόσυρσης των στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων, την ανάπτυξη ευρείας διεθνούς δύναμης με σαφή νομιμοποίηση, και στην ταυτόχρονη jat\pausg των πολεμικών ενεργειών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προαναγγέλοντας την ένταση των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κόσοβο, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Αμερικής) σε ανοιχτή ομογενειακή εκδήλωση, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει αυτή την πολιτική (με την υποστήριξη και άλλων χωρών), στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, αλλά και στις χώρες της Βαλκανικής. Αναλύοντας γενικότερα την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Σημίτης είπε ότι όλοι ζητούν την ειρήνη, την πολιτική λύση και την αποκατάσταση της σταθερότητας. Ταυτοχρόνως η Ελλάδα διαμορφώνει μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, με βάση τις αρχές του σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συνεργασίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε, η επίκληση αυτών των αρχών δεν είναι ρητορική, είναι ζωτική ανάγκη, που απορρέει από την ιστορική εμπειρία, από την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και το συνεχιζόμενο διεθνές έγκλημα της στρατιωτικής κατοχής τμήματος της Κύπρου.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να προασπίσει πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα, σεβόμενη, πάντως, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Ετσι, συνέχισε, η στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ καθορίζεται από την επιδίωξή της να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της χώρας, αποφεύγοντας ανυπολόγιστες συνέπειες στο μέλλον. Ετσι, είπε, πρέπει να αποφευχθεί η σημαντική ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θεωρεί ως βασική προϋπόθεση την ανάγκη σεβασμού των συνόρων στα Βαλκάνια και αντιτίθεται στις συνεχιζόμενες σερβικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, η Ελλάδα απέδειξε και σ' αυτή την κρίση οτι μπορεί να λειτουργεί ως παράγων ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χάρη στη διπλή ταυτότητά της ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ως χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η διπλή ταυτότητα, πρόσθεσε, απαιτεί αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων μας, όσο και έναντι των βαλκανικών χωρών και ιδίως των άμεσα εμπλεκομένων, όπως η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Ετσι η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κατέστησε σαφές ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος.

    Ετσι, ο κ. Σημίτης, επανέλαβε ότι η παράταση της κρίσης δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί πολιτική λύση και επεσήμανε ότι η ελληνική πρωτοβουλία στοχεύει στην πολιτική επίλυση, στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων. Προς τούτο προτείνει ένα "Σχέδιο Σταθεροποίησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων" μετά τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την περιοχή, την εγκαθίδρυση μηχανισμού επίλυσης κρίσεων και την αναγνώριση της "επιλεξιμότητας" όλων των χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, προωθεί τη σύγκληση Διάσκεψης Κορυφής των Βαλκανικών χωρών στην Αθήνα, ενώ δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων των προσφύγων, σχεδιάζοντας τη σύγκληση ευρείας διάσκεψης γι' αυτό το θέμα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η touqjij^ επιθετικότητα, αφού ένα τμήμα του κατεστημένου της Αγκυρας επιδιώκει σταθερά την όξυνση και την ένταση. Η Ελλάδα, προσθέτει, δεν δίνει άλλοθι σ' αυτά τα αδιέξοδα, αφού η θέση της είναι ότι "δεν διεκδικεί τίποτα και δεν διαπραγματεύεται τίποτα, μιας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος) είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της Τουρκίας, εφόσον η Αγκυρα εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτοχρόνως, όμως αποτρέπει κάθε επιβουλή, ενισχύοντας την αμυντική ικανότητά της, αλλά και ενισχύοντας το εσωτερικό της μέτωπο. Μια στρατηγική επιλογή -η οποία επιτυγχάνεται-είναι η ένταξή της στην ΟΝΕ, για την οποία βρισκόμαστε τώρα στην τελική ευθεία. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, για μια ισχυρή Ελλάδα, δεν αφορά μόνο μια κυβέρνηση, αφού είναι μία εθνική προσπάθεια και γι' αυτό -όπως είπε- το σύνθημα είναι "όλοι μαζί", θέτοντας "πρώτα απ' όλα την Ελλάδα". Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την συγκέντρωση των ομογενών, αφού όπως είπε αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της ομογένειας για την εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας.

    [02] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

    Την ώρα που έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες γράφουν για τα ''Δακρυσμένα Βαλκάνια'', ο Ζμπ. Μπρεζίνσκι γράφει στους ''Τάιμς Λος 'ντζελες'' ότι ''αν το ΝΑΤΟ νικήσει τον Μιλόσεβιτς η επέτειος των 50 χρόνων θα είναι γιορτή, αν καταλήξει σε συμφωνία, με προϋποθέσεις στον Μιλόσεβιτς θα είναι κηδεία'', τα απειλητικά ελικόπτερα ''Απάτσι'', προσγειώνονται στην Αλβανία, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται απειλώντας και με οικολογική καταστροφή τα Βαλκάνια και η χερσαία εισβολή στο Κόσσοβο ετοιμάζεται επιμελώς, οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (αλλά και άλλων χωρών) φτάνουν στην Ουάσιγκτον κουβαλώντας στις αποσκευές τους .....τα πάντα. Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο Υπουργός 'μυνας κ. 'κης Τσοχατζόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, σπεύδουν στην αμερικανική πρωτεύουσα με τους εξής στόχους : Την προώθηση των ελληνικών θέσεων και την ανάληψη δέσμευσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ότι δεν θα εμπλέξουν τη χώρα μας σε πολεμικές περιπέτειες. Την προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για πολιτική επίλυση της κρίσης στο ταχύτερο χρονικό διάστημα. Την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση. Την σταθεροποίηση και ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ευρωπαική αρχιτεκτονική. Την επαναβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, λαμβανόμενης υπόψη της ειδικής θέσης της χώρας μας ως μόνου μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ένωσης στη χερσόνησο του Αίμου.

    Στο πλαίσιο αυτό θα τονιστεί ότι τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν εντελώς ιδιαίτερα προβλήματα και τα ελληνικά προβλήματα πρέπει να διασφαλιστούν. ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης που θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με tom πρόεδρο των ΗΠΑ μπιλ Κλίντον (η διάρκεια της δεν έχει καθοριστεί ακόμη), με τον πρόεδρο της FYROM κ. Κίρο Γκλιγκόροφ και, πιθανότατα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Σουλειμάν Ντεμιρέλ (με τον οποίο είχαν συνυπογράψει το γνωστό μνημόνιο της Μαδρίτης) δήλωσε : ''Μπορεί να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Ντεμιρέλ, μπορεί και να μην υπάρξει. Είναι πάντως κάτι το φυσιολογικό να υπάρξει μια συνάντηση. Αυτές οι συναντήσεις ωστόσο δεν είναι εκτεταμένης διάρκειας και διεξοδικές ώστε να οδηγούν σε συζήτηση όλων των θεμάτων, όμως είναι χρήσιμες, είναι αναγκαίες, γιατί παρέχουν την ευκαιρία μιας ανταλλαγής απόψεων''. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ θα πραγματοποιηθεί μετά από τις τουρκικές εθνικές εκλογές, που θα δώσουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση (σε 15 ημέρες) για να συζητήσει κάποιος μαζί της. Από πουθενά, μέχρι στιγμής, δεν συνεπάγεται ότι αυτές τις μέρες (η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αρχίζει στις 23 Απριλίου) θα υπάρχει τριμερής συνάντηση Κλίντον-Σημίτη-Ντεμιρέλ. Ο Υπουργός 'μυνας κ. 'κης Τσοχατζόπουλος θα έχει προγραμματισμένη ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αμερικανό συνάδελφό του κ. Κοέν και άλλους. Η βασικότερη συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου θα είναι με την Αμερικανίδα συνάδελφό του κ. Μαντλίν Ολμπράιτ. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ντεμιρέλ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ και ο Υπουργός 'μυνας. Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Παπανδρέου-Τζεμ κάθε άλλο παρά πρέπει να αποκλεισθεί. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ''βλέπουν'' μια προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας λόγω των γεγονότων στην Γιουγκοσλαβία και ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε (πράγμα που έκανε έως πρόσφατα, απαντώντας σχετικά και σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων) μια επίσκεψη του στην Τουρκία, εάν προσκληθεί. 'λλωστε πολλές φορές έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Τζεμ από την ημέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί (23 Μάρτη). Μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη Μόσχα, έπειτα από, πρόσκληση της Ρωσικής Κυβέρνησης. Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον θα συμμετάσχουν 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η Σύνοδος θα αρχίσει στις 23 και θα λήξει στις 25 Απριλίου. Θα συζητηθούν ''τα πάντα'' : από την Γιουγκοσλαβική τραγωδία έως τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε πριν 50 χρόνια στην εποχή του ψυχρού πολέμου, την εποχή των δυο στρατοπέδων και του ''σιδηρού παραπετάσματος''. Κεντρικός στόχος των ΗΠΑ είναι να παραμείνει αραγής η ενότητα του ΝΑΤΟ, το οποίο δέχεται καταιγιστικά πυρά για την ''υπέρβαση'' την οποία έκανε σε βάρος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τονίζει συνεχώς ότι η Ελλάδα ''έχει ειδικά προβλήματα, έχει δικά της συμφέροντα, έχει δικές της επιδιώξεις'' στα Βαλκάνια, στη Ν.Α. Ευρώπη στη Μεσόγειο. Έτσι υπογραμμίζει : ''Πρέπει, λοιπόν, οι όποιες ρυθμίσεις υπάρχουν, οι όποιοι κανόνες συμφωνηθούν, τα νέα πλαίσια να εξυπηρετούν και το στόχο που έχει η Ελλάδα, δηλαδή να ανταποκριθεί στις ειδικές συνθήκες της περιοχής. Να εξυπηρετεί και τα ιδιαίτερα δικά της συμφέροντα, τις ελληνικές επιδιώξεις. Θα συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα στην Ουάσιγκτον. έχει γίνει μια λεπτομερής προεργασία, αλλά πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Και θα πειδιώξουμε οι τελικές αποφάσεις να είναι τέτοιες, ώστε να ανταποκρίνονται στα δικά μας συμφέροντα, στις δικές μας επιδιώξεις. Θα συζητήσουμε βεβαίως και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Υπήρχαν κάποιες φήμες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί αυτό το θέμα. Βεβαίως και θα συζητηθεί. Η ίδια η Γραμματεία του ΝΑΤΟ το όρισε ως θέμα συζήτησης, αλλά το είχαν ζητήσει και άλλες χώρες και εμείς. Στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το τρίπτυχό μας είναι γνωστό : Πρέπει να επιδιώξουμε μια λύση με πολιτικά μέσα. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, όταν επέλθει η ειρήνευση. Πρέπει ακόμα να εξετάσουμε όλο το ανθρωπιστικό θέμα, να υπάρξει συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρώπινη δυστυχία που υπάρχει στην περιοχή''.

    Ο κ. Κ. Σημίτης θα επιδιώξει να εξηγήσει επαρκώς την Ελληνική πολιτική, τα κριτήρια και τους στόχους της Κυβέρνησης του για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία. ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Πρόσφατα (18 Απριλίου) οι ''Ουάσιγκτον Τάιμς'' σε ανάλυση γι' αυτή την κρισιμότατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υποστήριξαν ότι : ''Το ΝΑΤΟ κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα λόχο σε στρατιωτική επιχείρηση και τώρα ρίχνει εκατοντάδες αεροσκάφη και πυραύλους σε μια αιματηρή μάχη, η έκβαση της οποίας θα προσδιορίσει το μέλλον της συμμαχίας. Οι αντιπροσωπείες 42 χωρών, που θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον, αναμένονται να εγκρίνουν έξι ντοκουμέντα που θα αφορούν : το στρατηγικό όραμα της συμμαχίας, με δράση εκτός περιοχής ευθύνης της συμμαχίας όταν αντιμετωπίζονται απειλές που επηρεάζουν τα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως Κοσσυφοπέδιο και ίσως Μέση Ανατολή και Β. Κορέα την πολιτική ανοιχτών θυρών, ώστε στο μέλλον το ΝΑΤΟ να επεκταθεί πέραν των 19 χωρών ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη βελτίωση της αμυντικής ικανότητας μερικών χωρών-μελών μη αλλαγή της πυρηνικής πολιτικής της συμμαχίας αποτροπή διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής κωδικοποίηση της Ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας, χωρίς την αμερικανική ηγετική παρουσία, όταν αντιμετωπίζει απειλές στη γειτονιά της.

    Τονίζεται επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποτελέσει το τεστ της συμμαχίας, γιατί αν το ΝΑΤΟ δεν κερδίσει τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, θα αποδειχθεί μια αναποτελεσματική και αδύναμη συμμαχία''. 'λλωστε οι δημοσιογράφοι Colin Clark και Brooks Tigner, μιλώντας για τη Σύνοδο, στη διάρκεια της οποίας θα συμφωνηθεί η νέα στρατηγική αντίληψη της Συμμαχίας επισημαίνουν πως οι γενικότητες των εκφράσεων και η διατύπωση των κειμένων εργασίας δεν φαίνεται να γεφυρώνουν το χάσμα της αντίληψης μεταξύ ΗΠΑ και των άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (εβδομαδιαία επιθεώρηση ''DEFENSE NEWS'') γράφουν : οι νέες επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, πέραν των καθορισμένων από το καταστατικό του επιχειρήσεων αυτοάμυνας. Οι επιχειρήσεις αυτές, που καλούνται ''υποχρεώσεις εκτός περιοχής ευθύνης'', θα πρέπει σύμφωνα με τους Ευρωπαίους να συνδέονται με αιτιολογικό την ασφάλεια της συμμαχίας, πριν αρχίσουν. η οικονομική συνεισφορά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι διστακτικοί Ευρωπαίοι ώστε να μην υστερήσουν σε οπλικά συστήματα έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες τείνουν να ενσωματώσουν νέες στρατιωτικές τεχνολογίες. η πολιτική πρόκληση των 10 Ευρωπαίων εταίρων να θέσουν την Δ.Ε.Ε. υπό την εποπτεία της Ε.Ε.''.

    Να υπομνήσουμε, τέλος, τις δηλώσεις του κ. Μάικλ Μάντελμπαουμ, διευθυντή της έδρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Σχολή Πολ Νίτζε για Διεθνείς Σπουδές της Ουάσιγκτον (''TIME'') :'' Αυτό το γλέντι (σ.σ. η Σύνοδος Κορυφής) θα έπρεπε να γιορτάζει τα γενέθλια του νέου, ΝΑΤΟ, το νέο ΝΑΤΟ, όμως, αφίχθη ήδη νεκρό''. Α.Χ.

    [03] ΕΥΧΗ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

    Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Ομάδας Επαφής για το γιουγκοσλαβικό, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης όταν ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν κλήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι τέσσερις είναι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Ομάδας Επαφής και αποφάσισαν να κάνουν αυτή τη συνάντηση. Ως προς την προοπτική της πρωτοβουλίας είπε ότι κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί και ευχήθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα.

    [04] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΛΙΝΤΟΝ" ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΗΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει διευκρινιστική ανακοίνωση είτε από το αμερικανικό υπουργείο 'μυνας είτε από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το διάταγμα Κλίντον, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή του Β. Ιονίου βρίσκεται σε εμπόλεμη περιοχή. Αυτό δήλωσε απόψε στη Βουλή, ο υφυπουργός 'μυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Κωστόπουλου. Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε σοβαρό μεν το γεγονός αλλά πως δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις πέραν του κανονικού και να πανικοβάλεται ο ελληνικός λαός. Ο υφυπουργός 'μυνας διευκρίνησε ότι με το "διάταγμα Κλίντον" αφενός επισημαίνεται σε τρίτους ότι κάποιες περιοχές είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και αφετέρου καθορίζεται ότι όσοι υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε αυτές απαλλάσσονται από φόρους.

    "Είναι ένα προαιρετικόι διάταγμα τυπικού χαρακτήρα που αφορά την εσωτερική έννομη τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών", τόνισε, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα όμως απ' αυτό, η ελληνική κυβέρνηση amt]dqase αμέσως.

    Ο κ. Αποστολάκης διέψευσε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με πλοία ή άλλες δυνάμεις τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία ενώ επανέλαβε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν και ότι μόνη οδός για διέξοδο από την κρίση είναιι η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ειδικότερα, για το πλοίο "Θεμιστοκλής", το οποίο απέπλευσε για την Αδριατική, διευκρίνησε ότι αποτελεί μέρος ομάδας που επιπλέουν από το '90 στην περιοχή αυτή και δεν έχουν σχέση με συγκρούσεις. "Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στάση με ιδιαίτερη σύνεση και ισορροπία, απόδειξη ότι είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ενώ η Σερβία και ο σερβικός λαός δέχεται την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα μαζί με δύο άλλες που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης και κατέληξε:

    "Οι ελληνικές πρωτοβουλίες έστω και αν δεν έχουν καρπούς, ακούγονται". Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κωστόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα σ' ένα πόλεμο, ότι από τη Θεσσαλονίκη φεύγουν αγήματα του ΝΑΤΟ και ότι το αεροδρόμιο της Κέρκυρας χρησιμοποιείται για το βρώμικο αυτό πόλεμο. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι νομικά ακάλυπτη και ηθικά απαράδεκτη. (Χ.Σ.)

    [05] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Ειδική Επετειακή συνεδρίαση πραγματοποίησε απόψε η Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή της συμπλήρωσης 32 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε οτι η επτάχρονη δικτατορία κατέλυσε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και της ελευθερίας του ελληνικού λαού, οδήγησε τη χώρα σε διεθνή απομόνωση, ενώ συνέδεσε την κατάρευσή της με τη μεγαλύτερη, μετά την μικρασιατική καταστροφή, εθνική συμφορά. Την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Ο κ. Κακλαμάνης καυτηρίασε στο σημείο αυτό την υποκρισία του ΝΑΤΟ και ιδίως των ΗΠΑ, οι οποίοι κόπτονται, όπως είπε, για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου αλλά δεν συγκινούνται για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τους 900.000 Ελληνοκύπριους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κοσμάς Σφυρίου αναφέρθηκε στην υποκρισία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η οποία περισσεύει, όπως είπε, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, ειδικά σήμερα που γίνεται ένας άδικος και καταδικαστέος πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στον ρόλο των ΗΠΑ κατά της χώρας μας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας, οι οποίες, όπως είπε, επέβαλαν καθεστώς υποτέλειας, προώθησαν τη δικτατορία, ενώ σήμερα βομβαρδίζουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση εν ονόματι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Νίτσα Λουλέ, κάνοντας λόγο για αίμα αθώων και προσφυγιά, ενώ χαρακτήρισε τη δικτατορία της χούντας με ύπουλη αρρώστια. Να θυμούντααι αυτό το φονικό, κάλεσε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γιάννης Δημαράς, τους Έλληνες πρόσφυγες.

    Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε ακόμα για υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ν.Α. Ευρώπη. Ταυτόχρονα, επέκρινε όλους αυτούς που ενοχλούνται γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ και ο ελληνικός λαός ενώ υποστηρίζουν το σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, και συμπαραστέκονται σε όλους τους πρόσφυγες καταδικάζουν τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και την κλιμάκωση της βίας. Από την πλευρά τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Δημήτρης Σιούφας εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και επεσήμανε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οδήγησε σε γενική οπισθοδρόμηση θεσμών και αξιών καθώς και στην Κυπριακή τραγωδία. Τέλος, η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της χώρας καθυστέρησε τραγικά από την επτάχρονη δικτατορία. (Χ.Σ.)

    [06] ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

    Για το Βελιγράδι αναχώρησε απόψε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Waq_kaor Φλωράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι το ταξίδι του εντάσσεται στο πλαίσιο συμπαράστασης του ΚΚΕ στην αντίσταση που προβάλλει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι θα έχει επαφές με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία και θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει το ΚΚΕ, ώστε να σμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις για να ματαιωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Τέλος, ο κ. Φλωράκης ζήτησε από την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει η Ελλάδα σε αυτό τον πόλεμο με οποιαδήποτε μορφή, λέγοντας "κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τη χώρα μας, είτε με ψευδώνυμο, είτε όχι. Κανένα λιμάνι, κανένας δρόμος ή διάδρομος στους νατοϊκούς".

    [07] ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    "Κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα δεν υπάρχει από καρκινογόνες ή άλλες τοξικές ουσίες από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα".

    Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή με κατηγορηματικό τρόπο, ο υφυπουργός Υγείας, Νικόλαος Φαρμάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Γεώργιου Σούρλα. Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε αρμόδια εργαστήρια σε 25 σημεία στη Βόρεια Ελλάδα από τα οποία παίρνουν στοιχεία για τους αέριους ρύπους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αυξημένες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε επαφή με άλλα εργαστήρια της ευρύτερης περιοχής των βαλκανίων καθώς και με την Γιουγκοσλαβία ώστε να ενημερώνεται και να ειδοποιείται έγκαιρα για τους ΝΑΤΟϊκούς στόχους και τις επιπτώσεις που έχουν οι βομβαρδισμοί στην ατμόσφαιρα. Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε παράξενες τις σημερινές ανακοινώσεις κάποιων επιστημόνων που κάνουν λόγο για αυξημένες διοξίνες, τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά είναι μη επαληθεύσιμα αφού δεν υπάρχουν στοιχεία πριν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. που μπορούν να συγκριθούν. Σημείωσε ότι άλλοι συνάδελφοί τους τα αμφισβητούν ενώ αναρωτήθηκε γιατί τα έδωσαν πρώτα στον Τύπο και όχι στα αρμόδια όργανα. "Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί σ' αυτές τις διαφορές και τον πόλεμο μεταξύ τους", τόνισε ο κ. Φαρμάκης, ενώ συνέστησε ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι η υπερβολική ανησυχία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. Από την πλευρά του, ο κ. Σούρλας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και κίνδυνος από τις καρκινογόνες και τοξικές ουσίες, την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα των μετρήσεων για διοξίνες αναμένονται μετά τις 10 Μαϊου από εργαστήρια της Γερμανίας, ενώ ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Σ. Ραψομανίκης παρουσίασε σήμερα στοιχεία από μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή Ξάνθης 6 και 7 Απριλίου σύμφωνα με τα οποία βρέθηκαν αυξημένες διοξίνες. Τέλος, τόνισε ότι η αμφισβήτηση στοιχείων που υπάρχουν μεταξύ των επιστημόνων δημιουργεί σύγχιση και επιτείνει την ανησυχία και επιβάλλεται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με υπεύθυνο τρόπο. (Χ.Σ.)

    [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Συνεχίζεται η μεταφορά νατοϊκών δυνάμεων μέσω της Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια ενώ τις τελευταίες μέρες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά, με πλατφόρμες μεταφοράς αρμάτων, και εξήντα πέντε γερμανικά τεθωρακισμένα, τύπου Λέοπαρντ. Συνολικά, από το πρωί σήμερα πέρασαν από το μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης 28 στρατιωτικά οχήματα με στρατιωτικό υλικό και 70 γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ άλλα τριάντα στρατιωτικά οχήματα είχαν περάσει χθες και 77 στρατιωτικά οχήματα με 155 άνδρες του γερμανικού στρατού τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της αλλαγής των νατοϊκών δυνάμεων που εδρεύουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, επέστρεψαν μέσω Θεσσαλονίκης τις δύο τελευταίες μέρες 65 Γάλλοι και Γερμανοί στρατιωτικοί.

    [09] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το βράδυ, στελέχη και μέλη πολιτικών νεολαιών -που πρόσκεινται στο χώρο της Αριστεράς- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νέα Γιουγκοσλαβία.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Καμάρα και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στις 8 το βράδυ κατέληξαν στο κτίριο, όπου στεγάζεται το γαλλικό προξενείο Θεσσαλονίκης -στην οδό Μακένζι Κινγκ- όπου διαδήλωσαν και στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Γ.Χ. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Νέο τρομακτικό κτύπημα, το τρίτο σε σειρά από τότε που άρχισαν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, σημειώθηκε στις 4.15 το πρωί, ώρα Ελλάδας στο Βελιγράδι. Πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν το επιχειρηματικό κτίριο "Usce", στο οποίο στεγαζόταν η πρώην κεντρική επιτροπή της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, τα γραφεία του Κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του προέδρου Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, ο ραδιοσταθμός "Kosava" της κόρης του Μιλόσεβιτς, Μαρία, ο ψυχαγωγικός τηλεοπτικός σταθμός "PINK" με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Βελιγράδι, καθώς και γραφεία επιχειρήσεων.

    Το μέγαρο βρίσκεται στη συνοικία Νέο Βελιγράδι, 2 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και κοντά στη γέφυρα "Brankov Most" στην οποία κάθε νύχτα συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες δημιουργώντας ανθρώπινη ασπίδα.

    Οι πύραυλοι έπληξαν τους πρώτους πέντε, καθώς και τον tekeuta_o από τους 23 ορόφους του οικοδομήματος. Τα πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν αμέσως στο τόπο του βομβαρδισμού και έως αυτή την ώρα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Το κτίριο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή. Πρόκειται για το τρίτο κτύπημα στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις κατά των κτιρίων των υπουργείων Εσωτερικών της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και κατά της πρώην έδρας της διοίκησης του στρατού.

    [11] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Στόχους σε όλη τη Γιουγκοσλαβία έπληξαν για μία ακόμα νύχτα τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Λίγη ώρα πριν από τον βομβαρδισμό του επιχειρηματικού κτιρίου στο κέντρο του Βελιγραδίου, συμμαχικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή της πρωτεύουσας της Βοϊβοντίνα, Νόβισαντ. Βομβαρδίστηκαν και πάλι τα διυλιστήρια της πόλης, τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ δύο πύραυλοι έπληξαν την τρίτη γέφυρα στο Δούναβη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug η γέφυρα δεν καταρρίφθηκε, ωστόσο η κίνηση των αυτοκινήτων και των τρένων έχει διακοπεί και τη γέφυρα μπορούν να διασχίσουν μόνο πεζοί. Με τον βομβαρδισμό της γέφυρας, 40.000 κάτοικοι της περιοχής έμειναν χωρίς πόσιμο νερό. Στην περιοχή του Νόβισαντ βομβαρδίστηκε και ο τηλεοπτικός αναμεταδότης στη Φρούσκα Γκόρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση των τριών καναλιών της σερβικής κρατικής τηλεόρασης, καθώς και άλλων τοπικών σταθμών.

    Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχθηκε για τέταρτη φορά από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών το εργοστάσιο παραγωγής μηχανημάτων οικοδόμησης "Krusik" στο Βάλιεβο. Οι πύραυλοι προκάλεσαν μεγάλη φωτιά, η οποία επεκτάθηκε και στο κοντινό δάσος. Για μία ακόμα φορά τα σπίτια της πυκνοκατοικημένης συνοικίας, κοντά στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ ζημιές υπέστη και το Παιδιατρικό και το Χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου της πόλης. Από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν βαριά δύο κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείριση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκαν επίσης χωριά στην ευρύτερη περιφέρεια του Τσάτσακ, Κράλιεβο και Γκόρνι Μιλάνοβατς, καθώς και η περιφέρεια της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Στο μεταξύ, η γραμματεία πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι χθες το πρωί κατά τον βομβαρδισμό του παραθεριστικού θέρετρου "Grmija" βόρεια της Πρίστινα, σκοτώθηκε ο επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας του προσωρινού εκτελεστικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Μράνκο Γκούτζιτς, ενώ τραυματίστηκαν δύο συνεργάτες του. Ε.Π.

    [12] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, αντιμετωπίζουν καθημερινά την εχθρική στάση τόσο των σερβικής jatacyc^r όσο και των φιλοσέρβων πολιτών της χώρας, εξαιτίας της νατοϊκής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβίας. Ο πετροβολισμός νατοϊκών οχημάτων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στη ΠΓΔΜ, όπου σε πληθυσμό 2,2 εκατομμυρίων ατόμων, ζουν 40.000 Σέρβοι. Τα νατοϊκά οχήματα, γύρω από τα Σκόπια, πετροβολούνται καθημερινά, κυρίως από παιδιά, και συνιστάται στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ να αποφεύγουν τη διέλευση περιοχών που κατοικούνται από Σέρβους. Οι εκπρόσωποι το ΝΑΤΟ στην περιοχή, εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τα συχνά επεισόδια, κατά τα οποία ωστόσο, έχουν τραυματιστεί πολύ λίγοι στρατιώτες, αλλά εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη δουλειά που κάνει η αστυνομία της ΠΓΔΜ, συλλαμβάνοντας όσους πραγματοποιούν ανάλογες επιθέσεις. Χθες, δύο Γάλλοι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από κατοίκους της πόλης Κουτσέβιστε, κοντά στο Κουμάνοβο, και εγκατέλειψαν το όχημά τους το οποίο στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, ο λαός της ΠΓΔΜ παρουσιάζεται κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο διέλευσης χερσαίων δυνάμεων από τη χώρα του, προκειμένου να γίνει εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, προοπτική που προς το παρόν αποκλείουν κυβερνητικά στελέχη. Οι πολίτες της χώρας θεωρούν μάλιστα, πως επιτρέποντας στα νατοϊκά στρατεύματα να χρησιμοποιούν τα εδάφη της χώρας τους, στις επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, γίνονται συνένοχοι στη δυστυχία του σερβικου λαού. Παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι νατοϊκές δυνάμεις στη χώρα είναι μάλλον ανεπιθύμητες από τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται πολύ κοντά στο σερβικό λαό. Σ.Α.

    [13] ΟΗΕ:ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    Tα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ότι ελοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι οικολογικής καταστροφής από τη γιουγκοσλαβική κρίση, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε ο ΟΗΕ σε επιστολή του στα ευρωπαϊκά κράτη όπως και στα κράτη της βορείου Αμερικής καθώς σύμφωνα με ειδικούς οι διαρροές από κατεστραμμένους πετρελαϊκoύς αγωγούς καθώς και από εργοστάσια φαρμακευτικών προϊόντων απειλούν να μολύνουν αρχικά τον ποταμό Δούναβη και αργότερα το έδαφος και τα υπόγεια νερά.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρύπανση πέρασε τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι πρέπει απαραιτήτως ανεξάρτητοι επιστήμονες να εξετάσουν την κατάσταση στα κατεστραμμένα εργοστάσια της Γιουγκοσλαβίας την κυβέρνηση της οποίας καλούν να ενημερώσει τις γειτονικές χώρες για τυχόν κινδύνους προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Λ.Μ.

    [14] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Οι αλβανικές αρχές και η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησαν την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην Αλβανία, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΔΕΕ Λουίς Μαρία Πουίγ. Συνολικά 160 αστυνομικοί από την Ευρώπη στάλθηκαν το 1997 Αλβανία για να εκπαιδεύσουν αξιωματούχους της Αλβανίας, ενώ η ΔΕΕ θα έπρεπε να είχε αυξήσει τη δύναμη σε 600. "Οι αλβανικές αρχές επιθυμούν την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομικής δύναμης της ΔΕΕ και ζητούν αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτών για να τους εγκαταστήσουν σε όλη τη χώρα" είπε ο κ.Πουίγ. Όπως ανέφερε συζήτησε το θέμα με τον Αλβανό πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, η χώρα του οποίου φιλοξενεί περισσότερους από 350.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [15] TΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ Ε.Ε

    O πρόεδρος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας (ΜΗΡ) το οποίο υπερδιπλασίασε τις ψήφους του στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επανεξεταστούν. "Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσε κυβερνητική πολιτική αλλά από τη στιγμή που κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί εδώ και αρκετό καιρό τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες επιλογές οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί. "Η Τουρκία πρέπει να εκτιμήσει και άλλες ευκαιρίες όπως τα κράτη της κεντρικής Ασίας", επισήμανε ο κ. Μπαχτσελί αναφερόμενος στο Τουρκμενία, στο Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν της Κεντρικής Ασίας και Αζερμπαϊτζάν του Καυκάσου όπου και πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Λ.Μ

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Στο Βελιγράδι πρόκειται να μεταβεί αύριο ο απεσταλμένος του προέδρου Γέλτσιν της Ρωσίας για τη Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν σε μία προσπάθεια του για εξέρευση πολιτικής λύσης για την κρίση που μαστίζει την περιοχή. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο πρόεδρος Γέλτσιν έδωσε σαφή εντολή για αναζήτηση πολιτικής επίλυσης της κρίσης στα Βαλκάνια επισημαίνοντας ότι για αυτούς τους λόγους η Ρωσία είναι σε συνεχή επαφή με τη δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Τσερνομίρντιν ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία υποστήριξε ότι οι θέσεις των χωρών αυτών συμπίπτουν όσον αφορά την άμεση ανάγκη κατάπαυσης του πυρός ενώ πρόσθεσε ότι η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών θα συνεργαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στην περιοχή. Λ.Μ

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    O Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο πρόεδρος Γέλτσιν αποφάσισε να μην στείλει η Ρωσία εκπροσώπους στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον λόγω της "κατάφωρης παραβίασης του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στην οποία υποπίπτει το ΝΑΤΟ εισβάλοντας σε μία ανεξάρτητη χώρα". "Υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από το να παγώσει τις σχέσεις της με τη Συμμαχία. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου ούτε σκοπεύουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τη Δύση", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Γεωργία θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο από τον πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρνάντζε, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Τυφλίδας. Η Ρωσία θα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν θα στείλει εκπρόσωπο στην τελετή στις 23-24 Απριλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή 44 χωρών. Λ.Μ

    [18] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι οι νατοϊκες δυνάμεις χρησιμοποιούν πυρομαχικά με περίβλημα ουρανίου όταν πραγματοποιούν επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Kyuodo Tsushin από τις Βρυξέλλες.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι υπάρχει κάθε ένδειξη ότι τα εν λόγω πυρομαχικά τα οποία έχουν αυξημένη διεισδυτική ικανότητα και μπορούν να τρυπήσουν τεθωρακισμένα τανκς, χρησιμοποιούνται από αμερικανικά αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό κόλπο το 1991 οι συμμαχικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν πυρομαχικά με ουράνιο ενώ και στον πόλεμο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης το 1994 έγινε χρήση του ουρανίου. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι τα πυρομαχικά από ουράνιο και τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των πυρηνικών όπλων δεν προκαλούν ραδιενεργό μόλυνση. Ωστόσο το πρακτορείο υποστηρίζει πως η κατάσταση υγείας των στρατιωτιών που τα εξαπέλυσαν έχει επιδεινωθεί. λ.μ

    [19] ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Ξ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Η Ουγγαρία άσκησε δριμεία κριτική στη Ρωσία χαρακτηρίζοντάς αξιολύπητη και αβάσιμη την απόφαση της Μόσχας να αναβληθεί η επικείμενη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι

    Η Ρωσία ζήτησε απροσδιόριστη αναβολή και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για δαιβουλεύσεις μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να stalat^sei την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία η οποία προοριζόνταν για τη Γιουγκοσλαβία με τον ισχυρισμό ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το φορτίο να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η Βουδαπέστη τελικά επέτρεψε την διέλευση του κομβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 21 April 1999 - 20:28:22 UTC