Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [02] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 3 ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ 5.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [04] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [05] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΖΗΤΑ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Η ΔΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΧΕΔΙΟ 5 ΣΗΜΕΙΩΝ
  • [08] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [09] Η Ε.Ε. ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [10] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [11] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 130.000 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 200.000 AΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Επαφές με την ανώτατη ηγεσία της ΠΓΔΜ, είχε το απόγευμα και το βράδυ στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που έφτασε εκεί στο πλαίσιο της νέας βαλκανικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε η χώρα μας. Στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κίρο Γκλιγκόροφ, εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, καθώς και το κοινό ενδιαφέρον για την περαιτέρω προώθησή τους. Αναφορικά με το αίτημα της ΠΓΔΜ για την παροχή υποστήριξης εκ μέρους της Ελλάδος ώστε η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη υποστήριξη. Στη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις και για τη σημερινή κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, εκφράστηκε ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και το ενδεχόμενο επέκτασής τους στις γειτονικές χώρες. Επίσης τονίσθηκε ότι οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή πολλών προσφύγων που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, εκφράστηκε η κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΠΓΔΜ, λόγω του τεράστιου κύματος προσφύγων και επισημάνθηκε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργάζονται έτσι ώστε ένα μέρος από αυτούς, να γίνει δεκτό και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [02] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 3 ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε σήμερα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα στείλει αεροπλάνο στο Βελιγράδι για την μεταφορά των τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Κύπρο. «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση προκειμένου να προσφέρει τη βοήθεια της, να εξασφαλίσει δηλαδή το μέσο μεταφοράς το αεροπλάνο και να κάνει ότι πρέπει σε αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο» υπογράμμισε ο κ.Ρέππας.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ 5.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

    Από το Μεγάλο Σάββατο θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Οπως είπε ο υπουργός η Ελλάδα θα φιλοξενήσει 5.000 πρόσφυγες, αλλά δεν είπε σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν γιατί αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη επισκέφθηκε τον καταυλισμό στο Στένκοβιτς περίπου 5 χιλιόμετρα από τα Σκόπια, όπου φιλοξενούνται περίπου 20.000 πρόσφυγες και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα τους και τις συνθήκες διαβίωσης. Αμέσως μετά τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί και με διπλωματικά μέσα να βοηθήσει να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος να αποκαταστήσει τις σχέσεις ανάμεσα στα Σκόπια και τα Τϊρανα.

    [04] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς επεφύλαξε θερμή υποδοχή στους παίκτες της ΑΕΚ κατά την άφιξή τους στο Βελιγράδι για το φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν. Ο κ. Μιλουτίνοβιτς δέχθηκε την αποστολή της Ενωσης στο Προεδρικό Μέγαρο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον γιουγκοσλαβικό λαό για τις κρίσιμες αυτές στιγμές που περνά η Seqb_a και η Γιουγκοσλαβία.

    Πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ ΠΑΡΤΙΖΑΝ - ΑΕΚ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος δήλωσε ότι «η παρουσία της ΑΕΚ εδώ στο Βελιγράδι είναι συμβολική» και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της 75χρονης ιστορίας της ομάδας».

    [05] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΖΗΤΑ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Εγγυήσεις όσον αφορά την πρόταση εκεχειρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, δεν έχουν εκλείψει οι ελπίδες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο. Προκειμένου να προσδώσει αξιοπιστία στην πρόταση του, ο κ.Μιλόσεβιτς πρέπει να «παρέχει εγγυήσεις για την ανεμπόδιστη επιστροφή των προσφύγων, την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων και την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης», διευκρίνισε ο κ.Ρέππας, παραπέμποντας και στη χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, επί του θέματος.

    Πάντως, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο διεθνής παράγοντας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει με αρνητικό τρόπο την πρόταση εκεχειρίας του Σέρβου ηγέτη. Στο μεταξύ, ο κ.Ρέππας επιβεβαίωσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο κ.Σημίτης με τους Ευρωπαίους ηγέτες Ντ' Αλέμα, Σρέντερ και Ζοσπέν, πριν και μετά τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα Γκενάντι Σελεζνιόφ και τον βουλευτή Νικολάι Ρίζκοφ ότι το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία επειδή θέλει να την καταλάβει. Ο κ.Μιλόσεβιτς επεσήμανε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ προκάλεσαν τη μαζική έξοδο των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου καθώς και ανθρωπιστική καταστροφή στην επαρχία και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα της χώρας είναι η προστασία της από τις επιθέσεις, διευκρινίζοντας ότι το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο να διευθετήσει τη σύγκρουση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων και να διατηρήσει το Κόσοβο στα πλαίσια της Σερβίας.

    «Ο πόλεμος που μας επιβλήθηκε εξαπολύεται κατά όλου του έθνους, κατά των αντιπροσώπων όλων των εθνικών μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο» είπε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος και ευχαρίστησε την ηγεσία της Ρωσίας για την αλληλεγγύη προς το λαό της χώρας του και για την αντίθεσή τους «στην εγκληματική επίθεση». «Πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος θα αντισταθεί στους εισβολείς στο όνομα της αλήθειας, της ελευθερίας, της προόδου και της κοινής λογικής» κατέληξε ο κ.Μιλόσεβιτς. Ε.Ρ.

    [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Η ΔΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΧΕΔΙΟ 5 ΣΗΜΕΙΩΝ

    Σχέδιο πέντε σημείων για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο πρότεινε σήμερα στη Βόννη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, γεγονός που εκτιμάται ως απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων Γιουγκοσλαβίας και Σερβίας για διακοπή των επιχειρήσεων του στρατού και της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο. Το σχέδιο με το οποίο συμφώνησαν, όπως ανακοινώθηκε και οι ομόλογοί του της Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και των ΗΠΑ ζητά από τη Γιουγκοσλαβία να επιτρέψει την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης για την επιτήρηση της ειρήνης, χωρίς όμως να αναφέρεται αν η δύναμη αυτή θα ανήκει στο ΝΑΤΟ.

    Επίσης θέτει ως προϋποθέσεις την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που το επίσημο Βελιγράδι θεωρεί παράδοση τμήματος της Γιουγκοσλαβίας, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους και τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας στην επεξεργασία πολιτικής συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο βάσει των αποτελεσμάτων των συνομιλιών στο Ραμπουιγιέ. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει στις παραπάνω αρχές του σχεδίου το οποίο θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής στις Βρυξέλλες. Κ.Γ.

    [08] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να αποσύρει τις δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο, εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει εξίσου τις δυνάμεις του από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου βουλευτή Νικολάι Ριζκόφ κατά τη διάρκεια συνένετευξης τύπου στο Βελιγράδι. Ε.Ρ.

    [09] Η Ε.Ε. ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να χρηματοδοτήσουν την Αλβανία για να δεχτεί 100.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο επιπλέον σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι τα περισσότερα από τα θύματα της συγκρουσης θα παραμείνουν στην περιοχή. Κατά τη διάκρεια των έκτακτων συνομιλιών σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών από τις 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. απέρριψαν αίτημα του γραφείου προσφύγων του ΟΗΕ να σχεδιάσει την αερομεταφορά σε άλλες χώρες εκτός των Βαλκανίων περισσότερων από το ένα τέταρτο των 460.000 προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, συμφώνησαν ότι η ασφάλεια των προσφύγων «θα προστατευθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στα όρια της περιοχής». Οι υπουργοί καλωσόρισαν την προσφορά της Αλβανίας να δεχτεί 100.000 Κοσοβάρους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΠΓΔΜ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι δήλωσε ότι «αυτό αποτελεί ευπρόσδεκτη προσφορά, αλλά θα γίνει δυνατή μόνο με τη βοήθεια της Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι έτσι θα μειωθεί η ανάγκη να διευθετηθεί η κατάσταση εκτός της περιοχής των Βαλκανίων. Ωστόσο, η Γερμανία απέτυχε να πείσει τους εταίρους της να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που θα δεχτούν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρόου υποστήριξε ότι μία τέτοια κίνηση θα στείλει το μήνυμα στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι η εθνική εκκαθάριση πέτυχε και διέψευσε ότι η στάση αυτή, την οποία υποστήριξαν η Γαλλία και η Ιταλία υποκινείται από φοβους για αντίκτυπο στους πρόσφυγες. «Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί 10.000 πρόσφυγες και είναι έτοιμη να δεχτεί χιλίαδες ακόμη εάν χρειαστεί, αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αρχικά στην περιοχή» είπε ο Βρετανός υπουργός. Η Αυστρία και η Σουηδία δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχτούν από 5.000 πρόσφυγες η καθεμία. Ε.Ρ.

    [10] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, παρά την απόφαση της γιουγκοσλαβικής και της σερβικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός. Κόλαση επικρατούσε χθες στην Πρίστινα, η οποία δέχθηκε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας, το σκληρότερο κτύπημα από τη στιγμή της έναρξης των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, πύραυλοι έπληξαν το κέντρο της πόλης, κοντά στο παλιό ταχυδρομείο, τυλίγοντας στις φλόγες ολόκληρο οικονομικό τετράγωνο. Ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ολη τη νύχτα συνεργεία της πυροσβεστικής και μέλη του επιτελείου πολιτικής άμυνας προσπαθούσαν να εντοπίσουν κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών επιζώντες. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και ο πρόεδρος του προσωρινού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Ζόραν Αντζέλκοβιτς. Δύο ώρες πριν, δύο ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν τις αποθήκες καυσίμων της «Beopetrol» που βρίσκονται στην περιφερειακή συνοικία «9 Jugovici» της πόλης προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Από τις εκρήξεις κατεδαφίστηκαν και σπίτια πολιτών, σύμφωνα ωστόσο με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

    Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και νοτιοανατολικά της Πρίστινα, στην περιοχή του ιστορικού μοναστηρίου της Γκρατσάνιτσα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έντονη δραστηριότητα των συμμαχικών αεροπλάνων παρατηρήθηκε και στην κεντρική Σερβία. Δύο φορές, στις 8 και στις 11 το βράδυ, οι πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις της χημικής βιομηχανίας στο Λούτσανι, 140 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου. Από τις εκρήξεις ζημιές υπέστησαν και σπίτια της πόλης, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Για τέταρτη φορά από την ]maqng των επιδρομών επληγή και η βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών «Sloboda» την πόλη Τσάτσακ. Στη νότια Σερβία ισχυρή επίθεση δέχθηκε η βιομηχανική περιοχή του Νις. Σε διάστημα 20 λεπτών πάνω από 20 πύραυλοι έπληξαν την περιοχή, καταστρέφοντας τμήμα της βιομηχανίας αντλιών «Jastrebac». Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε για δεύτερη φορά το συγκρότημα κτιρίων του πολυτεχνείου του Νις, ενώ ζημιές υπέστησαν πολλά σπίτια. Στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων βρέθηκε και το Μαυροβούνιο, όπου βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις του πολιτικού αεροδρομίου Γκολούμποβτσι της Ποντγκόριτσα. Σύμφωνα με την σερβική τηλεόραση, όλη τη νύχτα πάνω στον ουρανό της πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου διεξαγόταν ένας μικρός πόλεμος. Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε βουνό κοντά στην Ποντγκόριτσα και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι προκλήθηκαν από την κατάρριψη ενός συμμαχικού αεροσκάφους. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν λίγη ώρα αφότου η τοπική τηλεόραση μετέδωσε τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πλήξει το Μαυροβούνιο. Για έκτη φορά οι συμμαχικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους και στην πρωτεύουσα της βόρειας σερβικής επαρχίας της Βοϊβοντίνα. Δύο ισχυρές εκρήξεις κατέστρεψαν δεξαμενές των διυλιστηρίων, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στην συνοικία Σαγκάι που βρίσκεται 100 μόλις μέτρα από τις εγκαταστάσεις αυτές. Η αντιαεροπορική άμυνα κατάρριψε έναν ΝΑΤΟϊκό πύραυλο που κατευθυνόταν προς τη μοναδική γέφυρα του Νόβισαντ που δεν είχε χτυπηθεί. Στις φλόγες παραδόθηκαν το βράδυ αποθήκες πετρελαίου βιομηχανικής χρήσης στην περιφέρεια του Σόμπορ στην βορειοδυτική Βοϊβοντίνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις σημειώθηκαν και στα περίχωρα του Βελιγραδίου, όπου σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, επλήγη βάση της πολεμικής αεροπορίας. Η σειρήνες στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ήχησαν σήμερα στις 7.35 το πρωί τοπική ώρα σημαίνοντας το τέλος του κινδύνου από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ε.Π.

    [11] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 130.000 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 200.000 AΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ξεπέρασε τους 130.000 ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, υπάρχει κίνδυνος να φτάσει τους 200.000 τις; επόμενες ημέρες, ανέφερε ο υπουργός Πληροφοριών της ΠΓΔΜ Ρετζέπ Ζλάτκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο. Υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι ο τεράστιος αυτός αριθμός των προσφύγων, φορτώνει τη χώρα του με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, εκεί που περίμενε, πριν την έναρξη των Νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας ότι θα ανέκαμπτε οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Τέλος τονίζει ότι η διεθνής βοήθεια για τους πρόσφυγες καταφθάνει στην ΠΓΔΜ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και ζητάει να αυξηθεί η συμπαράσταση όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως των γειτονικών. Απαντώντας στην ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Πληροφοριών Ρετζέπ Ζλάτκου τονίζει:

    «Οι πρόσφυγες στη χώρα μου εμφανίστηκαν ξαφνικά, με έναν ταχύτατο ρυθμό, έτσι όπως μόνο οι πρόσφυγες μπορούν να εμφανιστούν, ως μία μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία. Η κυβέρνηση της χώρας μου, ακόμα πριν από την έναρξη του πολέμου, εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να δεχθεί περίπου 20.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Τις πρώτες ημέρες έρχονταν δεκάδες, αργότερα εκατοντάδες και χιλιάδες, ενώ κάποιες ημέρες και δεκάδες χιλιάδες. Με αυτόν τον τρόπο ο οριακός αριθμός των 20.000 προσφύγων συμπληρώθηκε σε μερικές ημέρες. Ωστόσο, η χώρα μου δεν έκλεισε τις πόρτες της και για το δεύτερο κύμα προσφύγων, το ποίο από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα γινόταν όλο και πιο μεγάλο. Σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζαμε πόσοι πρόσφυγες θα έρθουν σήμερα και πόσοι αύριο. Δεν κλείσαμε τα σύνορα, και έτσι σήμερα, 7 Απριλίου, στη χώρα μας υπάρχουν 130.000 πρόσφυγες, δηλαδή εξίμισυ φορές περισσότεροι από την αρχική εκτίμηση για τις δυνατότητες της χώρας να δεχθεί πρόσφυγες. Οχι μόνο το φαινόμενο των προσφύγων ήρθε ξαφνικά, αλλά ως χώρα μας βρήκε σε μία δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουμε δύσκολα οικονομικά προβλήματα. Ετσι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη.

    Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα είναι οικονομικού χαρακτήρα. Φόβος για πολιτικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι πρόσφυγες δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Οι πρόσφυγες είναι άτομα τα οποία εγκαταλείπουν μία περιοχή στην οποία διακυβεύονται η ταυτότητά τους και η ζωή τους και χαίρουν το καθεστώς των προσφύγων στη χώρα στην οποία διαφεύγουν μόνο έως ότου υπάρχουν οι συνθήκες που τους εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τις εστίες τους. Πιστεύω ότι οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο έτσι όπως ήρθαν έτσι και θα επιστρέψουν. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που δραματοποιούν την κατάσταση, πιστεύοντας ότι οι πρόσφυγες θα αλλάξουν τον δημογραφικό χάρτη της χώρας. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν αληθεύει και ότι δεν θα γίνει, καθώς οι πρόσφυγες είναι άτομα τα οποία ανυπομονούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Γι' αυτό τον λόγο είναι δίκαιο να τους αφήσουμε σε ησυχία, διότι πρόκειται για διαμελισμένες οικογένειες, είναι δύο- τρεις εδώ σε εμάς, δύο-τρεις στην Αλβανία και τώρα και σε άλλες περιοχές». Σε άλλη ερώτηση του ΜΠΕ εάν δημιουργούνται ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω του κύματος των προσφύγων, ο κ. Ρετζέπ Ζλάτκου αναφέρει: «Αληθεύει ότι η χώρα μου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η διεθνής κοινότητα προσφέρθηκε να αποστείλει βοήθεια. Υπήρξαν καλές δηλώσεις ότι η «Μακεδονία», όπως και η Αλβανία θα βοηθηθεί από τις γειτονικές και τις χώρες της δύσης, αλλά στην πραγματικότητα η βοήθεια άρχισε να έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Από χθες, δηλαδή από σήμερα η βοήθεια άρχισε να έρχεται στα Σκόπια και σύντομα θα bogh^sei την κατάσταση των προσφύγων. Η «Μακεδονία» ζητά κατανόηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και είναι φυσιολογικό να ζητά βοήθεια. Θα ήταν καλό οι γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο να δείξουν την ανθρωπιστική τους πλευρά ως προς το ζήτημα των προσφύγων και ανάλογα με τις δυνατότητές τους να δεχθούν και να φιλοξενήσουν τμήμα αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων».


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 7 April 1999 - 21:08:33 UTC