Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ 2006 ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [06] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
  • [07] ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • [09] ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ
  • [11] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [12] ΟΑΣΕ:ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΖΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ -Κ.ΧΙΛ
  • [14] ΡΩΣΙΑ:ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [15] ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [16] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗKE ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ 2006 ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Την πεποίθηση ότι το 2006 θα ζούμε σε μία άλλη Ελλάδα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που αφορούσε και την Ατζέντα 2000. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, συνιστά πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης το ποσό που απέσπασε η χώρα μας. Τα χρήματα, διευκρίνισε, θα δοθούν για την ενίσχυση της παιδείας, της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Κρίσιμη πολιτική επιλογή και όχι δημοψήφισμα αποτελούν οι επικείμενες ευρωεκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Παράλληλα, οκ.Σημίτης κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησής του «να βρεθούν κοντά στο λαό και στα προβλήματα που τον απασχολούν, κατά τις ημέρες των εορτών». Ανέφερε, τέλος, ότι επιβάλλεται να αναδειχθούν διεθνώς τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ώστε να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [03] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο που εξέτασε λεπτομερώς τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση και εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα επεκταθεί. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά διατηρεί αυτόνομη πολιτική και διπλωματική παρουσία στην περιοχή. Για τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι δημοψήφισμα αλλά μια κρίσιμη πολιτική μάχη και ζήτησε συστράτευση από όλους κατά της εσωστρέφειας.

    Εισήγηση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνόδου του Βερολίνου. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία τη συμφωνία για την χορήγηση στην Ελλάδα εννέα τρισεκατομμυρίων δραχμών από κοινοτικούς πόρους, ως το 2006.

    [04] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Κείμενο - απόφαση με το οποίο εκφράζεται η βαθιά ανησυχία για τους παρατεινόμενους βομβαρδισμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις που οδηγούν σε τραγικό αδιέξοδο με άμεσο κίνδυνο την πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της βαλκανικής, εξέδωσε η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Με την απόφαση αυτή, η οποία θα σταλεί σε όλα τα ξένα κοινοβούλια διαφώνησαν ΔΗΚΚΙ και ΚΚΕ που επέμειναν ότι θα πρέπει το κείμενο με σαφήνεια να καταδικαστούν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί. Η επιτροπή σημειώνει στην απόφαση της ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές είναι απαραίτητη προυπόθεση της επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με βάση τις ιδέες της Ομάδας Επαφής και με πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο όρο το απαραβίαστο των συνόρων.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει κύμα χιλιάδων προσφύγων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Διεθνή Κοινότητα. Επίσης καλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση πολιτικής λύσης στην amtilet~pisg των οικονομικών προβλημάτων και στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Τέλος καθιστούν επιτακτική ανάγκη να επιδιώξουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές την πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης ειρηνικής και μόνιμης λύσης του προβλήματος. Σημειώνεται ότι το κείμενο συνέταξαν ο πρόεδρος της επιτροπής κ.Παπούλιας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ.Πάγκαλος και οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του Συνασπισμού Β.Μαγγίνας και Σπ.Δανέλλης.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Tην ελληνική υποστήριξη για τη συντομότερη ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στη Σόφια με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Ανάνιεφ και τον πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ.

    «Στην επικείμενη συνάντηση κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον η Αθήνα θα προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους της ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια επιβάλει την ταχύτερη ένταξη στο ΝΑΤΟ των γειτονικών προς την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας χωρών», δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» γύρω από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Την κοινή θέση Σόφιας- Αθήνας υπέρ του τερματισμού των επιχειρήσεων εθνικής εκκαθάρισης που διεξάγουν στο Κοσσυφοπέδιο οι σερβικές αρχές και τη διευθέτηση της σύρραξης δια της ειρηνικής οδού, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και ευχαρίστησε τον κ. Τσοχατζόπουλο για την ανησυχία που εξέφρασε σχετικά με την πτώση ΝΑΤΟϊκών πυραύλων σε βουλγαρικό έδαφος. Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος μετέβη στα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της περιοχής, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Κ.Κ.

    [06] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

    Τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το απαραβίαστο των συνόρων της Ελλάδας κάνει στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, ο οποίος σημειώνει πως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να δημιουργήσει σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Η δήλωση του κ. Μπερνς έχει ως εξής:»Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το απαραβίαστο των συνόρων της. Βεβαίως κατανοούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο είναι επίσης χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να δημιουργήσει μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό που πραγματικά είπε ο πρόεδρος Κλίντον είναι ότι οι δύο χώρες μπορεί να επηρεαστούν ξεχωριστά αλλά και οι δύο αρνητικά από τη σύγκρουση».

    [07] ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η Θεσσαλονίκη σήμερα το απόγευμα βροντοφώναξε «όχι» στις επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, αψηφώντας την βροχή, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στους γύρω δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στα θύματα του πολέμου ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία.

    Η συναυλία διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης και από αυτήν θα «παρελάσουν» δεκάδες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Νταλάρας, ο Goran Bregovic, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, καθώς και συγκροτήματα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. «Οχι στην αλλαγή των συνόρων - Ναι στο σεβασμό των μειονοτήτων στα Βαλκάνια» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συγκεντρωθέντες στην πλατεία Αριστοτέλους. Εξάλλου, στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους κινούνται εθελοντές που συγκεντρώνουν σε ειδικά κουτιά χρήματα, ενώ ο λογαριασμός στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν χρηματικά ποσά για τα θύματα και τους πρόσφυγες του πολέμου είναι: 104/29626913 της Εθνικής Τράπεζας.

    [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

    Συνεχίζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η αντιπολεμική συναυλία που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης για «Ειρήνη στα Βαλκάνια - Ειρήνη στον κόσμο».

    Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο Γιώργος Ντλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Διονύσης Τσακής, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Κώστας Πρατσινάκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλιας, ο Γιάννης Βαρδής, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Μαίρη Φωτίου, ο Σωκράτης Μάλαμας,ο Γιώργος Τσολακίδης, ο Δημήτρης Νικολούδης, τα συγκροτήματα «Τρύπες», «Μπλουζ Γουάιρ», «Μπλε» και άλλοι καλλιτέχνες έστειλαν και αυτοί μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωθέντες στην πλατεία Αριστοτέλους και στους γύρο δρόμους το δικό τους μήνυμα για ειρήνη στα Βαλκάνια, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στα θύματα πολέμου και στους πρόσφυγες ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας. Η Θεσσαλονίκη φωτίστηκε από τα ειδικά εφφέ που χρωμάτισαν τον γκρίζο ουρανό, ενώ ο κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος μέχρι αυτήν την ώρα, παρά το γεγονός ότι τα σύννεφα της βροχής «απειλούν» με μια δεύτερη μπόρα.

    [09] ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΟΥΣ

    Πορεία ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη στους Ευζώνους Κιλκίς στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, διοργανώνει την Κυριακή η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης για Ειρήνη στα Βαλκάνια.

    Τη διοργάνωση της αντιπολεμικής πορείας ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας στη μεγάλη συγκέντρωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ το κάλεσμα έγινε αποδεκτό με ζητωκραυγές από τους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωθέντες που έχουν κατακλύσει όχι μόνο την πλατεία, αλλά και την οδό Αριστοτέλους μέχρι το ύψος της οδού Ecmat_a και τους γύρω δρόμους. Η πορεία ειρήνης θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τον Λευκό Πύργο με όλα τα μεταφορικά μέσα που διαθέτουν οι συμμετέχοντες και θα καταλήξει στα σύνορα όπου οι διαδηλωτές θα σχηματίσουν συμβολικά μια αντιπολεμική ανθρώπινη ασπίδα μπροστά στα άρματα του ΝΑΤΟ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ

    Εμπροσθοφυλακή της ενδεχόμενης ΝΑΤΟϊκής επίθεσης σε χερσαίο επίπεδο χαρακτηρίζει η κρατική τηλεόραση της Σερβίας τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, που συνελήφθησαν την Τετάρτη από άνδρες του Γιουγκοσλαβικού στρατού.

    «Στην πρώτη της επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία η εμπροσθοφυλακή των ΝΑΤΟϊκών χερσαίων δυνάμεων υπέστη καταστροφική ήττα» σχολιάζει η κρατική τηλεόραση η οποία σε κάθε δελτίο της προβάλλει εικόνες των τριών συλληφθέντων, επισημαίνοντας, ότι αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Η δίκη των Αμερικανών στρατιωτών Τζέιμς Στόουν 25 ετών, Αντριου Ραμίρεζ 24 ετών και Στίβεν Γκονζάλες 24 ετών, θα αρχίσει σήμερα στο αρμόδιο στρατοδικείο. Ε.Π.

    [11] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία ζήτησε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να ενισχύσει την άμυνα της Γιουγκοσλαβίας, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Ο Γιουγκοσλάβος Προεδρός διατύπωσε το αίτημά του στους Ρώσους και Λευκορώσους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που επισκέφθηκαν το Βελιγράδι στους οποίους φέρεται να δήλωσε ότι οι Σέρβοι θα υπερασπίσουν τη χώρα τους κασι να σημειώνει ότι αν έχουν βοήθεια θα είναι πιο εύκολο να αμυνθούν. ‘'Αν ωστόσο δεν έχουμε και πάλι θα την υπερασπίσουμε σίγουρα.», φέρεται να έχει πει ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Ανατόλι Κβάσνιν, τόνισε σε δηλώσεις του οτι ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «είναι πιθανή ανάλογα με τις συνθήκες», σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ITAR-TASS. Υπογράμισσε, ταυτόχρονα, πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν κρίνεται αναγκαία επείγουσα αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία. Σ.Α.

    [12] ΟΑΣΕ:ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Νέο κύμα προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο κατακλύζει σήμερα την Αλβανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ ο οποίος υπολόγισε σε πάνω από 10.000 τους πρόσφυγες που πέρασαν από το συνοριακό σταθμό Μορίνο στην Αλβανία τα μεσάνυχτα ανεβάζοντας το σύνολο των προσφύγων στην χώρα στις 100.000, όπως υποστήριξε ο κ. Amtq]a Ανγκέλι από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι αλβανικές επιβεβαίωσαν την είδηση τονίζοντας ότι η κατάσταση που δημιουργείται είναι αρκετά δύσκολη για να αντιμετωπιστεί. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», είπε ο υπουργός Πληροφοριών Μούσα Ουλκίνι προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολές να κλείσουν τα σχολεία για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συγκέντρωσης των προσφύγων. Λ.Μ.

    [13] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΖΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ -Κ.ΧΙΛ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κάλεσε την γιουγκοσλαβική ηγεσία να επιτρέψει στον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να συναντήσει τον αμερικανό πρέσβη στην ΠΓΔΜ και επίσημο μεσολαβητή της Ουάσιγκτον στο Ραμπουιγιέ Κρίστοφερ Χιλ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο κ. Ρουγκόβα να συναντηθεί με διεθνείς πολιτικούς και ο ίδιος πρότεινε των αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια Κρίστοφερ Χιλ. Ο κ. Χόλμπρουκ πρόσθεσε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την γιουγκοσλαβική ηγεσία και θα ζητήσει να αφήσει τον κ. Ρουγκόβα να επισκεφτεί τα Σκόπια. Ο.Κ.

    [14] ΡΩΣΙΑ:ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών αντιτίθεται στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ενώ ένας στους δέκα Ρώσους πολίτες πιστεύει ότι η Μόσχα πρέπει να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους παραδοσιακά βαλκάνιους συμμάχους της στο Βελιγράδι, σύμφνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Το 59% εξέφρασε την επιθυμία η Ρωσία να προσπαθήσει να επιλύσει με ειρηνικά μέσα την κρίση και να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ενώ το 9% ζήτησε άμεση παροχή στρατιωτικής βοήθειας η οποία θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Μόλις το 1% από τους 1,600 Ρώσους που ερωτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι πρέπει ότι η Μόσχα πρέπει να στηρίξει την εκστρατεία του ΝΑΤΟ. Το 90% απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει το δικαίωμα να βομαβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα και ενώ το Δεκέμβριο του 1998 το 67% των Ρώσων είχε πολύ καλή γνώμη για τις ΗΠΑ τα νούμερα έπεσαν στο 36%. Λ.Μ.

    [15] ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Το ΝΑΤΟ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τον Γιούρι Μπαλουγέφσκι, πρώτο upaqwgc| του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    Όπως εκτιμούν Ρώσοι ειδικοί, το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμιση μήνα για να προετοιμάσει τις χερσαίες δυνάμεις που θα πρέπει να αποτελούνται από 200.000 στρατιώτες και θα περιλαμβάνουν τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες του αμερικανικού στρατού. Δεν αποκλείεται ακόμη να ζητηθεί από την Ιταλία να χρησιμοποιήσει ειδικές ταξιαρχίες εκπαιδευμένες να πολεμούν σε ορεινά και δασώδη εδάφη, ενώ συζητάται και το ενδεχόμενο συμμετοχής βρετανικών και γερμανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον κ.Μπαλουγέφσκι, ήδη κατευθύνονται προς την περιοχή αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν 2.000 πεζοναύτες ενώ και η Πολωνία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να στείλει «επιλεγμένες μονάδες» της στις χερσαίες επιχειρήσεις. Οι Ρώσοι επιτελείς εκτιμούν πως το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γιουγκοσλαβία καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ύψος 3.000 μέτρων δεν είναι αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Ο κ. Μπαλουγέφσκι προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, εξαιτίας των επιδρομών, αν πληγεί ο πυρηνικός σταθμός στη Σλοβενία και το ινστιτούτο ατομικής ενέργειας που βρίσκεται κοντά στο Βελιγράδι και πρόσθεσε πως στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας λειτουργούν 20 εργοστάσια χημικών. Αν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος θα απειλήσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είπε ο στρατηγος ο οποίος τόνισε ακόμα πως οι αεροπορικές επιδρομές, που βρίσκονται στην δεύτερη φάση των επιχειρήσεων, δεν έχουν πετύχει ακόμη τους στόχους τους και το ΝΑΤΟ εκφράζει φόβους για γενικότερη αποτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης στην Γιουγκοσλαβία. Σ.Α.

    [16] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗKE ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ

    Με τα αδέρφια του συναντήθηκε σήμερα ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν στις φυλακές του Ιμραλί όπου κρατείται από το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ένας από τους δικηγόρους του ο κ. Μαχμούτ Σακάρ. Η αδερφή του Οτζαλάν Χαβα Κεσέρ και ο αδερφός του Μεχμέτ Οτζαλάν μπόρεσαν να τον δουν για 30 λεπτά ο καθένας, είπε ο κ. Κασάρ προσθέτοντας ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες καθώς δεν ήταν παρών στις συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, η τελευταία συνάντηση των αδελφών Οτζαλάν είχε γίνει πριν από 21 χρόνια Λ.Μ
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 2 April 1999 - 20:05:05 UTC