Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
  • [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [04] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΒΑΤΕΡΛΟ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05]ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [06] ΓΙΑ ΤΟ 35ΩΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
  • [07] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [08] ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
  • [09] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ
  • [12] ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [13] ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΡΑΛΙ
  • [14] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [16] ΒΟΣΝΙΑ:ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΟΤΙΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

    Απάντηση στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και στους ισχυρισμούς αμφισβήτησης, που αυτή εκπέμπει, για τη νομιμότητα του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έδωσε πριν από λίγο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «σκιαμαχίες», «καλλιέργεια εντυπώσεων» και «προσβολή των δημοκρατικών διαδικασιών του Κινήματος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με αλχημείες προσπαθούν να βρουν παρανομίες», ενώ πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι σύνεδροι θα pqostat]xoum τις διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το βράδυ της Κυριακής θα νικήσουν οι στόχοι του συνεδρίου και όχι οι ομάδες και πρόσθεσε ότι το συνέδριο διεξάγεται μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πολιτική σταθερότητα και την πορεία των εθνικών θεμάτων. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη το 5ο Συνέδριο να συσπειρώσει το κόμμα και την παράταξη με στόχο τη νίκη στις ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι θα εκλέξει μια αξιοκρατική και πολυτασική Κεντρική Επιτροπή «που δεν θα προέλθει από τις παρακάμαρες». Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τον επικοινωνιακό κόμβο του ΠΑΣΟΚ στο Internet, (διεύθυνση hhtp://www.pasok.gr) λέγοντας ότι πρόκειται για μια πύλη επικοινωνίας με όλους τους Ελληνες πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οσον αφορά τη σύνθεση του συνεδρίου, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι αποτελείται από 5.802 συνέδρους εκ των οποίων το 80% είναι άνδρες και το 20,33% γυναίκες. Οσον αφορά την ηλικιακή σύνθεση των συνέδρων το 67% είναι από 35-55 ετών, ενώ το μορφωτικό τους επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ κοντά στην πρώτη θέση, παρόλη τη διαφορά που υπάρχει με τη Ν.Δ. , εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, καθώς όπως υποστηρίζει, εάν κάποιος ξέρει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, βλέπει ότι τα πράγματα δεν είναι τραγικά, είναι ανακτήσιμη η πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξη του στο «ΕΘΝΟΣ» τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να κερδίσει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, εάν δώσει την εντύπωση ενότητας σε αυτό το συνέδριο και εάν αναπτύξει την απαιτούμενη δραστηριότητα στους δύο μήνες που μένουν. Προσθέτει ακόμα πως δεν πιστεύει με κανένα τρόπο ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή σε αλλαγή ηγεσίας αυτό καθαυτό. Μπορεί οτιδήποτε να συμβεί, αλλά αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι μοιραίο να οδηγεί σε τέτοια συμπεράσματα. Στην ερώτηση αν παραμένει ήσυχος με τη συνείδηση του, σχετικά με τη στάση του στην υπόθεση Οτσαλάν, ο κ. Πάγκαλος απαντά:»Τα γεγονότα, όπως εξελίσσονται, με κάνουν να είμαι πιο πεπεισμένος ότι κάναμε τότε τις σωστές επιλογές. Δεν ξέρω αν κάναμε όλες τις σωστές κινήσεις. Βεβαίως, εξ αντικειμένου αποτύχαμε. Και αυτό είναι η ευθύνη, γιατί ο πολιτικός ευθύνεται κυρίως για τα αποτελέσματα. Σήμερα, ένα μήνα μετά, είναι πιο σαφές πόσο εχθρικό είναι το διεθνές περιβάλλον απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποδοχής του Οτσαλάν και του PKK, άρα καταπίπτουν τα επιχειρήματα όλων όσοι, για να κάνουν εντύπωση στην κοινή γνώμη, πρόβαλαν την ιδέα της διεθνοποίησης του θέματος. Είναι σαφές ότι, εάν διεθνοποιούσαμε το θέμα, απλώς θα εμλεκόμασταν στην υπόθεση Οτσαλάν, ακριβώς και όπως εάν του δίναμε μονομερώς άσυλο. Η μεν Αμερική θα μας έλεγε να τον δώσουμε στους Τούρκους, όπως εξάλλου συνεχίζει να κάνει τώρα για τους συνεργάτες του Οτσαλάν, οι δε υπόλοιποι θα αδιαφορούσαν, όπως συνεχίζουν να αδιαφορούν και όπως είχαν αδιαφορήσει για την Ιταλία». Πιο συγκεκριμένα για την όλη επιχείρηση που στήθηκε για τον Κούρδο ηγέτη υπογραμμίζει:»Από τη στιγμή που δεν υπήρχε νόμιμη έναρξη της όλης ιστορίας, δεν υπήρχε και νόμιμη διέξοδος. Ο Οτσαλάν μπήκε από το παράθυρο, έπρεπε να βγει από το παραάθυρο. Από κει και πέρα, αφού αυτή ήταν η μόνη λύση, άρχισε μια προσπάθεια, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες, και οι δικές μας μυστικές υπηρεσίες έχασαν».

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Πρόταση για τη διαμόρφωση στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας, μιας νέας πολιτικής πρότασης με την οποία θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Απογευματινή».

    «Στις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να κριθούν οι ηγεσίες. Οι ηγεσίες κρίνονται σε εθνικές εκλογές, όταν μπαίνει το θέμα διακυβέρνησης μιας χώρας και ο λαός εκεί κρίνει», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μεγάλης ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου, απάντησε ως εξής:»Οταν υπάρχει μεγάλη πτώση του εκλογικού ποσοστού μιας παράταξης και το κόμμα με τον επικεφαλής του ηττάται, τότε υπάρχει πιθανότητα να τεθεί θέμα αλλαγής αρχηγού, αντικατάστασης του από τα συλλογικά όργανα, τους αρμόδιους θεσμούς του κόμματος. Διότι αν σ αυτές τις εκλογές έχουμε μια υπερβολικά μεγάλη μείωση σε ψήφους, τότε η πορεία μας δεν θα είναι αναστρέψιμη. Και μια τέτοια πορεία, μη αναστρέψιμη, δημιουργεί θέμα σε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Για όλους μας. Από την κορυφή μέχρι τη βάση. Οταν προτείνω ορισμένα πράγματα, που θεωρώ θετικά για την πορεία του προοδευτικού κινήματος, για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, για την πορεία της κυβέρνησης, δεν συνδυάζονται αυτόματα με τηνπροσωπική μου εξέλιξη και τηνπροσωπική μου αρμοδιότητα, τέλος πάντων με το τι εγώ θα κάνω».

    [04] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΒΑΤΕΡΛΟ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το «Βατερλό» του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και απέδωσε την αισιοδοξία του στον επικοινωνιακό και πολιτικό συνδυασμό που μπορεί να επιτύχει το κυβερνών κόμμα.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε έκκληση για ενότητα με πολυφωνία, με διαφορετικές απόψεις, σημειώνοντας πως όσοι επιδιώξουν μάχες χαρακωμάτων θα καταγραφούν απλώς ως ομάδα και δεν θα συγκινήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Οταν είμαστε μπροστά σε μια μάχη δεν προαναγγέλουμε ήττα, διότι καλλιεργείται κλίμα ηττοπάθειας, είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και χαρακτήρισε «λάθος» τη δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου στο «Βήμα». Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο και τώρα θα σταθεί στο ύψος του και θα προτάξει το εμείς από το εγώ.

    [05] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΡΕΝΤΕΡ

    Στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας εντάσσεται στον κύκλο επαφών που θα έχει στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο.

    [06] ΓΙΑ ΤΟ 35ΩΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

    Την προοπτική μείωσης του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες συζήτησαν σήμερα η ΓΣΕΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και η ΓΕΣΕΒΕ. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, ωστόσο η ΓΣΕΕ τόνισε ότι η εφαρμογή του 35ωρου θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, πρότεινε τη σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του εργαζόμενου.

    [07] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Στον τρίτο τακτικό ανακριτή Ανδρέα Παπαδημητρίου παραδόθηκε η δικογραφία για την υπόθεση Οτζαλάν. Ο ανακριτής το συντομότερο δυνατό θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους. Μέχρι την Τετάρτη θα συσταθεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τέλη Απριλίου. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής δήλωσε ότι η εισαγγελία δεν έχει καμία σχέση με τη διαρροή του πορίσματος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτοι που το είχαν στα χέρια τους ήταν οι πολιτικοί συντάκτες.

    [08] ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

    Στην προστασία του καταναλωτή είναι αφιερωμένη παγκοσμίως η σημερινή ημέρα, και παρόλο που πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη ενεργοποίησης και συνειδητοποίησης των καταναλωτών λιγότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν καλά τα δικαιώματά τους. Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν στις αρμόδιες ενώσεις για να καταγγείλουν τα παράπονά τους για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που τους παρέχονται . Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Γιώργος Μαγουλάς, παρουσιάζοντας το πρώτο μέρος των αποτελέσματων της έρευνας που διενεργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 224 ατόμων, με αντικείμενο το βαθμό ενημέρωσης των καταναλωτών τόσο όσον αφορά τα δικαιώματά του όσο και το ρόλο των εθνικών και κοινοτικών υπηρεσιών προστασίας των καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 48,8% των ερωτηθέντων γνωρίζει πολύ καλά ή καλά τα γενικά δικαιώματά του ως καταναλωτής. Το 71,9% εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του τις οργανώσεις των κατανωλωτών, em~ μόλις το 4% εμπιστεύεται την κυβέρνηση και 16,% τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Επίσης, το 47,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την ενημέρωση και την προστασία του καταναλωτή, το 16,1% πιστεύει το ίδιο για τις ενώσεις καταναλωτών, ενώ το 12% απαιτεί περισσότερη ενημέρωση και από τον τύπο. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, μόνο το 25% γνωρίζει την ύπαρξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μόνον το 12,9% την ύπαρξη της Γενικής Διεύθυνσης 24 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποσοστό 21% από αυτούς που ρωτήθηκαν θεωρεί ανεπαρκές το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή. Η έρευνα αυτή θα συνεχιστεί στη διάρκεια του 1999, ενώ στα στοιχεία που θα προκύψουν από την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα προστεθούν αυτά των άλλων πόλεων, όπου διενεγείται επίσης η έρευνα.

    Όπως ανέφερε πάντως ο κ. Μαγούλας, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός αυτών που απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία του ΚΕΠΚΑ (στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τις Σέρρες, την Έδεσσα, την Κομοτηνή και την Πάτρα), προκειμένου να διατυπώσουν τα παράπονά τους και να ζητήσουν την παρέμβασή του για τη διευθέτηση του προβλήματός τους. Η αύξηση αυτή οφείλεται όχι στη μεγαλύτερη ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

    Στη διάρκεια του 1998 υπήρξαν 1.401 καταγγελίες προς το ΚΕΠΚΑ πανελλαδικά, το μεγαλύτερο ποσοστό από τις οποίες (11,7%), αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, καθώς η καταλληλότητα τους αφορά άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Ακολουθούν οι καταγγελίες που αφορούν την κινητή τηλεφωνία με 8,76%, τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης με 7,5 % και τα ελαττωματικά προϊόντα με 5,25%. Μεγάλο ποσοστό καταγγελιών συγκριτικά αναφέρεται στα ινστιτούτα αδυνατίσματος (6,15%) ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες για παραπλανητική διαφήμιση, για τις υπηρεσίες που παρέχει η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ, τις πωλήσεις από απόσταση, τις τράπεζες και τις πιστωτικές κάρτες.

    Το ΚΕΠΚΑ παρεμβαίνει μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρηματιών για την επίλυση των διαφορών τους και πετυχαίνει στη λειτουργία του αυτή μέχρι και το 90% των περιπτώσεων. Οι καταγγελίες που δεν διευθετούνται μέσω του ΚΕΠΚΑ, παραπέμπονται σε μία τριμελή επιτροπή που έχει συσταθεί στη Νομαρχία για το σκοπό αυτό και ονομάζεται Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού. Από το σύνολο των καταγγελιών πάντως μία στις 100 περιπτώσεις πιθανόν να καταλήξει στο δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς. Ε.Π.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    «Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα, με τη διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζουμε έναν ακόμα θεσμό που θα ενισχύσει την παρέμβαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μόνιμος αρωγός και συμπαραστάτης των δραστηριοτήτων του Φ.Κ.Θ, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο σε αυτή την καινούρια προσπάθεια».

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, κηρύσσοντας την έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εικόνες του 21ου αιώνα» στο «Ολύμπιον». Στην ομιλία του, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στη «βαριά» όπως είπε χαρακτηριστικά «κληρονομιά 40 χρόνων πετυχημένων διοργανώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και στην προοπτική που διανοίγεται μετά την ανανέωση του θεσμικού του πλαισίου, με ορμητήριο πάντα την πόλη στην οποία γεννήθηκε, τη Θεσσαλονίκη». Οπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, «το ΥΜΑ-Θ υποβοηθώντας τη συμβολή του Φεστιβάλ στην πολιτιστική αποκέντρωση και μετά την επιτυχημένη συνεργασία στη διοργάνωση των «Περιφερειακών Εκδηλώσεων» του 39ου Φ.Κ.Θ, έρχεται να συνδιοργανώσει την περιφερειακή εκδήλωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Αλεξανδρούπολη».

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, σημείωσε: «Με την πεποίθηση ότι ο νέος αυτός θεσμός θα αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πετυχημένων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, χαιρετίζουμε τους πρωτεργάτες του και δηλώνουμε «παρόντες», έτοιμοι να βοηθήσουμε στην καθιέρωσή του».

    Στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη επισημαίνει ότι η διοργάνωση που έρχεται να προστεθεί στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Εικόνες του 21ου αιώνα», αποδεικνύει ότι ο θεσμός αυτός γνωρίζει να ανανεώνεται και να παρακολουθεί τις εξελίξεις.. Το ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, ένα είδος, που για αρκετά χρόνια, έμεινε παραγνωρισμένο, επανέρχεται στο προσκήνιο ενισχυμένο από τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να προβάλει την πραγματική εικόνα ενός κόσμου που αλλάζει. Το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζει η κ. Παπαζώη, στηρίζει την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο βήμα προβολής και προώθησης του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι η κινηματογραφική παραγωγή και γενικά η δημιουργία στο χώρο της 7ης τέχνης αποτελούν σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη σημασία και με μια ευοίωνη δυναμική προοπτική. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αρωγός και συμπαραστάτης, αλλά και εγγυητής και μοχλός προώθησης του θεσμού αυτού, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ευχή το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας αντάξιας των μόχθων και των δημιουργικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν σε αυτό το χώρο της τέχνης.

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΝΕΤ Νικηφόρος Αντωνόπουλος στον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι ένα χρόνο μετά την επιλογή της ΝΕΤ να εντάξει στο πρόγραμμά της ένα ευρύ φάσμα ντοκιμαντέρ, ουδείς αμφισβητεί την ορθότητα της επιλογής αυτής, αφού και η κοινή γνώμη επιβραβεύει και αναδεικνύει τα ντοκιμαντέρ ως ένα από τα ισχυρά στοιχεία που έχουν διαμορφώσει το προφίλ του ενημερωτικού καναλιού της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης.

    Οπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι φίλοι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πρότειναν στην ΝΕΤ να είναι sumdioqcamyt^r του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καθιέρωση αυτού του Φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία να ενημερωθεί το ελληνικό κοινό για τις τάσεις και τις εξελίξεις που συντελούνται διεθνώς στο χώρο αυτής της ανήσυχης και κινηματογραφικής γραμμής.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Δημόπουλος τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ ξαναβρήκε τον τελευταίο καιρό μια καινούργια πνοή, χάρη κυρίως στην τηλεόραση, που αποδεικνύεται η κύρια πηγή χρηματοδότησής του και ο κατεξοχήν χώρος προβολής του. Σήμερα, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, το ντοκιμαντέρ είναι η καλλιτεχνική έκφραση, η πιο κατάλληλη να αποδώσει το πραγματικό σε όλες του τις διαστάσεις, αποκαλύπτοντας παράλληλα την πρωτότυπη άποψη ενός δημιουργού. Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι η αναζωπύρωση αυτού του είδους δεν έχει βρει στη χώρα μας δυνατότητα συστηματικής έκφρασης και για το λόγο αυτό θεωρήθηκε επιτακτικό να ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη μια νέα, διεθνή, φεστιβαλική περιπέτεια που θα ανοίγει νέους ορίζοντες στην θεώρηση της πραγματικότητας μέσα και έξω από τα σύνορά μας και θα δίνει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό μας να εκτιμήσει τις δυνατότητες κάθε είδους, που πέρα από το ήθος, προσφέρει θεματογραφική ποικιλία και διεισδυτική ματιά. Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να καταστεί μια από τις κορυφαίες και πιο αντιπροσωπευτικές εκδηλώσεις του είδους του σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και ότι φιλοδοξεί να φιλοξενεί κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη δείγματα της σύγχρονης ανεξάρτητης ηλεκτρονικής ενημέρωσης και των τεχνολογικών εξελίξεων που διαγράφουν την ακάθεκτη ανανεωτική πορεία στη δημιουργία και μετάδοση πληροφόρησης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Mε τη συμετοχή Σέρβων, Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και διεθνών μεσολαβητών άρχισε σήμερα στο Παρίσι ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο. Επικεφαλής της αποστολής του Βελιγραδίου είναι ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ράτκο Μάρκοβιτς. Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς παρόλο που δεν είναι επισήμως εγγεγραμμένος στον κατάλογο της διαπραγματευτικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ.Μιλουτίνοβιτς συμμετείχε ενεργά στον πρώτο γύρο των συνομιλιών ο οποίος διεξήχθη στο Ραμπουιγέ της Γαλλίας από τις 6-23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν και ο Βρετανός ομόλογος του Ρόμπιν Κουκ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα με το Ρώσο πρεσβευτή Μπόρις Μαγιόρσκι, τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών Κρίστοφερ Χιλ και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον αυστριακό διπλωμάτη Γουλφαγκ Πέτριτς. Λ.Μ

    [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ

    Η αποστολή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης για τη σερβική επαρχία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η προεδρία των διαπραγματεύσεων έλαβε επιστολή από τον επικεφαλής της αλβανικής αποστολής Χασίμ Τάτσι, στην οποία υποστηρίζεται ότι είναι έτοιμη να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία. Ε.Ρ.

    [12] ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Μια γυναίκα τραυματίστηκε και δυο αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, από έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί έξω από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 'γκυρα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP. Νωρίτερα σήμερα το πρωί το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα, ΡΚΚ με ανακοίνωση του προειδοποίησε ότι η Τουρκία είναι ζώνη πολέμου μετά από την σύλληψη του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν και οι τουρίστες, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι δεν είναι ασφαλείς στην Τουρκία. O.K.

    [13] ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΡΑΛΙ

    Την προειδοποίηση ότι «ετοιμαζόμαστε για μεγάλες ιστορικές στιγμές» απηύθυνε στο λαό του και στην κοινή γνώμη, διαμέσου του δικηγορου του από το νησί-φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται μετά τη σύλληψή του στο Ναϊρόμπι από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όπως μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο DEM. Ο Οτζαλάν δήλωσε ότι υπόκειται σε μεγάλα ψυχολογικά βασανιστήρια και ότι κινδυνεύει η ζωή του, αλλά όπως έγινε γνωστό, παρ' όλη την ψυχολογική βία που δέχεται διατηρεί υψηλό το ηθικό του και είναι έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται. Μεταξύ των δηλώσεων που έκανε στους επισκέπτες του στο νησί Ιμραλί, ο ηγέτης του ΡΚΚ τίνισε ότι: «Προειδοποιούμε το τουρκικό κράτος να μη χαίρεται. Με την εξόντωσή μου το κουρδικό ζήτημα δεν θα τελειώσει. Εάν σκέφτονται κατ' αυτόν τον τρόπο πλανώνται. Ας μη λένε άλλα αντ' άλλων. Προειδοποιώ για το θέμα αυτό την κοινή γνώμη και τους αρμόδιους».

    Στο μήνυμά του από το Ιμραλί, ο Οτζαλάν συνεχίζει: «Διαπράχθηκε ένα μεγάλο αδίκημα. Όλα τα κράτη που συμμετείχαν στη συνωμοσία καταπάτησαν τόσο τους δικούς τους νόμους όσο και τους νόμους του διεθνούς διακίου. Για αυτό το λόγο είναι ένοχα και πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο».

    Ο Οτζαλάν επισημαίνει ότι η συνομωσία αυτή ήταν ενάντια στα ατομικά διακαιώματα, τα οποία θα διεκδικήσει στους διεθνείς οργανισμούς. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «είναι σαν τον Ιησού», υπενθυμίζοντας ότι έτσι επαναλαμβάνεται ένα ιστορικό γεγονός, ενώ εξηγώντας τον παραλληλισμό αυτό είπε ότι «αυτά που έκαναν στον Igso} τα κάνουν και σε μένα. Οι ηγεμόνες όπως σταύρωσαν τον Ιησού έτσι σήμερα σταυρώνουν και εμένα. Τα καρφιά του σταυρού του μαρτυρίου βρίσκονται το ένα στην Αθήνα, το άλλο στη Μόσχα, στο Ναϊρόμπι και στην Αγκυρα». Ο ηγέτης του ΡΚΚ πρόσθεσε ότι η διεθνής συνομωσία συνεχίζεται στο «Αλκατράζ» της Τουρκίας, στο νησί Ιμραλί που αποτελεί μαύρη κηλίδα στην 75ετή ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας και ότι οργανώθηκε από τους συμμορίτες που δρουν στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι «κυβερνάται από συμμορίτες που σέρνουν την Τουρκία στο σκοτάδι και σε νέα συνομωσία». Ε.Ρ.

    [14] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βρετανός Φιλελεύθερος, Σερ Ράσελ Τζόνστον ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών σε δρόμους, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα και ειδικότερα για τα χθεσινά επεισόδια στην Τουρκία. «Κάτι τέτοιο βλάπτει σοβαρά κυρίως αυτούς στο όνομα των οποίων αποδίδονται παρόμοιες πράξεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ χωρίς να κατονομάσει τη μία ή άλλη αντικαθεστωτική οργάνωση, στην οποία τα καθεστωτικά Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν κυρίως την πρωτοφανή επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, για την οποία σύμφωνα με το CNN, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σχέση εκπρόσωπος κουρδικής οργάνωσης.

    Επιθέσεις κατά του ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή, που αντιπροσωπεύουν τρομοκρατική μέθοδο πρέπει να καταδικάζονται, τόνισε ο Σερ Ράσελ Τζόνστον ζητώντας παράλληλα να μη δοθεί υποστήριξη σε οργάνωσεις που καταφεύγουν στη βία ως μέσο επίλυσης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συγκρούσεων. Ομως ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ δε διευκρίνισε αν στη γενική ή απόλυτη αυτή καταδίκη που θα συμμερίζονταν πολλοί διεθνώς, περιλαμβάνονται ή όχι και η «κρατική τρομοκρατία» για την οποία κατηγορούν το τουρκικό καθεστώς, Διεθνείς μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί. Ως γνωστό δε, πολλοί Ευρωπαϊκοί και Διεθνείς Οργανισμοί έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη από την Τουρκία να αναζητήσει λύση του Κουρδικού όχι με εμπόλεμο βία, αλλά με ειρηνικά πολιτικά μέσα, όπως συνέβη στη Γεωργία.

    [15] ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή βρέθηκε κάτω από ισχυρή πίεση να υποβάλλει την παραίτηση της, μετά την έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία την κατηγόρησε ότι «έχασε τον έλεγχο» για την απάτη και διαφθορά στις βαθμίδες της. Η 20μελής Επιτροπή θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για να αποφασίσει στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στην κριτική, η οποία είχε περισσότερους στόχους από όσους αναμενόταν. Στα συμπεράσματα της αποτελούμενης από142 σελίδες έκθεσης, τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή στο σύνολό της και οι Επίτροποι προσωπικά πρέπει να φέρουν «βαρειά euh}mg» για τα φαινόμενα απάτης, οικογενειοκρατίας και οικονομικής κακοδιαχείρησης στα τμήματά τα οποία διευθύνουν. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι Επίτροποι ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν τις καταχρήσεις που συνέβαιναν στα τμήματά τους, γεγονός που κατά την επιτροπή, εάν αληθεύει, απαλλάσει μεν τους επιτρόπους από κάθε προσωπική, άμεση ευθύνη για τις περιπτώσεις απάτης, ωστόσο σημαίνει ‘'σοβαρή παραδοχή αποτυχίας».

    «Οι επίσημες εκδηλώσεις άγνοιας από την πλευρά των Επιτρόπων που αφορούν σε προβλήματα που ήταν κοινώς γνωστά στις υπηρεσίες τους, ακόμη και σε υψηλόβαθμα στελέχη, ισοδυναμούν με παραδοχή απώλειας ελέγχου από τις πολιτικές αρχές για τον τομέα που υποτίθεται ότι διευθύνουν», τονίζεται στην έκθεση, η οποία καταλήγει ότι «αυτή η απώλεια έλεγχου υποδηλώνει την αρχή βαρειάς ευθύνης τόσο για τους Επιτρόπους ατομικά όσο και για την Επιτροπή στο σύνολό της».

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, τα συμπεράσματα αυτά θα εξασκήσουν στην 20μελή Επιτροπή ισχυρές πιέσεις για να παραιτηθούν. Παρ' όλο που η επιτροπή ειδικών δεν βρήκε αποδείξεις περιπτώσεων που ένας Επίτροπος να είναι «άμεσα και προσωπικά» υπεύθυνος στην απάτη, υποστηρίζεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις που «οι Επίτροποι ή η Επιτροπή στο σύνολό της φέρει ευθύνη για απάτη, αρρυθμίες ή κακοδιαχείρηση στις υπηρεσίες τους ή σε τμήματα ειδικής ευθύνης». Όπως ήταν αναμενόμενο η επιτροπή των ειδικών επιτέθηκε κατά της Γαλλίδας Επιτρόπου Εντίθ Κρεσόν για νεπωτισμό, υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη «σε μία περίπτωση εύνοιας», ενώ η Γερμανίδα Μόνικα Βουλφ-Μάτης κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε «απρόσφορη διαδικασία» για το διορισμό ενός ατόμου στο ιδιαίτερό της προσωπικό. Στον Πορτογάλο Επίτροπο Χόαο ντε Ντέους Πινέιρο ασκήθηκε κριτική για προσφορά εργασίας σε συγγενικό πρόσωπο. Η έκθεση απαλλάσει σαφώς τον Φιλανδό Ερκι Λικανεν, τον Ισπανό Μανουέλ Μαρίν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ από τις κατηγορίες για εύνοια. Ε.Ρ.

    [16] ΒΟΣΝΙΑ:ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΟΤΙΚ

    Ενα από τα κύρια κόμματα του συνασπισμού των Σέρβων της Βοσνίας υπό τον μετριοπαθή Μίλοραντ Ντότικ απέσυρε την υποστήριξη του από την απερχόμενη κυβέρνηση , σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος.

    Το κεντρικό γραφείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ανακοίνωσε ότι «πιστεύει ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιτύχει εσωτερική ενότητα», ενώ επισημαίνεται ότι μία νέα εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία θα είναι ευρέως αποδεκτή και στο εσωτερικό και διεθνώς είναι απαραίτητη το γρηγορότερο δυνατό.

    Οι Σοσιαλιστές αποτελούν το κύριο τμήμα του συνασπισμού Sloga κατέχοντας δέκα θέσεις από τις συνολικά 31 (σε σύνολο 83) και η απόσυρση τους σηματοδοτεί την κατάρρευση του συνασπισμού.

    Στην ανακοίνωση των σοσιαλιστών αναφέρεται ότι επιζητούν μία συμφωνία μεταξύ του Sloga και άλλων κομμάτων του κοινοβουλίου για to σχηματισμό νέας κυβέρνησης ενώ υπαινίχτηκαν ότι ενδέχεται να στηρίξουν τον πρόεδρο της συνέλευσης Πέταρ Ντζόκιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη θέση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το σύνταγμα, εναπόκειται στον πρόεδρο να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ωστόσο ο κ. Νίκολα Ποπλάσεν ο οποίος εξελέγη το Σεπτέμβριο για αυτή τη θέση απολύθηκε από τον ύπατο αρμοστή της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Γουέστεντορμπ. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 15 March 1999 - 21:45:18 UTC