Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ
  • [03] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [05] 4.000 ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΚΡΙΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [09] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [11] ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ - ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
  • [13] ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΣΣΕ
  • [14] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

    Διήμερη περιοδεία στις βαλκανικές χώρες πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας η περιοδεία του κ. Παπανδρέου πραγματοποείται εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας στις 15 Μαρτίου και με βάση τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού η χώρας μας αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία.

    Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου τόνισε |ti όλοι πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον, καθώς αν εξελιχθεί προς το χειρότερο οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς για όλες τις χώρες της περιοχής.

    Ο υπουργός Τύπου είπε ότι ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί αύριο τα Σκόπια και τα Τίρανα και την Πέμπτη το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του. Στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

    Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε το φρόνημα. Καταδικάζουμε τις πράξεις και όχι τα πρόσωπα, δεν πρόκειται να γίνουμε αξιολογητές ή βαθμολογητές ανθρώπων και οργανώσεων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν ρωτήθηκε για τις πιέσεις των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει η ελληνική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση το PKK. Πρόσθεσε πως η Ευρωπαική Ενωση έχει αναγνωρίσει το Κουρδικό πρόβλημα.

    [03] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα έκανε ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για την απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών σε βάρος του επιτετραμμένου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα Μιχάλη Χρηστίδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τη χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και προκλητική, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σχολίασε ότι δεν συνάδει με τη διπλωματική πρακτική και την ευρωπαική τακτική.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Την εκτίμηση ότι καμία πολιτική εξέλιξη δεν είναι σε θέση να ανατρέψει την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι τα πράγματα βαίνουν κανονικά και η πορεία της χώρας στην ΟΝΕ είναι δεδομένη ενώ πρόσθεσε ότι η βελτίωση όλων των μεγεθών είναι εκείνη που είχε προδιαγραφεί στον προϋπολογισμό. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και συνεπείς στη γραμμή που έχουμε χαράξει. Είμαστε στο παρά πέντε της εντάξεώς μας στην ΟΝΕ και βέβαια το 1999 θα είναι και ένας χρόνος ουσιαστικής απόδοσης της οικονομικής πολιτικής», είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τη μείωση των επιτοκίων, τις φορολογικές μειώσεις και τον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα καταλήξει σε ουσιαστικές ελαφρύνσεις φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σχετικά με το θέμα Οτζαλάν, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε στα άκρα με την Τουρκία και πως αυτά που γίνονται από την Τουρκία γίνονται cia τη δημιουργία εντυπώσεων και όχι για ουσιαστική αμφισβήτηση της ελληνικής δύναμης και της ικανότητας της χώρας μας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα υπάρχει βεβαίως μια νευρικότητα λόγω όσων έχουν συμβεί και ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όμως εκτιμώ ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν και θα πορευτούμε κανονικά προς τις εκλογές του 2000 τις οποίες προσδοκά να τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με βάση του έργο που θα έχει επιτελέσει», κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.

    [05] 4.000 ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν περίπου 4.000 στρατιώτες από διάφορες χώρες μέλη της Συμμαχίας πρόκειται να προωθηθούν τις επόμενες ημέρες μέσω Θεσσαλονίκης στο Κόσοβο με σκοπό την παροχή προστασίας στους παρατηρητές της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν με αφορμή τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων της Θεσσαλονίκης για τις μετακινήσεις των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων μέσω του λιμανιού και του αεροδρομίου της πόλης ότι οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης δεν θα αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Σερβίας και δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Η δύναμη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, θα επέμβει μόνο αν κινδυνεύσουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ενώ, εάν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές καταλήξουν στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, τότε θα μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 30.000 στρατιωτικοί από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίο θα επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Σημειώνεται ότι μέσω του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες μετέβησαν στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ περίπου 1.800 στρατιωτικοί και σύμφωνα με το σχέδιο στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φθάσουν άλλοι 4.000.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αμερική.

    Ο κ.Καραμανλής, που θα παραμείνει στις ΗΠΑ έως τις 16 Μαρτίου, θα έχει επίσης επαφές με Αμερικανούς βουλευτές και παράγοντες της ομογένειας. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. «Είναι φανερό ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Τουρκία η οποία δεν επιτρέπει την πρόοδο, προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Και βεβαίως οφείλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω ότι και οι δύο συμφωνούμε ότι πρέπει επιτέλους να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου χωρίς να αποτελεί αυτό σημείο εκβιασμού για την πολιτική λύση» υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής.

    [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ο απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ενόψει του 5ου Συνεδρίου (18-21) Μαρτίου συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης με δηλώσεις του κάλεσε όλα τα στελέχη να κρατήσουν συνθετική και ενωτική πορεία, γιατί όπως είπε αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας και της παράταξης και έκανε λόγο για άλλη μία φορά για ενωτικό, πολιτικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα θέσει και θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και πάνω στη βάση αυτή θα υπάρξει η πολιτική ενότητα του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από το 5ο Συνέδριο. Οσον αφορά το πρόγραμμα του Συνεδρίου ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 18 Μαρτίου το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν με τις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου και των μελών της Κ.Ε. την Κυριακή 21 Μαρτίου το απόγευμα.

    [08] ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΚΡΙΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Τη διασφάλιση δίκαιης δίκης του Οτζαλάν ζητάει το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με απόφαση που εξέδωσε σχετικά με το αίτημα των δικηγόρων του Κούρδου ηγέτη για λήψη προσωρινών μέτρων.

    Συγκεκριμένα ζητάει από την Τουρκία να σεβαστεί το δικαίωμα του να έχει ουσιαστικές κατιδίαν διαβουλεύσεις με συνηγόρους της επιλογής του και να διασφαλίσει ότι ο Οτζαλάν θα είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά, με δικηγόρους της επιλογής του, το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Δικαστήριο. Το μέτρο αυτό αποκλείει την εκτέλεση θανατικής ποινής που τυχόν θα του επιβληθεί. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο σημειώνει ότι το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας, που πρόκειται να δικάσει τον Οτζαλάν, έχει ήδη κριθεί αντίθετο προς τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η επαπειλή της θανατικής ποινής καθιστά ακόμη σημαντικότερες τις διεθνείς εγγυήσεις για τη διασφάλιση δίκαιης δίκης. Υπογραμμίζεται ότι η λήψη προσωρινών μέτρων από όργανο της Ευρωπαικής Σύμβασης είναι εξαιρετικά σπάνια και μέχρι σήμερα αφορούσε υποθέσεις έκδοσης ή απέλασης αλλοδαπών σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική τους ακεραιότητα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή σημαντική εξέλιξη ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τη σεβαστεί γιατί διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις.

    [09] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    Τις γνωστές κατηγορίες ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει στο έδαφός της αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας στο τουρκικό δορυφορικό κανάλι TRT INT, που εκπέμπει στη Γερμανία. Με αφορμή την υπόθεση Οτζαλάν, ο Ετζεβίτ εξαπέλυσε επίθεση κατά tgr χώρας μας, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη δίκη του Κούρδου ηγέτη υποστήριξε ότι «η δικαιοσύνη και τα δικαστήριά μας είναι εντελώς ανεξάρτητα». «Ξέραμε ανέκαθεν, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει εφικτή την εκπαίδευση τόσο του ΡΚΚ όσο και άλλων οργανώσεων με βάση την Τουρκία, όπως και την ομάδα που φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Τσανκιρί. Έχουμε τις διευθύνσεις αυτών των κέντρων και στρατοπέδων εκπαίδευσης, ισχυρίσθηκε ο Ετζεβίτ, για να προσθέσει ότι «ξέρουμε επίσης και τα ονόματα εκείνων που διοικούν αυτά τα κέντρα. Όλα αυτά τα έχουμε πει σε ορισμένους από τους φίλους μας στο εξωτερικό, αλλά προτίμησαν να κάνουν τους τυφλούς και τους κουφούς και ως σύμμαχοι της Ελλάδας να αγνοήσουν την πραγματικότητα».

    Ο Ετζεβίτ έβαλε αόριστα και εναντίον κρατών, τα οποία υποτίθεται ότι παρείχαν κάλυψη στην Ελλάδα, παρά τις δήθεν αποκαλύψεις της Τουρκίας. «Βέβαια, τόνισε, σε μερικές χώρες υπάρχουν ελληνικά λόμπι, αλλά η απαράδεκτη στάση της Ελλάδας στην όλη υπόθεση έλαβε στο μεταξύ τέτοιες διαστάσεις, ώστε δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν. Σίγουρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μικρότερο βαθμό ευνόησαν αυτή τη στάση. Ευθύνη φέρουν κι αυτές. Κι επειδή έχουν επίγνωση της συνενοχής τους, δεν μπορούν να βάλουν κατά της Ελλάδας και να την χαρακτηρίσουν κράτος τρομοκρατών».

    Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός καθόρισε κάτω από ποιες συνθήκες θα ήταν δυνατός ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. «Εάν, όμως, -όπως ανέφερε- η Ελλάδα και η Δυτική Ευρώπη θα λογοδοτούσαν στη συνείδησή τους, τότε θα ήταν πιθανή μια ευχάριστη εξέλιξη σ' αυτό το ζήτημα. Ίσως τότε να μπορέσουμε να λύσουμε με την Ελλάδα τα προβλήματα που προανέφερα, μέσα από τον διάλογο, καθισμένοι σ' ένα τραπέζι. Αυτό επιθυμούμε ανέκαθεν», υποστήριξε ο Ετζεβίτ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Εφθασε στο Βελιγράδι το μεσημέρι ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ θα συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τον Αμερικανό μεσολαβητή για το Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ, για να εξετάσουν από κοινού τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της 15ης Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συναντηθούν η σερβική και η αλβανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι, όπου θα ανακοινώσουν αν αποδέχονται ή όχι το ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο καθορίστηκε στις συνομιλίες στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας τον προηγούμενο μήνα. Ο κ. Χόλμπρουκ θα αρχίσει αύριο τις επαφές του στο Βελιγράδι με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο θα προσπαθήσει να πείσει να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο.

    Οι δύο σοβαρότερες αντιρρήσεις που προβάλλει το Βελιγράδι για τη συμφωνία αυτή αφορούν την εγκατάσταση διεθνών στρατευμάτων στο Jossuvop]dio και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής μετά την παρέλευση μίας μεταβατικής περιόδου χρονικής διάρκειας 3 ετών.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο που επιμελήθηκε η Ομάδα Επαφής αποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ενώ άγνωστη παραμένει για την ώρα η θέση των ηγετών της ένοπλης οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου» για το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ το Στέητ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η ηγεσία της ένοπλης οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ εξέφρασε την ετοιμότητά της να υπογράψει το ειρηνευτικό σχέδιο.

    Το παράνομο όμως πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης αυτής «Kossova Press» μετέδωσε σήμερα ότι η θέση του ‘'ΑΣΚ'' για το εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία αυτή θα γνωστοποιηθεί τις αμέσως επόμενες δύο με τρεις ημέρες. Ο Φέχμι Αγκάνι σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα δήλωσε ότι αν ο ‘'ΑΣΚ'' δώσει τη συγκατάθεσή του για την ειρηνευτική συμφωνία, τότε η αλβανική πλευρά είναι έτοιμη να υπογράψει αμέσως το σχέδιο αυτό. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 15 Μαρτίου που θα αρχίσουν οι νέες συνομιλίες στο Παρίσι αναμένεται έντονη διπλωματική δραστηριότητα της Διεθνούς Κοινότητας για να πειστούν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να υπογράψουν τη συμφωνία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Κρεμλίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβάνοφ θα επισκεφθεί ύστερα από εντολή του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν το Βελιγράδι και τα Τίρανα.

    Την Πέμπτη 11 Μαρτίου αναμένεται στο Βελιγράδι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας που πραγματοποιεί. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Τέλος διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό η Διάσκεψη στο Παρίσι που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου να αναβληθεί για μερικές ημέρες, εάν μέχρι την ημερομηνία αυτή οι δύο πλευρές δεν έχουν άρει όλες τους τις αντιρρήσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόθεση της Διεθνούς Κοινότητας είναι να υπογραφεί στις 15 Μαρτίου στο Παρίσι η ειρηνευτική συμφωνία σε επίσημη τελετή στη γαλλική πρωτεύουσα.

    [11] ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα επανέλαβε την απειλή στρατιωτικής δράσης για πίεση στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί τη συμφωνία ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πρότεινε ένα νέο σχέδιο για την ευημερία στα Βαλκάνια.

    Ο κ.Σολάνα δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο- οι αρχές του Βελιγραδίου και οι Αλβανοί αυτονομιστές- ευθύνονται για tgm αποδοχή της ειρηνευτικής συμφωνίας που πρότεινε το ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπει αυτονομία και μεγάλη διεθνής ειρηνευτική δύναμη στη σερβική επαρχία. «Θα θέλαμε να δούμε και τις δύο πλευρές να υπογράφουν», είπε ο επικεφαλής της συμμαχίας και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν πιστεύει ότι υπάρχει στρατιωτική λύση για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά πολιτική», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πολιτική λύση θα πρέπει να «υποστηριχτεί από την απειλή στρατιωτικής δύναμης». Για το σχέδιο ευημερίας που θα καλύπτει όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε ότι έχει στόχο να εντάξει την περιοχή στη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τη συμφωνία ειρήνης που θα επιτευχθεί για το Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει δυνάμεις εδάφους για να επιβάλει τη συμφωνία ειρήνης στη σερβική ηγεσία ή τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο κ.Σολάνα απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία χώρα του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή που να είναι έτοιμη για τις δυνάμεις εδάφους». Ε.Ρ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ - ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Σε δύο θέματα επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στα Τίρανα με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    Πρώτον η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας - Γερμανίας και Ε.Ε. και δεύτερο η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση στην περιοχή. Μετά τη λήξη των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι έλαβε εγγυήσεις από τον κ. Φίσερ για πλήρη πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τη Γερμανία προς την Αλβανία.

    Οσο αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Ραμπουιγιέ ο κ. Μίλο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές Γερμανία και Αλβανία εξέφρασαν ότι την άποψη ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας απηύθυνε έκκληση στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως στον ΑΣΚ να υπογράψουν αμέσως τη συμφωνία προσθέτοντας ότι αν υπογράψουν τη συμφωνία οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα γίνει γνωστό το ποιος ευθύνεται για την κρίση στην περιοχή. Ο κ. Μίλο επανέλαβε τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης ότι η υπογραφή της συμφωνίας από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συνοδευτεί και από την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο ως απαραίτητη εγγύση για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Αλβανίας - Γερμανίας, καθώς και οι σχέσεις Αλβανίας - Ε.Ε. είναι παρα πολύ καλές και υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε στο μέλλον να γνωρίσουμε και μία νέα φάση των σχέσεων μας». Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ «η Αλβανία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ευρώπης και η Ευρώπη ενδιαφέρεται για μία δημοκρατική Αλβανία di|ti μία δημοκρατική Αλβανία θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή». Ο κ. Φίσερ αναφέρθηκε και στη δέσμευση της Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας προϋπόθεση για τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή.

    «Υπάρχει δρόμος που θα οδηγήσει προς την ειρήνη στο Κοσόβο. Ο δρόμος αυτός είναι η υπογραφή της συμφωνίας στο Ραμπουιγιέ από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σημείωσε ότι η συμφωνία του Ραμπουιγιέ είναι ενιαία και ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί το πολιτικό μέρος της συμφωνίας από το στατιωτικό το οποίο προβλέπει στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. Ο κ. Φίσερ είπε ότι σήμερα στην Πρίστινα διεμήνυσε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ότι θα διαπράξουν ιστορικό λάθος αν δεν υπογράψουν τη συμφωνία και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία πριν τις 15 Μαρτίου, ημέρα έναρξης των συνομιλιών στη Γαλλία.

    «Χωρίς την υπογραφή της συμφωνίας από την αλβανική πλευρά, είπε ο κ. Φίσερ δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ασκηθούν πιέσεις από τη Διεθνή Κοινότητα στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς , κάτι που ο ίδιος γνωρίζει και επιθυμεί να επωφεληθεί για να ανοίξει μέτωπα πολέμου στο Κόσοβο». Ερωτηθείς αν γνωρίζει πότε θα υπογραφεί η συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι έχει λάβει εγγυήσεις από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ότι θα υπογράψουν τη συμφωνία, υποστήριξε όμως ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την πλευρά του ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ χαρακτήρισε θετικές τις σχέσεις Αλβανίας -ΕΕ τονίζοντας ότι η Ε.Ε, είναι ο σημαντικότερος χορηγός οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η οικονομική βοήθεια προς την Αλβανία στο τέλος του 1999 θα φθάσει τα 800 εκ. δολάρια.

    [13] ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΣΣΕ

    Στο συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατό στο σημερινό πολιτικό και νομικό πλαίσιο στην Τουρκία να υπάρξει αντικειμενική δίκη του φυλακισμένου Α. Οτζαλάν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξε η τετραμελής αντιπροσωπεία βουλευτών από 4 χώρες (Ελλάδα Στρατής Κόρακας, Πορτογαλία Λίνο Καρβάλιο, Σουηδία Μάγκι Μικαέλσον, και Ιταλία Μάριο Μπρουνέτι) που επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Στρασβούργο από την πανευρωπαϊκή ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ. Από τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι βουλευτές κατά τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους από την Ενωση Δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα Κόμματα Εργασίας (EMEP), Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP), Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP - που είχε την αντιπροσωπεία), τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης και τους δικηγόρους του Α. Οτζαλάν έκριναν σχεδόν βέβαιο ότι πως είναι ad}mato να υπάρξει αντικειμενική δίκη του Κούρδου ηγέτη.

    Το τουρκικό κράτος εξαπέλυσε νέο κύμα διώξεων εναντίον του κουρδικού λαού και εναντίον όλων όσων διαφωνούν με την πολιτική του στο κουρδικό πρόβλημα, υποστηρίζει η αντιπροσωπεία της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και επισημαίνει ότι περισσότερο από ποτέ η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να δώσει στρατιωτική λύση αρνούμενη κάθε προοπτική ειρηνικής πολιτικής λύσης. Ολοι όσοι συναντήθηκε με τους βουλευτές εξέφρασαν την άποψη πως η λύση του κουρδικού συνδέεται στενά με τη γενικότερη εκδημοκράτητισης της Τουρκίας και για το λόγο αυτό εξέφρασαν την ελπίδα για μία πιο αποτελεσματική και ειλικρινή δράση των αρμοδίων διεθνών οργανισμών για το σεβασμό από το καθεστώς της Αγκυρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων, ιδίως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η αντιπροσωπεία υποστηρίζει πως το ΣτΕ πρέπει να αναπτύξει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση και να αρχίσει επειγόντως συζήτηση σε όλα τα όργανά του. Οι βουλευτές επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους στην επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του κουρδικού λαού και όσων αντιτάσσονται στη σημερινή πολιτική του τουρκικού κράτους στο κουρδικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί επιτέλους μία ειρηνική πολιτική λύση.

    [14] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Σημαντική θεωρεί τη θέση της υπόθεσης Οτζαλάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος από χτες επισκέπτεται την 'γκυρα. Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ο Τόμας Μίλερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν πάντα ότι θεωρούν το ΡΚΚ ως μία τρομοκρατική οργάνωση και τον αρχηγό του ως τρομοκράτη και πρόσθεσε ότι έχουν εντατικές επαφές επί του θέματος με την ελληνική πλευρά. Ο Αμερικανός μεσολαβητής πρόσθεσε ότι το θέμα Οτζαλάν μαζί με το θέμα των πυραύλων S-300 κατέχει σημαντική θέση στο Κυπριακό. Μετά την 'γκυρα ο κ Μίλλερ θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Λευκωσία προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 9 March 1999 - 22:12:45 UTC