Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ - ΤΣΟΒΟΛΑ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [03] Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [07] ΝΕΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΌ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [08] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [09] ΤΖ.ΦΟΛΕΪ : ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΛ - ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ
  • [11] ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [12] «ΛΑΣΠΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΡΡΙΕΤ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [13] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΡΚΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ
  • [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 17 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
  • [15] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ - ΤΣΟΒΟΛΑ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Την πρόθεσή του να προωθήσει τη Διακομματική Συνεργασία στα εθνικά θέματα εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό άρχισε από σήμερα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση Οτζαλάν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης τόσο για διεθνοποίηση του κουρδικού προβλήματος, όσο και για την διπλωματική εκστρατεία εναντίον της τουρκικής προπαγάνδας κατά της Ελλάδας.

    Πάντως, ο κ. Παπανδρέου κληθείς να εκτιμήσει αν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για κάτι t]toio. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση δεχθεί.

    Σε άλλη δε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ημερολόγιο του πρώην πρέσβη στη Κένυα Γιώργου Κωστούλα, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει αυτό, αλλά οποιαδήποτε στοιχεία υπάρχουν θα δοθούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην υπόθεση Οτζαλάν.

    Ειδικότερα για τη Διακομματική Συνεργασία ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναντίρρητη ανάγκη να λειτουργήσει γιατί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ρόλο να παίξουν στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στην ενεργοποίηση και διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε σήμερα διαδοχικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής Κάρολο Παπούλια και τους προέδρους του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, Νίκο Κωνσταντόπουλο και Δημήτρη Τσοβόλα αντίστοιχα, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κ. Παπούλιας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε την υπόθεση Οτζαλάν ως τη μεγαλύτερη ηθική και πολιτική τραγωδία και δοκιμασία της χώρας από το 1974, επανέλαβε τη πρότασή του για τη Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κάτι που όπως είπε, αποδέχεται και εξετάζει ο υπουργός Εξωτερικών και ζήτησε να υπάρξει κοινοβουλευτικός διακομματικός έλεγχος του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ. Ακόμα, υπογράμμισε ότι τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και συντονισμού και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με διχαστικό κλίμα πόλωσης εθνοπροδοτών, εθνοσωτήρων και πρακτορολογίας.

    Από την πλευρά του, ο Δ. Τσοβόλας πρότεινε τη σύγκλιση είτε του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε εθνικά επιζήμιους τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στην υπόθεση Οτζαλάν και ζήτησε να του δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα που υπάρχουν.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μιλάνο, |pou πραγματοποιείται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκάλεσαν οι φερόμενες ως δηλώσεις Πάγκαλου για το θέμα Οτζαλάν. Τις υποτιθέμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών για δήθεν παράδοση του Οτζαλάν στην Τουρκία μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε σήμερα ότι δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις σε κανένα δημοσιογράφο για το θέμα και έκανε λόγο για αποκυήματα φαντασίας, παραποίηση κειμένων και ύποπτες πλευρές της υπόθεσης που πρέπει να ερευνηθούν. «Πέρα από τις ιδιαίτερα ύποπτες και λυπηρές πλευρές της υπόθεσης αυτής, κατασκευή τηλεγραφημάτων, παραποίηση κειμένων, θέλω να τονίσω ότι δεν έδωσα καμία συνέντευξη σε κανέναν για την υπόθεση Οτζαλάν, έδωσα μόνο μια συνέντευξη σε μια ομάδα δημοσιογράφων για τις προοπτικές του σοσιαλιστικού κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών», είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Διευκρίνισε ότι συζήτησε με διάφορα άτομα για την υπόθεση Οτζαλάν και για την παραίτησή του, τόνισε όμως ότι επανέλαβε όσα είπε στον ελληνικό Τύπο και στην ελληνική Βουλή και θα επαναλάβει στην εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε δε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς μικροκομματικά παιχνίδια αλλά και στους Έλληνες πολίτες να συσπειρωθούν και να δώσουν ένα μάθημα σε όλους όσους διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες.

    [03] Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ

    Ο ανταποκριτής του ΤΤ Γιάννους Λίντγκρεν διέψευσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είπε τις φράσεις που αποδίδονται στον τίτλο και στην εισαγωγή του τηλεγραφήματος του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την εισαγωγή του τηλεγραφήματος, διότι δεν γράφτηκε από αυτόν. Ομως επέμεινε ότι συνομίλησε με τον κ. Πάγκαλο για την υπόθεση Οτζαλάν.

    «Τον συνάντησα τυχαία πριν το γεύμα χθες. Κάναμε μια συζήτηση που άρχισε με το ποιος θα είναι ο Ελληνας υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά του έκανα μερικές ερωτήσεις για το πως ο Οτζαλάν συνελήφθη από την Τουρκία και πως η ελληνική κυβέρνηση έδρασε και αντέδρασε. Τότε ο κ. Πάγκαλος μου είπε ότι δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες για την Ελλάδα για το χειρισμό της υπόθεσης. Και ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, επέλεξε τη λιγότερη κακή ή τη λιγότερο επιβλαβή διέξοδο, η οποία ήταν η μυστική επιχείρηση, της οποίας όμως, αρνήθηκε να μου αποκαλύψει λεπτομέρειες και τον τελικό προορισμό, γεγονός που βρίσκω λογικό, αφού επρόκειτο για μυστική επιχείρηση, η οποία όμως τελικά απέτυχε», είπε ο κ. Λίντγκρεν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο κ. Πάγκαλος του μίλησε για τον Οτζαλάν, είπε: «Ναι και μου είπε ότι οι επιλογές που είχε η Ελλάδα ^tam είτε να ζητηθεί βοήθεια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - πράγμα αδύνατον, εάν λάβουμε υπόψη το τι συνέβη στην Ιταλία - είτε μια άλλη επιλογή θα ήταν να τον στείλουμε κατευθείαν στην Τουρκία, γεγονός φυσικά αδύνατον ή η τρίτη επιλογή θα ήταν να τον στείλουμε στη Λατινική Αμερική». Στη διαπίστωση των δημοσιογράφων ότι αυτά που λέει δεν έχουν καμία σχέση με τον τίτλο της ανταπόκρισής του, ο κ. Λίντγκρεν υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να εξηγήσω ούτε τον τίτλο, ούτε την εισαγωγή του τηλεγραφήματος. Φαίνεται ότι κάτι συνέβη στη διαδικασία της αποστολής από την Στοκχόλμη προς την Αθήνα. Δέχθηκα τηλεφωνήματα από πολλούς Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους. Δεν αναγνωρίζω την εισαγωγή του τηλεγραφήματός μου, διότι δεν γράφτηκε από εμένα. Αυτό που έπραξα εγώ, ήταν μια λογική εκδοχή, μιας λογικής συζήτησης που είχα με τον κ. Πάγκαλο σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές που είχε η ελληνική κυβέρνηση».

    Τέλος απαντώντας στην ερώτηση ότι και αυτός δεν μπορεί να εξηγήσει τι έχει συμβεί στο θέμα του τίτλου που τελικά δόθηκε στο τηλεγράφημά του, ότι δηλαδή ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «δώσαμε τον Οτζαλάν στην Τουρκία», ο Σουηδός δημοσιογράφος σημείωσε: «Ενα από τα σημεία που φέρομαι να έχω γράψει είναι ότι «αποφασίσαμε να στείλουμε τον Οτζαλάν στην Τουρκία». Αυτό ο κ. Πάγκαλος δεν το είπε ποτέ και εγώ δεν έβαλα ποτέ μια τέτοια φράση ως δική του. Πάντως η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στη διαδρομή του».

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Τη λύπη της κυβέρνησης για τα όσα απέδωσε στο Θεόδωρο Πάγκαλο το Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Παρατήρησε ότι δημιουργήθηκαν εσφαλμένες εντυπώσεις, καθώς ο κ. Πάγκαλος δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο, και χαρακτήρισε λυπηρό φαινόμενο το γεγονός ότι έγινε χωρίς να προηγηθεί διασταύρωση η μετάδοσης του τηλεγραφήματος του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σήμερα, εκτός των άλλων, παραυρέθηκε σε μια έκθεση φωτογραφιών, στην οποία είχαν κληθεί όλοι οι πρέσβεις οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Τασκένδη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους άλλους προσήλθε και ο Τούρκος πρέσβης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να δει προσωπικά τον κ. Στεφανόπουλο και όταν τον συνάντησε του είπε: «Δεν μπορούσα παρά να ανταποκριθώ στη μεγάλη τιμή πρόσκλησης που μου κάνατε».

    Σύμφωνα με τους παρισταμένους στη συνομιλία προέδρου - Τούρκου πρέσβη, ο πρέσβης της γειτονικής Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα φιλικός.

    Αύριο το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος και οι συνοδοί του αναχωρούν από την Τασκένδη για να επισκεφθούν τις ιστορικές πόλεις Μπουχάρα και Σαμαρκάνδη και το βράδυ γύρω στις 11:30 τοπική ώρα Ελλάδας θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Στο αμφιθέατρο του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος που βρίσκεται στην Τασκένδη συναντήθηκε το μεσημέρι με εκπροσώπους των ομογενών οι οποίοι προσήλθαν για ένα διάλογο σε εξαιρετική ατμόσφαιρα με τον αρχηγό του ελληνικού κράτους.

    Στο ακροατήριο έβλεπε κανείς γέροντες με λευκά μαλλιά, αλλά και μικρά παιδιά και μια ατμόσφαιρα ζεστή και φιλική, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ουσιαστικό διάλογο.

    Βασικό αίτημα των γερόντων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ στην Τασκένδη από την εποχή της λήξης του εμφυλίου, ήταν ότι «κοντεύουμε να πεθάνουμε αλλά τα συνταξιοδοτικά μας δεν λύθηκαν και εμείς θέλουμε να πεθάνουμε στην πατρίδα».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους απέδωσε δίκιο και παρακάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, να μεταφέρει την αγωνία των ομογενών στην κυβέρνηση όταν επιστρέψει στην Αθήνα. Οι ομογενείς του Ουζμπεκιστάν έκαναν δώρο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν τεράστιο πίνακα, στον οποίο απεικονίζονταν ο ίδιος. Ζήτησαν επίσης από τον κ. Στεφανόπουλο να φροντίσει ο ίδιος ώστε να τους σταλούν βιβλία γραμματικής από την Ελλάδα και τετράδια.

    Ενας υπέργηρος κύριος, ο Η. Γαλάνης ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το λόγο και του είπε: «Πολεμήσαμε τους Ιταλούς, πολεμήσαμε τους Γερμανούς, πολεμήσαμε τους Βουλγάρους, πολεμήσαμε τρεις κατακτητές, τώρα είμαστε εδώ αλλά θέλουμε να πεθάνουμε στην Ελλάδα βοηθήστε μας για αυτό».

    Η απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν: «Εχεις δίκιο κύριε Ηλία». Κάποια στιγμή ένας ομογενής είπε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επειδή πέρασε η ώρα να μην κάνουν άλλες ερωτήσεις, αλλά ο πρόεδρος απάντησε αμέσως ότι «μπορείτε να με ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε».

    Αμέσως μετά τον ουσιαστικό, φιλικό και μακρύ διάλογο του προέδρου της Δημοκρατίας με τους ομογενείς της Τασκένδης για τα προβλήματά τους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος παρίστατο, μετέβη στον σύλλογο των πολιτικών προσφύγων, όπου στο εκεί αμφιθέατρο κουβέντιασε πάλι για αρκετή ώρα με τους ομογενείς τα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν.

    [07] ΝΕΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΜΕ PQOOQISL< ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Νέες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών -που προορίζονται για το Κόσοβο- έφθασαν σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου κατέπλευσε ένα ακόμα πλοίο.

    Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο, με αιγυπτιακή σημαία, -«Φαστ Αλεξάνδρεια»- μισθωμένο από τη Γερμανία, το οποίο μετέφερε 60 στρατιωτικά οχήματα με τρέιλερ, 22 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων, 20 κοντέινερς με πυρομαχικά και φαρμακευτικό εξοπλισμό, ενώ το φορτίο συνόδευαν μερικές δεκάδες στρατιωτικοί Γερμανοί.

    Όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές, μέχρι τις 5 Μαρτίου δεν θα γίνουν αφίξεις άλλων πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις 18 Φεβρουαρίου -οπότε άρχισε η μεταφορά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και στρατιωτικού υλικού- στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν καταπλεύσει οκτώ συνολικά πλοία, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκαν δέκα μεγάλα αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν πάνω από 2.500 στρατιωτικούς.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μεγάλα αμερικανικά πολεμικά πλοία -που πλέουν τις τελευταίες μέρες στο Βόρειο Αιγαίο- αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της «Γρίτσας», στην περιοχή Λιτοχώρου Πιερίας, μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας. (Χ.Σ.)

    [08] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Στη χθεσινή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος, αναφέρεται με δημοσιεύματα του ο τουρκικός Τύπος. Η «Σαμπάχ» στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Σκοπός του ΡΚΚ να ρίξει τον Σημίτη», γράφει ότι το ΡΚΚ στα πλαίσια των προσπαθειών του για πλήρη κυριαρχία στην Ελλάδα, άρχισε να εφαρμόζει μια άσχημη και αρκετά επικίνδυνη μέθοδο. Το ΡΚΚ χρησιμοποιεί το δράμα των Κούρδων φυγάδων που έχουν διαφύγει από το Ιράκ στην Ελλάδα και χθες το βράδυ οργανώθηκε στην Αθήνα μεγάλη συναυλία όπου έλαβαν μέρος Ελληνες καλλιτέχνες». «Καταβλήθηκε προσπάθεια να παρεμποδισθεί από την ελληνική κυβέρνηση η συναυλία που οργανώθηκε με την ονομασία ΄΄Αλληλεγγύη του ελληνικού λαού με τον κουρδικό λαό που καταπιέζεται΄΄, αλλά δεν σημειώθηκε επιτυχία», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα «Radikal» τονίζει ότι η χθεσινή συναυλία πραγματοποιήθηκε με σκοπό «τη χρηματική ενίσχυση του ΡΚΚ». Το δημοσίευμα πλαισιώνεται από φωτογραφία πλήθους το οποίο έφερε πανό που αναγράφεται «Ελευθερία στον Οτζαλάν».

    Στη συναυλία αναφέρεται και η εφημερίδα «Turkiye» η οποία δημοσιεύει και αυτή φωτογραφία από πολυπληθή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

    [09] ΤΖ.ΦΟΛΕΪ : ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι οι φήμες, πως η Ελλάδα δήθεν απεκάλυψε μυστικά του ΝΑΤΟ στην Ρωσία, αποδεικνύονται παντελώς αβάσιμες.

    Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από τις εξηγήσεις που έδωσε η Ελλάδα στην υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε η Washington Post για υποψίες παράδοσης μυστικών του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϋ είπε ότι η προκαταρκτική απάντηση είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν σε μία ικανοποιητική επίλυση του θέματος.

    «Είναι θετικά. Δεν μπορώ να σας δώσω μια επίσημη απάντηση γιατί αντιπροσωπεία του Πενταγώνου επισκέφθηκε την Ελλάδα, επειδή υπήρξαν φήμες περί μη εγκεκριμένες μεταφοράς από την Ελλάδα αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται περί φημών. Ερευνήσαμε το θέμα με την πληρέστατη συνεργασία της Ελλάδος και η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την έκθεση του επιθεωρητή. Έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και αντιλαμβάνομαι, προκαταρκτικά, ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου θα ενημερώσουν επιτροπές του Κογκρέσου, οι οποίες είναι ήδη ενήμερες του θέματος. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις λεπτομέρειες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και η ενημέρωση για την τελική έκθεση.»

    Σε άλλη ερώτηση εάν η υπόθεση αυτή αφορά μόνο φήμες, ο κ. Φόλεϋ απάντησε ότι το θέμα έχει δύο σκέλη. «Δεν πρόκειται για κάποια αλήθεια, αλλά για μία φήμη. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι η φήμη αυτή αφορά ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο έπρεπε να ερευνηθεί και ότι τα προκαταρτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φήμες είναι αβάσιμες και ότι δεν υπήρξε μεταφορά τεχνολογίας.

    Σε ερώτηση να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις τουρκικές επιδρομές κοντά στα σύνορα με τη Συρία κατά του ΡΚΚ, ο κ. Φόλεϋ απήντησε ότι δεν γνωρίζει τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται ο ερωτών και ότι υπήρξε επιδρομή της Τουρκίας στο Β. Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, η οποία έχει περατωθεί. Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να περιλάβουν την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ή τουλάχιστον να τις προτρέψουν να κλείσουν όλα τα κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος, ο κ. Φόλεϋ απάντησε |ti και άλλος δημοσιογράφος προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να προκαλέσει σχόλιό του.

    Η Ελλάδα, τόνισε είναι μία φίλη χώρα και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Συνεργαζόμεθα πολύ στενά με την Ελλάδα σε ένα μεγάλο φάσμα περιφερειακών, οικονομικών, πολιτικών και θεμάτων ασφάλειας. Διαφωνούμε με την Ελλάδα για τα γεγονότα στην υπόθεση Οτζαλάν, καθώς επίσης και με την χορήγηση ασύλου σε δύο από τους συνεργάτες του. Δεν το έχουμε κρύψει. Θα ήθελα όμως να θέσουμε το θέμα αυτό στο εξής πλαίσιο. Ο κατάλογος της τρομοκρατίας περιλαμβάνει χώρες, που παρέχουν συνεχή, συστηματική και σε υψηλό επίπεδο κρατική υποστήριξη της τρομοκρατίας και δεν είναι δυνατόν να αναφερόμεθα εν προκειμένω σε ένα στενό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

    Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Οτζαλάν θα μπορέσει να έχει μία αμερόληπτη δίκη, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χειρίστηκε το θέμα των δικηγόρων του, ο Φόλεϋ απάντησε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την δήλωση του Πρωθυπουργού Ετσεβίτ στις 26 Φεβρουαρίου ότι «έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε διαδηλωτές να μην απειλούν τους δικηγόρους του Οτζαλάν». «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία κατανοεί ότι είναι προς συμφέρον της να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες, ώστε η δίκη του Οτζαλάν να διεξαχθεί με ένα διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επαναλαμβάνεται από άλλες χώρες στην Τουρκία ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μεταχειρισθεί τον Οτζαλάν θα παρακολουθηθεί πολύ στενά από τη διεθνή κοινότητα. Μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία σημείωσε μια τόσο μεγάλη επιτυχία κατά της τρομοκρατίας, όπως υποστήριξε, αποτελεί μια ευκαιρία για την Τουρκία για να αποδείξει ότι η δικαιοσύνη της χώρας λειτουργεί με διαφάνεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Αυτό αποτελεί δέσμευση της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι θα το πράξει.»

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΛ - ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ

    Η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πολύ εφικτή, ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άντρες στο Βελιγράδι.

    Σε ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας αναφέρεται ακόμη ότι η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στις 15 Μαρτίου στη Γαλλία πρέπει να διεξαχθεί στη βάση των δέκα βασικών αρχών που πρότεινε η Ομάδα Επαφής στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουιγιέ και τα οποία δεν αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οποιεσδήποτε άλλες μέθοδοι δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, υπογράμμισε ο κ. Μιλουτίνοβιτς.

    Στο μεταξύ η σημερινή μέρα στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίστηκε από την παραίτηση του πολιτικού εκπροσώπου του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» Αντέμ Ντεμάτσι και από τα σοβαρά ένοπλα epeis|dia ευρείας έκτασης μεταξύ του γιουγκοσλαβικού στρατού και ενόπλων Αλβανών στα σύνορα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ.

    Συγκεκριμένα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ γνωστοποίησε σήμερα στην Πρίστινα ότι παραιτείται από το αξίωμα αυτό. Ο Ντεμάτσι ανέφερε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή για να μην αποτελέσει η παρουσία του το αίτιο διαφωνιών και διαιρέσων στο εσωτερικό της ένοπλης οργάνωσης των Αλβανών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παραίτηση του οφείλεται και στις σοβαρές αντιστάσεις που προέβαλε αυτός στη συμφωνία που πρότεινε η Διεθνής Κοινότητα στο Ραμπουγιέ μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντεμάτσι ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για την αλβανική πλευρά, διότι δεν εξασφαλίζει ανεξαρτησία και δεν εγγυάται τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Τις προηγούμενες ημέρες είχαν ενταθεί οι φήμες στην Πρίστινα για διαφωνίες του Ντεμάτσι με ένα μέρος της υπόλοιπης ηγεσίας του ΑΣΚ. Ο Ντεμάτσι είχε φέρει και αντιρρήσεις για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, την οποία συμφώνησε η αλβανική αντιπροσωπεία στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας.

    Μάχες μεταξύ σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων Αλβανών ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του Κατσάνικο στα σύνορα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας με την ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή ακούστηκαν πυρά πυροβολικού, ενώ ο αλβανικός πληθυσμός εγκατέλειψε τα γύρω χωριά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Τη διεξαγωγή των ένοπλων αυτών επεισοδίων επιβεβαίωσε και η αποστολή επαλήθευησης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο κρίσιμη όσο παρουσιάζεται.

    [11] ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κρίστοφερ Χιλ και Βόλφγκανγκ Πέτριτς έφτασαν στο βελιγράδι για συνομιλίες με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους σχετικά με το σχέδιο ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Ο κ.Χιλ, ο οποίος μαζι με τον κ.Πέτριτς και το Ρώσο διπλωμάτη Μπορίς Μαγιόρσκι μεσολάβησαν στις συνομιλίες ειρήνης τον προηγούμενο μήνα, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Σέρβο πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και το Γιουγκοσλάβο αντιπρόεδρο Βουκ Ντράσκοβιτς, ενώ ο κ.Πέτριτς θα συναντήσει τον κ. Ντράσκοβιτς και τον Νικόλα Σάινοβιτς, το Γιουγκοσλάβο αντιπρόεδρο υπεύθυνο για το Κοσσυφοπέδιο. Οι δύο διπλωμάτες θα αναχωρήσουν αύριο για τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν το συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Ε.Ρ.

    [12] «ΛΑΣΠΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΡΡΙΕΤ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠ. JAJKALAMG

    G εφημερίδα «Χουρριέτ» συνεχίζοντας την λασπολογία σε βάρος Ελλήνων πολιτικών υποστηρίζει σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης «ομολόγησε» πως «η Ελλάδα φταίει στην υπόθεση Οτζαλάν, όπως και στο θέμα των S-300 και στην κρίση των Ιμίων και ότι θα πρέπει να πάρει μάθημα από τα σφάλματά της». Η εφημερίδα εμφανίζει τον κ Καλκαμάνη να κάνει δηλώσεις, χωρίς να αναφέρει πού και πότε και να υποστηρίζει δήθεν, ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τις κρίσεις αυτές, ενώ η Τουρκία προσπάθησε απλώς να επωφεληθεί από όλα αυτά.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ Κακλαμάνης φέρεται να είπε ότι τα λάθη της Ελλάδας ξεκινούν από το1897 και ότι το θέμα Οτζαλάν δεν είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά πρώτα πρόβλημα της Τουρκίας και ύστερα της διεθνούς κοινότητας.

    Η εφημερίδα επανερχόμενη στη χτεσινό δημοσίευμά της σχετικά με έκθεση της 'γκυρας στην οποία κατονομάζονται 30 ευρωπαίοι πολιτικοί που υποστήριξαν το ΡΚΚ και βοήθησαν τον Οτζαλάν, επισημαίνει ότι ο στρατηγός Δημήτρης Ματαφιάς, ο οποίος φέρεται να ήταν ο συντονιστής των σχέσεων Ελλάδας-ΡΚΚ , ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο στρατηγός Ματαφιάς το 1988 επισκέφτηκε μαζί με ελληνική αντιπροσωπεία τον Οτζαλάν στην κοιλάδα Μπεκαά.. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η 'γκυρα άρχισε ήδη να αποστέλλει την έκθεση σε όλες τις χώρες του κόσμου και πρώτα σε εκείνες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

    [13] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΡΚΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Πολιτική πιέσεων απέναντι στην Αθήνα, στην οποία θα περιλαμβάνεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον ΟΑΣΕ, προτείνει ο αρχηγός του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, που ακολουθώντας την πάγια τουρκική γραμμή κατηγορεί την Ελλάδα για τρομοκρατία . Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο κ Γιλμάζ επισημαίνει, ότι πολιτική πιέσεων πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή, που ακολούθησε η 'γκυρα απέναντι στη Συρία με διαφορετικές μεθόδους. «Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε περισσότερες δυνατότητες. Μπορεί να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον ΟΑΣΕ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της» τονίζει ο κ Γιλμάζ.

    Ο αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας υποστηρίζει ότι το τουρκικό κράτος έδειξε υπερβολική ευγένεια απέναντι στην Αθήνα και jatgcoqe_ την Ελλάδα ότι έχει διαπράξει το έγκλημα της τρομοκρατίας. «Φιλοξένησε παράνομα τον αρχηγό των τρομοκρατών, τον βοήθησε με τα όργανα του κράτους. Από τη μία μεριά απομάκρυνε υπουργούς και αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών και από την άλλη ανοίγει την αγκαλιά σε αυτούς εμπλέκονται σε γεγονότα τρομοκρατίας» προσθέτει ο κ Γιλμάζ.

    Αναφερόμενος σε σενάρια για μετεκλογικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς τονίζει ότι θεωρεί τον Μπουλέντ Ετζεβίτ ως πιο κατάλληλο κυβερνητικό εταίρο.Στην ερώτηση κατά πόσο θα επηρεάσει η σύλληψη Οτζαλάν το εκλογικό αποτέλεσμα και την μετακίνηση των ψηφοφόρων προς το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του Ετζεβίτ ο κ Γιλμάζ απαντά λέγοντας θα υπάρξει μετακίνηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Παράλληλα τονίζει ότι το θέμα της καταπολέμησης του ΡΚΚ είναι εθνικό θέμα, υπεράνω πολιτικών συμφερόντων και δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται για κομματικούς σκοπούς.

    Ο κ Γιλμάζ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Τουρκίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί το σύνολο της χώρας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμά, ότι μετά τη σύλληψη του Οτζαλάν θα υπάρξουν απαιτήσεις που θα αναφέρονται στην νοτιοανατολική Τουρκία κάτω από το περιτύλιγμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κανένας δεν αρνείται ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα τόσο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στο θέμα της δημοκρατίας. Αν μέχρι σήμερα δεν κάναμε κάποια βήματα είχαμε δικαιολογημένο λόγο: τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τώρα θα κάνουμε ορισμένα βήματα και θα ανατρέψουμε τα επιχειρήματα της Δύσης» προσθέτει ο αρχηγός του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας.

    Τέλος επισημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην νοτιοανατολική Τουρκία και ότι είναι δυνατόν πλέον να καταργηθούν τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας.

    [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 17 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα ως υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, η οποία κατέσχεσε πυροβόλο, πιστόλι, χειροβομβίδα και αρκετές αυτοσχέδιες βόμβες, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τις μισές επιθέσεις σε κτίρια και οχήματα σε διάφορες περιοχές κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Δύο ακόμα συλληφθέντες κρατούνται για τις βομβιστικε΄ς επιθέσεις σε καφετέρια στην περιοχή Ετιλέρ την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας της οποίας τραυματίστηκαν τρία άτομα. Η αστυνομικε΄ς αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε στάση λεωφορείου καθώς αναχωρούσαν από την περιοχή των επεισοδίων. Ε.Ρ.

    [15] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο. Τον κ.Μάικο συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Πασκάλ Μίλο και Λουάν Χαϊνταράγκα, Οικονομικών, Αναστάς Αγγέλι και Οικονομίας- Ιδιωτικοποιήσεων, Ιλι Μπούφι.

    Στο πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι διμερή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι Αλβανία και Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Ο υπουργός Πληροφόρησης της Αλβανίας, Μουσά Ουλκίνι μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι «πρόκειται για επίσκεψη του πρωθυπουργού που γίνεται στα πλαίσια της προώθησης της ανάπτυξης των σχέσεων των δυο χωρών σε όλους τους τομείς». Η συμμετοχή των υπουργών καταδεικνύει και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων στις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 2 March 1999 - 22:05:42 UTC