Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ
  • [ΣΤ] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Σ.ΠΕΡΡΑΚΗΣ: Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ
  • [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ"
  • [03] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [04] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΠΙΓΚΕΛ"
  • [05] ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ
  • [06] TA ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΦΘΑΣΕ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [10] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΟ VMRO ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [11] ΤΟ ΔΝΤ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ 72 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΚΟΣΤΟΦ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [ΣΤ] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Σ.ΠΕΡΡΑΚΗΣ: Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

    Καταχωρήθηκε: 11:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 21/02/1999 (MΠΕ) Αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα βλέπει ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Στέλιος Περράκης.

    Σε συνέντευξή του στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" ο κ. Περράκης αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα αποκτήσει "το άλλο πρόσωπο", πέρα από τους αριθμούς και την οικονομία και εξηγεί τι δεν έκανε η Ενωση όταν ο Οτζαλάν βρισκόταν στο αεροπλάνο και έψαχνε αεροδρόμια.

    Όπως επισημαίνει η ΕΕ και η πλειοψηφία των εταίρων δεν αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα το κουρδικό πρόβλημα, σε οποιαδήποτε διάστασή του, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ενωσης με την Τουρκία και οι σχετικές διαδικασίες διαβουλεύσεων με τη χώρα αυτή το επέτρεπαν ή και το επέβαλαν. Η διαπίστωση αυτή, συμπληρώνει, προσλαμβάνει μία άλλη σημασία να προσθέσει κανείς τη στάση της ΕΕ, το σταθερό - υποτίθεται - ενδιαφέρον για τα ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων.

    Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο διαδραματίστηκε η τραγική περιπέτεια του Οτζαλάν, ενώ έγιναν σχετικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά προς την ΕΕ, το Συμβούλιο υπουργών της Ενωσης δεν διατύπωσε κάποια συγκεκριμένη πολιτική θέση επί του ζητήματος, και η αντίδραση ήταν μόνο κάποιες τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης για αναζήτηση νομικού διεξόδου.

    Από την άλλη μεριά, τονίζει ο κ. Περράκης το ζήτημα ειδικότερα ειδωμένο, δηλαδή από την πλευρά πολιτικού ασύλου της Ενωσης και του συγκεκριμένου αιτήματος του Οτζαλάν που θα επέτρεπε μία ευρωπαϊκή διαχείριση και σημειώνει ότι υπό το παρόν θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο της Ενωσης (Συνθήκη Μάαστριχτ), η ΕΕ δε διαθέτει καμία αρμοδιότητα.

    Το ζήτημα παροχής ή όχι ασύλου αποτελεί αποκλεστική εθνική αρμοδιότητα των κρατών - μελών, τα οποία μάλιστα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου του 1990 έχουν καθορίσει με τις σχετικές διαδικασίες το κράτος - μέλος που είναι υπεύθυνο να αποφανθεί σε αίτηση ασύλου, η οποία ενδεχόμενως υποβάλλεται σε περισσότερες από μία χώρα, διευκρίνισε ο κ. Περράκης προσθέτοντας ότι η παρατήρηση αυτή δεν αμβλύνει τις αρνητικές διαδικασίες για την απουσία πολιτικής παρέμβασης της Ενωσης σε ένα τέτοιο θέμα.

    Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών στο Λουξεμβούργο κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει το θέμα Οτζαλάν ο κ. Περράκης αναφέρει ότι η Ελλάδα ευελπιστεί σε μία πρώτη αντίδραση των "15" της Ενωσης και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έθεσε επανειλλημένα το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με αφορμή την αναχώρηση Οτζαλάν από τη Συρία το περασμένο φθινόπωρο, χωρίς όμως συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Στη δήλωση προς την ΕΕ θα πρέπει να επισημαίνεται η ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ώστε η αντιμετώπιση του Οτζαλάν από τις ανακριτικές αρχές να είναι σύμφωνη με τις γενικά παραδεδεγμένες αρχές στην Ευρώπη και παράλληλα την ανάγκη αντιμετώπισης του κουρδικού από την πλευρά των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Τέλος αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις τονίζει ότι οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας είναι προσαρμοσμένες σε μία μακροπρόθεσμη ενταξιακή προοπτική, όπως αυτή υπαγορεύεται από τη Συμφωνία Σύνδεσης και την Τελωνειακή Ενωση των δύο πλευρών και προσθέτει ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ενωσιακή τάξη πρέπει να ανταποκριθεί όχι μόνο στα οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως στα δυτικά δημοκρατικά δεδομένα και να αποδεχθεί και να εφαρμόσει το σύστημα αξιών της ΕΕ.

    [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ"

    Καταχωρήθηκε: 10:13 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 21/02/1999 (MΠΕ) Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι όλες οι λεπτομέρειες για την υπόθεση Οτζαλάν θα πρέπει να βγουν στον αέρα και να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών όπου υπάρχουν.

    "Είμαι από αυτούς που δηλώνουν ότι όλες οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να βγουν στον αέρα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ακριβώς τις συντελέστηκε. Και η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της προς όλες τις κατευθύνσεις", τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [03] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

    Καταχωρήθηκε: 10:13 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 21/02/1999 (MΠΕ) Ευρείας έκτασης διπλωματική εκστρατεία για την υπόθεση Οτζαλάν, αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Ηδη, χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, στους οποίους τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αύριο Δευτέρα από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να διεξαχθεί αντικειμενική δίκη για τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, να σωθεί με κάθε τρόπο η ζωή του Κούρδου ηγέτη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Σχετικές οδηγίες, δόθηκαν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο υπουργός στον Πρωθυπουργό Κώστας Γείτονας, τόνισε ότι "για όσα σφάλματα έγιναν, ανελήφθησαν ευθύνες. Και σε καμία περίπτωση η τελική αυτή κατάληξη δεν μπορεί να αδικήσει την εικόνα της χώρας, ούτε τα πραγματικά γεγονότα και την ανάμιξη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και με ανθρωπιστικά αισθήματα. Εκείνο προέχει τώρα, είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αναληφθούν αυτές".

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [04] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΠΙΓΚΕΛ"

    Καταχωρήθηκε: 14:18 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 21/02/1999 (MΠΕ) Νέα διαφωτιστικά στοιχεία για το δρομολόγιο και τον τρόπο σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτζαλάν δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ΄".

    Η εφημερίδα "Μακεδονία" δημοσιεύει τις δηλώσεις στενού συνεργάτη του Κούρδου ηγέτη στο γερμανικό περιοδικό, ο οποίος διηγείται την περιπέτεια του Οτζαλάν μέχρι και την άφιξη του στην Κένυα, αλλά και τις συνθήκες απαγωγής του από Τούρκους πράκτορες.

    Ο συνεργάτης του Οτζαλάν ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του τονίζει ότι ο Κούρδος ηγέτης μετά την αναχώρησή του από την Ιταλία, στις 16 Ιανουαρίου μετέβη στο Μινσκ της Λευκορωσίας και όταν απορρίφθηκε το αίτημα του για πολιτικό άσυλο από την Ολλανδία, έφθασε στην Αθήνα. Όπως γράφει το "Σπίγκελ" οι ελληνικές αρχές έθεσαν στη διάθεση του Κούρδου ηγέτη ένα αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε και ένας αξιωματικός των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας για να μεταβεί στην Κένυα.

    Ο Οτζαλάν έφθασε στο Ναϊρόμπι στις 2 Φεβρουαρίου, στην έδρα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, αλλά ο πρέσβης σύμφωνα με εντολές που λάμβανε καθημερινά από από την Αθήνα, προσπαθούσε να τους πείσει να εγκαταλείψουν τη διπλωματική κατοικία, αναφέρει ο συνεργάτης του Κούρδου ηγέτη.

    Την τρίτη ημέρα ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα "για να ρυθμιστεί η υπόθεσή του νομίμως, ακόμη και εάν τούτο σήμαινε πως θα έπρεπε να παρουσιασθεί σε δικαστήριο".

    Τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψή του έφθασαν στην Κένυα από την Ελλάδα τέσσερις Ελληνες αστυνομικοί για να του ζητήσουν να εγκαταλείψει τη διπλωματική κατοικία, ενώ ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη για συνάντηση την ημέρα της σύλληψης του Οτζαλάν. Ο Ελληνας διπλωμάτης επισήμανε στον Κούρδο ηγέτη πως αν επέλεγαν να μείνουν, αυτό "θα ήταν δυνατό να αποβεί επικίνδυνο".

    για τους ίδιους

    Ο συνεργάτης του Οτζαλάν υποστηρίζει ότι τότε ο Κούρδος ηγέτης αποφάσισε να μεταβεί στη Χάγη και να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    "Μισή ώρα αργότερα κατέφθασε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Κένυας", ο οποίος είπε πως αν ο Οτζαλάν δεν εγκατέλειπε την ελληνική πρεσβευτική κατοικία θα γινόταν επίθεση εναντίον της. Ο σύντροφος του Οτζαλάν αναφέρει ότι το κτίριο ήταν ζωσμένο από περίπου 15 ενόπλους αστυνομικούς.

    Μετά από αυτό ο Οτζαλάν εγκατέλειψε την ελληνική πρεσβεία, συνοδεία των συντρόφων του και Ελληνα πρέσβη, που ήθελε να τον ακολουθήσει στην Ολλανδία και με τον Κενυάτη αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος όμως αναγκάσε τον Οτζαλάν να βγει από το αυτοκίνητο του πρέσβη, μόλις το αυτοκίνητο διάβηκε τον περίβολο της πρεσβευτικής κατοικίας και τον έβαλε σε ένα από τα τέσσερα ή πέντε τζιπ με τους Κενυάτες που περίμεναν απ' έξω, προσθέτει ο σύντροφός του.

    Στη συνέχεια ο Κούρδος ηγέτης οδηγήθηκε μόνος του στο αεροδρόμιο και οι σύντροφοί του προς άλλη κατεύθυνση, τότε καταλάβαμε πως όλα τελείωσαν, λέει ο Κούρδος συνεργάτης του Οτζαλάν.

    Ο ίδιος αναφέρει ότι Ελληνας πρέσβης με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ότι εξαπατήθηκε. "Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον πρέσβη και του είπε να επιστρέψει στην κατοικία του και να μην ασχοληθεί με τους άλλους", ισχυρίζεται ο Κούρδος μάρτυρας και προσθέτει ότι οι σύντροφοι του Οτζαλάν επέστρεψαν στην ελληνική πρεσβεία, καθώς ο πρέσβης τους επέτρεψε να παραμείνουν.

    [05] ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ

    Καταχωρήθηκε: 10:28 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 21/02/1999 (MΠΕ) Τα δύο βίντεο με τα οποία η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να ταπεινώσει και να διαπομπεύσει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είναι κατά πολλούς ενδεικτικά της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η Αγκυρα ενόψει της δίκης του. Ειδικοί, που μίλησαν στο τηλεοπτικό κανάλι "MEGA", θεωρούν πιθανό οι ανακριτές του Κούρδου ηγέτη να έδωσαν ψυχοφάρμακα στον Οτζαλάν μετά τη σύλληψή του, για να είναι πιο ευάλωτος αλλά και για να του αποσπάσουν ενδεχομένως πληροφορίες.

    Όπως είπε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, "πρόσεξα σε μία στιγμή ότι είχε μία φωτοφοβία. Αυτό μπορεί να ήταν αποτέλεσμα του ότι είχε δεμένα τα μάτια για μακρό διάστημα. Αλλά θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μυδρίασης, που ενδεχομένως προήλθε από τα ατροπινικής δράσεως φάρμακα. Η "μαύρη φαρμακολογία", μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ώστε να πέσει το επίπεδο συνείδησης και να είναι ο διωκόμενος, ο αιχμάλωτος ή ο βασανιζόμενος πιο ευάλωτος και να μπορούν να του αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες".

    Όπως εκτίμησε ο καθηγητής κ. Χριστοδούλου, οι ανακριτές του Οτζαλάν "θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν έναν ηγέτη, έναν ικανό, δημιουργικό και ηγετικό μπροστάρη, σε έναν άνθρωπο ασθενή, υποτακτικό και πειθήνιο. Λέγεται μάλιστα ότι ο στόχος αυτός είναι προτιμότερος από το να θανατώσεις έναν ηγέτη. ΄Ενας απλός επαναστάτης βλέποντας τον ηγέτη του να μετατρέπεται σε αρνάκι, θεωρεί περιττό να συνεχίσει να αγωνίζεται".

    Με τη σειρά του ο καθηγητής της Φαρμακολογίας Νίκος Χούλης παρατηρεί ότι "η χορήγηση φαρμάκων σε ένα άτομο σαν τον Οτζαλάν, κάτω από τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη, θα ήταν περισσότερο για την καταστολή του και τον εύκολο χειρισμό της εν γένει συμπεριφοράς του κατά τη μεταφορά, παρά στο γεγονός ότι θα θέλανε αυτός να πει πράγματα που του έβαλαν στο στόμα".

    Φαίνεται ότι με τη σύλληψη του Οτζαλάν, η επιστήμη της επικοινωνίας μπαίνει στην υπηρεσία της κλασσικής αντίληψης των επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας. Όπως σημειώνει ο διευθυντής εταιρείας δημοσίων σχέσεων Γιώργος Φλέσσας "οι Τούρκοι κινούνται με απόλυτα επαγγελματικό, οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο εκεί που οι έλληνες αποδείχτηκαν τελείως ερασιτέχνες". Πρόβλεψε δε ότι "το θέμα Οτζαλάν θα χρησιμοποιηθεί και στρατηγικά και σε επίπεδο επικοινωνίας κατά κόρον εναντίον της Ελλάδας".

    Από τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, προβλήθηκε η μαρτυρία ενός πρώην τούρκου πολιτικού κρατουμένου, του Ζιμσίτ Τσελίκ, 28 χρόνων, ο οποίος κατήγγειλε τις συνθήκες "εξπρές του μεσονυκτίου" που έζησε στις τουρκικές φυλακές. "Με χτυπούσαν για ώρες οι βασανιστές μου με βούρδουλα και τα κλόμπς. Στη συνέχεια, έβαλαν ηλεκτρόδια στα γεννητικά μου όργανα και μου έκαναν ηλεκτροσόκ..΄Εδεσαν τα χέρια μου και με πέταξαν γυμνό να κοιμηθώ στο μπετόν. Τη δεύτερη μέρα με έβαλαν μετά από φάλαγγα να τρέχω στο βρεγμένο πάτωμα. ΄Εγινα ανισόρροπος".

    [06] TA ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 10:13 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 21/02/1999 (MΠΕ) Στην υπόθεση Οτζαλάν, στους λαθεμένους χειρισμούς που έγιναν από ελληνικής πλευράς, στην εξοργιστική αδιαφορία που επιδείχτηκε από την "πολιτισμένη" Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα για την συγκεκριμένη ιστορία αλλά και για το δράμα του κουρδικού λαού, καθώς και στις παρενέργειες που θα έχει ο εγκλεισμός στις φυλακές του Κούρδου ηγέτη, επικεντρώνουν τα δημοσιεύματά τους οι σημερινές Κυριακάτικες εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ενώ επίσης ασχολούνται και με θέματα της οικονομίας. Πρωτοσέλιδα οι εφημερίδες έχουν τους ακόλουθους τίτλους:

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Βραδυφλεγείς βόμβες στην ΕΚΟ, οι μονάδες παραγωγής χλωριωμένων προϊόντων. Θα νεκρώσει η Θεσσαλονίκη για 30 χρόνια αν εκραγούν, καταγγέλει η Greenpeace.- Υπόθεση Οτζαλάν: Σχολιάζουν και αναλύουν οι Μιχ. Παπακωνσταντίνου, Ντ. Μπακογιάννη, Τ. Λαμπρίας, Α. Αλαβάνος, Στ. Περράκης κ.α.- Κοσσυφοπέδιο: Ανέβηκαν στο Αιγαίο για να χτυπήσουν τα πλοία των ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: Οι μασκαράδες... Με κροκοδείλια δάκρυα η διεθνής κοινότητα..συμπαρίσταται στον Οτσαλάν. - Στον εισαγγελέα όλοι. Θα κληθούν και υπουργοί. - Επίθεση από Παπούλια. Θλιβεροί χειρισμοί.- Παράταση για Κόσοβο. Συμφώνησαν με επιφυλάξεις.

    ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ: Βυθίζεται το Τιτανικός - ΠΑΣΟΚ. Τα ποντίκια αφήνουν το καράβι.- Η πλούσια απειλούμενη άγρια πανίδα της Ελλάδας παρουσιάζεται στο μουσείο του ΑΠΘ.- Πως θα συμπληρώσουν οι μαθητές τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δυσκόλεψαν τώρα για την Ελλάδα οι στόχοι της ΟΝΕ. Αποκαλυπτική έκθεση της Σάλομον Σμιθ Μπάρνεϊ. - Τα 10 ερωτήματα των Τούρκων ανακριτών στον Κούρδο ηγέτη. Πες μας για Ελλάδα και Κύπρο. - Φάκελος μυστικές υπηρεσίες. - Κοσσυφοπέδιο: Η αγωνία πήρε παράταση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ανατροπή Σημίτη σχεδιάζουν οι διαφωνούντες. Το φιάσκο Οτσαλάν κλονίζει το πολιτικό σκηνικό. - Δύο γνωρίζουν το μυστικό: Ο "Λάριν" και ο Ναξάκης. - Μαρία Δαμανάκη: "Τιτανικός" το φιάσκο Οτσαλάν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρεις παγίδες θανάτου για Οτσαλάν από ΕΥΠ. Ολόκληρο το παρασκήνιο ενός απίστευτου σεναρίου που αποκαλύπτει τους πρωταγωνιστές της εθνικής ντροπής. - Προωθούν τη Βάσω για πρωθυπουργό!

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σταθμάρχης της ΨΙΑ υπέδειξε την Κένυα. Επαφές στην Αθήνα και μετά στο Τελ Αβίβ. -ΝΔ: Πρώτη και μακράν. - Κέρδισαν τις αναδρομικές αυξήσεις οι δικαστές. -Δεν θα είναι τεκμήριο το ΙΧ για μισθωτούς-συνταξιούχους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Από ώρα σε ώρα ρίχνουν τον Σημίτη. Τραγικές και ραγδαίες εξελίξεις. Σενάρια με πρωθυπουργό τον Ακη ή τον Βενιζέλο. - Στα σκαριά προβοκάτσια των Τούρκων με δήθεν "ομολογίες" για τους Κούρδους.

    Η ΑΥΓΗ : Σενάρια για νέα ηγεσία σε κυβέρνηση- ΠΑΣΟΚ. Όλα ανοιχτά για το συνέδριο. Βάσω-Ακης στο προσκήνιο. - Ν. Κωνσταντόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εμπιστοσύνη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ : Κυβέρνηση με προθεσμίες... Από το διπλωματικό "αίνιγμα" Οτσαλάν, στο πολιτικό θρίλερ αλλαγών και εκλογών. Το συνέδριο, οι Ευρωεκλογές, οι Κινήσεις, η Προεδρία, οι Εκλογές. - Ο ρόλος της αγοράς και πόσο αντέχει η κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο ταγματάρχης βόμβα για τον Σημίτη. "Κανείς δεν με θέλει ζωντανό". Τι αποκάλυψε ο αξιωματικός Σάββας Καλιντερίδης. Πως με έστειλαν στην παγίδα της Κένυας και με "πούλησαν". Θα επιστρέψω μόνο με την προστασία ομάδας ασφαλείας.

    ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Οι 4 πληγές που απειλούν την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Σε αμφισβήτηση το κύρος του νέου σχήματος. Σύννεφα σύρραξης στο Συνέδριο. Ηττοπάθεια για τη μάχη των ευρωεκλογών. Ανησυχία για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : Υπό προθεσμία πρωθυπουργός είναι ο κ. Κ. Σημίτης. Ο στόχος της ΟΝΕ αποθαρρύνει, μέχρι στιγμής, "δραματικές ανατροπές". -Η Σοφοκλέους στους ανέμους της πολιτικής. Ανησυχούν τραπεζίτες και επενδυτές. - Η Τουρκία θα επιχειρήσει αξιοποίηση του "θριάμβου".

    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το εξπρές του Ναϊρόμπι. Ολη η αλήθεια για το κυνηγητό και την τραγωδία Οτσαλάν. Το χρονικό του θρίλερ. Σοκ από τις μαρτυρίες. Τα λάθη και οι ευθύνες. - Αιχμάλωτος στο Μαξίμου. Ζητείται ενότητα. Ο Κ. Σημίτης στην κρισιμότερη φάση της πρωθυπουργίας του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαϊκός ξεσηκωμός θα δώσει τη λύση. Επικίνδυνη και αδίστακτη η κυβερνητική πολιτική. - Βαλκάνια: Νέο, σοβαρό πλήγμα στην πληγωμένη ειρήνη;

    ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ντοκουμέντο. Καρέ-καρέ η προδοσία Οτσαλάν στην Κένυα. "Αντε γεια, δεν θα σας ξαναδώ", η τελευταία του φράση. - Ι. Βαρβιτσιώτης: Ο ελληνικός λαός θα δώσει τη λύση. -Δ. Τσοβόλας: Τρομαγμένος υπάλληλος ο Σημίτης.

    [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [07] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 21/02/1999 (MΠΕ - του Κλέαρχου Λιάτη) Ελπίδες και άγχος εμπνέουν στις επίσημες αλβανικές αρχές και όλους τους Αλβανούς πολιτικούς που παρακολούθησαν χθες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ. οι νεότερεις εξελίξεις και η παράταση των διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι είπε "ότι όχι μόνο η αλβανική αντιπροσωπεία, αλλά και ο αλβανικός παράγοντας γενικά απέδειξε ότι είναι υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης στο Κόσοβο, μία λύση με την οποία πρέπει να ξεπεραστούν τα σημερινά και τα αυριανά προβλήματα και να διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των συνομιλιών και είπε ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για μία ειρηνική λύση. Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ. Γκινούσι τόνισε ότι "οι Σέρβοι θέλουν να παίξουν το τελευταίο χαρτί της τρέλας του και για αυτό προβάλουν αντιρρήσεις στην εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο".

    Για τον κ. Γκινούσι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη εγγύηση για την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγιέ.

    Σε ερώτηση αν είναι πιθανό να επεκταθούν οι συγκρούσεις και στην Αλβανία, είπε "ότι κάθε διένεξη μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των Σέρβων έχει επιπτώσεις και στην Αλβανία" πρόσθεσε όμως ότι "τώρα δεν γίνεται λόγος για διένεξη μεταξύ Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και Σέρβων, αλλά μεταξύ των Σέρβων και της Διεθνούς Κοινότητας" Επομένως δεν πιστεύω ότι θα ξεσπάσει πόλεμος ή ότι η Αλβανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επίθεσης".

    Από την πλευρά ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα δήλωσε στο ΜΠΕ ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν δύο βασικοί όροι, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και η αναθεώρηση της συμφωνίας μετά από διάστημα τριών χρόνων.

    Ο αρχηγός του κόμματος Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βασίλη Μέλο τόνισε ότι " η αλβανική αντιπροσωπεία στο Ραμπουγιέ δεν πρέπει να είναι η αιτία της αποτυχίας της διάσκεψης του Ραμπουγιέ" κάνοντας έτσι έμμεση έκκληση στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να υπογράψουν τη συμφωνία. Την άποψη του αυτή δικαιολόγησε επισημαίνοντας ότι "το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου έγινε στόχος της Διεθνούς Κοινότητας και για πρώτη ίσως φορά οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά για την επίλυσή του.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 21/02/1999 (MΠΕ - του Κλέαρχου Λιάτη) Η παράταση των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ, οι χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων Αλβανών και σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και η απελευθέρωση των πρώην αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αλβανικών εφημερίδων.

    Ή εφημερίδα "Κόχα Γιον" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο ΑΣΚ απέκρουσε σερβική επίθεση", αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια επίθεσης των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο οι δυνάμεις των ένοπλων Αλβανών κατέρριψαν σερβικό ελικόπτερο, σε απόσταση 25 χλμ από το αλβανικά σύνορα.

    Σε άλλο άρθρο της με τίτλο "Απελευθέρωθηκαν οι έξι πρώην αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος", η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τους έξι πρώην αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος που ήταν υπό περιορισμό κατ' οίκον.

    Η εφημερίδα "Σέκουλι" προβάλει πρωτοσέλιδα την παράταση των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ και στο άρθο με τίτλο "Παρατείνονται οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ" υπογραμμίζει ότι ο Μιλόσεβιτς πήρε ακόμη δύο ημέρες προθεσμία από τη Διεθνή Κοινότητα.

    Στην παράταση των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ αναφέρεται και η εφημερίδα "Αλμπάνια", η οποία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Μιλόσεβιτς κοροϊδεύει τη Δύση". Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα γράφει ότι ο ΑΣΚ ανακάλυψε μυστικό σχέδιο των στρατιωτικών δυνάμεων της Σερβίας.

    Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Γκαζέτα Σκιπτάρε" είναι: "Παρατείνεται η προθεσμία των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ" Στο άρθρο επισημαίνεται ότι στο κείμενο της συμφωνίας που πρόκειται να επιτευχθεί δεν γίνεται αναφορά στο αίτημα της αλβανικής πλευράς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Κοσσυφοπέδι. Επίσης αναφέρεται στο ενδεχόμενο εγκατάστασης διεθνούς δύναμης στο Κόσοβο για την επίβλεψη πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ.

    Οι τίτλοι της εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" είναι "Ραμπουγιέ: Συν 72 ώρες, παρατείνονται οι συνομιλίες", "Δίλημα για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι", ενώ της "Ρελίντια Ντεμοκρατίκ" "Απελευθερώθηκαν οι πρώην αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος", "Δημοκρατία και ανεξαρτησία για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και "ΗΠΑ: οι Σέρβοι ευθύνονται για μία ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ".

    [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΦΘΑΣΕ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:18 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 21/02/1999 (MΠΕ - του Ηλία Κοστόφ) Στη Σόφια έφθασε η σκοπιανή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι. Αναμένεται σήμερα το απόγευμα ο ίδιος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ.

    ΄Οπως μετέδωσε η Βουλγαρική Κρατική Ραδιοφωνία, αναμένεται το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας να παραθέσει επίσημο δείπνο για τους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο επίκειται η υπογραφή των 8 επίσημων συμφωνιών, ανάμεσά τους και η κοινή βουλγαρο-σκοπιανή διακήρυξη που προβλέπει την αναγνώριση της "μακεδονικής γλώσσας".

    Αργότερα τη Δευτέρα το απόγευμα εξ ονόματος του προέδρου της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στην έδρα "Μπογιάνα" κοντά στη Σόφια θα ξεκινήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Ύστερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση των Σκοπιανών κυβερνητικών αξιωματούχων με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ. Για τις 4 η ώρα το απόγευμα προγραμματίζεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι, να διαβάσει διάλεξη στην Ατλαντική Λέσχη της Σόφιας.

    [10] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΟ VMRO ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:18 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 21/02/1999 (MΠΕ - του Ηλία Κοστόφ) Πολιτική λέσχη θα ιδρύσει το βουλγαρικό VMRO, ούτως ώστε να μετάσχει εντελώς νόμιμα στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας, αλλά δεν πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα. Σ΄αυτήν την ανακοίνωση προέβη στον ιδιωτικό βουλγαρικό ραδιοφωνικό σταθμό "Darik" ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ηγέτης του βουλγαρικού VMRΟ.

    ΄Οπως σημειώνει η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, το VMRO είναι καταγραμμένη βάσει του Νόμου για τα πρόσωπα και την οικογένεια.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνοφ, η Βουλγαρία έχει ανάγκη από κυβέρνηση πολυκομματικού συνασπισμού με βάση περισσότερα εθνικά υπεύθυνες πολιτικές παρατάξεις.

    Τέλος, ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ πογράμμισε ότι το VMRO υποστηρίζει το 90 τοις εκατό των προτάσεων της κυβερνούσας ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων και επιδοκιμάζει την υπογραφή της κοινής διακήρυξης που αναμένεται να υπογραφεί αύριο στη Σόφια μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

    [11] ΤΟ ΔΝΤ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ 72 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:18 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 21/02/1999 (MΠΕ - του Ηλία Κοστόφ) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνέστησε στη Βουλγαρία να κλείσει τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις στη χώρα το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου φέτος. Αυτό κατέστη σαφές χθες στην Ουάσιγκτον, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την χορήγηση της τρίτης δόσης ύψους 72 εκατ. δολαρίων του δανείου που προβλέπεται για τη Βουλγαρία στα πλαίσια της υπογεγραμμένης τριετούς συμφωνίας μεταξύ της Σόφιας και του ΔΝΤ.

    ΄Οπως γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "Τρούντ" της Σόφιας, στο ΔΝΤ ανησυχούν από το γεγονός ότι οι μισθοί στις ζημιογόνες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία αυξάνονται γρηγορότερα από το προβλεπόμενο.

    Τονίζεται ότι οι διευθυντές του ΔΝΤ έδωσαν καλή εκτίμηση για την εκπλήρωση του προγράμματος της κυβέρνησης που αναφέρεται στην τριετή συμφωνία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες τριβές ανάμεσα στους διευθυντές του ΔΝΤ προκάλεσε ο τρόπος, με τον οποίο η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ορισμένους από τους διευθυντές, ένα μέρος των εσόδων αυτών η Σόφια πρέπει να εξυπηρετήσει το εξωτερικό και το εσωτερικό χρέος της χώρας.

    Επισημαίνεται ακόμη όμως ότι οι περισσότεροι από τους διευθυντές ήταν της γνώμης, ότι τα έσοδα πρέπει να επενδυθούν στην υλοποίηση των σχεδίων της υποδομής στη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Νόμου για τον δημόσιο προϋπολογισμό για το 1999 οι αναμενόμενες εισπράξεις από την αποκρατικοποίηση στη Βουλγαρία θα ανέλθουν σε περίπου 280 εκατ. δολάρια.

    [12] ΚΟΣΤΟΦ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 21/02/1999 (MΠΕ - του Ηλία Κοστόφ) Με την κοινή βουλγαρο-σκοπιανή διακήρυξη, η οποία πρόκειται να υπογραφεί αύριο στη Σόφια, αναγνωρίζονται τα συνταγματικά δεδομένα, δηλώνει σε συνέντευξη προς τις Σκοπιανές Ραδιοφωνία και Τηλεόραση των Σκοπίων ο πρωυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ. Ο ίδιος σχολίασε δηλώσεις του ηγέτη του βουλγαρικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, για να εξηγήσει τη φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία θα υπογραφεί η κοινή διακήρυξη μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

    ΄Οπως σημειώνει ο βουλγαρικός Τύπος, ο κ. Κόστοφ έχει διευκρινίσει ότι η εν λόγω διακήρυξη θα υπογραφεί στις επίσημες γλώσσες των δύο κρατών – στη μακεδονική γλώσσα βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και στη βουλγαρική γλώσσα βάσει του Συντάγματος της Βουλγαρίας. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ υπογράμμισε επίσης ότι αυτό, για το οποίο θα συμφωνήσουν τώρα η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ είναι το ίδιο, για το οποίο η κυβέρνηση του Τσερβένκοβσκι συμφώνησε με την Ελλάδα. Η φόρμουλα είναι η ίδια, ακόμη και νομίζω ότι είναι καλύτερη, πρόσθεσε ο Ιβάν Κόστοφ.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, η βασική αιτία για τη στασιμότητα στις βουλγαρο-σκοπιανές σχέσεις είναι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στη συνέντευξή του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι δύο φορές υπήρχε δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

    Καταλήγοντας ο Ιβαν Κόστοφ δήλωσε ότι η υπογραφή της κοινής διακήρυξης και ορισμένων άλλων συμφωνιών τώρα στη Σόφια αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για τη διέξοδο των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ από τη στασιμότητα.

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 10:56 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 21/02/1999 (MΠΕ - του Ηλία Κοστόφ) Οι ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουϊγιέ που συνεχίσθηκαν και μετά την λήξη του τελεσίγραφου στις 11 ή ώρα (τοπικής ώρας) χθες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων της Σόφιας.

    "Δράμα στο Ραμπουϊγιε μετά το τελεσίγραφο", αναφέρει στον τίτλο του κύριου άρθρου της η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια", δίνοντας λεπτομέρειες για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για να πεισθούν οι δύο εμπλεκόμενες στη σύγκρουση πλευρές να υπογράψουν το πακέτο εγγράφων.

    Υπό τον τίτλο: "Ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο αναβλήθηκε έως την Τρίτη", η "Σταντάρτ" τονίζει την κατηγορηματική θέση των ΗΠΑ ότι το πολιτικό και το στρατιωτικό μέρος της συναλλαγής είναι αδιαίρετα. Οι εφημερίδες της Σόφιας ενημερώνουν ότι εντός 1-2 ημερών το ΝΑΤΟ είτε θα αναλάβει αεροπορικές επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο, είτε θα στείλει στρατιωτικές μονάδες στη σερβική επαρχία.

    Υπό τον τίτλο: "Ρώσοι αρχίζουν μάχες για το Κοσσυφοπέδιο;", η "24 ώρες" δίνει έμφαση στη θέση της Ρωσίας, παραθέτοντας τα λόγια βουλευτή της ρωσικής Δούμας, σύμφωνα με τον οποίο "Ρώσοι αξιωματικοί ετοιμάζονται να χτυπήσουν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία στη Μεσόγειο". Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει ολόκληρη σελίδα, αφιερωμένη στις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτυχές της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Από την πλευρά της η "Τρούντ" ενημερώνει πρωτοσέλιδα ότι "περιμένοντας την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών δυτικοί διπλωμάτες από χθές έχουν εγκαταλείψει το Βελιγράδι".

    Στο σύνολό τους οι κυριακάτικες εφημερίδες της Σόφιας αναφέρονται στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι, που αρχίζει σήμερα στη Βουλγαρία. Η "Τρούντ" τον αποκαλεί "Ο αντάρτης που αλλάζει την ΠΓΔΜ". Η ίδια εφημερίδα δίνει και εκτενείς λεπτομέρειες για το δρόμο του στην πολιτική. Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει μια από τις σκοτεινές σελίδες των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα την ημερομηνία αυτή, σήμερα, ωστόσο πρίν από 52 χρόνια ορισμένοι Βούλγαροι δικάσθηκαν στην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με κατηγορίες ότι έχουν προσπαθήσει να διοργανώσουν και να αποκαταστήσουν την ονομαζόμενη τότε "Μακάβρια τρομοκρατική οργάνωση του Βάντσο Μιχαϊλοφ".

    Στις σύγχρονες σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ είναι αφιερωμένο το σχόλιο της "Ντεμοκράτσια". Η λογική μας υπαγορεύει ότι με το άνοιγμα προς εντονότερες επαφές μεταξύ των δύο κρατών θα πέσουν οι φραγμοί που εμφανίσθηκαν επί τα χρόνια, καθώς επίσης και πολλά ψέματα που είχαν ώς στόχο τον διαχωρισμό των δύο λαών, γράφει ο αρθρογράφος Ατανάς Σβίλενοφ. Η "24 ώρες" παραθέτει τα λόγια του πρωθυουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος σε συνέντευξη προς τα Σκοπιανά ηλεκτρονικά ΜΜΕ δήλωσε ότι "Μας περιμένει πολύ δουλειά με τα Σκόπια".

    Η "Τρούντ" ανακοινώνει ότι οι διευθυντές του ΔΝΤ έχουν εγκρίνει χθες την χορήγηση της τρίτης δόσης ύψους 72 εκατ. δολαρίων του δανείου που προβλέπεται για τη Βουλγαρία.

    Στην "24 ώρες" ο καθηγητής Σβετοσλάφ Σταύρεφ γράφει ανάλυση για την τιμή της εργασίας στη Βουλγαρία. Συγκρίνοντας το επίπεδο των μισθών στη Βουλγαρία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο καθηγητής Σταύρεφ αποδείχνει πως η τιμή του Βούλγαρου μειώνεται. Κατά την άποψή του, η αιτία ωφείλεται στο χάος στη διακυβέρνηση, καθώς και στις συμβουλές από το εξωτερικό.

    Οι εφημερίδες της Σόφιας εξακολουθούν να παρακολουθούν την τύχη των συλληφθέντων Βούλγαρων γιατρών στη Λιβύη. "Δεν επιτρέπουν στους Βούλγαρους διπλωμάτες να επισκεφθούν τους γιατρούς μας στη Λιβύη", ανακοινώνει η "24 ώρες". Σύμφωνα με την "Τρούντ", Βούλγαροι διπλωμάτες συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης. Η "Ντεμοκράτσια" υπενθυμίζει ότι η απόλυση ενός πρεσβευτή είναι το μέχρι τώρα αποτέλεσμα από το δράμα στη Λιβύη.

    [14] ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ

    Καταχωρήθηκε: 10:28 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 21/02/1999 (MΠΕ) Φτάνει σήμερα στη Σόφια, για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και με την επίσκεψη αυτή, αναμένεται ότι θα τεθεί τέρμα στη γλωσσική διαμάχη που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση στα Σκόπια και ιδιαίτερα η Σοσιαλδημοκρατική ΄Ενωση του πρώην πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι κατηγορεί την κυβέρνηση για "μυστική διπλωματία" με τη Βουλγαρία. Σημειώνοντας ότι μέσω της κοινής διακήρυξης, η κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι ουσιαστικά βοηθάει τη Βουλγαρία να συνεχίσει τους ισχυρισμούς της για μη ύπαρξη γλωσσικού προβλήματος.

    Σε δήλωσή του στην ραδιοτηλεόραση της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ δήλωσε ότι με την κοινή διακήρυξη που πρόκειται να υπογραφεί τη Δευτέρα, θα λυθεί η γλωσσική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά τη "στροφή" της Βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να αναγνωρίσει την αποκαλούμενη "μακεδονική γλώσσα", την οποία μέχρι τώρα θεωρούσε ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας.

    Η διακήρυξη, θα υπογραφεί στη βουλγαρική και τη "μακεδονική" γλώσσα. Προκειμένου δε να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εφευρέθηκε η εκδοχή ότι η υπογραφή θα γίνει " στη γλώσσα που προβλέπει το σύνταγμα της κάθε χώρας".

    Κατά τη γνώμη του βούλγαρου πρωθυπουργού, βασική αιτία για την μέχρι τώρα στασιμότητα στις βουλγαροσκοπιανές σχέσεις, ήταν η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για να προσθέσει ότι η υπογραφή την επόμενη εβδομάδα και μερικών άλλων συμφωνιών, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στη διαδικασία βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ότι η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ στο άμεσο μέλλον θα έχουν συμφωνία φιλίας. Προσθέτοντας ότι τα δύο κράτη ελπίζουν να αναπτύξουν αμοιβαίες σχέσεις επτά χρόνια μετά την αναγνώριση από τη Βουλγαρία της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

    [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

    [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 11:07 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 21/02/1999 (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ) Τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις εφημερίδες είναι η υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και οι επιπτώσεις που θα έχει στο Κυπριακό, διάφορα κομματικά και εργατικά θέματα, καθώς και η αναγκαιότητα για αγορά νέων ραντάρ.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Εκτεθειμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τις δηλώσεις λαϊκισμού για τα διαβατήρια του Οτσαλάν", γράφει ότι ο συναγωνισμός λαϊκισμού για το ποιός θα έδινε περισσότερα διαβατήρια στον Οτσαλάν, αποτέλεσε όπλο στα χέρια του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Γράφει, επίσης, ότι στο σχέδιο δράσης που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνονται και νέα κριτήρια για εγγραφή και λειτουργία ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Διαρροές από ΔΗΚΟ προς ΔΗΣΥ", γράφει ότι οι διαρροές από το ΔΗΚΟ συνεχίζονται με πασιφανή πλέον την αποψίλωση του κόμματος από τα κεντροδεξιά στελέχη, τα οποία προσχωρούν, η πλειοψηφία στο ΔΗΣΥ και σημαντικοί αριθμοί στο ΚΕΑ. Γράφει, επίσης, ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας θα

    δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αλυσίδα από αίθουσες κινηματογράφου.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Βρετανικό τελεσίγραφο νέας Ζυρίχης", γράφει ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Βρετανίας για τη λύση του προβλήματος, επί του οποίου έχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη άποψη. Γράφει, επίσης, ότι αποφάσεις για ριζοσπαστικές αλλαγές στη δομή της ηγετικής κλίμακας

    του ΔΗΣΥ θα κληθεί να λάβει το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, που

    θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 6 και 7 Μαρτίου.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ξεγύμνωμα Σημίτη", αναφέρεται στην υπόθεση Οτσαλάν και γράφει ότι ο Κούρδος ηγέτης εξουσιοδότησε το δικηγόρο του να ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, αλλά ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Κώστας Γείτονας, αρνήθηκε να παραλάβει το έγγραφο. Γράφει, επίσης, ότι τα νέα για τον ανδρικό πληθυσμό είναι απογοητευτικά, αφού δεν έχει ακόμη εγκριθεί η τιμή πώλησης του

    Βιάγκρα και γι' αυτό η κυκλοφορία του στην Κύπρο θα καθυστερήσει.

    Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Εμβολίζει τώρα κάθε προοπτική ο Ντενκτάς", γράφει ότι η τουρκική πλευρά, οχυρωμένη πίσω από την υπόθεση του Οτσαλάν, επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρεμβάλει εμπόδια και να εξουδετερώσει κάθε προοπτική προόδου στο Κυπριακό. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας

    Τάξης Νίκου Κόση, ότι η αγορά τεσσάρων ραντάρ για τις ανάγκες της Αστυνομίας αποτελεί άμεση αναγκαιότητα.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Υπουργικό σεκόντο στον κ. Λόρδο", γράφει ότι εκπρόσωπος της ΠΕΟ εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση εναντίον των Συνδέσμων Ξενοδόχων, των κυβερνώντων και των εμπλεκομένων Υπουργών στις απεργίες στα ξενοδοχεία, αφού, όπως είπε, με τη στάση τους βοηθούν τον κ. Λόρδο και του προσφέρουν "γη και ύδωρ" για συνέχιση των αντεργατικών ενεργειών του. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε τον ΟΗΕ να χαλιναγωγήσει τους πολεμοχαρείς πλανητάρχες προτού

    ανάψουν μια νέα φωτιά στην καρδιά των Βαλκανίων.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ανάμεσα στους εορτασμούς για τη νέα χιλιετία, προγραμματίζεται και η εξαφάνιση της Πέτρας του Ρωμιού από τον πασίγνωστο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία πρόκειται να λάβει επιπρόσθετα μέτρα αύριο Δευτέρα, λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης δυστυχημάτων, κατά τη μαζική έξοδο του λαού προς την ύπαιθρο.

    [ΣΤ] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [16] ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Καταχωρήθηκε: 10:13 Ώρα Ελλάδος
    Αγκυρα, 21/02/1999 (MΠΕ) Συνεχίζεται η ανάκριση, στο απομονωμένο και στρατοκρατούμενο νησί Ιμραλί, του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, κατ΄αντιπαράθεση με τον πρώην υπ΄ αριθμόν δύο του ΡΚΚ Σιμντίμ Σάκι.Περιμένοντας την έναρξη της δίκης η εφημερίδα "Χουριέτ" υποστηρίζει ότι την ερχόμενη Τρίτη ο Οτζαλάν θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου όπου θα του απαγγελθεί η κατηγορία για εσχάτη προδοσία. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο και η απόφαση να εκδοθεί τον Μάϊο.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμένεται ότι το δικαστήριο θα ορίσει το ίδιο τους δικηγόρους που θα υπερασπιστούν τον Οτζαλάν, απορρίπτοντας το αίτημα για την επιλογή δικηγόρων από τον ίδιο τον Κούρδο ηγέτη. Οι διορισμένοι αυτοί συνήγοροι, θα πληρωθούν από το τουρκικό κράτος. Ετσι αυξάνονται οι αμφιβολίες για τον αν η δίκη θα είναι δίκαιη η απλά μία φαρσοκωμωδία.

    Ενώ η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζει τη δίκη κατά του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος ανακρίνεται χωρίς την παρουσία συνηγόρων από ειδικούς ανακριτές της ασφάλειας, των μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και των ενόπλων δυνάμεων, συνεχίζονται οι συλλήψεις οπαδών του σε ολόκληρη την Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό, από την ημέρα της μεταφοράς του Οτζαλάν στην Τουρκία, έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000 Κούρδοι. Τα ξημερώματα η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβε άλλους δεκαπέντε διαδηλωτές οι οποίοι επετέθησαν με βόμβες μολότωφ σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Στόχος των επιθέσεων αυτών, είχαν γίνει χτες και τα γραφεία του "Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς" του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν στα πόδια τους διαδηλωτές, οι οποίοι όταν συλληφθούν, όπως έδειξε και η τουρκική τηλεόραση, μεταφέρονται στα αστυνομικά τμήματα με δεμένα τα μάτια, για να μην μπορούν να βλέπουν τα πρόσωπα των αστυνομικών οργάνων που τους ξυλοκοπούν κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους.

    Στο μεταξύ, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας και προς αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων, επιβάτες αστυνομικοί θα συνοδεύουν εφεξής τα αστικά λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι.

    Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, έκανε χτες νέα έκκληση στα μέλη του ΡΚΚ να κατέβουν από τα βουνά, να παραδώσουν τα όπλα και να εκμεταλλευθούν το νόμο περί "μεταμέλειας". Τους πρότεινε ακόμη επαγγελματική εκπαίδευση και βοήθεια για την ανεύρεση θέσεων εργασίας.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σκληρή ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει πρώτα να αποκηρύξουν την υποστήριξη που παρέχουν στην τρομοκρατία και μετά να λογοδοτήσουν στη διεθνή κοινότητα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Sunday, 21 February 1999 - 21:40:17 UTC