Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
  • [02] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΜΕ ΤΣΟΒΟΛΑ, ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • [06] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
  • [07] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [08] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [09] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ "Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"
  • [10] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ 2004
  • [12] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΣΤΙΣ 3.323,69 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ
  • [14] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞ.ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
  • [16] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΑΤΣΑΚ
  • [17] ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΞ.ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [18] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [19] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [20] "ΜΙΛΛΙΕΤ": ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S300

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Δημήτρη Αποστολάκη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση είχε στόχο την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, στην οποία θα συζητηθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα ενημερωθούν για τα θέματα της προμήθειας νέων lawgtij~m αεροσκαφών και συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας.

    [02] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Υγείας Λ. Παπαδήμα, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο, Μακεδονίας-Θράκης Γ. Μαγκριώτη και τους υφυπουργούς Γ. Πασχαλίδη, Γ. Φλωρίδη, Χρ. Πάχτα, Γ. Ανθόπουλο και Φ. Ιωαννίδη.

    Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα πάει στις Σέρρες και το πρόγραμμα του περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο νοσοκομείο (11π.μ), ομιλία στην αίθουσα του κινηματογράφου "Αστέρια" (11.30' π.μ.), επίσκεψη στη Νέα Ζίχνη, συνάντηση με φορείς, το νομάρχη και 22 δημάρχους στη νομαρχία (5μμ.-7.30' μ.μ.) και δείπνο στις 9 το βράδυ. Την Κυριακή (10.15' π.μ.) θα επισκεφθεί τη λίμνη της Δοιράνης και στη συνέχεια τη βιομηχανική περιοχή Κιλκίς. Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του Κιλκίς. Ακολούθως θα επισκεφθεί το δήμο και τη νομαρχία, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων και θα επισκεφθεί το φράγμα μεταλλείου και τη Γουμένισσα.

    Το βράδυ της Κυριακής θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου θα διανυκτερεύσει και στις 10.35' το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου". Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή Μέγαρο Μουσικής και στις 2 μ.μ. θα παρακαθισει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Την εκπόνηση μελετών για το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα θα αναθέσει το υπουργείο Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αξιόλογους οίκους του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα του κοινωνικού διαλόγου. Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2000. Σημείωσε εξάλλου πως οι όποιες αλλαγές γίνουν θα ισχύσουν μετά το 2001.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Εκκληση προς όλα τα στελέχη του Κινήματος να πάρει τέλος η ιστορία διασυρμού του ΠΑΣΟΚ και να πάνε όλοι μαζί σε ένα συνέδριο ενωτικό στο οποίο θα συζητηθούν τα προβλήματα του λαού και του τόπου και θα δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο αριθμός των μελών του Κόμματος που ha λάβει μέρος στο συνέδριο του Μαρτίου είναι 214.890 έναντι 155.000 που ήταν στο προηγούμενο συνέδριο. Την αύξηση αυτή την χαρακτήρισε φυσιολογική και πρόσθεσε ότι όταν κινδυνεύει η παράταξη συσπειρώνονται οι δημοκράτες.

    Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στον αριθμό ενστάσεων είπε ότι υπήρχε πρόβλημα με 7.800 περιπτώσεις εγγραφών νέων μελών ή ανανεώσεις, εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεκτές οι 5.000 ενστάσεις, δηλαδή θα συμμετέχουν στο κόμμα 5.000 άτομα και 2.800 έχουν απορριφθεί, δηλαδή δε θα συμμετέχουν στις κομματικές διαδικασίες.

    Οι αποφάσεις αυτές, όπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, έχουν χαρακτήρα από ομόφωνο έως πλειοψηφικό ανάλογα με την περίπτωση.

    [05] ΜΕ ΤΣΟΒΟΛΑ, ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Μία νέα περίοδο συνεργασίας της ελληνικής πολιτείας και της γενέτειρας γενικότερα, με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, εγκαινιάσθηκε στις υψηλού επιπέδου συνομιλίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τους υπουργούς Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Oι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε ιδιαίτερα φιλική κι εγκάρδια ατμόσφαιρα, η οποία προοιωνίζει μιά καινούργια φάση στις σχέσεις Σπυρίδωνα-Ελλάδας. Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ακρόπολη.

    Ακολουθεί , με βάση το πρόγραμμα επίσκεψη στο Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο και αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του κ. Σπυρίδωνα, ενώ το απόγευμα ο προκαθήμενος της ελληνοαμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε " το κλίμα της "ασυνήθιστης" ειλικρίνειας", που επικράτησε σε αυτή τη συνάντηση. " Η ανταλλαγή των σκέψεων και των απόψεων ήταν χρήσιμη και θα έλεγα μάλιστα και αναγκαία, για να ολοκληρωθεί η εικόνα της ενημέρωσης , που χρειάζεται η ομογένειά μας , για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της ιδιαίτερης αποστολής της, στην υποστήριξη και προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού".

    Από την πλευρά του ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε "την πολλαπλή προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και δεσμεύτηκα στην προγραμματισμένη επίσκεψή μου στην Αμερική να επισκεφθώ , όπως άλλωστε είναι και υποχρέωσή μου , και εκεί τον Αρχιεπίσκοπο, για να συνεχίσουμε το διάλογο, αφού θα έχουμε και περισσότερο χρόνο".

    [06] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

    Mε θετικά σχόλια στο σύνολο τους, συνεντεύξεις και ολόσελιδες αναφορές, καταγράφει ο ελληνικός Τύπος, την πρώτη μέρα επίσκεψης στην ελληνική πρωτεύουσα, του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του κ. Σπυρίδωνα στη Βουλή των Ελλήνων. Να σημειωθεί δε, ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προκαθήμενου της Oρθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πρώτα θέματα των ειδήσεων, τόσο στους ραδιοφωνικούς όσο και στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, σε μια ολοσέλιδη συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΕΞOΥΣΙΑ", με τίτλο: "Για τις καρέκλες ενδιαφέρονται οι επικριτές μου, απαντά στον Ιάκωβο, χωρίς να τον κατονομάζει" τονίζει, "ότι θα ήταν ανακριβές να διακρίνει κανείς την ομογένεια σε επικριτές και υπερασπιστές. Και αν για κάποια άδηλη σκοπιμότητα πρέπει να γίνει η διάκριση αυτή, τότε θα ήταν ορθό να λεχθεί ότι από τη μια μεριά υπάρχουν επικριτές, ελάχιστοι όμως, και από την άλλη υπάρχουν τα εκατομμύρια των φιλήσυχων πιστών". Και προσθέτει: "Στην πραγματικότητα όμως, αποτελούμε όλοι μαζί μια οικογένεια, μέσα στην οποία υπάρχουν, όπως είναι φυσιλογικό και ορισμένοι που διαφωνούν ως προς τις επιλογές της Ιεράς Αρχιεποσκοπής".

    Στον πρόλογο της συνέντευξης, υπογραμμίζεται ότι:" Εμμεσες βολές κατά του περιβάλλοντος του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου εξαπολύει" μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην ''ΕΞOΥΣΙΑ'' ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Μιλώντας για ανθρώπους που έχασαν τα οφίκιά τους, ο Σπυρίδωνας δηλώνει οτι τα όποια προβλήματα παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στην ομογένεια δημιουργούνται απο συγκεκριμένους ανθρώπους,επειδή ,όπως τονίζει,"δεν διαδραματίζουν τό ρόλο που θα ήθελαν στο χώρο της Εκκλησίας"."Oι Αρχιεπίσκοποι έρχονται και παρέρχονται " τονίζει ο Σπυρίδωνας, για να προσθέσει οτι εκείνο που προέχει είναι η συνέχιση του έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής".

    Το ''ΕΘΝOΣ'', με κύριο τίτλο , "Συνεργασία Εκκλησιών" σημειώνει, ότι "τις βάσεις για μια περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις Εκκλησίες που εκπροσωπούν, έβαλαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών κ. Χριστόδουλος και Αμερικής κ. Σπυρίδων. Ενα απο τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση των δύο Αρχεπισκόπων, οι οποίοι είναι και παλιοί γνώριμοι, ήταν αυτό της ανταλλαγής επισκέψεων νέων και απο τις δύο πλευρές". Σε ρεπορτάζ του κοινοβουλευτικού συντάκτη της εφημερίδας Παναγιώτη Σιάνη, αναφέρεται ότι "παρά το γεγονός ότι ο κ. Σπυρίδων τόνισε (σ.σ. στην Επιτροπή Oρθοδοξίας της Βουλής) ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον Ιάκωβο, που βρίσκονται στο επίπεδο "υιού προς πνευματικο πατέρα, απέδωσε τη σχετική φιλολογία σε συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων μέσα στην Oμόγενεια, που έχουν πρόσβαση στα Μέσα Ενημέρωσης".

    Η ''ΑΥΡΙΑΝΗ'' υπογραμμίζει τη φράση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος ότι "η ενότητα είναι αρραγής" και προσθέτει οτι "με τη φράση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος διέψευσε τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν πρόβλημα ενότητας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία των ΗΠΑ. Κατά την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Oρθοδοξίας και Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής,ο κ. Σπυρίδων απέδωσε το θόρυβο που δημιουργείται σε συγκεκριμένο αριθμό προσώπων, χωρίς απήχηση στον κόσμο.Αίσθηση, ωστόσο προκάλεσε το cecom|r οτι άφησε αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνήσεων για την εν γένει στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ".

    H ''AΚΡOΠOΛΙΣ'', με τον τίτλο, "θεμελίωσαν τη γέφυρα μεταξύ Ελληνικής και Αμερικανικής Εκκλησίας", επισημαίνει, ότι η συνάντηση των αρχιεπισκόπων Χριστόδουλου και Σπυρίδωνα, "διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα". "Oι δύο άνδρες" γράφει ο συντάκτης Ανδρέας Λουδάρος, "είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για μισή περίπου ώρα και όπως αμφότεροι δήλωσαν, ασχολήθηκαν με θέματα κοινού ενδιαφέροντος δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη νεολαία".

    Mε τον τίτλο: "Η Αμερική και ο κόσμος χρειάζονται την Oρθοδοξία", η εφημερίδα ''ΑΘΗΝΑΙΚΗ'' και ο συντάκτης Διονύσης Μακρής, καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις επαφές της πρώτης ημέρας του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του κ. Σπυρίδωνα στην Βουλή των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας την δήλωση ότι "αν και η απόσταση του ωκεανού χωρίζει τις ηπείρους μας, ήλθαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι εμείς δεν θα χωρισθούμε ποτέ".

    O ''AΔΕΣΜΕΥΤOΣ ΤΥΠOΣ'', ( Μήτση ), με τον τίτλο: "Σπυρίδων: Διαφωνίες σε πλαίσιο δημοκρατίας", επισημαίνει τα κύρια σημεία από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου στη Βουλή και τονίζει ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Σπυρίδωνα είναι από την πρώτη μέρα φορτωμένο.

    O ''ΑΔΕΣΜΕΥΤOΣ ΤΥΠOΣ'' (Ρίζου), σε ρεπορτάζ του Φώτη Νάκου, τονίζει "ότι πρόθυμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στην αμερικανική πολιτική ηγεσία, παρουσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων". Και συνεχίζει με τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου, για το ίδιο θέμα:"Αλλωστε, για αυτό ιδρύσαμε και γραφείο κοντά στο Λευκό Oίκο".

    O ''ΕΛΕΥΘΕΡOΣ ΤΥΠOΣ'', με τον τίτλο, "Oλα καλά" τα βρίσκει ο Σπυρίδων", σημειώνει σε ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαθανασόπουλου, "ότι τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Oρθοδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ αναγνώρισε χθές, πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Σπυρίδων. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δυσκολίες αυτές θα ξεπεραστούν και θα επικρατήσει η ενότητα όχι μόνον μεταξύ των Ελλήνων αλλά και όλων των Oρθόδοξων".

    H ''EΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ'', στο ρεπορτάζ του Γιώργου Βασιλείου και με τίτλο: "Μόνο οι...νεκροί δεν έχουν προβλήματα" τονίζει ότι "μ'αυτά τα λόγια ο Αρχειπίσκοπος Αμερικής έστειλε μια ηχηρή απάντηση πρός όλους εκείνους οι οποίοι υπονομεύουν το έργο του στην μακρινή ήπειρο".

    ''ΤΑ ΝΕΑ'' γράφουν οτι "παραινέσεις για συνετή στάση στα εθνικά θέματα, αλλά και υπαινιγμούς για τον Ιάκωβο άφησε οΑρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Βουλής, η οποία κατακλύστηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων, ο Σπυρίδων έγινε δεκτός λιτά και χωρίς "στρωμένα κόκκινα χαλιά" στην είσοδο, όπως συνηθίζεται σε υποδοχές επισήμων προσώπων".

    Τέλος, η ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' και ο συντάκτης Γρηγόρης Καλοκαιρινός, αναφέρουν ότι: "Σε βοήθεια από την Αθήνα ελπίζει ο κ. Σπυρίδων" . Προσθέτουν δε, "πως με την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον ομογενειακό χώρο, βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, επίσημα pqosjejkgl]mor της κυβερνήσεως". Και συνεχίζει: " Ως γνωστόν ο νέος προκαθήμενος της ελληνορθοδοξίας στις ΗΠΑ, κατηγορείται από κληρικούς και ομογενείς ότι με τον τρόπο που διοικεί διχάζει τον ελληνισμό της Αμερικής, ενώ οι πέντε Μητροπολίτες της επαρχίας του, έχουν προσάψει στον ηγέτη τους τη διάθεση της αντισυνοδικής συμπεριφοράς".

    [07] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Επιφυλάξεις και προβληματισμό για ορισμένες δημοσκοπήσεις εξέφρασε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, που ζήτησε να καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις.

    Ο κ. Ρέππας αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα με ορισμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων. Παρατήρησε ότι μερικές φορές τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων "μακιγιάρονται" και σημείωσε ότι τα προβλήματα των πολιτικών κομμάτων δεν θα τα λύσουν οι δημοσκοπήσεις αλλά μόνα τα κόμματα.

    Επισήμανε ότι πρέπει να τεθούν προδιαγραφές για ζητήματα διαφάνειας και για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εταιρίες, αλλά πρόσθεσε πως σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χειραγωγήσει ή να κατευθύνει τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Γι αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει διάλογο με το φορέα που εκπροσωπεί τις εταιρίες και θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, εφόσον ολοκληρωθεί ο διάλογος και αφού συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

    [08] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Διήμερη επίσκεψη στο νομό Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων του νομού και θα μιλήσει στις 6:30 το απόγευμα σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών στο κλειστό γυμναστήριο Πολυγύρου.

    [09] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ "Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"

    Σεμινάριο πολιτικής επικοινωνίας για συνδικαλιστικά στελέχη διοργανώνει μεθαύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Στο σεμινάριο θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Αντώνης Λιβάνιος. Ειδικοί επιστήμονες και επικοινωνιολόγοι, θα αναπτύξουν θεματικές ενότητες που αφορούν την πολιτική στρατηγική, τις τεχνικές της συνέντευξης και του δημόσιου διαλόγου, καθώς επίσης και την μεθοδολογία μιας επιτυχημένης ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εμφάνισης.

    [10] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τα τρακτέρ θα βγάλουν σήμερα στους δρόμους και οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης. Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές δεν θα στήσουν μπλόκα. Στο μεταξύ τα μέλη της πανθεσσαλικής επιτροπής αναμένουν την επίσημη απάντηση του υπουργού Γεωργίας στο αίτημα τους για απευθείας συνάντηση αύριο προκειμένου να διευκρινιστούν οι εξαγγελίες σχετικά με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Τα τρακτέρ παραμένουν κατά μήκος του εθνικού δρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Βιοκαρπέτ χωρίς να εμποδίζουν την jujkovoq_a.

    [11] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ 2004

    Aμέσως μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή -πιθανώς το Μάρτιο- μπορούν να αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης, διαβεβαίωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Λαλιώτης και επανέλαβε ότι το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το 2004.

    Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για την παρουσίαση του έργου, ο κ.Λαλιώτης διευκρίνισε, άλλωστε, ότι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ εντάσσεται και η έναρξη των προμελετών για την επέκταση του δικτύου του μετρό προς τις δυτικές και τις ανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

    Παρουσιάζοντας τη σύμβαση παραχώρησης του έργου, ο κ.Λαλιώτης τη χαρακτήρισε ως "αποστομωτική απάντηση σε όσους κινδυνολογούσαν τους τελευταίους μήνες". Τόνισε ότι οι κύκλοι που πρόβαλαν αντεγκλήσεις υπηρετούσαν ιδιοτελή συμφέροντα και προειδοποίησε ότι ματαιοπονούν όσοι ευελπιστούν να "μπλοκάρουν" εκ νέου το έργο.

    Οπως είπε, η σύμβαση που υπεγράφη την Παρασκευή είναι εθνικά συμφέρουσα και στηρίζεται στη διαφάνεια και τη νομιμότητα. "Είναι τιμή μου που παρουσιάζω μια σύμβαση η οποία εμπεδώνει τον υγιή ανταγωνισμό, είναι αξιόπιστη και φερέγγυα και αποτελεί εγγύηση για τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του έργου από τις τράπεζες", υπογράμμισε ο κ.Λαλιώτης.

    Περαιτέρω διευκρίνισε ότι τα υπόλοιπα έργα υποδομών που είχαν σχεδιαστεί για τη Θεσσαλονίκη μπορούν να εξελιχθούν κανονικά, αφού το μετρό δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στην πορεία εκτέλεσής τους. Οσον αφορά την "αναστάτωση" που ενδέχεται να δημιουργήσει το νέο μέσο σταθερής τροχιάς στους κόλπους του ΟΑΣΘ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι "το μετρό δεν θα επιβάλει καμία αναδιάρθρωση στον ΟΑΣΘ πέρα από αυτή που τον συμφέρει".

    Στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο "Μακεδονία Παλάς" για την παρουσίαση του έργου, παρευρέθηκε επίσης ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα αρχίσει εντός του 1999 και θα ολοκληρωθεί "στην ώρα του, γιατί η σύμβαση είναι τέτοια που δεσμεύει για την έγκαιρη παράδοση του έργου".

    Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριοι Παπαδόπουλος και Παπαγεωργόπουλος, καθώς επίσης και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Μπερνάρ Κεσεντιάν. Η ανάδοχος κοινοπραξία "Θεσσαλονίκη Μετρό" εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον Πιερ Γκουαρό, στέλεχος του γαλλοκαναδικού ομίλου "Bouygues".

    Οπως γνωστοποιήθηκε από τους ομιλητές, το δίκτυο του μετρό Θεσσαλονίκης θα εκτείνεται σε μήκος 9,789 χιλιομέτρων και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 18.000 επιβατών ανά κατεύθυνση και ανά ώρα.

    Μεταξύ του νέου σιδηροδρομικού σταθμού -από όπου θα ξεκινάει το δίκτυο- και του Ντεπώ (αμαξοστάσιο-συνεργεία) θα μεσολαβούν 12 σταθμοί. Ειδικότερα, το μετρό θα σταθμεύει στην Πλατεία Δημοκρατίας,στις οδούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, στο Συντριβάνι και στο Πανεπιστήμιο, στην Παπάφη, στον Ευκλείδη, στη Φλέμινγκ, στην Αναλήψεως, στη Βούλγαρη και στη Νέα Ελβετία

    Από τη στιγμή που το μετρό θα μπει στις ράγες, η Θεσσαλονίκη αναμένεται να απολαύσει πολλαπλά οφέλη. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα περιοριστεί, ενώ ο χρόνος μετακίνησης των επιβατών θα μειωθεί κατά 35%-50%, αφού το "μποτιλιάρισμα" θα αποτελέσει παρελθόν. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι το μετρό καταναλώνει λιγότερα καύσιμα από ό, τι το λεωφορείο ή τα Ι.Χ. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αφού 1000 άτομα θα προσληφθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και 200-250 κατά τη λειτουργία του. Περαιτέρω, χιλιάδες άτομα εκτιμάται ότι θα βρουν απασχόληση στις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής που θα στηρίξουν την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

    Μέχρι τη στιγμή, πάντως, που το μετρό που θα αποτελέσει καθημερινή πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη, θα μεσολαβήσει διάστημα χρόνων. Επόμενο βήμα είναι τώρα η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, για να ακολουθήσει η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων της κοινοπραξίας "Θεσσαλονίκη Mετρό" με την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων και τις εμπορικές τράπεζες. Μόνο αφού υπογραφούν οι δανειακές συμβάσεις μπορούν να αρχίσουν οι κύριες εργασίες κατασκευής του έργου, διάρκειας πέντε χρόνων.

    Πάντως, για να γίνει πραγματικότητα το πιο μεγαλόπνοο έργο της σύγχρονης Θεσσαλονίκης απαιτούνται περί τα 220 δισ.δρχ. Η δαπάνη για την κατασκευή του μετρό θα καλυφθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το ελληνικό δημόσιο, που θα διαθέσει 65 δισ. και θα καταβάλει ετήσια επιδότηση ύψους 50 δισ. στο εισιτήριο.

    Ποσό ύψους 31 δισ. θα αντληθεί από τα ίδια κεφάλαια του γαλλικού ομίλου "Bouygues", που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας. Άλλα 16 δισ. υπολογίζεται να απορροφηθούν από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα υπόλοιπα χρήματα θα αναζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον όμιλο εμπορικών τραπεζών, που θα υπογράψουν τις δανειακές συμβάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία "Θεσσαλονίκη Mετρό" αποτελείται από τις εταιρίες BOUYGUES, SNC-LAVALIN, SYSTRA- SOFRETU, VIA GTI και BOUBARDIER. Παράλληλα, μέχρι στιγμής, τέσσερις ελληνικές τεχνικές εταιρίες έχουν εξαφαλίσει συμμετοχή στο έργο, μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών. Πρόκειται για τις εταιρίες ABAΞ A.E., AΛTE A.T.E., ATTI-KAT A.E. και ΘEMEΛH A.E. Α.Γ.

    [12] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΣΤΙΣ 3.323,69 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ύστερα από μία συνεδρίαση με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 3,08% και διαμορφώθηκε στις 3.323,69 μονάδες. Υψηλός ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, οι οποίες ανήλθαν στα 138,1 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 21.000 δρχ., της Ιονικής στις 17.000 δρχ., της Εμπορικής στις 34.995 δρχ., της Εργασίας στις 24.815 δρχ. και της Πίστεως στις 35.400 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας DEKTA έκλεισε στις 5.430 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.000 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.225 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 16.000 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.650 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.490 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

    Η γιουγκοσλαβική κυβερνητική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι μετά από πρόταση των συντονιστών των συνομιλιών υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ εγκρίνει τα βασικά σημεία που προτάθηκαν από την Ομάδα Επαφής, με βάση την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης για αυτοδιοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τα σημεία τα οποία αναφέροναι στη ανακοίνωση είνα: άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και επιτήρηση της ανακωχής, ειρηνική επίλυση μέσω διαλόγου, προσωρινή συμφωνία έως την επίτευξη τελικής συμφωνίας μετά από τριετή μεταβατική περίοδο, όχι μονομερείς αλλαγές στο μεταβατικό καθεστώς, εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και των γειτονικών χωρών, προστασία των δικαιωμάτων των δικαιωμάτων των εθνικών κοινοτήτων, διατήρηση της ταυτότητας, της γλώσσας και της εκπαίδευσης και ειδικά διατήρηση των θρησκευτικών θεσμών, ελεύθερες εκλογές με διαφανείς διαδικασίες στο Κοσσυφοπέδιο (δημοτικές και επαρχιακές) υπό την επιτήρηση του ΟΑΣΕ, όχι διεξαγωγή δικών για εγκληματικές ενέργειες που σχετίζονται με τη διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο (με εξαίρεση τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου), αμνηστία και αποφυλάκιση σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, διεθνή συμμετοχή πλήρης συνεργασία όλων των πλευρών για την εφαρμογή της νέας συμφωνίας. Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η γιουγκοσλαβική κυβερνητική αντιπροσωπεία είναι πεπεισμένη ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην επιτυχία της συνάντησης και κάλεσε και την αλβανική αντιπροσωπεία να υπογράψει τα παραπάνω σημεία.

    [14] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞ.ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Η υπουργός Εξωτερικών ΤΩΝ ηπα Μαντλίν Ολμπράιτ διόρισε τον μέχρι πρότινος διευθυντή του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, αρμόδιο για τις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών Τζιμ Ντόμπινς ως ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντιπάρντμεντ Τζέιμς Ρούμπιν.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρντμεντ απέφυγε να διατυπώσει εκτιμήσεις σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ, αλλά υπογράμμισε ότι παρουσία του προέδρου της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στο Ραμπουγιέ θα συμβάλει θετικά στις διαπραγματεύσεις. Κ.Γ.

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς έφθασε σήμερα στο Ραμπουγιέ όπου συναντήθηκε με τη σερβική κυβερνητική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία των Αλβανοφώνων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ, οι οποίοι έχουν έχουν την υψηλή εποπτεία των συνομιλιών.

    Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ ο κ. Μιλουτίνοβιτς θα μεταφέρει μήνυμα στους διεθνείς μεσολαβητές ότι οι συνομιλίες πρέπει να μετατοπιστούν από τα δέκα σημεία της Ομάδας Επαφής και να ασκηθούν πιέσεις στην αλβανική αντιπροσωπεία ώστε να παραιτηθούν από την αρχική θέση για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο μεταξύ στο Παρίσι μετέβη σήμερα και αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος θα συναντηθεί με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν και ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Κ.Γ.

    [16] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΑΤΣΑΚ

    Αρκετές δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ράτσακ για την ταφή των 40 συμπατριωτών τους που δολοφονήθηκαν στο χωρίο της σερβικής επαρχίας πριν ένα μήνα, σήμφωνα με αλβανικές πηγές.

    Τα πτώματα των θυμάτων παραδώθηκαν στις οικογένειές τους χθες, μετά από μεσολάβηση του ΟΑΣΕ, αφού κρατήθηκαν σε νεκροτομείο νοσοκομείου της Πρίστινα για περισσότερες από 20 μέρες.

    Στην κηδεία παρέστει επίσης ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ. Ε.Ρ.

    [17] ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΞ.ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απηύθυνε έκκληση για δημιουργία μηχανισμών ευρωπαϊκής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και για συντονισμό των διπλωματικών προσπαθειών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κοινή εξωτερική πολιτική.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Zeitung υποστηρίζει ότι η Βόννη, το Παρίσι και το Λονδίνο συζητούν τη δημιουργία νέας δομής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τονίζοντας ότι τα σχέδια αυτά δεν στοχεύουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. "Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών", υποστήριξε ο κ. Σρέντερ. Λ.Μ.

    [18] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, στην οποία περιλαμβάνονται επτά θέματα για συζήτηση, έχει ήδη αποσταλεί και αναμένονται απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης.

    "Οπως αναφέρεται στην επιστολή, σε αυτές τις συναντήσεις θα μπορούν να παρευρεθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ή και οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα θεωρήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι είναι σκόπιμο να συζητήσουν τα θέματα που παρατίθενται στην ημερήσια διάταξη," πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέφερε ακόμα ότι η επιστολή θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο. Η επιστολή, είπε ο εκπρόσωπος, θα αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες, δηλαδή θέματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θέματα οικονομίας και θέματα θεσμών.

    [19] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Το υπουγείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε ως "απαράδεκτες" τις απειλές του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, εάν το Βελιγράδι εμποδίσει τη συμφωνία ειρήνης για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βλαντιμίρ Ραχμάνιν δήλωσε ότι "οι απειλές του ΝΑΤΟ κατά της δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είναι απαράδεκτες και όλα τα είδη βίας κατά ενός κυρίαρχου κράτους που παρακάμπτουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μας ανησυχούν".

    Η διαμαρτυρία της Μόσχας ανακοινώθηκε μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Γουϊλιαμ Κόεν, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, κατά την οποία τόνισε ότι εάν ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αντιταχθεί σε μία συμφωνία, οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ παραμένουν "μεγάλη πιθανότητα". "Στο βαθμό που θα αποτελούσε εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, θα γίνει στόχος των επιθέσεων ακόμη και τώρα" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κόεν, προσθέτοντας ότι "έχει εντοπιστεί σειρά στόχων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο".

    Ο κ.Ραχμάνιν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ρωσία "ανησυχεί για τις προσπάθειες που γίνονται να συνδεθούν οι αποφάσεις της Ομάδας Επαφής με σενάριο που περιλαμβάνει τη χρήση βίας από το ΝΑΤΟ, για τον ΝΑΤΟκεντρισμό και για τις προσπάθειες μείωσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών" και τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να συγκεντρωθούμε στην εξασφάλιση μιας πολιτικής συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο", προσθέτοντας ότι "η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι θέμα που δεν έχει ακόμη εξετάσει η Ομάδα Επαφής".

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ επανέλαβε και σήμερα ότι η Μόσχα "αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε λύση που δε λαμβάνει υπόψη της την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας". Ε.Ρ.

    [20] "ΜΙΛΛΙΕΤ": ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S300

    Νέα μορφή προσδίδει στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, η απόφαση για την εγκατάστασή τους στην Κρήτη και όχι στην Κύπρο. Αυτό υπογραμμίζεται σε άρθρο του Σαμί Κοέν, στην τακτική του στήλη στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", όπου υπό τον τίτλο "Και πάλι οι S300", αναφέρεται ότι "η κρίση των S300 μεταφέρεται από την Κύπρο στο Αιγαίο. Το ζήτημα, αυτή τη φορά, προσλαμβάνει νέες διαστάσεις και μπορεί να φέρει αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα και ακόμη το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία". "Η παρούσα επιλογή", υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κοέν, "εκ πρώτης όψεως, από την σκοπιά της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Ομως, η μετατόπιση των πυραύλων στην περιοχή του Αιγαίου - αν και θα εγκατασταθούν αρκετά μακριά από τις τουρκικές ακτές - είναι και πάλι προβληματική, τόσο από την σκοπιά της ασφάλειας, όσο και από την σκοπιά της ελληνοτουρκικής ισορροπίας δυνάμεων".

    Ο Τούρκος αρθρογράφος τονίζει ότι "με την έλευση των S300 στην Κρήτη, για πρώτη φορά ρωσικά οπλικά συστήματα θα έχουν εγκατασταθεί σε εδάφη χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ. Για την εγκατάσταση των οπλικών αυτών συστημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, θα απαιτηθεί οπωσδήποτε η αποστολή εκεί ρωσικού προσωπικού, ειδικά στις αρχές. Επιπλέον τα ρωσικά ραντάρ του πυραυλικού συστήματος των S300 θα ενεργοποιηθούν σε μια περιοχή που θεωρείται ευαίσθητη για το ΝΑΤΟ". Οπως επισημαίνει ο κ. Κοέν, "αυτό που δεν κατάφερε η Μόσχα στην εποχή του "Ψυχρού Πολέμου" δηλαδή να κάνει αισθητό τον στρατιωτικό της ρόλο στο Αιγαίο, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, άνετα θα αποκτήσει τώρα, αυτήν την δυνατότητα. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα σημείο, το οποίο θα πρέπει να βάλει σε ανησυχίες το ΝΑΤΟ και ειδικά την Ουάσιγκτον - τουλάχιστον όσο και την Τουρκία. Να δούμε αυτή η ανησυχία σε τι είδους ενέργειες μπορεί να οδηγήσει προς την κατεύθυνση της Αθήνας και από την άλλη, προς την κατεύθυνση της Μόσχας".

    Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Κοέν, "το κείμενο συμφωνίας που υπέγραψαν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας και ο Ελληνοκύπριος ομόλογός του και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν στη Μόσχα, θα αποσαφηνίσουν ορισμένα ερωτηματικά που τίθενται αυτήν την στιγμή: Οι πύραυλοι θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Κρήτη ή θα αποθηκευθούν μόνο; Η τοποθεσία όπου θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι θα είναι υπό τον έλεγχο Ελλήνων ή Ελληνοκυπρίων στρατιωτών; Ποιος θα έχει την αρμοδιότητα χρησιμοποίησης αυτών; Το ρωσικό προσωπικό θα αναλάβει καθήκοντα τη βάση;".

    "Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές οι πύραυλοι θα θεωρούνται ιδιοκτησία των Ελληνοκυπρίων, όμως βάσει του "Κοινού Αμυντικού Δόγματος" η αρμοδιότητα χειρισμού του συστήματος και ο έλεγχός του, θα ανατεθεί στην Ελλάδα", προσθέτει ο κ. Κοέν, ενώ καταλήγοντας σημειώνει: "Η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί μετά την ανακοίνωση αυτών των σημαντικών λεπτομερειών. Ομως το βέβαιο είναι ότι οι S300 και μετά την "μετακόμισή τους" θα συνεχίσουν να αποτελούν ζήτημα και μάλιστα με μεγαλύτερες διαστάσεις".


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 12 February 1999 - 8:32:19 UTC