Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-14

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 14 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΑΡΣΕΝΗ ΑΠΟ Ν.Δ.
  • [02] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] Ν. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: Η Ε.Ε. ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [04] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΑΡΣΕΝΗ
  • [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ''
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [09] ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Η ΜΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ 3,51% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΝΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΤΟΡ
  • [13] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [14] ΚΡΕΣΟΝ: Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • [15] ΗΠΑ: ΠΙΘΑΝΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [16] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΡΙΖΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ»
  • [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ «ΠΑΤΡΙΟΤ»

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΑΡΣΕΝΗ ΑΠΟ Ν.Δ.

    Αρχίζει το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, που κατέθεσαν 90 βουλευτές της Ν.Δ. στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, να αρχίσει αμέσως η συζήτηση της πρότασης, λόγω -όπως είπε - της έντασης της κρίσης που υπάρχει στο χώρο της Παιδείας και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός της Βουλής της paq]wei την ευχέρεια να αρχίσει η συζήτηση μετά από 48 ώρες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος το μεσημέρι που πήρε το λόγο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.. Ωστόσο, επιτέθηκε με έντονα αυστηρό ύφος προς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορώντας το ότι «η πρότασή του είναι κίνηση τακτικής ενάντια στην ομαλότητα, τη δημοκρατική νομιμότητα, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες για μία καλύτερη παιδεία στην Ελλάδα''.

    Είναι - είπε ο κ. Παπαδόπουλος συνταγματικό σας δικαίωμα που το ασκείτε με ανάγλυφο τρόπο. Πίσω από την επίφαση της δημοκρατικότητας και της υπευθυνότητας η κίνησή σας αυτή είναι βαθύτατα υποκριτική που υπακούει σε λογική όξυνσης και προσπάθεια δημιουργίας μικροκομματικών οφελημάτων, έξω και πέρα από το κλίμα της εποχής.

    Στο σημείο μάλιστα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών άφησε σαφείς αιχμές για τους τριγμούς που δημιουργούνται στο χώρο της Ν.Δ. από ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κίνηση αυτή είναι ίσως απάντηση στα εσωτερικά προβλήματα που άρχισαν να διαφαίνονται στη Ν.Δ.». Απαντώντας στον υπουργό ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Λυπούμαι γιατί εμείς ασκώντας ένα συνταγματικό μας δικαίωμα έγινε αντικείμενο τέτοιας διαστροφής. Χαίρομαι που η πρότασή μας να αρχίσει αμέσως η συζήτηση έγινε δεκτή, αλλά θλίβομαι για το κατάντημα αυτών που είπατε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Γ. Αρσένη ο οποίος υπογράμμισε:

    «Εγώ ήξερα ότι ο κ. Καραμανλής έχει προβλήματα με τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά φαίνεται ότι έχει προβλήματα και με την παιδεία και με τα παιδιά. Το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της νεολαίας μας θα αποκαλυφθεί στη συζήτηση στη Βουλή. Έχει τεράστια ευθύνη ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. για την όξυνση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σχολεία. Είναι όμως τελευταίες μέρες της κρίσης. Ο κ. Καραμανλής το ξέρει αυτό ότι πηγαίνουμε προς την ομαλότητα και σε μία αποτελεσματική εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτό το θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα το δείτε και στην ψηφοφορία στη Βουλή.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν αυτό βοηθάει τον κ. Σημίτη να τον διώξει από την κυβέρνηση ο κ. Αρσένης απάντησε: «Υλοποιώ ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης και πρέπει να σας το πω για άλλη μία φορά ότι ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ είναι σύσσωμο και υποστηρίζει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι ανάγκη της νέας γενιάς να πάει μπροστά η παιδεία».

    Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση διαρκεί τρεις μέρες και ολοκληρώνεται την 12η νυχτερινή ώρα με φανερή ομονομαστική ψηφοφορία και για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές.

    [02] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στην Αθήνα επιστρέφει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Ισπανία. Σε δηλώσεις του ο κ. Sgl_tgr υπογράμμισε ότι η Ισπανία έχει την ίδια γραμμή στην αντιμετώπιση των θεμάτων με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η νέα διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οδηγήσει σε μια ρύθμιση που θα εγγυάται τη συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών.

    Ο κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία είχε επαφές με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον τέως πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες. Οι Έλληνες υπουργοί Πολιτισμού και Τύπου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας είχαν επαφές με ισπανούς ομολόγους τους. Με την ολοκλήρωση των επαφών του στην Ισπανία ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να προοδεύσει αν δεν σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση στην Τουρκία.

    [03] Ν. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: Η Ε.Ε. ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε μια σοβαρή θεσμική και πολιτική κρίση, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπακυριαζής, σχολιάζοντας με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η κρίση αυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπακυριαζής, «είχε επικεντρωθεί εναντίον της λειτουργίας της Κομισιόν και κυρίως της οικονομικής διαχείρισης από την Κομισιόν. Μια κρίση, που όμως αποδείχθηκε ότι είχε βεβαίως και πολλά άλλα επίπεδα και αιτίες πολύ σημαντικές επίσης. Η ψηφοφορία αυτή απέδειξε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βγαίνει ενισχυμένο από αυτήν την κρίση, «διότι αποδεικνύει ακριβώς την υπευθυνότητα που καταγράφεται στο όνομα των πολιτών, την αξιοπιστία του και ακόμη αποκρούονται κάποιες προεκλογικού χαρακτήρα συζητήσεις που επιχειρήθηκε να ανοίξουν περί σκανδαλολογίας».

    Σημείωσε δε, ότι σε όλη την εξέλιξη αυτής της κρίσης, που βέβαια έχει πολλές εβδομάδες που συζητείται, παρατηρήθηκαν διάφορες συμμαχίες λίγο περίεργες, διαιρέσεις, διαφοροποιήσεις μέσα στις πολιτικές ομάδες, «πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου δείχνει ακριβώς ότι ήταν ένα ισχυρό ταρακούνημα σε όλη την ΕΕ. Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι η τελική έκβαση είναι θετική με την έννοια ότι μια νέα εποχή κατά κάποιο τρόπο αρχίζει τώρα».

    Ο κ. Παπακυριαζής τόνισε στο ΜΠΕ ότι υπήρξε και μια παράλληλη ψηφοφορία για την έγκριση ενός ψηφίσματος, «το οποίο απαιτεί από την Κομισιόν με πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο τρόπο να υπάρχει διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και στη γενικότερη λειτουργία».

    Το ψήφισμα αυτό, όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε με 319 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 54 λευκά και «επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο νέους όρους από εδώ και πέρα για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να είναι πιο κοντά στους πολίτες και να δέχεται τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακριβώς ως εκπρόσωπο των πολιτών». «Είναι», συνέχισε ο κ. Παπακυριαζής, «μια apostolytij^ απάντηση ότι εμείς αξιώνουμε, απαιτούμε να γίνει μια σε βάθος έρευνα και να καταλογιστούν ευθύνες όπου τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχουν».

    Το ψήφισμα ήταν πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην οποία συνεργάστηκαν επίσης η Ομάδα της Αριστεράς και η λεγόμενη ομάδα των Ριζοσπαστών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα που υιοθέτησε ζητεί να συγκροτηθεί επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, με εντολή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή εντοπίζει και αντιμετωπίζει τα περιστατικά απάτης, κακοδιαχείρισης και νεποτισμού, καθώς και να επανεξετάσει εκ βάθρων τις πρακτικές της Επιτροπής όσον αφορά την ανάθεση όλων των οικονομικών συμβάσεων και να υποβάλλει έως τις 15 Μαρτίου την αξιολόγησή της, πρώτα στο Σώμα των Επιτρόπων.

    Ακόμη υπογραμμίζει την καθυστερημένη αναγνώριση από την Επιτροπή, της κρίσης την οποία αντιμετωπίζει σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και την εκ μέρους της έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή «να χύσει άπλετο φως στις καταγγελλόμενες περιπτώσεις απάτης και αναμένει από την Επιτροπή σε περίπτωση που αποδειχθούν ευθύνες σε οποιοδήποτε επίπεδο, να λάβει αμέσως τα επιβεβλημένα μέτρα και να εφαρμοσθούν τα σχετικά άρθρα 159 και 160 της Συνθήκης ΕΚ».

    Επίσης, υπογραμμίζει τη μοναδική συνταγματική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανάγκη δημοκρατικής νομιμότητας και λογοδοσίας, ενώ πιστεύει ότι η μεγάλη απόστασή της από τον Ευρωπαίο πολίτη επιβάλλει ενισχυμένη δέσμευση υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο σε κάθε πτυχή της καθημερινής διοίκησής της.

    Τέλος, όπως αναφέρει το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητείται να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την πραγματοποίηση εκ βάθρων αναμόρφωσης της διοικητικής κουλτούρας της Επιτροπής.

    [04] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    «Οι προθέσεις του δημάρχου Αθηναίων δεν αφορούν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη ΝΔ», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στα σενάρια που φέρουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να ιδρύει κόμμα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές (ευρωεκλογές - εθνικές). «Το ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, «δεν μπορεί να μιλά για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας γέννησης κόμματος ή παρέμβασης στον πολιτικό χώρο, αν δεν γνωρίζουμε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί, σε ποια σχέδια υποτάσσεται και ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει».

    Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο χώρο της συντηρητικής παράταξης και οι όποιες κινήσεις του σηματοδοτούν μια διαμάχη εντός του συντηρητικού χώρου και δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς αν το ποσοστό που έλαβε ο κ. Αβραμόπουλος στις δημοτικές εκλογές είναι ποσοστό της ΝΔ ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ψηφίστηκε ως δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν έχει αυτή τη δύναμη.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα κάνει τελικά κόμμα ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει». Τέλος δήλωσε ότι το πολιτικό σύστημα δεν κινδυνεύει από κανέναν και για τίποτα. «Υπάρχει μια περίοδος αδιάπτωτης πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ το 2000 θα ξαναπάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό για να ολοκληρώσει την πορεία των εθνικών στόχων».

    [05] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΑΡΣΕΝΗ

    Υψιστο δείγμα ανευθυνότητας, χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής εναντίον του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης με σημερινή συνέντευξή εφ' όλης της ύλης, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής μετά την υποδαύλιση των καταλήψεων στα σχολεία τώρα θέλει να κάνει κατάληψη και στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της Παιδείας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να λύσει η ΝΔ τα προβλήματά της». «Το ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, «θα ξαναδώσει απάντηση στη Βουλή στη θεατρική αυτή κίνηση». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση είναι ώρα ευθύνης για όλους και κάλεσε να ανοίξουν τα σχολεία για να γίνει ανοιχτός διάλογος και έκανε λόγο για «οργανωμένη μειοψηφία» που συντηρεί αυτή την αναταραχή.

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση του κ. Αρσένη ότι χάνεται η χρονιά, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι δεν είχε καμία σκοπιμότητα η δήλωση αυτή, ενώ είπε ότι αν ο κ. Αρσένης είχε τέτοια στοιχεία σαφώς και έπρεπε να το πει.

    [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ''

    Καθοριστικό για τις εξελίξεις, χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, το συνέδριο του Κινήματος που θα γίνει το Μάρτιο, αφού όπως είπε, εκ των πραγμάτων το συνέδριο αποκτά σημαντική κρισιμότητα και σημασία λόγω ιστορικών συγκυριών.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι θα είναι όχι απλά ένα συνέδριο ανοιχτό στον λαό, αλλά συνέδριο ευθύνης απέναντι στις προτάσεις που απευθύνονται στο λαό. Στο συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν, όπως είπε, 200 - 210 χιλιάδες μέλη έναντι των 140 - 150 χιλιάδων μελών του προηγούμενου συνεδρίου. Θα είναι ένα συνέδριο νίκης και προοπτικής.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι «θα πάμε σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό και ανοιχτό».

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 29 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Ομιλος Pqobkglatislo} για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και θα αναπτύξει το θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στο κατώφλι του 21ου αιώνα: Ευρωπαϊκή Ενωση και Εθνικά Θέματα».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον τρόπο που επηρεάζουν τα εθνικά θέματα, με έμφαση στη διεύρυνση που αφορά άμεσα την Κύπρο.

    Επίσης, θα αναλύσει το στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τη θέση της στην ΕΕ και διεθνώς για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος του Ελληνισμού.

    Την εισαγωγική ομιλία στην εκδήλωση - που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου - θα κάνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Λάρκος Λάρκου, ενώ θα ακολουθήσει η εισήγηση του κ. Παπανδρέου και συζήτηση με το κοινό.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Συνεχίζεται η ένταση στο χώρο της παιδείας. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και οι ποινικές διώξεις πυροδοτούν νέες αντιδράσεις. Καθοριστικά για την πορεία των κινητοποιήσεων θεωρούνται τα αυριανά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, καθηγητές και γονείς θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, περί αποκλεισμού από τις εξετάσεις του Ιουνίου μαθητών που έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες λόγω των καταλήψεων.

    Τον κ.Αρσένη υπερασπίστηκε από την Ισπανία ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζοντας πως με κλειστό σχολείο δεν διορθώνεται τίποτα και πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί. Η ΟΛΜΕ χαρακτήρισε ανυπόστατες τις δηλώσεις Αρσένη επισημαίνοντας πως είναι αδιανόητο υπουργός να αφήσει μαθητές στην ίδια τάξη. Στο μεταξύ, διαστάσεις παίρνουν τα επεισόδια μεταξύ γονέων και μαθητών έξω από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Στο 17ο λύκειο Θεσσαλονίκης μητέρα ξυλοκοπήθηκε όταν μαζί με άλλους γονείς προσπάθησε να κατεβάσει πανό από τα κάγκελα του σχολείου, ενώ ένταση δημιουργήθηκε το πρωί στο 1ο λύκειο Ελληνικού όταν καταληψίες μαθητές απώθησαν αγανακτισμένους γονείς που επιχείρησαν να μπουν στο σχολικό συγκρότημα.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας και τους απηύθυνε έκκληση για διάλογο. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε φασιστικές τις επεμβάσεις εισαγγελέων, ενώ ο Συνασπισμός υπογραμμίζει με ανακοίνωση του πως το κρεσέντο αδιαλλαξίας από το υπουργείο Παιδείας ρίχνει λάδι στη φωτιά. Για ανικανότητα και αυταρχισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΔΗΚΚΙ.

    [09] ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Η ΜΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Νομοθετική ρύθμιση για τη μοριοποίηση και των αποσπάσεων των jahgcgt~m, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνυπηρέτησης συζύγων αξιωματικών, προτίθεται να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Νίτσας Λουλέ.

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας προς την επίτευξη των στόχων της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) επιβεβαιώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύεται σήμερα.

    Σύμφωνα με την έκθεση, στο δημοσιονομικό τομέα επετεύχθη μια σημαντική μείωση του γενικού ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κάτω του 3% το 1998 (σε σύγκριση με 7,5% το 1996, ως ποσοστό του ΑΕΠ), ενώ η πτώση θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

    Η βελτίωση αυτή αντανακλά μεταξύ άλλων και την επιτυχή εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων όπως π.χ. την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη μείωση της φοροδιαφυγής κ.λ.π. για την επίτευξη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος. Επιπλέον το δημόσιο χρέος έχει εισέλθει σε καθοδική πορεία. Στο μέτωπο του πληθωρισμού επετεύχθη μια δραστική πτώση των ειδικών δεικτών παρά την υποτίμηση του Μαρτίου με αποτέλεσμα η ικανοποίηση του σχετικού κριτηρίου του Μάαστριχτ να φαίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον.

    Όσον αφορά την πραγματική οικονομική σύγκλιση ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η ακολουθούμενη μακροοικονομική πολιτική καθώς και τα διαρθρωτικά μέτρα βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση. Η ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών συνετέλεσε στην αύξηση της αξιοπιστίας της παρούσας νομισματικής πολιτικής, ενώ η θετική αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών έφερε ως αποτέλεσμα την ανατίμησή της.

    Η συνεχιζόμενη βελτίωση στους δείκτες οικονομικής μεγέθυνσης έχει ξεπεράσει το μέσο κοινοτικό όρο κατά τα πρόσφατα έτη. Η βελτίωση αυτή αντανακλά μεταξύ των άλλων την άνοδο των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 10% σε πραγματικές τιμές για την περίοδο 1999-2000. Παρόμοια βελτίωση παρουσιάζουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις λόγω των αυξημένων κερδών που έχουν πραγματοποιηθεί.

    Η έκθεση αποδέχεται την πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών. Ειδικότερα σημειώνει τα θετικά αποτελέσματα που επετεύχθησαν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και τις προσπάθειες για την αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας όπως π.χ. στη μερική απασχόληση, τις ώρες εργασίας κ.λ.π., στα πλαίσια βέβαια συμφωνίας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Όσον αφορά το ρυθμό διαρθρωτικών αλλαγών, η έκθεση ενθαρρύνει την Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της ανελαστικότητας και άλλων τομέων στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος των συντάξεων, του συστήματος υγείας j.λ.π.

    Τέλος η έκθεση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τη μείωση του κόστους παραγωγής των προσφερομένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με ενδεικτικούς υπολογισμούς του ΟΟΣΑ η επίτευξη των μέτρων αυτών μπορεί να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 10% και μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 1 εκατοστιαία μονάδα.

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ 3,51% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε η αγορά σήμερα στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 3,51% και διαμορφώθηκε στις 2.896,40 μονάδες. Υψηλός ήταν και ο συνολικός όγκος των συναλλαγών, οι οποίες ανήλθαν στα 103,4 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 65.100 δρχ., της Ιονικής στις 15.680 δρχ., της Εμπορικής στις 29.150 δρχ., της Εργασίας στις 35.500 δρχ. και της Πίστεως στις 31.450 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.090 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.024 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.100 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 14.100 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.700 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 21.490 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΝΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΤΟΡ

    Eπιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία τον πληροφορεί ότι εκτός από την ματαίωση της εγκατάστασης στην Κύπρο, των ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, αναβάλλει και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων για ένα λογικό χρονικό διάστημα, συμμορφούμενος με το ψήφισμα 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης.

    Στην επιστολή με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 1999, το περιεχόμενο της οποίας, αποκάλυψε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα» της Κύπρου και δημοσιεύεται στην κυπριακή εφημερίδα, «Σημερινή», ο κ.Κληρίδης καθιστά σαφές ότι η χρονική αναβολή δεν θα είναι επ'αόριστον, αλλά εξαρτάται από το κατά πόσο η άλλη πλευρά, είναι έτοιμη να αποδεχθεί στο σύνολό του το ψήφισμα 1218.

    Ο Κληρίδης αναφέρει επίσης στην επιστολή, ότι είναι έτοιμες προς υπογραφή συγκεκριμένες συμφωνίες για αγορές οπλικών συστημάτων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, απαραιτήτων για την άμυνα της Κύπρου, ενώ επίκειται η ολοκλήρωση και άλλων.

    Εκφράζει την ελπίδα ότι ο Κόφι Ανάν θα τον ενημερώσει σε εύλογο χρόνο ότι και η άλλη πλευρά έχει αποδεχθεί εξ ολοκλήρου και όχι επιλεκτικά τις ουσιώδεις παραγράφους 4 και 5 του ψηφίσματος 1218. Ο κ.Κληρίδης πληροφορεί εξάλλου τον γενικό γραμματέα ότι αποδέχεται εξ ολοκλήρου το ψήφισμα 1217 και ότι είναι έτοιμος «να diapqaclateute_ le την άλλη πλευρά μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις δυο συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979».

    Κατά τη «Σημερινή», η επιστολή Κληρίδη είναι και ο λόγος της ξαφνικής επίσκεψης στο Λονδίνο, της αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αν Χέρκους.

    [13] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ψήφους 293 κατά και 232 υπέρ της έγκρισης της . Αν η πρόταση είχε ψηφισθεί από τα δυο τρίτα της πλειοψηφίας των βουλευτών τότε οι 20 Επίτροποι θα έπρεπε να παραιτηθούν.

    Η απόρριψη της πρότασης μομφής ήταν αναμενόμενη, αφού το Κοινοβούλιο είχε νωρίτερα απορρίψει, με μεγάλη πλειοψηφία, με 386 ψήφους κατά και μόλις 101 υπέρ, προτάσεις που ζητούσαν την παραίτηση των επιτρόπων Ε. Κρεσσόν και Μ. Μαρίν. . Σχεδόν ταυτόχρονα με τη ψηφοφορία, η αρχηγός της ομάδας των σοσιαλιστών βουλευτών στο Κοινοβούλιο, Πωλίν Γκρίν απέσυρε τη πρόταση μομφής της ομάδας της εναντίον της Επιτροπής.

    Το αποτέλεσμα δείχνει, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, ότι όπως αναμενόταν, ένα μεγάλο μέρος ευρωβουλευτών, από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, προτίμησε άλλο ψήφισμα, που είχαν καταθέσει οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί με τους ριζοσπάστες, που αντί να θέτει αμέσως θέμα προσωπικής ευθύνης, ζητά κυρίως να διαλευκανθούν όλες οι περιπτώσεις για απάτες, επιμένοντας ότι αν αποδειχθούν ευθύνες σε οποιοδήποτε επίπεδο, τότε πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ. O.K.

    [14] ΚΡΕΣΟΝ: Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εντιθ Κρέσον, κατά της οποίας στράφηκαν οι περισσότερες από τις κατηγορίες για το οικονομικό σκάνδαλο, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη έρευνα για την οικονομική διαχείρηση προγραμμάτων της Επιτροπής θα την απαλλάξει από οποιαδήποτε κατηγορία απάτης και κατάχρησης στο τμήμα της.

    «Ο δρόμος της αλήθειας άνοιξε» είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψει την πρόταση μομφής που ζητούσε την παραίτησή της, και επανέλαβε ότι αποκηρύσει «τους ψευδείς ισχυρισμούς και συκοφαντίες εναντίον της». Όπως τόνισε, «τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις». Ε.Ρ.

    [15] ΗΠΑ: ΠΙΘΑΝΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας ακόμη ένοπλης επιχείρησης κατά του Ιράκ, όπως κατέστησε σαφές ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Κόεν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην πρεσβεία της χώρα του στο Τόκυο, για τα αποτελέσματα tgr επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα μίας ακόμη αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράκ μετά τη λήξη της ισλαμικής ιερής γιορτής του Ραμαζανιού, ο κ.Κόεν απάντησε ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες του Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική περιορισμού των όπλων μαζικής καταστροφής στη Βαγδάτη.

    Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης κατά του Ιράκ, που να σχετίζεται με το Ραμαζάνι ή άλλη χρονική περίοδο, αλλά τόνισε ότι θα «ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», η προοπτική των οποίων θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο το Ιράκ θα αποτελέσει απειλή για τις άλλες χώρες της περιοχής.

    Πάντως, κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ.Κόεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μασαχίκο Κομούρα, ο Αμερικανός υπουργός διέψευσε πληροφορίες ότι η χώρα του σκοπεύει διαιρέσει το Ιράκ σε τρεις εδαφικές περιοχές, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Βαγδάτης, καθώς και ότι ο ιρακινός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίζει το μέλλον της χώρας του. Ε.Ρ.

    [16] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΡΙΖΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ»

    Την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού σώματος έδωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ σε αίθουσα του κοινοβουλίου.

    Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Γκλιγκόροφ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση που παρουσιάζει η εξωτερική πολιτική που ασκείται από τη χώρα του, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Δημοκρατία έχει ριζώσει στην ΠΓΔΜ».

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των Σκοπίων με ορισμένες γειτονικές χώρες, ενώ επεσήμανε ότι μια από τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της ΠΓΔΜ είναι η ειρηνική γειτνίαση με τα υπόλοιπα κράτη.

    «Δυστυχώς όμως», συνέχισε ο κ. Γκλιγκόροφ «βλέπουμε ότι ζούμε σε μια ασταθή περιοχή με αναχρονιστικούς μύθους και επίκαιρα προβλήματα, τα οποία όμως πρέπει να επιλυθούν». Για το πως προδιαγράφεται το μέλλον για την ΠΓΔΜ, ο κ. Γκλιγκόροφ είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ένταξη της χώρας στην Ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

    [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Yπόμνημα συνεργασίας, που αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη υπέγραψε η Αλβανία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Το υπόμνημα υπέγραψαν από αλβανικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιλιρ Μέτα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Θύμιο Κόντι, ενώ εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης ο μόνιμος αντιπρόσωπος του πανευρωπαϊκού οργανισμού στα Τίρανα, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελιο Γκερμάνο.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται να παράσχει, εκτός των άλλων, και τεχνική βοήθεια στις αλβανικές αρχές για τη διαμόρφωση των αλβανικών νόμων στο πνεύμα του νέου Συντάγματος και στο πνεύμα των ευρωπαϊκών προτύπων.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ «ΠΑΤΡΙΟΤ»

    Η Τουρκία επιθυμεί να εγκαταστείσει στο έδαφός της συστοιχία του αντιπυραυλικού συστήματος «Πάτριοτ» για να το προστατεύσει από πιθανά αντίποινα του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επεσήμανε ότι στην ιδέα αυτή συμφώνησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι οι πύραυλοι Πάτριοτ μπορούν να φανούν χρήσιμοι, δεδομένων των εξελίξεων στο βόρειο Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νετσάτι Ουτκάν σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης, κυρίως στις περιοχές απαγόρευσης πτήσεων που ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Ο κ.Ουτκάν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ απάντησαν θετικά στο αίτημα της Τουρκίας να εγκαταστήσει τους πυραύλους στο έδαφός της, αλλά δεν ανέφερε πότε ή που θα εγκατασταθεί η συστοιχία.

    Από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί πέντε περιστατικά ανάμεσα σε αμερικανικά αεροσκάφη που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, νότια της Τουρκίας και του ιρακινού στρατού στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

    Το 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό είχαν εγκαταστασθεί αμερικανικές συστοιχίες Πάτριοτ κοντά στα Αδανα. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 14 January 1999 - 20:56:48 UTC