Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [04] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [05] ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΣΤΙΣ 2.921,28 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [08] ΛΙΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΔΕΚ
  • [10] ΟΜΗΡΟΥ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ
  • [11] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΟΡΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300
  • [12] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΙΘΑΝΩΣ ΦΕΤΟΣ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΝΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [15] ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΑΣΚ
  • [16] Η ΤΣΙΛΕΡ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ» ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [17] ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 21 ΚΟΜΜΑΤΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Έργο της ήταν η προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα ασχοληθεί με τα προσυνεδριακά κείμενα. Τα κείμενα αυτά θα τεθούν προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    «Η ματαίωση της εγκατάστασης των αμυντικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, στην ουσία, συνιστά παραχώρηση προς την Τουρκία, δικαιώματος βέτο στον καθορισμό της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και της Ελλάδας και βλάπτει σαφώς τα συμφέροντα του Ελληνισμού».

    Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Κύπρο. Ο κ. Τσοβόλας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κινήματος Μανώλη Μπακόπουλο, επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως τη Μεγαλόνησο για να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία.

    Οπως είπε ο κ. Τσοβόλας, «το Κυπριακό, μετά και την ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων, οδεύει πλέον, όχι σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά σε «κλείσιμο» με συνομοσπονδία, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα παράνομα τετελεσμένα γεγονότα, πριν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, να προωθήσουν τα σχέδια τους για διχοτόμηση».

    «Μια τέτοια εξέλιξη», συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, «θα συνοδευτεί μακροπρόθεσμα, από την προώθηση ανάλογης φόρμουλας για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και ενδεχομένως αργότερα και της Θράκης».

    Ο κ. Τσοβόλας κατήγγειλε τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, ως «θλιβερούς υπαλλήλους της ελληνικής Ιστορίας και εξαρτημένους από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, οι οποίες έχουν αντίθετα συμφέροντα προς τα ελληνικά, στην περιοχή».

    Επίσης, κάλεσε τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, καθώς και τον απανταχού της γης Ελληνισμό, «σε δημοκρατική αντίσταση, ώστε να μην επιτρέψουν στις ηγεσίες, να προωθήσουν αυτές τις εθνικά απαράδεκτες λύσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο». Διαφορετικά - τόνισε ο κ. Τσοβόλας - «εάν οι πολίτες παραμείνουν αδρανείς και απαθείς, θα γίνουν συνένοχοι και συνυπεύθυνοι, σε αυτόν τον εθνικό κατήφορο που οδηγεί στη συρρίκνωση της Ελλάδας και του ελληνισμού».

    Ο κ. Τσοβόλας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και με τον πρόεδρο του κόμματος «Νέοι Ορίζοντες» Νίκο Κουτσού. Αύριο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο των «Ενωμένων Δημοκρατών» Γιώργο Βασιλείου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου. Ο κ. Τσοβόλας θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το απόγευμα.

    [03] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Την εκτίμηση ότι την Παρασκευή τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες εξέφρασε ο υπουργός παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων για τις εξετάσεις των μαθητών της Β΄ Λυκείου στο μάθημα της Ιστορίας. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι με τα υποδείγματα ερωτήσεων που παρουσιάζει διαλύεται ο μύθος ότι οι εξετάσεις του Ιουνίου θα είναι πολύ δύσκολες. Αναφερόμενος στις ζημιές που έγιναν σε πολλά swoke_a κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, ο υπουργός σημείωσε ότι ορισμένα σχολεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ενώ έχει βρεθεί άφθονο υλικό ναρκωτικών. Είπε, ωστόσο, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Κάλεσε τέλος σε συνάντηση την ΟΛΜΕ την προσεχή Πέμπτη.

    [04] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη με τους πιλότους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν υπερωριακά. Στην πραγματικότητα οι πιλότοι αντιδρούν στην επιπλέον φορολόγησή τους κατά 2,5% που τους έχει επιβληθεί παρότι πριν από λίγους μήνες πάγωσαν οι μισθοί τους βάσει του προγράμματος εξυγίανσης του εθνικού αερομεταφορέα.

    Στη συνέχεια οι πιλότοι της Ολυμπιακής θα έχουν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής, Θεόδωρο Τσακιρίδη, ώστε να βρεθεί λύση για να προχωρήσει η δεύτερη φάση εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    [05] ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Γάλλοι στρατιώτες, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους έφτασαν σήμερα με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προωθηθούν στα Σκόπια. Οι Γάλλοι συμμετέχουν στην δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που εγκαθίσταται σταδιακά, από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στη γειτονική χώρα, με αποστολή να προστατεύσει και να απεγκλωβίσει, αν χρειαστεί, τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, που επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας Μιλόσεβιτς- Χόλμπρουκ. Οι στρατιώτες πρόκειται να προωθηθούν , εντός της ημέρας, με μεταγωγικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί, κατά πάσα πιθανότητα σιδηροδρομικά στα Σκόπια.

    Αύριο, αναμένεται να καταπλεύσει και άλλο φορτηγό σκάφος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα μεταφέρει το τελευταίο τμήμα της γαλλικής δύναμης. Υπενθυμίζεται, ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε γράψει κατ΄αποκλειστικότητα για τη διέλευση των νατοϊκών δυνάμεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είχε προαναγγείλει την άφιξη τόσο της γερμανικής όσο και της γαλλικής μονάδας. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν φθάσει μέχρι τώρα, από τις 16 Δεκεμβρίου, το σκάφος «Sea Senturion» που μετέφερε την βρετανική δύναμη, το «Ρότερνταμ» που μετέφερε τους Ολλανδούς στρατιώτες και το «Πέτερσμουργκ» με τη γερμανική μονάδα.

    Η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ θα αριθμεί περίπου 2000 στρατιώτες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στα Σκόπια, στη βάση του Κουμάνοβο και στο Τέτοβο. Αποστολή τους είναι να δραστηριοποιηθούν στην περίπτωση, που σημειώθεί «ανάφλεξη» στο Κοσσυφοπέδιο και να απαγκιστρώσουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, που βρίσκονται στην peqiow^ της σερβικής επαρχίας. Δεν αποκλείεται, πάντως, η δύναμη του ΝΑΤΟ να εμπλακεί αν χρειαστεί και σε εχθροπραξίες, αφού ο επικεφαλής της γαλλικής δύναμης, φέρεται να δήλωσε, μετά την άφιξή του στην Θεσσαλονίκη, ότι « είμαστε αποφασισμένοι για όλα».

    [06] ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η Χρύσα Αράπογλου εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στη θέση του αντιπροέδρου ο Ιωάννης Καρακουλάκης και του γραμματέα ο Ιωάννης Ιωαννίδης.

    Τακτικά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής εκλέχτηκαν οι Κωνσταντίνος Νικολάκαρος, Μαρία Κωνσταντινίδου, Αγγελος Αργυρίου, Χρήστος Κοσκινάς, Γιώργος Τσαμασλής, Μιχάλης Σπυριδάκης και αναπληρωματικά οι Δώρα Ευσταθίου, Ιωάννης Λεμπετλής, Απόστολος Ναλμπαντίδης, Ευστάθιος Αβραμίδης, Χρήστος Καζαντζίδης και Ζήσης Παπαδημητρίου.

    Ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος επισήμανε την ανάγκη διαπαραταξιακού χαρακτήρα στη σύνθεση του προεδρείου και της Νομαρχιακής Επιτροπής ώστε να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης.

    [07] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΣΤΙΣ 2.921,28 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 6,71% και διαμορφώθηκε στις 2.921,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 105 δισ. δραχμές. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

    Η εντυπωσιακή άνοδος του Γενικού Δείκτη οφείλεται στην είσοδο του ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία φέρεται ιδιαίτερα ενισχυμένο έναντι του δολαρίου και του γεν. Η μόνη ευρωπαϊκή αγορά που δεν αντέδρασε όπως οι υπόλοιπες, ήταν του Άμστερνταμ, όπου η άνοδος ήταν πιό συγκρατημένη.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 63.800 δρχ., της Ιονικής στις 17.000 δρχ., της Εμπορικής στις 29.743 δρχ., της Εργασίας στις 34.992 δρχ. και της Πίστεως στις 31.577 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.245 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.650 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.890 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 13.770 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 8.150 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.220 δραχμές.

    [08] ΛΙΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Μακρινό μέλλον φαίνεται ότι θεωρούν το 2001 οι Ελληνες επιχειρηματίες. Λίγοι από αυτούς έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την έλευση του ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι κραδασμοί από τη γέννηση του συνταράσσουν ήδη τα χρηματιστήρια της υφηλίου, απειλώντας την επικυριαρχία δολαρίου και γεν.

    Η ενημέρωση και η έγκαιρη προετοιμασία των ελληνικών epiweiq^seym μπαίνει τώρα στο «στόχαστρο» φορέων όπως οι Σύνδεσμοι Ελληνικών Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Ειδικά αφιερώματα στο «νεογέννητο» που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ διοργανώνονται ενημερωτικά σεμινάρια.

    «Λίγες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ευρώ, παρά το γεγονός ότι απαιτείται συστηματική και μελετημένη περίοδος προσαρμογής και προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων του ενιαίου νομίσματος», διευκρίνισε -μιλώντας στο ΜΠΕ- ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Χαράλαμπος Φιλαδερλής. Για τη βελτίωση της κατάστασης ο ΣΕΒΕ ετοιμάζει -με χρονικό ορίζοντα το Φεβρουάριο- ειδικό αφιέρωμα για το ευρώ, σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την Εμπορική Τράπεζα.

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Φιλαδερλή, η μεταβατική περίοδος που μεσολαβεί μέχρι το 2001 δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Οι Ελληνες εξαγωγείς είναι συνηθισμένοι να συναλλάσσονται σε ξένο νόμισμα και πιστεύω ότι ως τέτοιο θα εκλάβουν και το ευρώ», υπογράμμισε.

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα μένει σε πρώτη φάση «εκτός νυμφώνος» δρα ταυτόχρονα ως μειονέκτημα και πλεονέκτημα για τη χώρα, επεσήμανε ο κ.Φιλαδερλής. «Το μεγάλο μας μειονέκτημα είναι ότι θα χάσουμε δύο χρόνια, σε σχέση με τις επιχειρήσεις των 11 χωρών. Ομως, ταυτόχρονα, θα αποκτήσουμε εμπειρία διδασκόμενοι από τα δικά τους λάθη», σημείωσε ο κ.Φιλαδερλής.

    Εφόσον η Ελλάδα διαβεί το κατώφλι της ΟΝΕ το 2001, εισέρχεται σε νέα περίοδο, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να γίνει συνείδηση στους επιχειρηματίες ότι ο ανταγωνισμός παίρνει άλλες διαστάσεις. «Μόνο οι άξιοι, οι μεγάλοι και οι δυνατοί θα κερδίζουν», υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΕ.

    Από την πλευρά του, ο Μανόλης Βλαχογιάννης, α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και γενικός γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) διαπιστώνει επίσης ελλιπή προετοιμασία των επιχειρηματιών. «Στη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ στις αρχές του Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 214 στελεχών βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, συμπεράναμε ότι η προετοιμασία είναι ελλιπής», γνωστοποίησε στο ΜΠΕ ο κ.Βλαχογιάννης και πρόσθεσε ότι το ΕΒΕΘ προτίθεται να συνεχίσει τα ενημερωτικά σεμινάρια.

    «Κατά τη μεταβατική περίοδο θα συνιστούσα στους συναδέλφους να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε ευρώ. Αφενός για να εμπεδώσουν τη χρήση του και αφετέρου διότι υπάρχουν μικρότερα περιθώρια διακύμανσης της ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ευρώ, από ό, τι σε σχέση με άλλα νομίσματα», τόνισε.

    Ακόμη, οδεύοντας προς το 2001 οι Ελληνες έμποροι θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα τιμολογούν τα προϊόντα τους σε ευρώ, με έμφαση στις στρογγυλοποιήσεις που ενδέχεται να αλλοιώσουν την αποτίμηση, κατέληξε ο κ.Βλαχογιάννης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΔΕΚ

    Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν το μεσημέρι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, οι υπουργοί Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου και Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, που προέρχονται από την ΕΔΕΚ.

    Κατά την έξοδο τους από το προεδρικό μέγαρο οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις.

    [10] ΟΜΗΡΟΥ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ

    «Για την αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέα και της συνεχούς τουρκικής απειλής αντιτάξαμε και αντιτάσσουμε τη γροθιά της αποτροπής. Στηριζόμαστε για το σκοπό αυτό σε Ενοπλες Δυνάμεις αξιόπιστης, αποτρεπτικής ισχύος, θεωρώντας ότι το δικαίωμα στην άμυνάς μας αναπαλλοτρίωτο και αδιαπραγμάτευτο», τόνισε ο παραιτηθείς υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου σε μήνυμά του με την αποχώρησή του από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Στο μήνυμά του προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, εθελόντριες, ΕΠΥ, οπλίτες, εφέδρους, εθνοφύλακες και το πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ειρήνη να αποτρέψουμε, δημιουργώντας ένα αντίπαλο δέος, εκείνους που σκοπεύουν να τη διαταράξουν». «Με την υιοθέτηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου καθίσταται προβληματική οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιλογή της Τουρκίας, ενώ ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, με παράλληλη τόνωση του ηθικού και του αισθήματος ασφάλειας του λαού μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο κ. Ομήρου, ενώ προσθέτει ότι «η μόνιμη τουρκική επιθετικότητα υποχρεώνει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει την άμυνά της για να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στο λαό μας, αλλά και για να κατοχυρώσει τις ειρηνικές μας κατακτήσεις».

    Αναφορικά με την απόφαση για τη μη έλευση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300, ο κ. Ομήρου τονίζει ότι «θεωρώ ότι το θέμα δεν είναι στρατιωτικό υπό την έννοια της απόκτησης του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος, αλλά θέμα μείζονος εθνικής και πολιτικής σημασίας».

    Οπως είπε με την αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Αμυνας, επιθυμεί να δώσει μήνυμα «διαφύλαξης της τιμής, του κύρους, της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

    Εξάλλου, σημείωσε ότι η παραίτησή του «αποτελεί πράξη διαμαρτυρίας και καταγγελίας κατά της αναλγησίας και της κυνικότητας εκείνων των ξένων που υποκριτικά συμπεριφερόμενοι άσκησαν αφόρητες πιέσεις για τη μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ανέχονται κατ' εξακολούθηση την τουρκική κατοχή της πατρίδας μας». Ακόμη, τόνισε ότι η παραίτησή του δεν είναι «ούτε λιποταξία, ούτε απουσία. Είναι πράξη στράτευσης, επαγρύπνησης, παρουσίας και ευθύνης για την υπεράσπιση της πατρίδας και των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του λαού μας». Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου κάλεσε την Εθνική Φρουρά να παραμείνει επί των επάλξεων της τιμής και του καθήκοντος και να υλοποιεί συνεχώς και να αναβαθμίζει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, ως την κορυφαία επιλογή του ελληνισμού και ως θεμελιακού πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής.

    [11] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΟΡΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300

    Την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, υπεραμύνθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι ήταν οδυνηρή, αλλά ορθή. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η απόφαση δε βρίσκεται σε διάσταση με την επιθυμία της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

    «Κανείς δεν είπε ότι η απόφαση για τους πυραύλους δεν ήταν οδυνηρή και ότι δεν εμπεριέχει μειονεκτήματα. Ωστόσο μια απόφαση ‘'μη χείρον βέλτιστον'' λαμβάνεται με βάση τη στάθμιση μειονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση, παρά τα όποια μειονεκτήματα, ήταν η επιβεβλημένη υπό τις παρούσες περιστάσεις για το συμφέρον του ελληνισμού». Σε παρατήρηση ότι το θέμα των πυραύλων αποτέλεσε μείζον θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία του κ. Κληρίδη, ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξε μια υπερβολή στο θέμα αυτό, γεγονός που όπως είπε, πρέπει να γίνει παραδεκτό από όλους.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθεται να δηλώσει ότι έσφαλε στο θέμα των πυραύλων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη γραπτή του δήλωση τονίζει πώς πήρε αυτή τη γενναία συναπόφαση με την Ελλάδα και θεωρεί ότι η γραπτή του δήλωση αποτυπώνει σαφώς την όλη πολιτική του φιλοσοφία για το θέμα».

    Σημείωσε επίσης ότι στην κυπριακή πολιτική ζωή έγιναν πολλές αναθεωρήσεις αποφάσεων και απόψεων στη διαδρομή της κυπριακής πολιτείας και εκρίθη ότι πολλές ήταν σωστές. «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συναπόφαση Ελλάδας και Κύπρου, που δεν λήφθηκε με τη στήριξη της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, δεν βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία του λαού», επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

    Οσον αφορά την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, είπε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το τρίτο συμβαλλόμενο μέρος που είναι η ρωσική κυβέρνηση. Σε ερώτηση κατά πόσο θα επιστραφούν λεφτά στον Κύπριο φορολογούμενο, μετά την απόφαση για τους πυραύλους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι ο Κύπριος φορολογούμενος αντιλαμβάνεται πως το ότι δίνει στην άμυνα από το υστέρημά του, προσφέρει ανεξαρτήτως από το που θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι, γιατί στα πλαίσια του Εθνικού Αμυντικού Χώρου κρίνεται ότι εξυπηρετεί και τα γενικότερα συμφέροντα της Κύπρου. Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης «ο κυπριακός λαός με την υπεύθυνή του στάση για στήριξη των δαπανών για την άμυνα, δίνει την απάντηση μόνος του».

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία σχετικά με το θέμα των πυραύλων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη να υπερασπιστεί την συναπόφαση Ελλάδας - Κύπρου και θεωρεί ότι πάνω από όλα θα πρέπει να τεθεί η ψυχική ενότητα του ελληνισμού και ο άξονας Αθηνών - Λευκωσίας. «Δίχως αυτόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαχείριση του Κυπριακού», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

    [12] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΚΛΗΡΙΔΗ

    Διερεύνηση προθέσεων αποτελούσε η πρόταση που έκανε ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη για συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, διευκρίνισε σήμερα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει αποκλειστεί συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Έγινε μια πρόταση από τον κ. Χόλμπρουκ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια διερεύνηση προθέσεων πριν από την απόφαση για τους S-300 και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απήντησε ότι θα ήταν καλύτερα μια τέτοια συνάντηση να γινόταν από τη στιγμή που θα υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα επί της ουσίας του Κυπριακού», δήλωσε ο Εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η πρόταση του κ. Χόλμπρουκ, πρόσθεσε, έγινε πριν ληφθεί η απόφαση για τους ρωσικούς πυραύλους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι «πάντοτε είναι επιθυμητή μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός, ωστόσο εκρίθη, η στιγμή που έγινε η διερεύνηση των προθέσεων, ότι έπρεπε να ήταν αυτή η συγκεκριμένη απάντηση, η οποία δεν απέκλεισε τη συνάντηση».

    Ουσιαστικά, εξήγησε, ο Πρόεδρος Κληρίδης έκρινε σκόπιμο ότι εκείνη τη στιγμή θα ήταν καλύτερα να απαντηθεί αυτή η διερεύνηση προθέσεων με αυτό τον τρόπο, δηλαδή ότι είναι προτιμότερο να γίνει συνάντηση από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο γεγονός επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος.

    «Δεν απεκλείσαμε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο», τόνισε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «όταν θα γίνει νέα διερεύνηση προθέσεων, θα απαντήσει με τρόπο που θα θεωρήσει ότι είναι ο καλύτερος για τα συμφέροντα της Κύπρου».

    Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι η διερεύνηση προθέσεων έγινε από τον κ. Χόλμπρουκ, δεν ήταν επίσημη πρόσκληση, και ότι αυτό έγινε πριν από την απόφαση για μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι «είναι επιθυμητή μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά επειδή δεν θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα, θέλει σε μια τέτοια συνάντηση να έχει συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα». Θεωρούμε, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ότι τέτοιες συναντήσεις από τη στιγμή που θα προσφέρουν στο κυπριακό πρόβλημα, ειδικά στα θέματα της ουσίας, όχι μόνο είναι επιθυμητές αλλά είναι και αναγκαίες και θα τις επιδιώκουμε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Χόλμπρουκ ενεργούσε μόνος του ή εκ μέρους του Προέδρου Κλίντον, ο κ. Στυλιανίδης υπέδειξε ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό.

    «Από μόνος του, στα δικά του διπλωματικά δεδομένα έκανε αυτή τη διερεύνηση προθέσεων και σημασία έχει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος που εκφράζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε αυτή την πρόταση, αυτή τη διερεύνηση προθέσεων», κατέληξε ο Εκπρόσωπος. (Χ.Σ.)

    [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΙΘΑΝΩΣ ΦΕΤΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ διέψευσε το γεγονός ότι η χώρα του είναι λιγότερο πρόθυμη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ότι η προκάτοχος Αυστρία στην προεδρία της Ένωσης και δήλωσε ότι οι ημερομηνίες για την ένταξη των πρώτων νέων μελών θα οριστούν φέτος.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βάλει σε τάξη την οικονομία της πριν προχωρήσει στη διεύρυνση προς τα ανατολικά. «Η Γερμανία ήταν και παραμένει υποστηριχτής των συμφερόντων των υποψήφιων προς ένταξη χωρών», είπε ο κ.Φίσερ μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η προσπάθεια να επιτύχουμε στην Ατζέντα 2000 είναι το απαραίτητο βήμα για τη διεύρυνση», αναφερόμενος στα σχέδια οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον ορισμό ημερομηνίας ένταξης των υποψήφιων χωρών ως «αφηρημένες», υποστήριζοντας ότι μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία προς την κατεύθυνση εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στην Ένωση. «Μπορούν να γίνουν ουσιώδεις όταν η διαδικασία της διεύρυνσης φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο. Ισως στο τέλος αυτού του έτους ή το επόμενο, έτσι ώστε να οριστεί ρεαλιστική ημερομηνία που θα επιφέρει συμφωνία», είπε ο Γερμανός υπουργός. Ε.Ρ.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΝΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Η συμμετοχή της Ισπανίας στην νομισματική και οικονομική ένωση και η καθιέρωση του Ευρώ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επίλυση σοβαρών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, όπως η ανεργία δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Αθνάρ είπε ότι η διαδικασία αυτή προάγει την εσωτερική οικονομική και πολιτική σταθερότητα, την ανάπτυξη, την ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας και γενικότερα την ευημερία της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Ισπανοί πρέπει να καταλάβουν τις ευθύνες τους, να αυξήσουν την παραγωγή σε όλους τους τομείς της οικονομίας, να ξεπεράσουν την εξάρτηση από τις επιχορηγήσεις και να εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ισπανικά προϊόντα και για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να βοηθήσουν το κράτος, οι εργοδότες, οι εργάτες της βιομηχανίας και οι υπάλληλοι γραφείου. O.K.

    [15] ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΑΣΚ

    Tη λειτουργία, από σήμερα, δυο επικοινωνιακών μέσων, του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Kόσοβα Πρες» και του ραδιοφωνικού stahlo} «Ελεύθερο Κόσοβο», τα οποία θα συμβάλουν στον «αγώνα εναντίον των κατακτητών», ανακοίνωσε ο «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου».

    Στην ανακοίνωση του ΑΣΚ, την οποία μεταδίδουν συνεχώς τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, τονίζεται ότι τα δύο αυτά επικοινωνιακά μέσα «αποτελούν ελεύθερους θεσμούς του ελεύθερου Κοσσυφοπεδίου» και δηλώνεται η αποφασιστικότητα της οργάνωσης να συνεχίσει τον αγώνα «ενάντια στους κατακτητές του Κοσσυφοπεδίου, μέχρι την οριστική νίκη».

    Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι από την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, έχασαν τη ζωή τους 1920 Αλβανοί και 115 Σέρβοι αστυνομικοί.

    [16] Η ΤΣΙΛΕΡ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ» ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Η επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσε, καθυστερημένα, την υποστήριξή της στον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος απέτυχε τον προηγούμενο μήνα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

    Σε συνέντευξη τύπου η κ.Τσιλέρ δήλωσε ότι το κόμμα της υποστηρίζει το μοντέλο που πρότεινε ο κ.Ετζεβίτ και ότι «επιθυμεί ως ηγέτη της κυβέρνησης τον επικεφαλής του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς».

    Ο κ.Ετζεβίτ είχε ζητήσει από από τους ηγέτες των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων της χώρας να στηρίξουν το υπουργικό συμβούλιο που θα σχημάτιζε το κόμμα του, πρόταση την οποία η κ.Τσιλέρ είχε απορρίψει, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην κυβέρνηση την εντολή σχηματισμού της οποίας ανέλαβε ο Γιαλίμ Ερέζ, μετά την παραίτηση του κ.Ετζεβίτ.

    Σύμφωνα με τη γνώμη αναλυτών η κ.Τσιλέρ προσπάθησε με τη σημερινή της δήλωση να καθησυχάσει τους βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι άσκησαν κριτική εναντίον της, κατηγορώντας την ως αδιάλλαχτη, καθώς και ότι σκέφτεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεημάν Ντεμιρέλ πιθανώς να στραφεί και πάλι στον Μπουλέντ Ετζεβίτ, εάν ο κ.Ερέζ αποτύχει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε ερώτηση που απηύθυναν οι δημοσιογράφοι στον κ.Ετζεβίτ για την αλλαγή στάσης της επικεφαλής του Ορθού Δρόμου, απάντησε ότι «τίποτα δεν έχει λήξει για τον ίδιο» και επεσήμανε ότι προς στιγμή αυτός που έχει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι ο Γιαλίμ Ερέζ. Ε.Ρ.

    [17] ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 21 ΚΟΜΜΑΤΑ

    Εικοσιένα πολιτικά κόμματα θα λάβουν μέρος στις εκλογές της Τουρκίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στις 18 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των εκλογών, με το Κόμμα της Αρετής να φέρεται ως ο πιθανότερος νικητής και στις δυο αναμετρήσεις. Οι εκλογές προοριζόταν να γίνουν το Δεκέμβριο του 2000, αλλά η διαδικασία επισπεύσθηκε ύστερα από πιέσεις του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που στήριξε τη κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Η Τουρκία είναι χωρίς κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του κ. Γιλμάζ στις 25 Νοεμβρίου για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

    Ο πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ ζήτησε από τον πρώην υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιαλίμ Ερέζ να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του κ. Ετσεβίτ. Ο κ. Ερέζ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τη λίστα της νέας διοίκησης στον κ. Ντεμιρέλ αυτή την εβδομάδα.

    Μετά την πίεση για παραίτηση του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν το Δεκέμβριο του 1995 από τους στρατιωτικούς κύκλους και την αντικατάσταση του από τον κ. Γιλμάζ τον Ιούνιο του 1997 τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν νέες εκλογές.

    Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν το Μάρτιο του 1994 και διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια. O.K.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 4 January 1999 - 22:54:32 UTC