Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στη Βιέννη)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΒΛΕΠΩ ΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.
  • [02] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΥ ΓΙΑ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [06] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ"
  • [07] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΜΙΛΕΡ: ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΟΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [09] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ
  • [10] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [11] ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΞΕΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
  • [12] Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στη Βιέννη)

  • [14] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ
  • [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [17] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΒΛΕΠΩ ΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

    Τάση δημιουργίας νέων κομμάτων από το χώρο της Ν.Δ. διαπιστώνει ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και σχολίασε με την χαρακτηριστική φράση "ιδού η Ρόδος ιδού και το p^dgla".

    Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το φαινόμενο Αβραμόπουλου απάντησε χιουμοριστικά ότι την απασχολεί, όπως τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

    [02] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τόνισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης άφησε περιθώρια για αλλαγές στην ομιλία του χτες το βράδυ στη Βουλή.

    Οπως είπε είναι σαφής η επιμονή της κυβέρνησης στο διάλογο για την Παιδεία αλλά αυτός αφορά τα μέτρα εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν προτάσεις και η κριτική που κάνουν δεν είναι επί της ουσίας.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ

    Τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζουγκάνοφ. Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμισυ ώρα συζήτησαν για όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

    Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της κοινωνική πολιτικής.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    Η καλύτερη τιμή για τα πενήντα χρόνια της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι η καθημερινή μάχη για την προστασία τους, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων:"Μέσα από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σήμερα γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Χαιρετίζω αυτή την κατάκτηση της ανθρωπότητας. Είναι όμως συνάμα μια διαρκής μάχη για αποτελεσματική και καθολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο. Και υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό. Η Ελλάδα απέδειξε, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από τις δράσεις της στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, ότι μάχεται για tgm προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασική συνισταμένη στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής".

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΥ ΓΙΑ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Στον κοινωνικό διάλογο που προωθεί η κυβέρνηση εντός του 1999 για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομικών τη συζήτηση για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από το 1.300.000 στα 2.000.000 δραχμές που ζητά η ΓΣΕΕ, καθώς και τη συζήτηση για τη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ο κ.Δρυς τόνισε ότι η ικανοποίηση των δύο αυτών αιτημάτων θα επέφερε αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού έως 180 δισεκατομμύρια δραχμές. Τόνισε ακόμη ότι από τα 9,5 τρισεκατομμύρια των φορολογικών εσόδων τα 3,5 θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

    [06] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ"

    "Δύο μέτωπα είναι για την Ελλάδα πάρα πολύ σοβαρά", ενόψει του κρίσιμου ερχόμενου σαββατοκύριακου στη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτιμά, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    "Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται με την Ατζέντα 2000 στις πολιτικές και στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της διεύρυνσής της. Και τα δύο είναι σημαντικά, και στα δύο υπάρχουν δυσκολίες, αλλά και στα δύο έχουμε και μια βάση αξιόλογης άμυνας", συμπληρώνει ο κ. Αλαβάνος. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πόσο θα επηρεάσει η συνάντηση Σημίτη- Σρέντερ, τη στάση της γερμανικής πλευράς στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού ήταν σαφής: "η γερμανική στάση στο θέμα των περικοπών στα διαρθρωτικά ταμεία δεν έχει αλλάξει. Η Γερμανία έχει πια μια σταθερή θέση να προχωρήσει μεν η διεύρυνση, αλλά χωρίς να αναλάβει οικονομικό κόστος η ίδια. Την ίδια στιγμή μάλιστα που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διεύρυνσης και ο μεγάλος ωφελημένος από αυτή, αφού οι περισσότερες υπό διεύρυνση χώρες συνορεύουν με τη Γερμανία, προσβλέπουν στη γερμανική αγορά, προσβλέπουν στις γερμανικές επιχειρήσεις (η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβενία). Το καλό σε αυτό τον τομέα είναι ότι μπορούμε να μην είμαστε μόνοι ως Ελλάδα, αλλά να υπάρχει ένα μέτωπο χωρών, οι οποίες αντιστέκονται, και μάλιστα με προεξάρχουσα την Ισπανία, η οποία ακολουθεί μια δυναμική πολιτική. Από αυτή την άποψη μπορούμε εμείς και πρέπει να συμπαραταχθούμε και με την Ισπανία και την Πορτογαλία, έως ένα βαθμό και με την Ιρλανδία, αλλά και με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον πρέπει να κρατήσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα, σχετικά με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τα diaqhqytij\ ταμεία, να μη δεχθούμε υποβάθμισή τους, μείωσή τους για την επόμενη πενταετία, ενώ πρέπει να είμαστε απόλυτοι και αυτό έχει μεγάλη σημασία, στη μη εθνικοποίηση ενός μέρους της αγροτικής πολιτικής. Δηλαδή να μην αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις για τη γεωργία να βαραίνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ τώρα βαραίνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό".

    Για τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι "ίσως δεν είναι πολλές οι κυβερνήσεις που είναι μαζί μας, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα θεσμικό όργανο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την αναβάθμιση, και τελευταία με την έκθεση Σλόμποντα, των σχέσεων με την Τουρκία, μόνον εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια, όπως είναι το κουρδικό, το κυπριακό, διαφορές με την Ελλάδα και δημοκρατικά δικαιώματα.

    Αμβλύνεται κάπως η πίεση, από το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη ακυβερνησία και φαίνεται ότι κατά τις ώρες που θα γίνεται η Σύνοδος της Βιέννης στην Τουρκία δεν θα υπάρχει κυβέρνηση, η οποία θα έχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου της και βέβαια η γειτονική χώρα είναι ήδη πολύ εκτεθειμένη με την υπόθεση Οτσαλάν. Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί στη θέση ότι δεν κλείνουμε με τοίχο τις πόρτες της Ευρώπης προς την Τουρκία, αλλά αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν, όπως και για κάθε χώρα, μόνο εφόσον εκπληρωθούν όροι Δημοκρατίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".

    [07] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, διμερών συναντήσεων αξιωματικών και εκπαίδευσης ειδικών στις δύο χώρες, προβλέπει το πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 1999, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, το οποίο υπέγραψαν στη Φιλιππούπολη οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών, Μίχο Μίχοφ και Μανούσος Παραγιουδάκης.

    Την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, εξέφρασε ο κ. Παραγιουδακης.

    Να σημειωθεί ότι τα διμερή αυτά προγράμματα υπογράφονται κάθε χρόνο, βάσει της συμφωνίας-πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Βουλγαρίας, που υπεγράφη το 1991 στην Αθήνα από τους τότε υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Ντιμίταρ Λούντζεφ. Κ.Κ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΜΙΛΕΡ: ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΟΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Την ανάγκη μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των S-300, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Ειδικός Συντονιστής για το Jupqiaj| στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ κατά την άφιξη του στην Κύπρο.

    Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν είναι Αμερικανικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα του λαού του νησιού, των μερών στην περιοχή, στην επίλυση του οποίου προσπαθεί να βοηθήσει η Αμερική προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάζονται στη συνολική λύση του Κυπριακού, χωρίς να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα επιμέρους θέματα, όπως είναι οι πύραυλοι S-300, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πύραυλοι δεν είναι πρόβλημα.

    Επεσήμανε ακόμη ότι "στόχος ήταν και θα συνεχίσει να είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό", ενώ για το θέμα των πυραύλων είπε ότι η λύση θα πρέπει να επιτευχθεί προς όφελος και των δύο πλευρών.

    Ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι επισκέπτεται ότι την Κύπρο για να συναντηθεί με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ντέιμ Αν Χέρκους και ότι σκοπός της επίσκεψης του είναι "οι διαβουλεύσεις".

    Εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα έχει παραγωγικές διαβουλεύσεις είπε ότι το θέμα της ημέρας ήταν πάντοτε για τον ίδιο το Κυπριακό, το οποίο παραμένει το κύριο θέμα επίσης για τον πρόεδρο Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ο κ. Μίλερ είπε: "Αρνούμαι να αποδεκτώ το χαρακτηρισμό 25 χρόνων αμερικανικής αποτυχίας" τονίζοντας ότι "δεν υπήρξε επιτυχία στο Κυπριακό και αυτό δεν είναι αποκλειστικά αποτυχία των ΗΠΑ".

    Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ Μίλερ είπε ότι "έχουμε συνεχώς χρονοδιαγράμματα" για διάφορες εργασίες, αλλά όχι για την όλη διαδικασία στο Κυπριακό.

    Επεσήμανε τέλος ότι η αποστρατικοποίηση αποσκοπεί βασικά στη μείωση της έντασης και ότι όταν κάποιος συνομιλητής αναφερθεί σε αποστρατικοποίηση, του το επισημαίνει.

    [09] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, του οποίου η κυβέρνηση δεν κατάφερε πριν λίγες μέρες να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και ανατράπηκε, ο κ.Ετζεβίτ υποστήριξε ότι δεν έχει το δικαίωμα να καθυστερεί την αποστολή που του ανατέθηκε, προσθέτοντας ότι "εάν η πρότασή του δεν υποστηριχτεί, δεν θα διστάσει να επιστρέψει πίσω την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος πρέπει να έχει την ευκαιρία διερεύνησης και άλλων μοντέλων".

    Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις ευκαιρίες του ως προς την επιτυχία", λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, καθώς και αυτή του κόμματος της Αρετής να υποστηρίξει τη Δημοκρατική Αριστερά του κ.Ετζεβίτ.

    Σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί βιώσιμη κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ε.Ρ.

    [10] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ψήφισμα το οποίο ενισχύει τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υιοθέτησε η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Το ψήφισμα εγγυάται την ελευθερία λόγου και το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ειρηνικές συγκεντρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανρθωπίνων δικαιωμάτων απο τις αρχές.

    Η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, επισήμανε στην ομιλία της, ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτροπής διενέξεων.

    Πριν από 50 χρόνια, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ, δεσμεύτηκαν με την υπογραφή της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να σέβονται τριάντα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου.

    Σήμερα ο ΟΗΕ αριθμεί 185 χώρες-μέλη. Ωσόστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια για 110 χώρες και ότι στις φυλακές 80 χωρών κρατούνται άτομα για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

    [11] ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΞΕΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

    Σημαντική αύξηση σημείωσε τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή των ξένων νομισμάτων στη μαύρη αγορά της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αναστάτωση στην αγορά. Ενα γερμανικό μάρκο αντιστοιχεί τις μέρες αυτές στη μαύρη αγορά σε 8,5 δηνάρια (έξι δηνάρια η επίσημη τιμή στην τράπεζα) και πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία των ξένων νομισμάτων θα συνεχιστεί και μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

    Κυβερνητικά στελέχη του Μαυροβουνίου κατηγόρησαν την σερβική ηγεσία ότι ευθύνεται για την αναστάτωση αυτή, διότι όπως υποστήριξαν, τυπώθηκαν παράνομα περίπου 200 εκατομμύρια δηνάρια, τα οποία δεν έχουν συναλλαγματικό αντίκρυσμα. Εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές και υποστήριξαν ότι η αύξηση αυτή είναι τεχνητή και οφείλεται σε κερδοσκόπους, τους οποίους όμως δεν κατονόμασαν.

    Πολίτες του Βελιγραδίου και των υπολοίπων πόλεων της χώρας έσπευσαν σήμερα σε μαυραγορίτες για να μετατρέψουν τα δηνάρια που είχαν σε γερμανικά μάρκα, φοβούμενοι ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί. Οι τράπεζες εδώ και αρκετό καιρό δεν πωλούν ξένο συνάλλαγμα, παρά μόνο αγοράζουν.

    Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων στη χώρα. Το θέμα της αύξησης των τιμών των ξένων νομισμάτων στη μαύρη αγορά απασχόλησε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να λάβει μέτρα για τη μείωση της τιμής των ξένων συναλλαγμάτων.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες ότι επίκειται υποτίμηση του δηναρίου.

    [12] Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ προσκάλεσε με εντολή του προέδρου Κλίντον τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι, να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου του 1999. Μετά τις συνομιλίες της με το Γάλλο πρόεδρο η κ.Ολμπράιτ δήλωσε ότι σε περίπτωση που το Ιράκ αρνηθεί να συνεργαστεί με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τα όπλα, το σχέδιο χρήσης βίας είναι έτοιμο να εφαρμοσθεί καθώς και ότι η Γαλλία συμμερίζεται τη θέση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το Παρίσι υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα συζητήσεων με τη Βαγδάτη και ότι η τελευταία θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ σε περίπτωση νέας κρίσης η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει άμεσα. Η κ.Ολμπράιτ θα επιστρέψει σήμερα στην Ουάσινγκτον, για να συνοδέψει τον κ.Κλίντον στο ταξίδι του στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Ε.Ρ.

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ

    H Ρωσία επιθυμεί την αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους και όχι την διαγραφή του, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Μιχαήλ Κασγιάνοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

    Ο κ. Κασγιάνοφ ο οποίος καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να δοθεί παράταση χρόνου στη Ρωσία για την αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι μια εν δυνάμει πλούσια χώρα η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις υποανάπτυκτες χώρες.

    "Μία προσέγγιση είναι αυτή των υποανάπτυκτων χωρών οι οποίες δεν πρόκειται να επιβιώσουν χωρίς τη διαγραφή χρέων", διευκρίνισε ο κ. Κασγιάνοφ λίγο προτού αναχωρήσει για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με το Κλάμπ των Παρισίων των ξένων πιστωτών ενώ διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο καθώς είναι μία χώρα πλούσια σε σε φυσικούς πόρους. Λ.Μ

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στη Βιέννη)

    [14] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το ζήτημα της διεύρυνσης και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θα απασχολήσουν και αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία επανήλθε δριμύτερη διεκδικώντας τον τίτλο της "υποψήφιας" προς ένταξη χώρας και δεν αποκλείεται κάποιοι ηγέτες να επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση, όπως άλλωστε διαφαίνεται από δηλώσεις παρά το γεγονός ότι οι "15" υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες άλλα αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας.

    Αλλωστε και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Sq]mteq δήλωσε πριν από λίγες μέρες ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι ο δρόμος της ένωσης για την Τουρκία θα είναι βατός εφόσον προσέξει το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προϋποθέσεων που βάζει η ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης αύριο και μεθαύριο (και στη διάρκεια του δείπνου των "15" ηγετών) θα εξετασθεί διεξοδικά η πορεία της ενταξιακής πορείας των άλλων υποψηφίων χωρών (Κύπρος και οι δέκα υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), η θέση της Τουρκίας στην ευρύτερη διαδικασία της διεύρυνσης και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

    Σχετικά με όλα αυτά η κατάσταση, παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ως εξής σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, ήδη, υποβάλλει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, τις Εκθέσεις αξιολόγησης για τις υποψήφιες χώρες και την Τουρκία, ενώ από την πλευρά της η Αυστριακή προεδρία υποβάλλει με δική της ευθύνη, λόγω μη υιοθέτησης του κειμένου από το σύνολο των Κ-Μ, σχετική Εκθεση προόδου. Συγχρόνως το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε στις 7 Δεκεμβρίου και θα υποβάλλει κείμενο συμπερασμάτων για την πορεία της διαδικασίας της διεύρυνσης. Ως προς το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας επισημαίνεται ότι έχουν, ήδη, ξεκινήσει, με απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 9-11-98, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες του πρώτου ενταξιακού κύματος (Κύπρος, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία και Εσθονία) σε επτά Κεφάλαια (Ερευνα, Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Πληροφορικής, Παιδεία και Επαγγελματική Εκπαίδευση, Πολιτισμός και Οπτικοακουστικά, Βιομηχανική Πολιτική, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ΚΕΠΠΑ). Για τις υπόλοιπες πέντε χώρες του δεύτερου ενταξιακού κύματος (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία) το Συμβούλιο αποφάσισε να περάσει από πολυμερές στο διμερές επίπεδο εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου (screening) από τον Ιανουάριο του 1999. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης δεν αναμένεται να τεθεί το θέμα της έναρξης ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με χώρες του β' ενταξιακού κύματος (κυρίως με τη Λετονία και δευτερευόντως με τη Λιθουανία και τη Σλοβεκία), στα συμπεράσματα όμως του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 7-12-98 καταγράφεται η πρόοδος, που έχουν σημειώσει οι χώρες αυτές, για την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και αφήνεται ανοικτό το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων, με νεότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (πιθανά επί φινλανδικής προεδρίας τον Δεκέμβριο του 1999).

    Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας πέτυχε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 7-12-98 και αναφορά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε μια προσπάθεια να δοθεί θετικό μήνυμα και στις χώρες αυτές για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ην εκπλήρωση των κριτηρίων, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, που επισημαίνονται στις σχετικές αξιολογητικές Εκθέσεις της Επιτροπής. Στόχος μας είναι το θετικό αυτό μήνυμα να επιβεβαιωθεί στη Βιέννη.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου συνεχίζεται ομαλά, όπως απέδειξε και η Διακυβερνητική Διάσκεψη της 10-11-98, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και ανεξάρτητα της πορείας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. E_laste έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στη Βιέννη οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί, άμεσα ή έμμεσα για τη διασύνδεση της ενταξιακής πορείας και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, με την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σχετικά με την Τουρκία έγινε προσπάθεια στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 7-12-98 να αναγνωρισθεί από τα Συμπεράσματα ως υποψήφια χώρα. Η προσπάθεια αυτή απετράπη μετά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων διακρίνει σαφώς την Τουρκία από τις υποψήφιες χώρες. Δεν θα πρέπει όμως να αποκλεισθεί τα ενδεχόμενα να επανέλθουν ορισμένα Κ-Μ στη Βιέννη και να θέσουν εκ νέου το ζήτημα αυτό, επιδιώκοντας τη συμπερίληψη της Τουρκίας στις υποψήφιες χώρες. Εχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η Τουρκία είναι επιλέξιμη χώρα, συμμετέχει στην ευρύτερη διαδικασία της διεύρυνσης, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, δεν μπορούμε όμως να αποδεχθούμε την προσπάθεια της διολίσθησης σε μια de facto αναγνώριση της υποψηφιότητάς της, μέσω της επιχειρούμενης "εποικοδομητικής ασάφειας" στις διατυπώσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν δύο σαφώς διακριτές διαδικασίες, της ένταξης και της διεύρυνσης. Η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται, ως υποψήφια στη διαδικασία της ένταξης γιατί δεν πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

    Η επιχειρούμενη από ορισμένους εταίρους μας αλλαγή του πλαισίου των σχέσεων με την Τουρκία, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την ΕΕ, στέλνει λάθος μηνύματα και ουσιαστικά συμβάλλει στη συνέχιση της αδιάλλακτης πολιτικής της.

    Το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα που είναι ο σεβασμός από την Τουρκία των κριτηρίων που έχει θέσει η ΕΕ, δεν μπορεί να επιλυθεί με λεκτικές ακροβασίες, προκειμένου να χαρακτηρισθεί υποψήφια. Το ζήτημα δεν είναι να ικανοποιηθεί ανέξοδα η Τουρκία, αλλά να πεισθεί και να πιεσθεί να προσαρμόσει την πολιτική της στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο και ειλικρινές μήνυμα που πρέπει να σταλεί από εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Σχετικά με τη χρηματοδοτική συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας η χώρα μας έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις προτάσεις της Επιτροπής και θα επαναλάβει εφόσον τεθεί το θέμα στη Βιέννη, τις θέσεις της.

    Τέλος, ως προς την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη αυτό που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να μείνει ανοικτή η προοπτική για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου. Αυτή η προσέγγιση πετύχαμε να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 7-12-98, παρά την προσπάθεια να περιορισθεί η συμμετοχή στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και θα την υποστηρίξουμε και στη Βιέννη.

    [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ

    Κατηγορηματικά απορρίπτει η Ελλάδα την πρόταση της Αυστριακής προεδρίας για την σταθεροποίηση των δαπανών του Κοινοτικού προϋπολογισμού, σε σταθερές τιμές στο επίπεδο των 85 δισ. ευρώ το χρόνο και συμπλέει με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που χαρακτήρισαν την πρόταση απαράδεκτη.

    Η αλλαγή του Συστήματος των Ιδίων Πόρων που προωθούν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία θα δημιουργήσει σοβαρότατες τριβές στην αυριανή απογευματινή συνεδρίαση, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βιέννη. Αυτές οι χώρες έχουν θέσει εμφαντικά θέμα μερικής επιστροφής των εισφορών τους, στον Κοινοτικό προϋπολογισμό κατά το πρότυπο της Μ. Βρετανίας.

    Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία δε δέχονται ότι αυτό αποτελεί το κυρίαρχο θέμα, αφού το ισχύον σύστημα Ιδίων Πόρων λειτουργεί ικανοποιητικά και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκτούν επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι απαιτείται οικονομική και κοινωνική συνοχή στο περιβάλλον της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ενωση) και υπογραμμίζει πως είναι πρόωρο να τίθεται θέμα επιστροφής πόρων, όταν δεν είναι γνωστό ακόμα το κόστος ή το όφελος πολλών κοινοτικών πολιτικών (διεύρυνση π.χ.) και η κατανομή τους. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς ως προς το κεφάλαιο "Ατζέντα 2000" είναι συνοπτικά οι εξής:

    Η πρόταση της Αυστριακής προεδρίας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και απορρίπτεται κατηγορηματικά. Οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν με άξονα το 1,27 θα μπορούσαν να καλύψουν σε κάποιο βαθμό τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών προοπτικών, δε συνδέεται με το μελλοντικό σύστημα χρηματοδότησης της Ενωσης. Συμμεριζόμαστε την άποψη της Κομισιόν ότι το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συστήματος των ιδίων πόρων είναι πρόωρο, ότι θα μπορούσε να εξετασθεί κατά την πρώτη διεύρυνση και Απορρίπτουμε τη μερική επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ Αύριο και μεθαύριο στη Βιέννη οι "15" θα συζητήσουν για την Απασχόληση, τα οικονομικά (ο συντονισμός των οικονομικών και φορολογικών πολιτικών, η ανάγκη εκπροσώπησης της ΟΝΕ στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα και τους μεγάλους οργανισμούς εκτός της ΕΕ), την Ατζέντα 2000, την περιβαλλοντική πολιτική, την εσωτερική ασφάλεια της Ενωσης, τα ζητήματα εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας, την ΚΕΠΠΑ και την διεύρυνση. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Θα αποτελέσει το επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην πρωινή συνεδρίαση της Παρασκευής. Κοινή πλέον είναι η πεποίθηση πως η ΕΕ, τώρα που διανύει το τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσής της, δε θα μπορέσει να κάνει βήματα προόδου, εάν δεν ενισχυθεί παράλληλα και η κοινωνική Ευρώπη. Και κοινωνική Ευρώπη σημαίνει, πρωτίστως, καταπολέμηση της ανεργίας.

    Η ενίσχυση της απασχόλησης - θέση που θα στηρίξει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής - θα κινητοποιήσει τις μεγάλες πλειοψηφίες των λαών της Ευρώπης να προχωρήσουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Στο κρίσιμο ερώτημα "και μετά την ΟΝΕ τι;" οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να λάβουν αξιόπιστες απαντήσεις, που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και παράλληλα θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία της γνώσης, μια κοινωνία της εργασίας (και όχι της αρωγής), μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Ετσι μόνο η Ευρώπη που οικοδομούμε θα μπορεί να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και συγχρόνως να δημιουργεί τους αναγκαίους και επαρκείς όρους για την ενίσχυση της σύγκλισης και της συνοχής. Και το αποτελεσματικότερο μέσο για τη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την εκπόνηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα προηγηθεί διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, αναφορικά με τα εθνικά σχέδια δράσης για την απασχόληση που εφαρμόζονται στις χώρες - μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια αναμένεται η υιοθέτηση των κατευθυντηρίων γραμμών, σε επίπεδο ΕΕ, για το 1999 και η λήψη μέτρων αποτελεσματικής υλοποίησης των αποφάσεων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Το κέντρο βάρους των αποφάσεων εστιάζεται σε πέντε άξονες: Στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για νέους ανέργους, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μακροχρονίων ανέργων, στη δια βίου κατάρτιση των εργαζομένων με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση, στην εξειδίκευση και την απασχολησιμότητα του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού, καθώς και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών απασχόλησης και στην εφαρμογή της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

    "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"

    Το κεφάλαιο αυτό θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στην αυριανή απογευματινή συνεδρίαση. Η Αυστριακή Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων στους κόλπους της Ενωσης. Ως γνωστόν, εδώ και αρκετούς μήνες, dien\comtai συζητήσεις στα Συμβούλια Υπουργών ECOFIN και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ κατά την περίοδο 2000-2006. Οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν (αρχές Οκτωβρίου) που προέβλεπαν αύξηση δαπανών του Κοινοτικού προϋπολογισμού, αποτελούν, σε γενικές γραμμές, μια καλή βάση συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ικανοποιητική, αφού ο Κοινοτικός προϋπολογισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι δαπάνες διεύρυνσης (οι οποίες παραμένουν ακόμα αβέβαιες), το 1,27% του ΑΕΠ αποτελεί ένα ελάχιστο και ίσως ανεπαρκές ποσοστό.

    Η Αυστριακή προεδρία διαπιστώνοντας τις δυσκολίες στην αλλαγή του Συστήματος Ιδίων Πόρων, υπέβαλε στο Συμβούλιο ECOFIN νέα πρόταση υπό τον τίτλο "σταθεροποίηση των δαπανών", η οποία προβλέπει την εξής χρηματοδότηση: για την Αγροτική δαπάνη 40 δισ ευρώ ετησίως, για τις Διαρθρωτικές δράσεις 200 δισ ευρώ για το σύνολο της περιόδου 2000-2006 και συνολικές ετήσιες πληρωμές 85 δισ ευρώ. Η πρόταση της Αυστριακής προεδρίας αποβλέπει στη σταθεροποίηση των δαπανών του Κοινοτικού προϋπολογισμού σε σταθερές τιμές στο επίπεδο των 85 δισ ευρώ το χρόνο και αποτελεί τις προβλέψεις πληρωμών για το 1999. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνονται οι καθαρές εισφορές εκείνων των κρατών - μελών (ιδιαίτερα της Γερμανίας) με θετικά υπόλοιπα στον Κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Η πρόταση της Αυστριακής προεδρίας ανατρέπει στην ουσία τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν (υπόθεση χρηματοδότησης του Κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 1,27% του ΑΕΠ, αυξητική πορεία της Αγροτικής δαπάνης, 0,46% του ΑΕΠ για διαρθρωτικές δράσεις) και συνιστά επικίνδυνη τροπή για τη διαπραγμάτευση της Ατζέντας 2000, καθώς υποστηρίζεται ως βάση συζήτησης από περίπου 10 κράτη - μέλη και συζητείται η υποβολή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης.

    Στην πρόταση της Αυστριακής προεδρίας αντέδρασαν έντονα η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες τη χαρακτήρισαν "απαράδεκτη". Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι η πρόταση αυτή είναι απλά μια πρόχειρη "άσκηση επί χάρτου", δεν λαμβάνει υπόψη τις υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν ήδη αναληφθεί σε Κοινοτικό επίπεδο και οδηγεί σε συρρίκνωση του Κοινοτικού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά και μόνο, το 2006 ο Κοινοτικός προϋπολογισμός θα αντιπροσωπεύει το 0,95% του Κοινοτικού ΑΕΠ, εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή (δηλαδή μειώνεται ακόμα και σε σχέση με το σημερινό επίπεδο του 1,11%). Οι τέσσερις αυτές χώρες, με κοινή στάση που προκύπτει από την Εκθεση της πορείας των συζητήσεων στο ECOFIN (την οποία συνέταξε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου), θεωρούν ότι η πρόταση της Αυστριακής προεδρίας δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποτελέσει εναλλακτική λύση ισοδύναμου βάρους στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της Ατζέντας 2000. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την αντίθεσή της, στην συγκεκριμένη πρόταση της Αυστριακής προεδρίας περί "σταθεροποίησης των δαπανών" εξέφρασε και η Κομισιόν, θεωρώντας ότι στη δική της δημοσιονομική πρόταση εμπεριέχονται "σαφή σταθεροποιητικά στοιχεία" και ότι ο προσδιορισμός του μελλοντικού δημοσιονομικού πλαισίου δεν μπορεί να περιορισθεί σε μια "αριθμητική άσκηση", αλλά αποτελεί μια Sπολιτική επιλογή".

    Ωστόσο, οι προτάσεις της Κομισιόν που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο και αποβλέπουν στην επίλυση του προβλήματος των λεγόμενων "υπερβολικών εισφορών" στο πλαίσιο της Εκθεσης για τους Ιδιους Πόρους ("επανεθνικοποίηση" κατά 25% των δαπανών της ΚΑΠ, μερική επιστροφή εισφορών κατά το πρότυπο της Μ. Βρετανίας) έχουν σαφώς μη προοδευτικό χαρακτήρα και θίγουν τα φτωχότερα κράτη - μέλη, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Παράλληλα, όμως και μετά από έγκαιρη κινητοποίηση της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στην Εκθεση αυτή για τους Ιδίους Πόρους περιλαμβάνεται και κοινή πρόταση των τριών αυτών χωρών για την επίλυση του προβλήματος των "υπερβολικών" εισφορών, η οποία στηρίζεται στην ενίσχυση των στοιχείων προοδευτικότητας (λαμβανομένου υπόψη του κατά κεφαλή ΑΕΠ) στον υπολογισμό των εισφορών των κρατών - μελών στον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Η πρόταση αυτή συνεπάγεται σημαντική μείωση των εισφορών των τριών αυτών κρατών - μελών και αποτελεί ισχυρό "διαπραγματευτικό χαρτί" κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τι αναμένεται από την συζήτηση για την Ατζέντα 2000: Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αλλά αυτές θα ληφθούν επί Γερμανικής προεδρίας. Η συζήτηση θα επιδιώξει να γεφυρώσει το χάσμα της απόκλισης μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν και της Αυστριακής προεδρίας, να εντοπίσει τα στοιχεία - κλειδιά της διαπραγμάτευσης και να δώσει κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

    Στόχος της Αυστριακής προεδρίας είναι να δεσμεύσει τους "15" ότι το αργότερο, τον Μάρτιο του 1999, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση είναι αμφίβολο, αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Συγχρόνως, θα επιδιώξει να δημιουργήσει εκείνη τη συναίνεση που επιβάλλει η αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στο δημοσιονομικό πακέτο.

    Αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης θα αποτελέσει η Εσωτερική Ασφάλεια της Ενωσης και συγκεκριμένα τα Προγράμματα Δράσης "Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια" και "Οργανωμένο Εγκλημα". Πρόκειται για δύο προγράμματα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία αντιμετωπίζουν με πολλαπλές δράσεις την εγκληματικότητα στην καθημερινή ζωή, αλλά, και το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, τη λαθρομετανάστευση, μέσα από μια όλο και πιο πυκνή συνεργασία των συστημάτων ασφαλείας των χωρών, των μέσων που διαθέτουν, καθώς και την αναβάθμιση και την εντατικοποίησή τους.

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Χρειάζεται ουσιαστική πολιτική φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι οικονομικών μεταναστών, διακίνησης ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος. Οσον αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν, στην Ελλάδα έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα για να εφαρμοσθεί η Συνθήκη και στη χώρα μας, ως προς τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ενωσης, με προέλευση τα ελληνικά αεροδρόμια.

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΚΕΠΠΑ)

    Στις εξωτερικές σχέσεις η Ενωση δεν μπορεί να θυσιάζει τις πάγιες αξίες και αρχές της στις οικονομικές προτεραιότητες άλλων πολιτικών. Η ειρήνη, η σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ζητούμενα ή απειλούνται διαρκώς στα ανατολικά σύνορα ή στις όμορες τρίτες χώρες, που επιδιώκουν την προσέγγιση με την Ευρώπη. Η τουρκική απειλή κατά της Ελλάδας επαναλαμβάνεται, όσες προσπάθειες και αν κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια για μια νέα πορεία. Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση στην Κύπρο. Για αυτό:

    Χρειαζόμαστε καταρχήν μια αποτελεσματική ΚΕΠΠΑ, που προτάσσει και εφαρμόζει τις αρχές που συμφωνήθηκαν στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και δεν τις συγκαλύπτει ή τις παρακάμπτει χάριν άλλων σκοπιμοτήτων. Προτάσσονται ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση των Διεθνών Συνθηκών. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τα άλλα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα πρέπει να αποτελούν διέξοδο, που θα αναιρεί τις μεταξύ μας και τις προς τρίτους τριβές και αμφισβητήσεις.

    Χρειαζόμαστε ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς πρόβλεψης και διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ

    Στα Βαλκάνια η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Η Ενωση χρειάζεται ένα πλαίσιο πολιτικής έναντι αυτού του εύθραυστου χώρου και όχι ad hoc πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Το πλαίσιο θα ορίζει π.χ. αρχές, στόχους, διαδικασίες, μέσα, ώστε να βοηθηθούν οι κοινωνίες των Βαλκανίων να μεταβούν σε μια σύγχρονη κοινωνικοοικονομική οργάνωση, να αναπτύξουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, σύγχρονους θεσμούς για τον πολίτη και την οικονομία, συνθήκες βιώσιμης σταθερότητας και συνεργασίας με τους γείτονές τους. Δεν αρκεί μόνο η πολιτική διεύρυνσης προς Ανατολάς ή τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να καλύψουμε τις ευθύνες ολιγωρίας μας απέναντι σε αυτό το χώρο, ιδίως αν η διεύρυνση καθυστερήσει.

    Κύριος ή Κυρία ΚΕΠΠΑ: Πρόσωπο πολιτικό, υψηλής στάθμης. Από χώρα που πιστεύει στην ανάπτυξη της ΚΕΠΠΑ, κατά προτίμηση σοσιαλιστής (Westerdorf/Trumpf P.Green/Trumpf). Επιθυμούμε σε μια εκ των τριών θέσεων του βοηθού κ. ΚΕΠΠΑ στη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού να τοποθετηθεί Ελληνας. Είμαστε στα Βαλκάνια, μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά Στις κοινές στρατηγικές που θα αποφασισθούν στη Βιέννη να ενταχθεί και η πολιτική έναντι των Βαλκανίων. Εχουμε υποβάλλει πρόταση στην προεδρία.

    ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΠΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Η Αυστριακή Προεδρία επιδιώκει τη λήψη απόφασης για το πρόσωπο που θα αναλάβει το αξίωμα του αποκαλούμενου "Κυρίου ή Κυρίας ΚΕΠΠΑ" και που θα έχει την ευθύνη των νέων διευρυμένων εξουσιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ενωσης, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όταν τεθεί σε ισχύ. Ακούγονται πολλά ονόματα πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής |pyr π.χ. του Spring, του Bild και του Jensen. Ωστόσο και στο ζήτημα αυτό υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά τον τρόπο και τον χρόνο επιλογής του προσώπου αυτού. Ορισμένες χώρες θέλουν να έρθει στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής το θέμα όλων των πρωτοκλασάτων πόστων της ΕΕ και να αποφασισθούν όλα τότε ως πακέτο. Αντίθετα, η πλειοψηφία των χωρών επιθυμεί να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τον "Κύριο ή Κυρία ΚΕΠΠΑ" και οι επόμενες για τους άλλους, όταν θα ωριμάσει ο χρόνος λήξης της θητείας τους (πρόκειται π.χ. για τα πόστα του Προέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και θέσεων εκτός ΕΕ).

    Το δεύτερο θέμα της ΚΕΠΠΑ είναι η υιοθέτηση κοινών στρατηγικών ενόψει της Συνθήκης του Αμστερνταμ και της ανάγκης εκπόνησης ολοκληρωμένων πολιτικών της Ενωσης έναντι τρίτων χωρών. Στο θέμα αυτό η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει προτείνοντας την ένταξη στον προγραμματισμό για τις κοινές στρατηγικές της Ενωσης του φακέλου "Βαλκάνια" και του φακέλου "Μεσόγειος και Ανατολή". Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί.

    Τρίτο θέμα στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ είναι μια ενδεχόμενη συζήτηση κατευθύνσεων για το μέλλον της ασφάλειας και την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη σχέση της με τη ΔΕΕ και το ΝΑΤΟ, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια της Φινλανδικής προεδρίας.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Στόχος είναι να αναβαθμισθεί και να γίνει κύρια συνισταμένη όλων των άλλων πολιτικών της Ενωσης.

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Εμείς πιστεύουμε ότι η περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να προαχθεί ουσιαστικά με την αναβάθμιση φορέων όπως ο Περιβαλλοντικός Οργανισμός ή άλλα μέτρα στα οποία η Ελλάδα θα έχει πάντα θετική προσέγγιση. Αντίθετα, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα για την υιοθέτηση του ενεργειακού φόρου λόγω της συγκεκριμένης πραγματικότητας ενεργειακών πηγών της Ελλάδας.

    ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου αποτελούν τη νομική βάση για την ενταξιακή διαδικασία των υποψηφίων χωρών. Τα συμπεράσματα αυτά δεν περιλαμβάνουν όρους που να συνδέουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου. Κατά συνέπεια: Εμμονή στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, που συνιστούν την πλέον ισχυρή βάση για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας.

    Επισήμανση ότι τυχόν απόπειρα προσβολής ή τροποποίησης των συμπερασμάτων του Λουξεμβούργου, θα επιφέρει εμπλοκή στο σύνολο της ενταξιακής διαδικασίας.

    Τονισμός ότι δεν λαμβάνεται δεόντως υπόψη η κακόπιστη άρνηση των Τουρκοκυπρίων να αποδεχθούν την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, που waqajtgq_shgje από το σύνολο των εταίρων μας ως ουσιαστική και γενναιόδωρη.

    Αναφορά στις ευθύνες που έχει η Τουρκία ως προς την αποτυχία των διεθνών πρωτοβουλιών για διευθέτηση του Κυπριακού, που έχει τονισθεί άλλωστε και από αμερικανικής πλευράς.

    Υπογράμμιση ότι οι πρώιμες απόπειρες εκ μέρους ορισμένων κρατών - μελών για επιβολή αιρεσιμότητας στην κυπριακή ενταξιακή πορεία, αυξάνει την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και υπονομεύει τη θέση της ΕΕ (Λουξεμβούργο) ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεισφέρουν στη διευθέτηση και του πολιτικού προβλήματος. Εμφαση στο γεγονός πως οι προσπάθειες των κρατών - μελών θα πρέπει να στραφούν μάλλον στην τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά στο διάστημα των ετών που θα μεσολαβήσουν μέχρι τις πρώτες προσχωρήσεις.

    Τέλος, η επισήμανση ότι η διχοτόμηση θα παγιωθεί ακριβώς στην περίπτωση που θα γινόντουσαν αποδεκτές οι θέσεις ορισμένων κρατών - μελών, όπως της Γαλλίας. Συμπέρασμα: Στις σχέσεις με την Τουρκία πρέπει η προσέγγισή της με την ΕΕ, να συνδυάζεται με πίεση για σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου, της προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν πρέπει να γίνει όμηρος της Τουρκίας. Υπαρκτό το πρόβλημα. Λάθος η διαπλοκή των δύο θεμάτων. Χρειάζεται πίεση για πρόοδο συνομιλιών και πίεση για αφοπλισμό. Ως προς τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 11 υποψήφιες χώρες και για την Τουρκία σημειώνονται τα εξής:

    Η Επιτροπή υποστηρίζει, ότι στον τομέα της προσέγγισης στα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, παρατηρείται, με κάποιες αυξομειώσεις, μια στασιμότητα εκ μέρους των 10 υποψηφίων χωρών ΚΑΕ.

    Για την Κύπρο η Εκθεση της Επιτροπής κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική σε όλες τις πτυχές της (πολιτική, οικονομική κλπ). Τούτο άλλωστε αναγνωρίσθηκε και από την κυπριακή πλευρά και καταφαίνεται και από τις σχετικές έντονες τουρκικές αντιδράσεις. Εν κατακλείδι, δύναται να υποστηριχθεί ότι η Κύπρος ευρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών του πρώτου ενταξιακού κύματος αναφορικά με την πρόοδο που έχει επιτελέσει.

    Για την Τουρκία η Εκθεση της Επιτροπής είναι αρνητική ως προς το πολιτικό της σκέλος. Επιπρόσθετα σημειώνεται η ανάγκη επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αποσιωπάται όμως επιμελώς η αναφορά στην παράγραφο 35 των συμπερασμάτων του Λουξεμβούργου που αποτελεί όρο για την προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα οι προβλέψεις περί εγκαθίδρυσης ικανοποιητικών και σταθερών σχέσεων με την Ελλάδα, ρύθμισης των διαφορών με νομικά μέσα, και υποστήριξης των διαπραγματεύσεων για την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ως προς το οικονομικό προενταξιακό μέρος, το συμπέρασμα της Εκθεσης της Επιτροπής είναι ότι η τουρκική οικονομία παρουσιάζει συνολικά μια θετική εικόνα κυρίως λόγω του δυναμισμού του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας της και παρά τα εγγενή μακροοικονομικά προβλήματα.

    Επισημαίνεται πάντως ότι η Εκθεση της Επιτροπής αναγορεύει de facto την Τουρκία σε 12η υποψήφια χώρα (το είπε άλλωστε απερίφραστα και ο Επίτροπος Βαν Ντεν Μπρουκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Και αυτό γιατί ακολουθείται η ίδια δομή με τις εκθέσεις των 11 υποψηφίων, αλλά και διότι φαίνεται σαφώς ότι τελικός στόχος είναι η ένταξη. Αφήνεται όμως να εννοηθεί με σαφή τρόπο ότι ο στόχος αυτός λόγω των σοβαρών ελλειμμάτων προόδου της Τουρκίας σε όλους τους τομείς θα καθυστερήσει ακόμη για μεγάλο και απροσδιόριστο διάστημα.

    [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    "Δύο είναι οι κύριες προτεραιότητες που θα συζητηθούν, οι κοινοτικοί προϋπολογισμοί και η απασχόληση. Από πλευράς μας πιστεύουμε ότι για την πραγματοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός ή τουλάχιστον να παγώσει".

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν εισέλθει στην αίθουσα συσκέψεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες της συνοχής και βεβαίως την Ελλάδα και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να στοχεύουμε στην ονομαστική σύγκλιση, αλλά στην πραγματική.

    "Είναι ανάγκη επιτέλους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σκύψουν το κεφάλι στο ζήτημα της ανεργίας, να εκπονήσουν όλοι μαζί αποτελεσματικές δράσεις που να αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη μάστιγα, που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο απασχόλησης, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 13%", είπε.

    [17] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"

    Σχετικά με την "Ατζέντα 2000" και την πρόοδο εργασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Κάρντιφ, επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες η πορεία των διαπραγματεύσεων, ώστε να εγκριθούν ορισμένοι κοινοί προσανατολισμοί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη και να επιτευχθεί συνολική πολιτική συμφωνία μέχρι το Μάρτιο του 1999 (Γερμανική προεδρία) και πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές, λαμβανόμενης υπόψιν της νομοθετικής εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην όλη διαδικασία.

    Όσον αφορά τις επιμέρους θεματικές του πακέτου, υπάρχουν τα εξής:

    Για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (2000-2006), το ύψος χρηματοδότησης Ένωσης/Οροφής Ιδίων Πόρων (1,27% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής), ο καθορισμός της εξέλιξης των δαπανών των διαφόρων Κατηγοριών των νέων δημοσιονομικών pqooptij~m, καθώς και το εάν οι τελευαταίες θα εκφράζονται σε σταθερές (Επιτροπή) ή τρέχουσες τιμές, έχουν παραπεμφθεί για την τελική φάση της διαπραγματεύσης. Έχει ωστόσο επέλθει συμφωνία σχετικά με την εγγραφή των προενταξιακών δαπανών και των δαπανών της διεύρυνσης σε νέα ξεχωριστή κατηγορία των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα του κατά πόσο οι εν προκειμένω πόροι θα είναι "πρόσθετοι" (χώρες Συνοχής) ή θα "αφαιρεθούν" από τις δαπάνες για τους "15". Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόοδος στις "ποιοτικές" πτυχές του πακέτου (διάρθρωση δημοσιονομικών προοπτικών, μεταρρύθμιση πολιτικών) τελεί υπό την αίρεση της συμφωνίας για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ένωσης (που δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί στη Βιέννη).

    Για τη νέα Διοργανική Συμφωνία, (που συμβάλλει στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας του Κοινοτικού Προϋπολογισμού), έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων μεταξύ των Κατηγοριών 3 (Εσωτερικές Πολιτικές) και 4 (Εξωτερικές Δράσεις), τη νέα ταξινόμηση δαπανών (Υποχρεωτικές - Μη Υποχρεωτικές) και την προτεινόμενη συναφή διαδικασία "αρνητικής συναπόφασης" που δημιουργεί πρόβλημα ισορροπίας των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, καθώς και το κρίσιμο θέμα της διατήρησης ή μη του προνομιακού χαρακτήρα των διαρθρωτικών δαπανών ("στόχος- δαπάνη" ή "οροφή" της Κατηγορίας 2, αποδέσμευση αναπορρόφητων πιστώσεων μετά την παρέλευση διετίας) που δεν αναμένεται να λυθεί πριν από την τελική συμφωνία. Για τη μεταρρύθμιση των Διαρθρωτικών Ταμείων έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξέταση των "ποιοτικών πτυχών" (αρχές και κριτήρια των 3 Στόχων της διαρθρωτικής πολιτικής, διαδικασία προγραμματισμού και διαχείρισης των Ταμείων). Εκκρεμούν ζητήματα σχετικά με την "αποδέσμευση" των οικείων δαπανών και τις νέες διαδικασίες ελέγχου, για τα οποία έχουν διατυπωθεί συμβιβαστικές προτάσεις που κινούνται πιο κοντά στις ελληνικές επιδιώξεις. Για τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης, έχει προγραμματιστεί επίτευξη συμφωνίας για μία γενική περιγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των Διαρθρωτικών Ταμείων. Οι βασικές θέσεις της Ελλάδας, ως προς τη διαρθρωτική πολιτική συνοχής, συνίστανται στη διατήρηση της προτεινόμενης χρηματοδότησης (0,46% του ΑΕΠ) ως "στόχου - δαπάνης" και κάλυψη μέσω αυτής κατ' αρχήν των αναγκών των "15", στη διασφάλιση της συγκέντρωσης των 2/3 των διαρθρωτικών πόρων στο Στόχο 1, στην αυστηρή εφαρμογή του κριτηρίου επιλεξιμότητας για το Στόχο αυτό (75% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και στην επιφύλαξη μας σχετικά με τον περιορισμό του προνομιακού χαρακτήρα των διαρθρωτικών δαπανών και τη δημιουργία υψηλού αποθεματικού αποτελεσματικότητας, τα οποία αντιστρατεύονται την αρχή του πολυετούς προγραμματισμού και την προσπάθεια πραγματικής σύγκλισης των λιγότερο αναπτυγμένων Κ-Μ. Για το Ταμείο Συνοχής, παραπέμπονται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης το θέμα της αμφισβήτησης (από πλευράς κυρίως της Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας) της συμμετοχής στο Ταμείο χώρας - μέλους της Νομισματικής Ένωσης και ο χαρακτήρας της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας (συνεκτίμηση των ρυθμίσεων του Συμφώνου Staheq|tgtar), στα οποία αντιδρούν οι κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενες χώρες της Ισπανίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας με την υποστήριξη της Ελλάδας.

    Για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος και δεν αναμένεται ουσιαστική εμβάθυνση στη Βιέννη. Πάντως, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την ίση μεταχείριση των μεσογειακών προϊόντων, την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ από τη Γεωργική Κατευθυντήρια Γραμμή, καθώς και την πλήρη αντιστάθμιση των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος από την μείωση των τιμών, μέσω απευθείας ενισχύσεων, ιδιαίτερα των μικρών παραγωγών και των μειονεκτικών περιοχών. Τέλος, έχει υπάρξει κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία για τους τρεις Κανονισμούς των προενταξιακών μέσων (με την επιφύλαξη της Ισπανίας ως προς το ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του διαρθρωτικού προενταξιακού μέσου: συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας στο 75-78% και εμμονή της Ισπανίας στο 85%), τον Κανονισμό χρηματοδότησης των Διευρωπαϊκών Δικτύων και τον αναθεωρημένο Κανονισμό για το Ταμείο Εγγυήσεων Δανείων.

    Τελευταίες εξελίξεις ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βιέννης

    Σχετικά με τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές (2000-2006), η Αυστριακή Προεδρίας υπέβαλε νέα πρόταση υπό την ονομασία "σταθεροποίηση των δαπανών", η οποία συζητήθηκε σε δύο διαδοχικά Συμβούλια ECOFIN (23-11 και 1-12-98). Η πρόταση εισηγείται "πάγωμα" των δεσμεύσεων πόρων στα επίπεδα του 1999 (μηδενική αύξηση δαπανών), προβλέποντας την εξής χρηματοδότηση: για την Αγροτική δαπάνη αύξηση 40 δισ. Ευρώ ετησίως, για τις Διαρθρωτικές δράσεις 200 δισ. για το σύνολο της περιόδου και συνολικές ετήσιες πληρωμές 85 δισ που μεταφράζεται σε ποσοστό 0,898% του ΑΕΠ για το 2006. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης συνεπάγεται δραστικό περιορισμό των αρχικών προτάσεων της Commision (υπόθεση χρηματοδότησης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού/ ύψος Ιδίων Πόρων 1,27% του ΑΕΠ, αυξητική πορεία της Αγροτικής δαπάνης 0,46% του ΑΕΠ για διαρθρωτικές δράσεις) και συνιστά επικίνδυνη τροπή για τη διαπραγμάτευση της Agenda 2000, καθώς υποστηρίχθηκε (ECOFIN, 22-11- 98) ως βάση συζήτησης από περίπου 10 Κ-Μ και επρόκειτο να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης. Στις χώρες που αντέδρασαν έντονα στην εν λόγω πρόταση, περιλαμβάνεται η Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Σημειωτέον ότι την επιφύλαξη της εξέφρασε και η Επιτροπή, θεωρώντας ότι στη δική της δημοσιονομική πρόταση εμπεριέχονται σαφή "σταθεροποιητικά στοιχεία" και ότι ο προσδιορισμός του μελλοντικού δημοσιονομικού πλαισίου δεν μπορεί να περιορισθεί σε μία "αριθμητική άσκηση", αλλά αποτελεί και "πολιτική επιλογή". Από ελληνικής πλευράς, η πρόταση της Αυστριακής προεδρίας έχει χαρακτηριστεί ως "απαράδεκτη", κρίνοντας ότι υπονομεύει την ικανότητα χρηματοδότησης των μεγάλων πολιτικών στόχων της Ένωσης (διεύρυνση, συνοχή, διεθνή ρόλο), καθώς οδηγεί σε αισθητή μείωση των δαπανών και θέτει σε κίνδυνο τη μεταρρύθμιση των πολιτικών. Αντ' αυτού, θεωρούμε ότι βάση συζήτησης πρέπει να παραμείνουν οι αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες, αν και περιοριστικές ως προς το συνολικό ύψος Ιδίων Πόρων (1,27% του ΑΕΠ), θα μπορούσαν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες wqglatod|tgsgr της Ένωσης.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με τη διαπραγμάτευση των νέων δημοσιονομικών προοπτικών διαπλέκεται η συζήτηση για τις δημοσιονομικές διορθώσεις που υποστηρίζονται με ένταση τον τελευταίο καιρό, ως προϋπόθεση της τελικής συμφωνίας, από "καθαρούς συνεισφορείς" στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό (κυρίως Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία). Το εν λόγω θέμα συναρτήθηκε με την Έκθεση της Επιτροπής για το Σύστημα Ιδίων Πόρων (7-10-98). Έκθεση, η οποία δεν αποτελεί πρόταση τροποποίησης, αλλά αξιολόγησης του Συστήματος. Υποστηρίζουμε, κατ' αρχήν, την άποψη της ίδιας της Επιτροπής ότι, αν και υπάρχει ανάγκη προσαρμογής και βελτίωσης του Συστήματος Ιδίων Πόρων, έχει ακόμα δυνατότητες λειτουργίας, το δε ενδεχόμενο αναθεώρησής του θα μπορούσε να εξετασθεί κατά την α' διεύρυνση (αφού ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των πολιτικών και επιμερισθεί ισότιμα μεταξύ των Κ-Μ το κόστος της διεύρυνσης, άλλως πρόωρη "ελάφρυνση" της δημοσιονομικής θέσης ενός Κ-Μ θα οδηγούσε σε άνιση κατανομή των δαπανών για τη διεύρυνση). Πάντως, ως προς τα τρία "σενάρια", απορρίπτουμε τη μερική εθνικοποίηση της ΚΑΠ, επιφυλασσόμαστε στη γενίκευση διορθωτικού μηχανισμού και υποστηρίζουμε την περίπτωση ενίσχυσης του πόρου ΑΕΠ, όχι μόνο υπό την "αναλογική" του μορφή, αλλά με την συμπερίληψη "προοδευτικών" στοιχείων βάσει της σχετικής ευημερίας των κρατών - μελών (παλαιότερη ισπανική πρόταση του προσυπέγραψαν Ελλάδα και Πορτογαλία). Πρέπει να αναφερθεί ότι το "καταστροφικό" για την Ελλάδα "σενάριο" της εθνικής συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ (απώλειες της τάξης των 150 δισ. δρχ. ετησίως) δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκη τροποποίηση του συστήματος Ιδίων Πόρων που απαιτεί ομοφωνία/κύρωση από τα Εθνικά Κοινοβούλια, αλλά η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί με ειδική πλειοψηφία. Η εν προκειμένω επίτευξη "αναστέλουσας μειοψηφίας" δεν είναι βέβαιη παρά την αντίθεση πέντε χωρών (Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Δανίας), καθώς δεν αποκλείεται αλλαγή κατεύθυνσης της Γαλλίας και της Δανίας στα πλαίσια ευρύτερων διαπραγματευτικών συμβιβασμών.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι, για τα παραπάνω θέματα της "σταθεροποίησης" των δαπανών και του Συστήματος Ιδίων Πόρων / δημοσιονομικών διορθώσεων, πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας (Συμβούλια ECOFIN, 23-11-98 και Γενικών Υποθέσεων, 6-7/12/98) ήταν "περιοριστική" δημοσιονομική κατεύθυνση.

    Τελικώς δεν συμφωνήθηκε ανάλογο κείμενο, αλλά μετριοπαθέστερη Έκθεση καταγραφής των διαφορετικών προσεγγίσεων που ενσωματώνεται στη συνολική Έκθεση προόδου για την Agenda 2000 που υποβάλλεται στη Σύνοδο Κορυφής. Σημειωτέον ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν κατέληξε ούτε σε σχέδιο Συμπερασμάτων/Κατευθύνσεων για τη μεταρρύθμιση των Διαρθρωτικών Ταμείων (για το οποίο είχε επιμείνει, εναλλακτικά, η Αυστριακή Προεδρία) με αποτέλεσμα το σύνολο των θεμάτων της Agenda 2000 να παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βιέννης.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 11 December 1998 - 0:41:04 UTC