Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΛΑΦΟΝΤΕΝ
  • [02] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [04] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΕ
  • [06] ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [07] TΑΚΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [08] Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Η ΟΝΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
  • [09] Ι. ΣΤΡΑΤΟΣ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
  • [10] ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ '99
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ S-300
  • [11] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΟΙ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • [12] Η Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: Η ΔΟΥΜΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΕ ΔΙΚΗ
  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΤΣΙΛΕΡ
  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: OI ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛ
  • [16] ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΛΟΓΩ ΝΑΤΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΛΑΦΟΝΤΕΝ

    "Σταθμό" χαρακτήρισε την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι στη Βόννη, όπου νωρίτερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον υπουργό Οικονομικών, και Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις συνομιλίες που είχε του δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα έγινε εκτενής αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και στις διεθνείς εξελίξεις.

    Τόσο στις δηλώσεις, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση με tom Γερμανό καγκελάριο, στην οποία μεταξύ άλλων μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, όσο και στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νέες προοπτικές". "Κυρίως μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και να προσδώσουμε στην Ευρώπη νέο περιεχόμενο. Σ' αυτό συνυπολογίζεται το ζήτημα της ανεργίας και της απασχόλησης. Πρέπει -συνέχιχε ο πρωθυπουργός- να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων και κυρίως να δώσουμε στους νέους ευκαιρίες για απασχόληση".

    Σχετικά με τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και θα συνεχισθούν κανονικά, και πως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, με την κατοχή τμήματος της Μεγαλονήσου από την Τουρκία, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά για να γίνει αυτό η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τους ισχύοντεςς κανόνες, που είναι ίδιοι για όλους. Δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για την Τουρκία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους Γερμανούς αξιωματούχους συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Βαλκανίων, όπου -όπως επεσήμανε ο κ. Σημίτης- πάντα υπάρχουν εστίες διαταραχών. "Πρέπει -συνέχισε- να καταστεί δυνατή η χάραξη μιας πολιτικής και η εκπόνηση στρατηγικών, στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, ώστε να υπάρξει σ' αυτή την ευαίσθητη περιοχή ειρήνη και ασφάλεια". Ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του Κατοχικού δανείου, αλλά η στάση του κ. Σρέντερ ήταν αρνητική.

    Ανάλογη ήταν η θέση του καγκελάριου κι όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ίδιο ζήτημα. "Δεν βλέπω κάποια δυνατότητα να επανέλθουμε σ' αυτό το ζήτημα, είπε ο κ.Σρέντερ. Πιστεύω, τόνισε, ότι στο πλαίσιο των συμβατικών συμφωνιών, αλλά και στο πλαίσιο της φιλίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών μας, το ζήτημα αυτό έχει κλείσει".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης, στο μεταξύ, και ερωτώμενος από Τούρκο δημοσιογράφο πώς σχολιάζει τις γνωστές δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στην κουρδική εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολίτικα", ότι δηλαδή βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, πριν μεταβεί στη Μόσχα, ο κ. Σημίτης υπενθύμισε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας και ο ίδιος ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια". Με αφορμή την ερώτηση, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο Κουρδικό ζήτημα, και είπε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν συνολικά και ενωμένα την υπόθεση των Κούρδων και να βρουν μια λύση.

    Μετά τη συνέντευξη, ο κ. Σημίτης παραβρέθηκε σε συνδιάσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Γερμανία, και νωρίς το βράδυ αναχώρησε για την Αθήνα.

    [02] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    "Ο υπ' αριθμόν ένα εθνικός στόχος για ολόκληρο τον ελληνισμό θα πρέπει να είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος".

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο κτίριο της Βουλής με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου, που επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο διαφωτιστικής εκστρατείας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων S-300, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι "απέναντί μας δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά οι Αμερικανοί που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα τη Ρωσία με τα κριτήρια του "ψυχρού πολέμου", γιατί δεν θέλουν μια ενιαία Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη με αντιπαλότητες.

    Σε ότι αφορά το θέμα αυτό και τους μελλοντικούς χειρισμούς, ο κ.Κακλαμάνης εξέφρασε την ευχή οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να σταθμίσουν με ιδιαίτερη προσοχή τις αποφάσεις τους, ώστε να μην προστεθούν νέα λάθη σε εκείνα του παρελθόντος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης, την ανάγκη εγρήγορσης του απανταχού ελληνισμού, υπογραμμίζοντας ότι "η οικονομική πρόοδος και η ευμάρεια που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό ούτε να απομακρύνουν την προσοχή κανενός από την σκληρή αλήθεια της κατοχής και των υπαρκτών κινδύνων για ολόκληρη την Κύπρο, όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο".

    Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει τον θαυμασμό του για τις πατριωτικές εκδηλώσεις της μαθητιώσας νεολαίας της Κύπρου, κατά της ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, τις οποίες είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, όπου ήταν ο κύριος ομιλητής στην μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση.

    "Στην κατεχόμενη Κύπρο", κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης "το διεθνές δίκαιο γελοιοποιείται καθημερινά και εξευτελίζονται όσοι προβαίνουν σε ενέργειες αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας κρατών σε ορισμένες γωνιές του πλανήτη, αλλά παράλληλα νομιμοποιούν στην πράξη το πιο βάρβαρο δείγμα επεκτατισμού που επιβιώνει στην Ευρώπη, μετά το τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου".

    Από την πλευρά της η Δήμαρχος Μόρφου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις επαφές των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης, με μέλη του Βρετανικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είχαν ως στόχο την υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινή γνώμη, ότι στην Κύπρο συνεχίζεται επί 25 χρόνια η κατοχή του 40% του εδάφους της από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Η κα Παπαδοπούλου επέδωσε επίσης, στον Πρόεδρο της Βουλής ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο καταγγέλλεται η τουρκική αδιαλλαξία και οι προκλητικές ενέργειες του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα εκφράζεται η απογοήτευση των χιλιάδων προσφύγων, των συγγενών των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων για τη συνέχιση της τραγωδίας της Κύπρου.

    Επέδωσε τέλος, στον κ. Κακλαμάνη αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου της κατεχόμενης Μόρφου, στην οποία αναγράφονται στίχοι του ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη, με τους οποίους εκφράζεται η euw^ "να ανατείλει η μέρα της λευτεριάς για την μεγαλόνησο".

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Αναχώρησε σήμερα για τη Ρωσία ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης οικονομικής συνεργασίας των χωρών- μελών της ΟΣΕΠ, οι οποίες διεξάγονται στην Αγία Πετρούπολη από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου, με κεντρικό θέμα τη νομική, θεσμική και πολιτική αναβάθμιση της Οργάνωσης.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι η βουλευτής, Μαρία Αρσένη και μετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Αλέξανδρος Δαμιανίδης, Ιωάννης Τσακλίδης, Παναγιώτης Φωτιάδης, Θεόδωρος Κασσίμης και Αθανάσιος Νάκος.

    Στις εργασίες της Συνέλευσης, στην οποία μετέχουν εκπρόοσωποι 11 χωρών, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με τις μεταφοράς, την ακαδημαϊκή συνεργασία, καθώς και η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

    [04] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    Στο "σημείο μηδέν" βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης , με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η κρίση που υπέβοσκε, εκδηλώθηκε ανοιχτά , στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων, όταν ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, λογομάχησε έντονα με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στέφανο Ματθία, αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Δημόπουλο.

    Αφορμή για την εκδήλωση της ανοιχτής διαφωνίας, ήταν διάταξη σε σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του Αρείου Πάγου, παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να αποστέλλει εγκυκλίους προς τις δικαστικές αρχές, απευθύνοντας συστάσεις, για τον τρόπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και δια αυτής της οδού ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζοντας τη διάταξη τονίζει ότι με αυτήν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το μέγα πρόβλημα της αυξανόμενης εγκληματικότητας και ότι σε κάθε περίπτωση η διάταξη αυτή εναρμονίζεται πλήρως με το σχετικό κεφάλαιο του Συντάγματος.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Αυγούστου του 1997 , με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, αφού αναφερόταν στις μάστιγες των ναρκωτικών και της τοκογλυφίας, παρήγγειλε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξετάσεως από τους κατά τόπους Εισαγγελείς Εφέτες, με αντικείμενο την επισήμανση δραστών εγκληματικών πράξεων, εντός και εκτός των φυλακών, με κύριο άξονα τα ναρκωτικά και βασικό θύμα την ελληνική νεολαία. Ο κ. Γιαννόπουλος, στην ίδια επιστολή, ζητά να ξεκινήσει μία εκστρατεία από όλους τους μηχανισμούς του κράτους, για τη ριζική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για κύκλωμα που εκτός των άλλων εγκληματικών- δολοφονικών πράξεων, οργανώνει και τις αποδράσεις εγκληματικών προσώπων από τις φυλακές.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Συναντήσεις με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της διδασκαλικής ομοσπονδίας είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την αναστολή τηςονομαζόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως είπε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε την ανάγκη έναρξης ενός ουσιαστικού εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Χρήστος Χρήστου, σημείωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Καραμανλή, όσον αφορά στην ανάγκη εθνικού διαλόγου για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    [06] ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Την εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Μιλώντας σήμερα σε διευθυντές Λυκείων ο κ. Αρσένης συνέστησε προσοχή στους μαθητές ώστε να μην πέσουν θύματα παραπληροφόρησης. Επανέλαβε ότι οι μαθητές που κάνουν καταλήψεις τιμωρούν τους εαυτούς τους και τόνισε ότι η ημερομηνία των εξετάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Οι κινητοποιήσεις των μαθητών συνεχίζονται καθώς εκατοντάδες σχολεία και αρκετές πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα. Το πρωί μαθητές Λυκείου της Αργυρούπολης απέκλεισαν δρόμους για δύο ώρες. Εκνευρισμένος οδηγός πάτησε γκάζι για να περάσει το δρόμο με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν μαθητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας.

    [07] TΑΚΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Την επιτακτική ανάγκη κατάλληλης και έγκαιρης προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την επιτυχή εκμετάλλευση όλων των ευκαιριών που θα παρέχει το ευρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Βασίλης Τακάς, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο σεμινάριο "Ευρώ και Επιχειρήσεις" που πραγματοποείται στη Θεσσαλονίκη.

    Η προετοιμασία των επιχειρήσεων συνίσταται κυρίως σε προσαρμογές τόσο στρατηγικής, όσο και τεχνικής φύσεως. "Το ευρώ από το 1999 θα είναι de facto το ενιαίο νόμισμα στις συναλλαγές για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως, η έγκαιρη προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μιας αρμόζουσας θέσης στο νέο ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που αναμένεται να διαμορφωθεί, με την εξάλλειψη των συναλλαγματικών εμποδίων και κινδύνων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τακάς.

    Διευκρίνισε δε ότι "είναι φυσικό η εισαγωγή του ευρώ να προκαλέσει καταρχήν ένα σοκ στις ελληνικές επιχειρήσεις. Γρήγορα όμως θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Οσο νωρίτερα γίνει η σχετική προετοιμασία και η απαραίτητη προσαρμογή, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος των αλλαγών και τόσο lecak}teqa θα είναι τα οφέλη. Απαιτείται σοβαρή προετοιμασία από τον δημόσιο τομέα, τον χρηματοπιστωτικό χώρο και τις επιχειρήσεις".

    Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, "αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων στο ευρώ, δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι αποκλειστικής τους ευθύνης, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης αναγκαίας αναμόρφωσης, της οποίας κεντρικός πυρήνας είναι η Πολιτεία και η δημόσια διοίκηση". "Ειδικότερα", συνέχισε ο κ. Τακάς, "πρόκειται για μια αλυσίδα ειδικών θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν και στην οποία εμπλέκονται οι επιχειρήσεις σε άμεση εξάρτηση από την Πολιτεία, όσον αφορά τη διευθέτηση των σχέσεων με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές".

    Ακόμη τόνισε ότι καίρια ενέργεια είναι η δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία ωστόσο φαίνεται να προηγείται επί του θέματος, σε σύγκριση με τον κρατικό μηχανισμό. "Παραδείγματα ουσιαστικής ενεργοποίησης του ιδιωτικού τομέα, είναι οι εταιρείες λογισμικού, οι οποίες ήδη ετοιμάζουν σχετικά λογισμικά πακέτα που θα καλύψουν τις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και οι πολυεθνικές εταιρείες που βιάζονται να αδράξουν την ευκαιρία της ΟΝΕ, για να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά", σημείωσε ο κ. Τακάς. Πρόσθεσε δε, ότι "η οργανωμένη ενεργοποίηση της Πολιτείας είναι απαραίτητη, καθώς θα δημιουργήσει το υπόβαθρο που θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο και θα δώσει ουσιαστικά το "πρόσταγμα" για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τις αναγκαίες αλλαγές που αφορούν στις τεχνικές προσαρμογές, στον εξοπλισμό, στους τιμοκαταλόγους προϊόντων και υπηρεσιών, στα λογιστικά, πληροφοριακά και οργανωτικά συστήματα, στα προϊόντα και στη συσκευασία τους, καθώς επίσης και στη στρατηγική που περιλαμβάνει θέματα σχεδιασμού, προώθησης πωλήσεων και εκπαίδευσης προσωπικού, ώστε τελικά να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ΟΝΕ".

    Καταλήγοντας ευχήθηκε το σεμινάριο αυτό να αποτελέσει για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το έναυσμα για ουσιαστική και δημιουργική δράση, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΟΝΕ και να ωφεληθεί από αυτή.

    [08] Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Η ΟΝΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

    "Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία είναι το κυριότερο στοιχείο για την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση στο νέο νόμισμα, το ευρώ", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο σεμινάριο "Ευρώ και επιχειρήσεις" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει το ΕΒΕΘ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Ο κ. Μπακατσέλος κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται, καθώς και εκπλήρωσης όλων εκείνων των προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλή η μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Στην πρώτη φάση για το ευρώ, που ξεκίνησε τον Μάιο του 1998, καθορίστηκε η ομάδα των κρατών που πληρούν τις προϋποθέσεις και θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ από την 1η Ιανουαρίου 1999.

    "Την ημερομηνία αυτή, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση και ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία η ΟΝΕ οπότε και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των συμμετεχόντων κρατών θα καθοριστούν αμετάκλητα και το ευρώ θα καταστεί το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη φάση αυτή, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο τα εθνικά νομίσματα, όσο και το ευρώ και οι οικονομικοί παράγοντες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των συναλλαγών σε ευρώ και συναλλαγών σε εθνικό νόμισμα. Στη φάση αυτή, οι χρηματαγορές θα αρχίσουν να εκφράζονται σε ευρώ και σταδιακά το νέο νόμισμα θα καθίσταται λογιστικό χρήμα. Η τρίτη φάση ξεκινά τον Ιανουάριο του 2002, οπότε εισάγεται υποχρεωτικά το ευρώ στα κράτη - μέλη της ΟΝΕ και τα εθνικά νομίσματα αποσύρονται σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου του 2002", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος. Παρατήρησε δε ότι παρά το γεγονός ότι "οι επιδόσεις της χώρας μας στα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη δεν κατάφεραν να την οδηγησουν σε ένταξη στο πρώτο στάδιο της ΟΝΕ", ωστόσο "παρατηρείται αξιοσημείωτη προσήλωση της κυβέρνησης στην επίτευξη των στόχων, που εκδηλώνεται με μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά ακόμη και με μειώσεις φόρων και τελών, που αυξάνει την πιθανότητα να πληροί η χώρα μας τα κριτήρια σύγκλισης το 1999 και να συμμετάσχει στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ από 2001". "Στην πορεία αυτή, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, "οφείλουμε όλοι να έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας. Οι κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει όχι μόνο να περιορίσουν τις άκαιρες απαιτήσεις τους, αλλά και να συμβάλλουν με θετικές προτάσεις στην επίτευξη αυτού του εξαιρετικά σημαντικού εθνικού στόχου".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Μπακατσέλος, τα οφέλη από την λειτουργία της ΟΝΕ είναι πολλά, τα κυριότερα των οποίων είναι η νομισματική και μακροοικονομική σταθερότητα και η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου που αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους καταναλωτές και βοηθά στη λήψη αποφάσεων και στην ενίσχυση των επενδύσεων, διευκολύνοντας τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    Επίσης - όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος - "με το ενιαίο νόμισμα θα δημιουργηθεί μια μεγάλη χρηματαγορά με μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων επενδύσεων και ευκαιριών. Ο οξύτερος ανταγωνισμός, που θα προκύψει, θα πιέσει τιμές και επιτόκια προς τα κάτω προς όφελος tym Ευρωπαίων πολιτών. Το ενιαίο νόμισμα θα διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο, στις επενδύσεις και στις αποταμιεύσεις και έτσι θα καταστεί σημαντικότερος και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Παγκόσμιο Νομισματικό Σύστημα".

    Πρόσθεσε δε, ότι "προτού φθάσουμε στη χρήση του νέου νομίσματος, θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες, οι αγορές συναλλάγματος, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα συστήματα ηλεκτρονικής υποδομής να ετοιμάζονται πυρετωδώς. Η εισαγωγή του ευρώ για τα 11 από τα 15 κράτη - μέλη θα ξεκινήσει τυπικά από 1η Ιανουαρίου του 1999, ενώ στην Ελλάδα η εφαρμογή της θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2001 και θα ολοκληρωθεί για όλα τα κράτη στις 31 Δεκεμβρίου του 2001. Συνεπώς θα έχουμε μικρότερη μεταβατική περίοδο. Βέβαια, μικρότερη μεταβατική περίοδος σημαίνει και μεγαλύτερη περίοδος προετοιμασίας. Ταυτόχρονα όμως μας δίνει και το πλεονέκτημα της εύκολης απόκτησης της τεχνογνωσίας και των εμπειριών των 11 κρατών - μελών του πρώτου σταδίου. Μέχρι την 1/1/2001 λοιπόν θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε, εκμεταλλευόμενοι τις εμπειρίες των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων μας".

    [09] Ι. ΣΤΡΑΤΟΣ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

    "Ο στόχος της συμμετοχής στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση είναι εθνικός. Και ο επόμενος χρόνος θα κρίνει αν τελικά θα τον επιτύχουμε. Για αυτό στην προσπάθεια που απαιτείται πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αναμφισβήτητα όμως κύριο μερίδιο ευθύνης βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία πρέπει πλέον να αποδείξει ότι θα προχωρήσει και ότι δεν θα περιορισθεί σε απλές εξαγγελίες".

    Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος στον χαιρετισμό του στο σεμινάριο "Ευρώ και επιχειρήσεις" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι η εισαγωγή του ευρώ διαμορφώνει νέες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ως σύνολο οικονομική οντότητα μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ. "Η ΕΕ έχει ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μεγαλύτερο από των ΗΠΑ, η συμμετοχή της στο διεθνές εμπόριο είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ακόμα και αν αφαιρεθούν οι εντός της ΕΕ διασυνοριακές συναλλαγές και έχει σημαντικά μεγαλύτερα νομισματικά αποθέματα και πολύ ισχυρότερο εμπορικό ισοζύγιο με τον υπόλοιπο κόσμο συγκρινόμενη με το ελλειμματικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Στο διεθνές νομισματικό σύστημα το ευρώ θα περιορίσει την κυριαρχία του δολαρίου που διατηρήθηκε σε όλη την μεταπολεμική περίοδο". Οπως είπε από μια άποψη, η εισαγωγή του ευρώ συνεπάγεται τη δημιουργία μιας μεγάλης αγοράς κεφαλαίων που θα έχει πολαπλλά αποτελέσματα. "Πρώτον θα πρέπει να αναμένεται μικρότερη μεταβλητότητα των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα του μεγέθους της αγοράς αφενός, αλλά και της γενικότερης πολιτικής μειώσεως των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Δεύτερον, οι διασυνοριακές επενδύσεις και το εμπόριο θα αυξηθούν. Αναμένεται να υπάρξει μιας μεγάλης εκτάσεως διαδικασία εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, από την οποία θα προκύψουν πολυεθνικά ευρωπαϊκά epiweiqglatij\ σχήματα με δραστηριότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τρίτον, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω διεργασιών, ο συνδυασμός ενός νομίσματος και μιας ενοποιημένης αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί μεγαλύτερος εσωτερικός ανταγωνισμός, χαμηλότερες τιμές και διαφάνεια τιμολόγησης προς όφελος των καταναλωτών" σημείωσε ο κ. Στράτος.

    Ακόμη επεσήμανε ότι "η δυναμική όμως που δημιουργεί το ενιαίο νόμισμα είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή από μόνη της, συνθήκη για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Παράλληλα, απαιτείται δράση η οποία θα υποβοηθήσει την προσαρμογή της ευρωπαϊκής επιχείρησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η δράση αυτή δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αλλαγή του δημοσίου τομέα, ώστε να είναι μικρότερος, αποτελεσματικότερος και προσανατολισμένος στην ανάπτυξη, αλλά και την ύπαρξη μιας συνολικής πολιτικής για την ανάπτυξη της παραγωγής που θα αποβλέπει στη δραστική συνεχή βελτίωση της υποδομής στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι χώρες του δεύτερου κύματος, δηλαδή οι χώρες που δεν θα ενταχθούν την 1η Ιανουαρίου του 1999 στην ΟΝΕ. "Οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια σειρά μειονεκτημάτων, τα οποία από την ίδια στιγμή αποτελούν πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις των συμμετεχόντων στην ΟΝΕ κρατών", είπε ο κ. Στράτος. "Κατά πρώτο λόγο θα συνεχίσει να υπάρχει θέμα προφύλαξης έναντι συναλλαγματικών κινδύνων. Επιπρόσθετα, η μείωση του τραπεζικού κόστους για τις διακοινοτικές συναλλαγές μεταξύ χωρών - μελών της ΟΝΕ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις των χωρών αυτών να βελτιώσουν περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Αντίθετα, το κόστος αυτό θα συνεχίσει να είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις των εκτός ΟΝΕ χωρών. Υπολογίζεται ότι το άμεσο κόστος για τις επιχειρήσεις σε μικρές χώρες με ασταθή νομίσματα όπως η Ελλάδα ανέρχεται στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος", υπογράμμισε ο κ. Στράτος.

    Επίσης - όπως επεσήμανε - τα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια τα οποία θα δανείζονται οι επιχειρήσεις εντός ΟΝΕ, αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο μειονεκτικής θέσης των επιχειρήσεων εκτός ΟΝΕ, που θα αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και συνεπώς υψηλές χρηματοοικονομικές δαπάνες.

    "Για τον μετριασμό των μειονεκτημάτων αυτών, οι επιχειρήσεις σε στενή συνεργασία με το κράτος και το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία μετάβασης. Ο Δημόσιος τομέας θα πρέπει να παράσχει κίνητρα χρησιμοποίησης του ευρώ από τις επιχειρήσεις στις πληρωμές τους. Ο κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των επιχειρήσεων, δυσχεραίνοντας την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα", υπογράμμισε ο κ. Στράτος, προσθέτοντας ότι "στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 1999 και της 1ης Ιανουαρίου 2001 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για την ημέρα της ένταξης, όπως και οι επιχειρήσεις των χωρών που θα αποτελούν τα μέλη της ΟΝΕ από 1/1/1999". Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι επιχειρήσεις θα είναι σκόπιμο να επιλέξουν τη χρήση του ευρώ κατά την μεταβατική περίοδο, με σκοπό ma επωφεληθούν από την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προϊόντα εκφρασμένα σε ευρώ, την απλοποίηση των λογιστικών απεικονίσεων, τη σύναψη συμβάσεων που λήγουν μετά το 2002 και την αποφυγή της συμφόρησης για την μετατροπή των συστημάτων πληροφορικής και την εκπαίδευση του προσωπικού.

    Καταλήγοντας τόνισε: "Ενα είναι βέβαιο. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να διαμορφώσουν μακροπρόθεσμη άποψη για το πως θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του ευρώ, όχι μόνο σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν, εάν κάνουν εκ των προτέρων τον προγραμματισμό τους. Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός θα τους επιτρέψει να καρπωθούν από την αρχή τα εμπορικά και συναλλαγματικά πλεονεκτήματα του ευρώ και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος προσαρμογής τους. Οσο πιο γρήγορα αποκτήσουν συνείδηση της νέας πραγματικότητας, τόσο το καλύτερο. Σκοπό αποτελεί η βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας. Αυτή είναι η πρόκληση του σήμερα για να βαδίσουμε στην πραγματικότητα του αύριο επιτυχώς".

    [10] ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ '99

    Η έναρξη της συζήτησης για το 35ωρο, η δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας και οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά το 1999.

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας σε ημερίδα συνδικαλιστών. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συρρίκνωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όσες επιχειρήσεις προσλάβουν ανέργους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι αμέσως μετά την απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, θα απευθύνει κάλεσμα στις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το 35ωρο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ S-300

    Το κυπριακό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μονοδιάστατο ζήτημα εγκατάστασης ή μη των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Η εγκατάστασή τους θα πρέπει να σηζητηθεί υπό το πρίσμα του συνόλου των παραμέτρων του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας,μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την άποψη ότι η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος στη Μεγαλόνησο θα ήταν μια σοφή επιλογή αν πραγματικά ενισχύει την άμυνα της και ταυτόχρονα συμβάλει στην προώθηση της προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού θέματος. Όπως πρόσθεσε, όμως, αν σκοπός της εγκατάστασης είναι να "αποδείξουμε ότι διαθέτουμε αποφασιστικότητα ή όλα τα πλεονεκτήματα το οποία θεωρούμε ότι αποκτούμε παίρνοντας μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να εξεταστούν οι νέες επιλογές υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών".

    Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση θα ενισχύει την άμυνά της και θα διασφαλίσει την κυριαρχία της και η Ελλάδα θα είναι μαζί της σ΄ αυτή την πορεία.

    Σχετικά με τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο, ο κ.Ρέππας είπε ότι δεν αρκεί να εκφράζονται καλές προθέσεις, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι πρακτικά αποτελέσματα. Παρατήρησε ότι δικαιολογείται μια σχετική αισιοδοξία ενόψει της κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί, ωστόσο, η αναμονή θετικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. "Μέσα σε λίγους μήνες πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα που θα δείχνει ότι έχει συντελεστεί συγκεκριμένη πρόοδος και πρέπει να είναι μετρήσιμες οι προσπάθειες", είπε.

    Ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τον κ. Κληρίδη για τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη της Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων. Όπως είπε οι συζητήσεις θα αφορούν την αποτελεσματικότητα της προβολής των εθνικών θεμάτων στη διεθνή κοινή γνώμη ενόψει της νέας περιόδου και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν "ώστε να γίνουν κατανοητές και τελικά αποδεκτές οι θέσεις που απηχούν τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Κυπρίων και των Ελλήνων".

    Ο κ. Ρέππας συναντήθηκε σήμερα επίσης με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καθώς και στο θέμα της αναβάθμισης της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα.

    [11] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΟΙ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

    O πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Kληρίδης επιβεβαίωσε ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 θα παραδοθεί αργότερα αυτό το μήνα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

    Σε ομιλία που έκανε σε συγκέντρωση οπαδών του χθες, ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων θα είναι να υπάρξει συμφωνία, μεταξύ των δυο κοινοτήτων για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση. Ο Κύπριος πρόεδρος και οι σύμβουλοί του έχουν δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες πιέσεις για το θέμα των S-300. Οι αντίπαλοι του Κληρίδη τον κατηγορούν για αναποφασιστικότητα, ενώ στην εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη αντιδρούν έντονα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

    Στο μεταξύ, την αντίθεσή του στην προοπτική εγκατάστασης των S-300 στην Κρήτη επανέλαβε το Σαββατοκύριακο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, που αναφέρθηκε σε σχέδιο προστατευτικης κάλυψης του ελληνικού εναέριου χώρου και της περιοχής FIR Αθηνών από πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, τις θεώρησε "προκλητικές και απειλητικές".

    Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησε να συνδέσει τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου με το θέμα των S-300. "Αν οι δηλώσεις αποσκοπούν στη διαστρέβλωση του θέματος των S-300, υπενθυμίζουμε ότι η μόνη επιλογή που ισχύει είναι η ακύρωση της paqaccek_ar", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Αγκυρα θεωρεί ότι η υπόθεση της κάλυψης του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα επιβεβαιώνει το όραμα της Ελλάδας για τη μετατροπή του Αιγαίου σε ελληνική θάλασσα και την κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται τις τεχνικές ευθύνες που έχει για το FIR για να τις παρουσιάσει ως κυριαρχικά δικαιώματα. Θεωρεί επίσης ότι οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μαδρίτης, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    [12] Η Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα να ζητήσουν η δίκη του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών ΑΜπντουλάχ Οτζαλάν να πραγματοποιηθεί σε διεθνές δικαστήριο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι δήλωσε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν δρομολογηθεί στον πανευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος υπολογίζει την Τουρκία ως μέλος του, προκειμένου να διασφαλιστεί "εάν είναι δυνατόν μια αμερόπληπτη δίκη". Όπως είπε, για να πραγματοποιηθεί η δίκη θα πρέπει να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι: η συμφωνία των εμπειρογνωμόνων ότι μια τέτοια δίκη είναι πιθανή νομικά, η συμφωνία μιας χώρας-μέλους για τη διεξαγωγή της δίκης στο έδαφός της και η συγκατάθεση της Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος της προεδρίας της Αυστρίας στην Ε.Ε. υποστήριξε ότι στην πρόταση να δικαστεί ο κ.Οτζαλάν "σε ευρωπαϊκό ή διεθνές δικαστήριο" συμφώνησαν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

    Ο κ.Ντίνι ανέφερε ότι σε περίπτωση που η πρόταση δεν πραγματοποιηθεί, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να απελαθεί ο Οτζαλάν, αφού η είσοδός του στην Ιταλία ήταν παράνομη.

    Ο ηγέτης του ΡΚΚ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι είναι έτοιμος να εμφανιστεί σε διεθνές δικαστήριο, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο θα κρίνει εάν το ΡΚΚ ή η τουρκική κυβέρνηση ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα των Κούρδων για ανεξαρτησία. Ε.Ρ.

    [13] ΡΩΣΙΑ: Η ΔΟΥΜΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΕ ΔΙΚΗ

    Η κοινοβουλευτική επιτροπή της Δούμα εξετάζοντας την πρόταση για παραπομπή σε δίκη του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, έκανε δεκτή σήμερα και την τέταρτη κατηγορία εις βάρος του για "καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων" της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Βαντίμ Φιλιμόνοφ.

    Οι τρεις από τις πέντε συνολικά κατηγορίες εναντίον του οι οποίες αφορούν στον πόλεμο με την Τσετσενία, την ένοπλη επίθεση στην κοινοβουλευτική εξέγερση του 1993 και στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, έχουν ήδη γίνει δεκτές από τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία.

    Η πέμπτη κατηγορία που εκκρεμεί αναφέρεται στη "γενοκτονία κατά του ρωσικού λαού" και αναμένεται ότι θα εξεταστεί επίσης από την επιτροπή. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία του 1993, ο πρόεδρος lpoqe_ να δικαστεί μόνο για "εσχάτη προδοσία και σοβαρά εγκλήματα".

    Η υπόθεση, η οποία είναι μακρά και περίπλοκη, έχει λίγες πιθανότητες να φθάσει στο δικαστήριο, καθώς για την αποπομπή του Μπορίς Γιέλτσιν πρέπει να εξασφαλιστούν τα δύο τρίτα της Δούμα και στη συνέχεια το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ότι υπάρχει κατ' αρχήν υπόθεση, και το συνταγματικό δικαστήριο ότι η διαδικασία κινείται στα πλαίσια του συντάγματος.

    Στη συνέχεια απαιτούνται τα δυο τρίτα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της ρωσικής άνω βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί ο Ρώσος πρόεδρος. Πολιτικοί παρατηρητές στη ρωσική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι φαίνεται απίθανο να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας και των δύο ρωσικών κοινοβουλίων υπέρ της αποπομπής του προέδρου, τουλάχιστον προς το παρόν. Ε.Ρ.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΤΣΙΛΕΡ

    Μετά τις συνομιλίες με την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η επικεφαλής του Ορθού Δρόμου "δεν φαίνεται ενθουσιασμένη με την ιδέα" μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία θα συμμετέχει ο αντίπαλός της Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι "δεν απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα" και έτσι ο ίδιος "ελπίζει ακόμα σ' αυτή".

    Ο κ.Γιλμάζ από την πλευρά του έχει διαβεβαιώσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στην κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα τρία κόμματα, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας, παρά τις επιφυλάξεις της κ.Τσιλέρ.

    Η πρώην πρωθυπουργός δήλωσε μετά τις συνομιλίες της με τον κ.Ετζεβίτ ότι "δεν επιθυμούμε να είμαστε ο μικρός έταιρος σε μια νέα κυβέρνηση παρόμοια με αυτή που ανατράπηκε από το κοινοβούλιο", αναφερόμενη στην καταψήφιση από την τουρκική Βουλή της κυβέρνησης Γιλμάζ, στις 25 Νοεμβρίου. Όπως πρόσθεσε "προτιμά διευρυμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο".

    Μια τέτοια κυβέρνηση περιλαμβάνει το ισλαμιστικό κόμμα της Αρετής, κίνηση στην οποία αντιτίθεται ο στρατός.

    Η κ.Τσιλέρ είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους ισλαμιστές το 1996, η οποία έφερε στην εξουσία τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν. Ε.Ρ.

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: OI ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛ

    H διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε εξ ολοκλήρου το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Αλβανών Φέχμι Acj\mi ανέφερε ότι το νέο σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή απορρίπτεται από την αλβανική πλευρά, διότι περιέχει αρκετά στοιχεία, τα οποία φέρουν την αλβανική πλευρά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τη σερβική.

    Ο Αγκάνι επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο του Κρίστοφερ Χιλ περιέχει αρκετά όμοια στοιχεία με αυτό της σερβικής πλευράς που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα επιμεληθεί δικό της σχέδιο για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της περιοχής και θα το παρουσιάσει σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Διπλωματικοί κύκλοι στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι συνέβησε αυτό το οποίο φοβούνταν και τούτο γιατί η απόρριψη του σχεδίου του Αμερικανού μεσολαβητή από την αλβανική πλευρά ακολούθησε ως αντίδραση για το σχέδιο της σερβικής πλευράς που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

    Οι ίδιοι κύκλοι συμπλήρωναν ότι είχαν επισημάνει πως είναι επικίνδυνο η κάθε πλευρά να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, όπως έκανε η σερβική και η πρόβλεψη τους αυτή αποδείχθηκε ως ακριβής.

    Η απόρριψη του νέου σχεδίου του Αμερικανού μεσολαβητή από την αλβανική πλευρά περιπλέκει ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση στην περιοχή και η εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού τη στιγμή αυτή φαντάζει πολύ δύσκολη. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ένοπλη οργάνωση των Αλβανών της περιοχής, Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, το οποίο δεν θα εξασφαλίζει ανεξαρτησία στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    [16] ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΛΟΓΩ ΝΑΤΟ

    Μετά από τις διαβεβαιώσεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNPREDEP ότι δεν υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στα γιουγκοσλαβο - σκοπιανά σύνορα, το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" σύμφωνα με το οποίο η εγκατάσταση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα με τα Σκόπια οφείλεται στην εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Τη διάψευση του υπουργείου Αμυνας μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, όπως επίσης και τη διάψευση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που αφορά δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε διάβημα διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι για την εγκατάσταση δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στα σύνορα.

    Στο μεταξύ σήμερα αναγγέλθηκαν δώδεκα πτήσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Πέτροβατς κοντά στα Σκόπια και έφθασαν τέσσερα αεροσκάφη τύπου Hercules και αργότερα αεροσκάφη τύπου "Αντόνοφ" τα οποία μετέφεραν οπλίτες, ένα μέρος ελικοπτέρων και πολεμικό υλικό.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Αλεκσάνταρ Ντιμίτροφ και κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να sumamtghe_ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    Η νέα αυτή συνάντηση Γκεοργκίεφσκι-Σολάνα, η οποία είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο διάστημα των δέκα τελευταίων ημερών, αποδεικνύει, σύμφωνα με τα σχόλια των μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ότι το ΝΑΤΟ εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την ΠΓΔΜ.

    Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, σε σχόλιο που μετέδωσε με αφορμή τη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις της χώρας με τη συμμαχία, το οποίο "επιτρέπει την έναρξη διπλωματικής εκστρατείας για την υλοποίηση των φιλοδοξιών και των στόχων της χώρας, που αποσκοπούν στην μόνιμη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία".

    Σύμφωνα με το σχόλιο, η νέα κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, από τη στιγμή που έδωσε το "πράσινο φως" για την εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης, δεν κρύβει την αισιοδοξία της ότι η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για ένταξη στη συμμαχία. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 7 December 1998 - 20:03:41 UTC