Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ, ΑΛΛΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
  • [02] Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • [05] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ
  • [06] ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [07] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [09] ΔΡΥΣ: ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 818 ΕΚ. ΔΡΧ. ΑΠΟ 110 ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ
  • [10] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ Γ. ΧΡΥΣΟΛΟΥΡΗΣ
  • [11] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Η ΧΩΡΑ
  • [12] Α.ΑΘΕΝΣ: " ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"
  • [13] ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 2Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
  • [16] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤO ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [19] ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [20] ΗΠΑ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [21] Η ΔΟΥΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ, ΑΛΛΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

    Tην άποψη ότι η διεθνής κοινότητα "αγνοεί επί 25 χρόνια την ωμή στρατιωτική κατοχή τμήματος της Κύπρου" και προσπαθεί να προβάλλει ως μείζον πολιτικό και στρατιωτικό θέμα την εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-300, εξέφρασε ο upouqc|r Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Aκόμη, ο κ.Πάγκαλος έκανε λόγο, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, για ένα ιδιότυπο μονοπώλιο εξουσίας. "Υπάρχει αυτή τη στιγμή, είπε, μια κατάσταση όπου ένα μονοπώλιο εξουσίας που υπάρχει παγκόσμια, το αμερικανικό μονοπώλιο εξουσίας, ελέγχει το μυαλό μας. Ετσι και στο σημείο αυτό έχουν πείσει πραγματικά ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, δηλαδή όσους προσπαθούν πραγματικά να έχουν άποψη για το θέμα, ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι οι S-300. To πρόβλημα δεν είναι οι S-300. To πρόβλημα είναι ότι η διεθνής κοινότητα, η Αμερική, η Αγγλία, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέχονται 25 τώρα χρόνια μια κτηνώδη κατοχή, μια κατάσταση που στηρίζεται στην ωμή στρατιωτική βία και στις απειλές. Αυτό είναι το πρόβλημά μας".

    Ο Ελληνας υπουργός διέψευσε τα δημοσιεύματα και τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, αναφορικά με το θέμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων και τις χαρακτήρισε "ηλιθιότητες". Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι "το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουρκική κατοχή της Κύπρου και η φοβερή κλιμάκωση εξοπλισμών της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού".

    [02] Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε

    Τις έντονες αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, προκάλεσαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά την επταετία 2000-2006.

    Όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών, η πλειοψηφία των κρατών μελών της κοινότητας επιθυμεί τον περιορισμό των κοινοτικών δαπανών, ενώ επικεφαλής της προσπάθειας αυτής είναι η Γερμανία. Η Βόννη πιέζει να γίνει αποδεκτή η θέση της να καταβάλει λιγότερα χρήματα στο κοινοτικό προϋπολογισμό, από ότι σήμερα.

    Ο κ.Παπαντωνίου στην παρέμβασή του χαρακτήρισε τις ιδέες και προτάσεις περί περικοπής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, "σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου που στερούνται τεκμηρίωσης και δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει η υιοθέτησή τους". Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε μάλιστα-δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία- ότι η κυβέρνησή του δεν τις αποδέχεται.

    Η χθεσινή συζήτηση έγινε σε βαρύ κλίμα με μεγάλη ένταση και υψωμένους τόνους, από το οποίο φάνηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία των "15" για κανένα από τα μεγάλα αυτά θέματα της κοινοτικής χρηματοδότησης, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ

    Οποιαδήποτε προεδρολογία θα πρέπει να αποφεύγεται και το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας θα συζητηθεί στην ώρα του, upocq\llise ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είπε πως θα προτείνει και πάλι τον Κωστή Στεφανόπουλο στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός, εξήγησε, έκανε μια αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στο πλαίσιο των συζητήσεων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2000, δεν μίλησε για αποφάσεις.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν ο κ. Στεφανόπουλος ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του, τόνισε ότι η κοινή γνώμη δείχνει πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίνεται με άριστο τρόπο στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του. Στην ερώτηση αν θα εξετάσει η κυβέρνηση συνεργασίες για κοινή στήριξη προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν στην ώρα τους και μέχρι τώρα δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας είναι πάντα ανοιχτοί για την κυβέρνηση, όμως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα των συνεργασιών με άλλους πολιτικούς φορείς. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν απασχολείται με αυτό το θέμα και έχει πάρει τις αποφάσεις της.

    [05] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 και το θέμα των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση.

    Διάλογο για την παιδεία ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Έβερτ, ενώ ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί διάλογο και πρόσθεσε ότι όταν ένα σύστημα είναι στην αρχή είναι φυσικό να έχει ατέλειες. Για το θέμα των S-300 ο κ. Εβερτ πρότεινε να καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ενδεχομένως παρουσία του κ. Κληρίδη, ενώ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο ζήτημα ως τη δεύτερη μεγάλη εθνική ήττα μετά τα Ίμια.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός θα προτείνει εκ νέου τον κ. Στεφανόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφανόπουλος παρέπεμψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για περισσότερες διευκρινίσεις. Από την πλευρά του ο κ. Έβερτ σημείωσε ότι αυτή η εκλογολογία βλάπτει όλους.

    Νωρίτερα ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με μαθητές του Λυκείου Μεταμόρφωσης που τελεί υπό κατάληψη και τους συνέστησε να σταματήσουν τις καταλήψεις καθώς, όπως είπε, δεν θεωρεί πως είναι μέσο επίλυσης των προβλημάτων.

    [06] ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    O Γιάννης Καψής επικράτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως άλλωστε αναμενόταν, στις εκλογές για την ανάδειξη των προεδρείων των Επιτροπών της Βουλής.Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε η βουλευτής της Ν.Δ. 'ννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

    'νετη ήταν και η επανεκλογή του Γρηγόρη Νιώτη στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού αφού πήρε 22 από τους 26 ψήφους.

    Τέλος ο Γιάννης Γιαννακόπουλος εκλέχητκε πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ απήχε από την ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ψήφισαν Λευκό.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές εκλογές στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'μυνας, στην οποία πρόεδρος μέχρι σήμερα είναι ο Λευτέρης Βερυβάκης.

    [07] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    "Ριζική αλλαγή εκ βάθρων τώρα στο ΠΑΣΟΚ" ζήτησε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε οτι αν δεν γίνει τώρα αλλαγή εκ βάθρων, το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεραστεί από τα πράγματα, τονίζοντας ότι "το συνέδριο είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε η υπερδεκάχρονη αναζήτηση της πολυπόθητης στροφής του κόμματος των αξιωματούχων" στην κοινωνία να γίνει πράξη.

    Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της νέας ιστορικής σύνθεσης και ενότητας στο ΠΑΣΟΚ πάνω στο έδαφος της νέας πραγματικότητας και όχι με όρους, συμβιβασμούς και σχέσεις του παρελθόντος. Ετσι, όσον αφορά την "αναγέννηση" του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "γέννηση του νέου μέσα από το παλιό, μαζί με το παλιό από και εναντίον του παλιού".

    Αναφορικά με το επικείμενο συνέδριο τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ενωτικό, "όλα τα στελέχη μαζί" και όχι "να πάμε" - όπως είπε - "ως μέτοχοι ανώνυμης εταιρείας που σηκώνοντας το χέρι να εκφράζουμε αριθμό μετόχων, αλλά ως αντιπρόσωποι ενός πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος που οδηγεί υπεύθυνα τον τόπο προς τα εμπρός". Τέλος, σχολιάζοντας τις θέσεις όσων στελεχών θέλουν συνέδριο "εκλογικό" ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν πάμε σε συνέδριο για να ανατρέψουμε την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης", αφού όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο που μπορεί να εγγυηθεί τη νικηφόρα πορεία, "αλλά πάμε σε ένα συνέδριο για να οριοθετηθεί ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα".

    [08] ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Οι προτάσεις των κομμάτων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα καταγράφονται στην έκθεση της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που υπεβλήθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Στο πόρισμα αυτό τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ) επισημαίνουν τα προβλήματα pou υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προτείνουν σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν μεταξύ άλλων να θεσμοθετηθεί : Ανεξάρτητη αθλητική δικαιοσύνη Ολομέλεια των Προέδρων των Π.Α.Ε. Πόθεν έσχες στις Π.Α.Ε., στους προέδρους των Π.Α.Ε. και σε όσους συμμετέχουν στα όργανα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον προβληματισμό του για την νομιμότητα της χρηματοδότησης της Ε.Π.Α.Ε. από τον ΟΠΑΠ επισημαίνοντας ότι ''η πλούσια επιχορήγηση μετατρέπει τις Π.Α.Ε. σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για το καλό θέαμα και την προσέλκυση των φιλάθλων".

    Τέλος υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας ώστε να επιβληθούν σαφείς κανόνες και να προστατευθεί το λαοφιλές άθλημα και η ελληνική κοινωνία.

    Από την πλευρά της η ΝΔ αποδίδει τα φαινόμενα βίας, που παρατηρούνται στα ελληνικά γήπεδα, στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και χαρακτηρίζει ως κύρια αιτία του ''πρόσφορου εδάφους'' την αναξιοπιστία του ποδοσφαίρου που είναι αποτέλεσμα της κακής ποιότητας της αθλητικής δικαιοσύνης και της διαιτησίας, της μη εφαρμογής των νόμων και κανόνων και της ατιμωρησίας και της τακτικής που ακολουθούν τα ΜΜΕ προβάλλοντας μόνο την αρνητική εικόνα.

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι ''τα αίτια πηγάζουν από την ανύπαρκτη και αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση, στον επαγγελματισμό και στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στον αθλητισμό, από τον οποίο έχουν αποβάλλει όλα τα ιδεώδη και ευγενή χαρακτηριστικά του''.

    Ο ΣΥΝ καταγράφει στα αίτια, την δομή του ποδοσφαίρου την οποία -όπως λέει- οι ίδιοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες έχουν υπονομεύσει και καταστήσει διαβλητή και αναξιόπιστη στα μάτια των φιλάθλων.

    Ακόμη κατηγορεί τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. ότι επιδίωξή τους ήταν και είναι η άλωση του αθλητικού οικοδομήματος για πρόσκαιρα κομματικά και άλλα οφέλη με μοχλό το δημόσιο χρήμα.

    Τέλος, το ΔΗΚΚΙ, επισημαίνει ότι στους χώρους των εξεδρών δρούν και εξουσιάζουν λούμπεν στοιχεία, νεοναζιστές, αναρχικοί αλλά υπάρχουν και αγνοί φίλαθλοι και οπαδοί.

    Ταυτόχρονα, ζητεί να χτυπηθεί στη ρίζα της η πολιτική σχέση που έχουν οι συγκροτημένες ή μη κοινωνικές αυτές ομάδες με το πολιτικό κατεστημένο που εκφράζεται με τα μεγάλα συμφέροντα των ιδιοκτητών των επαγγελματικών ομάδων.

    [09] ΔΡΥΣ: ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 818 ΕΚ. ΔΡΧ. ΑΠΟ 110 ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ

    Φοροδιαφυγή 818 εκ.δρχ. έκαναν 110 μεγαλογιατροί που πιάστηκαν από τους άνδρες της ΕΔΟΕ μετά από ελέγχους που έκαναν σε 438 από αυτούς.

    Τα στοιχεία αυτά ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Ευάγγελου Αποστόλου, σχετικά με τη δημοσιοποίηση λίστας γιατρών που φοροδιαφεύγουν.

    Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δόθηκε εντολή να επισπευσθεί ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία και τον Ιανουάριο να ανακοινωθούν το σύνολο των προστήμων που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες.

    Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι παραβάσεις καλύπτονταν με ανακριβή στοιχεία του εισοδήματος, των φόρων ή των εσόδων, με καταγραφή άσχετων δαπανών ή με λάθη μεταφοράς στοιχείων ακόμα και στις αθροίσεις. Οι επτά γιατροί είχαν αποκρύψει έσοδα, οι 63 είχαν διόγκωση δαπανών και οι 38 είχαν ανακρίβεια δαπανών και εσόδων.

    Τέλος, ο κ. Δρυς επεσήμανε ότι από το νέο έτος θα δίνονται στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των φοροφυγάδων όπως προβλέπει ο κανονισμός.

    [10] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ Γ. ΧΡΥΣΟΛΟΥΡΗΣ

    Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Χρυσολούρης, γεγονός που αποδίδεται στα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στις σχέσεις του κ. Χρυσολούρη με τον πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Προσωρινά καθήκοντα αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης.

    Ο κ. Χρυσολούρης είχε υποβάλλει από τις 16 Νοεμβρίου την παραίτησή του στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    [11] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Η ΧΩΡΑ

    Παράνομη άλλα όχι καταχρηστική έκρινε το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, εξετάζοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς κρίθηκε ότι υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας.

    Εξάλλου, στο γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας τελωνειακών υπαλλήλων το οποίο συνεδριάζει ακόμη, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στο θέμα παρενέβη και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την λήξη της απεργίας. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει χάσει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δραχμές από την απεργία, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στους μεθοριακούς σταθμούς, κατά μήκος των ελληνικών συνόρων.

    [12] Α.ΑΘΕΝΣ: " ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

    "Για νέα πρωτοβουλία (new initiative), νέα προσπάθεια, νέες ιδέες στο κυπριακό πρόβλημα" έκανε λόγο στον πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς, στην πρόσφατη συνάναντησή τους στο Σικάγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, όπως ανέφερε ο πρώτος σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι αναμένει από την αυριανή συνάντηση της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας στο Λευκό Οίκο, με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού pqo]dqou, Σάντι Μπέργκερ. Ο κ. Αθενς επισήμανε ότι, μετά την έκφραση των παραπόνων από την πλευρά, τόσο των αποδήμων Ελλήνων, όσο και των Ελλαδιτών, πως από την αμερικανική κυβέρνηση "τίποτε δεν γίνεται", ο πρόεδρος Κλίντον του απάντησε ότι δεν έχει ξεχάσει την Κύπρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Αθενς "να μη σκέπτεται έτσι, θα κάνουμε κάτι και θα έχουμε μια νέα προσπάθεια για το κυπριακό". Αυτό πρόκειται κύρια να απασχολήσει την αυριανή συνάντηση, στην οποία τον κ. Αθενς θα εκπροσωπήσει ο Αντριου Μανάτος.

    'Περιμένουμε αύριο από τους Αμερικανούς να μας πουν το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους, τι συγκεκριμένα σκέπτονται να κάνουν. Γιατί μέχρι τώρα, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι Αμερικανοί δεν έχουν κάνει τίποτα. Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή η νέα πρωτοβουλία. Αν δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα αρχίσουμε πάλι να φωνάζουμε και να πιέζουμε ", τόνισε με έμφαση ο Ανδρέας Αθενς.

    Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα, για το όνομα των Σκοπίων και την αποδοχή του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" ο κ. Αθενς τόνισε ότι ο απόδημος Ελληνισμός θα συνεχίσει την προσπάθεια για το όνομα της Μακεδονίας, αλλά από αυτά που διαβάζει στις εφημερίδες, βλέπει στις τηλεοράσεις, κάπου το θέμα δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα και επισήμανε πως "ότι ήταν να γίνει, έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα".

    [13] ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την αισιοδοξία του πως η τωρινή συνεδρίαση, θα είναι η καλύτερη του προεδρείου του ΣΑΕ από τη δημιουργία του, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ανδρέας Αθενς, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια της μεσημβρινής διακοπής των τετραήμερων εργασιών του οργάνου εκπροσώπησης των απόδημων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη.

    "Εχουμε πετύχει πολλά από την προηγούμενη συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, έχουμε ταξιδέψει παντού, όπου υπάρχουν Ελληνες , έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που τους απασχολούν και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι στους συμπατριώτες μας σε όλο τον κόσμο", επισήμανε ο κ. Αθενς. Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΣΑΕ, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι η "σημερινή συνεδρίαση αφιερώθηκε στην έκθεση των πεπραγμένων των μελών του προεδρείου, με άξονα τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση και τους στόχους που είχαν τεθεί. Αυτό που απασχόλησε πολύ είναι το 1999, ως έτος της απόδημης νεολαίας, με τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη του Παγκοσμίου Συνεδρίου της. Ήδη έχει γίνει το πρώτο περιφερειακό συνέδριο νεολαίας της Ευρώπης, γίνονται και τα υπόλοιπα περιφερειακά στις αρχές του επόμενου έτους, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 1999, να συγκεντρωθεί η απόδημη νεολαία στη Θεσσαλονίκη και, μέσα από τη δημιουργία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των Απόδημων Νέων, να εκλέξει το δικό της συντονιστικό όργανο, για να μπορούμε να συζητάμε άμεσα μαζί τους, για τα προβλήματα που τους απασχολούν".

    Ενα άλλο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντινίδης και apasw|kgse το προεδρείο του ΣΑΕ, είναι αυτό της "Ελληνιάδας", δηλαδή των αθλητικών αγώνων νέων Αποδήμων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων αθλητών, που θα γίνουν τον Ιούλιο του 1999. "Είναι ένας θεσμός, ο οποίος θα πραγματοποιείται ανά διετία στη Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε θα έχει διάρκεια και προοπτική, γιατί εκτός από το αθλητικό του περιεχόμενο, το οποίο θα είναι ουσιαστικό, θα έχει και την πολιτιστική του χροιά. Στην "Ελληνιάδα" περιμένουμε συμμετοχή 500-600 απόδημων νέων αθλητών. Είναι επίσης σημαντικό ότι σε αρκετά αθλήματα που είναι ολυμπιακά αγωνίσματα, και στα οποία η Ελλάδα δεν έχει αθλητές, δεν έχει καν ομοσπονδίες ή μόλις τώρα έχουν γίνει, θα υπάρχει η δυνατότητα της στελέχωσης αυτών των αθλημάτων στην Ελλάδα, με επαγγελματίες απόδημους νέους, σε αθλήματα , όπως, το soft-ball, μπέιζμπολ, χόκεϊ κ.α. και ίσως δοθεί η δυνατότητα στην μητέρα-πατρίδα να ''αντλήσει'' αθλητές για την Ολυμπιάδα του 2004". Αναφερόμενος στον Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ο κ. Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε πως θα σταλούν 9.500 παλτά για τους Ελληνες, για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, ενώ ειδικότερα για το θέμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού ο Γραμματέας του ΣΑΕ επισήμανε ότι "το ερώτημα για το πού και πότε θα γίνει απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρο Λαμπρινίδη. Πάντως το Προεδρείο του ΣΑΕ εμμένει η ΠΣΕ να γίνει στη Θεσσαλονίκη".

    [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 2Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Πανέτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της είναι η 2η έκθεση ελληνικών επιχειρήσεων που εγκαινιάστηκε σήμερα στα Σκόπια, υπό την αιγίδα της HELEXPO-ΔΕΘ. Τα stand των 80 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη διοργάνωση αναμένουν τους επισκέπτες τους, προλειαίνοντας το έδαφος για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και τη διενέργεια διμερών επαφών.

    Ο αποκλεισμός των συνόρων από τους Ελληνες τελωνειακούς υπαλλήλους, δεν εμπόδισε τη μεταφορά μέρους των προϊόντων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, σε αντίθεση με ό, τι μετέδωσε χτες η σκοπιανή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές του τελωνειακού σταθμού της Μπογκορόντιτσα. Η είδηση διαψεύστηκε τόσο από πλευράς HELEXPO, που διαβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ήδη στηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, όσο και από τους απεργούς τελωνειακούς.

    Από τα σύνορα διήλθε χωρίς πρόβλημα και το διαφημιστικό υλικό της έκθεσης. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι επέτρεψαν την εκφόρτωση των κιβωτίων με το διαφημιστικό υλικό, από το mini-bus της ΗΕLEXPO που τα μετέφερε. Στη συνέχεια, τα κιβώτια φορτώθηκαν σε όχημα που περίμενε από την άλλη πλευρά των συνόρων, το οποίο τα μετέφερε στον προορισμό τους.

    "Το υλικό αυτό προβάλει την Ελλάδα και εμείς σκεφτόμαστε πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της εθνικής οικονομίας", δήλωσε στο ΜΠΕ ο Βασίλης Τοσκίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στην έκθεση, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα αναπτυχθεί σε επιφάνεια 1000 τ.μ, προβάλλονται οι ελληνικές βιομηχανίες ζάχαρης και ζωοτροφών και η Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος. Ep_sgr, θα φιλοξενηθούν συμμετοχές των βιοτεχνικών επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και εκείνων του Κιλκίς και της Πιερίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη συμμετοχή του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικου Κέντρου (ΔΙΠΕΚ), που θα διοργανώσει ημερίδα στα Σκόπια στο πλαίσιο της έκθεσης, αλλά και στην παρουσία των Οργανισμών Λιμένος και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της διοργάνωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η έκθεση δίνει στον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών μια καλή ευκαιρία για συναντήσεις, επαφές και συνεργασίες. Παράλληλα, θα συμβάλει στον εντοπισμό και τη λύση τυχόν προβλημάτων που παρεμβάλλονται αντικειμενικά και δυσχεραίνουν τον επιθυμητό βαθμό λειτουργικότητας στις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις. "Η ΗΕLEXPO-ΔΕΘ αποβλέπει στον ευρύτερο βαλκανικό ορίζοντα για να παίξει ένα ρόλο στο πεδίο των ισότιμων συνεργασιών με τους αντίστοιχους φορείς όλων των χωρών μας για την κοινή ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της πολιτιστικής συνεργασίας και πολιτισμικής ώσμωσης, που είναι τόσο φυσική για τους γείτονες", υπογράμμισε ο κ.Κούρτης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    Την ιδιαίτερη σημασία που για τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχουν οι σχέσεις με την Ελλάδα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δια της παρουσίας στα εγκαίνια της Έκθεσης Ελληνικών Προϊόντων που διοργανώνει η HELEXPO - ΔΕΘ στα Σκόπια.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τον κ. Γκεοργκίεφσκι παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο πρόεδρος του δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Δημοκρατικής Εναλλαγής, Βασίλ Τουπούκορφσκι, ο οποίος θα προϊσταται ενός ειδικού κυβερνητικού γραφείου που θα έχει στόχο την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα του.

    Επίσης παρών στα εγκαίνια ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κλίμοφσκι, όπως και άλλα κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη της γειτονικής χώρας. Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο νέος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε τη σημασία που ο ίδιος δίνει στις διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας τη χθεσινή συμφωνία ανάμεσα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα και σε τοπική Ζυθοποιϊα των Σκοπίων, η οποία, όπως είπε ο κ. Γκεοργκίεφσκι, ανέβασε τον αριθμό των ελληνικών επενδύσεων από 50 σε 80 εκατ. δολάρια.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε μία καθαρά ελληνική εβδομάδα για τη χώρα του, καθώς χθες, όπως είπε, έλαβε μήνυμα από τον κ. Σημίτη - για το οποίο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες -, ενώ αύριο γίνεται μία μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της Έκθεσης της HELEXPO.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να έχει στην επίλυση των εναπομεινάντων προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, τα οποία δεν κατονόμασε, αναφερόμενος όμως προφανώς στο ζήτημα της εκκρεμότητας περί του ονόματος, η προώθηση καλών σχέσεων συνεργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα έχει μία πολιτική καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες και τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που οι ξένες επενδύσεις στη χώρα του θα έχουν σε αυτήν την προοπτική.

    [16] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤO ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να επιτρέψει την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, μετά την σημερινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως είπε ο κ. Γκεοργκίεφσκι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση αυτή, γιατί η χώρα του είναι μέλος του προγράμματος του ΝΑΤΟ για την ειρήνη, και επιδιώκει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    "Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, θα αποδεχθεί την εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στα σύνορά της με την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β 92", ο Βάσιλ Τουπούρκοφσκι, το κόμμα του οποίου ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Τουπούρκοφσκι εξέφρασε την λύπη του που για το θέμα αυτό δεν υπήρξε συμφωνία με το επίσημο Βελιγράδι και φόβους ότι η αποδοχή αυτή από τα Σκόπια ίσως επηρεάσει τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Η εγκατάσταση των δυνάμεων αυτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι οποίες στην περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο θα επέμβουν για να προστατέψουν την ακεραιότητα των περίπου 2.000 διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που πρόκειται να αναπτυχθούν στη γιουγκοσλαβική αυτή επαρχία, προκάλεσε τις αντιρρήσεις του Βελιγραδίου και έγινε αφορμή να κατηγορήσει την ΠΓΔΜ ότι προβαίνει σε πράξεις μη φιλικές προς αυτήν και πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες.

    Ο κ. Τουπούρκοφσκι πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ΠΓΔΜ έχει σκοπό να συντελέσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και πως μόνο έτσι πρέπει να γίνει αντιληπτή από την γιουγκοσλαβική ηγεσία και τον λαό.

    [18] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης απέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεημάν Ντεμιρέλ στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Μετά από 40λεπτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ.Ετζεβίτ ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "του ζητήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση και ότι ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση και ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την τιμή αυτή". Ο 73χρονος βετεράνος της τουρκικής πολιτικής αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δύο αντίπαλα συντηρητικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας με επικεφαλής τον Μεσούτ Γιλμάζ και το κόμμα του Ορθού Δρόμου της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ.

    Ο κ.Ετσεβίτ υπηρέτησε τρεις περιόδους ως πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και υπήρξε αντιπρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο του κ.Γιλμάζ. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έιναι η 56η της τουρκικής δημοκρατίας και η τέταρτη από τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1995. Ε.Ρ.

    [19] ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες αύριο, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του απέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    "Η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι απλά μια αιρετή κυβέρνηση" τόνισε ο κ.Ετζεβίτ, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές οι οποίες αποφασίστηκαν απο το κοινοβούλιο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 1999. Εξηγώντας τη θέση αυτή υποστήριξε ότι "η Τουρκία αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά", εννοώντας στην τελευταία περίπτωση το διπλωματικό αγώνα με την Ιταλία για την έκδοση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Η κυβέρνηση συνασπισμού που θα επιδιώξει με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου θα πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, δηλαδή 294 από τις 550 έδρες. Ε.Ρ.

    [20] ΗΠΑ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Νέα δεδομένα στις σχέσεις Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και ΗΠΑ τείνουν να δημιουργήσουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος ανήγγειλε αλλαγή της πολιτικής της Ουάσιγκτον απέναντι στο Βελιγράδι και στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε τον κ. Μιλόσεβιτς ως παράγοντα αστάθειας, όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για όλη την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, αναγγέλοντας ταυτόχρονα πιο ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την αποκαλούμενη "δημοκρατική αντιπολίτευση" στη Σερβία.

    Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι - με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρούμπιν - επεσήμαναν ότι η επίσημη Ουάσιγκτον εκτιμά την μέχρι σήμερα συνεργασία της με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως αποτυχημένη και προτίθεται να διακόψει τις επαφές της με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, καθώς για αυτήν ο τελευταίος θεωρείται πλέον ως άνθρωπος που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά επιλύει για την σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο Ογκνιεν Μπρεντίσεβιτς από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών του Βελιγραδίου δήλωσε στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Blic" ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φαίνεται πως έχει αντιληφθεί την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τον αγνοήσει και να πάψει να τον θεωρεί σημαντικό παράγοντα για τις εξελίξεις στην περιοχή και για το λόγο αυτό ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος άρχισε ήδη να προκαλεί και πάλι την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Πριν από μερικές ημέρες, υψηλόβαθμα στελέχη της σερβικής κυβέρνησης απέρριψαν κατηγορηματικά το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως τερατώδες και εγκληματικό για τα συμφέροντα της Σερβίας.

    Η ρητορική αυτή του Βελιγραδίου, σύμφωνα με τον Μπρεντίσεβιτς, δεν είναι τυχαία και έχει σχέση με την πρόθεση της Ουάσιγκτον να πάψει πλέον να συνεργάζεται με τον Μιλόσεβιτς για την εξέταση των προβλημάτων στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς θα προσπαθήσει να αναζωπυρώσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο για να εξαναγκάσει την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντί του.

    Ο Βλάνταν Μπάτιτς, ένας εκ των ηγετών της αποκαλούμενης "δημοκρατικής αντιπολίτευσης" της Σερβίας, δήλωσε μετά την pq|svatg περιοδεία του στην Ουάσιγκτον και τις επαφές που είχε εκεί με κυβερνητικά στελέχη, ότι διαπίστωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να εντείνει τη συνεργασία της με την νεοιδρυθείσα "Συμμαχία για την Αλλαγή" στη Σερβία, της οποίας ηγείται ο πρώην ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Πάνιτς.

    Σύμφωνα με τον Μπάτιτς, η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Πάνιτς ως τον ικανότερο να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μιλόσεβιτς στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσθεσε δε, ότι η Ουάσιγκτον έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιλυθεί εάν δεν υπάρξουν πρώτα πολιτικές αλλαγές στην Σερβία και αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ουδέτεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την αντιπολίτευση στη Σερβία και να βοηθήσουν οικονομικά ορισμένα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα, καθώς και τα ανεξάρτητα συνδικάτα με απώτερο σκοπό να αμφισβητηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος και να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν πιο εποικοδομητικά για να πάψει να θεωρείται η χώρα ως επικίνδυνη εστία κρίσης και ανάφλεξης.

    [21] Η ΔΟΥΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Η ρωσική Δούμα ψήφισε απόφαση με την οποία απαιτεί έκθεση για την υγεία του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος νοσηλεύεται ακόμη με πνευμονία. Την απόφαση ψήφισαν 247 βουλευτές και την καταψήφισαν 33, εκφράζοντας έτσι μια επιθυμία τους, χωρίς όμως να μπορούν να επιβάλλουν τη δύναμη του νόμου. Το αίτημα προέκυψε μετά τις δηλώσεις του βοηθού του κ.Γιέλτσιν Γιούρι Γιαρόφ ότι ο πρόεδρος πιθανώς να επιστρέψει τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο για να συνεχίσει τις εργασίες του, αν και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δεν επιβεβαίωσαν το γεγονός. Ο κ.Γιέλτσιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ, ενώ σκοπεύει να συναντήσει αυτή την εβδομάδα τον πρωθυπουργό της χώρας Γεβγκένι Πριμακόφ, όπως ανέφερε ο κ.Γιάροφ.

    Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 2 December 1998 - 20:53:21 UTC