Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Ε. Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΗΡΕ Ο Ν.ΜΠΕΡΝΣ
  • [05] Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ Ν. ΠΑΡΟΥΣΗ
  • [06] ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 14η PHILOXENIA ΣΤΗ HELEXPO - ΔΕΘ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
  • [08] "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ" ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
  • [09] ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΕΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΠΤΩΣΗ 1,95% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [12] ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ "ΠΕΡΑΣΕΙ" Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [13] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ
  • [14] ΡΩΣΙΑ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [15] ΡΩΣΙΑ: ΣΟΒΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [16] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ - ΖΗΤΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [17] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΣτΕ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΔΓ- ΚΟΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Ε. Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Δυο μέρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Στις 6 το απόγευμα επίσης θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος το οποίο θα ασχοληθεί με την εισήγηση που θα παρουσιάσει στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής αύριο και μεθαύριο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Η σύνοδος της Κ.Ε. είχε προγραμματιστεί για να συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα τεθούν και ζητήματα που προέκυψαν ύστερα από τον amaswglatisl| της κυβέρνησης και τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι εργασίες της Κ.Ε. θα αρχίσουν στις 6 αύριο το απόγευμα και εκτός από την ομιλία του Κώστα Σημίτη με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των βουλευτών της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" όπως και των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ύστερα από όσα έγιναν λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αλλαγή του τρόπου εκλογής των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και μείωση του αριθμού τους ζητάει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος κατηγορεί στελέχη του Ε.Γ. ότι επιδιώκουν να γίνει το κόμμα μειοψηφία στη Βουλή.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "καλπονοθευτικό" το σύστημα με το οποίο εκλέγονται μέχρι σήμερα τα μέλη του Ε. Γ. λέγοντας χαρακτηριστικά:"Δεν μπορούν να υπάρχουν μέλη του Ε.Γ. που επιδιώκουν το ΠΑΣΟΚ να γίνει μειοψηφία στη Βουλή".

    Πρότεινε να μειωθεί σε 7-9 ο αριθμός των μελών του Ε.Γ. , αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ που πρέπει να συζητηθούν ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τους "11" βουλευτές που υπέγραψαν το γνωστό κείμενο κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρχει "ψήφος ανοχής" ή "ψήφος υπό αίρεση", τόνισε και πρόσθεσε πως όποιος δεν μπορεί να ψηφίσει την κυβέρνηση της οποίας είναι βουλευτής τότε ή προκαλεί διαγραφή η πάει για το Δαφνί.

    Ο υπουργός επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή τον οποίο αποκάλεσε "πολύ κακή επαρχιώτικη ημιτασιόν απομίμηση Αβραμόπουλου". Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Καραμανλή "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα", παρατήρησε ότι με την εξασφάλιση των 163 ψήφων για την κυβέρνηση "φτάσαμε στη Ρόδο, το πήδημα έγινε και εμετρήθη".

    Για τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση και θα προσπαθήσει για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της Αγκυρας επισήμανε ότι η Ελλάδα ζητάει να προχωρήσει σε στοιχειώδεις πράξεις καλής θέλησης, την κάλεσε να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, λέγοντας ότι έχει το δικαίωμα να γίνει κάποτε πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αν πραγματικά η Τουρκία αποφάσισε να "ξεπαγώσει" τις πολιτικές της σχέσεις με την Ευρωπαική Ενωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και η Ελλάδα είναι υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. - Τουρκίας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε πως μια τέτοια προσέγγιση είναι εφικτή αλλά μένει να αποδείξει στην πράξη η Αγκυρα ότι έχει αυτό το στόχο.

    [04] ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΗΡΕ Ο Ν.ΜΠΕΡΝΣ

    Το ρόλο της Ελλάδας στη διατήρηση του κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας σε εκδήλωση του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας στο Πολεμικό Μουσείο. Ο κ. Μπερνς εξήρε τις ελληνικές ενέργειες στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμβολή της στο θέμα.

    Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μπερνς τη χαρακτήρισε θετική και, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η ελληνική αγορά είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές της επόμενης δεκαετίας. Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τέλος το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή της στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων.

    [05] Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ Ν. ΠΑΡΟΥΣΗ

    Τον 26χρονο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας Νίκο Παρούση που σκοτώθηκε πέφτοντας με το Μιράζ 2000 στον Ωρωπό θα τιμήσει η Βουλή για την αυτοθυσία που έδειξε προκειμένου να μην πέσει το αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή.

    Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να του απονείμει το χρυσό μετάλλιο και να αναλάβει τα έξοδα του παιδιού του όχι μόνο μέχρι να ενηλικιωθεί αλλά και για τις σπουδές του.

    [06] ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 14η PHILOXENIA ΣΤΗ HELEXPO - ΔΕΘ

    Πολύ περισσότερα από το δίδυμο ήλιος - θάλασσα, στο οποίο στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, απαιτεί η συγκράτηση και διεύρυνση του μεριδίου μας στην παγκόσμια αγορά. Η βελτίωση των υποδομών - λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμου, οδικών αρτηριών - είναι επιλογές ανελαστικές. Ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης από όλους τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα είναι επίσης κρίσιμες επιλογές.

    "Το χαμόγελο και η διάθεση εξυπηρέτησης του φιλοξενουμένου στη χώρα μας είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει την τουριστική μας πρόταση" τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, εγκαινιάζοντας σήμερα τη 14η Διεθνή Εκθεση Τουρισμού PHILOXENIA.

    "Πολιτεία, επαγγελματικές τάξεις και εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να εκπονήσουν από κοινού ένα μεσοχρόνιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Η ευκαιριακότητα, η προχειρότητα, ο ερασιτεχνισμός, το εύκολο και γρήγορο κέρδος, είναι σήμερα οι μεγάλοι εχθροί του τουρισμού. Η προστασία του περιβάλλοντος, η καθαριότητα των πόλεων, χωριών, οικισμών και κάθε χώρου όπου υπάρχει τουριστική προσέλευση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις", επεσήμανε ο κ. Μαγκριώτης.

    "Η PHILOXENIA, συνέχισε ο κ. Μαγκριώτης, με τη μέχρι τώρα keitouqc_a της υπέδειξε τις κατευθύνσεις τουριστικής ανάπτυξης στο εσωτερικό και τους άξονες των προοπτικών της προς το εξωτερικό. Από τη θέση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης θέλω να διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου, στον άξονα της αναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής και της ιδιαίτερης μέριμνάς της για τη δυναμική ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου θα είναι συνεχές, σταθερό και αποτελεσματικό για τη PHILOXENIA αλλά και για το συνολικό ρόλο της HELEXPO".

    Την ανάγκη διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Μιχάλης Κυριακίδης, λέγοντας ότι "προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Τουρισμός - Πολιτισμός" διέθεσε 155 δισ. δραχμές".

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα, κατά την περίοδο 1995-1997 ανήλθαν σε 189 δισ. δραχμές, ενώ ήδη δρομολογούνται νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού σε εκτάσεις του ΕΟΤ, αλλά και στις ΠΟΤΑ, οι οποίες θα ξεπεράσουν σε πρώτη φάση τα 150 δισ.

    Τουρισμό - ρεκόρ πρέπει να αναμένει η Ελλάδα από τη Βρετανία, την προσεχή σεζόν, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ενωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων - ΑΒΤΑ, Steven Freudmann, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια. Ηδη, οι πρώιμες κρατήσεις διαγράφουν μια αισιόδοξη εικόνα και ο συνολικός αριθμός των Βρετανών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,4 εκατομμύρια. Προοπτική, που έρχεται να προστεθεί στην κατά 17% φετινή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την εν λόγω αγορά.

    Οπως είπε ο κ. Freudmann φέτος έφθασαν στην Ελλάδα περί τους 2,3 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ΑΒΤΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα το μεγάλο της συνέδριο για το έτος 2000. Σημείωσε δε, ότι η τελευταία φορά που η χώρα μας φιλοξένησε συνέδριο της ΑΒΤΑ ήταν το 1976, προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του 1999, όταν κλιμάκιο της Ενωσης θα επισκεφθεί την Κω.

    Απευθυνόμενος προς τους Ελληνες εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, ο πρόεδρος της ΑΒΤΑ τους συμβούλευσε να γνωρίσουν καλά τους Βρετανούς καταναλωτές. "Μόνο με τον τρόπο αυτό - εξήγησε - θα διατηρήσουν και θα αυξήσουν το μερίδιό τους, στις σύγχρονες συνθήκες του διαρκώς οξυνόμενου διεθνούς ανταγωνισμού. Πρέπει να μελετήσετε τον ανταγωνισμό, να προβλέψετε τις επιθυμίες των καταναλωτών και να δράσετε ταχύτατα. Δυνατά σημεία της Ελλάδας είναι η μυθολογία της, που προσφέρεται ιδιαίτερα για τη δημιουργία "θεματικών" πάρκων, η ελληνική φιλοξενία, καθώς και οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004".

    Στον ρόλο της PHILOXENIA ως σημείου "τήξεως" δύο δυναμικών τουριστικών αναπτυξιακών διαδικασιών, του ελληνικού τουρισμού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του με την παγκόσμια τουριστική αγορά, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Αντώνης Κούρτης.

    "Στόχος μας, είπε ο κ. Κούρτης, είναι να καταστήσουμε την έκθεση μέρος και μηχανισμό της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, αυξάνοντας παράλληλα, το μερίδιο της ελληνικής συμμετοχής σε aut^m. Σε δεύτερο επίπεδο, η PHILOXENIA, μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό διόγκωσης της αγοράς συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της, στις αναδυόμενες τουριστικές αγορές που θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον".

    Οπως είπε ο κ. Κούρτης, "ο εν λόγω στόχος, προϋποθέτει την ανάπτυξη συνεργασιών και στρατηγικών συμμαχιών που παράγουν συγκριτικό πλεονέκτημα και το αξιοποιούν. Πρωτίστως όμως απαιτεί διαπραγματευτική ικανότητα. Και για να διαπραγματευθείς πρέπει να είσαι ισχυρός. Ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση, η HELEXPO προώθησε τη σύναψη συμφωνίας με τη βρετανική REED Travel Exhibitions, με την οποία θα συνδιοργανώνει από το προσεχές έτος τη PHILOXENIA".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

    Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη, συναντήθηκαν σήμερα οι τιμηθέντες από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τα βραβεία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης".

    Ο πολιτειακός υπουργός της Αυστραλίας, Kim Hames, η Γερμανίδα βουλευτής Δρ. Sigrid Skarpelis - Sperk, ο Καναδός ακαδημαϊκός Thomas Robinson και ο Αυστριακός ακαδημαϊκός, Δρ. Erich Trapp, ενημερώθηκαν από τον κ. Δημητριάδη για ζητήματα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Δημητριάδης, μετά τη συνάντηση τους δώρισε βιβλία με την ιστορία της πόλης και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας.

    [08] "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ" ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Η εξαιρετική δουλειά του Πλάτωνα Μάξιμου που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό τα απομεινάρια των αρχαίων θεάτρων, σκορπισμένα στους διάφορους τόπους της Μεσογείου, παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο: "Αρχαία Ελληνικά Θέατρα, 2.500 χρόνια Φως και Πνεύμα", στο Στρασβούργο, στο δημαρχείο της πόλης, από τις 10 έως και τις 20 Νοεμβρίου.

    Η ξεχωριστή φωτογράφηση του δημιουργού - καλλιτέχνη, που χαρακτηρίζεται από πάθος και έμπνευση και "αναβαθμίζει την απλή ομορφιά σε καθαρή ποίηση", όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά, περικλείεται σε ένα καλλιτεχνικό λεύκωμα εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο συγκεντρώνει τα εκτός συνόρων εγκωμιαστικά σχόλι.

    Την έκθεση, την οποία οργανώνει το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στήριξαν οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, προλογίζουν δε οι υπουργοί κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας, αντίστοιχα, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γ. Ρωμαίος.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βενιζέλος, αφού συγχαίρει και ευχαριστεί τον Πλάτωνα Μάξιμο για την πρωτοβουλία του αυτή, "η οποία μας εξοπλίζει με ένα δυναμικό και ανεκτίμητο υλικό", τονίζει ότι "Το θέατρο γεννήθηκε στην Αττική. Γεννήτοράς του είναι η Δημοκρατία και βαθύτερη ουσία του, η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, ο διάλογος. Ενας διάλογος που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές υπαινικτικά και συμβολικά και αναδεικνύει τη θεατρική πράξη σε υψηλή και σύνθετη τέχνη".

    Καταλήγοντας σημειώνει μεταξύ άλλων: "Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τότε αυτή η φωτογραφική έκθεση που αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο που η Ελλάδα κληροδότησε στην οικουμένη, αντιπροσωπεύει όλες μαζί τις ελληνικές λέξεις".

    "Κοιτάζοντας το φωτογραφικό υλικό του λευκώματος, η ομορφιά του τοπίου προσπαθεί να δελεάσει τις αισθήσεις μας. Ωρες θα μπορούσαμες να σταθούμε μπροστά του, θαυμάζοντας το αρμονικό δέσιμο της φύσης με την άρτια αισθητική της αρχιτεκτονικής", αναφέρει στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας, υπογραμμίζει: "Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Πλάτωνα Μάξιμου στο λεύκωμα "Αρχαία Ελληνικά Θέατρα" σκέφτεται ίσως κανείς με λύπη ότι ο χρόνος χάραξε ανεξίτηλα τα σημάδια του πάνω στα μάρμαρα, αφανίζοντας τις αντιστάσεις της ψυχής και παρασύροντας στο πέρασμα του τον πολιτισμό που γέννησε τον ίδιο τον πολιτισμό. Τι έμεινε τελικά ανέπαφο από το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου; Μα ο ίδιος ουρανός, η ίδια θάλασσα, το ίδιο χώμα που θρέφει τους ανθρώπους του και ο ίδιος ήλιος που ζεσταίνει τις ψυχές μας".

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει: "Μπορεί τα μεγάλα συναισθήματα να είναι πανανθρώπινα, μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να αντιδρά στον πόνο και στη χαρά περίπου όμοια σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης, ωστόσο η εξωτερίκευσή τους διαφέρει από τόπο σε τόπο. Αλλιώς απεικονίζεται το θρησκευτικό δέος στην ανατολή και αλλιώς θα ηχήσει η κραυγή της Αντιγόνης στο δελφικό τοπίο. Το χώμα που πατούμε, τα αστέρια που κοιτούμε γέννησαν το αρχαίο θέατρο και αυτό με τη σειρά του τον αέναο λόγο".

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, το Γραφείο Τύπου σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή φεντεραλιστική οργάνωση του Στρασβούργου, η οποία κάθε χρόνο οργανώνει εκδήλωση που φέρει το όνομα του παληού Γάλλου δημάρχου, υπουργού και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Pierre Pfimlin, οργανώνει την εκδήλωση "οι Ελληνες του Στρασβούργου". Ετσι, σε ένα κατ' εξοχήν ελληνικό περιβάλλον, όπου πρωταγωνιστούν 110 φωτογραφίες, 110 "Εσπερινοί" των Αρχαίων Ελληνικών Θεάτρων, όπως χαρακτηριστικά λέει ο δημουργός τους, τιμώνται οι Ελληνες της αλσατικής αυτής πόλης, με την παρουσία όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, που θα συνεδριάζουν την εβδομάδα αυτή στην καρδιά της πόλης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ευρωκοινοβουλίου, το Στρασβούργο.

    [09] ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΕΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεαματικά έχει αυξηθεί στην Ελλάδα ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής τη ορθοπεδικής Παναγιώτης Συμεωνίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, τα τροχαία θεωρούνται η πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία 1.700-2000 άτομα.

    Σύμφωνα με τον κ Συμεωνίδη κατά την εικοσαετία 1975-1995 περισσότεροι από 40.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία. "Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα e_we 18.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες ενώ από το 1976 ως το 1986 17.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 400.000 τραυματίστηκαν σε τροχαία" τόνισε ο καθηγητής.

    Ο κ Συμεωνίδης επισήμανε ακόμη ότι κατά τα τελευταία χρόνια το 1/3 της πληθυσμιακής αύξησης στη χώρα μας χάνεται σε τροχαία, με αποτέλεσμα η πραγματική αύξηση του ελληνικού πληθυσμού να είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που παρουσιάζεται

    [10] ΠΤΩΣΗ 1,95% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Πτώση της τάξεως του 1,95% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.254,37 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 52,7 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 41.980 δρχ., της Ιονικής στις 12.200 δρχ., της Εμπορικής στις 24.895 δρχ., της Εργασίας στις 25.550 δρχ. και της Πίστεως στις 23.405 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.200 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.625 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.420 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 13.190 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.800 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 18.950 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ανακοίνωσε την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να την αντιμετωπίσει ισότιμα με τις άλλες υποψήφιες για ένταξη στην κοινότητα χώρες.

    "Με τη συμπερίληψη της Τουρκίας στις δώδεκα υποψήφιες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε το δρόμο της ανάπτυξης των τουρκοκοινοτικών σχέσεων" τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Η Τουρκία είχε "παγώσει" τις σχέσεις της διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου, το Δεκέμβριο του 1997 που την εξαιρούσε από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [12] ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ "ΠΕΡΑΣΕΙ" Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    H επιτροπή των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε χθες -παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας- τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 140 εκατομμύρια δολάρια, υιοθετώντας έναν κανονισμό, η τελική έγκριση του οποίου από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας, απαιτεί ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

    Ο κανονισμός θα συζητηθεί κατ' αρχήν από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε επίσης τα πολιτικά συμπεράσματα σχετικά με τις εκθέσεις για τις υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, καθώς και την έκθεση για την πρόοδο των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Τα πολιτικά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις για την "ευρωπαϊκή πορεία" των ένδεκα συνολικά υποψηφίων χωρών.

    Στα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία περιέχονται στην έκθεση για την Τουρκία, δεν γίνεται καμία αναφορά στις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου του 1997, στα οποία αναφερόταν ρητά τόσο η ανάγκη να εξευρεθεί ειρηνική λύση στις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας και ιδίως με την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσο και της συμβολής της Αγκυρας στην επίλυση του κυπριακού. Αντ' αυτών μνεία γίνεται μόνο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Οσον αφορά την Κύπρο, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου και παρά το γεγονός ότι εντοπίζονται μερικές αδυναμίες σε τομείς του δημοσίου, σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο, πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα.

    Καταγράφεται, επίσης, η διαπίστωση ότι η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου δεν καλύπτει ολόκληρο το νησί λόγω της πολιτικής κατάστασης, ενώ ευνοϊκά είναι τα σχόλια της Επιτροπής για τη συνολική επίδοση της κυπριακής οικονομίας την τελευταία pemtaet_a, με μερικές επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού.

    Στην έκθεση γίνεται εξάλλου αναφορά και στους ρωσικούς πυραύλους S-300 και σημειώνεται, ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε η εγκατάστασή τους στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού.

    [13] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ

    H Δούμα απέρριψε αίτημα των κομμουνιστών για δημοσιοποίηση των ιατρικών αρχείων του προέδρου Γέλτσιν.

    Συνολικά 221 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της δημοσιοποίησης ενώ 56 τάχθηκαν κατά μίας τέτοιας κίνησης αλλά οι κομμουνιστές χρειάζονταν 226 ψήφους για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια πρόταση.

    Ο 67 χρόνος Γέλτσιν, ο οποίος πάσχει από καρδιακά προβλήματα, έχει υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν από δύο χρόνια, κι έκτοτε το μεγαλύτερο διάστημα αναρρώνει στο θέρετρο Σοτσί της Μαύρης Θάλασσας καθώς συχνά αισθάνεται κατάπτωση και αδυναμία.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του από την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2000.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε: "Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί νίκη της μιας ή της άλλης παράταξης αλλά νίκη του νόμου που στέκεται πάνω από αισθήματα και πάθη". Λ.Μ

    [14] ΡΩΣΙΑ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Oι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στη Ρωσία δάνειο 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια τροφίμων, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκενάντι Κούλικ.

    Το εικοσιετές δάνειο, το οποίο θα χορηγηθεί με ετήσιο επιτόκιο 2% και με περίοδο χάριτος 5 ετών, θα επισπεύσει την αγορά δημητριακών, γάλακτος σε σκόνη, κρέατος και φασολιών.

    Οι ΗΠΑ παράλληλα, ενέκριναν τη δωρεάν παροχή 1,5 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών στη Ρωσία.

    Ο κ, Κούλικ εξέφρασε την ικανοποίηση του, χαρακτηρίζοντας πολύ ευνοϊκούς τους όρους του δανείου.

    Η έκτακτη αυτή βοήθεια δίνεται στη Ρωσία επειδή διανύει τη χειρότερη περίοδο όσον αφορά την αποκομιδή σοδειάς, ενώ η από τον επόμενο μήνα πρόκειται να αρχίσει η διανομή τροφίμων κι ενώ εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε ότι επιπροσθέτως 100,000 τόνοι τροφίμων θα διανεμηθούν απευθείας στους φτωχούς από αμερικάνικες φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές απο το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα για να συζητήσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας για τρόφιμα και τους οικονομικούς |qour για τη χορήγηση της. Λ.Μ

    [15] ΡΩΣΙΑ: ΣΟΒΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Η εγκληματικότητα το 1997 αυξήθηκε κατά 4,8%, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στέπασιν.

    Το 60% από τα δύο εκατομμύρια εκγλήματα που διαπράχτηκαν φέτος, κρίθηκαν "σοβαρά ή εξαιρετικά σοβαρά", ενώ το οργανωμένο έγκλημα στη σύγχρονη Ρωσία αυξήθηκε για το διάστημα από το 1988 έως το 1992.

    Ο κ.Στέπασιν δήλωσε ότι η χώρα του "δεν αποτελεί μια νέα αυτοκρατορία του κακού ούτε μεγαλούπολη εγκλημάτων", καθώς η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στη βελτίωση της αναφοράς και καταγραφής τους, αλλά και στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, που οδήγησαν σε κλοπές και ληστείες.

    Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι εγκληματίες επωφελούνται από την αποτυχία του τραπεζικού συστήματος, την αύξηση του πληθωρισμού και τα τεράστια κέρδη από την εισαγωγή αλκοόλ, καπνού και ξένου συναλλάγματος και δείχνουν προτίμηση στη διαφθορά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εξαγωγή κεφαλαίου.

    Όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία, συνολικά εξάγονται παράνομα στο εξωτερικό δύο δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών φέτος έφτασε τα εφτά δισεκατομμύρια δολάρια και σημειώθηκαν 214 τρομοκρατικές επιθέσεις, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο ετος.Οι αστυνομικές αρχές διερεύνησαν 1,5 εκατομμύρια εγκληματικές υποθέσεις, για τις 25.000 από τις οποίες ευθύνονται αρχηγοί μαφίας.

    Ο κ.Στέπασιν ζήτησε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Ε.Ρ.

    [16] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ - ΖΗΤΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Εκκληση στους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και γενικότερα σε όλο τον αλβανικό λαό, να "περιφρονήσουν το Σύνταγμα της κυβέρνησης", απηύθυνε και πάλι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

    Η απρόβλεπτη εξέλιξη αυτή, δημιουργεί ένα νέο "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση, αφού ο Μπερίσα είχε δείξει κάποια τάση διαλλακτικότητας, την οποία χαιρέτισε τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκράτικε" σε δημοσίευμά της, τονίζει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει αμετακίνητο από την γνωστή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο δήλωσε αποχή από το δημοψήφισμα.

    Η ίδια εφημερίδα - σύμφωνα με το δημοσίευμα της - θεωρεί παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία "εξαιρεί από τους εκλογικούς καταλόγους τους Αλβανούς μετανάστες". Εξάλλου, η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" τονίζει ότι "ο Σαλί Μπερίσα φέρεται να δήλωσε χθες ότι στις θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος δεν άλλαξε τίποτε και ότι οι οποιεσδήποτε πληροφορίες για πιο ήπιες θέσεις σε sw]sg με το Σύνταγμα αποτελούν παιχνίδι του αλβανικού Τύπου".

    [17] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στο κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα", τόνισε ο κ.Κασουλίδης επισημαίνοντας ότι δύο εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Βρετανία) είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Τουρκία που είναι επίσης εγγυήτρια δύναμη και προσδοκά στην ένταξή της στην κοινότητα, "εμπλέκεται στο πρόβλημα με την παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου".

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συμπεριληφθεί στην επόμενη διεύρυνση, χαρακτήρισε ουτοπία το επιχείρημα ότι η κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει την ένταξη μιας μοιρασμένης χώρας γιατί έτσι κληρονομεί το πρόβλημα. "Πρόκειται για ένα πρόβλημα που βρίσκεται στον ευρωπαϊκό χώρο και που αφορά μια χώρα που διαπραγματεύεται ήδη την ένταξη της και μια άλλη που θα ήθελε να γίνει μέλος της Ενωσης". Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ευρώπη έχει ήδη εμπλακεί στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στα νοτιοανατολικά της σύνορα.

    Ο κ.Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η λύση του κυπριακού θα επιφέρουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. "Είναι παράδοξο, αλλά αποτελεί γεγονός ότι κάποιοι από τους πιο θετικούς παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι εκείνοι που δεν αναφέρει ο Ραούφ Ντενκτάς. Εξ όσων γνωρίζω η τουρκοκυπριακή κοινότητα στηρίζει στη συντριπτική της πλειοψηφία, σε ποσοστό 94,5% την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως κατεδείχθη σε πρόσφατη δημοσκόπηση", πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ.Κασουλίδης, οι τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο με την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επηρεάζοντας την απόφαση της Ενωσης έναντι της Τουρκίας. Επισήμανε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κρατά την Κύπρο όμηρο των στρατηγικών της σχεδιασμών

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συμφώνησε με τη θέση των Τουρκοκυπρίων ότι θα ήταν προτιμότερο να λυθεί το κυπριακό πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο στόχος. "Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αρχίσουμε τις συνομιλίες και να προχωρήσουμε με πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας", κατέληξε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απηύθυνε έκληση στον Ραούφ Ντενκτάς να δεχθεί την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη και να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    [18] ΣτΕ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΔΓ- ΚΟΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ανησυχία για την κατάσταση εντός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κι ιδιαίτερα στο Kοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της, 8kkgmar αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας κυρίως τον "αποτροπιασμό" του για την "χειροτέρευση" της κατάστασης με την πρόσφατη λήψη μέτρων ενάντια στην "ελευθερία του Τύπου", τονίζοντας ιδιαίτερα ότι "είναι προς το συμφέρον της ίδιας της OΔΓ να κρατήσει ανοικτή στάση" σ' ανεξάρτητά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, όχι μόνο σαν υποχρέωση για να εκπληρωθεί η πρόθεση της να γίνει μέλος του ΣτΕ, αλλά και διότι πρόκειται για βασικό θέμα δημοκρατίας και δικαιωμάτων του λάου, όπως είπε.

    Το ΣτΕ απεφάσισε επαφές με τον ΟΑΣΕ για να καθορισθούν τρόποι συμμετοχής του σε Διεθνή έλεγχο όχι μόνο της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για "συμβολή στη γενικότερη εκδημοκράτιση", με τη συνεργασιακι άλλων οργανισμών και κρατών της περιοχής.

    Στο Κόσοβο, ελπίζουμε, μαζί με τον ΟΑΣΕ, ν' αρχίσουμε έλεγχο στ' ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ "σημαντικό" πλαίσιο πιθανού καθεστώτος της περιοχής ετοίμασαν οι εμπειρογνώμονες της "Επιτροπής Βενετίας" και, μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, "πρέπει ν' αρχίσει αμέσως διάλογος" μεταξύ των πλευρών, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Κι αυτό, ενώ ιδιαίτερη σημασία στις Μειονότητες και στις διασυνοριακές και διαπεριφερειακές διασυνδέσεις σκοπεύει να δώσει η εισερχόμενη Ουγγρική Προεδρία, εκφράζοντας συγχρόνως και την "αποφασιστικότητα" της να συνεχίσει ενεργή δραστηριότητα στην αναζήτηση λύσης κρίσεων όπως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. "Πιο πέρα από το Κοσσυφοπέδιο" όμως τίθεται θέμα δημοκρατικών θεσμών γενικότερα για ολόκληρη την ΟΔΓ, η οποία έχει να σεβαστεί μια σειρά προϋποθέσεων για αν καταστεί μέλος του ΣτΕ, ιδίως στον τομέα των ΜΜΕ και συγκεκριμένα των ηλεκτρονικών (ραδιοτηλεόραση), όπου η ακύρωση Διεθνούς Συνεδρίου στο Βελιγράδι ένεκα της άρνησης θεώρησης διαβατηρίων για ορισμένα απ' τα άτομα που συμμετείχαν και η επιβολή περιορισμών κατόπιν, οδήγησαν ήδη σ' έντονες καταγγελίες του ΓΓ του ΣτΕ, Ντανιέλ Ταρσύς, και της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, κι ελπίζω "να λάβουν το μήνυμα σοβαρά", κατέληξε ο Έλληνας εκπρόσωπος.

    Τέλος, σ' ερώτηση ανταποκριτή απ' την ΟΔΓ αν και πότε θα κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση του Βελιγραδίου ο κατάλογος των μέτρων που στο ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες διευθετήσεις στη βάση των προτάσεων που κατατέθεσε τον περασμένο Μάιο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 5 November 1998 - 19:19:49 UTC