Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΕΙΜΕΝΟ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ 11 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • [03] ΟΙ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
  • [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»
  • [05] «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ Ν.Δ.
  • [06] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [07] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ.
  • [08] ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [09] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ 0,71% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ
  • [10] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [11] ΣΕ «ΠΑΡΑΝΟΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΤΖΕΜ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΕΓΚΑΙΡΑ Ε.Ρ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΕΙΜΕΝΟ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Γραπτό κείμενο με το οποίο αιτιολογούν την ψήφο εμπιστοσύνης την οποία θα παράσχουν στην κυβέρνηση κατά την αποψινή ψηφοφορία κατέθεσαν πριν από λίγο στο προεδρείο της Βουλής και στον Απόστολο Κακλαμάνη, έντεκα βουλευτές της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    Όπως υπογραμμίζουν η αιτιολόγηση αυτή επιβάλλεται από τον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκε και ανακοινώθηκε η απρόκλητη γι' αυτό και ακατανόητη, όπως την χαρακτηρίζουν, πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

    Συνοδεύτηκε «αυτή η εξαγγελία από δύο απειλές. Από την απειλή των εκλογών. Και από την απειλή της παραπομπής σε πειθαρχικά |qcama του ΠΑΣΟΚ, όσων τυχόν δεν θα έδιναν την ξαναζητούμενη ψήφο», αναφέρουν στο κείμενό τους οι βουλευτές και συμπληρώνουν.

    «Κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε ψήφο υπό απειλή, ουσιαστικά συνομολογεί πως αμφιβάλει η ίδια για την εμπιστοσύνη και καταφεύγει στον εξαναγκασμό».

    Δηλώνουμε κατηγορηματικά -συνεχίζουν- ότι δεν δεχόμαστε την απειλή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε κανένα εξαναγκασμό. Ψηφίζουμε με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, συνεπείς στην εντολή του εκλογικού σώματος που διαμόρφωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Και ακόμα διότι εκτιμούμε, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κανένα από τα κρίσιμα ανοιχτά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθεί με πρόωρες εκλογές. 'λλωστε δεν τις έχει ζητήσει ούτε η αντιπολίτευση.

    Είναι γνωστό ότι ορισμένοι από εμάς, ατομικά ή συλογικά, μέσα και έξω από τη Βουλή, διατυπώσαμε επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για πολιτικούς χειρισμούς και για νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης. Όσοι από εμάς το έπραξαν, έχουν την βεβαιότητα ότι με τις υποδείξεις τους στηρίζουν την κυβέρνηση και την βοηθούν να εκπληρώσει την αποστολή της.

    Αυτή η στάση μας δεν θα μεταβληθεί. Είναι άλλωστε βέβαιο, ότι ορισμένες εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Και αρκετές από τις υποδείξεις μας, βελτίωσαν τις νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης.

    Τέλος, σημειώνουν ότι «έχουμε την πεποίθηση, ότι αυτή η υπεύθυνη στάση μας, εκφράζει ευρύτερα λαϊκά στρώματα και συμβάλει αποφασιστικά για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ την εμπιστοσύνη τους και την στήριξή τους».

    Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές: Σήφης Βαλυράκης, Ελευθέριος Βεριβάκης, Αλέκος Δαμιανίδης, Γιάννης Καψής, Παντελής Οικονόμου, Ηλίας Παπαηλίας, Στέλιος Παπαθεμελής, Αναστάσιος Πεπονής, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Βασίλης Κεδίκογλου και Νόρα Κατσέλη.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ 11 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μετά την κυκλοφορία κειμένου 11 βουλευτών της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης με το οποίο αιτιολογούν την ψήφο εμπιστοσύνης που πρόκειται να παράσχουν στην κυβέρνηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης τόνισε ότι η ψήφος των 11 βουλευτών πολιτικά δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε δε ότι κατά τον κανονισμό της Βουλής δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου εμπιστοσύνης και δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει 151 ψήφους θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

    [03] ΟΙ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

    Έντονο κλίμα πανικού προκάλεσε στην κυβέρνηση η γνωστοποίηση του κειμένου 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο αιτιολογούσαν προς τον πρόεδρο της Βουλής την ψήφο εμπιστοσύνης που προτίθενται να παράσχουν στην κυβέρνηση.

    Από τις 9 το βράδυ, καθώς έγινε γνωστό το κείμενο, άρχισε μία έντονη μεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη μεταξύ του πρωθυπουργού που είχε καλέσει έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του και των 11 βουλευτών που συνέταξαν το κείμενο.

    Ο κ. Κακλαμάνης έκανε σαφές στους 11 βουλευτές ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, εάν επιμένουν στο κείμενο αυτό. Οι 11 βουλευτές δήλωσαν ότι η πρόθεση τους με το κείμενο δεν ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ζήτησαν από τον κ. Κακλαμάνη να ρωτήσει τον πρωθυπουργό εάν μετά την διευκρίνιση αυτή επιμένει στην άποψη του.

    Ο κ. Κακλαμάνης είχε νέο κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, όπου ο κ. Σημίτης διεμήνυσε στους 11 την κατηγορηματική θέση του: «Επιμένω». Μετά τη μεταφορά του πρωθυπουργικού μηνύματος από τον κ. Κακλαμάνη στους 11 βουλευτές οι τελευταίοι δήλωσαν ότι ύστερα από την εξέλιξη αυτή «δεν επιμένουμε στην κατάθεση του κειμένου».

    [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»

    Για αλαζονική συμπεριφορά που αποδεικνύει βαθιά περιφρόνηση προς τους πολίτες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.

    «Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα.'Η δεν καταλαβένετε ή καταλαβαίνετε και υποκρίνεστε», τόνισε ο κ. Καραμανλής και αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια δυσφορία από τον ελληνικό λαό και να λέτε είστε υπερήφανοι για το έργο σας;». Όπως είπε ο κ. Καραμανλής το χειρότερο που μπορεί να πάθει μία κυβένρηση είναι να αποκοπεί από την πραγματικότητα.

    Μίλησε ακόμα για ξύλινο λόγο του χθες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όποιος δρα και ενεργεί υποκύπτει και σε σφάλματα.

    Αναφερόμενος στη σύγκλιση της χώρας με την ΟΝΕ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία την υποστηρίζει, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι η κυβέρνηση θα πάρει και συγχωροχάρτι.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ακόμα στο θέμα της Ολυμπιακής κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι σύρεται από εξελίξεις και προτάσεις που του έχουν κάνει για αυτό και είναι κατώτερος των περιστάσεων.

    Στο σημείο αυτό μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά, αφού έτσι και αλλιώς τα αντιγράφεται αυτά (ενοώντας τις προτάσεις της Ν.Δ.), μάθετε να τα κάνετε σωστά. Τέλος ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ανοχύρωτη πολιτεία» επεσήμανε ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη ζητάει ο κ. Σημίτης από θέση αδυναμίας στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την κομματική στήριξη.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ .Καραμανλής κατέληξε: «υπάρχουν ευτυχώς δυνάμεις στη χώρα που έχουν και τη δύναμη και την πολιτική να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο, στο οποίο την οδήγησε η κυβέρνηση Σημίτη».

    [05] «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ Ν.Δ.

    Σφοδρή επίθεση κατά τη αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο upouqc|r Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορώντας την ότι κρύβει ένα ξεπερασμένο λαϊκισμό με καιροσκοπική συμπεριφορά, αλλά και ανικανότητα να φανεί ως εν δυνάμει κυβερνητική δύναμη.

    «Η ΝΔ συνυπάρχει με την άτακτη υποχώρηση του νεοφιλελευθερισμού», είπε και πρόσθεσε: «Ενώ σε όλη την Ευρώπη αλλάζει ριζικά η πολιτική αυτών που πιστεύουν στον αποφασιστικό ρόλο της κοινωνίας στη ΝΔ παραμένει στο παλιό και στο ξεπερασμένο. Να γιατί δεν μπορείτε να έχετε τύχη και περιορίζεστε σε άναρθρες κραυγές και εντυπώσεις». Αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, την χαρακτήρισε αλαζονική αυτάρεσκη και χωρίς καμία πρόταση. Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι ο λαός ζητά λύση στα προβλήματά του από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται να μετατρέψει το μήνυμα των εκλογών και να προχωρήσει με ταχύτητα στην ανάπτυξη της κοινωνική διάσταση της πολιτικής του στο περιβάλλον και στον άνθρωπο στην αναζωογόνηση οραμάτων και ιδανικών.

    «Εμείς, είπε, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αλλά πρέπει όλα τα κόμματα να επιδιώξουμε να πετύχουμε σε κάποια σοβαρά θέματα και να συνθέσουμε τις προτάσεις μας». Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να υπάρχει ζωηρότητα δεν σημαίνει ούτε διχασμός, ούτε αντιπαράθεση, ούτε αδυναμία συμπόρευσης η συμβολή όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι χρήσιμη κρίνεται όμως σήμερα η φερεγγυότητα και το πολιτικό θάρρος του καθενός ξεχωριστά.

    Ο υπουργός Αμυνας διαφοροποιήθηκε στο θέμα της πραγματικής σύγκλισης λέγοντας: «Θα θέλαμε να έχουμε πλησιάσει περισσότερο την πραγματική σύγκλιση αυτό αποτελεί αντικείμενο διαλόγου εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορείτε να περιφρονείτε τα επιτεύγματα στην ονομαστική σύγκλιση της οικονομίας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές που έγιναν με την θυσία ων εργαζομένων».

    Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Αμυνας, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων επισημαίνοντας ότι μέχρι την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

    Τέλος απαντώντας στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ΄'δεν έχει το δικαίωμα να σπαταλά τα χρήματα για εξοπλισμούς σαν να υπάρχει περίσσευμα» επεσήμανε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς γιατί στη δεκαετία του 1980 έτρεχε με διπλάσιους ρυθμούς από την Τουρκία ενώ στις αρχές του 90 έτρεχε με ρυθμούς 40% έναντι της γείτονας.

    [06] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Ούτε πολιτικοί, ούτε στρατιωτικοί λόγοι μπορούν να μας επιβάλουν τα σχέδια της Αγκυρας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά την ομιλία του στη Βουλή. Οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκαλούνται από την Αγκυρα σημείωσε ο υπουργός και κάλεσε τη γειτονική χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λέγοντας πως αυτό είναι ένα «πικρό ποτήρι» που κάποτε θα αναγκαστεί να πιει η Αγκυρα αφού περιλαμβάνεται στην «Ατζέντα 2000» και την ευρωπαική της προοπτική.

    Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είπε ότι έχουν προωθηθεί και από την τακτική των ίσων αποστάσεων οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τώρα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στέκεται εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν κάνουν τίποτε για να επιβάλουν τις απόψεις τους και στο σημείο αυτό κατηγόρησε την αμερικανική διοίκηση ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ζήτησε από τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν την αμερικανική νομοθεσία και να κάνουν στην Κύπρο ότι έκαναν και στη Σερβία, να αποσύρουν δηλαδή τον βαρύ αμερικανικό οπλισμό από το νησί. Ως προς το Κυπριακό είπε ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    [07] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίζουμε πλήρως την αστυνομία από φαινόμενα διαφθοράς και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της. Για αυτό προωθούμε μέτρα για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας».

    Αυτό δήλωσε απόψε στη Βουλή ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την εγγραφή στον προϋπολογισμό 100 δισ. για την ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης. Ο κ. Πετσάλνικος παραδέχθηκε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα με την εισδοχή τα τελευταία χρόνια των λαθρομεταναστών, σημείωσε ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

    Γιατί όπως είπε όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλοί και η χώρα μας βρίσκεται στην δωδέκατη θέση με στόχο να φθάσει στην 15η θέση.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επεσήμανε στο σημείο αυτό ότι «προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για την ενίσχυση της φύλαξης των συνοριακών σταθμών», προσθέτοντας ότι στο διαγωνισμό για την πρόσληψη τους θα δοθεί παράταση, ώστε να συμπεριληφθούν στην ρύθμιση και απόφοιτοι των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων.

    Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση ομάδας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., στη δημιουργία Αρχηγείου Αστυνομίας, καθώς και στην αποδέσμευση 5.000 ενστόλων, οι οποίοι τώρα απασχολούνται σε διάφορα γραφεία των υπηρεσιών της αστυνομίας.

    [08] ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν μαθητές των δημοτικών σχολείων των δήμων Συκεών, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευόσμου, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Χορτιάτη και Λαγκαδά.

    Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους δασκάλους τους, επέδωσαν ψηφίσματα προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Λυσσαρίδη, στα οποία επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον upouqc| Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη.

    [09] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ 0,71% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Μικρή πτώση, της τάξεως του 0,71%, σημείωσε ο Γενικός Δείκτης σήμερα στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.273,28 μονάδες. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 62,8 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 42.900 δρχ., της Ιονικής στις 11.900 δρχ., της Εμπορικής στις 25.400 δρχ., της Εργασίας στις 27.100 δρχ. και της Πίστεως στις 24.400 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.620 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.660 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.640 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 12.500 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.185 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 18.350 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ

    Νικητής των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, ανέδειξε ένα νέο ηγετικό δίδυμο στη διακυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στις 60 από τις συνολικά 62 περιφέρειες όπου διεξήχθη ο β' γύρος των εκλογών, η προσέλευση των ψηφοφόρων άγγιξε το 70%.

    Συγκεκριμένα ψήφισαν 1.106.513 ψηφοφόροι και βρέθηκαν 13.595 άκυρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο ακροδεξιός συνασπισμός του VMRO -DPMNE, του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και της «Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης» του Βασίλ Τουπούρκοφσκι εκλέγει 37 βουλευτές.

    Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκλέγει 15 βουλευτές, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι 3, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Πέταρ Γκόσεφ 2, έναν βουλευτή εκλέγουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το PDP του Αμπντουραχμάν Αλίτι και η Ενωση των Ρωμ.

    [10] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου θα λάβει η τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, την 10η Νοεμβρίου, όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Όπως, είπε, η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν θα είναι η ίδια με αυτή της 9ης Νοεμβρίου.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι θα ανακοινώσουν στον κόσμο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε «υποχωρήσεις».

    «Θα γυρίσουμε ακόμη περισσότερο τις πλάτες μας στην ΕΕ και θα ενισχύσουμε τις γέφυρες που έχουμε με την Τουρκία», είπε.

    Εξάλλου ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου, αναφερόμενος στα μέτρα που θα πάρει η τουρκοκυπριακή πλευρά λόγω της έναρξης των διαπραγματεύσεων Κύπρου -ΕΕ, είπε ότι το λεγόμενο «υπουργείο Enyteqij~m» ασχολείται με αυτά και ότι οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στο λεγόμενο «υπουργείο».

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ντενκτάς είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί την απαγκίστρωση πριν από ενάμιση χρόνο, χωρίς αυτό να ισχύει για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Όπως, είπε την απαγκίστρωση θα ακολουθήσει η εκκαθάριση της περιοχής από νάρκες και η ανταλλαγή περιουσιών.

    Πρότεινε μάλιστα τη συγκρότηση αυτόνομης, ανεξάρτητης επιτροπής για την ανταλλαγή περιουσιών, όπως αυτή των αγνοουμένων.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προσγειωθεί και ότι αυτό είναι έργο αυτών που την αναγνωρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

    [11] ΣΕ «ΠΑΡΑΝΟΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΤΖΕΜ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Σε «παράνοια» της ελληνικής πλευράς απέδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, τις απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύει η χώρα του εναντίον της Ελλάδας. Μιλώντας σε εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, ο Τζεμ υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα». «Ορισμένοι Ελληνες πολιτικοί υποστηρίζουν την τρομοκρατία και είναι αυτοί που δημιουργούν την πραγματική απειλή» είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε, πως «οι Ελληνες πολιτικοί, παρουσιάζοντας την Τουρκία σαν εχθρό, προσπαθούνμ να καλύψουν τις αδυναμίες τους στο εσωτερικό και να αλλάξουν την ημερήσια διάταξη, χρησιμοποιώντας την υποτιθέμενη τουρκική απειλή».

    Ο Τζεμ , όμως, προχώρησε περισσότερο. Κάλεσε την Ελλάδα να ... συμμκορφωθεί «με το Διεθνές Δίκαιο στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «δεν μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε συσχετισμός μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε.»

    Στη διάρκεια της εκπομπής ο Τούρκος υπουργός «βομβαρδίστηκε» από ερωτήματα, μέσω του Ιντερνετ και του τηλεφωνικού δικτύου του τηλεοπτικού σταθμού για το θέμα της Κύπρου. Κληθείς να απαντήσει στα ερωτήματα των τηλεθεατών από τον παρουσιαστή της εκπομπής, αρκέστηκε να δηλώσει ότι για την Κύπρο υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Την απόφασή του να διαμαρτυρηθεί έντονα στο νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για «μεροληπτική στάση του Δικαστηρίου σε βάρος της Τουρκίας» εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χασάν Ντενίζκουρντου, κατά την αναχώρησή του για το Στρασβούργο, όπου θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας των 40 δικαστών του νέου Δικαστηρίου.

    Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε, ότι οι αποφάσεις που αφορούν την Τουρκία «λαμβάνονται με δύο μέτρα και σταθμά» και πρόσθεσε ότι ha διατυπώσει την ενόχληση της Τουρκίας, από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άρχισε να αποδέχεται ορισμένες προσφυγές, για τις οποίες προηγουμένως, δεν είχαν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ότι ο αριθμός των ατομικών προσφυγών σε βάρος της Τουρκίας έφθασαν τις 2.400 περιπτώσεις.

    [13] ΡΩΣΙΑ: Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΕΓΚΑΙΡΑ

    Η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει το προσχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο στις 15 Νοεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου, Βαντίμ Γκουστόφ.

    Ο κ.Γκουστόφ αναφέρθηκε σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Γιάροσλαβ στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι θα καθυστερήσει ελάχιστα, καθώς η κυβέρνηση τον επεξεργάζεται ακόμα και λαμβάνει υπόψη τη διαφάνεια, η οποία θα επιτρέψει έλεγχο στις δαπάνες.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προκαλέσει νέες δυσκολίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παραχώρηση του δανείου των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όσον αφορά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ για την αναζωογόνηση της οικονομίας, το ΔΝΤ δεν φάνηκε ικανοποιημένο. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 3 November 1998 - 21:59:46 UTC