Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [03] ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
  • [05] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [07] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 2,75% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΡΩΣΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΣΕΪΧΑΝ
  • [10] ΜΑΪΚΟ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [11] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ
  • [13] Ε.Ε: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Ορκίστηκαν στις 11 το πρωί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το χτεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Κώστας Γείτονας ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας επειδή δεν προβλέπεται θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

    Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τις βασικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου.

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Αρνητική ήταν η τοποθέτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην κίνηση του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ejpq|sypor Τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος σχολίασε πως «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» και μίλησε για κίνηση πανικού της κυβέρνησης. «Πολύς θόρυβος για το τίποτε», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΚΕ ερμήνευσε τον ανασχηματισμό ως προσπάθεια εκτόνωσης της ογκούμενης λαικής δυσαρέσκειας και ως εκβιασμό το αίτημα του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Ο ΣΥΝ μίλησε για παλαιοκομματικά τεχνάσματα εκβιασμού υπό το κράτος πανικού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι είναι άνευ πολιτικής σημασίας ο ανασχηματισμός.

    Σημειώνουμε ότι αντιδράσεις υπήρχαν και από βουλευτές της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ με πιο χαρακτηριστική αυτή του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή που όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τον ανασχηματισμό παρατήρησε:» Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν», ενώ πρόσθεσε πως ο ανασχηματισμός αυτός είναι μια «ενδοοικογενειακή υπόθεση» της πλευράς των «εκσυγχρονιστών».

    [03] ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να διασφαλίσει την σταθερότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα αυτού του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. «Η μερική ανανέωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου σημαίνει συνέχεια της δουλειάς, αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και με συνεργασία και με συντροφικότητα», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Οσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι διαρθρωτικές αλλαγές, η σύγκρουση με συντεχνιακά συμφέροντα, η εφαρμογή της πολιτικής θα προχωρήσουν πιο γρήγορα όταν εμμένουμε στην πολιτική μας, αλλά και όταν προχωρούμε χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις. Αυτό το μήνυμα θα δώσει η ψήφος εμπιστοσύνης».

    Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας. Σταθμός στην πορεία είναι η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση ποιότητας ζωής του πολίτη, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.

    Ο κ. Σημίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα, όπως η ανεργία, η απασχόληση, η εγκληματικότητα, οι υπηρεσίες υγείας. «Σε αυτά τα θέματα κρίνεται η αποδοχή από την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

    Αταλάντευτα συνεχίζει η κυβέρνηση την επίτευξη των μεγάλων st|wym της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μικρή ανανέωση που εξασφαλίζει τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου και δίνει προωθητική δύναμη στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και αλλαγές στο κόμμα.

    Οσον αφορά τη ψήφο εμπιστοσύνης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι δεν εκφράζεται από τη συντεταγμένη πλειοψηφία, αλλά θέλει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η πολιτική στήριξη προς αυτήν. Για το θέμα αυτό, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ψήφο εμπιστοσύνης του συνόλου των βουλευτών της. Αν κάποιοι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν την κυβέρνηση, τότε αυτό θα αποτελέσει εσωτερικό θέμα του κόμματος. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι θα υπάρξει απόλυτη πολιτική στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση τι θα συνεπάγεται η μη υπερψήφιση της πολιτικής της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμα και να πάμε σε εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα», σε περίπτωση που η απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών δε δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Ερωτηθείς για το τι περιμένει η κυβέρνηση από τη στάση των τριων διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτοί δεν ανήκουν μεν στην Κ.Ο. του Κινήματος, έχουν όμως εκλεγεί κάτω από τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όμως δε θα αποτελέσει έκπληξη να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό έργο.

    Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων για το τι στάση πρόκειται να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που οι κύριοι Μάνος και Σουφλιάς δώσουν την ψήφο τους εμπιστοσύνης στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου». Απαντώντας στη φημολογία ότι η απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί μορφή πίεσης για τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άσκηση πίεσης και τα στελέχη είναι ελεύθερα να εκφράζουν τις απόψεις τους.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι ορισμένα εξ αυτών νιώθουν αιφνιδιασμένα και πανικόβλητα και τα κάλεσε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στη Βουλή για να αποδειχθεί ποιος μιλά βάσει προγράμματος και ποιος αερολογεί.

    [05] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αιχμές ότι κάποιοι επεδίωξαν την απομάκρυνση του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης άφησε ο Γιώργος Ρωμαίος κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης καθηκόντων στον Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ. Ρωμαίος ευχήθηκε στον διάδοχο του να μην έχει την ίδια τύχη και σημείωσε ότι αποχωρεί από το υπουργείο με αξιοπρέπεια και ψηλά το κεφάλι διότι αφήνει πίσω του θετικό έργο.

    Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος στάθηκε στο ζήτημα της ευθύνης για την εξάλειψη των προβλημάτων που takam_foum σήμερα το υπουργείο. Στο υπουργείο Γεωργίας ο Στέφανος Τζουμάκας παρέδωσε καθήκοντα στον Γιώργο Ανωμερίτη και στην ομιλία του επισήμανε ότι έπραξε το καθήκον του, έκανε αυτό που έπρεπε ως άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες, ο ίδιος έχει τις δικές του απόψεις και αντιστάθηκε στις λογικές που διαμορφώνουν την πολιτική και τους συσχετισμούς.

    [06] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο λαός της Φλώρινας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, που επισκέπτεται την περιοχή. Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν κρατούσε στα χέρια της τα φλάμπουρα αυτού του έθνους και αυτού του γένους και δεν πρόδωσε ποτέ ούτε τις αρχές του ούτε το λαό. Τόνισε δε ότι όλοι πασχίζουμε για μια εκκλησία που θα είναι πιο ελεύθερη και λαϊκή.

    Το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Φλώρινας από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το δήμο της πόλης, ενώ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο νομάρχης Φλώρινας.

    [07] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

    Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας μας να αποκτήσει τον παλίμψηστο του Αρχιμήδη, ο οποίος πωλήθηκε χθες βράδυ έναντι 2.200.000 χιλιάδων δολαρίων σε αμερικανό συλλέκτη.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει τον παλίμψηστο εάν η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Τόνισε ακόμη ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ισχυρά στοιχεία για την υπόθεση που θα τεθούν υπόψη της αμερικανικής δικαιοσύνης.

    Το υπουργείο Πολιτισμού θα ζητήσει από τα έξι ιδρύματα που πρόσφεραν από 100 εκατομμύρια δραχμές για την εξαγορά του εγγράφου να προσφέρουν μέρος των χρημάτων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η εθνική βιβλιοθήκη για να συντηρηθούν και να εκδοθούν τα χειρόγραφα που έχει στην κατοχή της και ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιερουσαλήμων.

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 2,75% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Σημαντική άνοδο της τάξεως του 2,75 % σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης και διαμορφώθηκε στις 2.162,93 μονάδες. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 48,2 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 40.000 δρχ., της Ιονικής στις 10.850 δρχ., της Εμπορικής στις 23.850 δρχ., της Εργασίας στις 25.000 δρχ. και της Πίστεως στις 22.495 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.305 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.445 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.400 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ stir 11.740 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.000 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 17.400 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΡΩΣΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΣΕΪΧΑΝ

    Την άποψη ότι η υποστήριξη του σχεδίου για τον αγωγό πετρελαίου Μπακού - Τζεϊχάν από την Τουρκία και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο διέλευσής του από το ρωσικό έδαφος εξέφρασαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, Όλεγκ Ρουμιάντσοφ, δήλωσε ότι «οι οικονομικοί πόροι που πρότεινε η Ρωσία περιέχουν θετικά στοιχεία και ελπίζουμε ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες θα λάβουν ευνοϊκή απόφαση για μας».

    Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας ανακοίνωσε ότι η διακήρυξη της Αγκυρας έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσει τη λήψης τελικής απόφασης. «Πιστεύουμε ότι το σημαντικό αυτό θέμα πρέπει να αποφασιστεί βάση μιας ουσιαστικής ανάλυσης των οικονομικών δεδομένων, των νομικών εγγυήσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, επικαλούμενος δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ιγκόρ Ιβάνοφ, στην Αγκυρα.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και η Γεωργία υπέγραψαν χθες στην Αγκυρα κοινή διακήρυξη, με την οποία υποστηρίζουν την κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει η διεθνής κοινοπραξία 12 εταιρειών τον επόμενο μήνα. Ε.Ρ.

    [10] ΜΑΪΚΟ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Γεγονός ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τη διήμερη διεθνή διάσκεψη -οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στα Τίρανα - ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο.

    Μιλώντας στη διάσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια των διασκέψεων της Ρώμης και των Βρυξελλών, ο κ. Μίλο επεσήμανε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Οπως είπε, η διάσκεψη αυτή - στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 36 χωρών, «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των ρυθμών της ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία των εκπροσώπων αποδεικνύει ξεκάθαρα την μεγάλη υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας στην Αλβανία.

    Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, χαρακτήρισε τη διάσκεψη «ως σημαντική δυνατότητα για τη Διεθνή Κοινότητα να δει από κοντά και να εκτιμήσει τη δουλειά της αλβανικής κυβέρνησης μετά από τη διάσκεψη της Ρώμης». Ο κ. Μάικο επεσήμανε ότι οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για την Αλβανία, προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά αποδείχθηκε ότι η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι αποφασισμένοι να βαδίσουν στο δρόμο tgr σταθεροποίησης».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. «Η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύεται ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλους τους τομείς, εναντίον του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς στην κρατική διοίκηση», είπε.

    Για τον κ. Μάικο ο επιτυχής πόλεμος εναντίον της διαφθοράς στην κρατική διοίκηση είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της σταθεροποίησης της κατάστασης στην Αλβανία. Μίλησε επίσης και για ένα σχέδιο αντιδιαφθοράς που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οσον αφορά την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς πρέπει να αφήσουμε το μίσος και να βρούμε τη γλώσσα της συμβίωσης και της ανοχής».

    Στη συνέχεια το λόγο πήραν αξιωματούχοι των ξένων αντιπροσωπειών. Στο τέλος της διάσκεψης οι αντιπροσωπείες αναμένεται να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση.

    [11] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    H θανατική ποινή στη Βουλγαρία θα αντικατασταθεί από ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα απονομής χάρητος. Η απόφαση αυτή της Νομοθετικής Επιτροπής της Βουλής θα τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα.

    «Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί ένδειξη της ωριμότητας του κράτους, καθώς και του γεγονότος ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο σκέψης μας ως έθνος, που τιμά τον χριστιανικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής αποτελεί αμαρτία», γράφει η εφημερίδα «Ντεμοκράτσια» της Σόφαις.

    Υπενθυμίζεται ότι από το 1990 στη Βουλγαρία 27 άτομα καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών, χωρίς η καταδίκη τους να εκτελεστεί. Κ.Κ.

    [12] ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ

    Στις φυλακές θα οδηγηθεί ο Ακίν Μπιρντάλ, αφού το τουρκικό ανώτατο δικαστήριο επικύρωσετην ποινή φυλάκισης ενός έτους, που επεβλήθη στον πρόεδρο του συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε, ότι το 1996, στη διάρκεια ομιλίας του ο Μπιρντάλ «προέτρεψε σε μίσος το λαό, κάνοντας ταξικές, φυλετικές και τοπικιστικές διακρίσεις». Ο Ακίν Μπιρντάλ, που σώθηκε ως εκ θαύματος από δολοφονική επίθεση εναντίον του, είχε τονίσει απλά , ότι « το κουρδικό έπαψε να αποτελεί ζήτημα, που αφορά μόνον στον κουρδικό λαό. Τα συστηματικά βασανιστήρια και οι εκτελέσεις χωρίς δίκη, είναι αποτέλεσμα του ανεπίλυτου κουρδικού ζητήματος».

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Μπιρντάλ θα εκτίσει ποινή πέντε μηνών και 18 ημερών.

    [13] Ε.Ε: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Την απαγόρευση εξαγωγών βοδινού κρέατος από την Πορτογαλία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αύξηση της νόσου των «τρελών acek\dym» στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση Επιτρόπου της Ένωσης.

    Η απόφαση την οποία ενέκρινε η πλειοψηφία των αξιωματούχων κτηνιάτρων από τις 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. επισφραγίζει την πρόταση της Επιτροπής για την απαγόρευση των εξαγωγών βοδινού κρέατος, ενώ προσωρινό εμπάργκο εννέα μηνών για το κρέας και 18 μηνών για ζωντανά βοοειδή πρόκειται να ενεργοποιηθεί σύντομα, αφού ειδοποιηθούν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

    Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ψηφισαν κατά του μέτρου, το Βέλγιο και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες το υποστήριξαν. Από τις αχές του έτους έχουν καταγραφεί στην Πορτογαλία 67 υποθέσεις της νόσου και εξαιτίας του ποσοστού αυτού η Ισπανία, κύριος εισαγωγέας βοδινού κρέατος από την Πορτογαλία, αποφάσισε να διακόψει τις εισαγωγές από το Σεπτέμβριο.

    Δύο επιθεωρήσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες το Μάιο και το Σεπτέμβριο έδειξαν ότι τροφή που έχει ως βάση ζωικά προϊόντα χρησιμοποιείται ακόμη στην Πορτογαλία για την εκτροφή βοοειδών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    Μετά τη λήξη του εμπαργκο η Ευρωπαίκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Πορτογαλλία και ανακοίνωσε ότι η χώρα θα λάβει επιχορηγήσεις, ως αποζημίωση για τα έσοδα που θα χάσει από την απαγόρευση εξαγωγών. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 30 October 1998 - 20:06:40 UTC