Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Municipal Elections News in Greek, 98-10-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [02] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
  • [03] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΨΟΓΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [04] ΑΘΗΝΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Ο.Ε. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [05] "ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ" ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΑ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ" ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΑΖΑΡΙΔΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 19:27 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/10/1998 (MΠΕ) Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, προηγούνται στους δύο μεγάλους δήμους του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με το exit poll που διενέργησε το Ινστιτούτο VPRC, στον δήμο Πειραιά, με ποσοστό 59,4 (+/-1,9) πρώτος εμφανίζεται ο Χρήστος Αγραπίδης και δεύτερος έρχεται ο Χρήστος Φωτίου (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 40,6%.

    Στο δήμο Θεσσαλονίκης με πσοσοτό 53,5 % προηγείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ακολουθεί ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης με ποσοστό 46,5%.

    [02] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

    Καταχωρήθηκε: 19:22 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/10/1998 (MΠΕ) Πρώτος στο 50% των exit poll εμφανίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με ποσοστό 52,3%- 57,3% έναντι του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, με ποσοστό 42,7% - 47,7%.

    Ηδη, στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του κ. Παπαγεωργόπουλου, οι πανηγυρισμοί έχουν αρχίσει.

    [03] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΨΟΓΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:22 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 18/10/1998 (MΠΕ) ’ψογη χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σημερινή μέρα κύλησε ομαλά και πρόσθεσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν πολιτισμένα. Ο υπουργός ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν τη γενική ευθύνη, τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας, τις περιφέρειες, τους νομάρχες, τους δήμους, τους δικηγορικούς συλλόγους, τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, την αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης και γενικά όσους συνεργάστηκαν για τις εκλογές.

    Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι δήμαρχοι και νομάρχες θα εκφράζουν το χώρο της αυτοδιοίκησης ως πεδίο ευθύνης και όχι ως πεδίο εξουσίας έτσι ώστε να συμβάλλουν και αυτοί στο έργο της τοπικής ανάπτυξης για το συμφέρον του τόπου και για ένα κράτος που θα βασίζεται στην αποκέντρωση.

    Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα. Στην Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής κ. Βαμβακίδης δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην προσέλευση των δικαστικών αντιπροσώπων και των μελών της εφορευτικής επιτροπής. Από τις εκλογές απείχαν και αυτή την Κυριακή κάτοικοι χωριών της Χαλκιδικής, της Μαγνησίας και της Λάρισας.

    [04] ΑΘΗΝΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Ο.Ε. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 18/10/1998 (MΠΕ) Σε συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατέληξαν η Γεωργία και η αποσχισμένη επαρχία της Αμπχαζίας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στην Αθήνα, με στόχο τη διευθέτηση της εξαετούς έντασης ανάμεσά τους.

    Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Λάζα Λορντκιπανίντζε και ο ντε φάκτο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας, Σερκέι Μπάγκαπς δεσμεύτηκαν στη δημιουργία "κοινού μηχανισμού", ο οποίος θα "ερευνά παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός" που υπογράφηκε το Μάιο του 1994, και θα εμποδίζει την εμφάνιση μελλοντικών ρήξεων.

    Ο μηχανισμός θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Η σημερινή συμφωνία, μετά τα τρία έτη διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνει ακόμη, τη δημιουργία ενός "λειτουργικού δεσμού" ανάμεσα στους επικεφαλής του στρατού των δύο πλευρών, για τη μείωση της έντασης.

    Παρά τις επιτυχίες, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποστολές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διαμάχη σχετικά με τους 250.000 πρόσφυγες που διέφυγαν από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας 1992-1993, αποτέλεσμα του οποίου ήταν 7.000 νεκροί. Σχετικά με το ζήτημα αυτό συμφωνήθηκε η επίσπευση διαπραγματεύσεων.

    Ε.Ρ.

    [05] "ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ" ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/10/1998 (MΠΕ) Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, τα πρώτα exit poll παρουσιάζουν το ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στον πρώτο γύρο έλαβε 44,5% και ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης 31,4%, προκύπτει ότι το ποσοστό που διεκδίκησαν είναι συνολικά 24,1% και συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ένα 5,5% και ο κ. Λαζαρίδης ένα ποσοστό της τάξης του 18, 6%.

    Οσον αφορά τη σύνθεση των ψηφοφόρων του Σπύρου Βούγια, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει ένα αξιόλογο ποσοστό, προκύπτει ότι 30% προήλθαν από τον ΣΥΝ, 28% από το ΠΑΣΟΚ, 15% από τη ΝΔ, 8% από το ΔΗΚΚΙ, 4% από το ΚΚΕ και 15% από τους νέους ψηφοφόρους.

    Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Βούγιας, προσπαθούν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι να αποσπάσουν, ώστε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο για να εκλεγούν.

    [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΑ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ" ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΑΖΑΡΙΔΗ

    Καταχωρήθηκε: 18:37 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/10/1998 (MΠΕ) Λίγες ώρες πριν το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του δεύτερου γύρου, συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών στη Θεσσαλονίκη.

    Συνεργάτες του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου (ΝΔ), τονίζουν ότι η διαφορά των μονάδων του πρώτου γύρου είναι δύσκολο να καλυφθεί από τον άλλο υποψήφιο, Θρασύβουλο Λαζαρίδη (ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, οι συνεργάτες του κ. Παπαγεωργόπουλου στρέφουν τα βλέμματά τους στην επαναπόκτηση των ψηφοφόρων της ΝΔ, που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον συνδυασμό του κ. Βούγια.

    Πάντως, γενικότερα επικρατεί ηρεμία στο εκλογικό κέντρο του κ. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος μέχρι νωρίς το απόγευμα επισκεπτόταν εκλογικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη, από όπου - όπως τονίζουν οι συνεργάτες του - έπαιρνε θετικά μηνύματα.

    Στο άλλο "στρατόπεδο" του κ. Λαζαρίδη τα συναισθήματα που επικρατούν είναι αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία. Στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Θρασύβουλου Λαζαρίδη μιλούν για οριακό αποτέλεσμα και σκληρή μάχη και ελπίζουν ότι η νίκη θα τους χαμογελάσει.

    Το επιτελείο του κ. Λαζαρίδη θεωρεί δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να ξεπεραστεί η διαφορά των 13 μονάδων του πρώτου γύρου. Τρεις λοιπόν είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλσμα. Πρώτον η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, η κινητοποίηση των ετεροδημοτών και η αποχή.

    Ο κ. Λαζαρίδης πιστεύει στην εκλογική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και εκτιμά πως η δεύτερη Κυριακή έχει έντονα τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Περιμένει κάποια οριακή νίκη, εκτιμώντας πως οι ψηφοφόροι του Σπύρου Βούγια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα ψηφίσουν την παράταξή του.

    Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης, περιοδεύει σε εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης μέχρι και τις 7 που θα κλείσουν οι κάλπες.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Sunday, 18 October 1998 - 16:48:10 UTC