Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [02] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [03] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ, ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ
  • [04] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
  • [06] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
  • [07] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 3,39% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [13] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [14] ΣΕΛΕΖΝΙΟΦ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΕΛΤΣΙΝ «ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ»
  • [15] ΙΣΡΑΗΛ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Την πεποίθηση ότι οι θέσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαιώθηκαν, εξέφρασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν από εκείνους που μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεναν να εξαντληθούν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά περιθώρια για να υπάρξει λύση, έναντι εκείνων οι οποίοι πίεζαν και απαιτούσαν την προώθηση στρατιωτικών μέτρων.

    «Η Ελλάδα, με τη θέση που πήρε, επιμένοντας στην πολιτική λύση, μη συμμετέχοντας στη χρήση στρατιωτικής δύναμης ως μέσο για την επιβολή πολιτικών λύσεων, αλλά υποστηρίζοντας την πίεση, η οποία αξιοποιεί τις στρατιωτικές δυνατότητες και την πολιτική διπλωματία, για να υπάρξει πολιτική λύση, νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ως αξιόπιστος παράγοντας που εγγυάται τη συμβολή tgr στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στη συνεργασία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη, η οποία θα παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με βάση - όπως τόνισε ο υπουργός - τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των διεθνών οργανισμών, αλλά και τις συμφωνίες των επιμέρους πλευρών Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας και ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΝΑΤΟ.

    Καταλήγοντας διατύπωσε την άποψη ότι «αυτή η θέση μας δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα στάθηκε υπεύθυνα, στάθηκε ψύχραιμα, αντέδρασε σωστά και νομίζω ότι αυτό πρέπει να ικανοποιεί τους πολίτες μας, οι οποίοι πρέπει να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια με την πολιτική την οποία ακολουθούμε».

    [02] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Εντείνονται οι διεργασίες των κομμάτων και των υποψηφίων για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής.

    Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε τη σταθερή απόφαση του κόμματος για υποστήριξη των μη συντηρητικών υποψηφίων.

    Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας εμμένει στην τήρηση χαμηλών τόνων, την απουσία κεντρικών συμφωνιών και την αποφυγή πόλωσης. Στόχος των κομμάτων είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά και η υπερνομαρχία Αττικής.

    [03] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ, ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ

    «Η πλειοψηφία της Θεσσαλονίκης ζήτησε μια ριζική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα και έκρινε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός εξουσίας στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, που κρατά σε ομηρεία την πόλη της Θεσσαλονίκης».

    Αυτό δήλωσε - στο περιθώριο της συνέντευξης του υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου - ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

    Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία για την αλλαγή στα δημοτικά πράγματα εκφράζεται πια από τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη, ο οποίος όπως είπε, έχει την υποχρέωση να εκφράσει όλο αυτό το φάσμα, ενώ για τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ο υπουργός είπε ότι, «εκφράστηκαν από άλλη αισθητική και ύφος, αλλά εν τέλει συμποσούνται στο αίτημα για αλλαγή στο Δήμο».

    Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση έλαβε τα μηνύματα των εκλογών, τόνισε ότι όταν η κυβερνητική πολιτική συγκρούεται με καταστάσεις, τότε προκαλούνται δυσαρέσκειες, που αποτελούν σημαντικά μηνύματα, τα οποία η κυβέρνηση αφουγκράζεται με ευαισθησία, τα καταννοεί και τα συνυπολογίζει. Πρόσθεσε ότι αν όμως το μήνυμα των εκλογών είναι η κατάργηση της πολιτικής, «τότε αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε πείθοντας τους πολίτες ότι πρέπει να κρίνεσαι για αυτά που λες και κάνεις και όχι απλά και μόνο το ύφος και το φαινόμενο».

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ήταν στη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «για χάρη του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης, οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στη Νομαρχία και να αλλάξουμε σελίδα στην πορεία του Δήμου επιλέγοντας εκείνες τις δυνάμεις, που συσπειρώνονται γύρω από τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη».

    Τέλος και ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Κυριακή οι Θεσσαλονικείς με τη ψήφο τους, δεν θα δώσουν την ευκαιρία στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να συνεχίσει την ίδια πρακτική στασιμότητας και διχασμού στο Δήμο.

    [04] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Το εκλογικό κέντρο του νεοεκλεγέντα δημάρχου Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και συνεχάρη τον κ. Οικονομίδη για την επιτυχία του.

    Ακόμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι κύριοι Λαζαρίδης και Παπαδόπουλος - υποψήφιοι δήμαρχος και νομάρχης αντίστοιχα- θα εκλεγούν στον β' γύρο των εκλογών την Κυριακή. Οπως είπε ο υπουργός, «τα πολιτικά μηνύματα στέλνονται στον πρώτο γύρο», ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση πήραν τα δικά τους μηνύματα. Οσον αφορά τον β' γύρο των εκλογών, ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε εντυπωσιακή την κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως είπε, «ενωμένο κινείται για να υπερασπίσει τη μεγάλη απαίτηση του λαού της Θεσσαλονίκης για αλλαγή στο δήμο».

    Επίσης άσκησε κριτική στη σημερινή πλειοψηφία του δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση παραπλάνησης», λέγοντας ότι «η δημοτική ομάδα επιδιώκει να επανεκλεγεί έχοντας αλλάξει μόνο το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου». Κατηγόρησε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «ο κ. Λαζαρίδης θα καταφέρει ως νέα πλειοψηφία να εκφράσει το 60% των πολιτών που καταδίκασε την απερχόμενη δημοτική αρχή, ώστε να μπει σε μια νέα εποχή, να υπάρξει το καινούργιο στο δήμο Θεσσαλονίκης».

    Αναφερόμενος στην αναμέτρηση των κ.κ. Παπαδόπουλου - Κοσκινά για τη νομαρχία, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι στελέχη άλλων παρατάξεων με δηλώσεις τους, στηρίζουν δημόσια τη συνέχιση του έργου του Κώστα Παπαδόπουλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κινήθηκε ούτε αργά, ούτε με περιορισμένες δυνάμεις για τη στήριξη των υποψηφίων του, ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Τώρα ήρθε η ώρα για να δοθεί απάντηση για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη χάραξη μιας σωστής πορείας για την επίλυση των προβλημάτων».

    [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

    Την εκτίμηση ότι η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να δοθεί «επί ίσοις όροις» παρά τη μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών, ανάμεσα στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη, εξέφρασε ο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στο Lajedomij| Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ σημείωσε πως οι πιθανότητες για νίκη είναι περισσότερες στην περίπτωση του υποψηφίου νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου.

    Αντικειμενικά υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά ο Θρ. Λαζαρίδης, καθώς το 56% των ψηφοφόρων είπε όχι στη συνέχιση της σημερινής διοίκησης του Δήμου και ζήτησε την αλλαγή της, τόνισε ο κ. Λαλιώτης. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να αποδοκιμάσουν τη διοίκηση του Δήμου που επί 12 χρόνια κρατάει όμηρο την πόλη και επισήμανε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν επαγγέλλεται τίποτε διαφορετικό. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μόνο μια ανακύκλωση προσώπων σε διάφορους ρόλους. Ετσι ο Σ. Κούβελας από βουλευτής έγινε δήμαρχος και στη συνέχεια πάλι βουλευτής και υπουργός. Μεσολάβησε ο κ. Κοσμόπουλος και τώρα ο πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής Β. Παπαγεωργόπουλος θέλει να εκλεγεί δήμαρχος.

    [06] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ

    «Τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, ούτε κάν πρόθεση. Τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, αποτελούν εφευρήματα προβοκατόρων που υπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες και επιστρατεύονται μεταξύ των πολλών ανέντιμων μεθόδων που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να υπονομευθούν οι προοδευτικοί συνδυασμοί σε συγκεκριμένες περιφέρειες».

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στην ερώτηση αν καταργούνται οι νομαρχίες Λευκάδας, Σάμου, Ζακύνθου, Γρεβενών και άλλες, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα. Καταλήγοντας, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι «αυτή η «κατασκευή» περί δήθεν κατάργησης ορισμένων νομαρχιών, είναι έωλη και ανήθικη».

    [07] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Σημαντική μείωση των έμμεσων φόρων προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του πληθωρισμού προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει έλλειμμα μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ και μεγάλη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου.

    Στο μεταξύ, φθηνότερο κατά 25 δρχ το λίτρο, σε σχέση με πέρυσι, πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πωλείται 70 δρχ το λίτρο και στις υπόλοιπες περιοχές από 72 έως 76 δρχ το λίτρο.

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 3,39% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Νέα σημαντική άνοδο 3,39% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 1.918,28 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,432 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 33.470 δρχ., η Ιονική στις 9.500 δρχ., η Εμπορική στις 18.100 δρχ., η Εργασίας στις 21.800 δρχ. και η Πίστεως στις 18.800 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.135 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.130 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.245 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 9.300 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.750 δρχ. και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ(κ) στις 16.175 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα και ο διοικητής της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη αναμένονται σε λίγο στο Βελιγράδι για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και να εξετάσουν το μέρος της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς για την εναέρια παρακολούθηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο από μη μαχητικά αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

    Αναμένεται όπως οι κκ. Σολάνα και Μιλόσεβιτς υπογράψουν μετά τις συνομιλίες, συμφωνία για το θέμα αυτό. Αργά το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι, στην οποία θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου «Μπέτα» επικαλούμενο πηγές του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες μετέδωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν χερσαία υποστήριξη από δύναμη της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας, η οποία ίσως να αναπτυχθεί στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Αύριο εξάλλου αναμένεται στο Βελιγράδι και ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, ο οποίος θα υπογράψει με το Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς τη συμφωνία για την ανάπτυξη των 2.000 παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της προχθεσινής συμφωνίας, Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς. Στην αποστολή αυτή η οποία φέρει την ονομασία «Αποστολή Διακριβώσεως του ΟΑΣΕ» θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, τόσο με άνδρες όσο και με άλλα μέσα.

    Επικεφαλής της ομάδας των 2.000 αυτών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο θα οριστεί κατά πάσα πιθανότητα ο Αμερικανός στρατηγός Ζακ Κλάιν, ο οποίος είναι σήμερα βοηθός του ύπατου αντιπρόσωπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ.

    [10] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Kοινοβουλευτικές επιτροπές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αναχωρούν σήμερα για το Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή ενώ συνάντηση έχει προγραμματιστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

    «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να διεξαχθεί εξονυχιστική και προσεχτική ανάλυση για το ρόλο της Ρωσίας στην εφαρμογή της συμφωνίας με την προοπτική να διαπιστωθεί πόσο δίκαιοι είναι οι όροι της συμφωνίας και το κατά πόσο εφαρμόζεται d_jaia και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και στους Σέρβους», δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας τα μέλη της ρωσικής αποστολής Αλεξέι Αρμπάτοφ και Βλαντιμίρ Ζόριν.

    Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου συστήματος όσον αφορά στην αποστολή παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Είναι εντελώς διαφορετικό εάν τα έξοδα της αποστολής πληρωθούν από τον ΟΑΣΕ και εάν η κάθε χώρα θα είναι σε θέση να στείλει παρατηρητές ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες», είπαν οι δύο βουλευτές επισημαίνοντας ότι στην δεύτερη περίπτωση οι δυνατότητες της Ρωσίας θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Ο επικεφαλής της επιτροπής Σεργκέι Μπαμπουρίν τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης είναι η αποτροπή νατοϊκών επιθέσεων στην περιοχή. Λ.Μ.

    [11] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκληματα πολέμου στην περιοχή του Κοσσυφοπέδιου, αλλά θα επιτρέψει στους αντιπροσώπους του να διεξάγουν έρευνες στη σερβική επαρχία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο αρμόδιος ομοσπονδιακός υπουργός, Ζόραν Κνέζεβιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vecernje Novosti, οτι η συμφωνία του Αμερικανού απεσταλμένου στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προβλέπει ότι το Βελιγράδι θα επιτρέψει στους ξένους εμπειρογνώμονες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και ιατροδικαστές, να έχουν ελέυθερη πρόσβαση στο Κοσσυφοπέδιο και να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές της χώρας. Σχετικά με τον όρο αυτό υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία, η οποία δεν αποδέχεται δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης στο Κοσσυφοπέδιο, και της συμφωνίας για την πρόσβαση των ειδικών». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και των διεθνών δικαιωμάτων θα κριθούν από το νομικό και εγκληματικό σύστημα της χώρας, το οποίο είναι συμβατό με τις σύγχρονες νομοθεσίες των ευρωπαϊκών κρατών».

    Η επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χαγης για εγκλήματα πολέμου, Λούιζ Αρμπουρ, ανακοίνωσε χθες ότι θα διεξάγει «άμεσες» έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου στη Σερβία, χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Κοσσυφοπέδιο και ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί οι βίζες για τους επιθεωρητές. Ε.Ρ.

    [12] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών το Δεκέμβριο, αντί για τον Απρίλιο του 1999 αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ.Ετσεβίτ τόνισε ότι «το νομοθετικό έργο του κοινοβουλίου βρίσκεται σε αδιέξοδο, σε μια περίοδο που η Τουρκία ανιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

    Ο κ.Γιλμάζ τόνισε ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ.Ετσεβίτ» και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

    Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Τούρκου πρωθυπουργού και το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του κ.Ετσεβίτ αποτελούν τις κυριότερες δυνάμεις στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ο Χουσαμετίν Τσιντορούκ, ηγέτης του τρίτου κόμματος συνασπισμού, Δημοκρατική Τουρκία, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η απόφαση για πρόωρες εκλογές πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, πριν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει επιθυμία για πρόωρες εκλογές και αναμένεται ότι θα στηρίξουν στο κοινοβούλιο την απόφαση για διεξαγωγή τους το Δεκέμβριο.

    Το κόμμα της Αρετής, η ισχυρότερη παράταξης της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο καλωσόρισε αμέσως την απόφαση, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Ρετσάι Κουτάν, πρότεινε ως ιδανική χρονική περίοδο, περίπου στις 15 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι και το κόμμα του Ορθού δρόμου της πρώην πρωθυπουργού, Τανσού Τσιλέρ, είχε επίσης, εκφράσει επιθυμία για πρόωρες εκλογές. Ε.Ρ.

    [13] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Καθοριστικές για το μέλλον της ΠΓΔΜ αναμένεται ότι θα είναι οι βουλευτικές εκλογές -οι τρίτες κατά σειρά- από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της- που θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

    Τριάντα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα διεκδικήσουν τις 120 έδρες του κοινοβουλίου από το εκλογικό σώμα το οποίο ανέρχεται στους 1.572.976 ψηφοφόρους. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το μεικτό σύστημα που ψήφισε φέτος η Βουλή και σύμφωνα με το οποίο οι 85 έδρες θα κατανεμηθούν με το πλειοψηφικό και οι υπόλοιπες 35 με το αναλογικό σύστημα, όπου η χώρα θεωρείται ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι συμμαχίες που συνήφθησαν, μεταξύ των περισσοτέρων κομμάτων.

    Από τις συμμαχίες ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε αυτή του εθνικιστικού VMRO-DPMNE με το νεοϊδρυθέν κόμμα του Βασίλ Τουπούρκοφσκι, Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, τα προγράμματα των οποίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

    Αναλυτές κατέταξαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση σε τρεις ομάδες: Στην πρώτη συμπεριλαμβάνονται τα «μεγάλα κόμματα», η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, στη δεύτερη το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Πέταρ Γκόσεφ, η νεοϊδρυθείσα Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι, το Σοσιαλιστικό του Λιούμπισα Ιβάνωφ και τα δύο κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, το μετριοπαθές Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) του Αμπτουραχμάν Αλίτι και το ριζοσπαστικό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Αρμπεν Τζαφέρι. Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει όλα τα «μικρά κόμματα», όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των Σερβων, τα τρια κόμματα των Ρομ κ.α. Ta περισσότερα από τα μικρά κόμματα έχουν ενταχθεί σε κάποιον μεγάλο συνασπισμό.

    Στο επίκεντρο της, ήπιας κατά γενική ομολογία, προεκλογικής εκστρατείας όλων των κομμάτων βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της χώρας. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για οικονομική καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα στην οικονομική διαχείρηση και έλλειψη προγράμματος, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και υπενθυμίζει συνεχώς τις «στρατιές ανέργων» που δημιούργησε.

    Βασική επιδίωξη, ωστόσο, της αντιπολίτευσης είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, στον δεύτερο εκλογικό γύρο αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    Από την πλευρά της η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση αντιπαραβάλλει τα επιτεύγματά της, μεταξύ των οποίων είναι, όπως υποστηρίζει, τα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, τον ελεγχόμενο πληθωρισμό, τη σταθερότητα του εθνικού νομίσματος, την αύξηση, έστω και μικρή, του Εθνικού Προϊόντος και της βιομηχανικής παραγωγής. Επιπλέον προβάλλει τη διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ από πολλές χώρες καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες.

    Με βάση τα συγκριτικά αποτελέσματα των τριών προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων -δύο βουλευτικών και μια για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης- εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής σ'αυτές τις εκλογές θα κυμανθεί από 65-75%. Το μεγαλύτερο ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει ένα κόμμα στις εκλογές, σύμφωνα πάντα με τα συγκριτικά αποτελέσματα, δεν ξεπερνά το 30% που αντιστοιχεί σε 300 χιλιάδες ψήφους και σε 35-40 έδρες. Ακόμη εκτιμάται ότι η πρώτη ομάδα των κομμάτων (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και VMRO) υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν 60-65 έδρες, ενώ η δεύτερη (Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό) 30 έδρες, τα δύο κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ περίπου 20 έδρες, και η τρίτη ομάδα των «μικρών κομμάτων» 5-10 έδρες.

    Με αυτά τα δεδομένα αποκλείεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης και αναμένεται κυβέρνηση συνασπισμού, ρυθμιστής της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι τα αλβανικά κόμματα.

    Οι αναλυτές διαβλέπουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές η ΠΓΔΜ θα εισέλθει σε μια περίοδο αστάθειας καθώς θα σχηματιστεί «κυβέρνηση συνασπισμού από συνασπισμούς κομμάτων» τα προγράμματα των οποίων αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες των αρχηγών τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι ίδιοι αναλυτές μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ταυτόχρονα με τις προεδρικές το 1999.

    [14] ΣΕΛΕΖΝΙΟΦ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΕΛΤΣΙΝ «ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ»

    Ο κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμα, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, «θα καταφέρει μόνο να ολοκληρώσει τη θητεία του, μόλις παραχωρήσει μερικές από τις εξουσίες του σε άλλους».

    Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, Echo, υποστήριξε ότι η πρόωρη παραίτηση του Ρώσου προέδρου «θα apodeiwte_ ότι είναι το καλύτερο σενάριο» για το μέλλον της ρωσική οικονομίας, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία, στην οποία ο πρόεδρος θα παραχωρεί ορισμένα από τα καθήκοντά του σε υπουργούς της χώρας.

    Στο μεταξύ, σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας συζήτησε, εάν ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2000, θέμα για το οποίο η αντιπολίτευση της Δούμα είχε ζητήσει το Φεβρουάριο από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει ακριβώς για τη χρονική περίοδο που υπηρετεί τη θητεία του ως πρόεδρος. Το αίτημα τέθηκε κυρίως μετά την επιστροφή του κ.Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, και τους υπαινιγμούς του ότι θα θέσει υποψηφιότητα και στις επόμενες εκλογές.

    Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, ενώ οι βουλευτές της χώρας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς συζητείται, εάν τα νομικά όρια για τα δικαιώματα του επικεφαλής του κράτους υπάρχουν ή όχι, και τονίζουν ότι εάν η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί οι πολίτες της να ακολουθούν το νόμο, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να περιορίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Το θέμα γίνεται περισσότερο επίκαιρο, μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου να εργαστεί στο Κρεμλίνο, παρά τις αντιδράσεις των γιατρών, οι οποίοι του συνέστησαν ξεκούραση. Ε.Ρ.

    [15] ΙΣΡΑΗΛ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Την αισιοδοξία ότι η σύνοδος κορυφής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον, μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ιτζχάκ Μορντεχάι, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

    «Θα επιμείνουμε στην ανάγκη για ασφάλεια στις περιοχές που έχουμε χαρακτηρίσει ζωτικής σημασίας», ειπε ο Ισραηλινός υπουργός, προβλέποντας οτι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα εγκριθεί από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας. Ο υπουργός Αμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Αριέλ Σαρόν, θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία της χώρας τους.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της διάσκεψης εξαρτώνται από την προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί ο καθορισμός «της μεταβίβασης των τμημάτων των εδαφών στους Παλαιστίνιους, αλλά θα γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να ασείται βία κατά του ισραηλινού λαού», είπε η κ.Ολμπράιτ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 15 October 1998 - 20:32:23 UTC