Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-12

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 12 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ (Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ -ΓΙΛΜΑΖ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ
  • [03] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [04] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] "ΛΥΣΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΓΚΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [07] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟ ΝΑΤΟ - 24ΩΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΖΗΤΑ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΑΤΑΛΕΙΑ:Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [09] Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΕΙΑ
  • [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΕ ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ (Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές)

  • [12] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • [13] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [17] ΠΑΣΟΚ: Η "ΕΣΩΚΚΟΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΔΡΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
  • [18] 466 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ 15 ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [19] Ο Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ
  • [22] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ -ΓΙΛΜΑΖ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Από τη συνάντηση των δύο ανδρών (που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για 25 λεπτά), δεν προέκυψε πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξ αιτίας της εμμονής του κ. Γιλμάζ να αρνείται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστήριου της Χάγης για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε ότι δεν βρέθηκαν λύσεις στις διαφορές, καθώς ο κ. Γιλμάζ επιμένει σε έναν διάλογο εφ' όλης της ύλης, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να οδηγήσει πουθενά. Τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι γνωστά, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι η μοναδική θετική πρόοδος μπορεί να προέλθει από την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των όποιων διαφορών.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ

    Το κυρίαρχο θέμα που εξετάστηκε σήμερα στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Ατάλεια ήταν το Κοσσυφοπέδιο, θέμα για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες από όλους τους ηγέτες των Νοτιανατολικών χωρών.

    Σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε "ότι το κλίμα μοιάζει ευνοϊκό και ότι μάλλον η εμπόλεμη δράση μπορεί να αποφευχθεί".

    Στο γεγονός αυτό φαίνεται ότι συμβάλει και η γιουγκοσλαβική πλευρά η οποία τη φορά αυτή δια του πρωθυπουργού της Μόμιρ Μπουλάτοβιτς προσπαθεί να συνεργαστεί με τους Βαλκάνιους ηγέτες.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι στη Διάσκεψη συζητήθηκε αν θα πρέπει να ενταχθεί το θέμα του Κοσόβου στην κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί, ότι συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή θέση και για το θέμα αυτό σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν οι πολιτικοί διευθυντές., ώστε να υπάρξει η κοινή τοποθέτηση

    Σήμερα το απόγευμα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με το Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό, Μόμιρ Μπουλάτοβτις και επανέλαβε τη θέση της Ελλαδας ότι θα πρέπει υπάρξει ερηνική επίλυση των διαφορών, δεν πρέπει να υπάρξει χρήση βίας ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα δυνατά μέσα προτού γίνει οποιαδήποτε ενέργεια.

    Ο πρωθυπουργός καταβάλει επίμονες προσπάθειες για να μην επαναληφθεί το απογοητευτικό αποτέλεσμα της υπουργικής Συνόδου της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Ιούνιο, γιατί όπως τόνισε "αν στην Ατάλεια δεν γίνει κάποιο βήμα προόδου τότε όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο καταστροφικής οπισθοδρόμησης".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ατάλειας είναι η συνέχεια της Κρήτης ότι η ελληνική πρωτοβουλία είχε πολύ θετική απήχηση στα κράτη της περιοχής πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει πολύ δρόμος για να diamuhe_ και ότι για να δέσουν οι χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις και συνεργασίες.

    [03] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Σεμινάριο με την επωνυμία "ΑΣΠΙΣ", το οποίο θα έχει ως αντικείμενο "τα πλαστά ταξιδιωτικά και αποδεικτικά της ταυτότητας έγγραφα", διοργανώνεται από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, από αύριο έως και τις 15 Οκτωβρίου. Στο σεμινάριο αυτό, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της κοινής δράσης "ODYSSEUS" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουν Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Ελέγχων Διαβατηρίων. Συμμετέχουν επίσης Αξιωματικοί από τις Αστυνομίες των χωρών Αλβανίας, Αρμενίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κύπρου, Γεωργίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Ρωσίας και Τουρκίας.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παράσχει στους Αστυνομικούς, τους εξουσιοδοτημένους με τον έλεγχο των εγγράφων ταυτότητας στα σύνορα, πληροφορίες πάνω στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την πλαστογράφηση και παραχάραξη των εγγράφων ταυτότητας, εκπαίδευση αυτών στη βελτιωμένη τεχνολογία για την ανίχνευση πλαστών εγγράφων, την ενημέρωση και εξειδίκευσή τους σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και σύγχρονες απαιτήσεις, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ενιαία κοινή πρακτική που θα ακολουθείται, στην άσκηση των σχετικών ελέγχων κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων.

    Τα αποτελέσματα αυτού το σεμιναρίου, το οποίο θα έχει θεωρητική αλλά και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων στο πλήρες και σύγχρονα εξοπλισμένο εργαστήριο εγκληματολογικών ερευνών από ικανό, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του εργαστηρίου αυτού, το οποίο έχει συμμετάσχει σε πολλά παρόμοια σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι η αύξηση του επιπέδου των γνώσεων και των εμπειριών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, του προσωπικού που είναι αρμόδια για την ενιαία αντιμετώπιση της άσκησης των σχετικών ελέγχων των εγγράφων ταυτότητας στα σύνορα, με στόχο τη μείωση της λαθρομετανάστευσης και των άλλων μορφών εγκληματικότητας, η απόκτηση ικανότητας των εκπαιδευομένων να εκπαιδεύουν στη συνέχεια συναδέλφους τους στις χώρες τους και η συμβολή στη σύσφιγξη των φιλικών δεσμών και την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών των συμμετεχουσών χωρών καθώς και την εδραίωση της ασφάλειας των χωρών αυτών.

    Με το προτεινόμενο επιμορφωτικό σεμινάριο στοχεύουμε στη βελτίωση της τεχνογνωσίας στην καταγραφή των κενών του υφισταμένου σχετικού νομοθετικού πλαισίου και στην υποβολή προτάσεων για την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, των συνδεδεμένων και τρίτων χωρών που καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό, στη θέσπιση ενός ευέλικτου μηχανισμού ανταλλαγής εμπειριών και πληροφορικών, μείζονος ενδιαφέροντος τόσο για τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις άλλες sullet]wouser χώρες και στην εναρμόνιση των χρησιμοποιούμενων πρακτικών διαδικασιών, με στόχο την από κοινού αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση προετοιμασίας των συνδεδεμένων χωρών για την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην επιμόρφωση-εκπαίδευση αξιωματικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενημερώσουν άλλους συναδέλφους τους που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο.

    Επίσημες γλώσσες των εργασιών του σεμιναρίου είναι η Ελληνική, η Αγγλική και η Ρωσική.

    Από πλευράς του Υπουργείου, θα συμμετάσχουν και θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από Αξιωματικούς που υπηρετούν στις καθ' ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και εμπειρογνώμονες άλλων φορέων και εκπρόσωποι των προσκεκλημένων ξένων χωρών.

    [04] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με νέες απώλειες άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 1,83% και διαμορφώθηκε στις 1.739,61 μονάδες, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι συναλλαγές, οι οποίες τελικά ανήλθαν στα 27,380 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 29.950 δρχ., η Ιονική στις 9.850 δρχ., η Εμπορική στις 19.270 δρχ., η Εργασίας στις 20.620 δρχ. και η Πίστεως στις 16.345 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 2.985 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 1.845 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.100 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 8.300 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.005 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 14.605 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση στο Βελιγράδι του απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια ύστατη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να εξευρεθεί διπλωματική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και να αποφευχθούν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    O διαπραγμευτικός μαραθώνιος που είχαν χθες οι δύο άνδρες διακόπηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το μαραθώνιο συνομιλιών με τον Μιλόσεβιτς εξοντωτικό και την αποστολή του, ως τη δυσκολότερη της καριέρας του. Ο Χόλμπρουκ απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών και αρκέστηκε να δηλώσει, ότι οι συνομιλίες ήταν ιδιαίτερα σκληρές.

    Η γιουγκοσλαβική ηγεσία δηλώνει ανυποχώρητη στα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, ενώ αντιδρά έντονα στην πρόταση για παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα υλοποιήσει τελικά τις απειλές για αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς, "τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική μας είναι η μόνη, που οδηγεί σε μια αποτελεσματική και ειρηνική λύση".

    Η σερβική πλευρά επανέλαβε ότι ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει ένα νέο περιφερειακό πόλεμο.

    Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με το BBC, το ναυτικό πραγματοποιεί ασκήσεις κοντά στις ακτές της νότιας Γιουγκοσλαβίας, ενώ στην πόλη Νόβισαντ μια μεγάλη αντιαεροπορική μονάδα προετοιμάζει τα αμυντικά της συστήματα

    Στο μεταξύ, σήμερα στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι των αεροπορικών επιθέσεων.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα αναβάλει τους βομβαρδισμούς για μερικά εικοσιτετάωρα, προκειμένου να δώσουν την ύστατη ευκαιρία στην διπλωματία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν, σύμφωνα με το BBC, αισιόδοξοι ότι τελικά ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πειστεί και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των χωρών-μελών της ομάδας επαφής.

    Εναντίον των αεροπορικών επιθέσεων τάσσεται η Ρωσία, η οποία δια του υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνωφ υποστηρίζει ότι "θα διαταράξουν την παγκόσμια ισορροπία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός διεθνούς χάους".

    Εξαιτίας της άρνησης της Ρωσίας δεν πρόκειται να υπάρξει θετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντ' αυτού το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την απόφασή του για στρατιωτική επέμβαση στην ήδη υπάρχουσα απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καλείται η Σερβία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ παράλληλα θα επικαλεστεί την αδιαλλαξία του Μιλόσεβιτς, καθώς και το διεθνές δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχολίασε το BBC.

    Υπέρ της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης τάσσονται και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Ο διαπραγματευτής των αλβανόφωνων, Βέτον Σουρόι, μιλώντας στο BBC, είπε χαρακτηριστικά: "Θα ήθελα να υπάρξει μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ. Μια επίθεση που θα πλήξει τη στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς, θα τον αναγκάσει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να ενδώσει στην αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο".

    [06] "ΛΥΣΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΓΚΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Η αλβανική πλευρά δέχεται ως προσωρινή λύση όπως το Κοσσυφοπέδιο αποτελέσει την τρίτη ομοσπονδιακή ενότητα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας". Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φέχμι Αγκάνι, σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Ο κ. Αγκάνι υπογράμμισε ότι η λύση αυτή θα έχει pqosyqim| χαρακτήρα και μετά την πάροδο ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, θα μπορούσαν να αρχίσουν οι συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς που θα αποκτούσε το Κοσσυφοπέδιο.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης των "απειλών" του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών στόχων, ο κ. Αγκάνι σημείωσε ότι οι απειλές αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Σερβία έχει επίγνωση των απειλών αυτών.

    Ο σύμβουλος του Ρουγκόβα επεσήμανε ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να εξαναγκάσουν τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε υποχωρήσεις, έτσι ώστε να μην μπορεί να συμπεριφέρεται όπως αυτός θέλει στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Αγκάνι διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ασκεί πιέσεις και στην αλβανική πλευρά για υποχωρήσεις, έτσι ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοποπεδίου. "Πιέσεις για άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να ασκηθούν" ανέφερε ο κ. Αγκάνι και συμπλήρωσε ότι μεταξύ των κ.κ. Χόλμπρουκ και Ρουγκόβα δεν υπάρχουν διαφωνίες.

    "Διαφωνίες υπάρχουν μόνο μεταξύ του κ. Μιλόσεβιτς με τον κ. Χόλμπρουκ, καθώς φαίνεται ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος φαίνεται ότι είναι ανένδοτος και δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", κατέληξε ο κ. Αγκάνι.

    [07] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟ ΝΑΤΟ - 24ΩΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΖΗΤΑ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Στις Βρυξέλλες μετέβη ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Χόλμπρουκ θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και τους 16 μόνιμους αντιπροσώπους.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο κ. Χόλμπρουκ θα μεταφέρει στο ΓΓ του ΝΑΤΟ την πρόταση του κ. Μιλόσεβιτς για 24ωρη αναβολή της ενεργοποίησης εντολής για επιχειρησιακή δράση καθώς και άλλες προτάσεις όπως την εγκατάσταση 1.500 διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο και τη σύσταση πολιτικής αστυνομίας.

    Πάντως όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δοθεί η εντολή και αυτό γιατί η εντολή μπορεί να δοθεί αλλά η έναρξη του πυρός μπορεί να γίνει σε 48 ώρες.

    Στο χρονικό αυτό διάστημα οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ελπίζουν να υπάρξει δυνατότητα για περαιτέρω διαπραγμάτευση, καθώς ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα μεταβεί αύριο στο Βελιγράδι και θα πιεστεί ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να αποδεχθεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [08] ΑΤΑΛΕΙΑ:Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η Γιουγκοσλαβία τάσσεται υπέρ της πολύπλευρης και is|tilgr συνεργασίας με όλες τις χώρες, σεβόμενη την κυριαρχία, την εδαφική τους ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς στην Ατάλεια στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς υπογράμμισε ότι η Γιουγκοσλαβία ανησυχεί για τις απειλές κατά της κυριαρχίας της που δέχεται από στρατιωτικούς παράγοντες που δεν ανήκουν στην περιφέρεια γεγονός που όπως τόνισε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της περιοχής.

    "Οι απειλές του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επίθεση είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές. Σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, αντίθετα συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες", υποστήριξε.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά μέσα με διάλογο άνευ όρων και με εγγυήσεις των δικαιωμάτων όλο των πολιτών ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Γιουγκοσλαβία έδειξε ανοχή στον τρόπο με τον οποίο εξέτασε το Συμβούλειο Ασφαλείας το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ένα εσωτερικό θέμα μίας χώρας μέλους του ΟΗΕ χωρίς τη συναίνεση της.

    "Παρόλα αυτά με συγκεκριμένες προσεγγίσεις και ενέργειες, με πράξεις και όχι με λόγια ικανοποίησαμε τα αιτήματα που θέτει το ψήφισμα 1199 στη Γιουγκοσλαβία", είπε.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς τόνισε ότι η ασφάλεια των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης είναι αδιαίρετη και προειδοποίησε ότι υπονομεύεται στο πιο αδύνατο σημείο της περιοχής - στην Αλβανία.

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι στην Αλβανία κυριαρχεί το χάος επειδή ηγούνται εκπρόσωποι του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας και ότι αυτό αποτελεί απειλή για τις γειτονικές χώρες.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπουλάτοβιτς υπογράμμισε ότι η περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ως ειρηνική, σύγχρονη, δημοκρατική και ευημερούσα κοινότητα κρατών και λαών, και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου αυτού.

    Κ.Γ.

    [09] Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία ανακάλεσε σήμερα τον μόνιμο αντιπρόσωπο της στο ΝΑΤΟ, Σεργκέι Κίσλιακ, καθώς και τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας, Βίκτορ Ζαβαρζίν, οι οποίοι ήταν "ιδιαίτερα χρήσιμοι διπλωμάτες", όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών για τις υποθέσεις στα Βαλκάνια, Βλαντιμίρ Τσίζοφ.

    Η ημερομηνία της επιστροφής τους στις Βρυξέλλες δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ενώ το Κρεμλίνο την προηγούμενη εβδομάδα είχε απειλήσει ότι θα απομακρύνει όλους τους αντιπροσώπους του στο ΝΑΤΟ, εάν πραγματοποιηθεί επίθεση κατά των Σέρβων. Ε.Ρ.

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΕΙΑ

    Η Γιουγκοσλαβία συμφώνησε στη συμπερίληψη του Κοσσυφοπεδίου στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των Βαλκανικών χωρών στην Ατάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του Ρουμάνου υπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Πλέσου.

    Ο κ.Πλέσου έκανε γνωστό ότι η γιουγκοσλαβική αποστολή "έχει συμφωνήσει να συνυπογράψει τη διακήρυξη, καθώς θα υπάρξει μόνο μία αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο" ενώ νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στην έκδοση κοινής απόφασης που θα ζητά διεθνή δράση στη γιουγκοσλαβική επαρχία.

    Ο Ρουμάνος υπουργός υποστήριξε ότι η αλλαγή της στάσης της γιουγκοσλαβίας ήταν αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων και πρόσθεσε ότι έχει τεθεί προς συζήτηση πρόταση του Βελιγραδίου για το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο γίνεται έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ε.Ρ.

    [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΕ ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

    Η Ρωσία ετοιμάζει σειρά μέτρων, τα οποία θα ανακοινώσει σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας της χώρας, Ιγκορ Σεργκέγιεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Ο κ.Σεργκέγιεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα εξετάζει αρκετές εκδοχές αντιποίνων, στις οποίες περιλαμβάνεται η αλλαγή των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και η απόσυρσή της από τη διεθνή απαγόρευση για στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το προβλημα θα επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και επανέλαβε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποδέχτηκε την παρουσία 1.500 διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην αποστολή παρατηρητών εξέφρασε ετοιμότητα εκ μέρους της χώρας του, καθώς επίσης και για την παραχώρηση των αεροσκαφών της για την εφαρμογή του διεθνούς ελέγχου στον εναέριο χώρο της Γιουγκοσλαβίας. Ε.Ρ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ (Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές)

    [12] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    "Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η πόλη των Αθηνών. Η νίκη μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε μπροστά", δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την εκδήλωση στο ιερό βράχο της Ακρόπολης για την 54η επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

    Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι επωμιζόμαστε μεγάλο βάρος, αλλά τώρα είμαι βέβαιος ότι πιο έμπειρος και δυνατός θα κάνω το χρέος μου απέναντι στους Αθηναίους.

    [13] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τις κινήσεις τους για τη μάχη της Κυριακής επεξεργάζονται τα επιτελεία υποψηφίων και κομμάτων σε δήμους και νομούς της χώρας. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει επιτροπή δημοτικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική γραμματεία του Συνασπισμού.

    Μάχη αναμένεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των δήμων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, αλλά και τις αντίστοιχες νομαρχίες. Στο δήμο Θεσσαλονίκης προηγείται ο Β.Παπαγεωργόπουλος με ποσοστό 44,4%, ενώ ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης λαμβάνει το 31,3%. Ρυθμιστικό ρόλο στο β' γύρο αναμένεται να διαδραματίσουν οι ψηφοφόροι του υποψηφίου του Συνασπισμού, Σπύρου Βούγια, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 15%. Στη νομαρχία Θεσσαλονίκης προηγείται ο Κώστας Παπαδόπουλος με 42% και ο Χρήστος Κοσκινάς που συγκεντρώνει ποσοστό 41,2%.

    Στο δήμο Αθηναίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επικράτησε άνετα και επανεξελέγει δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Ο κ.Αβραμόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 57,7%, η Μαρία Δαμανάκη 16,3%, ο Δημήτρης Μπέης 12,6% και ο Λέων Αυδής 10,3%.

    Στην Πάτρα, προηγείται ο Ανδρέας Καράβολας με ποσοστό 36% και ακολουθεί ο κ.Φλωράτος με 29,5% και ο κ.Κοσιόρης με 27,4%. Στο Ηράκλειο, ο Κώστας Ασλάνης παίρνει 38,3% των ψήφων και ο Μανόλης Παπαστεφανάκης το 22,1%.Στη Λάρισα ο κ.Καφφές 36% και ο κ.Τζανακούλης το 31%.

    Η αποχή έφτασε στο 28,6%, ενώ το ποσοστό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων ήταν στο 7,3%.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου εκπέμπουν μηνύματα τα οποία θα αξιολογήσει η κυβέρνηση και θα ανταποκριθεί σε αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι στο δεύτερο γύρο θα υποστηριχτούν υποψήφιοι που τάσσονται υπέρ της πολιτικής αποκέντρωσης.

    Ως ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και έντονη αποδοκιμασία της ακολουθούμενης πολιτικής ερμήνευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

    Ο Γιάννης Σουλαδάκης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του PASOJ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα καταγράφει τη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τα πρόσωπα και τους συνδυασμούς στους δήμους και σε ένα δεύτερο βαθμό καταγράφει πολιτικές εξετάσεις σε σχέση με τις ανακατατάξεις που έγιναν με το σχέδιο "Καποδίστριας".

    Αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη του κ.Αβραμόπουλου την απέδωσε κυρίως στην εικόνα που δημιουργήθηκε και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ο Δημήτρης Σιούφας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι εκλογές είχαν τριπλό μήνυμα. Εδειξαν πως η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία, δικαιώθηκε η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρόεδρος της και εστάλη ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

    [15] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών αλλά πρέπει να το λάβουν και οι άλλοι, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι σ αυτές τις εκλογές δεν ετέθη σε κρίση η πορεία της κυβέρνησης γιατί αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, κάθε εκλογική διαδικασία εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα και εστάλησαν από όλους και προς όλους.

    Η κυβέρνηση, τόνισε, εμμένει στις βασικές πολιτικές της επιλογές (ΟΝΕ κλπ), ωστόσο πήρε το μήνυμα και το συντομότερο θα εξετάσει κάθε δυνατότητα. Κάλεσε τη Ν.Δ. να μην θριαμβολογεί, γιατί υπάρχει ακόμη ο δεύτερος γύρος, και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο χώρο της αυτοδιοίκησης η κυρίαρχη δύναμη που στηρίζει το θεσμό και οδήγησε την αυτοδιοίκηση σε νέους δρόμους.

    [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Έντονα προβληματισμένο είναι το κυβερνών κόμμα από τα χθεσινά αποτελέσματα του α' γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχόντων.

    Η πρώτη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων δόθηκε και χάθηκε στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, αφού η διαφορά υπέρ των υποστηριζόμενων υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία είναι αρκετά μεγάλη.

    Στην Αθήνα, η ήττα της Μαρίας Δαμανάκη αποδίδεται σύμφωνα με κορυφαία στελέχη στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των δύο κομμάτων που την στήριξαν, καθώς και στο "φαινόμενο" Αβραμόπουλος.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στο Δήμο της Αθήνας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την ορθότητα των επιλογών.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο ως μετεωρίτη της πολιτικής ζωής και πρόσθεσε ότι θα επιπέσει επί της κεφαλής της συντηρητικής παράταξης ενώ για την κα Δαμανάκη είπε ότι έδωσε μια ηθική-τίμια μάχη αλλά έπεσε θύμα της συγκυρίας του "φαινομένου Αβραμόπουλος". Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Δαμανάκη χθες το βράδυ άφησε αιχμές προς πάσα κατεύθυνση σημειώνοντας ότι λίγοι έδωσαν τη l\wg για το Δήμο της Αθήνας.

    Ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα μηνύματα της εκλογής ως προς ορισμένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ωστόσο δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στον στόχο για την ένταξη στην ΟΝΕ. Άμεσος στόχος όμως της Κυβέρνησης και του Κόμματος είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων.

    Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Κ.Ε. Κ.Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών, η οποία και έκανε αποτίμηση των αποτελεσμάτων από νομό σε νομό, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ σε πανελλήνια κλίμακα υποστηρίζει στον β' γύρο τον υποψήφιο μη συντηρητικής παράταξης "Θα στηρίξουμε, είπε, υποψηφίους δικούς μας όπου υπάρχουν, υποψηφίους του ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ και "αντάρτες". Όσον αφορά τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών είπε ότι υπάρχουν μηνύματα και θα συνέλθουν τα αρμόδια όργανα για να κάνουν αναλυτική επεξεργασία. Για το ίδιο θέμα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει το μήνυμα και να το μελετήσει.

    [17] ΠΑΣΟΚ: Η "ΕΣΩΚΚΟΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΔΡΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

    Στελέχη της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν προς το παρόν να μην προβούν σε δηλώσεις και να μην κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, μέχρι να δοθεί και η τελική μάχη στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των "προεδρικών", σε τηλεφωνικές τους επικοινωνίες έκαναν λόγο για πολιτικά μηνύματα προς την κυβέρνηση, αλλά και για "καταπέλτη", ενώ αναγνώριζαν σαφές προβάδισμα στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.

    [18] 466 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ 15 ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Δεκαπέντε νομάρχες και 466 δημάρχους ανέδειξε ο πρώτος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οι υποψήφιοι των υπόλοιπων περιοχών και τα κομματικά επιτελεία μελετούν τις κινήσεις τους για το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

    Νομάρχες από τον πρώτο γύρο εκλέγονται οι Φράγκος στην Ανατολική Αττική, Γαρυφαλλάκης στο Ηράκλειο, Λίτινας στο Ρέθυμνο, Παπατσάκωνας στο Λασίθι, Τσώνης στη Θεσπρωτία, Ζαρμπαλάς στα Ιωάννινα, Μανωλάκης στην Κορινθία, Αποστολάκος στη Λακωνία, Δράκος στη Μεσσηνία, Καρυπίδης στις Σέρρες, Βασιλάκης στη Χαλκιδική, Καλουτάς στη Χίο και Νικολαϊδης στην υπερνομαρχία Έβρου - Ροδόπης. Από τους 1033 δήμους της χώρας έχουν εκλεχθεί ήδη δήμαρχοι στους 466.

    [19] Ο Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Το πολιτικό μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση με σταθερότητα την πολιτική της στα μεγάλα θέματα και να βιαστεί να δώσει λύσεις σε κάποια ζητήματα, όπως είναι η ανεργία κ.α.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Ejtekestijo} Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι στα αστικά κέντρα έστειλαν κυρίως πολιτικό μήνυμα, για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο, ενώ για τους περιφερειακούς Δήμους τόνισε ότι υπάρχει συντριπτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ.

    Για τη Μαρία Δαμανάκη είπε ότι έδωσε σωστή μάχη, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση στα κόμματα, για άλλους λόγους δεν πήγε καλά ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης στη Θεσσαλονίκη (επιβραβεύτηκε η επιλογή Βούγια), αφού δεν υπήρχαν εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, και για το Δήμο Πειραιά εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν δυνατότητες να κερδίσει τη μάχη ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Φωτίου.

    [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στο δεύτερο γύρο των εκλογών παραπέμπεται η "ετυμηγορία" της κάλπης γύρω από τον υποψήφιο που θα εκλεγεί τελικά νομάρχης Θεσσαλονίκης. Από την καταμέτρηση του 98% των ψήφων, προκύπτει ότι οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές του αξιώματος βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους.

    Πάντως, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ υποψήφιος, Κώστας Παπαδόπουλος, που διεκδικεί τη νομαρχία για δεύτερη συνεχή θητεία. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι 507.160 ψηφοφόροι σε σύνολο 619.904 εγγεγραμμένων, ψήφισαν ως εξής: -ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): έλαβε 194.248 ψήφους, που αντιστοιχούν στο 42,1% και σε οκτώ έδρες επί συνόλου 37 -ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ (ΝΔ): έλαβε 191.564 ψήφους, κερδίζοντας την προτίμηση του 41,5% των ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης και οκτώ έδρες -ΜΙΧΑΗΛ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ (ΚΚΕ): τον ψήφισαν 27.806, εξασφαλίζοντάς του ποσοστό της τάξης του 6% και μία έδρα -ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: συσπειρώνοντας στους κόλπους του συνδυασμού του οικολόγους και ενωτική αριστερά, απέσπασε 24.317 ψήφους, το 5,3% του εκλογικού σώματος και μία έδρα -ΖΗΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΔΗΚΚΙ): έλαβε 23.591 ψήφους, που ισοδυναμούν με το 5,1% των ψηφοφόρων και μία έδρα.

    Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των Θεσσαλονικέων στις εκλογές κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο 81,81%.

    [21] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ

    Στην εξασφάλιση της συνεργασίας με τους συνδυασμούς που έμειναν έξω από το δεύτερο γύρο επικεντρώνει τις προσπάθειες του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης.

    Στη μάχη του δευτέρου γύρου ο κ. Λαζαρίδης έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και το πλεονέκτημα είναι ότι σε θεωρητικό επίπεδο οι συνδυασμοί αυτοί βρίσκονται πιο κοντά ιδεολογικά στον ίδιο παρά στον κ. Παπαγεωργόπουλο. Από την άλλη έχει να καλύψει μια μεγάλη διαφορά (περίπου 13 μονάδες) με τον συνυποψήφιο του στην πρώτη Κυριακή.

    Στη δήλωση του μετά τη γνωστοποίηση ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε με σαφήνεια στη μάχη της προσεχούς Κυριακής και τις συνεργασίες που θα επιδιώξει λέγοντας:"Το 60% περίπου του λαού της Θεσσαλονίκης αποδοκίμασε τη συγκεκριμένη αυτοδιοικητική πρακτική και ταυτόχρονα επιδοκίμασε όλες τις απόψεις που μιλούσαν για akkac^ στη διοίκηση του Δήμου. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τα υψηλά ποσοστά που έλαβαν οι συνδυασμοί που εκ των πραγμάτων θα μείνουν έξω από τον δεύτερο γύρο. Ο κ. Βούγιας, ο κ. Σαχίνης και ο κ. Κωνσταντινίδης. Και οι τρεις συνδυασμοί άσκησαν αυστηρότατη κριτική στην παρούσα πλειοψηφία. Εξέφρασαν λοιπόν το ίδιο αίτημα για αλλαγή στο Δήμο. Εμείς, ο μεγαλύτερος συνδυασμός που επαγγέλεται την αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να συνθέσουμε και να το πράξουμε όλες τις τάσεις και τις απόψεις που ζητούν αλλαγή εδώ και τώρα, αλλαγή σελίδας εδώ και τώρα".

    [22] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ

    Επίσημη πρόσκληση για συνάντηση θα απευθύνει στους συνυποψηφίους του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με θέμα τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

    Ερ. Ποια είναι τα βήματα που θα κάνετε μέχρι την Κυριακή;

    Απ. Θα συνεχίσουμε την προκλογική μας εκστρατεία, τα πρωινά μέσα στον κόσμο, και τα απογευματινά, απ ότι βλέπω από τις προσκλήσεις που έχω, θα τα περάσουμε στα στούντιο των τηλεοράσεων.

    Ερ. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της προεκλογικής εκστρατείας;

    Απ. Θα συνεχίσουμε τον έντιμο, ενωτικό και διεκδικητικό μας αγώνα. Ενωμένος ο λαός, γιατί πραγματικά είμαστε μια πόλη σε εγκατάλειψη.

    Ερ. Ποιο είναι το μήνυμα της πρώτης Κυριακής;

    Απ. Ο κόσμος αποδέχθηκε τη βασική μας γραμμή, καταψήφισε τους κυβερνητικούς υποψηφίους δημάρχους και μέσα σ αυτά τα οποία έκριναν την τελική επιλογή των ψηφοφόρων ήταν και τα πρόσωπα.

    Ερ. Πως θα αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν "συγγενείς" δυνάμεις στους άλλους συνδυασμούς;

    Απ. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά επαφή ή να αρχίσουμε να κάνουμε τους υπολογισμούς με συν και πλην, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι επικεφαλής των συνδυασμών δήλωσαν ότι θα αφήσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αλλά και να μην το έκαναν αυτό, πάντοτε κατά συνείδηση ψηφίζουν οι ψηφοφόροι, ιδίως τα τελευταία χρόνια που είναι ενημερωμένοι. Κάθε πολίτης έχει τη δική του άποψη και αποφασίζει προσωπικά ο ίδιος. Με αυτή την έννοια πολυ καλά έκαναν και νομίζουμε ότι θα την αυξήσουμε τη διαφορά από τον κ. Λαζαρίδη παρά θα τη μειώσουμε.

    Ερ. Το ήπιο κλίμα θα διατηρηθεί;

    Απ. Βεβαίως, χωρίς κραυγές, χωρίς φωνές, χωρίς πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες.

    Ερ. Πιστεύετε ότι τα δημοσιεύματα εναντίον του κ. Λαζαρίδη έπαιξαν κάποιο ρόλο;

    Απ. Μάλλον κακό μου έκαναν παρά καλό.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 12 October 1998 - 22:20:02 UTC