Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ
  • [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [06] ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
  • [07] ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [08] ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
  • [09] ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΗΚΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [10] ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [11] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΡΑΣΝΙΤΣΙ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
  • [15] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [16] ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΟΗΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ

    Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη συνομιλία που θα έχει αύριο το πρωί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Το πρωϊνο εργασίας θα γίνει αύριο το πρωί στις 8:30 (3:30 ώρα Ελλάδας) στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" όπου διαμένει η ekkgmij^ αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Στον ίδιο χώρο είχε γίνει η συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Μίλερ ειδικό διαπραγματευτή του Στέητ Ντηπάρτεμντ για το Κυπριακό και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πάντως, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι αν και διεξάγεται έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Χόλμπρουκ η οποία εικάζεται ότι θα τελειώσει το Μάιο του 1999, ο κ. Χόλμπρουκ κινείται ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Κυπριακό και δηλώνει πως στα τέλη αυτού του έτους θα επισκεφθεί Αθήνα - Λευκωσία και Αγκυρα.

    Την απορία αυτή εξέφρασαν και διπλωματικοί κύκλοι. Αύριο το πρωί αναμένεται να διασαφηνιστούν ακόμη περισσότερο οι αμερικανικές θέσεις σχετικά με τα εθνικά θέματα, αν και το σκάνδαλο του Λευκού Οίκου παραμένει στην επικαιρότητα.

    Παρουσιάζει ενδιαφέρον η δήλωση του κ. Πάγκαλου στο ΜΠΕ ότι "δεν έχω συναντήσει καμία δυσαρέσκεια των ΗΠΑ". Στον κ. Γκρόσμαν ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να επαναλάβει όσα είπε στο Associated Press Radio στον ΟΗΕ όταν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

    [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, συμφώνησαν στο σχέδιο ψηφίσματος που χθες υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε ευτυχή την ιδέα της κ. Μιχάιλοβα, να συναντηθούν οι υπουργοί. "Συμφωνήσαμε με το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ που θα πάει στον ΟΗΕ. Κερδίσαμε τελικά και τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος.

    Παράλληλα, εξέφρασε την γνώμη ότι θα συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με την οποία θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 2 το μεσημέρι.

    Το σχέδιο αυτό προνοεί - και σε αυτό συμφώνησαν οι Βαλκάνιοι υπουργοί Εξωτερικών - να ενταθούν οι προσπάθειες για το Κοσσυφοπέδιο, να αποφευχθούν στρατιωτικές απειλές και στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι εμπλεκόμενοι να συζητήσουν και να βρουν τρόπους για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για μια αυξημένη αυτονομία, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, που θα είναι η λύση για το μέλλον.

    Στη συνάντηση των υπουργών παρευρέθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντίζσκι και Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, εάν θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του απάντησε: "Ρωτήστε τον κ. Πάγκαλο".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ειπε ότι δεν είναι η Αλβανία το πρόβλημα. "Η Akbam_a δεν πρέπει να γίνει ένα πανβαλκανικό και πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να επέμβει κανείς. Η κοινωνία και η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας θα επιλύσουν το πρόβλημα και θα εξασφαλίσουν σταθερότητα στη χώρα", υπογράμμισε ο κ. Μίλο. Πρόσθεσε δε, ότι "είμαστε μέρος των Βαλκανίων, στα οποία το πρόβλημα είναι αυτό του Κοσσυφοπεδίου. Εμείς δεν είμαστε το πρόβλημα".

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τη χθεσινή συγκέντρωση και ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Καλλιθέα δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Ρέππας.

    Ο πρωθυπουργός, τόνισε ο κ.Ρέππας, προδιέγραψε την πορεία για τα δύο επόμενα χρόνια και είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. "Η συμμετοχή του κόσμου, το πλήθος, μαρτυρά το ενδιαφέρον για το λόγο και το έργο του πρωθυπουργού, δείχνει τη συμπόρευση του λαού με την κυβέρνηση" συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση για το αν εργάστηκαν για τη συγκέντρωση όλες οι "τάσεις" του ΠΑΣΟΚ ο κ.Ρέππας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πως όλοι επιδιώκουν να βοηθήσουν το κόμμα ακόμα και μέσα από την κριτική τους. "Αποδείχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο - δυνατό και όλοι συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια" υπογράμμισε.

    Επανέλαβε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία έκανε αποτίμηση των αποτελεσμάτων του κυβερνητικού έργου, εκφράζοντας εμμέσως την ικανοποίηση για το έργο των υπουργών.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, μπορούν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας του ΣτΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε δε, ότι "οι κυρώσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη επιτόπιου ελέγχου της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σύμφωνα με ελληνικές προτάσεις, με τις οποίες η Επιτροπή Υπουργών του πανευρωπαϊκού οργανισμού, κατάρτισε σχέδιο δράσης.

    "Η περίπτωση της Βοσνίας μας διδάσκει ότι η εκ των υστέρων απονομή ευθυνών έχει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο επιβολής τιμωρίας. Χρειάζεται δραστήρια επέμβαση για πρόληψη ευρύτερων παραβιάσεων", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση Ολλανδού βουλευτή για την άρνηση θεώρησης διαβατηρίων ανωτέρων αξιωματούχων της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε |ti όπως και για την εφαρμογή κάθε κύρωσης και στην περίπτωση των θεωρήσεων χρειάζεται η έκδοση "κατευθυντήριων γραμμών από την ΕΕ".

    Πρόσθεσε δε, οτι μέχρι τώρα δεν υπάρχει τελική απόφαση για παρόμοιες κατευθυντήριες οδηγίες από τους 15 και μόνο ορισμένα κράτη έγειραν το θέμα. "Σε αυτές τις συνθήκες δεν τίθεται θέμα εφαρμογής από την Ελλάδα κύρωσης άρνησης βίζας σε στελέχη της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας ή της Σερβίας, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έλαβε ακόμα μια επίσημη απόφαση", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε και ο πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, Ούγγρος βουλευτής, Αντρέας Μπαρσόνι, λέγοντας ότι "είναι εύκολο να αποφασίζει κανείς κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου στην Ουάσιγκτον, ενώ οι γειτονικές χώρες, οπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες, είναι εκείνες που πληρώνουν τα "σπασμένα".

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    "Η σταθερότητα στην Αλβανία στηρίζεται στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού της συστήματος", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την κοινοβουλευτική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργανισμού.

    Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου "η συμπεριφορά του Μπερίσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς κάτι που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν θα επιτρέψει να περάσει απαρατήρητο, αλλά αντιθέτως θα το καταδικάσει κατηγορηματικά", προσθέτοντας πως η προσπάθεια του ΣτΕ αποβλέπει στο να λειτουργήσουν οι θεσμοί.

    Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ελληνική μειονότητα η παρούσα κρίση, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών διασφαλίζει τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα της κάθε μειονότητας, άρα και της ελληνικής. "Αν υπάρξουν παρεκτροπές και υπονομεύσεις του δημοκρατικού συστήματος, σαφώς θα επηρεάσουν όλους και την ελληνική μειονότητα. Για αυτό στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ομαλή δημοκρατική πορεία της χώρας".

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ επεσήμανε τον σημαντικό αντίκτυπο που είχαν στην κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης το περασμένο Σάββατο στα Τίρανα και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μαζί με τον πρόεδρο Μεϊντάνι, την κυβέρνηση Νάνο και τους κοινοβουλευτικά εκλεγμένους πολιτικούς της χώρας, προκειμένου να έχει η Αλβανία Σύνταγμα και να υποστηριχθούν γενικότερα οι δημοκρατικοί θεσμοί και η δημόσια τάξη για να χτυπηθεί η διαφθορά που υπονομεύει τη δημοκρατία.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε να οργανωθεί από το ΣτΕ ένα κέντρο εκπαίδευσης νέων πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί η ανανέωση της πολιτικής ζωής στην Αλβανία.

    Μιλώντας στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε για το θέμα της Αλβανίας με τον πρόεδρο Μεϊντάνι, ο οποίος ζήτησε να καταδικαστούν τα συμβάντα στην akbamij^ πρωτεύουσα στις 13-14 Σεπτεμβρίου 1998, τα οποία χαρακτήρισε ως πραξικόπημα.

    Πρόσθεσε δε, ότι ο Αλβανός πρόεδρος δεν έβλεπε οποιαδήποτε πιθανότητα πολιτικού διαλόγου, αφού οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα ο Μπερίσα και το ΔΚ αποτελούσαν την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπερίσα απέρριψε την κατηγορία ου οργανωμένου πραξικοπήματος κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομμουνιστική δικτατορία

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών έδωσε έμφαση στη νομιμότητα της κυβέρνησης Νάνο στην αποκατάσταση της δημόσιας τάξης με όλα τα νόμιμα μέσα, στην υιοθέτηση οικονομικών μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην αποπεράτωση των διαδικασιών της συνταγματικής ολοκλήρωσης.

    [06] ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Αστυνόμευση όλων των χώρων του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης τις νυχτερινές ώρες, τις αργίες και τις Κυριακές αποφάσισε σήμερα το βράδυ με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του μεγαλυτέρου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας.

    Η απόφαση-σταθμός για τα πανεπιστημιακά χρονικά της Ελλάδας πάρθηκε με αφορμή την πρόσφατη αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα σε ομάδες λαθρομεταναστών στο χώρο της πανεπιστημιούπολης - με ένα νεκρό και ένα βαριά τραυματία -, σε συνδυασμό με τα αλλεπάληλα κρούσματα εγκληματικότητας που καταγγέλονται τα τελευταία χρόνια.

    Σήμερα το πρωί επτά από τους οκτώ κοσμήτορες με εισήγησή τους στη Σύγκλητο ζητούσαν να εφαρμοστεί η μερική αστυνόμευση του Α.Π.Θ. υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό κρίνεται πλέον αναγκαίο προκειμένου να προστατευθεί το πανεπιστημιακό άσυλο από ομάδες περιθωριακών ατόμων που εκμεταλλεύονται το θεσμό.

    Η πρωινή έκτακτη γενική συνέλευση της Συγκλήτου διακόπηκε από ομάδα φοιτητών, οι οποίοι εισέβαλαν στα γραφεία της Πρυτανείας καταγγέλοντας ότι με την είσοδο αστυνομικών και εισαγγελέων στο πανεπιστήμιο καταργείται ουσιαστικά το άσυλο. Στις 6.30 το απόγευμα η Σύγκλητος συνεδρίασε εκ νέου, εκτός πανεπιστημίου σε αίθουσα του εμπορικού συλλόγου, στην πλατεία Μοριχόβου - για πρώτη φορά στα πανεπιστημιακά χρονικά της Θεσσαλονίκης - για να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας διακοπής από φοιτητές.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Μιχάλης Παπαδόπουλος, η απόφαση δεν συνιστά άρση του ασύλου, αλλά αντίθετα έχει ως στόχο την προάσπισή του για να επιτευχθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδέων, απόψεων και ερευνών.

    Εξάλλου, ο καθηγητής Νομικής στο Α.Π.Θ., Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου ότι πρόκειται για μια απόφαση που νομικά δεν έχει κανένα πρόβλημα και έχει ως στόχο να διαφυλάξει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο. "Δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση άρση του ασύλου", είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως διευκρίνισαν μέλη της Συγκλήτου, οι αστυνομικές αρχές δεν θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους- αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, κλπ., αλλά θα ελέγχουν τους χώρους έξω από τις σχολές τις νυχτερινές ώρες, μόλις ολοκληρωθούν τα μαθήματα, τις Κυριακές και τις αργίες.

    Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στη Σύγκλητο διαφώνησαν με την πρόταση για μερική αστυνόμευση, αλλά δεν διαθέτουν δικαίωμα ψήφου και η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

    [07] ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Την πρώτη επίσημη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών Πολιτισμού διοργανώνει η Ελλάδα, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Διάσκεψη αυτή, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οργανώνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, διαδικασία που εγκαθιδρύθηκε με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης τον Νοέμβριο του 1995, οπότε και αποφασίστηκε η ΕΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τις τρίτες μεσογειακές χώρες.

    Στη συνάντηση, μετέχουν 27 χώρες, δηλαδή πέντε χώρες της ΕΕ και οι δώδεκα τρίτες μεσογειακές χώρες, που καλύπτουν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρόκειται για όλες τις χώρες με εξαίρεση τη Λιβύη, η οποία δεν μετέχει στη διαδικασία της Βαρκελώνης. Ταυτόχρονα όπως είπε ο υπουργός, κινείται μια άτυπη διαδικασία το λεγόμενο μεσογειακό forum, στο οποίο μετέχουν 11 χώρες, οι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος, Τουρκία και Μάλτα.

    Αναφερόμενος στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρώτο ζήτημα είναι οι πρόοδοι και οι προοπτικές ,τα επιτεύγματα και οι προοπτικές της Ευρωμεσογειακής Πολιτιστικής Συνεργασίας από τη Βαρκελώνη έως σήμερα.

    "Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε την πορεία εφαρμογής του προγράμματος EUROMED HERITAGE" και θα προτείνουμε την εγκαθίδρυση δεύτερου σχετικού προγράμματος το "EUROMED HERITAGE II". Θα συζητήσουμε για το αντίστοιχο Ευρωμεσογειακό Οπτικοακουστικό Πρόγραμμα, με στόχο να υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 1997. Θα δώσουμε έμφαση στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς και με τις δύο έννοιες του όρου και ως culture και ως civilization", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Το δεύτερο θέμα θα είναι ο Ευρωμεσογειακός Διαπολιτισμικός Διάλογος στην αυγή της 3ης χιλιετίας. "Εκεί θα συζητηθούν τρία μεγάλα σχέδια: Θα παρουσιαστεί η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και θα κληθούν όλες οι ευρωμεσογειακές χώρες να μετάσχουν ενεργά, θα παρουσιαστεί το δεύτερο σχέδιο για μια Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και το τρίτο θέμα είναι ο κοινός εορτασμός του έτους 2000 στη Μεσόγειο", επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    [08] ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

    Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όσους οφείλουν πρόστιμα από μη καταβολή φόρων θα κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Ο κ. Δρυς που ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις δασμολογικές και φορολογικές διατάξεις.

    Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπεται έκπτωση σε όσους j\moum ρύθμιση για το χρέος τους της τάξης του 33%, εφόσον το πληρώσουν εφάπαξ, ενώ δεν προβλέπεται σε όσους το καταβάλλουν με δόσεις.

    Ο κ. Δρυς δεσμεύθηκε ότι αφού πρώτα συνεννοηθεί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, θα δώσει κάποια κίνητρα σε όσους πληρώνουν με δόσεις και θα αυξήσει το ποσοστό έκπτωσης όσων θα πληρώσουν εφάπαξ. Ακόμα, ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του συστήματος.

    Για χαριστικές πράξεις που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης έκανε λόγο η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής του.

    [09] ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΗΚΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Υπεγράφη σήμερα το απόγευμα από τους Διοικητές της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζά και της Κτηματικής Τράπεζας Β. Ράπανο η σύμβαση συγχώνευσης με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

    Η σύμβαση συγχώνευσης έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα, από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων και των δύο Τραπεζών.

    Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί και τυπικά μετά την παροχή εγκρίσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας μετά τη συγχώνευση θα ανέρχεται σε δρχ. 182.865.520.400 διαιρούμενο σε 31.528538 μετοχές ονομαστικής αξίας δρχ. 5.800 η κάθε μία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα έχει, μετά τη συγχώνευση, ενεργητικό μεγαλύτερο των 12,5 τρισ. δρχ. και καταθέσεις άνω των 10 τρισ. δρχ., χορηγήσεις άνω των 3,3 τρισ. δρχ., ενώ το δίκτυο καταστημάτων στο εσωτερικό ανέρχεται σε 605 μονάδες και στο εξωτερικό σε 100 μονάδες. Επίσης, το δίκτυο των ΑΤΜς υπερβαίνει τις 700 μονάδες.

    Από τη συγχώνευση προκύπτουν σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση συνεργιών (ενιαίο dealing room, μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης από τη μεταφορά των πλεονεκτημάτων των στεγαστικών τραπεζών που αφορούν στα επιδοτούμενα δάνεια και την εισφορά του νόμου 128/75 ανάπτυξη των προϊόντων λιανικής τραπεζικής "retail banking", περιορισμός λειτουργικού κόστους, αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων.

    [10] ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Σε τέσσερις μήνες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας σε ιδιώτες, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Γεωργουτσάκος. Η εταιρεία σύμβουλος θα είναι η επενδυτική τράπεζα "J. D. Morgan", ενώ η Ιονική θα πωληθεί ανεξαρτήτως της τρέχουσας αξίας της χρηματιστηριακής της μετοχής.

    [11] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Μικρή άνοδο 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.141,06 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε για μία ακόμα φορά σε χαμηλά επίπεδα και ανήλθε στα 42,5 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 39.980 δρχ., η Κτηματική στις 19.800 δρχ., η Ιονική στις 10.230 δρχ., η Εργασίας στις 23.600 δρχ., η Εμπορική στις 22.290 δρχ. και η Πίστεως στις 21.620 δραχμές.

    Στο βιομηχανική τομέα, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.150 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.600 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.615 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 11.350 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.700 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 18.000 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    H νέα πτυχή των τρομοκρατικών ενεργειών που σημειώνονται αλλεπάλληλα στην Αλβανία το τελευταίο διάστημα, με τις δολοφονίες και τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον πολιτικών παραγόντων δημιουργεί έντονες ανησυχίες στον πολιτικό κόσμο της χώρας ότι ο κύκλος των δολοφονιών θα διευρυνθεί, ενώ ο αλβανικός τύπος προειδοποιεί για νέες αναταραχές που θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση.

    O Φατμίρ Μεντίου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επισήμανε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον πολιτικών προσώπων στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας, ενώ εκτίμησε ότι η πρόσφατη δολοφονία στα Τίρανα, του στελέχους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", Αχμέτ Κρασνίτσι, συνδέεται με τις προηγούμενες δολοφονικές απόπειρες εναντίον του προέδρου του ΚΕΑΔ, Βασίλη Μέλου, του εισαγγελέα Μπουγιάρ Χίμτσι και τη δολοφονία του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι.

    Κατά τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, η δολοφονία του Κρασνίτσι "έγινε σε συνεργασία Αλβανών δολοφόνων και δολοφόνων του Βελιγραδίου".

    Επιφυλακτικός στις δηλώσεις του ήταν ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάικο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εμείς οι σοσιαλιστές προτιμούμε να μην κάνουμε ανεύθυνες δηλώσεις, καθόσον δεν μίλησαν ακόμη τα όργανα της δικαιοσύνης".

    Ωστόσο κοινή εκτίμηση της πλειοψηφίας των αλβανικών εφημερίδων είναι ότι "η Αλβανία εισήλθε σε μία νέα φάση του οργανωμένου εγκλήματος στόχος του οποίου είναι οι δολοφονίες πολιτικών".

    Η ανεξάρτητη "Κόχα Γιον" στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Η φρίκη του πολιτικού εγκλήματος" τονίζει μεταξύ άλλων ότι η δολοφονία του βουλευτή του Δημοκρατικού Κομματος Αζέμ Χαϊντάρι, οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της οικίας του προέδρου του ΚΕΑΔ, Βασίλη Μέλου και του εισαγγελέα Μπουγιάρ Χίμτσι, καθώς και η πρόσφατη δολοφονία στα Τίρανα του στελέχους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", Αχμέτ Κρασίτσι, είναι ενδείξεις, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον pokitij~m". Την ίδια άποψη εκφράζει και η "Σέκουλι" στο κύριο άρθρο της.

    Η "Ρεπούμπλικα" υπογραμμίζει την ανάγκη αποτελεσματικότερου συντονισμού για την εξάλειψη του νέου φαινομένου πολιτικών δολοφονιών στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι "τώρα πλέον υπαγορεύεται πολιτική λύση". Κατά την εφημερίδα αν δεν διαλευκανθούν οι πρόσφατες υποθέσεις τρομοκρατικών ενεργειών, οι πολιτικές δολοφονίες θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην Αλβανία.

    [13] ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΡΑΣΝΙΤΣΙ

    Υιοθετώντας τη δράση της υπό εξτρεμιστικής πτέρυγας του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (ΑΣΚ), το Δημοκρατικό Κόμμα του τέως προέδρου Σαλί Μπερίσα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα υποστηρίζει ότι η χθεσινή δολοφονία του 50χρονου Αχμέτ Κρασνίτσι, που θεωρούνταν ως "υπουργός Αμυνας" του ΑΣΚ, "είναι έργο των αντι - αλβανικών κύκλων στην Αλβανία, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Νάνο -Μιλόσεβιτς".

    Ο Κρασνίτσι δολοφονήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στα Τίρανα, με ριπή αυτόματου όπλου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, σε προάστιο της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Η κατηγορία αυτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, έρχεται μετά τις βολές που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σαλί Μπερίσα, κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, ότι "συνεργάζεται με τον Μιλόσεβιτς για την υπονόμευση του πολέμου των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για να κερδίσουν τα δικαιώματά τους", κατηγορίες που από τους Σοσιαλιστές χαρακτηρίζονται ως "μια νέα τρέλα του Μπερίσα".

    Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, δήλωσε ότι "ο Μπερίσα γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο δολοφόνος του Αχμέτ Κρασνίτσι".

    Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι αρχηγοί των αντιπολιτευόμενων δεξιών κομμάτων του συνασπισμού "Ενωση για τη Δημοκρατία", εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εισήγηση του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου σύμφωνα με δηλώσεις τους, "ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε καθόλου στη δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι, σε μια εισήγηση 18 σελίδων".

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος "Φιλελεύθερη Ενωση", Αριάν Σταρόβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι "εγώ γνωρίζω προσωπικά τον κ. Παπανδρέου, ως έναν μετριοπαθή πολιτικό, αλλά με τη δήλωσή του για απομόνωση του κ. Μπερίσα από τη Διεθνή Κοινότητα, ο κ. Παπανδρέου έκανε ένα πολιτικό λάθος".

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εταιριών που συμμετέχουν στο νεοϊδρυθέν ελληνο-γιουγκοσλαβικό επιχειρηματικό συμβούλιο, συναντήθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημέρωσαν τον κ. Μιλόσεβιτς για το ενδιαφέρον που υπάρχει από ελληνικής πλευράς για συνεργασία με Γιουγκοσλάβους εταίρους στους τομείς της ενέργειας, της biolgwam_ar, της γεωργίας, του εμπορίου, των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και άλλων μορφών οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων σε έργα ανάπτυξης στην γιουγκοσλαβική οικονομία.

    Επίσης τονίσθηκε και το ελληνικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί στην Γιουγκοσλαβία και οι οποίες σύντομα αναμένεται να υλοποιηθούν.

    Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σύσταση του ελληνο-γιουγκοσλαβικού επιχειρηματικού συμβουλίου και υπογράμμισε τη σημασία της επιτυχούς λειτουργίας του.

    Στη συνάντηση εκτιμήθηκε το μεγάλο κοινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε η πεποίθηση ότι το επιχειρηματικό συμβούλιο θα εξασφαλίσει τον επιτυχή συντονισμό για την υλοποίηση κοινών έργων και προώθησης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.

    Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν στη συνάντηση ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του επιχειρηματικού συμβουλίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο κ. Χρυσολούρης, ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ, ο κ.Δασκαλόπουλος από την ΔΕΛΤΑ, ο κ.Κωσταρέλης από την 3Ε και ο κ.Παπαλεξόπουλος από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Παναγιώτης Βλασσόπουλος, διευθυντές ορισμένων μεγάλων γιουγκοσλαβικών εταιριών και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γιουγκοσλαβίας, Μπόρισλαβ Βούκοβιτς.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Γιουγκοσλαβικό Οικονομικό Επιμελητήριο για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του αναφερόμενου συμβουλίου.

    Οι ελληνικές εταιρίες το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στην Γιουγκοσλαβία, ενώ η Ελλάδα είναι ο έκτος στην σειρά εταίρος της Γιουγκοσλαβίας στις εμπορικές της ανταλλαγές.

    [15] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Αμερικής) σε διεθνούς φήμης Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, κ. Ζακχαίου, παρουσία εκπροσώπων από το πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό χώρο των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο Σάϊρους Βανς, εξήγησε γιατί η Κύπρος δέχεται ομοσπονδία και όχι συνομοσπονδία στο νησί, λέγοντας: "Αν κοιτάξετε τις προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς ξεκινούν τονίζοντας ότι θα υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη. Κάθε κράτος θα έχει τους δικούς του διακανονισμούς, αυτοί με την Τουρκία και εμείς με την Ελλάδα".

    "Συνεχίζει ο Ντενκτάς λέγοντάς μου ότι τη στιγμή που θα καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πριν αρχίσω τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναγνωρίζω την ύπαρξη και κυριαρχία δύο ξεχωριστών κρατών: Το συμπέρασμα είναι ότι δεν επιθυμούν μια "Δημοκρατία της Κύπρου", μια ομοσπονδιακή Δημοκρατία με μια juqiaqw_a. Επιθυμούν δύο ξεχωριστά κράτη, ένα με ειδικές σχέσεις με την Τουρκία, οικονομικές, στρατιωτικές και σχέσεις εξωτερικής πολιτικής και ένα μικρό κράτος με αντίστοιχες σχέσεις με την Ελλάδα", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κληρίδης.

    "Που είναι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κύπρου; Υποβαθμιζόμαστε σε ένα ελληνικό και τουρκικό προτεκτοράτο. Δεν θέλω να είμαστε ούτε ελληνικό, ούτε τουρκικό προτεκτοράτο. Θέλω η χώρα μου να είναι μια ομοσπονδιακή και ανεξάρτητη Δημοκρατία. Αυτό δεν είναι σημασιολογία. Αυτό είναι ουσία", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ασφάλεια και την οικονομία της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δημοκρατία της Κύπρου, τονίζοντας επιπρόσθετα την ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων στον κατεχόμενο Βορρά της Κύπρου και τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση των εξοπλισμών και την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού, τις οποίες προτάσεις έχει απορρίψει η τουρκική πλευρά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κ. Κληρίδη παρουσίασε πριν την ομιλία του, η Κάτι Μάρτον, η οποία είναι σύζυγος του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η κ .Μάρτον χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολιτική προσωπικότητα μεγάλης ακτινοβολίας με μακρά πολιτική ιστορία.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης επικέντρωσε το ενδιαφέρον του κυρίως σε τρία βασικά ερωτήματα που προσδιορίζουν διαχρονικά το Κυπριακό: "Τα αίτια που οδήγησαν στο Κυπριακό, ποιο είναι το όραμα του και κατά πόσο είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης".

    Μεταξύ άλλων ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εγγυητριών δυνάμεων που θα έχουν το δικαίωμα επέμβασης σε περίπτωση παραβίασης ηθικών, ενώ επεσήμανε ότι η Κύπρος θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί εστία ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, προσθέτοντας ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία στην περιοχή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στα πλαίσια μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Να σημειωθεί ότι αυτή παραμένει μέχρι στιγμής και η επίσημη θέση των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε και από τον κ. Χόλμπρουκ.

    [16] ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι προσγειώσεις στην Κύπρο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στα μέσα Ιουλίου συνέτειναν στην αύξηση "της έντασης στην περιοχή κι επιπρόσθετα περιέπλεξε τις προσπάθειες για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο νησί".

    Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία του έκθεση προς το Κογκρέσο για την πρόοδο στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι "παρά ταύτα, εντείναμε τις προσπάθειές μας για επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων".

    Στην έκθεσή του, που καλύπτει την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Ιουλίου, ο κ. Κλίντον σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "αντιπρόσωποι των ΗΠΑ επεσήμαναν την ανησυχία μου στους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων, καθώς και σε Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους και κάλεσαν όλες τις πλευρές να συγκεντρωθούν σε τρόπους για να γίνουν eje_ma τα βήματα, που θα οδηγήσουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Κλίντον αναφέρει ότι "ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέδωσε δύο εκθέσεις για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) και την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο".

    "Έκτοτε", προσθέτει, "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα το ένα ανανεώνοντας την αποστολή της UNFICYP για εξάμηνη περίοδο, και το άλλο υποστηρίζοντας τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα".

    [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΟΗΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ύποπτοι για ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο που εξετάζεται σήμερα από το Συμβούλειο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στο ψήφισμα καλείται η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να σταματήσει τη δραστηριότητα των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον πολιτών, να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής και να επιτρέψει την συνεχή επιτήρηση από διεθνείς παράγοντες και η ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να καταδικάσει την τρομοκρατία και να σταματήσει την ένοπλη δράση.

    Τα κράτη μέλη του Οργανισμού καλούνται να λάβουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει η παροχή βοήθειας από το εξωτερικό στους Αλβανούς αντάρτες ενώ απευθύεται έκκληση στις δύο πλευρές να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Το Συμβούλιο ασφαλείας προειδοποιεί ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα "εξεταστούν περαιτέρω δράσεις και επιπρόσθετα μέτρα για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Κ.Γ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 24 September 1998 - 17:48:15 UTC