Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Ρωσία)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΑΜΑΡΑΝΚ
  • [02] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΤΖΕΜ
  • [04] ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [06] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [09] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [11] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΚΑΒΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ
  • [12] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΑΤΙ
  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΙΖΡΕΝ
  • [14] Ο ΚΟΣΤΟΦ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [15] ΟΜΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ 12Η ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
  • [16] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Τ.ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [17] ΒΟΣΝΙΑ:ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Ρωσία)

  • [18] Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ
  • [19] ΡΩΣΙΑ:ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [20] Ο ΛΕΜΠΕΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
  • [21] ΚΟΛ: ΑΚΑΙΡΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ G7 ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [22] ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [23] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
  • [25] ΚΙΡΙΕΝΚΟ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ
  • [26] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΥΜΗΔΙΑ
  • [27] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [28] ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ EBRD
  • [29] ΡΩΣΙΑ:Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΞΑΝΑΔΙΟΡΙΖΕΙ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ
  • [30] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΑΜΑΡΑΝΚ

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απολύτως αισιόδοξη τη συνάντηση.

    "Έχουμε πλήρη έλεγχο του χρόνου, είμαστε στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε στη Λωζάνη πέρσι στις 5 Σεπτεμβρίου και το μήνυμα που αναδεικνύεται από όσα είπαν οι κ.κ. Σημίτης και Σάμαρανκ είναι ότι οι αγώνες του 2004 έχουν κάθε δυνατότητα να είναι οι καλύτεροι αγώνες που έχουν γίνει ως τώρα", σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού. Τόνισε ακόμη ότι στην επιτυχία της διοργάνωσης θα συμβάλλουν όχι μόνο η καλή προετοιμασία της Ελλάδας αλλά και οι νέες διαστάσεις που έχει προσθέσει όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η Ολυμπιακή εκεχειρία.

    [02] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Εφ όπλου λόγχη βρίσκεται ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ), προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υδρευτικές ανάγκες στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα -ακόμη και μετά το πέρας των εκδηλώσεων- είναι ορατό, και για το λόγο αυτό η διοίκηση του Οργανισμού απευθύνει έκκληση στο κοινό για περιορισμό της κατανάλωσης.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή θα βρίσκεται το προσωπικό του ΟΥΘ, και συνεχείς θα είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση των παροχών νερού και των εγκαταστάσεων του Οργανισμού. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και θα γίνουν παρεμβάσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί η παροχή νερού προς τους μεγάλους καταναλωτές, ΕΚΟ και βιομηχανική περιοχή Σίνδου. Αυστηρός θα είναι ο έλεγχος της κατανάλωσης από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για το πότισμα του πρασίνου. Σε επίπεδο απλών καταναλωτών, ο Οργανισμός ζητάει την κατανόηση του κοινού και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού. Τονίζει ότι καλό είναι οι δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, να πραγματοποιούνται το βράδυ.

    Απαριθμώντας τα αίτια του γενικότερου και πάγιου προβλήματος έλλειψης νερού στη Θεσσαλονίκη, από το τέλος Αυγούστου και πιθανόν μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, ο γενικός διευθυντής του ΟΥΘ, Δήμος Παπαδημητρίου, επισήμανε -στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου- ta εξής.

    1. Η επιστροφή του πληθυσμού από τις θερινές διακοπές και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών στην πόλη, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, αυξάνουν την κατανάλωση.

    2. Παρατηρείται μεγάλη ζήτηση, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, η οποία ειδικά φέτος εντάθηκε εξαιτίας του μακρού και ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιριού.

    3. Σε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, οι υδροφορείς παρουσιάζουν φυσιολογική κάμψη στην αποδοτικότητά τους της τάξης του 5-6%, η οποία είναι απόρροια της προηγούμενης περιόδου ανομβρίας. Φέτος αυτή άγγιξε, με ελάχιστες εξαιρέσεις βροχοπτώσεων, τους τρεις μήνες.

    4. Ειδικά φέτος, επιπρόσθετα προβλήματα προκάλεσε βλάβη σε αγωγό στην περιοχή Βότση, που στέρησε το νερό από την υψηλή ζώνη της Καλαμαριάς. Επίσης, παρεμβάσεις στο δίκτυο του Οργανισμού, στις 22-23 Αυγούστου, για την ολοκλήρωση έργου σύνδεσης αγωγού, διαμέτρου 60 εκ. και μήκους 5,2 χλμ, που επιτρέπει την αμφίδρομή μεταφορά νερού από το αντλιοστάσιο του Καλοχωρίου προς το αντλιοστάσιο και τη δεξαμενή των Διαβατών. Η ολοκλήρωση του έργου, κόστους 400 εκ.δρχ., κρίθηκε απαραίτητη, έστω και στη συγκεκριμένη προβληματική περίοδο, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση των νέων γεωτρήσεων της Σίνδου, που θα αυξήσουν τις δυνατότητες του δικτύου.

    Αυτές οι νέες γεωτρήσεις ενισχύουν την παροχή νερού στην πόλη κατά 12.000 κυβικά μέτρα, που θα κατευθυνθούν προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, ανακουφίζοντας έτσι την ανατολική πλευρά της πόλης και καλύπτοντας, εν μέρει, τις αυξημένες ανάγκες στη διάρκεια της Εκθεσης. Τέσσερις στη Σίνδο τίθενται άμεσα σε λειτουργία και άλλες τέσσερις στην ίδια περιοχή θα ενταχθούν στο δίκτυο μέχρι τον Οκτώβριο. Άλλες 10 στην περιοχή του Αξιού θα λειτουργήσουν μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

    Πάντως, όπως παραδέχθηκε και ο γενικός διευθυντής, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα έλλειψης νερού, το οποίο οριστικά θα διευθετηθεί μόνο μετά το 2001, όταν θα αρχίσουν να φθάνουν στην πόλη οι πρώτες ποσότητες νερού από τον Αλιάκμονα. Ο κ. Παπαδημητρίου δεν αρνήθηκε ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στην πορεία του έργου, τις οποίες απέδωσε στην ανάληψη τμημάτων εκ μέρους εργοληπτών, κατόπιν προσφοράς υψηλών εκπτώσεων.

    Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, ο Οργανισμός παρεμβαίνει με ανορύξεις νέων γεωτρήσεων και αντικαταστάσεις δικτύων. "Δεν είναι παρά μεσοπρόθεσμες λύσεις, ωστόσο αυτό μπορούμε να κάνουμε με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουμε", τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. Ο ίδιος εξήγησε ότι σήμερα οι Οργανισμοί Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ-ΟΑΘ) αριθμούν από κοινού 600 άτομα, έναντι 4.500 της ΕΥΔΑΠ, τη στιγμή που εκτελούν έργο το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 εκείνου του φορέα της Αθήνας. "Επρεπε να είμαστε τουλάχιστον 1000, και -ύστερα από πολλές πιέσεις- κατορθώσαμε να πείσουμε για την πρόσληψη 30", διαμαρτυρήθηκε.

    Ερωτηθείς για τα οικονομικά του Οργανισμού, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το 1997 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 11 δισ. και τα κέρδη τα 2 δισ. Η πρόβλεψη για το 1998 κάνει λόγο για τζίρο 13 δισ. και κέρδη στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Στα 9 δισ. φτάνει το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων του OUH.

    Επανέλαβε, δε, την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του κοινού φορέα που θα προκύψει από την ενοποίηση ΟΥΘ-ΟΑΘ, σημείωσε ωστόσο ότι το ενδεχόμενο μετοχοποίησης δεν απορρίπτεται, εφόσον η μελέτη που εκπονείται, καταδείξει ότι θα αποβεί θετική για την πορεία του φορέα.

    Αναφερόμενος στη μεγάλη βλάβη σε κεντρικό αγωγό του ΟΥΘ στην οδό 26ης Οκτωβρίου, που στέρησε το νερό από την πόλη στα μέσα Ιουλίου, ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι πρόσφατα συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αποφανθεί για τα αίτιά της.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΤΖΕΜ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ενόχληση των ΗΠΑ από την απόρριψη της τουρκικής πρότασης για συνομοσπονδία στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι "εμείς υπερασπίζουμε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ.Ρέππας εμμέσως κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν γνωστό τι θέλουν, διότι λένε ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του κυπριακού, αλλά δενσέβονται τις χώρες που μετέχουν στις διαδικασίες.

    Ερωτηθείς για το αν οι ΗΠΑ γνώριζαν την κίνηση των Ραούφ Ντενκτάς και Ισμαήλ Τζεμ για συνομοσπονδία στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι για αυτή την πρόταση υπάρχουν αντιδράσεις χωρών όπως της Γαλλίας, Κίνας που είναι νόμιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τέλος ο κ.Ρέππας τόνισε ότι είναι δεδομένο το πλαίσιο και οι βάσεις επί των οποίων πρέπει να λυθεί το κυπριακό, βάση των αποφάσεων, ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [04] ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Ξεκινά από σήμερα η διάθεση των "αποταμιευτικών" ομολόγων, που αφορούν ποσά από 10.000 μέχρι 15 εκατ.δρχ και δελεάζουν κυρίως τους μικροεπενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα διετή ομόλογα, που για πρώτη φορά εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω εγγραφών στις τράπεζες.

    Μάλιστα, οι επενδυτές μπορούν να τα προμηθευτούν και χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις, αν τα διατηρήσουν μέχρι την λήξη τους. Οι εκδόσεις τους προγραμματίζεται να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (δύο ή τριών μηνών), ενώ ο κάτοχος τους θα μπορεί να τα ρευστοποιήσει και πριν τη λήξη της διάρκειάς τους.

    Το επιτόκιό τους ορίστηκε στο αρκετά "ελκυστικό" 10,75% και είναι σταθερό καθόλη τη διάρκειά τους, καθώς είναι υψηλότερο από εκείνο των καταθέσεων ταμιευτηρίου και των προθεσμιακών καταθέσεων.

    Την εκτίμηση ότι τα αποταμιευτικά ομόλογα θα γίνουν ένα από τα πιο προσφιλή είδη επένδυσης για τους μικροεπενδυτές, διατύπωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Αναλύοντας δε, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση τους, διευκρίνισε ότι σκοπός τους είναι να αυξήσουν τη μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους, "τραβώντας" τους επενδυτές από τα ]mtoja γραμμάτια, στα πολυετή ομόλογα.

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Συνεχίζεται η διεθνής οικονομική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι οι εξελίξεις δεν θέτουν σε κίνδυνο το στόχο της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ, ούτε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων.

    Στο μεταξύ, ανέκαμψε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά το κατρακύλισμα της Δευτέρας και σημείωσε άνοδο κατά 3,8%. Μικρή πτώση παρουσιάζει σήμερα ο δείκτης Νίκεϊ στο Τόκιο, ενώ ελαφρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά από πολύ καιρό.

    Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λίγο της αγγίζει το χρηματιστήριο, υποστήριξε ο Γιάννης Παπαθανασίου, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηριου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Τόνισε ακόμη ότι με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνει ότι η βελτίωση ορισμένων μεγεθών της οικονομίας δεν σημαίνει βελτίωση της θέσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες η φορολογία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια έως και 50%.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για πραγματικά διαρθρωτικά μέτρα που θα στοχεύουν στη μείωση των επιτοκίων και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

    [06] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος χειρίζεται εν λευκώ και κατά τρόπο ορθό το θέμα της διάταξης για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

    Ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι η επαναφορά του νόμου περί ύβρισης της αρχής δεν απασχολεί την κυβέρνηση και ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τα στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψιν του.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Το σχέδιο νόμου για τη ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση εξέτασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει τις εξής επισημάνσεις:

    ·Οδηγεί σε ανεξέλεγκτη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων εταιριών και προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου (άρθρο 2 παρ.5) ότι όποιος κατέχει ήδη άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης να μην μπορεί να πάρει άδεια και για συνδρομητικό κανάλι καταστρατηγείται με την επίκληση των "εν γένει κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού" και "της μη δεσπόζουσας θέσης" που έχουν ή δεν έχουν οι υφιστάμενοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι προφανές ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ευνοείται σκανδαλωδώς η συγκέντρωση καναλιών και καταντά ψευδώνυμος οποιοσδήποτε περί του αντιθέτου ισχυρισμός.

    ·Δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια, καθώς όποιες από τις εταιρίες ενδέχεται να διεκδικήσουν τις άδειες, απαλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν ονομαστικές τις μετοχές τους. Επιπλέον, δεν αποτρέπεται η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και μέσων ενημέρωσης, καθώς παραμένει γράμμα κενό το ασυμβίβαστο της κατοχής άδειας ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και της ανάληψης δημοσίων έργων ή κρατικών προμηθειών από τις ίδιες εταιρίες και τα πρόσωπα που τις ελέγχουν.

    ·Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι θα ενισχυθεί η ΕΡΤ, ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξει δραστηριότητες στο νέο πεδίο που ανοίγεται μπροστά της. Αντιθέτως, διατυπώνεται βασίμως ο φόβος ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα εξακολουθήσει να είναι ο φτωχός συγγενής.

    ·Δεν καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός των καναλιών που επιτρέπεται να προσφέρει μια εταιρία. Και δεν επιβάλλονται περιορισμοί στον αριθμό των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι κάτοχοι άδειας ως διαχειριστές προγραμμάτων, ενώ τέτοιοι περιορισμοί προβλέπονται για τους "ελεύθερους" διαχειριστές προγραμμάτων.

    ·Δεν διασφαλίζεται η προστασία της ελληνικής γλώσσας, αφού ο κάτοχος της άδειας οφείλει να μεταδίδει πρόγραμμα στα ελληνικά σε ποσοστό μόλις 20% του συνολικού προγράμματος, που υπολογίζεται μάλιστα σε μηνιαία βάση.

    ·Η διαφαινόμενη πρόθεση να ενισχυθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη με την ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας σε προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορέσει να εκτελέσει το σημαντικό έργο του.

    Η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε ο νέος νόμος:

    ·Να αντιμετωπίζει επαρκώς τους διαφαινόμενους κινδύνους ακόμη και για το χαρακτήρα του ανοιχτού και πλουραλιστικού δημοκρατικού πολιτεύματος.

    ·Να εξασφαλίζει τις ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις για την πολυφωνική και ποιοτική ενημέρωση, ψυχαγωγία και επιμόρφωση του ελληνικού λαού.

    Τέλος, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι με την ανεξέλεγκτη διεύρυνση του χώρου των ηλεκτρονικών ΜΜΕ έχουν δημιουργηθεί τεράστια εργασιακά προβλήματα και θέματα πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, που απασχολούνται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία πρέπει να επιλυθούν χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που μεταδόθηκε το πρωί από την ελληνική ραδιοφωνία Κρήτης.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε όλα τα πολιτικά κόμματα αδύνατα και αναξιόπιστα. Αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ότι σε προσωπικό επίπεδο μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί του και τον χαρακτήρισε αληθινό ηγέτη.

    "Οι σημερινοί διάδοχοί του δεν είναι σε θέση να πάρουν σκληρές και μεγάλες αποφάσεις. Αυτή είναι η αδυναμία του Σημίτη. Αν ζούσε ο Ανδρέας σήμερα τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλύτερα, διότι είμαι βέβαιος ότι με τον ρεαλισμό που τον διέκρινε θα είχε καταλάβει την πραγματικότητα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Επίσης, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία, γιατί διαφώνησε με την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει την πολιτική της, λέγοντας ότι "όταν σε μια ορισμένη φάση το ΠΑΣΟΚ, άρχισε να λέει ότι η πολιτική μας ήταν σωστή, εμείς έπρεπε να αλλάξουμε πολιτική ή να βουβαθούμε; Και να μην έχουμε το θάρρος να τιμήσουμε την πολιτική που ασκείται σήμερα και που δικαιώνεται και από τα πράγματα και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους;".

    [09] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

    Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 82 χρονών, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, με δαπάνη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας.

    Ο Θεοχάρης Μαναβής υπήρξε βουλευτής της Ενωσης Κέντρου προδικτατορικά. Στη διάρκεια της χούντας εξορίστηκε και το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής με την "Ενωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις". Το 1981 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος βουλευτής. Το 1982 εκλέχτηκε στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1986.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Εκκληση προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να σταματήσει "όλες τις ενέργειες καταπίεσης" στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και να επιτρέψει στους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν στην κατάσταση, απηύθυναν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπιλ Κλιντον, σε κοινή συνέντευξη τύπου.

    "Συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας πρέπει να σταματήσει τις καταπιεστικές ενέργειες κατά των πολιτών, να επιτρέψει άμεση και πλήρη πρόσβαση των οργανισμών σε όσους έχουν ανάγκη και να επιδιώξει τη διευθέτηση με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ειρηνική επίλυση της εξάμηνης διαμάχης.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία για να αποτραπεί ένα άλλο είδος Βοσνίας στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [11] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΚΑΒΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ

    Εικόνες που θύμιζαν τις περυσινές ταραχές έζησε χθες η Αλβανία, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τα ξημερώματα, επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτιο Αργυροκάστρου-Τιράνων, που είχε αποκλειστεί στο ύψος του χωριού Λαζαράτι. Οι κάτοικοι είχαν στήσει δύο οδοφράγματα κατά μήκος της εθνικού οδού, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες οχήματα και ανθρώπους και απειλούσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν αντικασταθεί ο αστυνομικός διευθυντής του Αργυκάστρου.

    Oι ανησυχίες για το φόβο επεισοδίων έγιναν πιό έντονες καθώς ένοπλοι από τους γύρω λόφους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πυροβολούσαν εναντίον των αυτοκινήτων, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κανένας τραυματισμός.

    Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σήμανε συναγερμός και ύστερα από σύσκεψη αποφασίστηκε η επέμβαση της αστυνομίας..

    Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων των Τιράνων σε συνεργασία με την αστυνομία Αργυροκάστρου, έγινε τα ξημερώματα, ενώ μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει αν σημειώθηκαν συγκρούσεις.

    Η αλβανική κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση μετέδωσε ότι οι καταληψίες αποχώρησαν ήσυχα χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, κάτι που διαψεύδει η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" η οποία αναφέρεται στην επέμβαση της αστυνομίας με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Πόλεμος στο Λαζαράτι μεταξύ αστυνομίας και 40 ενόπλων". Σύμφωνα με πληροφορίες από το αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου, καταστράφηκαν αρκετά αυτοκίνητα, ενώ οι ένοπλοι λήστεψαν εκατοντάδες ανθρώπους και αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους τέσσερα φορτηγά..

    Παρά το γεγονός, ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εντούτοις έκδηλη είναι η ανησυχία για το φόβο νέων επεισοδίων.

    Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο μιλώντας στη σύσκεψη της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού κόμματος, κατήγγειλε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα με τα συνεχή επεισόδια σε ολόκληρη την επικράτεια συνδέονται με την αποσταθεροποιητική πολιτική του αρχηγού του Δημοκρατικού κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Ο Νάνο υπογράμμισε ότι "η Αλβανία έκανε πολλά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό" παραδέχθηκε ωστόσο, ότι "η μεγαλύτερη αδυναμία είναι η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης"

    Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επανάληψης καταστάσεων παρόμοιων με εκείνες του 1997 οδήγησαν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην απόφαση για τη δημιουργία ειδικών αστυνομικών μονάδων, στόχος των οποίων, είναι "η άμεση εξουδετέρωση των εγκληματιών που προκαλούν επεισόδια".

    [12] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΑΤΙ

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, επιβεβαίωσε ότι σήμερα το πρωί στην επίθεση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων των Τιράνων κατά των ενόπλων που είχαν αποκλείσει τον εθνικό αυτοκινητόδρομο, στο ύψος της πόλης Λαζαράτι, τραυματίστηκαν οκτώ \tola, από τους οποίους οι τέσσερις απέπνευσαν.

    Οι τραυματίες που απέπνευσαν είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερο στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις που τραυματίστηκαν πιο ελαφρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αργυροκάστρου.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο η κρατική τηλεόραση, όσο και το κρατικό ραδιόφωνο των Τιράνων μετέδιδαν ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των ενόπλων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των αστυνομικών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Αργυροκάστρου, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών όχι μόνο με Καλάσνικοφ, αλλά και με άλλα όπλα, όπως αντιαρματικά κ.α.

    Ακόμα ανακοινώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι ο δρόμος έχει δοθεί πάλι στην κυκλοφορία στο χωριό Λαζαράτι υπάρχει ένταση, γιατί οι ένοπλοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν.

    Για το επεισόδιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάϊκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι με την πολιτική του ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές και εγκληματικές ενέργειες, επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ως αυτουργό του επεισοδίου στο Λαζαράτι, τονίζοντας ότι εάν εκείνοι που προέβησαν στον αποκλεισμό του δρόμου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, τότε έκαναν μια σωστή πράξη.

    Το υπουργείο Αμυνας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποίησε ότι οι στρατιώτες που φυλάσσουν τις αποθήκες όπλων έχουν εντολή να μην αφήσουν κανένα να πλησιάσει, πυροβολώντας αν χρειαστεί όσους επιμένουν να πλησιάσουν κοντά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα για τη φύλαξη των αποθηκών, στις οποίες φυλάσσονται τα όπλα.

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΙΖΡΕΝ

    Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν χθες στην συνοικία Τούσους της πόλης Πρίζρεν, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη προσπάθεια των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας να απομακρύνουν τους Αλβανούς αυτονομιστές από την αλβανόφωνη αυτή συνοικία της πόλης.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες ξέσπασαν το πρωί, οι Σέρβοι αστυνομικοί συνέλαβαν πάνω από δεκαπέντε μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    Αλβανικές και σερβικές πηγές επιβεβαίωσαν πως κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δεν σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της συνοικίας, οι τοπικές αρχές, ωστόσο, κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε τέσσερα χωριά κοντά στο Πρίζρεν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους οδικούς άξονες στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, αστυνομικές πηγές στο Βελιγράδι ανακοίνωσαν χθες πως οι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού συνέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας ομάδα 50 Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, η οποία επιχείρησε να περάσει τα γιουγκοσλαβικά σύνορα και να εισέλθει στην Ουγγαρία. Μεταξύ των προσφύγων ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά και στόχος τους ήταν μέσω Ουγγαρίας να διαφύγουν προς χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ε.Π.

    [14] Ο ΚΟΣΤΟΦ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ συγκαλεί τα στελέχη της κυβέρνησης για να αποφασίσουν τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας κατά τη νέα πολιτική περίοδο. Στη συνάντηση εκτός από τους Υπουργούς θα συμμετέχουν και οι Υφυπουργοί και οι Γ.Γ. των Υπουργείων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Μπογκομίλ Μπόνεφ δήλωσε: "Οι άδειες τελείωσαν. Η φθινοπωρινή περίοδος αρχίζει και πρέπει να "σφίξουν τα λουριά" εξηγώντας έτσι την σύγκληση των κυβερνητικών στελεχών. Κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν οι νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούλιο του 1997 και η εκτέλεση του προγράμματος "Βουλγαρία 2001" όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του γραφείου τύπου της κυβέρνησης.

    Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα συζητηθεί και η 3ετής συμφωνία με το ΔΝΤ και το πρόγραμμα ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

    [15] ΟΜΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ 12Η ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ

    Στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Κίνημα των Αδέσμευτων μέσα στο νέο διεθνές σκηνικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης στην τελετή έναρξης των εργασιών της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος, που πραγματοποιείται στο Ντερμπαν της Νοτίου Αφρικής.

    Ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι το Κίνημα θα είναι ενεργός συνεταίρος ενάντια στη φυλετική διάκριση και θα εργαστεί για την εξάλειψη της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας. Συνεχάρη τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα για την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάτω από την προεδρία του "το Κίνημα θα συνεχίσει το σημαντικό του ρόλο στα παγκόσμια πράγματα και την προώθηση των υψηλών του σκοπών και στόχων".

    [16] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Τ.ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    H Tουρκία δεν θα συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε την προσφυγή της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου, από την κατεχόμενη Κερύνεια, επιβάλλοντας χρηματική αποζημίωση. Τη θέση αυτή εξέφρασαν αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνοντας για το θέμα της αποζημίωσης της κ.Λοϊζίδου, τους αντιπροσώπους κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπηρετούν στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου ισχυρίστηκαν ότι "η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμορφωθεί σε μια απόφαση που όχι μόνο δεν είναι εφαρμόσιμη αλλά επιπλέον", όπως είπαν, "δεν την αφορά".

    Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αποβληθεί η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο αποβολή κράτους-μέλους για θέματα αποζημίωσης.

    Τούρκος, ανώτατος διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του έχει συμμορφωθεί σε όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι σημαντική για το Συμβούλιο της Ευρώπης, ισχυρίστηκε ότι τέτοιες αποφάσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. "Το κυπριακό δεν θα επιλυθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά στην Κύπρο", είπε.

    [17] ΒΟΣΝΙΑ:ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ

    Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, δύο αγνοούνται και 17 τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών του Πέμπτου Σώματος Στρατού της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας στο Τσάζιν.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Σεράγεβο η έκρηξη σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα, ενώ η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Οι αρχές του Τσάζιν απηύθυναν προειδοποίηση ότι η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο της έκρηξης δεν είναι ασφαλής λόγω των εκρηκτικών μέσων.

    Κ.Γ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Ρωσία)

    [18] Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ

    Την παραίτηση του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, ζήτησε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Μπορίς Μπερεζόφσκι, προκειμένου, όπως είπε, να ανοίξει το δρόμο για μια ισχυρότερη εξουσία.

    Ωστόσο, επικρότησε την κίνηση του Ρώσου προέδρου να διορίσει ως πρωθυπουργό τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν και απέρριψε οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια απόφαση "λανθασμένη".

    Σε πρόσφατα σχόλιά του στο BBC, ο κ.Μπερεζόφσκι είχε υποστηρίξει ότι εάν ο Μπορίς Γιέλτσιν παραιτούνταν και διεξάγονταν προεδρικές εκλογές στη χώρα, ο κ.Τσερνομίρντιν θα ήταν η ιδανικότερη επιλογή και διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος συμβούλεψε τον Ρώσο πρόεδρο να απολύσει τον Σεργκέι Κιριένκο. Παράλληλα, τόνισε ότι αντίδοτο για την κρίση θα ήταν η έντονη υποστήριξη των 20 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας.

    Όσον αφορά στην πιθανότητα να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει κάτι τέτοιο, διευκρινίζοντας ότι δεν βλέπει τρόπο για να φανεί χρήσιμος σ' αυτή, καθώς δεν κατανοεί τους όρους της. Ε.Ρ.

    [19] ΡΩΣΙΑ:ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Εκκληση στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας να "γεφυρώσουν τις διαφορές τους" με τον πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν και να συμφωνήσουν σε σχέδιο που θα σώσει τη χώρα από την οικονομική κρίση, απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ.Κλίντον είχε επαφή με μέλη της Δούμα και περιφερειακούς ηγέτες, κατά την οποία επέμεινε στην απόψη ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη στην οικονομία της.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο η Ρωσία θα επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο παρευρέθηκαν ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο δήμαρχος της Μόσχας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Γιούρι Λούζκοφ, και ο κυβερνήτης του Κράσνογιαρσκ και επίσης υποψήφιος στην προεδρία, Αλεξάντερ Λέμπεντ.

    Ο κ.Κλίντον ζήτησε από τους Ρώσους αξιωματούχους να αποδεχτούν τους όρους της παγκόσμιας κοινωνίας, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφύγουν τα πρότυπα του σοβιετικού συστήματος. Ε.Ρ.

    [20] Ο ΛΕΜΠΕΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

    O στρατηγός Aλεξάντερ Λέμπεντ κυβερνήτης της περιοχής Κράσνογιαρκ και πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2000, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι σε περίπτωση που η πολιτική και οικονομική κρίση στη Ρωσία οδηγήσει σε σύγκρουση, ο στρατός είναι έτοιμος για δράση.

    "Εάν η κατάσταση οδηγήσει σε σύγκρουση, ο στρατός ίσως γίνει επιθετικός", τόνισε ο κ. Λέπεντ προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Ρωσία μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να ανακόψει αυτήν την πορεία.

    Ο πρώην επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας έφτασε χθες στη Μόσχα όπου και πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τις δηλώσεις του κ. Λέμπεντ, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας- της πρώην KGB- Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταφύγει στη βία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

    "Ούτε ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ούτε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ούτε το ρωσικό κοινοβούλιο, αναμένει ή προετοιμάζει μία λύση τέτοιου είδους για την αντιμετώπιση της κρίσης", τόνισε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας έχει τα στρατεύματα όχι όμως και τους εθελοντές που θα παραβιάσουν το σύνταγμα και θα κινηθούν κατά των συμφερόντων των πολιτών.

    "Αυτοί που θα αποφασίσουν να παραβιάσουν το σύνταγμα και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Ρωσία θα λάβουν την ανάλογη ap\mtgsg", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, πρώην σύμβουλος του προέδρου Γέλτσιν εξαιτίας του οποίου ανέλαβε την τωρινή του θέση. Λ.Μ

    [21] ΚΟΛ: ΑΚΑΙΡΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ G7 ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    "Άκαιρη" χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τη σύγκληση ειδικής συνόδου της ομάδας των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Ρωσία. Όπως υποστήριξε ο Κολ μία συνάντηση υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

    Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης διακυβερνητικών διαβουλεύσεων για να ξεπεραστεί η κρίση στη Ρωσία."Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά", υποστήριξε προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Αυστριακό ομόλογό του Βίκτορ Κλίμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη Μόσχα.

    Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Μόσχα πρέπει να εμποδίσει την επιστροφή στο παρελθόν και ότι μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας. Λ.Μ

    [22] ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Κριτική άσκησε ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στην αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά στο ότι κατέφυγε στη βία στα διεθνή θέματα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικάνο ομόλογο του Μπιλ Κλίντον.

    "Η Ρωσία απορρίπτει την καταφυγή σε βία", τόνισε ο κ. Γέλτσιν προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιλύνονται οι σημερινές διαμάχες με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, είτε πρόκειται για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είτε για το Ιράκ είτε για το Αφγανιστάν.

    "Η ιδέα του ΝΑΤΟκεντρισμού είναι απαράδεκτη", είπε ο κ.Γέλτσιν εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση των ΗΠΑ να βομβαρδίσουν στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν και το Σουδάν.

    Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα και σε καλή ατμόσφαιρα επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την άποψη ότι οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν από κοινού οποιοδήποτε πρόβλημα. Λ.Μ

    [23] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα του, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει την άμεση ανάγκη της πολιτικής στήριξης των ΗΠΑ.

    "Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε ένα πρόγραμμα σταθεροποιητικών μέτρων, μέτρων που θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση των μεταρρυθμίσεων¨, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γέλτσιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, pqosh]tomtar ότι το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει στα επόμενα δύο χρόναι.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις εξαρτώνται άμεσα από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, όπου το κοινοβούλιο έχει μπλοκάρει το διορισμό του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας.

    Η προσπάθεια αποκατάστασης της ρωσικής οικονομίας εξαρτάται από τη ικανότητα του προέδρου Γέλτσιν να πείσει τη Δούμα να στηρίξει το σχηματισμό κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο Μπίλ Κλίντον.

    Παράλληλα, ο κ Κλίντον διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Γέλτσιν ότι θα στηρίξει η χώρα του οικονομικά τη Ρωσία εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει και την υποστήριξη άλλων μεγάλων οικονομικά δυνάμεων για την ευόδωση των σχεδίων. Λ.Μ

    [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των προέδρων Μπόρις Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον για τον έλεγχο των όπλων και τη μείωση των αποθεμάτων πλουτωνίου.

    Στο μεταξύ, έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στους βουλευτές της Δούμα να επικυρώσουν τη συνθήκη START II για τον πυρηνικό αφοπλισμό, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία START III. Λ.Μ

    [25] ΚΙΡΙΕΝΚΟ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

    Σαφή προειδοποίηση προς το ρωσικό κοινοβούλιο να μην καθυστερήσει τον διορισμό του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της Ρωσίας, απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο από το Σίδνει της Αυστραλίας όπου και βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές, υποστηρίζοντας ότι όσο εκκρεμεί ο σχηματισμός κυβέρνησης τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση της χώρας.

    Ωστόσο, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας "ΑΒC" ότι κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Τσερνομίρντιν θα αποτύχει.

    "Έχω τις αμβιβολίες μου για μία κυβέρνηση συνασπισμού διότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά", προσθέτοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να παίρνει επείγουσες, αντιλαϊκές και σκληρές αποφάσεις φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα έχει στο κόμμα που εκπροσωπεί. Λ.Μ

    [26] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΥΜΗΔΙΑ

    Αινιγματική απάντηση του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, προκάλεσε γέλια στο press room που ήταν κατάμεστο από δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολουθούσαν την συνέντευξη τύπου των ηγετών Ρωσίας και ΗΠΑ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πολιτική jq_sg στη χώρα.

    Σε ερώτηση που απηύθυνε στο Ρώσο πρόεδρο Αμερικανός δημοσιογράφος, για την πιθανότητα να διορίσει νέο υποψήφιο για την πρωθυπουργία και για τα σχέδιά του να διαλύσει τη Δούμα, ο Μπορίς Γιέλτσιν "έπεσε σε βαθιά σκέψη" και φάνηκε "σαστισμένος".

    Μετά από μεγάλης διάρκειας σιωπή, η οποία επέβαλε τη σιγή στο press room του Κρεμλίνου, ο κ.Γιέλτσιν δήλωσε: "Πολλά από τα γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον, θα εξασφαλίσουν τέτοιου είδους αποτελέσματα".

    Η απάντησή του, που διακόπηκε από παύσεις αρκετών λεπτών, έδωσε στον Μπιλ Κλίντον χρόνο να στηρίξει το πρόσωπό του στο χέρι του και να "στοχαστεί" τη δική του απάντηση σε παρόμοια διακριτική ερώτηση για τη σχέση του με τη βοηθό του Λευκού Οίκου.

    "Αυτό είναι όλο", κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος, όταν ξέσπασαν γέλια στο κοινό, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, έσπευσε να κηρύξει το τέλος της συνέντευξης τύπου. Ε.Ρ.

    [27] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Την εμμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατήρηση των κυρώσεων στο Ιράκ, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι η Βαγδάτη οφείλει να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, εάν επιθυμεί να ελαφρύνει τις σκληρές ποινές που της επέβαλε ο οργανισμός.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακεφαλαίωσε τα θέματα της διήμερης συνόδου με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ.Κλίντον τόνισε ότι το Ιράκ πρέπει να επιτρέψει στους επιθεωρητές να εφαρμόσουν την αποστολή τους χωρίς παρενόχληση και καθυστερήσεις.

    Τον προηγουμενο μήνα το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλλει τη συνεργασία με τους επιθεωρητές, μέχρι να αναδιοργανωθεί η ομάδα των επιθεωρητών και να απαλαχτεί από την αμερικανική επιρροή.

    "Οι πρόσφατες προσπάθειες του Ιράκ να υπονομεύσει το έργο των επιθεωρητών θα διαιωνίσει το καθεστώς των κυρώσεων, θα εμποδίσει τη χώρα να αποκτήσει τις πηγές που χρειάζεται για να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική της δύναμη και θα θέσει την οικονομία της κάτω από τον αυστηρό διεθνή έλεγχο", τόνισε ο κ.Κλίντον. Ε.Ρ.

    [28] ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ EBRD

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, Όρστ Κόελερ, δεν απέκλεισε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Wirtschaftswoche" tην πιθανότητα μιας παγκόσμιας κατάρρευσης εξαιτίας της ρωσικής και της ασιατικής κρίσης.

    Ο κ.Κόελερ που ανέλαβε την προεδρεία της τράπεζας πριν μια εβδομάδα, υποστήριξε ότι αν και ο κίνδυνος θεωρείται "απίθανος, δεν μπορεί να απορριφθεί στο σύνολό του".

    Όπως σημείωσε το κύριο πρόβλημα της Ρωσίας δεν είναι τα χρήματα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικού κεφαλαίου κατατέθηκαν στο εξωτερικό, και άσκησε κριτική stgm πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαρακτηρίζοντάς την "εξαιρετικά τεχνοκρατική".

    Συγκεκριμένα δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια φύση των οικονομικών αγορών, το ΔΝΤ μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει λύση στην κρίση.

    "Χρειαζόμαστε δημιουργούς μακρο-οικονομικής πολιτικής, μεταρρυθμιστές και αρχές που θα επιτηρούν το τραπεζικό σύστημα", τόνισε ο κ.Κόελερ, προσθέτοντας ότι η απελευθέρωση του κεφαλαίου στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και να εξαρτάται από την ανάπτυξη του τραπεζικού και οικονομικού συστήματος της κάθε χώρας. Ε.Ρ.

    [29] ΡΩΣΙΑ:Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΞΑΝΑΔΙΟΡΙΖΕΙ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ

    Διάταγμα με το οποίο διορίζει έξι υπηρεσιακούς υπουργούς υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, μετά από αίτημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    Ο κ.Τσερνομίρντιν υπέβαλλε στον πρόεδρο λίστα υποψηφίων, τους οποίους σκοπεύει να συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση της Δούμα και όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η κίνηση αυτή αποσκοπεί "στην εξασφάλιση των σταθερών εργασιών της κυβέρνησης".

    Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου διορίζει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Γεβγκένι Πριμακόφ, υπουργό Δικαιοσύνης τον Πάβελ Κρασένικοφ, υπουργό Άμυνας τον Ίγκορ Στρόγιεφ, αντιπρόεδρο για οικονομικά ζητήματα τον Μπορίς Φιοντόροφ, υπουργό Εσωτερικών τον Σεργκέι Στέπασιν και υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων τον Σεργκέι Σόιγκου.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, οι έξι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί η νέα κυβέρνηση. Ε.Ρ.

    [30] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΩΝ

    Σχέδιο διάσωσης από την κρίση θα προτείνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στις εμπορικές τράπεζες, το οποίο θα προβλέπει προσωρινή αναστολή των λειτουργιών και μεταφορά των λογαριασμών τους στο μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, Sberbank.

    Η τράπεζα θα εξαναγκάσει έξι από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας να προσφέρουν στους πελάτες τους την επιλογή να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους στη Sberbank. Η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με την αναστολή των λειτουργιών των έξι τραπεζών, χωρίς όμως να διευκρινιστεί η διάρκεια.

    Οι έξι τράπεζες είναι οι: Inkombank, Menatep, Most-Bank, Mosbisnesbank, Promstroibank, και SBS-Agro, την οποία η κεντρική τράπεζα έχει ήδη θέσει υπό τη διοίκησή της.

    Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να αποσυρθούν και να καταλήξουν σε συμφωνία με την Sberbank για τη μεταφορά των λογαριασμών, αλλά μέχρι στιγμής μόνο η Menatep έχει ξεκινήσει συνομιλίες.

    Η Sberbank διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα ρευστού, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει εγγυηθεί για τους λογαριασμούς της. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 3 September 1998 - 21:39:22 UTC