Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Ιουλίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [03] K.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΙΟ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] Ο ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΝΑΝΟ
  • [08] Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΞΩΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ
  • [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [10] Ο ΚΙΝΚΕΛ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [11] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΞΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [12] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ EΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΞΕΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΕΡΒΟΙ
  • [14] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ
  • [15] ΜΠΟΥΚΟΣΙ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΟΝ ΑΣΚ
  • [16] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΜΑΧΕΣ ΣΕΡΒΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΙΓΙΕΒΟ;
  • [18] ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣτΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [19] ΤΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [20] ΚΙΤΑΝΟΦΣΚΙ: ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΝ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ Η ΠΓΔΜ
  • [21] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    "Ευτράπελα" χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, και καυτηρίασε το φαινόμενο να αποδίδουν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη φράσεις που δεν είπε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. "Η φαντασία ορισμένων διαστέλλεται λόγω της ζέστης", παρατήρησε ο κ. Ρέππας.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Τη λύπη της κυβέρνησης για τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο ποίος παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν, με οποιοδήποτε τρόπο, να τεθούν οι φωτιές αυτές υπό έλεγχο.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο και οι 180 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο και σημείωσε πως ήταν αποτελεσματικός και συντονοσμένος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το πρόβλημα η κυβέρνηση, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ πυροσβεστικής και δασολόγων για το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη κατάσβεσης των πυρκαγιών, τόνισε ότι την ευθύνη έχει η πυροσβεστική υπηρεσία και έργο της δασικής υπηρεσίας είναι να δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή όπου υπάρχουν δάση.

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν οφείλονται σε εμπρησμούς οι πυρκαγιές ή αν υπάρχει "τουρκικός δάκτυλος", είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ολα είναι ανοιχτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτε και η κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές.

    [03] K.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΙΟ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Tη διαβεβαίωση ότι το Σέιχ Σου προστατευόταν επαρκώς από τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έδωσε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του δημάρχου Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, για ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

    Στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης για το μέλλον του δάσους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι οι δεξαμενές πυρασφάλειας στο Σέιχ Σου ήταν γεμάτες με νερό. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά μαινόταν σε τρεις εστίες πλησίον της πόλης, ικανός αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων παρέμεινε σε επιφυλακή στην περιοχή των "Χιλίων Δένδρων". Περαιτέρω, προωθείται η 24ωρη δραστηριοποίηση περιπόλων για την προστασία της περιοχής από τους εμπρησμούς.

    Στο μεταξύ, ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Παπακίτσιος, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους paqeuqisjol]mour ότι οι πέντε σταθμοί και οι 60 μόνιμοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, σε συνεργασία με την ειδική ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ, είναι ικανοί να επέμβουν αποφασιστικά σε κάθε συμβάν. Ο κ.Παπακίτσιος γνωστοποίησε ότι μέσα σε τρεις ημέρες, από τις 3 Ιουλίου μέχρι σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε 148 συμβάντα, τα 82 από τα οποία αφορούσαν σε πυρκαγιές.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης, Δήμος Παπαδημητρίου, γνωστοποίησε ότι οι δύο δεξαμενές πυρόσβεσης του Σέιχ Σου, στις περιοχές Καρά Τεπέ και Κόστα Βόντα, χωρητικότητας 1000 τόνων έκαστη, παραμένουν διαρκώς γεμάτες και επαρκούν για να τροφοδοτήσουν 100 πυροσβεστικά οχήματα φορτίου 10 τόνων το καθένα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, σε περίπτωση πυρκαγιάς και οι δεξαμενές των γειτονικών οικισμών είναι δυνατόν να γεμίσουν ταχύτατα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην πυρόσβεση.

    Προς την κατεύθυνση της προστασίας του Σέιχ Σου, αποφασιστική μπορεί να είναι και η συνδρομή του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ), σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Χρήστο Τσόγκα. Ηδη ολοκληρώθηκαν τα 14 φράγματα που ανέλαβε να υλοποιήσει ο οργανισμός, τα οποία συγκεντρώνουν ικανοποιητική ποσότητα υδάτων. Πάντως, για την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων, ο ΟΑΘ χρειάστηκε να "βάλλει το χέρι βαθιά στην τσέπη", αφού τα απαιτούμενα κονδύλια, ύψους 1,2 δισ. προήλθαν από τα αποθεματικά του και όχι από το κράτος.

    Αποφασιστικές παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία 1.800 χιλιομέτρων κορμοδεμάτων και κορμοπλεγμάτων και την πραγματοποίηση αυλακώσεων 2.000 χιλιομέτρων, πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή η Διεύθυνση Αναδασώσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης, Κώστα Τσεφτελίδη, υλοποιήθηκαν - μεταξύ άλλων- αντιχειμαρρικά έργα και τοποθετήθηκαν 191 ξυλοφραγμοί. Για τη δρομολόγηση των έργων χρειάστηκε 1 δισ., αλλά για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται ισόποση χρηματοδότηση, που - προς το παρόν-δε φαίνεται στον ορίζοντα.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων, οι χωματερές αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία εστιών φωτιάς. Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι το 25% των πυρκαγιών οφείλεται στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των χωματερών, οι οποίες πρέπει να μετατραπούν σύντομα σε ΧΥΤΑ. Ενδεικτικό, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι, μόνο στη διάρκεια του τριημέρου, πυρκαγιές ξέσπασαν σε πέντε χωματερές της Θεσσαλονίκης.

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η νομαρχία προχωρά στη σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από στελέχη της πυροσβεστικής και της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, που θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις χωματερές, ώστε -στο εγγύς μέλλον- να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Με τον Κινέζο ομόλογο του Λι Πενγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που από την Κυριακή επισκέπτεται την Κίνα.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας cia προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών σε γονιμότερη και μονιμότερη βάση, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

    Ο κ. Λι Πενγκ τόνισε ότι η επίσκεψη Κακλαμάνη αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και φιλίας, Οσον αφορά στο Κυπριακό σημείωσε:"Πάγια θέση της Κίνας σε θέματα διεθνών σχέσεων είναι ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί και η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές απ όλους".

    Ο κ. Κακλαμάνης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Λι Πενγκ να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, ενώ επισκέφθηκε την "Απαγορευμένη Πόλη" του Πεκίνου και το Σινικό Τείχος.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Στο International Bertelsmann Forum 1998, που έγινε στο Βερολίνο, μίλησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, στη θεματική ενότητα με τίτλο "Η οριοθέτηση των συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης-αλλαγές και κίνδυνοι από τις νέες γειτνιάσεις".

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων για όσο το δυνατό συντομότερη είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και στάθηκε ιδιαίτερα στο Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

    Υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι δεν υφίσταται σύνδεση μεταξύ της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου και της διευθέτησης του πολιτικού προβλήματος στο νησί, ενώ για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο επισήμανε: "Η επιδίωξη ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος θα έχει θετικές επιπτώσεις, τα αντανακλαστικά των οποίων θα είναι αισθητά στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαικής αρχιτεκτονικής. Θα επιτρέψει τη δημιουργία γεωπολιτικής σταθερότητας που θα υποβοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θα ανασχέσει ενδεχόμενες φυγόκεντρες τάσεις που καλλιεργούνται και σε άλλες χώρες, θα αποτρέψει σκέψεις μεγαλοϊδεατισμού και κυρίως την εξέλιξη ενός νέου δράματος μέσα στον ευρωπαικό χώρο, με μεγάλα κύματα προσφύγων, αναστατώσεις και δυσάρεστες έως ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Οι συνομιλίες των πρωθυπουργών Τουρκίας - ΠΓΔΜ εστιάστηκαν κυρίως στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γιλμάζ δήλωσαν ότι οι καλές σχέσεις ΠΓΔΜ - Τουρκίας εξασφαλίζουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επεσήμαναν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν την ίδια άποψη για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

    Αύριο, ο κ. Γιλμάζ θα μεταβεί στο Μοναστήρι, όπου και θα εγκαινιάσει το τουρκικό προξενείο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το "δωμάτιο του Κεμάλ Ατατούρκ", ο οποίος είχε αποφοιτήσει από την στρατιωτική σχολή του Μοναστηρίου.

    [07] Ο ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΝΑΝΟ

    Στον Σαλί Μπερίσα "χρέωσε" την κατάρρευση του αλβανικού κράτους το 1997, ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της χώρας, Ραμίζ Αλία, στην πρώτη -μετά από επτά χρόνια- τηλεοπτική εμφάνισή του στην αλβανική κρατική τηλεόραση.

    Στη διάρκεια της δίωρης πολιτικής εκπομπής "Η συζήτηση της Κυριακής", ο Ραμίζ Αλία αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα διαδραματίστηκαν στην Αλβανία τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη λανθασμένη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική που ακολούθησε ο Σαλί Μπερίσα και στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    "Eργο του Μπερίσα το χάος που επικράτησε το 1997 και οι χιλιάδες νεκροί συμπολίτες μας", τόνισε ο κ.Αλία και εκτίμησε ότι αν ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας είχε το θάρρος να παραιτηθεί - όπως έκανε και ο ίδιος όταν χρειάστηκε- "δεν θα είχαμε τα φοβερά επεισόδια που οδήγησαν στην κατάρρευση το αλβανικό κράτος. Η χώρα έμεινε ακυβέρνητη, χωρίς στρατό και θεσμούς".

    Ο Ραμίζ Αλία επέκρινε και τη σημερινή κυβέρνηση του Φάτος Νάνο παρά το γεγονός ότι της αναγνώρισε ότι "έχει μεγάλες διαφορές από το καθεστώς Μπερίσα", όπως είπε.

    Κατά τον Αλία τα μειονεκτήματα της κυβέρνησης Νάνο είναι "η ανικανότητα της διοίκησης, η αδυναμία της να αντιμετωπίσει δραστικά τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο που μαστίζει τη χώρα και η λανθασμένη κοινωνική πολιτική, η οποία αγνοεί τα συμφέροντα του λαού που ζει σε μια φοβερή φτώχεια".

    Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική για την επίλυση της κρίσης, ενώ εκτίμησε ότι "βρισκόμαστε στα πρόθυρα του πολέμου".

    Κατά τον κ.Αλία, εκτός των ΗΠΑ, η διεθνής κοινότητα δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να υποχρεώσει τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αρχίσει το διάλογο με τους akbam|vymour.

    Παρά το γεγονός, ότι εκτίμησε πως η καλύτερη λύση για την εκτόνωση της κρίσης είναι "η ειρηνική επίλυση", ωστόσο θεώρησε ότι "οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδιου θα πρέπει να ασκήσουν ενεργητικότερη, όπως είπε, πολιτική".

    Τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή θέση και στάση όλων των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας του Κοσσυφοπεδίου. "Οχι, όπως σήμερα, που διατυπώνονται δυστυχώς εκατό απόψεις για το ίδιο θέμα" είπε χαρακτηριστικά.

    Σε προσωπικό επίπεδο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει τα προνόμια του αξιώματός του, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου". "Εγώ, ο πρώην πρόεδρος σήμερα είμαι χωρίς σπίτι, φιλοξενούμαι από τα παιδιά μου και δεν παίρνω ούτε σύνταξη", είπε.

    Ο κ.Αλία αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση υπογραμμίζοντας την άψογη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών στο πρόσωπό του: "Στην Ελλάδα με τίμησαν σαν πρώην πρόεδρο της Αλβανίας και κάθε στιγμή ήταν δίπλα μου Ελληνες σωματοφύλακες", τόνισε.

    "Το "προνόμιο" που μου έδωσε ο Σαλί Μπερίσα ήταν η φυλακή, ενώ το "προνόμιο" της κυβέρνησης Νάνο είναι η αδιαφορία", κατέληξε ο Ραμίζ Αλία.

    [08] Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΞΩΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ

    "Ο στρατός παραπλανήθηκε από εξωστρατιωτικούς κύκλους κατά την πορεία που τον οδήγησε στις αποφάσεις της 28ης Φεβρουαρίου του 1997", δήλωσε στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" ο ισλαμιστής ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας, του οποίου η λειτουργία απαγορεύτηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου του 1997 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους στόχευαν να πλήξουν το κοσμικό καθεστώς ενώ ο τότε πρωθυπουργός Ερμπακάν υπέγραψε με καθυστέρηση τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, παρότι αρχικά είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα σημεία που αναφέρονταν στα φροντιστήρια κορανίου, τα ιερατικά σχολεία και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Ο Ερμπακάν πρόσθεσε ότι "ορισμένοι κύκλοι ερμηνεύοντας αυτές τις αποφάσεις ως τελεσίγραφο και εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα προσπάθησαν να καταστήσουν το στράτευμα όργανο των δικών τους επιδιώξεων".

    Ο ισλαμιστής πολιτικός συνέχισε λέγοντας, πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Καρανταγί, του εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε επανειλημμένα "ότι προσπαθούν να καταστήσουν τον στρατό όργανο διαφόρων επιδιώξεων και να τον εμφανίσουν ως εχθρό της θρησκείας".

    "Αυτά που είπε ο στρατηγός είναι σωστά. Πράγματι επιδιώκεται να καταστεί ο στρατός όργανο ορισμένων επιδιώξεων" πρόσθεσε ο κ Ερμπακάν. Αναφερόμενος στο Κόμμα Αρετής, που ιδρύθηκε λίγο πριν την απαγόρευση του Κόμματος Ευημερίας, ο Ερμπακάν τόνισε ότι αυτό d_mei ελπίδες για το μέλλον, καθώς οργανώνεται ταχύτατα.

    [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για μείωση της έντασης και αποστρατικοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τηλεγράφημα προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, διαψεύδοντας πληροφορίες που αναφέρονται σε άτυπα έγγραφα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

    "Η δική μας πλευρά, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, είναι έτοιμη να μπει στη διαδικασία διακοινοτικού διαλόγου, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης".

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών κάποιες προτάσεις που θα αξιολογηθούν. "Καταθέσαμε, είπε ο κ. Στυλιανίδης, στον κ. Κόρντοβεζ τις δικές μας θέσεις, προβληματιστήκαμε, διερευνήσαμε διάφορα ενδεχόμενα και αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, θα το κουβεντιάσουμε την επόμενη φορά που θα έρθει ο κ. Κόρντοβεζ στην Κύπρο".

    [10] Ο ΚΙΝΚΕΛ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Την πεποίθηση ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα παραπεμφθεί στο άμεσο μέλλον στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Κίνκελ δήλωσε βέβαιος ότι Κάρατζιτς θα δικαστεί "είτε με δική του θέληση, είτε όχι", αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για τη σύλληψη και παραπομπή του πρώην Σέρβου ηγέτη στη Χάγη.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο τον Κάρατζιτς να παραδοθεί, αν δεν το κάνει όμως "θα μεταφερθεί στη Χάγη παρά τη θέλησή του. Σ.Α.

    [11] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΞΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟ

    "Ηρθα στη Βουλγαρία για να εκφράσω την υποστήριξή μου στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μόνη ορθόδοξη κανονική εκκλησία στη Βουλγαρία, γνωστή σε όλον τον κόσμο, είναι αυτή υπό τον Πατριάρχη Μάξιμο".

    Αυτό υπογράμμισε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος ο Ζ ΄, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Σόφια, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

    Σε κοινή ανακοίνωση του Πατριάρχη Πέτρου και του Βούλγαρου Πατριάρχη Μάξιμου, σημειώνεται ότι οι δυο πλευρές εξέτασαν το θέμα του σχίσματος που υφίσταται για έξι χρόνια στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Κατά τη διαμονή του στη Βουλγαρία, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής επισκέφτηκε τη Φιλιππούπολη, τις μονές Μπάτσκοβο και Ρίλα και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    Χθές, μαζί με τον Πατριάρχη Μάξιμο, τέλεσε θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό του "Αλεξάντερ Νέβσκι" στη Σόφια.

    Κ.Κ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [12] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ EΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΞΕΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Η πρώτη ομάδα διπλωματών, διαπιστευμένων στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, στο πλαίσιο της αποστολής διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο, επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή. Διπλωμάτες στο Βελιγράδι, των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής, καθώς και της Αυστρίας, προεδρεύουσας της Ε.Ε και της Πολωνίας, προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, μετέβησαν σήμερα στην Πρίστινα και από εκεί διήνυσαν απόσταση 130 χιλιομέτρων στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, ώστε να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ρίτσαρντ Μάϊλς, δήλωσε ότι η σημερινή αποστολή των διεθνών παρατηρητών είχε συμβολικό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι εντός των ημερών θα διαμορφωθούν οι ομάδες που θα παρακολουθήσουν την κατάσταση και θα αριθμούν περίπου 100 διπλωμάτες.

    Η σημερινή παρουσία ξένων διπλωματών δεν συνέβαλε στην εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Οπως μετέδωσε το "Μέντια Τσένταρ" το κέντρο των Σέρβων δημοσιογράφων στην Πρίστινα, από το πρωί διεξάγονται μάχες στο χωριό Λότζα, τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη Πετς, μεταξύ ένοπλων Αλβανόφωνων και αστυνομικών δυνάμεων. Από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολαϊ Αφανασιέφσκι, είχε σήμερα νέα συνάντηση στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Αφανασιέφσκι εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο συμμετοχής του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς. Ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές μπορούν να διεξαχθούν μόνο με αυτούς που τάσσονται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος και όχι με αυτούς που υποστηρίζουν ακραίες θέσεις και πολεμικές τακτικές.

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΕΡΒΟΙ

    Έκκληση στους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να προσέλθουν στο διάλογο απηύθυνε ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Βόισλαβ Σέσελι, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχηματίσουν στρατό οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου.

    "Επιθυμούμε να αποφευχθεί αιματοχυσία και καταστροφές για αυτό προτείνουμε διάλογο", είπε ο κ. Σέσελι σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα κατά την οποία τόνισε ότι οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε θέση να καταστείλουν την τρομοκρατία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    "Η αστυνομία και ο στρατός μπορούν να ενεργήσουν αποτελεσματικά και ενεργά αλλά δείχνουμε ανεκτικότητα επειδή θέλουμε να αποφύγουμε ριζοσπαστικές μεθόδους".

    Σύμφωνα με τον κ. Σέσελι η αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο έδειξε τόση ανεκτικότητα, όση καμία άλλη αστυνομική δύναμη στον κόσμο, επειδή υπάρχει επιθυμία για εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης μέσω διαλόγου προσθέτοντας ότι η ανοχή μπορεί να εξαντληθεί σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις των αλβανών αποσχιστών.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση, μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην περιοχή.

    "Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του ΑΣΚ και η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει ανοχή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σχηματισμού στρατού από τους Σέρβους.

    Ο κ.Σέσελι είπε ότι η διπλωματική αποστολή για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν είναι "ευπρόσδεκτη".

    "Μετά τη συνάντηση με τους Αλβανούς τρομοκράτες ο κ. Χόλμπρουκ είναι ανεπίθυμητος, αλλά τα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εξακολουθούν να δείχνουν ανοχή", είπε τονίζοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη.

    Κ.Γ.

    [14] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προέτρεψε τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να διευρύνει την πολιτική του βάση όσον αφορά στις προετοιμασίες για πιθανές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι σχετικά με το μέλλον που θα επικρατήσει της περιοχής.

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι ο οποίος υποστήριξε ότι η έλλειψη ενότητας μεταξύ των Αλβανών ηγετών εμποδίζει την έναρξη διαλόγου για την επίλυση της κρίσης.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πρίστινα μεταξύ του ηγέτη των Αλβανών, του απεσταλμένου των ΗΠΑ και του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι ο στόχος του Ρουγκόβα να διαπραγματευτεί ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Εκτενής διάλογος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του κ. Ρουγκόβα και άλλων πολιτικών ηγετών. Ο κ. Ρουγκόβα θα συνεχίσει να αναζητά ευρύτερη βάση για την επίτευξη του στόχου του", δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα.

    Οι συναντήσεις του Χόλμπρουκ κατά το Σαββατοκύριακο είχαν ως στόχο τους να προτρέψουν τους Αλβανούς πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου στην υιοθέτηση κοινής στάσης σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, για τη μοίρα της Σερβικής αυτής epaqw_ar.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο Απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Ρουγκόβα ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου σε εκλογές χωρίς αντίπαλο τις οποίες δεν αναγνώρισε το Βελιγράδι. Λ.Μ.

    [15] ΜΠΟΥΚΟΣΙ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΟΝ ΑΣΚ

    Την διαβεβαίωση ότι οι Αλβανοί του εξωτερικού δεν προμηθεύουν με όπλα την οργάνωση των αυτονομιστών "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου" έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της λεγόμενης "εξόριστης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου", Μπουγιάρ Μπουκόσι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters".

    Ο κ.Μπουκόσι απέρριψε τις κατηγορίες που του αποδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς τον εγκέφαλο συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για τον εξοπλισμό του ΑΣΚ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ταμεία, μέσω των οποίων οι Αλβανοί του εξωτερικού συγκεντρώνουν χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται "για να διευκολύνουν την επιβίωση των αδελφών στο Κοσσυφοπέδιο" και όχι για να χρησιμοποιηθούν για αγορά όπλων.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται αλβανικές πηγές, στην βόρεια Αλβανία μέλη του ΑΣΚ αγοράζουν τις τελευταίες μέρες όπλα τύπου "Καλάσνικοφ" έναντι 300 γερμανικών μάρκων το ένα, ρωσικά πιστόλια τύπου ΤΤ έναντι 700-800 μάρκων το καθένα και αντιαεροπορικά αυτόματα διαμέτρου 12,7 χιλιοστών έναντι 2.000 γερμανικών μάρκων. Όπως υποστηρίζουν οι αλβανικές πηγές, παρόλο που οι τιμές αυξάνονται καθημερινά, η αγορά όπλων από μέλη του ΑΣΚ συνεχίζεται, γεγονός που αποδεικνύει πως η οργάνωση δεν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ε.Π.

    [16] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΜΑΧΕΣ ΣΕΡΒΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Ομάδα ένοπλων Αλβανών επιτέθηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Λιότζα κοντά στο Πετς σε σπίτια Σέρβων.

    Ακολούθησε σύγκρουση με Σέρβους αστυνομικούς, οι οποίοι πρόβαλαν αντίσταση με τη βοήθεια κατοίκων του χωριού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 αστυνομικοί και να τραυματιστούν σοβαρά 4.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι συγκρούσεις στην περιοχή ανάμεσα στα μέλη της σερβικής αστυνομίας και στις ένοπλες ομάδες Αλβανών συνεχίζονται.

    Κ.Γ.

    [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΙΓΙΕΒΟ;

    Σε αλβανικό κλοιό βρίσκεται και πάλι το χωριό Κίγιεβο, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό που Βελιγραδίου "Β92", ο οποίος επικαλείται πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

    Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, οι δυνάμεις του Apekeuheqytijo} Στρατού του Κοσσυφοπεδίου κατόρθωσαν χθες να περικυκλώσουν και πάλι το χωριό, στο οποίο βρίσκονται 80 περίπου σερβικές οικογένειες και εκατοντάδες αστυνομικοί.

    Υπενθυμίζεται ότι το χωριό Κίγιεβο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως το πιο επικίνδυνο μέρος στην Ευρώπη, βρίσκεται στη μέση του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πετς. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θεωρείται η σημαντικότερη οδική αρτηρία στο Κοσσυφοπέδιο και κατά συνέπεια η κυριαρχία του διεκδικείται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Το χωριό Κίγιεβο ήταν επί ενάμισι μήνα πολιορκημένο από τις δυνάμεις του ΑΣΚ, την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, οι σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά των αλβανών αυτονομιστών, που περικύκλωναν το χωριό, και κατόρθωσαν να το ανακαταλάβουν. Ε.Π.

    [18] ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣτΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δέχθηκε να συζητηθεί, την επόμενη εβδομάδα, η αίτηση ένταξης της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στον πανευρωπαίκό οργανισμό, υιοθετώντας στην ουσία, τις προτάσεις που κατέθεσε ο προεδρεύων της επιτροπής, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Η απόφαση αυτή θεωρείται ως το πρώτο βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, έναντι του προβλήματος στην Γιουγκοσλαβία, σε σχέση πάντα με την ειρηνική επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

    Οπως είναι γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το Κοσσυφοπέδιο, που προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός, τη δημιουργία μηχανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την Γιουγκοσλαβία.

    Η επιτροπή υπουργών του ΣτΕ παρέπεμψε την εξέταση των ελληνικών προτάσεων, μαζί με πρόσφατα ψηφίσματα για την Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα, για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, σε ειδική ομάδα πρέσβεων - μονίμων αντιπροσώπων, που θα συνέλθει για πρώτη φορά στο Στρασβούργο, την επόμενη εβδομάδα.

    Θα πρέπει να τονιστεί πάντως, ότι ο κ. Παπανδρέου, με τις προτάσεις του είχε κάνει σαφή διαχωρισμό, μεταξύ του σχεδίου που περιελάμβανε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Γιουγκοσλαβία και της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΣτΕ, πρόταση που αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των 40 χωρών μελών.

    Ο προεδρεύων στον ΟΑΣΕ, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Στρασβούργο, ότι ο Οργανισμός συζητά το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος τρόπος για να είναι η Γιουγκοσλαβία "παρούσα". Οι σχετικές συζητήσεις στον ΟΑΣΕ θα έπρεπε να προβληματίσουν και το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε τονίσει ο κ. Παπανδρέου, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσφατα.

    Η έναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στον πανευρωπαϊκό οργανισμό, θεωρείται ως μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, αν και προς το παρόν τουλάχιστον, up\qwoum έντονες αντιδράσεις, από διάφορες χώρες, εναντίον της πλήρους ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    [19] ΤΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Σε αποτυχία οδηγήθηκε η προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον πολιτικό έλεγχο του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

    Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό "Β92" του Βελιγραδίου, οι ηγέτες των αλβανόφωνων κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου, συναντήθηκαν χθες στην Πρίστινα, με στόχο να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για την θέση που θα πάρει η αλβανική πλευρά στο ζήτημα της επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και να αποφασίσουν για τον πολιτικό έλεγχο του ΑΣΚ, που σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, θεωρείται απαραίτητος "για την νόμιμη συνέχιση του αγώνα του Απελευθερωτικού Στρατού και την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου".

    Η συνάντηση των ηγετών των αλβανόφωνων κομμάτων δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα, σχολιάζει ο "Β92", επισημαίνοντας πως ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Πρίστινα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι και τον πρόεδρο του Αλβανικού Δημοκρατικού Κινήματος, Ρέτσεπ Τσόσια, δεν κατόρθωσε να πείσει την αλβανική πλευρά να αλλάξει τη στάση της στο θέμα της επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [20] ΚΙΤΑΝΟΦΣΚΙ: ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΝ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ Η ΠΓΔΜ

    Την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που αποφασιστεί στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, στην εισήγησή του στο σεμινάριο "Ros-Rot" του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στην Οχρίδα, με θέμα τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    "Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας από τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τότε αναμφισβήτητα θα υπάρξει συνεργασία με το ΝΑΤΟ" είπε ο Σκοπιανός υπουργός, επισημαίνοντας, ότι η μορφή της συνεργασίας αυτής θα καθοριστεί με τρόπο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

    Ο κ.Κιτάνοφσκι υποστήριξε ότι ο στόχος της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι η άσκηση πίεσης στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όπως προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η στρατιωτική επέμβαση, τόνισε ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας, θα αποτελέσει ένα είδος προειδοποίησης προς τη σερβική πλευρά και θα στηρίξει τις διπλωματικές ενέργειες της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της χώρας του με την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, ο κ.Κιτάνοφσκι τόνισε, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί μεμονωμένα επεισόδια, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την έγκαιρη επέμβαση του στρατού και δεν απείλησαν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    Ο κ.Κιτάνοφσκι, διέψευσε, ωστόσο, την είδηση που μετέδωσε το κέντρο πληροφοριών των Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου για paqab_asg των σκοπιανών συνόρων από Σέρβους στρατιώτες, τονίζοντας ότι πρόκειται για φήμες τις οποίες διαδίδουν ορισμένοι ημιεπίσημοι κύκλοι της Γιουγκοσλαβίας με στόχο την εμπλοκή της ΠΓΔΜ στην πολεμική κρίση. Ε.Π.

    [21] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Διαβουλεύσεις για την ετοιμασία σχεδίου για υποδοχή προσφύγων από το Κοσσυφοπεδίου διεξάγονται σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Τουρκίας, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αφορά την αποδοχή τμήματος των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι αρχικά θα συγκεντρωθούν σε προσφυγικά στρατόπεδα στα Σκόπια και την Αλβανία και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Τουρκία.

    Αυτό το σχέδιο θα ευνοήσει όλες τις πλευρές, που κατά κάποιο τρόπο, σχετίζονται με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και κυρίως τη Γερμανία, αναφέρει η εφημερίδα υποστηρίζοντας πως το σχέδιο για υποδοχή προσφύγων στην Τουρκία, λειτουργώντας ως δικλείδα ασφαλείας, θα προστατέψει την Γερμανία από κύμα νέων προσφύγων, που ενδεχομένως αναζητήσουν άσυλο στο έδαφός της.

    Τέλος, η εφημερίδα υποστηρίζει πως το σχέδιο για την υποδοχή προσφύγων συζητήθηκε ανεπίσημα και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ στην Άγκυρα, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της σκοπιανής ηγεσίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 6 July 1998 - 18:49:49 UTC