Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Επεισόδια έξω από τα εξεταστικά κέντρα της χώρας)
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
  • [05] ΕΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚ Ο Δ.ΜΠΕΗΣ
  • [06] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ 1998
  • [07] ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΟΥΣΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • [09] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 500 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [10] ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΘΕΛΕΙ Ο ΝΤ. ΧΕΡΝΤ
  • [11] ΜΙΛΕΡ: Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [12] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΩΝ S-300 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ
  • [13] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [14] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ "STOPANSKA BANKA"
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Επεισόδια έξω από τα εξεταστικά κέντρα της χώρας)

  • [15] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [16] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [19] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [21] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΕΡΒΩΝ JAI ΑΛΒΑΝΩΝ
  • [23] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ
  • [25] ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Ο ΑΣΚ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στο Λονδίνο θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί στις 12 αύριο το μεσημέρι, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης που θα γίνει στο Κάρντιφ στις 15 και 16 Ιουνίου.

    Οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι προ ημερών η βρετανική προεδρία επιχείρησε αναβάθμιση των σχέσεων Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας με παράκαμψη της Ελλάδας. Αλλωστε, μόλις χτες ο κ. Μπλερ (σε συνέντευξη του στην εκδότρια του μηνιαίου περιοδικού "Βιομηχανική-Οικονομική Επιθεώρηση") κατέθεσε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δήλωσε ότι:"Η χώρα μου θέλει να δει μια βελτιωμένη σχέση με την Τουρκία. Η Βρετανία θέλει να μεταχειριστεί την Τουρκία ως ένα συνέταιρο μέσα στην ευρωπαική οικογένεια των εθνών, θέλουμε βελτιωμένες σχέσεις".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι "μπορούμε να κάνουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε. με ανάμιξη των Τουρκοκυπρίων. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει, αλλά είναι επιθυμητό".

    Οταν πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε την επίσκεψη Σημίτη στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η πρόσκληση Μπλερ έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

    Στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στο Κάρντιφ της Ουαλίας, αναμένεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία ψάχνουν τρόπους για να βοηθήσουν την Τουρκία και σε διμερές επίπεδο (πριν από ένα δεκαήμερο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι σύσκεψη εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών των "πέντε" γι αυτό το σκοπό). Αυτή τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης την είχε χαρακτηρίσει ως παρασυναγωγή.

    Οι τρεις χώρες της ΜΠΕΝΕΛΟΥΞ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) αναφέρουν σε επιστολή τους ότι η παρασυναγωγή των Παρισίων υπονομεύει ξεκάθαρα την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) των "15".

    Η Τουρκία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην Αγκυρα, επιθυμεί να αλλάξουν στο Κάρντιφ οι "15" την απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Η βρετανική προεδρία πιέζει ώστε να αποσπάσει τη συναίνεση της χώρας μας για να υπάρξουν αποφάσεις στο Κάρντιφ ευνοϊκές για την Άγκυρα και να εξευρεθούν κονδύλια που θα δοθούν στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν στο Κάρντιφ δεν συγκατατεθεί η ελληνική πλευρά οι "14" θα κάνουν κοινή δήλωση στην οποία θα αναφέρεται η θέση τους για τις σχέσεις Ε.Ε. -Τουρκίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έχει καταστήσει γνωστές τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια προς τον βρετανό ομόλογο του Ρόμπιν Κουκ. Για όλα όσα θα συζητηθούν στο Κάρντιφ έγινε χτες ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή, εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και Εργασίας Μιλτιάδη Παπαιωάννου.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ικανοποιημένος από την πορεία της εθνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την οικονομία, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, οι υφυπουργοί οικονομικών, Γιώργος Δρυς και Νίκος Χριστοδουλάκης και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος.

    "Υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα, τα τέσσερα χρόνια δεν πήγαν χαμένα, αντίθετα κερδίσαμε τεράστιο δρόμο και χρόνο", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη του 1998 διαμορφώνει συνθήκες για άσκηση θετικής πολιτικής το 1999. Ο υπουργός επισήμανε ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για επιβάρυνση του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι θα δοθεί βάρος στις περικοπές δαπανών ενώ οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι περιορισμένες.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία", που αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μελετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΟΝΕ, δήλωσε ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί τέτοιο θέμα.

    Βασικός στόχος, συμπλήρωσε, είναι η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, στόχο που θα πετύχουμε. Β.Κ.-Κ.Ε.

    [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη στάση 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισαν τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορούσε στην ψηφοφορία των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους, δήλωσε πως η Βουλή είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης απόψεων.

    Πρόσθεσε πάντως ότι ''είναι ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης και θα στηριχθεί, ενώ τόνισε πως το γεγονός ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο και από άλλους βουλευτές πέραν του ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι ^tam απαραίτητο και ώριμο''. Β.Κ.-Κ.Ε.

    [05] ΕΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚ Ο Δ.ΜΠΕΗΣ

    Εκτός ΠΑΣΟΚ είναι από σήμερα ο Δημήτρης Μπέης, όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης μετά από συνάντηση που είχε μαζί του.

    Ο κ.Σκανδαλίδης έκανε έκκληση στον κ. Μπέη να αποσύρει την υποψηφιότητα του από τον Δήμο της Αθήνας αφού όπως είπε, η υποψηφιότητα του σηματοδοτεί ευρύτατη διασπαστική κίνηση.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Δημήτρης Μπέης μετά τη συνάντηση του με τον Γραμματέα δήλωσε ότι ο "Τιτανικός βυθίζεται και ο καπετάνιος κάνει δεξίωση στο κατάστρωμα". Και πρόσθεσε "εμείς προχωρούμε διότι εκφράζουμε τη θέληση του Αθηναϊκού λαού να αποκτήσει δήμαρχο που θα ενδιαφέρεται και θα νοιάζεται για την πόλη και τους πολίτες.

    Τέλος ο κ. Μπέης δήλωσε ότι οι ιδέες και τα οράματα δεν διαγράφονται προχωρούμε στην πορεία μας για τη βέβαιη νίκη μας.

    Ερωτηθείς ο κ. Σκανδαλίδης για τη δήλωση του κ. Μπέη περί "Τιτανικού που βυθίζεται" είπε χαρακτηριστικά "διάλεξε να πέσει μόνος του από το σκάφος στη θάλασσα"

    [06] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ 1998

    Σε 37,5 δισ.δρχ ανήλθαν τα προ φόρων αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 1998, παρουσιάζοντας ρυθμό ανόδου της τάξης του 61%, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 1997. Στο ίδιο διάστημα, "άλμα" της τάξης του 84% πραγματοποίησαν τα αποτελέσματα των καταστημάτων της Εθνικής στο εξωτερικό.

    Η βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας αποδίδεται -από τη διοίκησή της- τόσο στην πρόοδο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της, όσο και στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και συμμετοχών. Οι δύο αυτές παράμετροι εκτιμάται ότι συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο των οργανικών κερδών της τράπεζας κατά 19,4%, περιορίζοντας ταυτόχρονα την αύξηση των λειτουργικών εξόδων στο 6,2%.

    [07] ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΟΥΣΑ

    Σε συντονισμένες δράσεις προβαίνουν οι βουλευτές και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να "πείσουν" το Υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει τη λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στην κοινότητα Ελεούσας Χαλκηδόνας.

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης τους θα συγκεκριμενοποιηθούν στη διάρκεια συνάντησης των βουλευτών όλων των παρατάξεων και της ηγεσίας της νομαρχίας, που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση του πάγιου αιτήματός τους.

    Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης προτίθενται να διεκδικήσουν με ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή τη λειτουργία του σταθμού. Ταυτόχρονα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα επικαλεστεί το υπάρχον joimymij| έρεισμα, αφού οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο λειτουργίας του σταθμού.

    Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες των κοινοβουλευτικών και νομαρχιακών φορέων για τη λειτουργία του σταθμού προσέκρουσαν στην σταθερή αντίθεση της ΔΕΗ, η οποία απέρριψε ακόμη και το αίτημα για συμπαραγωγή.

    "Η ΔΕΗ θεωρεί ότι το έργο θα έπρεπε να το κάνει η ίδια, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε άμεσο προγραμματισμό για την υλοποίησή του. Ετσι, τα ύδατα που πλεονάζουν από την άρδευση της Χαλκηδόνας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, εξακολουθούν να χάνονται από το 1961, καταλήγοντας στη θάλασσα", υπογράμμισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Καλταβερίδης.

    Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κομίσει συγκεκριμένες προτάσεις για τους τρόπους διεκδίκησης του αιτήματος των Θεσσαλονικέων φορέων. Στόχος της είναι η περαιτέρω ενιαιοποίηση των θέσεων των τοπικών αρχών, ώστε να αποτυπωθεί στην πράξη η ήδη θετική άποψη του Υπουργείου Ανάπτυξης επί του θέματος.

    Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δυναμικότητας 3,9 και 1,3 MW αντίστοιχα. Η κατασκευή των μονάδων, που θα κοστίσει περί τα 2,7 δισ.δρχ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, με προοπτική παραγωγής 27 εκατομμυρίων κιλοβατώρων ετησίως και έσοδα 500 εκατμμυρίων δραχμών για το φορέα διαχείρισης του σταθμού.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

    H Ρωσία δεν ζήτησε από κανένα μέλος της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά κρατών βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ντομινίκ Στράους-Καν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της πολυμερούς οικονομικής βοηθείας προς τη Ρωσία, παρά της διμερούς.

    "Εάν παραστεί ανάγκη για οικονομική υποστήριξη της Ρωσίας, αυτή θα ήταν σκόπιμο να δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα", υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε σωστή την προτεραιότητα, που δίνει η ρωσική κυβέρνηση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ωστόσο ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο κατά πόσο ικανές είναι οι ρωσικές αρχές να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και να συγκεντρώσουν τους φόρους.

    Οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, όπου και φάνηκαν διατεθειμένοι να στηρίξουν τη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία από τους διεθνείς οργανισμούς. Λ.Μ

    [09] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 500 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Πάνω από 1000 Ουκρανοί ανθρακωρύχοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο, μετά από πορεία διαμαρτυρίας 500 χιλιομέτρων, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Ντνεπροπέτροβσκ, στα ανατολικά της χώρας, και κατέληξε στην ουκρανική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών τους, οι οποίοι ξεπερνούν συνολικά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Ο τομέας των ορυχείων του άνθρακα της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω απαρχαιωμένου εξοπλισμού και έλλειψης επενδύσεων και επιδοτήσεων, ενώ οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αυτά έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια πολλά ατυχήματα.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες 63 άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη μεθανίου στο ορυχείο Ντονέσκ, στα ανατολικά της χώρας. Λ.Μ.

    [10] ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΘΕΛΕΙ Ο ΝΤ. ΧΕΡΝΤ

    Οι διαδικασίες για την επίλυση του κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντάγκλας Χερντ, εκτιμώντας ότι "αν γίνει η ένταξη χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το κυπριακό, τότε το ζήτημα θα διχάσει τους κοινοτικούς εταίρους".

    "Το κυπριακό ήδη είναι ένα ζήτημα που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση", τονίζει ο κ.Χερντ στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. Σημειώνοντας, ότι για τον περισσότερο κόσμο το κυπριακό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί και σύγχιση διότι, όπως λέει "θεωρητικά η λύση του δεν είναι δύσκολη. Είναι ένα νησί με δυο κοινότητες, άρα πρόκειται για μια κυρίαρχη Κύπρο. Αλλά μέσα σ' αυτή την κυρίαρχη Κύπρο προβλέπονται τα δικαιώματα της μειονότητας, που είναι οριοθετημένα και σαφή. Για κάποιον, που δεν έχει μελετήσει το πρόβλημα, φαίνεται απλό. Οταν όμως το προσεγγίσεις και κατανοήσεις την ιστορία, όταν ακούς τους ανθρώπους, το απλό γίνεται πολύπλοκο. Γι' αυτό και η δυσκολία επίλυσης του ζητήματος".

    Σχολιάζοντας την ελληνική θέση που υποστηρίζει ότι η επίλυση του κυπριακού θα διευκολυνθεί από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών, εκτιμά ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα, κάτι που θεωρεί δύσκολο μεν, όχι όμως αδύνατο. "Συμφωνώ με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, που είχε πει κάποτε, ότι δεν πρέπει να εισαγάγουμε στην Ευρώπη το πρόβλημα της συμβίωσης των γειτόνων. Επομένως, η αναζήτηση λύσης στο κυπριακό, πρέπει να συμβαδίζει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παράλληλα και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν και τα δύο την ίδια περίπου περίοδο", τονίζει..

    Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήταν κατά της ένταξης στην περίπτωση που δεν επιλυθεί το κυπριακό, ο κ.Χερντ, σημειώνει ότι "δεν έχουμε φθάσει στο σημείο αυτό", σπεύδει όμως να προσθέσει, ότι το πιο σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο καθορισμός των σχέσεών της με την Τουρκία. "Την πιο σημαντική για μας χώρα μετά τη Ρωσία", όπως τονίζει και εξηγεί ότι η χώρα αυτή "έχει τεράστια σημασία, λόγω της θέσης της στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη σχέση με την Τουρκία. Το κυπριακό είναι μόνο ένα μέρος αυτής της σχέσης".

    Θεωρεί, επίσης, ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να εργαστούν πολύ σκληρά για να ασκήσουν πιέσεις προς την Ελλάδα, την Τουρκία, την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και σ' αυτούς που εκπροσωπούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου "να τους πείσουμε ότι πρέπει να σημειωθεί παράλληλη πρόοδος" τονίζει και υπογραμμίζει καταλήγοντας: "Ναι, στην ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ναι, στη συμφωνία για το πως θα κυβερνάται αυτή η Κύπρος".

    [11] ΜΙΛΕΡ: Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Η ευθύνη για πολλά προβλήματα στην Κύπρο, βρίσκεται στην Αγκυρα και όχι στα κατεχόμενα, δήλωσε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κυπριακό, Τόμας Μίλερ, μιλώντας σε συνέδριο που έγινε στην Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και θέμα "Ηνωμένες Πολιτείες και Κύπρος: Προκλήσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική".

    Ο κ.Μίλερ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι συνεργάζονται στενά με τον ΟΗΕ για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ενώ απέδωσε την ευθύνη για την πρόσφατη αποτυχία της προσπάθειας του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για επανέναρξη των συνομιλιών στην τουρκική πλευρά.

    Στο συνέδριο, μίλησε ακόμη ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Βουλής, βουλευτής Μπεν Γκίλμαν, ο οποίος χαρακτήρισε εξωφρενικές τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου για τους S - 300 και κάλεσε την Αγκυρα, εάν πιστεύει ότι οι πύραυλοι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της, να διαπραγματευτεί με την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης στο πρόβλημα.

    Ζήτησε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Τουρκία ότι ενδιαφέρεται πολύ σοβάρα για τη λύση στο κυπριακό.

    [12] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΩΝ S-300 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

    Στο χειρισμό των πυραυλικών συστημάτων S-300 εκπαιδεύονται στρατιωτικοί ειδικοί της Κύπρου, οι οποίοι, σύμφωνα με τον αρχηγό της ρωσικής αεροπορίας Ανατόλι Κορνουκόφ, στα τέλη του μήνα θα κάνουν δοκιμές εντός του πρακτικού βεληνεκούς των πυραύλων.

    Tην είδηση αυτή μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Itar-Tass, επικαλούμενα τις δηλώσεις του Ρώσου αρχηγού, οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του Ιουνίου, κοντά στην πόλη Αστραχάν, στην Κασπία.

    Ο κ. Κορνουκόφ, αφού διευκρίνισε, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα δεν έχει παραδοθεί ακόμη, διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα, είπε ότι η αποστολή των πυραύλων, η οποία μπορεί να γίνει αεροπορικά ή μέσω θαλάσσης, θα αποφασιστεί τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, ότι σε περίπτωση που δοθεί η σχετική εντολή από την κυβέρνηση, η στρατιωτική αεροπορία είναι έτοιμη να αναλάβει την αερομεταφορά τους στην Κύπρο.

    Στην Κύπρο, ο Ρώσος πρεσβευτής Γκεόργκι Μουράτοφ δήλωσε, ότι η χώρα του επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο, καθώς δεν διαβλέπει τους λόγους για αναθεώρηση του συμβολαίου, επισημαίνοντας, ότι κατά τη διάρκεια των 18 μηνών από τότε που υπογράφηκε το συμβόλαιο, δεν επετεύχθη καμία σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της Κύπρου και δεν ξεκίνησε η διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης της νήσου.

    Υπενθυμίζεται, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της να ακυρώσει τη συμφωνία, σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος προς την επανένωση του νησιού και αν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση.

    Επίσης, ο Ρώσος πρέσβης απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι η απόκτηση του πυραυλικού συστήματος από την Κύπρο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. "Εξάλλου", πρόσθεσε, "είναι δύσκολο να μιλά κανείς για σταθερότητα γύρω από την Κύπρο, όταν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τύχη του νησιού βρίσκονται σε στασιμότητα". Λ.Π.

    [13] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Πολιτικό συμβιβασμό με το ΡΚΚ και τον ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν καθώς και παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους συνιστούν στην τουρκική κυβέρνηση ο πανεπιστημιακός και μέλος της υπηρεσίας Πολιτικού Σχεδιασμού του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Henry Barkley, και ο πολιτικός αναλυτής, πρώην συνεργάτης της CIA, Graham Fuller, στο βιβλίο τους με θέμα "Η Τουρκία και το Κουρδικό".

    Στο βιβλίο αναλύεται πως ξεκίνησε το Κουρδικό, η αύξηση της επιρροής του ΡΚΚ, στην πλατιά μάζα των Κούρδων και η πολιτική των τελευταίων τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στο πρόβλημα. Οι δύο Αμερικανοί προτείνουν την αναγνώριση των πολιτιστικών δικαιωμάτων tym Κούρδων, την εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων στην περιοχή που ζουν, την άρση των μέτρων ασφαλείας, τη νομιμοποίηση των κουρδικών πολιτικών κομμάτων καθώς επίσης, αποκέντρωση και πολιτιστική και πολιτική αυτονομία στην περιοχή. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία επιτροπή συμβιβασμού στην οποία θα αντιπροσωπεύονται ουσιαστικά οι Κούρδοι και θα αρχίσουν οι επαφές στην Άγκυρα.

    Το γεγονός, ότι το βιβλίο προλογίζει ο πρώην πρέσβης στην Άγκυρα και νυν αρμόδιος του τμήματος ενημέρωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Morton Abramowitz, και το ότι η σύζυγος του Barkley εργάζεται στη CIA, ενισχύει την άποψη ότι το βιβλίο εκφράζει τις επίσημες αμερικανικές θέσεις στο Κουρδικό. Στον πρόλογο του βιβλίου ο κ Abrampwitz αναφέρει, ότι την εποχή της κυβέρνησης Οζάλ, ο ίδιος ο Οζάλ του είχε πει, πως δεν υπήρχε ροή κεφαλαίων στην περιοχή, που ζουν οι Κούρδοι και δεν υπήρχε προοπτική επίλυσης του προβλήματος από οικονομική άποψη, ενώ σκεπτόταν να ενθαρρύνει τους Κούρδους να μεταναστεύσουν στις πόλεις.

    [14] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ "STOPANSKA BANKA"

    Συμφωνία για εξαγορά του 55% του πακέτου μετοχών της "Stopanska Banka" της ΠΓΔΜ υπέγραψαν στα Σκόπια η αυστριακή τράπεζα "Erste", η παγκόσμια χρηματοπιστωτική οργάνωση IFC της Ουάσιγκτον, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Αναλυτικότερα, η αυστριακή "Erste" εξαγόρασε το 25% των μετοχών της τράπεζας και θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο με δύο εκπροσώπους της. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και η αμερικανική IFC αγόρασαν αντίστοιχα από 15% των μετοχών και θα έχουν από μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της "Stopanska Banka".

    Οι τρεις επενδυτές υπέγραψαν ταυτόχρονα και συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων μάρκων, το οποίο θα χορηγηθεί σε σκοπιανούς επενδυτές με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων.

    Σημειώνεται, ότι το 55% των μετοχών της σκοπιανής τράπεζας, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, εξαγοράστηκε έναντι 35 εκατομμυρίων μάρκων. Η επένδυση αυτή θεωρείται, ως η μεγαλύτερη ξένη επένδυση από την ανεξαρτησία της χώρας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών των Σκοπίων, θα δώσει το έναυσμα για μεγαλύτερη συμμετοχή του ξένου κεφαλαίου στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και στη μεταρρύθμιση της οικονομίας γενικότερα. Ε.Π.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Επεισόδια έξω από τα εξεταστικά κέντρα της χώρας)

    [15] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Επεισόδια μεταξύ αναπληρωτών και αδιόριστων καθηγητών και δασκάλων και της αστυνομίας σημειώθηκαν σήμερα έξω από εξεταστικά j]mtqa της χώρας, μία μέρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση.

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων στην Αθήνα, ενώ έγιναν τέσσερις συλλήψεις και προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε αυτοκίνητα και σε βιτρίνες καταστημάτων ,στο εξεταστικό κέντρο της Πεύκης Αττικής, με δύο συλλήψεις αλλά και στα εξεταστικά κέντρα στο Καλαμάκι και στον Άλιμο.

    Στη Θεσσαλονίκη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν τα τέσσερα εξεταστικά κέντρα της πόλης, στα οποία σήμερα οι μαθητές δεν έδωσαν εξετάσεις και μεταφέρθηκαν σε άλλα σχολεία. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στα Ιωάννινα.

    Στην Κοζάνη οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν την κατάληψη του 4ου Λυκείου της πόλης που επρόκειτο να είναι εξεταστικό κέντρο για τη Δυτική Μακεδονία, όπως όμως ανακοινώθηκε σήμερα ως εξεταστικό κέντρο θα λειτουργήσει το 1ο Λύκειο Κοζάνης. Επεισόδια έγιναν και στο έξω από τη νομαρχία Μαγνησίας στο Βόλο.

    Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταλάβει εξεταστικά κέντρα στον Πύργο και τη Ρόδο ενώ δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποιούν από σήμερα 48ωρη απεργία. Πορείες και προσπάθειες κατάληψης εξεταστικών κέντρων έγιναν στο Αγρίνιο και τη Λαμία.

    [16] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατήγγειλε σήμερα ως βίαιη και απαράδεκτη τη συμπεριφορά "μικρής ομάδας εκπαιδευτικών" οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βία για να προβάλουν τις απόψεις τους. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η ομάδα αυτή με τη συνεργία άσχετων ατόμων με το εκπαιδευτικό κοινό, αναρχικής ίσως ιδεολογίας, προβαίνει σε άνομη δραστηριότητα εναντίον του κράτους, των μαθητών που δίνουν εξετάσεις και των συναδέλφών τους που έχουν δηλώσει να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

    "Οι ενέργειες αυτές", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "δεν τιμούν το λειτούργημα των εκπαιδευτικών. Διευκρίνισε όμως ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο κ. Ρέππας κάλεσε την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και όλα τα κόμματα να πάρουν θέση και να αποδοκιμάσουν αυτές τις ενέργειες.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση νιώθει υπερήφανη που χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπερήφανη που έχει πλήρη πρόταση για τα προβλήματα της χώρας, πρόταση που δεν έχει κανένας άλλος.

    Σε μια οργανωμένη πολιτεία, πρόσθεσε, υπάρχουν φορείς και θεσμοί με ρόλο και λόγο. Δε θα καταργήσουμε την ΕΛ.ΑΣ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε άδικη κριτική το να λέγεται ότι η κυβέρνηση αφήνει την εφαρμογή της πολιτικής της στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ δήλωσε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στο πλαίσιο των νόμων οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα παρέμβασης, μέσα βέβαια στα όρια που πρέπει να κινούνται. "Δε θα παραδώσουμε αιχμάλωτη την κοινωνία στις επιδιώξεις μικρών ομάδων που θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, με γραπτή δήλωσή του καταδικάζει τις "απαράδεκτες πρακτικές που ομάδες εκπαιδευτικών και άλλες δυνάμεις επέλεξαν για να αντιδράσουν σε ένα ήδη ψηφισμένο νόμο του κράτους''.

    "Η στάση αυτή", τονίζει, ''δε συνάδει με την ιστορία και τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος και πολύ περισσότερο με το ήθος των εκπαιδευτικών. Όσοι διδάσκουν τη δημοκρατία πρέπει πρώτα οι ίδιοι να το κάνουν πράξη με τη στάση τους".

    Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρει στη δήλωσή του ότι τα βίαια γεγονότα που προκαλεί μια μικρή μειοψηφία, δεν μπορούν και δεν πρέπει να χαρακτηρίσουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Β.Κ.-Κ.Ε.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, αλλά και το θέμα της Ιονικής τράπεζας, αποτέλεσαν δύο σημεία αναφοράς για την Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

    "Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μεγάλος και σημαντικός και αποτελεί σοβαρή επένδυση και παρακαταθήκη. Αυτό που είπε η κυβέρνηση στους εργαζομένους, ότι τους διασφαλίζει τα δύο χρόνια δουλειάς είναι κοροϊδία, γιατί έτσι και αλλιώς ο αγοραστής δεν μπορεί να απολύσει αμέσως τους εργαζόμενους αν δεν αξιοποιήσει τη γνώση τους, την πείρα τους και ξέρετε για να συνενωθούν οι τράπεζες και να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο συγκρότητα, για ένα χρόνο θα χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους, άρα δεν είναι παραχώρηση".

    Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις της για την Ιονική, η κ.Παπαρήγα, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζομένους να ξεσηκωθούν μέσα από έναν συντονισμένο αγώνα.

    Αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις μεταξύ καθηγητών και αστυνομικών, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους, αλλά θα θερίσει θύελλες. Και θα θερίσει θύελλες πρώτα από όλα από ένα ενωμένο αγωνιστικό μέτωπο του λαού, που δε θα περιορίζεται απλώς να αμύνεται στα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά στην πορεία θα αμφισβητήσει την κυβέρνηση και την πολιτική της, πολύ βαθύτερα και πολύ πιο προχωρημένα".

    [19] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ εκπαιδευτικών και δυνάμεων των ΜΑΤ στο 2ο πειραματικό λύκειο της οδού Κλεάνθους στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, 24 ώρες πριν την έναρξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών.

    Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο-εξεταστικό κέντρο, πέταξαν προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων διάφορα αντικείμενα, ενώ τα ΜΑΤ "απάντησαν" με δακρυγόνα

    Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν για την απώθηση των diadgkyt~m εκπαιδευτικών κατέστησαν την ατμόσφαιρα αποπνικτική ακόμη και μέσα στα σπίτια των περιοίκων, όπως είπε στο ΜΠΕ κάτοικος της περιοχής.

    Επιπλέον, η κίνηση στην περιοχή διεκόπη προσωρινά το μεσημέρι, καθώς οι διαδηλωτές εμπόδιζαν ακόμη και τα αστικά λεωφορεία να περάσουν τον κλοιό που είχαν σχηματίσει. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εκπαιδευτικούς προς την οδό Παπάφη.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αυτονομιστών Αλβανών, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης και την αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι ένοπλες συγκρούσεις εκτείνονται σε μια περιοχή τριών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ καταγγέλλεται, ότι οι σερβικές δυνάμεις βάλλουν κατά των χωριών των αλβανόφωνων με βαρέα όπλα.

    Η αλβανική πλευρά υποστηρίζει, ότι η κατάσταση είναι δραματική στην περιοχή της Ντέτσανε και της Τζακοβίτσα, όπου παρατηρήθηκε συγκέντρωση σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

    Μάχες διεξάγονται, σύμφωνα πάντα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, στην περιοχή Κλίνα και ειδικότερα στα χωριά Κέπουλα και Τσεσκόβα, τα οποία, όπως καταγγέλλεται, βομβαρδίζονται αδιάκοπα. Οι συγκρούσεις μαίνονται, επίσης, στα χωριά Πόποτς, Σμόλιτσα και Μορίνα στη Τζακοβίτσα.

    Η αλβανόγλωσση εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινα, κάνει λόγο για "έναρξη εμφυλίου πολέμου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σερβικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, πυρπόλησαν χωριό αλβανόφωνων στην περιοχή Σκεντεράι, γεγονός που σηματοδοτεί, κατά την "Κόχα Ντιτόρε" την έναρξη εμφυλίου πολέμου.

    Στην Πρίστινα, καθηγητές του πανεπιστημίου της Φιλοσοφικής Σχολής στην αλβανική γλώσσα, που στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο, κατήγγειλαν την άσκηση βίας σε βάρος τους από τη σερβική αστυνομία. Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, οκτώ Σέρβοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο της σχολής, όπου συνεδρίαζαν οι καθηγητές, και τους χτύπησαν χωρίς λόγο.

    Παράλληλα η "Κόχα Ντιτόρε" ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες μέρες ασκείται βία σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και από τη σκοπιανή αστυνομία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι άνδρες της σκοπιανής αστυνομίας συνέλαβαν τον 23χρονο, Μίσρε Ρέκα από το Κάτσανικ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια για οικογενειακούς λόγους. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κατά την κράτησή του τον υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ. Ο 23χρονος, σύμφωνα με την εφημερίδα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πρίστινα.

    [21] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ TOU ΝΑΤΟ

    Καθοριστική για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθούν προτάσεις για τον τερματισμό της κρίσης στη σερβική αυτή επαρχία.

    Το τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ παρουσίασε χθες στην πολιτική ηγεσία των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Eνα από τα σχέδια του ΝΑΤΟ προβλέπει κοινή αεροπορική και χερσαία επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να απομακρυνθούν οι σερβικές δυνάμεις από την περιοχή και να τερματιστούν οι συγκρούσεις, ενώ στη συνέχεια προτείνεται η εγκατάσταση πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης.

    Eξάλλου, μια από τις ενέργειες που θα συζητηθεί και αναμένεται, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στις Βρυξέλλες, να εγκριθεί στη σύσκεψη των υπουργών Αμυνας, είναι η διεξαγωγή αεροπορικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. "Ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν μάλλον σύντομα", όπως είπε στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, Aμερικανός αξιωματούχος.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλλιαμ Κοέν, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι "το ζητούμενο στη σύσκεψη είναι μια από κοινού πολιτική τοποθέτηση". Ο ίδιος, χθες, από τη Ρώμη, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, εξέφρασε την ελπίδα πως θα αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόσθεσε ότι "με τα μέχρι τώρα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί".

    Στο μεταξύ, εντείνονται από όλες τις πλευρές οι πιέσεις προς τη Σερβία για τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το BBC, ανώτατοι διπλωματικοί αξιωματούχοι της "ομάδας επαφής" πρότειναν να δοθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τη λήξη της οποίας, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή μια στρατιωτική δράση.

    Εξάλλου, την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Σερβίας ανήγγειλε μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ και ο Καναδάς.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, στο Παρίσι, ο επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανήγγειλε, ότι έχει καταρτιστεί από τους διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ένα καινούριο πακέτο προτάσεων που θα υποβληθούν στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στους ηγέτες των αλβανόφωνων σε μια προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου.

    [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Tην άμεση απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την αντικατάσταση τους από διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, απαιτούν με κοινή ανακοίνωση τους οι Επιτροπές του Ελσίνκι στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF), όπως amav]qetai χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού.

    Η ΙΗF και οι Επιτροπές του Ελσίνκι ζητούν από την Ομάδα Επαφής και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσουν την άμεση εγκατάσταση διεθνούς κατευθυντικής προληπτικής και ειρηνευτικής δύναμης σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Χάρτη του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών εκστρατειών κατά του Αλβανικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και η έναρξη ενός πολέμου.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις είτε του ΝΑΤΟ είτε του ΟΗΕ, στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να έχουν την εξουσιοδότηση να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν το ξέσπασμα πολέμου στην περιοχή ο οποίος υποστηρίζουν ότι μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί στις γειτονικές χώρες και να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή.

    Παράλληλα, οι Επιτροπές του Ελσίνκι επιμένουν ότι η απόσυρση των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων και η αντικατάσταση τους με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Αλβανών και καλούν τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς να ηγηθεί της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας αποδίδοντας την αποτυχία των συνομιλιών μέχρι τώρα στην στάση του Βελιγραδίου στο οποίο καταλογίζουν "αδικαιολόγητη και παράνομη βία".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η διεθνής μεσολάβηση πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός νέου δεύτερου Ντέητον, να δημιουργήσει τα θεμέλια για τη μετάβαση στη δημοκρατία και τη συμμόρφωση με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οι Επιτροπές του Ελσίνκι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να συμπεριλαμβάνουν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την εξασφάλιση ειρήνης και δικαιοσύνης μέσα και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, όπους εκτιμούν ότι μέχρι τώρα έχασαν τη ζωή τους 267 Αλβανοί, τραυματίστηκαν εκατοντάδες, 50000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους, 15000 αναζήτησαν καταφύγιο στην Αλβανία ενώ εκατοντάδες αγνοούνται.

    [23] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Κατηγορίες κατά της ΠΓΔΜ ότι υποστηρίζει τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, εκτόξευσε το Βελιγράδι, με αφορμή τη συγκέντρωση των αλβανοφώνων, που πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου.

    Η πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε την σκοπιανή ηγεσία για "ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας και για στήριξη της τρομοκρατίας στο Κοσσυφοπέδιο".

    Στο μεταξύ, η χθεσινή διαδήλωση των αλβανόφωνων προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των πολιτικών παραγόντων των Σκοπίων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα "Μακεδονίας" χαρακτήρισε την διαδήλωση αντιδημοκρατική, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Σέρβων και το εθνικιστικό VMRO-DPMNE υποστήριξαν σε ανακοινώσεις τους ότι και t|mise ότι τέτοιου είδους διαδηλώσεις καλλιεργούν την ιδέα για ένωση των αλβανόφωνων σε ενιαίο αλβανικό κράτος. Ε.Π.

    [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

    Τη διακοπή των μισάωρων πορειών που πραγματοποιούσαν καθημερινά οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισε χθες η οργανωτική επιτροπή , στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 13 κομμάτων και οργανώσεων των αλβανόφωνων αυτής της γιουγκοσλαβικής επαρχίας.

    Σε ανακοίνωσή της επιτροπής, την οποία μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, αναφέρεται πως οι 60 πορείες, που πραγματοποιήθηκαν στην Πρίστινα και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα του Κοσσυφοπεδίου, με το γενικό σύνθημα "Κοσσυφοπέδιο: η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου" απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς "κατόρθωσαν να στείλουν στην παγκόσμια διεθνή γνώμη, το μήνυμα, ότι οι αλβανόφωνοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, μέσω ειρηνικών διαδικασιών". Ε.Π.

    [25] ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Ο ΑΣΚ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Aίσθηση προκάλεσε στα Τίρανα η δήλωση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Αμυνα, Αρμπερ Κιλίμι, σύμφωνα με την οποία "η αναγνώριση από την Αλβανία του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" θα ήταν τώρα ένα σωστό βήμα".

    Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα της χώρας, ο κ.Κιλίμι εξήρε τη δράση του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Χωρίς την αντίσταση του ΑΣΚ οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα είχαν ήδη έρθει στα αλβανικά σύνορα".

    Οι εφημερίδες αναφέρουν επίσης, επικαλούμενες δηλώσεις του κ.Κιλίμι ότι το υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. "Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί ντε φάκτο", σύμφωνα με τον κ.Κιλίμι, οι βορειοανατολικές περιοχές της Αλβανίας.

    Στο μεταξύ, απόπειρα κλοπής πολεμικού υλικού έγινε σε δύο στρατόπεδα των Τιράνων. Μασκοφόροι εισέβαλαν στα στρατόπεδα "Μέζες" και "Σάβουκ" αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς και συνελήφθησαν. Ο δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, επρόκειτο να διοχετεύσουν τον οπλισμό στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τους έξι τελευταίους μήνες, σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, έγιναν 35 αποτυχημένες απόπειρες κλοπής οπλισμού σε στρατόπεδα. Το υπουργείο Αμυνας, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έδωσε εντολή να πυροβολείται, χωρίς προειδοποίηση, όποιος πλησιάζει στρατόπεδο.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 15 June 1998 - 23:15:59 UTC