Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Η Σύνοδος του Ο.Ο.Σ.Ε.Π.)
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)
  • [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΙΙΙ (Η Ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. - του Δρ. Ηλία Κουσκουβέλη)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΟΛΑΝΑ:ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
  • [03] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [04] Τ.ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ
  • [05] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ
  • [06] Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [07] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ SECI
  • [09] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΤΖΕΜ: " ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [11] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
  • [12] ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΜΠΧΑΖΙΑ: ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ -ΑΡΝΤΖΙΝΜΠΑ
  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΣΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΖΙΦΚΟΦ
  • [14] Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [16] ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΡΝΤΙΦ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Η Σύνοδος του Ο.Ο.Σ.Ε.Π.)

  • [17] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [18] ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ
  • [19] ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [20] Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΠ
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [21] ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΕΡΒΙΚΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [23] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [24] ΝΤΕΜΑΤΣΙ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΑΣΚ
  • [25] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [26] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [27] ΜΠΕΡΙΣΑ: Ο Φ. ΝΑΝΟ ΕΙΝΑΙ "Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ"
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΤΑΝΟΦΣΚΙ - ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΑΤΟ
  • [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΙΙΙ (Η Ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. - του Δρ. Ηλία Κουσκουβέλη)

  • [29] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ:ΥΠΟΘΕΣΗ ΩΦΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΟΛΑΝΑ:ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

    Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο γενικός γραμματεάς του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα ανακοίνωσε στις Βρυξέλες ότι "Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να σεβαστούν αμοβαία τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφύγουν οποιαδήποτε επεισόδια στο Αιγαίο και στο διεθνή εναέριο χώρο".

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

    Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, πρότεινε να χαρακτηρισθεί η Μεσόγειος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    Η πρόταση του κ. Παπανδρέου έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης από τους 26 ομολόγους του, ενώ η γενική εκτίμηση είναι ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη συνεργασία σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος όπως υπογραμμίστηκε "μπορεί να φέρει πιο κοντά τους λαούς της Μεσογείου, που έχουν πολλά κοινά σημεία".

    Ακόμα, οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ελληνική πρωτοβουλία που αφορά την Ολυμπιακή εκεχειρία, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Ρόδο, η υπουργική συνάντηση για τον πολιτισμό, καθώς και μια άλλη μη κυβερνητικών οργανώσεων στους Δελφούς.

    Στη διάρκεια των σημερινών εργασιών, η προσοχή των υπουργών εστιάστηκε στο σημαντικό πρόβλημα ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή και όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου κατεβλήθησαν προσπάθειες από όλες τις πλευρές να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

    Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα MEDA, η κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων είναι ότι λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και των αδυναμιών που παρουσιάζουν ορισμένες χώρες ως προς την αποδοχή των ενισχύσεων, οι χρηματοδοτήσεις καθυστερούν. Εξάλλου, εκδηλώθηκε και η βούληση να βελτιωθεί η κατάσταση σε ότι αφορά την εκταμίευση των κεφαλαίων που δικαιούνται οι Τρίτες Μεσογειακές Χώρες. Ε.Σ.

    [03] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, μετά την έξαρση που παρουσίασε χθες, με τις τέσσερις αλλεπαλληλες, ισχυρές δονήσεις από 4,5 έως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συχνότητα των δονήσεων μειώνεται σταδιακά, και το επίκεντρο των σεισμικών φαινομένων δεν εξαπλώθηκε πέρα από τη θαλάσσια περιοχή στα 20 χλμ νότια-νοτιανατολικά της Σιθωνίας.

    Οι εξελίξεις αυτές ενθαρρύνουν τους σεισμολόγους. Πείθονται, ολοένα και περισσότερο, ότι δεν πρόκειται για γενικότερη διέγερση στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σεισμογενής, όπως επισήμανε -μιλώντας στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων"- ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος.

    Από χθες το πρωί, τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς ακολούθησαν αρκετές δονήσεις, μεγέθους έως 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Παπαζάχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ισχυρή δόνηση τα επόμενα 24ωρα, τονίζει ωστόσο ότι σημασία έχει η συχνότητα των δονήσεων: "Εκείνο που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η συχνότητά τους. Ο μέσος όρος του μεγέθους τους δε μας ανησυχεί. Ακόμη και αν αύριο έχουμε σεισμό της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αυτό δεν παίζει ρόλο, τη στιγμή που ελαττώνεται ο ρυθμός επανάληψης του φαινομένου". Διευκρινίζει, πάντως, ότι με μεγαλύτερη σιγουριά θα μπορούμε να μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες.

    Στη Χαλκιδική -σύμφωνα με το νομάρχη Βασίλειο Βασιλάκη- η σεισμική δραστηριότητα δε διατάραξε τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, καθώς, εκτός από κάποια χωριά, δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή. "Αλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και σταδιακά μαθαίνουμε να ζούμε με τα φαινόμενα αυτά", σημείωσε ο κ. Βασιλάκης. Πάντως -για παν ενδεχόμενο- οι υπηρεσίες της νομαρχίας είναι σε επιφυλακή.

    [04] Τ.ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

    Tην εκτίμηση ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία βρίσκει σταδιακά το δρόμο της, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και ματαιώσεις, διατύπωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης.

    Στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μαντέλης απηύθυνε έκκληση προς όσους ενδιαφέρονται "για το καλό της επιχείρησης", να θέσουν ένα τέλος στις καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων, που θίγουν τα συμφέροντα του εθνικού αερομεταφορέα.

    "Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε παθογένεια, πήρε τα δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα για την εξυγίανσή της", υπογράμμισε ο κ.Μαντέλης. Επεσήμανε δε, ότι "κλειδί" για την ανέλιξη της εταιρίας είναι η σύναψη διεθνών στρατηγικών συμμαχιών, με ξένους αερομεταφορείς όπως η KLM, η SWISAIR και η LUFTHANSA.

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχετικά με το αν έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με ξένες εταιρίες προς αυτή την jate}humsg, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε: "Ολοι ενδιαφέρονται, αλλά κανείς δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει πριν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ολυμπιακής".

    Τα δεινά της Ολυμπιακής οφείλονται -κατά ένα μεγάλο βαθμό- και στη μειωμένη ανταγωνιστικότητά της. Τροχοπέδη για τη σωστή λειτουργία της φαίνεται ότι αποτελούν οι δαπάνες προσωπικού, που φτάνουν σε ποσοστό 48% επί του συνολικού κόστους λειτουργίας, έναντι 27% -μέσος όρος- των υπόλοιπων ευρωπαϊκών εταιριών.

    O κ.Μαντέλης διευκρίνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση "δεν κάνει παιχνίδια με την Ολυμπιακή". Όπως χαρακτηριστικά είπε, το υπουργείο έχει σαφείς θέσεις όσον αφορά το πρόγραμμα εξυγίανσης και σε αυτό θα εμμείνει. "Εάν η Ολυμπιακή υλοποιήσει το πρόγραμμά της, η θερινή περίοδος θα είναι κερδοφόρα. Και αν όλα πάνε καλά το καλοκαίρι, το μέλλον για την Ολυμπιακή διαγράφεται θετικό", κατέληξε.

    [05] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ

    Eντός του προβλεπόμενου χρόνου ολοκληρώθηκε η έρευνα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Μεταφορών, γύρω από τα αίτια της πολύνεκρης πτώσης του αεροσκάφους τύπου "Yakovlev", της ουκρανικής εταιρίας "Αεροσουίτ".

    Το πόρισμα της επιτροπής για το τραγικό συμβάν του περασμένου Δεκεμβρίου, θα παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε αυτές να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επί του κειμένου. Την αξιολόγηση του πορίσματος θα αναλάβει -στη συνέχεια- το Ανώτατο Ανακριτικό Συμβούλιο Αεροπορικών Ατυχημάτων, που προεδρεύεται από αρεοπαγίτη.

    Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος, ο κ. Μαντέλης διευκρίνισε ότι το κείμενο δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμο. Πάντως, πηγές προερχόμενες από το Υπουργείο επισημαίνουν ότι, βάσει του πορίσματος, οι ευθύνες του ατυχήματος αποδίδονται στο πλήρωμα του ουκρανικού αεροσκάφους, αλλά και στο ίδιο το σκάφος του ΥΑΚ-42.

    [06] Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αποσύρεται τροπολογία που επρόκειτο να καταθέσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, με την οποία θα προσλαμβάνονταν "από το παράθυρο" 1.300 αστυνομικοί, σύμφωνα με το βουλευτή Στέλιο Παπαθεμελή, ο οποίος έχει στείλει επιστολή για το θέμα στον πρωθυπουργό.

    Οι προσλήψεις θα γίνονταν για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθεί εξαιτίας της συγκρότησης του σώματος των συνοριακών φρουρών και ο κ. Παπαθεμλής πρότεινε αντί των προσλήψεων να ενταχθούν από τώρα στην αστυνόμευση οι νυν δόκιμοι αστυφύλακες των δύο τελευταίων εξαμήνων μέσα από ένα σύστημα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης.

    Απόσπασμα της επιστολής του κ. Παπαθεμελή δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Η Καθημερινή" και όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι δεν υφίσταται τέτοια τροπολογία.

    Μιλώντας στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" ο κ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε θετική την ενέργεια του πρωθυπουργού και για το θέμα της διαφθοράς στην αστυνομία υπογράμμισε:"Το σώμα της αστυνομίας, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, δεν εποτελεί κοινωνία αγγέλων και είναι φυσικό ότι ανάμεσα σε 50.000 αστυνομικούς θα υπάρχουν και περιπτώσεις προσωπικής αναξιότητας, οι οποίες όμως πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, να απομονώνονται και να απομακρύνονται από το σώμα. Απο και και πέρα εμφύτευση ηθικής δεν μπορεί να κάνει κανείς και σε μια περίοδο γενικότερης παρακμής και απουσίας αντιστάσεων στην ελληνική κοινωνία, σε μια δηλαδή περιρέουσα ατμόσφαιρα γενικευμένης διαφθοράς είναι φυσικό τα φαινόμενα αυτά να είναι περισσότερα και ίσως εντυπωσιακότερα, όπως η περίπτωση του αστυνομικού ληστή".

    Το "κλειδί" για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι η εγρήγορση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας, επισήμανε ο βουλευτής, ενώ για τη συγκρότηση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στην αστυνομία που ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, παρατήρησε ότι επί υπουργίας του είχε λειτουργήσει ατύπως τέτοια υπηρεσία με αποτελεσματικότητα.

    [07] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Tις προτεραιότητες της ελληνικής στρατηγικής μεταφορών, παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Τάσος Μαντέλης,στη Θεσσαλονίκη- στο 2ου διεθνές συνεδριο συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Τη διοργάνωση του συνεδρίου -που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο- έχουν αναλάβει η HELEXPO-ΔΕΘ, σε συνεργασία με το εργαστήριο συγκοινωνιακής τεχνικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ξένων συμμετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 60% των συνέδρων.

    Σκιαγραφώντας τους άξονες της ελληνικής πολιτικής, όσον αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές, ο κ.Μαντέλης εξήρε τη σημασία της τεχνικής υποδομής διακίνησης μοναδιαίων φορτίων στα βασικά ελληνικά λιμάνια (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Πειραιάς, Πάτρα).

    Διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη των πανευρωπαϊκών περιοχών για τις μεταφορές (PETRA), στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί επίσης προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής μεταφορών.

    "Η Ελλάδα αποδίδει ξεχωριστή σημασία στην ανάπτυξη των τεσσάρων διευρωπαϊκών αξόνων στην περιοχή, καθώς και στη σύνδεση του διευρωπαϊκού άξονα της Εγνατίας με αυτούς", επεσήμανε ο κ.Μαντέλης και πρόσθεσε ότι, με αυτό τον τρόπο, τα τρία μεγάλα λιμάνια (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα), ενώνονται με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, δημιουργείται γέφυρα μεταξύ Αδριατικής-Ιονίου και Μαύρης Θάλασσας.

    Συνοψίζοντας, ο κ.Μαντέλης τόνισε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτηρίζεται σήμερα από σημαντικές εμπορευματικές ροές προς τη D}sg, αύξηση της κυκλοφορίας εμπορευμάτων μεταξύ των διάφορων κρατών της περιοχής, ευνόηση της ανάπτυξης των θαλάσσιων μεταφορών και ανάγκη καλύτερης εκμετάλλευσης των υφιστάμενων σιδηροδρομικών δικτύων.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει αναπτυξιακά προγράμματα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Επεσήμανε, περαιτέρω, ότι ο ρόλος των μεταφορών και της διαμετακόμισης αποτελεί αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Στον τομέα των μεταφορών και της επικοινωνίας με τα Βαλκάνια, η Βόρεια Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, αφού αποτελεί φυσική πύλη προς τις χώρες αυτές. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης", είπε ο Υπουργός, αναφερόμενος και στη σημασία της Εγνατίας Οδού.

    To "παρών" στο συνέδριο έδωσε και ο πρόεδρος της HELEXPO, Aντώνης Κούρτης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του ειδικού ομιλητή Ζαν Πήτερ Πολ, εκπροσώπου του καθηγητή Μπλονκ (διευθυντή της γενικής διεύθυνσης VII της Κομισιόν), για τον ρόλο της ΕΕ στην πρώθηση των συνδυασμένων μεταφορών. Για τις συνδυασμένες μεταφορές από τη σκοπιά του χρήστη, μίλησε ο δεύτερος ειδικός ομιλητής, Φ.Καστανιέτι, διευθυντής προμηθειών και Logistics της εταιρίας "Polimeri Europa Sri".

    [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ SECI

    Καθοριστικές αποφάσεις για τη διευκόλυνση των μεταφορών και του εμπορίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λήφθηκαν στην δεύτερη, πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής για τους διασυνοριακούς σταθμούς της αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στην περιοχή, SECI, στην Κέρκυρα.

    Αφορούν στην ομογενοποίηση και φιλελευθεροποίηση των μεταφορών και ανακοινώθηκαν από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ι. Μανιάτη, στη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Οι βασικοί άξονες συνεργασίας που διαμορφώθηκαν στη συνάντηση αυτή, θα οριστικοποιηθούν κατά την τρίτη συνάντηση, τον ερχόμενο Οκτώβριο σε πόλη της Ελλάδας που προεδρεύει της επιτροπής. Θα ακολουθήσει η υπογραφή πρωτοκόλλου κατανόησης μεταξύ των υπουργών Μεταφορών των χωρών του SECI (Southeastern Europe Cooperation Initiative), πιθανότατα στις αρχές του 1999.

    Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι αποφάσεις αφορούν: ·Στην εισαγωγή της αρχής της φιλελευθεροποίησης στις μεταφορές,

    με βάση όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την κατάργηση των

    ποσοστώσεων και των περιορισμών. ·Στην ομογενοποίηση στις χρεώσεις των φορτίων και την καθιέρωση

    κοινού εγγράφου πιστοποίησης ζυγίσματος SECI. Το βάρος των

    εμπορευμάτων θα ζυγίζεται μία φορά στη χώρα προέλευσης, με σκοπό

    την αποφυγή πολλών ζυγίσεων και καθυστερήσεων. ·Στην πολιτική διαφάνειας στις χρεώσεις. Θα εγκατασταθεί βάση

    δεδομένων, με όλα τα στοιχεία για τις νόμιμες κρατήσεις σε κάθε

    w~qa στις μεταφορές και διαμεταφορές, με σκοπό να εξασφαλιστεί η

    διαφάνεια. · Στην εξέταση δυνατότητας χορήγησης βίζας σε οδηγούς φορτηγών,

    που δουλεύουν σε πιστοποιημένες εταιρίες. ·Στον προσδιορισμό του δικτύου των E-Roads. Σε αυτό θα ισχύουν οι

    προδιαγραφές της ΕΕ, σε ό,τι αφορά μέγιστα βάρη, διαστάσεις

    φορτηγών κ.λπ.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οκτώ από τις 11 χώρες του SECI: Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία. Οι υπόλοιπες θα ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματά της, και εκτιμάται πως θα συμφωνήσουν με το πλαίσιο της συνεργασίας.

    Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης, η ελληνική πλευρά που προεδρεύει στην επιτροπή του άξονα Χ, σκοπεύει να τη συγκαλέσει και να προτείνει να ανοίξει ο άξονας και για τους Ελληνες οδηγούς.

    Στο ζήτημα των δυσκολιών στη διάβαση των συνόρων και των καθυστερήσεων στη διέλευση επιβατών και εμπορευμάτων από τους διασυνοριακούς σταθμούς αναφέρθηκαν οι ομιλητές, στη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας του συνεδρίου, σήμερα το μεσημέρι. Ειδικά ο καθηγητής D. Stoyanov του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Σόφια παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα σχετική έρευνας που εκπονείται κατά παραγγελία του Φόρουμ για την Ερευνα των Μεταφορών στη Νοοτιοανατολική Ευρώπη και θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές, στα κυριότερα αίτια καθυστερήσεων στους συνοριακούς σταθμούς της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβάνει: ·Την αύξηση του αριθμού των συνόρων, μετά τη "διάλυση" της

    Γιουγκοσλαβίας. ·Τους ελέγχους διαβατηρίων και άλλων στοιχείων που διενεργεί η

    αστυνομία και τους τελωνειακούς ελέγχους. ·Το ζήτημα της βίζας. ·Τους ελέγχους που διενεργούν στα σύνορα οι υπηρεσίες των

    σιδηροδρόμων των χωρών.

    Τα παραπάνω, προκαλούν καθυστερήσεις, που ειδικά στην περίπτωση της Ειδομένης, μπορούν να φτάσουν τα 30' πέρα από τον προκαθορισμένο χρόνο αναμονής. Στην Ειδομένη διαπιστώθηκε και ανεπάρκεια σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

    Για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι τις καθυστερήσεις προκαλούν οι τελωνειακοί βασικά έλεγχοι και οι έλεγχοι εκ μέρους των υπηρεσιών των οργανισμών σιδηροδρόμων. Εξαρτώνται και από την κατεύθυνση των εμπορευμάτων (εισαγωγές ή εξαγωγές) και το εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο.

    Στην Ειδομένη, ο προκαθορισμένος χρόνος αναμονής για τα τραίνα που εισέρχονται στην Ελλάδα, κυμαίνεται από 40' μέχρι 4 ώρες, με μέσο όρο 100'. Ο παρατηρούμενος μέσος όρος καθυστερήσεων είναι 55-60'. Για τα τραίνα που κινούνται με κατεύθυνση προς το βορά, ο προκαθορισμένος χρόνος κυμαίνεται από 40' ως 2 ώρες και 50' και ο παρατηρούμενος φτάνει τη 1,5 -2 ώρες.

    Για τη βελτίωση της κατάστασης στους συνοριακούς σταθμούς των χωρών της περιοχής, η έρευνα προτείνει: την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού, την απλούστευση και ejkoc_jeusg των διαδικασιών και ομογενοποίηση των κανόνων που διέπουν τις μεταφορές σε κάθε χώρα, τη βελτίωση των οργανισμών και τέλος εκπαίδευση του προσωπικού των σταθμών.

    [09] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις ανησυχίες που διατύπωσε χθές ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, κάνοντας λόγο για "Σύνδρομο Τιτανικού στο ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ότι ο κ. Σκανδαλίδης είναι υπεύθυνο πολιτικό πρόσωπο με υπεύθυνο πολιτικό λόγο και εκφράζει τις ανησυχίες. Πρόσθεσε δε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει αντιτιτανικό ορό μακράς διάρκειας, έχει περάσει πολλές κακοκαιρίες αλλά έχει πιάσει σωστά λιμάνια".

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ακόμη ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί θέμα ανασχηματισμού, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν έχει τεθεί και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΤΖΕΜ: " ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    "Τον προηγούμενο χρόνο στην Κρήτη, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, που απασχολούν τα Βαλκάνια. Ομως, υπήρξε διάλογος, για πρώτη φορά, μεταξύ των Γιουγκοσλάβων και Αλβανών φίλων μας, καθώς και μεταξύ του Ελληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού."

    Αυτά δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξη που έδωσε στις εφημερίδες του Βελιγραδίου "Νάσα Μπόρμπα" και "Πολίτικα", αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 8 και 9 Ιουνίου.

    "Ακόμη και όταν δεν λύνονται προβλήματα, αλλά απλά συζητούνται, αυτό είναι χρήσιμο στην εξωτερική πολιτική", συμπλήρωσε ο Τζεμ και υποστήριξε, ότι "παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα Βαλκάνια, μπορούμε να υιοθετήσουμε μια κοινή διακήρυξη".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον πολιτικό στόχο της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός ιεράρχησε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα Βαλκάνια και προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

    " Το Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών μεταξύ τους, είναι ορισμένα από τα φλέγοντα θέματα. Εχουμε να συζητήσουμε για θέματα "πολύ ευαίσθητα". Εγώ θα προτείνω πολιτισμική συνεργασία, που είναι πολύ σημαντική, ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και μετά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σ΄αυτά τα θέματα."

    Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την απόφαση του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου, που σήμανε τον "αποκλεισμό" της Τουρκίας από την προσεχή διεύρυνση. " Πιστεύω, είπε, ότι η επιλογή ήταν τελείως λανθασμένη, γιατί η Ε.Ε. έχασε κάθε στρατηγικό όραμα και έχασε πολλά από τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε να διατηρούμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα μεμονωμένα, αλλά με την Ε.Ε., ως σύνολο, τα πράγματα είναι τελείως diavoqetij\. Ασφαλώς και η θρησκεία είναι σημαντικός παράγοντας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη Δυτική Ευρώπη. Δεν θα ήταν σωστό να λεχθεί ότι η απόφαση της Ε.Ε. λήφθηκε με βάση τις θρησκευτικές διαφορές, αλλά και αυτός ήταν ένας παράγοντας."

    [11] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

    Δυτικούς κύκλους οι οποίοι επιδιώκουν την αναβίωση της συνθήκης των Σεβρών κατήγγειλε, χωρίς να κατονομάσει, ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πτοηθεί από αυτές τις ενέργειες και υποστήριξε ότι η χώρα του διαθέτει τη δύναμη να υπερασπίσει τον εαυτό της.

    "Η Τουρκία δέχεται κριτική σαν να έχει εισβάλει στα εδάφη άλλων χωρών και σαν να έχει παραβιάσει τα δικαιώματά τους", διαμαρτυρήθηκε ο κ . Ντεμιρέλ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης της αντιπροσωπείας της Συνέλευσης της Τουρκοαμερικανικής Ένωσης.

    "Αρκετοί κύκλοι στη δύση δεν ξεχνούν τη συνθήκη των Σεβρών" είπε ο κ. Ντεμιρέλ, αναφερόμενος στη συνθήκη με την οποία ολοκληρώθηκε ο α' παγκόσμιος πόλεμος για την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπενθύμισε ότι "οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κράτος" μέσα στην τουρκική επικράτεια και προεξόφλησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στο μέλλον.

    Στη συνέχεια ο κ. Ντεμιρέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η γαλλική Γερουσία δεν θα επικυρώσει την απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστήριξε ότι η Αρμενία, ενώ η χώρα του έδειξε φιλικές διαθέσεις προς αυτήν, μετά την απόσχισή της από τη Σοβιετική Ένωση, έθεσε το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με αποτέλεσμα η σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν να στοιχίσει τη ζωή σε σαράντα χιλιάδες κατοίκους του Αζερμπαϊτζάν και την εκτόπιση ενός ακόμη εκατομμυρίου από τις εστίες τους.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταλόγισε ευθύνες σε δυτικούς κύκλους, οι οποίοι, όπως είπε, ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά "όχι και για τους νεκρούς από τις επιθέσεις των Κούρδων". Λ.Π.

    [12] ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΜΠΧΑΖΙΑ: ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ -ΑΡΝΤΖΙΝΜΠΑ

    Ο Ανρι Ντιεργκενια, απεσταλμένος του προέδρου της Αμπχαζίας στη Μόσχα και ο πρεσβευτής της Γεωργίας Βαζχα Λορικιπανιντζε, άρχισαν κύκλο συνομιλιών στη ρωσική πρωτεύουσα, με αποκλειστικό αντικείμενο την προετοιμασία συνάντησης μεταξύ των προέδρων Έντβαρντ Σεβαρντνατζε και Βλαντισλαβ Αρντζινμπα.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παραπάνω συνάντηση θα καταστεί δυνατή στα τέλη του μήνα.

    Ωστόσο, πρέπει να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες, καθώς η Τιφλίδα έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των προεδρικών sumoliki~m, τον επαναπατρισμό των 30.000-40.000 Γεωργιανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αμπχαζία, στη διάρκεια των ταραχών στα τέλη Μαΐου. Ν.Χ.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΣΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΖΙΦΚΟΦ

    Εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν εδώ κι αρκετές εβδομάδες πήρε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας μέχρι το 1989, Τοντόρ Ζίφκοφ, ο οποίος είχε εισαχθεί για θεραπεία στις 11 Μαΐου με συμπτώματα υπεργλυκαιμίας και καρδιακές αρρυθμίες.

    Όμως ιατρικές πηγές έλεγαν ότι παρά το ότι η κατάσταση της υγείας του εμφανίζεται σταθερή, δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι ο 86χρονος σήμερα Ζίφκοφ είναι απολύτως καλά, καθώς στις ακτινογραφίες των πνευμόνων του εμφανίστηκε μία σκιά.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα χρειαστεί ένας περίπου μήνας για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία μιας σκιάς που εμφανίστηκε στις ακτινογραφίες των πνευμόνων του επί 35 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, ο οποίος ανετράπη με πραξικόπημα των μεταρρυθμιστών του κόμματος, το Νοέμβριο του 1989.

    [14] Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Aναμενόμενο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την νέα πολιτική πραγματικότητα. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μιλόσεβιτς θα επαναφέρει τις σχέσεις μέσα στην ομοσπονδία, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

    Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ιντεξ", ο Τζουκάνοβιτς εκτίμησε ότι σειρά λανθασμένων ενεργειών των αντιπάλων του οδήγησαν στην εκλογική τους ήττα, όπως η εκλογή του προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Τζουκάνοβιτς ανέφερε ότι για τον εντολοδόχο της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου θα συζητήσει με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και με τους εκπροσώπους των κομμάτων που υπέγραψαν τον περασμένο χρόνο μια διακήρυξη για τον εκδημοκρατισμό του Μαυροβουνίου. Τόνισε ωστόσο ότι "η κυβέρνηση του Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, πέρασε τον περασμένο Ιανουάριο, όλες τις εξετάσεις".

    Κατά τον κ.Τζουκάνοβιτς, η σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη για το Μαυροβούνιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές της Σερβίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση και ετοιμότητα για μια συμφωνία για τη διεξαγωγή ενδεχομένως πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

    "Αν ο Μιλόσεβιτς δεν αποδεχθεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα και δεν επαναφέρει τις σχέσεις μέσα στην ομοσπονδία, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συνέπειες μιας πολιτικής που ο ίδιος δημιουργεί για το κοινό μας κράτος", τόνισε.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μαυροβούνιο συνεχίζει να απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι εστιάζουν την προσοχή τους στο αν ο συνασπισμός του Τζουκάνοβιτς, που εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή θα δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα του Μπουλάτοβιτς να έχει το 1/3 των βουλευτών στην ομοσπονδιακή Βουλή, (Ανω Βουλή) σύμφωνα με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές ή θα ορίσει και τους 20 βουλευτές από τις τάξεις του συνασπισμού "Να ζήσουμε καλύτερα".

    Ο πολιτικός αναλυτής, Βλάντιμιρ Γκοάτι, υποστηρίζει ότι αν ο Τζουκάνοβιτς κρίνει ότι το Μαυροβούνιο δέχεται πιέσεις από τα ομοσπονδιακά όργανα, μπορεί να καταφύγει στην πρακτική που εφαρμόζεται στη Σερβία, να ορίσει δηλαδή όσους βουλευτές αυτός επιθυμεί στην Ανω Βουλή και έτσι να στερήσει στον Μπουλάτοβιτς το δικαίωμα που έχει από το Σύνταγμα για την εκπροσώπηση του κόμματός του στην Ανω Βουλή, σύμφωνα με το ποσοστό που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ.Γκοάτι, ο Τζουκάνοβιτς για να μην παραβιάσει το Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει το νόμο για το διορισμό των βουλευτών στην Ανω Βουλή και να τον προσαρμόσει όπως εξυπηρετεί το συνασπισμό του, κάτι που συνέβη, όπως σημειώνει, στη Σερβία πριν από δύο χρόνια, όταν ο Μιλόσεβιτς στέρησε το δικαίωμα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα να εκπροσωπείται στην Ανω Βουλή.

    Εξάλλου σύμφωνα με την εφημερίδα "ΝΤ.Πλους", το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η νέα Βουλή του Μαυροβουνίου θα είναι η πρωτοβουλία για την ανάκληση του πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς. Κατά την εφημερίδα, οι βουλευτές που θα οριστούν στην Ανω Βουλή, θα λάβουν οδηγίες να μην ψηφίσουν το νόμο για την κατάργηση των υπηρεσιών ασφαλείας των Δημοκρατιών και την ένταξή τους σε ένα κοινό σύστημα υπηρεσιών ασφάλειας της Ομοσπονδίας, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή η μετάδοση του προγράμματος της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης (TVJ) στο Μαυροβούνιο, διότι ο συνασπισμός του Τζουκάνοβιτς εκτιμά ότι αυτή είναι τηλεόραση της JUL και όχι της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Δύο γαλλικές εταιρείες που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διεθνή κατασκευαστικό διαγωνισμό απέκλεισε σήμερα η Τουρκία, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία της για την υιοθέτηση νομοσχεδίου από το γαλλικό κοινοβούλιο που αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία του 1915, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου.

    Πρόκειται για την πρώτη οικονομική κύρωση κατά της Γαλλίας που ανακοίνωσε η Τουρκία, αφότου η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε στις 29 Μαϊου το νομοσχέδιο που καταλογίζει ευθύνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για την Αρμενική Γενοκτονία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

    "Οι δύο γαλλικές εταιρείες "Cegeleg" και "Sofnetu" αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μετρό στο λιμάνι της Σμύρνης", όπως είπε ο εκπρόσωπος του δήμου της Σμύρνης, Χαλούκ Ναρμπάι, ο οποίος τόνισε ότι "είναι ένα είδος απάντησης για την άδικη κίνηση του γαλλικού κοινοβουλίου να υιοθετήσει το εσφαλμένο νομοσχέδιο".

    Ο κ.Ναρμπάι πρόσθεσε, ακόμη, ότι καμία γαλλική εταιρεία δεν θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση βιομηχανίας που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Σμύρνη.

    Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με επιστολή προς το Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ, ζήτησε να χρησιμοποιήσει την "προσωπική του επιρροή" για να πείσει τη Γερουσία να απορρίψει το νομοσχέδιο. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επιδεινωθούν μετά από την αναγνώριση, λαμβάνοντας οικονομικά και διπλωματικά μέτρα εναντίον της. Ε.Ρ.

    [16] ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΡΝΤΙΦ

    Καμία συζήτηση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου δεν έχει συμπεριληφθεί από τη βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ. Αυτό ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες, αρμόδιες πηγές της προεδρίας, προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει προβλεφθεί ιδιαίτερη συζήτηση για υποψήφια χώρα.

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα στραφεί στην πορεία των εργασιών και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου, από τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την εξέταση των σχέσεων Ε.Ε - Τουρκίας, ορισμένοι εταίροι, είχαν επιχειρήσει σε διπλωματικό επίπεδο να συνδέσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την πρόοδο στο Κυπριακό.

    Για το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όσο οι Τουρκοκύπριοι δεν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρχει και πρόοδος, υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον υπεύθυνο της στασιμότητας.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Η Σύνοδος του Ο.Ο.Σ.Ε.Π.)

    [17] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    "Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Γιάλτα" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Ρέππας είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κρούση, ούτε περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συνάντηση των δύο ανδρών.

    [18] ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ

    Από το πρωί άρχισαν να καταφτάνουν στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Κριμαία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), από όπου θα μεταφερθούν στη Γιάλτα για τη διήμερη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Σεργκέι Κιριγιένκο, επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, αναμένεται να φτάσει στη Γιάλτα το βράδυ, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα που θα προεδρεύσει στη σύνοδο έχει ήδη φτάσει από χθες το βράδυ.

    Οι αποστολές των χωρών θα φιλοξενηθούν στο σανατόριο του Γιούζνι, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Φόρος, τοποθεσία για την ελίτ της πολιτικής. Οι ηγέτες των χωρών-μελών θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις σήμερα το απόγευμα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν σε ξενοδοχείο της Γιάλτα. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, στο χωριό Μουχολάτκα.

    Σήμερα έγινε και η δοκιμή της τελετής λήξης της συνόδου μπροστά στην πλατεία του ξενοδοχείου της Γιάλτα, κατά την οποία ναύτες ύψωσαν τη μπλε σημαία με τον άσπρο κύκλο, έμβλημα του οργανισμού, με συνοδεία μουσικής. Η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας θα γίνει αύριο, μετά την υπογραφή του καταστατικού του οργανισμού και την υιοθέτηση διακήρυξης της συνόδου.

    Ο οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας δημιουργήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1992 και περιλαμβάνει τις χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Γεωργία, Μολδαβία, Ρωσία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

    Νασημειωθεί ότι με την υπογραφή του καταστατικού θα εδραιωθεί το καθεστώς του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, καθώς και ότι η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η Ουκρανία χαρακτήρισε τις εργασίες της συνόδου ως "σύμμαχο στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και της ενσωμάτωσης". Ε.Ρ.

    [19] ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα λάβει μέρος στη συνάντηση κορυφής των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ), που αρχίζει αυρίο στη Γιάλτα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ. Σημίτη και τους Προέδρους της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Μολδαβίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

    "Η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Euq~pg και μεταξύ των χωρών της παρευξείνειας ζώνης συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Βουλγαρίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής που είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο κ. Στογιάνοφ κατά την αναχώρησή του για τη Γιάλτα, σήμερα το πρωί.

    Κ.Κ.

    [20] Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Aφιερωμένη στην υπογραφή της Χάρτας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), είναι η διήμερη συνάντηση υψηλού επιπέδου των κρατών, που συμμετέχουν στον Οργανισμό και η οποία άρχισε σήμερα στη Γιάλτα.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα.

    Η Ρουμανία εκπροσωπείται στη συνάντηση από αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της χώρας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [21] ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΕΡΒΙΚΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

    Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, που έχει καθοριστεί για αύριο στην Πρίστινα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Οπως δήλωσε ο σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας, Φέχμι Αγκάνι, η αλβανική πλευρά δεν θα προσέλθει στις αυριανές συνομιλίες, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Αγκάνι κατηγόρησε τις σερβικές αρχές ως υπεύθυνες για τη νέα έξαρση βίας στην περιοχή και σημείωσε ότι οι συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί δεν ευνοούν τη διεξαγωγή συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα τα γεγονότα στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου εδώ και μέρες διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων αστυνομικών και ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Οπως ανακοίνωσε το "Μέντια Τσένταρ" (Κέντρο Τύπου), το οποίο έχουν ιδρύσει Σέρβοι δημοσιογράφοι στην Πρίστινα, στρατιωτική περίπολος στη μεθοριακή γραμμή Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας απέτρεψε σήμερα μεγάλη ομάδα ενόπλων Αλβανών να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο από την γειτονική Αλβανία. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας Αλβανός.

    Οπως ανέφεραν αλβανικές πηγές στην Πρίστινα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν και σήμερα τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή Ντέτσανε, η οποία παραμένει αποκλεισμένη και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί.

    Στην Πρίστινα μερικές χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά σήμερα κατά των σερβικών αρχών, ζητώντας την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Η διαδήλωση έληξε ειρηνικά, αν και σήμερα σε αντίθεση με προηγούμενες ημέρες ήταν εμφανής η ένταση και η νευρικότητα.

    Εξάλλου, αύριο έρχεται στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφανγκ Σίσελ, όπου θα έχει συνομιλίες με την γιουγκοσλαβική πλευρά. Ο κ. Σίσελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον οποίο θα συζητήσουν για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σίσελ θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα έχει συνομιλίες με την αλβανική πλευρά.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών, ενώ εκατοντάδες αλβανόφωνων εγκαταλείπουν τις εστίες τους και κατευθύνονται στα σύνορα για να περάσουν στην Αλβανία.

    Σήμερα το μεσημέρι τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρίστινα, ζητώντας την άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ. Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης είναι "Το ΝΑΤΟ όχι κοντά στα σύνορα, αλλά μέσα στο Κοσσυφοπέδιο".

    Το ενημερωτικό κέντρο των Αλβανών που πρόσκειται στον Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα , υποστηρίζει ότι οι σερβικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις καταστροφές οικισμών στην περιοχή Ντέτσανε, ενώ καταγγέλλει, ότι οι σερβικές δυνάμεις πυρπολούν τα σπίτια που εγκαταλείπουν οι αλβανόφωνοι.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα χωριά Γκλότζανε, Μπάμπαλοτς, Γκράμοτσελ, Ντόμπριτσα και Φιράι, ενώ υπάρχει μεγάλο κύμα προσφύγων, που κρύβονται στα δάση ή κατευθύνονται προς την Αλβανία.

    Αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του δυτικού Κοσσυφοπεδίου, όπου διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες ένοπλες συγκρούσεις, ενώ έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις πόλεις Πετς, Τζακοβίτσα, Κλίνα και Ντέτσανε.

    Οι Σέρβοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού απώθησαν πολλούς ένοπλους Αλβανούς από την περιοχή της Ντέτσανε, οι οποίοι διέφυγαν ή προς τα σύνορα με την Αλβανία ή προς την περιοχή της Ντρένιτσα.

    Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη τύπου που έδωσε στην κωμόπολη Σκεντεράι, ο φερόμενος ως διοικητής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", με το ψευδώνυμο "Ατσάλι", ο οποίος διαμήνυσε ότι "η σθεναρή αντίσταση του ΑΣΚ και του λαού της Ντρένιτσα θα συνεχιστεί", προαναγγέλοντας έτσι κλιμάκωση της κρίσης.Ο ίδιος επέκρινε τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις του Κοσσυφοπεδίου διότι, όπως είπε, δεν συνεργάστηκαν με τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "διέψευσαν τις προσδοκίες μας".

    Ο "διοικητής" του ΑΣΚ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψουν την έναρξη του διαλόγου Πρίστινα-Βελιγραδίου αν δεν υπάρχει εκπροσώπηση και του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι στο Κοσσυφοπέδιο ανήκουν και άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή, είπε, "είναι υπό την κυριαρχία των Σέρβων των Μαυροβουνίων, των Σλάβων της ΠΓΔΜ".

    Υπό αυτές τις συνθήκες, αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής αντιπροσωπείας για την εξεύρεση λύσης της κρίσης -στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων επαφών- που συμφώνησαν ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [23] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Αλβανία, καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η μαζική φυγή των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο προς τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ζητά την άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει "η εθνική εκκαθάριση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

    Η κατάσταση των προσφύγων, που είναι στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, χαρακτηρίζεται δραματική από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν αναλάβει και την υποδοχή τους. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 450 ασθενείς, τέσσερις τραυματίες, ενώ χθες, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο υπέκυψαν από τις κακουχίες τρία άτομα.

    Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που κατέφυγαν στην Αλβανία παραμένουν αντιφατικές. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στις 10 χιλιάδες, ωστόσο σύμφωνα με τον γραμματέα του δημαρχείου της πόλης Τροπόγια, Ισα Κουλίκι, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η εφημερίδα "Σέκουλι", επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κάνει λόγο για 15 χιλιάδες, ενώ αναφέρει, ότι κύμα προσφύγων που ανέρχεται στις 50 χιλιάδες, θα κατακλύσει την Αλβανία τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες.

    Το υπουργείο Υγείας έχει κινητοποιηθεί για την καταγραφή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο οι εφημερίδες κάνουν λόγο για τον κίνδυνο επιδημιών.

    Με την επιστολή του στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ζητά την άμεση και ενεργή επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να διασφαλιστούν οι ζωές των αθώων πολιτών. "Ηρθε ο καιρός, η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά να ενεργήσει δυναμικά και ομόφωνα, για να διασφαλίσει τη ζωή των αθώων πολιτών, να σταματήσει την εθνική εκκαθάριση, και να εδραιώσει την ειρήνη στην περιοχή", τονίζει ο Φάτος.Νάνο στην επιστολή του που δημοσιεύει η κυβερνητική "Ζέρι ι Πόπουλιτ".

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή και στον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, τον οποίο καλεί στα Τίρανα, "όχι για να ανταλλάξουν απλώς απόψεις για το θέμα, αλλά για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, πολιτικές και διπλωματικές".

    [24] ΝΤΕΜΑΤΣΙ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΑΣΚ

    Την πεποίθηση, ότι ο ηγέτης των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν μπορεί να ελέγξει τις ενέργειες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" εξέφρασε ο πρόεδρος tou Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι, σε συνέντευξή τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, που επισκέφθηκε χθες την Πρίστινα.

    Σύμφωνα με τον Ντεμάτσι, οι περιοχές τις οποίες ελέγχει ο ΑΣΚ επεκτείνονται συνεχώς, καθώς τον περασμένο μήνα υπό τον έλεγχό της ήταν μόνο 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ σήμερα η περιοχή ελέγχου επεκτείνεται σε έκταση περίπου 3000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει περίπου 250 χωριά με 800.000 κατοίκους. Ε.Π.

    [25] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Δεν διαπιστώθηκε "προσφυγικό κύμα" από το Κοσσυφοπέδιο προς τα Σκόπια, επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, τα οποία υποστήριζαν, πως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι αλβανόφωνοι από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου καταφθάνουν καθημερινά όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στα Σκόπια.

    Ομαλή και σταθερή "όπως και κατά τους προηγούμενους μήνες" χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ προς το Κοσσυφοπέδιο και ο Μαρκ Μέκενβοϊ, εκπρόσωπος τύπου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που σταθμεύει στα Σκόπια. Ε.Π.

    [26] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ούτε να παρασυρθεί η Βουλγαρία σε περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά ούτε να βρεθεί αντιμέτωπη με κύμα προσφύγων, εξέφρασε το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε χθες στη Σόφια με τη συμμετοχή του Προέδρου της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι διευθυντές των ειδικών υπηρεσιών και οι πρόεδροι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

    Εφόσον υφίσταται έμμεσος κίνδυνος για τη Βουλγαρία από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, αυτός συνδέεται με δυσμενή επιρροή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με ενδεχόμενο εθνικής και θρησκευτικής αντιπαράθεσης, καθώς και με προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ΝΑΤΟ.

    Αυτό τονίστηκε στο ανακοινωθέν που υιοθέτησε η συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στο οποίο επισημάνθηκε ότι η επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να γίνει βάση της αρχής του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των γειτονικών της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας χωρών.

    Κ.Κ.

    [27] ΜΠΕΡΙΣΑ: Ο Φ. ΝΑΝΟ ΕΙΝΑΙ "Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ"

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που ecjatake_poum τις εστίες τους και εισέρχονται στο έδαφος της Αλβανίας, κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

    Σήμερα, εκατοντάδες απελπισμένοι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πέρασαν τα σύνορα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τον ακριβό αριθμό τους. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της πόλης Τροπόγια, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ επικρατεί ένταση, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο που συνέβη τα μεσάνυχτα, με "πρωταγωνιστή" τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι.

    Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Χαϊντάρι, πυροβολήθηκε από άγνωστους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του συνεπιβάτη του βουλευτή, πρώην γενικός διευθυντής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, Μπαρβίλ Πόλο, ο οποίος σήμερα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου και νοσηλεύεται. Πάντως οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση του δεν είναι κρίσιμη, αφού οι σφαίρες τον τραυμάτισαν στα δύο πόδια.

    Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, που τείνουν να πάρουν τραγικές διαστάσεις, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, συμμετείχαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε αντιεθνική την πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του Αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, λέγοντας ότι είναι ο "Μιλόσεβιτς των Τιράνων".

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΤΑΝΟΦΣΚΙ - ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΑΤΟ

    Με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της χώρας, Τράϊτσε Κρστεφσκι συναντήθηκε σήμερα ο διοικητής του ΝΑΤΟ για την περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης, στρατάρχης Τζον Τσέσιλ.

    Ο κ. Τσέσιλ, μετά από τη συνάντηση τόνισε ότι η επίσκεψή του έχει χαρακτήρα επιθεώρησης για την άσκηση του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Κρίβολακ, ενώ επεσήμανε ότι έχει μεταβεί στο πεδίο μάχης αυτής της περιοχής.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι συνήθως σε τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις συμμετέχουν περίπου 15 χώρες, ενώ σε αυτήν που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο θα συμετάσχουν 24 χώρες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κιτάνοφσκι αναφερόμενος στην στρατιωτική άσκηση διευκρίνισε ότι θα λάβουν μέρος συνολικά 700 στρατιώτες.

    Σημειώνεται ότι από χθες βρίσκονται στα Σκόπια 40 εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν ως αποστολή την προετοιμασία της παρουσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ ακόμα και σε περίπτωση που δεν παραταθεί η θητεία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, UNPREDEP. Ε.Σ.

    [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΙΙΙ (Η Ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. - του Δρ. Ηλία Κουσκουβέλη)

    [29] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ:ΥΠΟΘΕΣΗ ΩΦΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΟΥΣ

    του Δρ. Ηλία Κουσκουβέλη*

    Μεταξύ των εταίρων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (ΕΕ) τείνει να παγιωθεί η άποψη ότι η ΕΕ είναι ο "μεγάλος ευεργέτης" των κρατών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν. Η άποψη αυτή, στο βαθμό που αφορά την Κύπρο, είναι λανθασμένη, καθώς η Κύπρος όχι μόνο δεν θα "καταναλώσει" ("consummer") οφέλη από την ΕΕ, αλλά αντίθετα, θα συνεισφέρει ("contributor") σε αυτήν.

    Τα τρία γνωστά οφέλη που θα αποκομίσει η ΕΕ από την ένταξη της Κύπρου είναι: 1. Καθώς η Κύπρος διαθέτει αναπτυγμένη οικονομία και πληροί εδώ και χρόνια τα κριτήρια της ΟΝΕ, το κόστος ένταξης θα είναι χαμηλό και σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο των υπολοίπων 5 υπό ένταξη κρατών. 2. Θα ικανοποιηθούν δύο κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τελευταίο μάλιστα έχει ισχυρά οικονομικά και συμφέροντα ασφαλείας στην Κύπρο. 3. Λόγω των εξαιρετικών σχέσεων της Κύπρου με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Μεσογείου, αλλά και των άλλων ηπείρων, η ΕΕ θα αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και στους διεθνείς οργανισμούς.

    Υπάρχουν όμως και τρία άλλα οφέλη που θα παρουσιασθούν εκτενέστερα παρακάτω. 1. Σταθερότητα στη Μεσόγειο Η σταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος στην περιοχή απαιτεί να συμπεριληφθεί πλέον η Κύπρος στο σύστημα των ευρωπαϊκών οργανισμών και να μην αναζητήσει άλλους δρόμους για την ασφάλειά της, όπως να εξοπλισθεί βαρέως (π.χ., με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300) ή να συμμαχήσει με άλλους μη ενωσιακούς φορείς.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί ενδεχομένως να υποβοηθήσει τον τερματισμό της από το 1974 παράνομης στρατιωτικής κατοχής, συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση διάδοσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας (π.χ. τη δράση των "Γκρίζων Λύκων") στην κατεχόμενη Κύπρο, στη μείωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου και στην εξάλειψη μίας εστίας συγκρούσεων πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή. Θα έχει επίσης θετικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σταθεροποιώντας έτσι πολύ περισσότερο την ευρύτερη περιοχή και βελτιώνοντας τις πιθανότητες της Τουρκίας να προσεγγίσει την ΕΕ. 2. Επέκταση επιρροής ΔΕΕ και ΝΑΤΟ Η διεύρυνση της ΕΕ θα οδηγήσει στη διεύρυνση της ΔΕΕ, καθώς η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, θα γίνει και πλήρες μέλος ή παρατηρητής της ΔΕΕ. Επιπλέον το ΝΑΤΟ, λόγω των πολύ στενών σχέσεων με τη ΔΕΕ, θα αποκτήσει και αυτό, εμμέσως και για πρώτη φορά, δυνατότητα ρόλου στην Κύπρο. Η παρουσία των δύο οργανισμών ίσως να αποδειχθεί καταλυτική για την επίλυση του Κυπριακού: μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της πρότασης για επίβλεψη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και εγγύησης των συμφωνιών από το ΝΑΤΟ ή, θα προσθέσω, από τη ΔΕΕ, έχοντας προηγουμένως ακυρώσει τις touqjij]r ενστάσεις ως προς την έλλειψη αξιόπιστου φορέα που θα εγγυηθεί την όποια συμφωνία. 3. Υπόθεση κύρους Η ωφέλιμη για την ΕΕ ένταξη της Κύπρου προσκρούει στις αντιδράσεις της ΄Αγκυρας: για πρώτη φορά στην ιστορία ένα τρίτο κράτος αντιδρά και θέτει όρους στη διεύρυνση της ΕΕ. Το γεγονός χρειάζεται να προσεχθεί από την ΕΕ, πρώτον, διότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για αυτήν στην προς Ανατολάς διεύρυνση (ούτε η Ρωσία δεν εξέφρασε ενστάσεις!) και, δεύτερον, διότι κινδυνεύει το διεθνές της κύρος. Άν η ΕΕ, εξαιτίας της Τουρκίας, δεν προχωρήσει στην ωφέλιμη γι αυτήν ένταξη της Κύπρου, το πλήγμα στο κύρος της θα είναι βαρύ. Ειδικά τώρα που, αναπόφευκτα, θα τίθεται, από φίλους ή αντιπάλους της, η ερώτηση: το ΝΑΤΟ για να διευρυνθεί ξεπέρασε τις αντιδράσεις τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας (που απειλούσε ότι θα εμπόδιζε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ)· στην περίπτωση της Κύπρου, είναι η ΕΕ ικανή να ξεπεράσει εκείνες της Τουρκίας;

    * Επισκέπτης Καθηγητής της Δράσης "Jean Monnet" της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συγγραφέας του βιβλίου Διπλωματία και Στρατηγική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 4 June 1998 - 20:10:50 UTC