Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [02] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ 2 ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

  • [03] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

  • [04] ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ

  • [05] ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [06] ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [07] ΦΩΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 50ΕΤΙΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [10] ΟΗΕ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [11] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΒΑΤΣΛΑΒ ΧΑΒΕΛ

  • [12] ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Από τη στάση της ρωσικής πλευράς εξάρτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, στη γειτονική χώρα.

    Υπογράμμισε ότι ο αγωγός θα γίνει πραγματικότητα, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν: -Στη διάθεση της Ρωσίας να αναλάβει συγκεκριμένη υποχρέωση για την ποσότητα πετρελαίου που θα μεταφέρει ο αγωγός. -Στο βαθμό που θα συμμετάσχει τελικά στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου.

    "Αλλωστε, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης του έργου. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός, και στις 19 Μαΐου θα κατατεθούν οι προσφορές. Θα προκύψουν νέα δεδομένα, θα εξεταστούν, και οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στις αρχές Μαίου για να αποφασίσουν", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πετρελαιαγωγός δεν αποτελεί το μόνο οικονομικού ενδιαφέροντος ζήτημα που συζήτησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών:

    1. Συζητήθηκε το θέμα της αποφυγής της διπλής φορολογίας. με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών. Η σχετική σύμβαση θα κυρωθεί και από τη Βουλγαρική Βουλή.
    2. Ρυθμίστηκαν προβλήματα που αφορούν στην εκμετάλλευση του Νέστου, θέματα μεταφορών και ζητήματα διόδων στα σύνορα. Ειδικά στις τρεις νέες διόδους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αναφέρθηκε ο κ. Κοστόφ. Διαπίστωσε πρόοδο σε εκείνη της Δράμας, σημείωσε ωστόσο ότι παρατηρούνται προβλήματα στις άλλες δύο.
    3. Την ευκολότερη είσοδο Βούλγαρων στην Ελλάδα, μετά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν από την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, επιτρέπει η εθνική βίζα, σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
    4. Για από κοινού κατασκευή δικτύου οδικών αξόνων, που θα συνδέει την περιοχή με την Κεντρική Ευρώπη και τους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους, έκανε λόγο ο κ. Κόστοφ, που εκτίμησε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην κατασκευή νέας γέφυρας στο Δούναβη.
    5. Οι συζητήσεις για την παραμεθόριο συνεργασία δεν προχώρησαν σε επίπεδο συγκεκριμένων προγραμμάτων. Εκφράστηκε, ωστόσο, η επιθυμία τις Ελλάδας να προχωρήσει η συνεργασία αυτή, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη επιχειρηματική δράση στην περιοχή, αλλά και με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας και τη βελτίωση των όρων ζωής, η ελληνική πλευρά υπέβαλε πρόταση για την άμεση δημιουργία κέντρου καταπολέμησης της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, στα Βαλκάνια, η οποία έγινε δεκτή.

    Σε πολιτικό επίπεδο συζητήθηκαν τα εξής:

    • Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε δεσμευτικές τις αποφάσεις της ΕΕ για την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Εκανε, παράλληλα, λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής βαλκανικής πολιτικής στο ζήτημα, άποψη, που βρήκε σύμφωνο και τον ομόλογό του.
    • Συγκρότηση βαλκανικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης. Η ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων το προσεχές χρονικό διάστημα για το θέμα. Καταρχήν βλέπει θετικά την ιδέα, αλλά είναι πρόωρο να γίνει λόγος για οποιαδήποτε απόφαση, σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Επιθυμία της βουλγαρικής πλευράς είναι η δύναμη, όταν δημιουργηθεί, να περιλαμβάνει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό κρατών από την περιοχή.
    • Ενταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ: Πλήρη βοήθεια, και σήμερα και στο μέλλον, στη Βουλγαρία υποσχέθηκε ο κ. Σημίτης. Τη συμπαράσταση εκτίμησε ο κ. Κόστοφ.
    • Η Βουλγαρία εξέφρασε την επιθυμία να αναπαλαιώσει το κελί του Παΐσιου, στη μονή Χιλανδαρίου, στο Αγιο Ορος και βρήκε σύμφωνη την ελληνική πλευρά.

    Στη διάρκεια των επαφών επιβεβαιώθηκε η επιθυμία των δύο χωρών για διμερή και διαβαλκανική συνεργασία, ώστε τα Βαλκάνια να καταστούν δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας και να διαδραματίσουν ρόλο σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές.

    Στη συνέντευξη παρόντες, από ελληνικής πλευράς, ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Ανάπτυξης, Βάσω Papamdq]ou, Τύπου, Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    [02] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ 2 ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ατόμων που αγνοούνται από χθες το βράδυ, όταν το φουσκωτό σκάφος ειδικών διαδρομών "καγιάκ", στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στον ποταμο Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης.

    Ο Σπύρος Πάσχος, 34 ετών και ο συγχωριανός του από την Αιανή Κοζάνης, Κώστας Ντόβας, 30 ετών, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού και αγνοούνται. Αντίθετα, τρία ακόμα άτομα που επέβαιναν στο "καγιάκ", ο συγχωριανός τους Αργύρης Στάκας, ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης από τη Δράμα και ο Ελευθέριος Δημητριάδης, κάτοικος Σερρών, κατάφεραν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά του ποταμού και να βγουν στην όχθη.

    Σύμφωνα με τη γενική αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης, το τραγικό ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα, έξω από τον οικισμό Φρούριο της κοινότητας Αιανής, σε σημείο του ποταμού Αλιάκμονα, όπου τα νερά είναι ορμητικά.

    Οι πέντε φίλοι που αποφάσισαν να διασχίσουν τον ποταμό με "καγιάκ" ξεκίνησαν από περιοχή του νομού Γρεβενών, αλλά στις 7 το απόγευμα το φουσκωτό σκάφος χτύπησε σε βράχους, ανατράπηκε και παρασύρθηκε. Οι τρεις διασωθέντες ειδοποίησαν αμέσως τις αστυνομικές αρχές της περιοχής και στη διάρκεια της νύχτας ξεκίνησαν οι έρευνες.

    Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα συμμετέχουν στις έρευνες δυνάμεις των ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, δύο ελικόπτερα του στρατού, αστυνομικοί και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Το έργο των ομάδων διάσωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στο σημείο αυτό του ποταμού τα νερά είναι ορμητικά και η περιοχή δύσβατη.

    [03] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

    Στους ρυθμούς της Μεγάλης Εβδομάδας ζει από χτες η πασχαλινή αγορά σε όλη την Ελλάδα, καθώς η κίνηση άρχισε να αυξάνεται, εν αναμονή και της Κυριακής της Λαμπρής. Πάντως, αν και το καταναλωτικό κοινό σπεύδει ήδη στα καταστήματα για να πραγματοποιήσει τις αγορές του, η κίνηση δεν ξεπερνά τα περσινά επίπεδα, στα οποία εξάλλου κυμαίνονται και οι τιμές πολλών προϊόντων.

    Η συγκράτηση των τιμών -που σε ορισμένα προϊόντα είναι χαμηλότερες και από πέρυσι, παρά την υποτίμηση- οφείλεται στη μικρή αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και στη μεγάλη επάρκεια αγαθών. Παράλληλα, ως φόβητρο για τους επίδοξους κερδοσκόπους λειτουργούν οι εντατικότατοι έλεγχοι που διενεργούν καθημερινά στην πασχαλινή αγορά τα συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται, από εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, ότι υπήρξε ημέρα που τέσσερα συνεργεία μπήκαν στο ίδιο μαγαζί, σε διάστημα λίγων ωρών. Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν ήδη από την περασμένη Πέμπτη, αλλά τα κρούσματα aiswqoj]qdeiar ήταν μάλλον περιορισμένα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες φρόντισαν να ενημερώσουν τους καταστηματάρχες για τις ανώτατες τιμές και για τις κυρώσεις που συνεπάγονται οι παραβάσεις.

    Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τον παραδοσιακό οβελία σε μάλλον ικανοποιητική τιμή, που στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνά τις 1800-2000 δραχμές το κιλό. Παράλληλα, η τιμή των εισαγόμενων αμνοεριφίων δεν πρόκειται να υπερβεί τις 2050 δραχμές το κιλό, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις των εισαγωγέων-εμπόρων κρεάτων.

    Σημειώνεται ότι τα εισαγόμενα σφάγια κατευθύνονται επί το πλείστον στην αγορά της Αθήνας. Το Κέντρο Ελέγχου Τροφίμων κάνει λόγο για εισαγωγή 33.000 σφαγίων από τη Βουλγαρία και 5000 ζώντων αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. Μάλιστα, τα 14 συνεργεία του Κέντρου κατάσχουν -κατά μέσο όρο- 1,5 τόνο ακατάλληλων κρεάτων ημερησίως, ποσότητα -πάντως- που δεν υπερβαίνει τα δεδομένα προηγούμενων χρόνων.

    Η κίνηση στα καταστήματα αναμένεται να κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, μέσα στο επόμενο τριήμερο, καθώς οι καταναλωτές συνήθως κάνουν τις αγορές τους την τελευταία στιγμή.

    [04] ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ

    Στόχος εμπρηστών έγινε τα ξημερώματα το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη.

    Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του κ. Βαλυράκη, στο Χολαργό. Κάτω από το αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί τρία γκαζάκια, ενώ η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές.

    Εξάλλου, την ευθύνη για τη χθεσινοβραδινή έκρηξη στα γραφεία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών στην Αθήνα ανέλαβε, με τηλεφώνημά της σε αθηναϊκή εφημερίδα, η αυτοαποκαλούμενη αναρχική ομάδα "Εμπρηστές συνείδησης".

    [05] ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Σταθερή, αλλά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το νέο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 11 το πρωί

    Οι θεράποντες ιατροί δήλωσαν ότι η λοίμωξη είναι υπό έλεγχο, ο ασθενής είναι απύρετος, ενώ οι ζωτικές του λειτουργίες, προς το παρόν, λειτουργούν κανονικά.

    Οι γιατροί του νοσοκομείου "Υγεία" θα αποφασίσουν ανάλογα με την πορεία της υγείας του πρώην προέδρου για το πότε θα επιχειρήσουν να τον αποσωληνώσουν.

    [06] ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Tην αγορά "Καπάνι" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από το νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της ένωσης επαγγελματιών κ. Ανδρεάδη.

    Ο υπουργός άκουσε και καλές κουβέντες, άκουσε και παράπονα από τον κόσμο και λίγο αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους:"Η ζωή n]qoule πως είναι, έχει τα εύκολα και τα δύσκολα. Ομως εκείνο που έχει σημασία είναι να αισθανθούμε πως συμμετέχουμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια που θα δημιουργήσει θετικά για όλους με δίκαιο τρόπο. Πιστεύω ότι είναι μια εποχή που ο ελληνικός λαός κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Σημασία έχει να κρατηθεί μια σταθερή πορεία, εκείνη η οποία θα δώσει τη δυνατότητα, μέσα από την πρόοδο που ομολογουμένως πραγματοποιείται, μέσα από τη νέα ευημερία η οποία διαμορφώνεται, να υπάρξει δίκαιη κατανομή. Εχει μεγάλη ανάγκη ο Ελληνας πολίτης, η Ελληνίδα γυναίκα να αισθανθούν ότι αυτή η νέα προοπτική και η μεγάλη προσπάθεια δεν θα αδικήσει. Θα δώσει ίσες δυνατότητες συμμετοχής και σε εκείνους οι οποίοι μέχρι σήμερα αισθανόταν ότι βρίσκονται στο περιθώριο. Αυτό νομίζω είναι η μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να μπορέσουμε να το πετύχουμε, με λόγια βέβαια αυτά δεν πραγματοποιούνται να ευχηθούμε όμως το καλύτερο, μια τέτοια μέρα που όλοι νομίζω θέλουν να ακούνε κάτι ευχάριστο".

    Για τις τιμές στην αγορά ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δεν ξεφεύγουν και η ποιότητα των προιόντων είναι σε καλά επίπεδα.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών σε όλα τα είδη και για τις τιμές τόνισε ότι είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας τριετίας, ενώ για το αρνί πρόσθεσε ότι είναι κάθε χρόνο και φθηνότερο.

    Ο πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπογράμμισε ότι η κίνηση στην αγορά δεν είναι ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα και κάλεσε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά και να συγκρίνουν τιμές και ποιότητα των προιόντων. Ν.Ρ.

    [07] ΦΩΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 50ΕΤΙΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"

    Πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μία μεγάλη βιβλιοθήκη με περισσότερους από 30.000 τόμους που αφορούν στην προσωπικότητα και τη δράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διαθέτει το Ίδρυμα που φέρει το όνομα του μεγάλου πολιτικού. Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τη σύσταση του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής" με πρωτοβουλία των Κωνσταντίνου Τσάτσου, Κωνσταντίνου Τρυπάνη και Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, και βασικό σκοπό την πληρέστερη διαφώτιση των ιστορικών γεγονότων της τελευταίας 50ετίας σε συνδυασμό με τη συστηματική μελέτη και έρευνα του έργου του μεγάλου Έλληνα πολιτικού.

    Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Ίδρυμα, στη Φιλοθέη Αττικής, αναγέρθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο που προσέφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ταυτόχρονα με την παραχώρηση και του προσωπικού του αρχείου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή προς τους ιδρυτές εξηγούσε την απόφασή του τονίζοντας ότι εκτιμά την πρωτοβουλία τους που αποβλέπει στη "συγκέντρωση και διαφύλαξη" του αρχείου του , "καθώς και στην αντικειμενική και ακομμάτιαστη αξιοποίησή του από τους ερευνητές της σύγχρονης ιστορίας μας".

    Οι εργασίες ανέγερσης του ιδρύματος ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 1987 και ακολούθησε η εγκατάσταση, καθώς και προπαρασκευαστικές εργασίες για την έναρξη της λειτουργίας. Το Ιδρυμα διοικείται από 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Π. Μολυβιάτη με αντιπρόεδρο τον Αχιλλέα Καραμανλή.

    Με στόχο την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ιδρύματος, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός σύμβουλός του, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συστάθηκε Αρχείο, συγκροτήθηκε εξειδικευμένη βιβλιοθήκη ενώ στον προγραμματισμό του προβλέπεται η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων καθώς και η δημοσίευση ειδικών άρθρων και μελετών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ιδρύματος προβλέπεται ακόμη να δοθεί έμφαση στην ιστορική προσέγγιση και ανάλυση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία προσδιόρισε καίριες πολιτικές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα των αρχειακών συλλογών του Ιδρύματος, καλύπτει την περίοδο 1955-1995. Στην αξιοποίηση σημαντικού μέρους αυτού του αρχειακού υλικού βασίστηκε και η έκδοση του 12τομου έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, γεγονότα και κείμενα", που κυκλοφόρησε πέρσι ύστερα από μακρόχρονη ερευνητική εργασία. "Το αρχείο του Ιδρύματος εμπλουτίστηκε πρόσφατα με τις αρχειακές συλλογές κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων που συνεργάστηκαν στενά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως οι Κ. Τσαλδάρης, Ε. Αβέρωφ, Κ. Πακακωνσταντίνου.

    Χρήσιμα στοιχεία περιέχονται και σε φακέλους με ειδικότερα θεματικά αντικείμενα, που έχουν προσφερθεί από επώνυμους δωρητές. Πέρα από το έγγραφο υλικό το αρχείο του Ιδρύματος περιέχει αξιόλογα οπτικοακουστικά τεκμήρια. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το φωτογραφικό αρχείο, η ταινιοθήκη και η συλλογή βιντεοκασετών" συνεχίζει ο κ Σβολόπουλος. Το αρχείο, όπως και η βιβλιοθήκη, είναι προσιτό στους ερευνητές σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό τους Ιδρύματος.

    Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος περιλαμβάνει περισσότερους από 30 χιλιάδες τόμους. Κύριο σημείο αναφοράς αποτελεί η σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα, σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Το υλικό αυτό προέρχεται από αγορές, δωρεές φίλων του ιδρύματος καθώς και από την προσφορά τμήματος της προσωπικής βιβλιοθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εκτός από τα βιβλία και τα περιοδικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει και συλλογή εφημερίδων της περιόδου μετά το 1955. Το υλικό της βιβλιοθήκης όπως και του αρχείου έχει ταξινομηθεί και καταλογογραφηθεί ηλεκτρονικά.

    "Η προαγωγή των σκοπών του Ιδρύματος θα αναζητηθεί και μέσω της οργάνωσης διαλέξεων, περιοδικών συναντήσεων και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων του Τύπου καθώς και αυτοπτών μαρτύρων των γεγονότων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα διασταυρώσουν τις διαπιστώσεις και τις εμπειρίες τους πάνω σε γεγονότα καίριας σημασίας για την Ελλάδα και τη διεθνή ζωή, με έμφαση στην Ευρώπη, κατά την τελευταία πεντηκονταετία" προσθέτει ο κ Σβολόπουλος.

    Το πρόγραμμα των εκδόσεων του Ιδρύματος προβλέπει την έκδοση πρακτικών των περιοδικών συναντήσεων καθώς και την αυστηρά επιλεκτική δημοσίευση συστηματικών μελετών και δοκιμίων που αναφέρονται στη δράση και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και η τμηματική αξιοποίηση με πρωτοβουλία και ευθύνη του Ιδρύματος του κινηματογραφικού υλικού και της συλλογής βιντεοκασετών.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, πραγματοποίησε σήμερα, ο διοικητής της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ερσόϊ Βολκάν, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει τα καθήκοντά του στη Θεσσαλονίκη.

    Κοινή διαπίστωση των δύο ανδρών, ήταν ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Τράπεζα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο, σε ότι αφορά πρωτοβουλίες αναπτυξιακού και επενδυτικού χαρακτήρα, ο οποίος όπως τονίσθηκε, δεν θα είναι ανταγωνιστικός με άλλα πιστωτικά ιδρύματα αυτών των περιοχών.

    Ο κ. Βολκάν ενημέρωσε τον κ. Πετσάλνικο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης της Τράπεζας, τονίζοντας ότι η έναρξη της λειτουργίας της αναμένεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Επίσης, ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου, ώστε η Παρευξείνια Τράπεζα να έρθει σε επαφή με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς οικονομικού χαρακτήρα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συμβάλλει με κάθε μέσο και προς όλες τις κατευθύνσεις για να βοηθήσει στην προσπάθεια της Παρευξείνιας Τράπεζας να καταστεί ένα αναπτυξιακό "εργαλείο" για τις χώρες που μετέχουν σε αυτήν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Την συμπεριφορά των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας καυτηρίασε η Κύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά μιλώντας στη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι απάνθρωπες πρακτικές των Τούρκων δεν έχουν άλλο στόχο από το εθνικό ξεκαθάρισμα.

    Η κ Φωκά μιλώντας χτες στην 54η σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι η συμπεριφορά των κατοχικών στρατευμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να απομείνουν στην Καρπασία μόνο 450 Ελληνοκύπριοι από τους 20.000 που ήταν το 1974. Παράλληλα ανέφερε ότι οι δασκάλες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες με αποτέλεσμα το 1976 να παραμείνει η μόνη δασκάλα με 74 μαθητές ενώ το 1997 οι μαθητές που της είχαν απομείνει ήταν μόνο τέσσερις.

    Η κ Φωκά τόνισε ακόμη ότι από τους άντρες της περιοχής που συνελήφθησαν από τους Τούρκους ως αιχμάλωτοι οι 13 δεν επέστρεψαν ποτέ ενώ δεν παρέλειψε να περιγράψει την καταπιέσεις και να αναφερθεί στις δολοφονίες και τους βιασμούς των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων από τους Τούρκους..

    [10] ΟΗΕ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σοβαρή χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ Ζιρί Ντιενστμπιέρ σε έκθεση του προς την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Ντιενστμπιέρ σημείωσε πως τα επίπεδα βίας στην περιοχή έχουν μεν υποχωρήσει, δεν έχουν όμως ακόμα εξαλειφθεί, και χαρακτήρισε στοιχειώδη την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εκτόνωση της κρίσης.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε ακόμη από τη σερβική κυβέρνηση να επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών από "ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες" προκειμένου να διαπιστωθεί αν τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν εξω-δικαστικές ή μαζικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της σερβικής αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με καταγγελίες Αλβανών της περιοχής οι Αλβανοί κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια από τη σερβική αστυνομία. Ο κ. Ντιενστμπιέρ ζήτησε τη διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

    Απηύθυνε ακόμα έκκληση προς το Βελιγράδι, να επιτρέψει την είσοδο των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών στο Κοσσυφοπέδιο και την εγκαθίδρυση επιτροπής του ΟΗΕ η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο επιθεωρητής του ΟΗΕ απέδωσε, στην έκθεσή του, τη συνεχιζόμενη κρίση σε "ακραία στοιχεία που πυροδότησαν τον κύκλο βίας και αντιποίνων" και υπογράμμισε πως μόνο ο γνήσιος διάλογος και η ανοικτή ανταλλαγή απόψεων μπορούν να οδηγήσουν στην εκτόνωση της κρίσης. Σ.Α.

    [11] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΒΑΤΣΛΑΒ ΧΑΒΕΛ

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βατσλαβ Χαβελ, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ινσμπουργκ στην Αυστρία, μετά την χθεσινή εγχείριση εντέρου στην οποία υπόβλήθηκε..

    Ο Χαβελ είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τους πνεύμονες τον Δεκέμβριο του 1996 και από τότε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Σε πολιτικό επίπεδο, ο Χαβελ ανέλαβε την προεδρία στη διάρκεια της ειρηνικής επανάστασης του 1989, ενώ με δυσκολία εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο, για την παραμονή του στην προεδρία για ακόμη μια πενταετία. Βρέθηκε στην Αυστρία για τις πασχαλινές διακοπές του. Ν.Χ.

    [12] ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Η στάση της Τουρκίας σχετικά με την εγκατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα, τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου σχολιάζονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    Ο κ. Μίλερ είχε δηλώσει πρόσφατα σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι οι απειλές για την καταστροφή των πυραύλων S300 δεν αντανακλούν τη σημερινή πολιτική της Αγκυρας. Οι απειλές αυτές ανήκουν στο παρελθόν, είχε πει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    "Η Τουρκία ανακοίνωσε πως ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής pkeuq\r αποτελεί απειλή για το κλίμα ειρήνης στην Κύπρο και στην περιοχή, ότι δεν θα αντιμετωπίσει με κατανόηση τις εξελίξεις, που θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατεχόμενων και θα αποτελούν κίνδυνο για τα δικά της εδάφη και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και ικανότητες και ότι για το θέμα αυτό θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα", τονίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν.

    Το θέμα των πυραύλων εξετάστηκε στη συνάντηση της 19 Σεπτεμβρίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή μελών της κυβερνήσεων και του γενικού επιτελείου, και αποφασίστηκε, αναφέρει ο κ.Ουτκάν, το γενικό επιτελείο να σχεδιάσει "τα απαιτούμενα επιπρόσθετα στρατιωτικά μέτρα να τα υποβάλει στην κυβέρνηση", ενώ ανακοινώθηκε ότι "δεν θα επιτραπεί με κανένα τρόπο να χρησιμοποιηθούν οι S-300 ως στοιχείο πολιτικού παζαρέματος για τη λύση του κυπριακού".

    Το αρχηγείο του γενικού επιτελείου, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υπέβαλε τα μέτρα που θεώρησε αναγκαίο να ληφθούν και έθεσε τα μέτρα σε εφαρμογή. "Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του τουρκοκυπριακού λαού είναι υπό την εγγύηση της Τουρκίας. Η Τουρκία θα δώσει την απαιτούμενη απάντηση σε κάθε απόπειρα που θα τείνει να χαλάσει αυτό", καταλήγει η ανακοίνωση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 15 April 1998 - 15:28:47