Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (το Μετρό της Θεσσαλονίκης)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

[Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΡΑΓΕΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΧΩΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

  • [03] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

  • [04] 35% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΠ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [05] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [06] ΣΤΑΘΕΡΩΣ ΒΕΛΤΙΟΥΜΕΝΗ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [07] ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

  • [08] ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [09] ΑΜΕΜΠΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ Δ.ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [10] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΤΟΛΜΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΜΕ 29 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

  • [12] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΠΡΟΣ ΤΖΟΓΑΝΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [13] Ο ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

  • [14] ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΡΙΣΟΥΛΟ

  • [15] ΚΙΝΚΕΛ: ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΠΕΝΤΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [17] ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (το Μετρό της Θεσσαλονίκης)

  • [18] ΤΟ 1999 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [19] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [20] ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

  • [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [23] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [24] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

  • [25] ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ O.Α


  • [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [26] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [27] ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [28] ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [29] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • [30] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [31] ΒΟΛΕΣ ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [32] Σ.ΤΑΛΜΠΟΤ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΡΑΓΕΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στα γραφεία της τράπεζας "CITIBANK" στην Αθήνα, τόνισε ότι "πρόκειται για μια πράξη που βλάπτει τη χώρα μας, τη Δημοκρατία και υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα".

    Πρόσθεσε δε, ότι οι αρμόδιες αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για τη σύλληψη των δραστών και την παραδειγματική τιμωρία τους, ενώ επεσήμανε ότι "το μέτωπο κατά της τρομοκρατίας είναι αραγές και η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών, στις οποίες ανθεί παραδοσιακά η τρομοκρατία".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε σήμερα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και στο χθεσινό δείπνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη στάση που θα τηρήσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του Δημήτρη Μπέη για τις δημοτικές εκλογές.

    Ο κ. Ρέππας απέδωσε κοινωνικό χαρακτήρα στο δείπνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι του κ. Χαραλαμπόπουλου, λέγοντας ότι "πρόκειται για επίδειξη μαγειρικής ισχύος και γευστικών ικανοτήτων", ενώ χαριτολογώντας είπε ότι ο ίδιος δεν παρέστη γιατί κάνε δίαιτα.

    Οσον αφορά στην στάση της Κ.Ε του κυβερνώντος κόμματος για την απόφαση του κ. Μπέη, καθώς και για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση όλων των στελεχών ενός κόμματος η τήρηση του καταστατικού".

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικό, ψηφίσθηκε από το συνέδριο, "μας δεσμεύει όλους και αποτελεί υποχρέωση η τήρησή του".

    "Η παραβίαση του καταστατικού, κατέληξε ο κ. Ρέππας, δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Υπάρχουν όργανα, τα οποία θα κρίνουν το όποιο θέμα καλούνται να αντιμετωπίσουν". Ε.Σ-Β.Κ

    [02] ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΧΩΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Παραλύει αύριο ολόκληρη η χώρα, αφού στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣEE και η AΔEΔY, "παγώνουν" τα αεροδρόμια, οι αστικές συγκοινωνίες και οι θαλάσσιες μεταφορές, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

    Αναλυτικότερα, προβλήματα θα σημειωθούν στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες: τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ οι διαδρομές των αεροσκαφών θα περιοριστούν στους διαδρόμους των αερολιμένων, αφού το προσωπικό της Ολυμπιακής συμμετέχει στην κινητοποίηση.

    Εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεων θα πρέπει να επινοήσουν αύριο οι Θεσσαλονικείς, αφού ο ΟΑΣΘ λαμβάνει μέρος στην απεργία: για 24 ώρες, οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να μετακινούνται κυρίως με ταξί ή με Ι.Χ. Στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν - με προσωπικό ασφαλείας- μόλις 90 λεωφορεία, αντί των 400 που υπάρχουν κανονικά.

    Aπεργιών συνέχεια, αναμένεται για μεθαύριο, Παρασκευή. Kλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η OTOE για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Παράλληλα, για ακόμη μια φορά θα δοκιμαστεί η υπομονή των επιβατών των εναέριων συγκοινωνιών, αφού η Oμοσπονδία Eργαζομένων στην Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας, κήρυξε στάσεις εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ της Παρασκευής. Ιδιαίτερα αναμένεται να ταλαιπωρηθούν, εξαιτίας των απεργιών, χιλιάδες μαθητές της τρίτης λυκείου όλων των σχολείων της χώρας, που αυτές τις ημέρες αναχωρούν ή επιστρέφουν με αεροπλάνα από τις καθιερωμένες πενθήμερες εκδρομές.

    Σημειώνεται ότι αύριο, η ΓΣEE και η AΔEΔY καλούν τους εργαζομένους σε απεργιακή συγκέντρωση στην Aθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Kάνιγγος, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, οι απεργοί της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του Eργατοϋπαλληλικού Kέντρου (ΕΚΘ) της πόλης.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι, βάσει της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, οι κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα των Ελλήνων εργαζομένων θυσιάζονται στο βωμό ενός εργασιακού Μεσαίωνα. "Οι αλλαγές που επιχειρούνται ουσιαστικά παραδίδουν τα πάντα στη λογική της μείωσης του κόστους εργασίας, αποβαίνοντας σε όφελος μόνο των εργοδοτών", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

    Οπως προέκυψε από χθεσινή σύσκεψη στο ΕΚΘ, οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης αντιδρούν ομόθυμα στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση και την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των ΔΕΚΟ, επεσήμανε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Η αντίθεση των τοπικών συνδικαλιστικών φορέων απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις εστιάζεται κυρίως στις περιπτώσεις του Οργανισμού Λιμένος και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης. "Λέμε ΄΄ναι΄΄ στην ιδιωτικοποίηση των προβληματικών επιχειρήσεων, αλλά δεν συμφωνούμε με την αποκρατικοποίηση κερδοφόρων, ιδίως όταν αυτές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας", υπογράμμισε ο j.Αβραμόπουλος.

    Όσον αφορά τα αιτήματα των απεργών, η ΓΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση εργάσιμης εβδομάδας 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή της στην 9ωρη καθημερινή εργασία. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ των ενεργητικών πολιτικών επιδότησης της ανεργίας, επισημαίνει όμως πως πρέπει να ενισχυθούν και οι παθητικές πολιτικές επιδότησης των ανέργων.

    Για τη μερική απασχόληση, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Ελλήνων εργαζομένων ζητούν να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην αγορά εργασίας και να τεθεί όριο μερικά απασχολουμένων 15% στο σύνολο του προσωπικού. Παράλληλα, επιδιώκεται οι ώρες απασχόλησης να μην είναι λιγότερες από 20 την εβδομάδα και το ωρομίσθιο των εργαζομένων να προσαυξηθεί κατά 20%.

    Aναφορικά με τα Tοπικά Σύμφωνα Aπασχόλησης, η ΓΣEE υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποτελούν αποκεντρωμένες παρεμβάσεις συμπληρωματικού χαρακτήρα σε μια κεντρική πολιτική και όχι άλλοθι για την απουσία της και μην παραβιάζεται μέσω αυτών η εργατική νομοθεσία.

    [03] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως μπορούν τα σοσιαλιστικά κόμματα και σε ποια κατεύθυνση να επηρεάσουν την πολιτική της κοινότητας ώστε να προσφέρει κυρίως αυτό που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, δηλαδή περισσότερες θέσεις εργασίας, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή διάσκεψη στο Λονδίνο, των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας της διάσκεψης.

    Επισήμανε την ομόφωνη άποψη που επικράτησε, της συνέχισης δηλαδή των προσπαθειών για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, διότι εξασφαλίζει στους πολίτες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. "Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι, εάν θα πρέπει στο σχήμα που έχει διαμορφωθεί να γίνουν κάποιες αλλαγές. Αν, για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει αυτό που είχε λεχθεί και παλαιότερα, δηλαδή μια οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης. Αν θα πρέπει να υπάρχει ένας πυρήνας που θα καθορίζει και την οικονομική πολιτική ή θα πρέπει η οικονομική πολιτική να καθορίζεται από τα όργανα, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα", τόνισε.

    Οσον αφορά το θέμα της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων που κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση, ο κ.Σημίτης σημειώνοντας, ότι από μια τέτοια συζήτηση δεν μπορούν να προκύψουν άμεσες απαντήσεις, είπε: " Τόνισα, μαζί με άλλους συναδέλφους, πως είναι καιρός πια, να καθίσουμε, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα κύρια ή τα κεντρικά σοσιαλιστικά κόμματα (το Γαλλικό, το Εργατικό, το Γερμανικό) να κάνουν προτάσεις πολιτικής. Γιατί μέχρι τώρα, πρόσθεσε, αρκετά έχουμε συζητήσει, υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων όπως αυτός της απασχόλησης. Ομως πρέπει να εξειδικευθεί ιδίως αυτή η πολιτική, γιατί, όπως είπε, εάν το φθινόπωρο έχουν τα σοσιαλιστικά κόμματα, πραγματικά, όχι μόνο την πλειοψηφία αλλά και τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής, πρέπει να φανεί η αλλαγή αυτής της πολιτικής".

    "Το θέμα της αποσχόλησης συζητήθηκε και κάτω από το κεφάλαιο της απασχολησιμότητας (αυτή είναι η μετάφραση του όρου "employability", όπως χρησιμοποιείται στα αγγλικά). Και ο όρος αυτός σημαίνει ότι θα πρέπει κάτω από τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά, να υπάρχει συστηματική εκπαίδευση των εργαζομένων, για να μπορούν σε κάθε φάση της ζωής τους να προσαρμόζονται στις εξελίξεις και να βρίσκουν απασχόληση. Η εκπαίδευση παίζει σε όλες τις χώρες πια, ένα σημαντικό ρόλο", υπογράμμισε.

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι χρειάζεται ορισμένου τύπου εκπαίδευση, κυρίως επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επίσης και η συμβολή των επιχειρήσεων. "Δεν είναι θέμα μόνο των ίδιων των εργαζομένων ή μόνο θέμα της πολιτείας, είναι και θέμα των επιχειρήσεων να φροντίσουν να παράσχουν τις γνώσεις εκείνες, να υποβοηθήσουν στην πρόσβαση των γνώσεων εκείνων που είναι απαραίτητες για να βρουν οι εργαζόμενοι απασχολήσεις στην αγορά εργασίας", είπε.

    Ακόμη, πρόσθεσε, "η απασχόληση θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της σταθερότητας, να έχει τα χαρακτηριστικά που δίνουν στον εργαζόμενο κάποια βεβαιότητα για το μέλλον και να μην αισθάνεται ανασφάλεια". Ολα αυτά είναι ένα μέσο για αύξηση και βελτίωση του εισοδήματος για καλύτερες συνθήκες ζωής, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η πολιτική "δεν μπορεί να επικεντρώνεται μόνο στην εκμάθηση του εργαζομένου, αλλά παράλληλα να επικεντρώνεται και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων, καθώς επίσης και στη συνεχή οικονομική εξέλιξη και ανάπτυξη, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ζωής".

    Ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, στις εργασιακές σχέσεις φροντίζοντας παράλληλα για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και στη συγκεκριμένη περίπτωση των εργαζόμενων πολιτών:

    Ο πρωθυπουργός, έκανε επίσης λόγο για σύγκλιση της σοσιαλιστικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς, λέγοντας, ότι το νέο πολιτικό σχήμα , που θα προκύψει, θα πρέπει να στραφεί προς τη μεσαία τάξη που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο της προσοχής των σοσιαλιστικών κομμάτων και της αριστεράς γενικότερα. "Είμαστε σύμφωνοι, τόνισε, ότι στις σημερινές πια κοινωνικές συνθήκες, τα μεσαία στρώματα παίζουν έναν αποφασιστικό ρόλο και επομένως χρειάζονται πολιτικές, που να κερδίζουν αυτά τα μεσαία στρώματα. Τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν είναι πλέον τα κόμματα που εκπροσωπούν μόνο την εργατική τάξη, όπως συνέβαινε κυρίως στις χώρες, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν αναπτυγμένο και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ήταν βιομηχανικοί εργάτες".

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι η προσπάθεια των σοσιαλιστικών κομμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα της αναμόρφωσης του κράτους πρόνοιας και της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής. "Η προσπάθειά μας, υπογράμμισε, αφορά τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του. Η προσπάθειά μας αφορά μια άλλη λειτουργία της κοινωνίας. Υπάρχει ένας ολόκληρος κύκλος προβλημάτων που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, από την υγεία και την παιδεία μέχρι και ειδικότερα θέματα, όπως η κατοικία, η πολεοδομία κ.α., όπου θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις μας, να κινητοποιηθούν τα σοσιαλιστικά j|llata. Γιατί εκεί φαίνεται, κοντά στα άλλα, και η διαφορά που έχουμε και η ανάγκη να βοηθήσουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής".

    [04] 35% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΠ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    To ένα τρίτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας αντιπροσωπεύουν οι παραοικονομικές δραστηριότητες, κατοχυρώνοντας στη χώρα την "πρωτιά" μεταξύ των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναλυτικότερα, σε κείμενο της Κομισιόν για τη μη δεδηλωμένη εργασία στα κράτη-μέλη, επισημαίνεται ότι το ποσοστό -επί του ΑΕΠ- των "υπόγειων" οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 29% έως 35%, την ίδια στιγμή που -κατά μέσο όρο- στην Ε.Ε διαμορφώνεται μεταξύ 7% και 16%.

    "Ροπή" προς την παραοικονομία καταγράφεται -σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν- στις ελληνικές τουριστικές δραστηριότητες, την κατ' οίκον απασχόληση στον τομέα των υφαντουργικών προϊόντων, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές. Επίσης, μη δεδηλωμένος παραμένει μεγάλος αριθμός των οικιακών βοηθών που απασχολούνται στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες του πληθυσμού που εντάσσονται κυρίως στη "μαύρη" αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αυτοί είναι οι μετανάστες, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και οι νέοι (εποχική απασχόληση).

    Κατά πόδας ακολουθεί την Ελλάδα η Ιταλία, όπου το 20%-26% του ΑΕΠ αφορά παραοικονομικές δραστηριότητες, ενώ η παραοικονομία φαίνεται ότι ανθεί και στην Ισπανία, στην οποία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 10% και 23%.

    Αντίθετα, σχεδόν άγνωστη έννοια φαίνεται ότι είναι η παραοικονομία για τις σκανδιναβικές χώρες, όπου το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 2%-7% επί του ΑΕΠ. Σχετικά περιορισμένες είναι οι "υπόγειες" συναλλαγές και στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες συγκρατούν την παραοικονομία στο 4% έως 14% του ΑΕΠ.

    [05] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων των μεγάλων ΔΕΚΟ σε ποσοστό έως και 49%, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει το περιοδικό "Εκόνομιστ" στην Αθήνα.

    Ο κ.Παπαντωνίου, σε ομιλία του, επισήμανε ότι το αργότερο μέχρι το 2000 θα έχουν επέλθει οι κοινοτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το πρώτο νομοσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή, μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το νομοσχέδιο, θα προβλέπει αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2000 και μετά.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο και για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Ολες οι επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποηθούν θα πρέπει να μπορούν να ανοίξουν φθηνά κεφάλαια από το χρηματιστήριο και να κάνουν επενδύσεις, καθώς χωρίς αυτές δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

    Ο διοικητής της Εθνικής τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς δήλωσε ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν άμεσα κρατικές επιχειρήσεις και idiytij]r τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

    Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδας κ.Δημόπουλος επισήμανε ότι αν η δραχμή δεν έμπαινε στο μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τότε οι εξελίξεις για τη χώρα μας θα ήταν ιδιαίτερα άσχημες. Σ.Κ.

    [06] ΣΤΑΘΕΡΩΣ ΒΕΛΤΙΟΥΜΕΝΗ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Σταθερώς βελτιουμένη, κλινικά και εργαστηριακά, παρουσιάζεται η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο προσωπικός του ιατρός κ. Μπελόνιας, λίγο μετά τις 10.30' το πρωί.

    Ο κ. Καραμανλής εισήχθη χτες στο νοσοκομείο "Υγεία" και οι γιατροί διέγνωσαν λοίμωξη στους βρόγχους και στους πνεύμονες. Ως προς τη σοβαρότητα της λοίμωξης ο κ. Μπελόνιας παρατήρησε ότι δεν χρειάστηκε να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αστάθμητος παράγοντας είναι η μεγάλη ηλικία του και ο προσωπικός του γιατρός εξέφρασε την εκτίμηση πως αν όλα πάνε καλά ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του σε μία εβδομάδα. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει πλήρη επαφή με το περιβάλλον.

    [07] ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Στο Ωνάσειο Νοσοκομείο Αθηνών νοσηλεύεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, ο οποίος υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο 49χρονος Πατριάρχης, που κατάγεται από την Κύπρο, διακομίστηκε επειγόντως στην Αθήνα.

    [08] ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

    Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αιμοκάθαρση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ οι γιατροί αναμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του ασθενή στη συνέχεια. Πάντως η πίεσή του παραμένει κανονική και ο ίδιος δεν υποστηρίζεται μηχανικά.

    [09] ΑΜΕΜΠΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ Δ.ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας θεωρείται από την επιτροπή ελέγχου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης " ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, με συνέπειες υψηλής πολιτικής".

    Η επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε "διαδικασία ελέγχου" για την κατάσταση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης, απορρίπτοντας ουσιαστικά, το επίμονο αίτημα της Τουρκίας, που προσπάθησε, μέσω αυτής της διαδικασίας, να διαβάλει tgm Ελλάδα στα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να δημιουργήσει, εκ του μη όντος, θέμα " μειονότητας στην Θράκη" υλοποιώντας παλαιότερο στόχο της.

    Η επίσκεψη των μελών της αρμόδιας επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε περιοχές της Θράκης, αλλά και οι συνεχείς ενημερωτικές συναντήσεις τους με τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο, ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο το ΣτΕ με το θέμα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γκίντο Ντε Μάρκο, πρώην υπουργός της Μάλτας, τονίζει στην εισηγητική του έκθεση ότι " η εμπειρία απέδειξε, πως οι δημοκρατικές αλλαγές, μπορούν να επιτευχθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, χωρίς να κινηθεί καμιά άλλη διαδικασία.

    Οσον αφορά άλλες χώρες, η επιτροπή απευθύνει συστάσεις στην Τσεχία και στην Λιθουανία και στην Αλβανία. Αποφάσισε ακόμη να αρχίσει διαδικασία ελέγχου για την Λεττονία, ενώ θα υιοθετηθούν "σχέδια εκθέσεων" για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ, στην Βουλγαρία, στην Ρωσία, στην Ουκρανία, στην Μολαδαβία και στην Κροατία.

    Ενώ , όμως, γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες προς αυτές τις χώρες, ώστε να εξεταστούν με διαφάνεια, όλες οι περιπ΄τωσεις, που ενδεχομένως, υποκρύπτουν παρατυπίες ή και παραβάσεις των θεμελιωδών αρχών που διέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, αντίθετα δεν ανακοινώνεται τίποτε για την Τουρκία, παρά το γεγονός, ότι από το 1995 η ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του πανευρωπαίκού οργανισμού, είχε αποφασίσει να ανασταλεί η τουρκική συμμετοχή, σε περίπτωση που η χώρα αυτή δεν εκπλήρωνε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τις βασικές υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τη συμμετοχή της στο Συμβολιο της Ευρώπης. Αντί ελέγχου και δημοσιοποίησης των πορισμάτων, η απόφαση αυτή μετατράπηκε σε "διαδικασία ελέγχου" αλλά ακόμη και σ΄αυτή την περίπτωση, οι εκθέσεις που έχουν συνταχθεί θεωρούνται "απόρρητες". δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά, στους διπλωματικούς κύπκλους.

    [10] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου "Μακεδονία", ώστε να μεταμορφωθεί σε κεντρικό αεροδρόμιο των Βαλκανίων, αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρήστο Βερελή.

    Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Μακεδονία" ο κ. Βερελής είπε για τα έργα στο αεροδρόμιο:"Οι δυνατότητες του θα αυξηθούν σημαντικά με προοπτική στα αμέσως επόμενα χρόνια να εξυπηρετεί ετησίως 9 εκατομμύρια επιβάτες αντί των 3,2 εκατομμυρίων που εξυπηρετεί σήμερα. Εχει ήδη ξεκινήσει η δημοπράτηση διαδρόμων του αεροδρομίου για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα με την ομίχλη, ένα έργο με προυπολογισμό που ξεπερνά τα 3,5 δισ.. Το ίδιο συμβαίνει και με την ολοκλήρωση της ανατολικής επέκτασης του αεροσταθμού συνολικού ύψους 1,5 δισ. δραχμών".

    Ο υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι σε καμιά περίπτωση η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα δεν σημαίνει και την παραίτηση της κυβέρνησης από τη βασική της pokitij^ στρατηγική που είναι η οικονομική και αναπτυξιακή ενίσχυση όλης της χώρας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΤΟΛΜΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΜΕ 29 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

    Αυστηρά περιορισμένη παραμένει η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα αυτόν από την κυβέρνηση Γιλμάζ, καθώς οι κατασταλτικοί νόμοι που καθιστούν ποινικώς κολάσιμο κάθε φιλο-Κουρδικό και φιλο- Κομμουνιστικό πολιτικό σχόλιο παραμένουν και εμποδίζουν αποτελεσματικά τις ανεξάρτητες ανταποκρίσεις από, ή σχετικά με τις νοτιοανατολικές περιοχές.

    Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων για το 1997, επισημαίνει ότι από το 1994, η Τουρκία βρίσκεται, κάθε χρόνο, ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά προφυλακισμένων δημοσιογράφων.

    Στα τέλη του 1997, τουλάχιστον 29 Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε τουρκικές φυλακές, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα, που αντιπροσωπεύει, ωστόσο, μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 1996, όταν η είχε καταγράψει 78 περιπτώσεις προφυλάκισης εργαζομένων στο χώρο του τύπου.

    Η απελευθέρωση 37 δημοσιογράφων, το 1997 και η φαινομενική διακοπή των διώξεων εναντίον τους αποτέλεσε ένα θετικό βήμα για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, καθώς σε σύγκριση με τα 30 ή και περισσότερα περιστατικά προφυλάκισης που σημειώνονταν ετησίως από το 1994 έως το 1996, το 1997 μόνο ένα τέτοιο περιστατικό αναφέρθηκε.

    Κατά τη διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον κ.Ν.Ερμπακάν σε συνεργασία με τον Ορθό Δρόμο της κ.Τ.Τσιλλέρ, οι διώξεις κατά δημοσιογράφων έφτασαν σε υψηλότατα επίπεδα.

    Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μεσούτ Γιλμάζ, έδωσε στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων τη δυνατότητα να προβάλλει τις έντονες ανησυχίες της για τις πολυάριθμες προφυλακίσεις Τούρκων δημοσιογράφων κι εκδοτών και, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για την ελευθερία του Τύπου,να ξεκινήσει σχετικές συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό καθώς και άλλους αξιωματούχους και αρχηγούς κομμάτων, με σκοπό να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκική κυβέρνηση να εντάξει το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και να λάβει άμεσα μέτρα για την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Γιλμάζ δημόσια, μετά τις συναντήσεις με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, δεσμεύτηκε να δραστηριοποιηθεί στο θέμα των αποφυλακίσεων και να εισηγηθεί τροποποίηση των διατάξεων του Αντιτρομοκρατικού νόμου και του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες διώκονταν οι δημοσιογράφοι στο παρελθόν.

    Η κυβέρνηση Γιλμάζ τήρησε την πρώτη της υπόσχεση και προχώρησε στην αποφυλάκιση 7 δημοσιογράφων, εμφανίστηκε, όμως ανίκανη ή απρόθυμη να πραγματοποιήσει μεταρρύθμιση του Αντιτρομοκρατικού νόμου και του Ποινικού Κώδικα.

    Οι αστυνομικές αρχές συνέχισαν και συνεχίζουν να paqelpod_foum το έργο δημοσιογράφων που εργάζονται για αριστερές ή φιλο-Κουρδικές εφημερίδες, απαγόρευαν την κυκλοφορία τους, ενώ επέκριναν την ιδιωτική Ισλαμική τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και πίεζαν την κυβέρνηση να λάβει νομικά μέτρα εναντίον ΜΜΕ που "με τη δράση τους παραβίαζαν τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος". Π.Ν.

    [12] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΠΡΟΣ ΤΖΟΓΑΝΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Πρόσκληση προς τον Έλληνα ομόλογό του, Αθανάσιο Τζογάνη, να επισκεφτεί την Άγκυρα απηύθυνε ο αργηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των χωρών-μελών της ΔΕΕ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

    Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι οι δύο άντρες συζήτησαν για τα διαρκή επεισόδια μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu" μετέδωσε δήλωση του Τούρκου στρατηγού, στην οποία σημειώνει ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της καλής θέλησης. Ε.Ρ.

    [13] Ο ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

    Ως "επιλογή προς όφελος των μεταρρυθμίσεων" χαρακτήρισε το διορισμό του Σεργκεϊ Κιριενκο στην πρωθυπουργία της Ρωσίας, ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μπορις Μπερεζοφσκι, που ασκεί σοβαρή επιρροή στο ρωσικό επιχειρηματικό κόσμο και θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος Γιελτσιν.

    Το παράδοξο εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο Κιριενκο είναι προστατευόμενος του Μπορις Νεμτσοφ, με τον οποίο έχει συγκρουσθεί αρκετές φορές ο Μπερεζοφσκι, στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα.

    Σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις πιέζουν για την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρωθυπουργό, αλλά και τη θετική στάση της Δούμα, καθώς η Δύση παρακολουθεί τα γεγονότα, ενώ οικονομικοί αναλυτές στη Μόσχα τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση, που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Ρωσίας με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Ν.Χ.

    [14] ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΡΙΣΟΥΛΟ

    Eντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιταλία η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Ιταλούς βουλευτές να επισκεφθούν τον ειρηνιστή συμπατριώτη τους, Ντίνο Φριζούλο που κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ. Ο Φριζούλο συνελήφθη στις 21 Μαρτίου στο Ντιγιαρμπακίρ, ενώ συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την κουρδική πρωτοχρονιά και κατηγορείται για υποκίνηση βίας και της υποστήριξης αποσχιστικών δραστηριοτήτων. Το αίτημα του για προσωρινή αποφυλάκιση απορρίφθηκε.

    Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρέσβη της Τουρκίας στη Ρώμη για την άρνηση της Αγκυρας -με την επίκληση λόγων ασφαλείας και του διεθνούς προξενικού δικαίου- να επιτρέψει την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ ενέργειες για την απελευθέρωση του Φριζούλο ξεκίνησε και το Βατικανό.

    Η Κομμουνιστική Επανίδρυση και οι Πράσινοι έκαναν λόγο λόγο για εμφανέστατο εκβιασμό. "Θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν τη σιωπή μας, τη συγκάλυψή μας σε ό,τι αφορά την κουρδική τραγωδία και μετά να απελευθερώσουν τον Φριζούλο. Εκαναν λάθος όμως", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος διεθνών θεμάτων του κομμουνιστικού κόμματος Ιταλίας.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Φριζούλο, μέλη της οργάνωσης "για την ειρήνη χωρίς σύνορα", μέλος της οποίας είναι και ο Ιταλός ειρηνιστής, κατέλαβαν το τουρκικό περίπτερο στη διεθνή εμπορική έκθεση του Μπάρι και ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μπουκοτάρουν τον τουρισμό, ευαισθητοποιώντας την ιταλική κοινή γνώμη για το κουρδικό θέμα.

    Ο Φριζούλο αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι τουρκικές αρχές και σε μήνυμα που έστειλε με ένα δημοσιογράφο, ανέφερε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τονίζει ότι τη στιγμή της σύλληψής του, προσπαθούσε να προστατέψει ένα μικρό κοριτσάκι κουρδικής εθνικότητας από τα γκλομπς της αστυνομίας. "Δεν είμαι ένας δον Κιχώτης. Παλεύω για την ελευθερία του κουρδικού λαού και δεν με νοιάζει η ατομική μου απελευθέρωση", υπογράμμιζε στο μήνυμά του ο Φριζούλο.

    [15] ΚΙΝΚΕΛ: ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ισχυρή πίεση δέχονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και , ιδίως η Γερμανία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να δεχθούν την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Ρούντσαου". Ο Γερμανός υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε απερίφραστα : " Ναί, οι Αμερικανοί μας πιέζουν πολύ έντονα προκειμένου να δεχθούμε την Τουρκία στην Ε.Ε. Πρέπει, όμως, να τους πούμε σαφώς, ότι αυτό δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες."

    Ο Κλάους Κίνκελ δεν παρέλειψε να διατυπώσει τις επιφυλάξεις tou για την οριστική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "σ' αυτή τη διχοτομημένη κατάσταση που βρίσκεται". "Αναγνώρισε" όμως, ότι η Τουρκία διατηρεί, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου υπό κατοχή τη βόρεια Κύπρο και αυτός είναι ένας, αν όχι ο κύριος, βασικός λόγος για τον οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις γιλμάζ, που δεν παύει σε κάθε ευκαιρία να κατηγορεί την Γερμανία και προσωπικά τον καγκελάριο Κολ, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε, ότι " οι δηλώσεις Γιλμάζ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε σημείο, ώστε να επιβαρυνθούν πραγματικά οι γερμανοτουρκικές σχέσεις". Γ.Π.

    [16] ΠΕΝΤΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την εγκατάσταση πέντε κέντρων παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του Αξιού ποταμού προωθεί με ειδικό πρόγραμμά του το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ.

    Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", η εγκατάσταση των κέντρων παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του ποταμού, αλλά και των λυμάτων που εισρέουν σ' αυτόν, θα χρηματοδοτηθεί από το κοινοτικό πρόγραμμα PHΑRE με 1,6 εκατομμύρια ECU.

    Τα κέντρα θα τοποθετηθούν κοντά στην πρωτεύουσα, στην πόλη Βέλες, στην εκβολή των ποταμών Μπρεγκάλνιτσα και Τσέρνα Ρέκα στο Αξιό, ενώ το τελευταίο κέντρο θα βρίσκεται πριν από τα σύνορα με την Ελλάδα. Η λειτουργία των κέντρων αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του έτους. Ε.Π.

    [17] ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσαριάν τις προτάσεις του Αζερμπαϊτζάν για συμφωνία ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ζήτησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί μία λύση σύμφωνα με δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα "Ιzvestia".

    "To Nαγκόρνο Καραμπάχ έχει de facto αναγνωρισμένη ανεξαρτησία", δήλωσε ο Κοτσαριάν, προσθέτοντας ότι κανένας Αρμένιος δεν αρνείται τους δεσμούς του με το Αζερμπαϊτζάν, κανένας όμως δεν θεωρεί δίκαιο το Μπακού να διοικεί τον Αρμενικό πληθυσμό του Καραμπάχ, ο οποίος μάλιστα έχει και την πλειοψηφία.

    Ο Κοτσαριάν, 44 ετών υπήρξε ηγέτης των Αρμενίων του Καραμπάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου που διήρκησε έξι χρόνια με το Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με το ποιός πρέπει να έχει τον έλεγχο του κρατιδίου αυτού, προτού πάει στο Ερεβάν όπου και ακολούθησε πολιτική καριέρα.

    Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Γκειντάρ Αλίγιεφ, δήλωσε ότι το Μπακού είναι προετοιμασμένο να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ερεβάν παρόλο που οι διαφωνίες των δύο χωρών είναι τόσο βαθιές που δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία. Λ.Μ


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (το Μετρό της Θεσσαλονίκης)

    [18] ΤΟ 1999 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    To αργότερο μέχρι τα μέσα του 1999 θα αρχίσει η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου επιτέλους ανοίγει, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να θέσει στο αρχείο την προσφυγή της κοινοπραξίας "Μακεδονικό Μετρό".

    Μάλιστα, στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο έναρξης των έργων, ήδη από το τέλος του 1998 ή τις αρχές του 1999.

    Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ξαναρχίζουν αμέσως τις συζητήσεις με την κοινοπραξία "Θεσσαλονίκη Μετρό", οι οποίες διακόπηκαν με μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύστερα από την προσφυγή -στην Κομισιόν- άλλης κοινοπραξίας που διεκδικούσε την ανάληψη του έργου.

    Οι συζητήσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών από σήμερα, ώστε, στη συνέχεια, η σύμβαση παραχώρησης να εγκριθεί από τη Βουλή και να εκκινηθούν οι χρηματοοικονομικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν τα τεχνικά έργα.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε αργά χτες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται: "Αποτελεί δικαίωση του ΥΠΕΧΩΔΕ και δική μου ο τερματισμός της πολύχρονης διαδικασίας για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει απόκλιση από το χρόνο εξέλιξης του έργου, αλλά θα κινήσω τις διαδικασίες για να επικυρωθεί το ταχύτερο η σύμβαση από τη Βουλή".

    Ετσι, εντός των επόμενων ετών, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευχέρεια να μετακινηθούν από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία με το μετρό, διανύοντας μια σήραγγα οκτώ περίπου χιλιομέτρων σε 14,3 λεπτά. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών που θα εξυπηρετούνται ανά ώρα υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τους 20.000. Με τη δρομολόγηση του νέου μέσου μαζικής μεταφοράς εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

    [19] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα παρουσιαστούν στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα σχέδια για τα έργα του μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας διαμπερούς κυκλοφορίας, καθώς και η κυκλοφοριακή μελέτη, με το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη.

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέσο σταθερής τροχιάς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, η μεν μελέτη που εκπονεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, είναι σε φάση ολοκλήρωσης, η δε υλοποίηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας έχει μπει στην τελική ευθεία, και στο χέρι των φορέων της πόλης είναι να προκηρυχθεί s}mtola ο διαγωνισμός για την απαραίτητη μελέτη, προϋπολογισμού 1,2 δισ. δρχ., τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση.

    Τις αποφάσεις αυτών περιμένει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, για να εγκρίνει και τυπικά την επιλεγείσα, ανάμεσα στις πέντε αρχικές, πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αρτηρίας. Η επιλογή έγινε κατόπιν μελέτης επί των προτάσεων, που κόστισε 400 εκατ. δρχ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το σύνολο των απαιτούμενων μελετών του έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 85 δισ. δρχ.

    [20] ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    "Τέλος καλό όλα καλά": με τη φράση αυτή ο Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστας Λαλιώτης, ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ότι τελικά μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση της "διαμάχης" του ελληνικού δημοσίου με την κοινοπραξία "Μακεδονικό Μετρό" για το μέσο σταθερής τροχιάς Θεσσαλονίκης.

    "Τη σχετική απόφαση έλαβε το ''κολέγιο επιτρόπων'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το δεύτερο προσωρινό ανάδοχο, τη ''Θεσσαλονίκη Μετρό'', από το σημείο που είχαν σταματήσει τον Ιούνιο του 1997", τόνισε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που είδαν το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

    Μάλιστα, τοποθέτησε χρονικά στον ερχόμενο Ιούνιο, την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου και την εισαγωγή της προσκύρωσης στη Βουλή. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, απαραίτητες τόσο για την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική έναρξη υλοποίησης, όσο και για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες. Οι διαπραγματεύσεις αυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, όπως εύλογα συνέβη και με άλλα αντίστοιχα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

    Την έγκριση της χρηματοδότησης και την υπογραφή της δανειστικής σύμβασης θα ακολουθήσουν επαφές με εμπορικές τράπεζες, για την υπογραφή και άλλων, δευτερευουσών συμβάσεων. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται στα πέντε χρόνια, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά, και το διάστημα που απαιτείται για την προαναφερθείσα διαδικασία.

    Ο κ.Λαλιώτης ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το έργο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση ως προς τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε, χαρακτηρίζοντας ως μύθο όσα ακούστηκαν κατά καιρούς περί του αντιθέτου: "Τα 40 δισ.δρχ του ελληνικού δημοσίου είναι διασφαλισμένα, ανεξάρτητα αν 25 από αυτά μετατέθηκαν σε άλλα έργα στο πλαίσιο δημιουργίας ''γέφυρας'' μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αφού δεν επρόκειτο να απορροφηθούν άμεσα".

    Ως προς το χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της προκήρυξης του διαγωνισμού τον Μάιο του 1992 και των σημερινών εξελίξεων, υποστήριξε ότι, αν δεν υπήρχε η προσφυγή και οι καταγγελίες της "Μακεδονικής Μετρό" στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ε.Ε, "θα είχαμε περίπου πέντε χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή, δηλαδή wq|mo αντίστοιχο με τα άλλα μεγάλα έργα".

    Ο κ.Λαλιώτης δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος τόσο από την απόρριψη -εκμέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας- της προσφυγής της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται η εταιρία "Μηχανική", όσο και από την απόφαση της ΕΕ. Για τον πρόεδρο της "Μηχανικής", Πρόδρομο Εφιετζόγλου, ο κ.Λαλιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βάλει σε "παρένθεση" όσα είπε κατά καιρούς.

    Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση στη διαδικασία ανάθεσης του έργου, ενώ για την επιστολή που αναμένεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι όταν τη λάβει, θα στείλει απάντηση.

    Όσον αφορά τις κατηγορίες για καθυστερήσεις, που από πολλές πλευρές ακούστηκαν, είτε σε επίπεδο βουλευτών και κομμάτων είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, υποστήριξε ότι οφείλονται σε άγνοια για την απαιτούμενη διαδικασία δρομολόγησης ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου, αλλά και σε κακοπιστία. "Η άγνοια σε συνδυασμό με την κακοπιστία και την προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων από ορισμένους, οδηγούν στην παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία. Πρέπει να έχουμε γνώση για να έχουμε και γνώμη και να ασκούμε κριτική, ακόμη και πολεμική", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ.Λαλιώτης καταφέρθηκε εναντίον ορισμένων που, όπως είπε, δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διεκδικούν την πατρότητα του έργου, "τώρα που η εξέλιξη είναι θετική, χωρίς ωστόσο να ξέρουν τι θα έπρατταν στην αντίθετη περίπτωση. Το έργο, για να γίνει, χρειάστηκε κοινωνική και πολιτική συσπείρωση", τόνισε και ευχαρίστησε φορείς της Θεσσαλονίκης και όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια, εδικά τον Έλληνα επίτροπο, Χρήστο Παπουτσή.

    Αναφερόμενος στην πορεία του έργου, απέδωσε τη λήξη των διαπραγματεύσεων με τον πρώτο προσωρινό ανάδοχο, τον Νοέμβριο του 1996, 28 μήνες μετά την έναρξή τους, στην αλλαγή -επί τέσσερις φορές- της μετοχικής σύνθεσης της κοινοπραξίας και στην αδυναμία της να καλύψει τρεις βασικούς όρους τους διαγωνισμού: -να αναλάβει τη δαπάνη των παράλληλων έργων ύψους 10 δισ.δρχ -να συμπεριλάβει στην τιμή του εισιτηρίου και το ΦΠΑ και -να αναλάβουν συνολικά η κοινοπραξία, αλλά και μεμονωμένα η κάθε εταιρία την ευθύνη διαχείρισης και κατασκευής του έργου.

    Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη "Θεσσαλονίκη Μετρό", της οποίας ηγείται η γαλλική "Μπουίκ", που σταμάτησαν τον Ιούνιο του 1997, λόγω προσφυγής και καταγγελιών της "Μακεδονικής Μετρό".

    Μέχρι τότε, όμως, οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό: ο βαθμός διαμόρφωσης του κειμένου της σύμβασης παραχώρησης επιτρέπει την άμεση υπογραφή της τον Ιούνιο. Ο κ.Λαλιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύμβαση αυτή θα ψηφιστεί από όλα τα κόμματα που ασκούσαν κριτική για καθυστερήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για αναντιστοιχία λόγων και πράξεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

    [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    "Δεν αγγίζουν το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης οι υπαινιγμοί του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, σχετικά με τη στάση των φορέων της πόλης στο ζήτημα του μετρό Θεσσαλονίκης", δήλωσε, let\ τη λήξη της σημερινής συνέντευξης Τύπου για το θέμα, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    "Η όποια αγωνία του δήμου για την πρόοδο του έργου ήταν δικαιολογημένη. Ας μην ξεχνάμε ότι με απόφαση του δήμου ξεκίνησε η υπόθεση του μετρό από το 1987, και ότι ο δήμος στήριξε την επιλογή του μετρό, όταν φορείς της πόλης, αλλά και βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος ζητούσαν την κατασκευή τραμ. Είμαι ικανοποιημένος και αισθάνομαι δικαιωμένος για την εξέλιξη της υπόθεσης, ύστερα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση στην πορεία του έργου, και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη, "αυτό όμως που ενδιαφέρει, τώρα, το δήμο είναι να προχωρήσει το έργο από εδώ και πέρα με τον καλύτερο και γρηγορότερο τρόπο".

    Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, που ενδέχεται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον κ. Λαλιώτη για το ζήτημα της υποθαλάσσιας αρτηρίας και άλλων μεγάλων έργων, διευκρίνισε ότι παραβρέθηκε στη συνέντευξη ως πρώτος πολίτης της πόλης, προκειμένου να ακούσει τις εξαγγελίες του υπουργού.

    Στην ίδια συνέντευξη, παραβρέθηκαν άλλωστε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Παπακυριαζής, ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

    [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Την Παρασκευή το πρωί ξεκινά μια καινούρια εποχή για την Ολυμπιακή Αεροπορία, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο συνέδριο του βρετανικού εκδοτικού οίκου Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων με τη μετοχοποίηση 49% των ΔΕΚΟ και την πώληση τριών μικρών τραπεζών. Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράζονται από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, επισήμανε ότι τα κομματικά κατεστημένα θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός θέλει τη χώρα στην οικονομική και νομισματική ένωση. Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το νομοσχέδιο για το μικρό ασφαλιστικό πακέτο θα κατατεθεί γύρω στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου.

    Στο συνέδριο θα μιλήσουν εντός της ημέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Π.Γ.

    [23] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα περάσει χωρίς προβλήματα και τελικά η πορεία θα είναι ενωτική, διατύπωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Epitqop^r του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου περιοδικού του κόμματος, με τον τίτλο "Έκφραση", που κυκλοφορεί από σήμερα.

    Ερωτηθείς για το δείπνο είκοσι εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, χθες το βράδυ στο σπίτι του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, κατά το οποίο συζητήθηκε το θέμα της Ολυμπιακής, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι θα πήγαινε και ο ίδιος αν είχε κληθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 29 βουλευτές συζήτησαν τις ενστάσεις τους για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Ολυμπιακή Αεροπορία αλλά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα ψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Πάντως, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η περίοδος είναι δύσκολη για το κόμμα, επειδή αναγκάζεται να πάρει αντιλαϊκά μέτρα. Π.Γ.

    [24] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

    Συνεχίζεται η ένταση στην Ολυμπιακή Αεροπορία, παρά τις αλλαγές που πρότεινε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης.

    Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έκανε ο κ.Μαντέλης, προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου και όχι από το διοικητικό συμβούλιο, όπως προβλεπόταν αρχικά, παύει να εφαρμόζεται στο προσωπικό της Ολυμπιακής, κάθε διάταξη νόμου, κανονισμού εργασίας, συλλογική σύμβαση εργασίας, όροι επιχειρησιακών συλλογικών συμφωνιών.

    Με άλλη τροποποίηση παύει το επίδομα τροφής για το ιπτάμενο προσωπικό, αλλά συνεχίζεται να δίνεται στο προσωπικό εδάφους και στους τεχνικούς, μειωμένο ανά μήνα σε ποσοστό 10% επί των συνολικών μικτών τακτικών αποδοχών τους.

    Διαγράφεται τελείως η διάταξη που προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή είχαν δικαίωμα μέσα σε πέντε μέρες να δηλώσουν εγγράφως εάν αποδέχονται το νέο εργασιακό καθεστώς. Το ωράριο εργασίας παραμένει οκτώ ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα, όμως ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας θα μειώνεται ή θα αυξάνεται όχι πάνω από 10 ώρες την ημέρα.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της διοίκησης και της Ενωσης Συνοδών και Φροντιστών. Στο μεταξύ, αναστάτωση προκαλεί και στο σημερινό πρόγραμμα πτήσεων της Ολυμπιακής η 24ωρη απεργία του Ιπτάμενου προσωπικού της αεροπλοΐας.

    Έντονη αναμένεται και σήμερα στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του εθνικού αερομεταφορέα.

    [25] ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ο.Α

    Τη διαβεβαίωση ότι κατά την περίοδο του Πάσχα δεν θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ολυμπιακή έδωσε σήμερα, ο Πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος. Σχετικά με το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής, ο κ. Πέρρος είπε: "για μας το νομοσχέδιο aut| έχει μόνο μια οικονομική προσέγγιση και μέσα από κει δε βγαίνει το όραμα της ανάπτυξης της Ολυμπιακής, δεν είναι εμφανές το δημόσιο και ενιαίο του ομίλου, δεν υπάρχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα". Τόνισε δε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να διορθωθεί και θα διορθωθεί αλλά όχι με κινητοποιήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. "Δεν θα συμβάλλουμε στο να μην πετάξουν οι Έλληνες", είπε ο κ. Πέρρος.

    Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, Θεόδωρος Τσακιρίδης, δήλωσε ότι το καθεστώς που θα ψηφιστεί θα διέπει τη λειτουργία της εταιρείας και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει εργασιακή ηρεμία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κινδυνεύει ακόμη και το δώρο Πάσχα. "Δεν νομίζω όμως ότι οι εργαζόμενοι από εκεί και πέρα θα δείξουν μια στάση αδιάλλακτη γιατί έχουν όλοι συνειδητοποιήσει ότι η Ολυμπιακή έχει μεγάλο πρόβλημα", πρόσθεσε ο κ. Τσακιρίδης.


    [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [26] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αλβανικές και σερβικές πηγές, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του κ.Ρουγκόβα στην Πρίστινα μετέδωσε ότι δύο Αλβανοί τραυματίστηκαν και αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του χωριό Κόπιλιτς, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ντρένιτσα, όπου τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 περίπου Αλβανών.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Tanjug μετέδωσε ότι αργά την ίδια μέρα ''ένοπλη ομάδα τρομοκρατών'' επιτέθηκε στα σπίτια δύο οικογενειών Σέρβων σε χωριό στην περιοχή Ντέτσανι, δυτικά της Πρίστινα, ενώ προηγούμένως είχαν βάλει φωτιά σε χωράφια Σέρβων. Λ.Π.

    [27] ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Σύντομος αλλά περιεκτικότατος είναι σύμφωνα με την εφημερίδα "Dnevni Telegraf" του Βελιγραδίου ο κατάλογος των κυρώσεων που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Ιμπέρ Βεντρίν για σύντομη επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη εγκυρες διπλωματικές πηγές της, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει τις πτήσεις σερβικών ελικοπτέρων πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ θα θέσει εμπάργκο και στις εμπορικές πτήσεις που εκτελεί η δημόσια γιουγκοσλαβική αεροπορική εταιρεία "JAT" προς τα κράτη-μέλη της Κοινότητας και προς της ΗΠΑ.

    Ο κατάλογος των κυρώσεων, συνεχίζει η εφημερίδα, προβλέπει και των περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών των Γιουγκοσλάβων επιχειρηματιών, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα. Παράλληλα, η Κοινότητα αναμένεται να ασκήσει πίεση στις etaiqe_er που εξάγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας στην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αναγκαστεί το Βελιγράδι να δεχθεί τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

    Οι κυρώσεις, καταλήγει η εφημερίδα, θα επεκταθούν και στον αθλητισμό, καθώς η Κοινότητα δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή Γιουγκοσλάβων αθλητών σε αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα κράτη-μέλη της. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη συμμετοχή της εθνικής ομάδας Γιουγκοσλαβίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Γαλλία. Ε.Π.

    [28] ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία και τον πλήρη εκδημοκρατισμό του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ύστερα από τη συνάντησή του στο Λονδίνο, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Όπως είπε ο κ. Τζουκάνοβιτς, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, η δημιουργία μιας ξεχωριστής κρατικής οντότητας εντός της Γιουγκοσλαβίας θα αναζωοπύρωνε τα τραύματα που προκλήθηκαν κατά την απόσχιση της Βοσνίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

    Ο πρόεδρος της μικρότερης από τις δύο γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, επανέλαβε την έκκλησή του να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα διάλογος χωρίς προϋποθέσεις για το μέλλον της νότιας αυτής επαρχίας της Σερβίας, υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας, καθώς δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου εκτιμά ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής του Βελιγραδίου δεν θα ήταν αποτελεσματική, ωστόσο σε περίπτωση που αποφασιστούν κυρώσεις, ζήτησε την εξαίρεση του Μαυροβουνίου. Λ.Π.

    [29] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Την πλήρη ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη σερβική Βουλή, η οποία ενέκρινε την πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι διεθνούς μεσολάβησης στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασαν ηγετικά στελέχη των περισσότερων κομμάτων που την υποστήριξαν.

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Σερβίας: Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το Ριζοσπαστικό κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, το Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του Μιλόσεβιτς.

    Ο Βόισλαβ Σέσελι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού λαού θα απορρίψει τη συμμετοχή διαμεσολαβητή στις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος του Jossuvoped_ou. Τόσο ο Σέσελι όσο και πολλά στελέχη των σοσιαλιστών εξέλαβαν τη στάση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των ΗΠΑ, έναντι του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ως επιθυμία και πρόθεση για τη διάσπαση του σερβικού κράτους.

    Εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας, καθώς και οι μουσουλμάνοι βουλευτές από την περιοχή του Σαντζάκ. Οι τελευταίοι δέχθηκαν και τις έντονες επικρίσεις των περισσοτέρων ομιλητών κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης της Βουλής, διότι γνωστοποίησαν ότι θα προτείνουν στους μουσουλμάνους κατοίκους του Σαντζάκ να απόσχουν απο το δημοψήφισμα της 23ης Απριλίου.

    Στο μεταξύ οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου από την πλευρά τους, οι οποίοι εμμένουν στην παρουσία διεθνούς μεσολαβητή στις συνομιλίες με το Βελιγράδι, σχεδιάζουν νέες διαμαρτυρίες κατά των σερβικών αρχών. Στην Πρίστινα ανακοινώθηκε, ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί παναλβανικό συλλαλητήριο με βασικό αίτημα την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν η Δημοκρατική Συμμαχία (LDK) του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η Ενωση Αλβανών Φοιτητών και το φόρουμ γυναικών Κοσσυφοπεδίου. " Οι αλβανόφωνοι φέρονται ανυποχώρητοι στο αίτημα για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και είναι έτοιμοι για όλα, ακόμη και για πόλεμο" τονίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα "Τέλεγκραφ". Η εφημερίδα αναφέρει, ότι στο Κοσσυφοπέδιο επιστρέφουν Αλβανοί μετανάστες για να προετοιμαστούν "για το νέο πόλεμο που όπως πιστεύουν θα αρχίσει στα Βαλκάνια".

    Σύμφωνα με την "Τέλεγκραφ", στελέχη της οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" βρίσκονται στην Αλβανία για να αγοράσουν όπλα, που είχαν κλαπεί από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά την περίοδο της εξέγερσης, και όπως γράφει η εφημερίδα, "ορκίζονται να πάρουν εκδίκηση από τη σερβική αστυνομία". Ν.Φ-Ε.Τ

    [30] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της σερβικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσουν αύριο στην Πρίστινα οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος σερβικός ραδιοφωνικός σταθμός "Β92", τις διαδηλώσεις διοργανώνει το κόμμα "Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου", η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων και το Φόρουμ Γυναικών του Κοσσυφοπεδίου, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Σημειώνεται πως η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου εμφανίζεται για πρώτη φορά ως διοργανωτής των διαδηλώσεων των αλβανοφώνων, ενώ όπως ανακοινώθηκε, δεν θα συμμετάσχουν το Κοινοβουλευτικό κόμμα του Αντέμ Ντεμάτσι και η ένωση των Αλβανών φοιτητών. Ε.Π.

    [31] ΒΟΛΕΣ ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ STGM ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Κατηγορίες κατά του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης στην Πρίστινα εκτόξευσε χθες ο υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι αυτό "υποστηρίζει τις ενέργειες των Αλβανών σεπαρατιστών".

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Σερβίας της πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ.Βούτσιτς τόνισε ότι το Αμερικανικό Κέντρο πληροφόρησης διαστρεβλώνει με κάθε τρόπο την αλήθεια για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Κοσσυφοπέδιο, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. Ε.Π.

    [32] Σ.ΤΑΛΜΠΟΤ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Απαραίτητη για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισε την συνέχιση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας στην ΠΓΔΜ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόμπ Τάλμποτ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και υποστήριξαν από κοινού, την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των αλβανοφώνων.

    Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η σταθερότητα της χώρας του αποτελεί απάντηση σε όσους πιστεύουν, ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη χρήση των όπλων και της βίας.

    "Δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα χωρίς εντάσεις" είπε ο Κιτάνοφσκι, αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των μειονοτήτων στη χώρα του και συμπλήρωσε, ότι η ιδιαιτερότητα της κάθε δημοκρατίας είναι με πιο τρόπο θα εξαλείψει αυτές τις εντάσεις.

    "Εμείς στη χώρα μας επιλέξαμε τον πολιτικό διάλογο και την σταθεροποίηση της οικονομίας. Συζητάμε για όλες τις διαφορές που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σε κοινωνίες πολλών μειονοτήτων, όπως είναι η δική μας" κατέληξε ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας. Ε.Π.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 8 April 1998 - 12:52:04