Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] T.ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ

  • [02] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [03] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ''ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ''

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΗ

  • [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ, ΠΙΕΡΙΑ, ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑ

  • [06] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [07] ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

  • [10] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [11] Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [12] Ο ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [13] ΝΤ. ΜΠΑΪΚΑΛ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

  • [14] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΘΩΩΝΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ


  • [Γ]

  • [17] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [18] ΤΑΦΗ 49 ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

  • [19] Ο ΦΕΛΙΠΕ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

  • [20] Τ.ΛΟΪΝΤ: Η Ε.Ε. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [21] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΑΝΤΟΝΙ ΛΟΪΝΤ

  • [22] ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [23] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [24] ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [25] ΝΑΤΟ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [26] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [27] ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΜΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ

  • [28] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [29] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ DIAKOCO

  • [30] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [31] ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [32] ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ UNPREDEP ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΛΙ Ο ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ

  • [33] ΠΓΔΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] T.ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ

    Την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει οπωσδήποτε ραντάρ στην περιοχή της Περαίας, επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, προσκεκλημένος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

    "Έχουμε προγραμματίσει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει σημαντικό κόμβο για τις αερομεταφορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ραντάρ είναι απαραίτητο προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό θα εγκατασταθεί στην Περαία, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαντέλης.

    Επιπλέον, επανέλαβε ότι το σύστημα τυφλής προσγείωσης ILS, που αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω την κίνηση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 1998.

    Όσον αφορά τα έργα διάνοιξης της δυτικής εισόδου Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτά θα αρχίσουν αμέσως μετά τις 18 Μαρτίου, οπότε πραγματοποιείται η δίκη για τον καθορισμό της τιμής μονάδας των απαλλοτριώσεων. "Ο εργολάβος θα αρχίσει αμέσως μόλις καταβληθούν οι αποζημιώσεις", υπογράμμισε.

    Σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών της Θεσσαλονίκης που κλείνουν, ο κ.Μαντέλης διευκρίνισε ότι θα σταματήσει η λειτουργία όλων όσων εκπέμπουν παράνομα, δημιουργώντας προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες: "Κάνουμε ελέγχους για να δούμε ποιοι παρεμβάλλονται σε συχνότητες αεροδρομίων και συστημάτων ασφαλείας, όπως τα S.O.S. Αυτοί θα κλείσουν".

    Στη διάρκεια, εξάλλου, συνέντευξης τύπου του ΟΣΕ που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Ιωάννης Μουρμούρης, γνωστοποίησε ότι από τις 9 Απριλίου θα δρομολογηθεί πειραματική σύνδεση Ιντερσιτυ με Σκόπια. Υπενθύμισε δε, ότι γύρω στον Μάιο θα εγκαινιαστεί πρόγραμμα εξορθολογισμού των δρομολογίων του ΟΣΕ, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας. Πάντως, διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί καμία γραμμή.

    Ο κ.Μουρμούρης εξέφρασε, επιπλέον, την πεποίθηση ότι ξεκινά μια νέα σιδηροδρομική εποχή, στη διάρκεια της οποίας η διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα γίνεται σε 4,5 ώρες, με χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας. Επιπλέον, δια του επενδυτικού προγράμματος του OSE, που προβλέπει τη χορήγηση 440 δισ.δρχ για τη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και 266 δισ. για την προμήθεια τροχαίου υλικού, ο Οργανισμός θα μπει σε νέα τροχιά. Σημειώνεται ότι το business plan έχει ήδη παραδοθεί από την εταιρία.

    "Στο εξής, ο ΟΣΕ αποκλείεται να πληρώσει ψεύτικες βάρδιες, υπερωρίες και εκπαιδεύσεις. Ετσι δημιουργήθηκε έλλειμμα 160 δισ", κατέληξε ο κ.Μουρμούρης και αναφέρθηκε σε περίπτωση σιδηροδρομικού σταθμού, που έχει έσοδα 8 εκατ. και έξοδα 54 εκατ.δραχμών και απασχολεί εννέα υπαλλήλους. Πάντως, στο δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό δεν αποκλείεται να γίνουν και ορισμένες θυσίες, αφού, αν χρειαστεί θα απολυθούν υπάλληλοι του ΟΣΕ.

    [02] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα εγκατασταθεί το ραντάρ στην Περαία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πετσάλνικος, μετά τη συνεδρίαση του Ειδικού Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας - Θράκης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η πορεία των μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όσον αφορά στην Εγνατία Οδό είναι υπό κατασκευή σε μήκος 227 χιλιομέτρων, έχουν δημοπρατηθεί 90 χιλιόμετρα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998 θα δημοπρατηθούν έργα σε μήκος 110 χιλιομέτρων.

    Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός τόνισε ότι "μπορούμε να ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ένα νευραλγικό κέντρο θαλάσσιων μεταφορών των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης". Μάλιστα, πρόσθεσε ότι για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του, θα διατεθεί το ποσό των 30 δισ. δραχμών. "Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο από αυτά, συνέχισε ο κ. Πετσάλνικος είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα, συνολικής αξίας 23 δισ. δραχμών που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του λιμανιού. Ηδη έχει εγκριθεί η οικονομοτεχνική και περιβαλλοντική μελέτη του έργου αυτού, ενώ ολοκληρώνεται και η σύνταξη της κατασκευαστικής μελέτης για την επέκτασή του".

    Για το αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι "τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται θα το καταστήσουν ικανό να εξυπηρετήσει την επόμενη δεκαετία 9.000.000 επιβάτες το χρόνο, αντί για 3.200.000 που εξυπηρετεί σήμερα".

    Επίσης, για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός είπε, ότι θα ολοκληρωθούν φέτος έργα συνολικής δαπάνης 3,5 δισ. δραχμών.

    Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι μέσα στο 1998 θα γίνουν ψηφιακές όλες οι παροχές του ΟΤΕ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και περίπου το 92% συνολικά όλου του Νομού. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ψηφιακοποίηση θα ανέλθει στο 76%.

    [03] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ''ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ''

    Ποινές φυλάκισης δυόμισι ετών και είκοσι μηνών, αντίστοιχα, για δύο συναφείς υποθέσεις, επέβαλε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στο δημοσιογράφο - συγγραφέα, Κυριάκο Διακογιάννη για συκοφαντική δυσφήμιση μελών του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

    Εναντίον του είχαν κατατεθεί δύο μηνυτήριες αναφορές από τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Βασίλη Παπά και από το Νίκο Παπαγεωργίου, ενός εκ των δωρητών, με αφορμή τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του με τίτλο: ''Ιδρυμα Παπαγεωργίου - Το χρονικό της μεγάλης απάτης''.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος υποστήριζε στη μήνυσή του ότι ο κ. Διακογιάννης σε κάποιο σημείο του βιβλίου τον εμφανίζει ότι δήθεν διατηρούσε σχέσεις και με την κατασκευαστική εταιρία που ανέλαβε την ανέγερση του νοσοκομείου, ενώ τον χαρακτηρίζει ψευδώς ως άτομο που δρα στο παρασκήνιο.

    Εξάλλου, ο Νίκος Παπαγεωργίου στη δεύτερη μήνυση αναφέρεται σε αποσπάσματα του βιβλίου, σύμφωνα με τα οποία μαζί με τον αδελφό του, εξαπάτησαν την τότε κυβέρνηση και τη Βουλή για την κατασκευή του νοσοκομείου δυτικών συνοικιών χωρίς να διατεθούν στην πραγματικότητα τα χρήματα της δωρεάς.

    Ο κατηγορούμενος, που για λόγους υγείας δεν κατάφερε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, ζήτησε μέσω της συνηγόρου του, αναβολή της δίκης, αλλά οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα επειδή -όπως ανακοίνωσαν- υπήρχε κίνδυνος παραγραφής.

    Για τη δικογραφία που αφορά στη μήνυση του κ. Παπά, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας του βιβλίου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών και για τη δεύτερη σε δυόμισι χρόνια με το δικαίωμα της έφεσης.

    Την εκδίκαση των δύο υποθέσεων παρακολούθησαν δεκάδες υποστηρικτές των αδελφών Παπαγεωργίου, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από την επαρχία Βοϊου Κοζάνης και ειδικότερα από τη Σιάτιστα, απ'όπου κατάγονται οι αδελφοί Παπαγεωγρίου.

    Μόλις το δικαστήριο εξέδωσε τις αποφάσεις οι υποστηρικτές και οι συμπατριώτες των δωρητών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, ενώ τους υποδέχθηκαν στους διαδρόμους των δικαστηρίων με το σύνθημα: ''κάτω τα χέρια από τους δωρητές''.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΗ

    Με τον πρόεδρο τηςς Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ συναντάται αύριο, Πέμπτη, 12 Μαρτίου 1998, στη Λωζάνη, ο υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος θα συζητήσει με τον κ. Σάμαρανγκ για όλο το φάσμα των θεμάτων οργάνωσης του 2004 καθώς και για το θεσμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Μαζί με τον κ. Βενιζέλο στη Λωζάνη βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΟΑ και μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου.

    Μετά από τη Λωζάνη, ο υπουργός Πολιτισμού θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα κλείσει τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Παιδική Τηλεόραση. Στην βρετανική πρωτεύουσα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και θα παραστεί στις εκδηλώσεις των Ελληνικών Ημερών που γίνονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Pokitislo} στο Λονδίνο.

    Την Κυριακή θα μεταβεί στο Μάντσεστερ, για να λάβει μέρος στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή πολιτιστική συνεργασία, η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2001 κλπ. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Κρις Σμιθ και τον υφυπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, αρμόδιο για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, Μαρκ Φίσερ. Αντικείμενο της συνάντησης, μεταξύ άλλων, θα είναι το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ, ΠΙΕΡΙΑ, ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑ

    Τετραήμερη περιοδεία στους νομούς Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου.

    Στις 10.30' αύριο το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που γίνεται στην Καβάλα και στις 6 το απόγευμα θα μεταβεί στο Κορινό Πιερίας. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κατερίνη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και στις 10 το βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση του κόμματος.

    Το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με το νομάρχη Πιερίας, το δήμαρχο Κατερίνης και θα επισκεφθεί το Δίον, το Λιτόχωρο, τη Λεπτοκαρυά, τον Κολινδρό και το Αιγίνιο. Στις 9το βράδυ θα πάει στη Βέροια και μία ώρα αργότερα θα μιλήσει σε κομματική συνεστίαση στο κέντρο "Ελιά".

    Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει συναντήσεις με το νομάρχη Ημαθίας, το δήμαρχο και το μητροπολίτη Βέροιας και επισκέψεις στο Πλατύ, την Αλεξάνδρεια, τη Βεργίνα, το Β' Σώμα Στρατού και τη Νάουσα. Στις 8 το βράδυ θα επισκεφθεί την Κρύα Βρύση Πέλλας και στις 10.30' μ.μ. θα μιλήσει σε κομματική συνεστίαση στην Εδεσσα.

    Το πρωί της Κυριακής θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων στην Εδεσσα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αριδαία, την Αρνισσα, τη Σκύδρα, την Καρυώτισσα και τα Γιαννιτσά.

    [06] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Μείωση των τραπεζικών επιτοκίων το επόμενο δεκαπενθήμερο προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, υποστηρίζοντας ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο δρόμο της εξυγίανσης.

    Σύμφωνα με τον κ.Παπαντωνίου ο ρυθμός ανάπτυξης των δημοσίων εσόδων κατά τον τελευταίο μήνα έφθασε στο 30%, γεγονός που απέφερε 100 δισεκατομμύρια επιπλέον έσοδα στο κράτος.

    [07] ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Δύο νεκροί και ένας ελαφρά τραυματίας είναι ο απολογισμός νέας αιματηρής συμπλοκής ανάμεσα σε ομάδες Αλβανών λαθρομεταναστών pou σημειώθηκε το πρωί στο χωριό Πετροπηγή Καβάλας.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής τέσσερις Αλβανοί που κρατούσαν καραμπίνα, μαχαίρια και ρόπαλα εισέβαλαν σε παλιά αποθήκη, έξω από το χωριό, μέσα στην οποία διέμεναν προσωρινά τις τελευταίες μέρες τρεις συμπατριώτες τους.

    Οι οπλοφόροι επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν τα θύματά τους που την ώρα εκείνη κοιμόταν με αποτέλεσμα να σημειωθεί συμπλοκή. Από τους πυροβολισμούς που έπεσαν σκοτώθηκαν επί τόπου δύο άτομα, ενώ ένας από τους λαθρομετανάστες τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου φρουρούμενος στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αλλοδαποί που διανυκτέρευαν στην αποθήκη ήταν οπλισμένοι και απάντησαν στα πυρά των συμπατριωτών τους.

    Οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες για να εξακριβώσουν τα στοιχεία ταυτότητας των δύο νεκρών, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η ασφάλεια Καβάλας θεωρεί σχεδόν βέβαιο ως αιτία της αιματηρής επίθεσης -για άλλη μια φορά- τη ληστεία.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τους στόχους και το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ανέπτυξε , κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ο Ελληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κ. Χρήστος Παπουτσής. O κ. Παπουτσής επισήμανε ότι μετά την Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Oυάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο και ότι στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυρίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ενέργειας.

    O κ. Παπουτσής ανέπτυξε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τόσο για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση, όσο και για τη διεύρυνσή της, δίνοντας έμφαση στην πορεία ένταξης της Κύπρου. O Ελληνας Επίτροπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεία του για την άρνηση του Ντενκτάς να συμμετάσχει στις προενταξιακές διαδικασίες και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέτει κανέναν όρο και ότι θα προχωρήσει στην ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκτενή αναφορά ο κ. Παπουτσής έκανε στο ρόλο των Oμογενών επιχειρηματιών ως Αμερικανοί, Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες.

    Τη Δευτέρα, ο Ελληνας Επίτροπος συμμετείχε στη συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Διεύθυνση Εμπορικής και Oικονομικής Ανάπτυξης της Πολιτείας της Νέας Ιερσέης, στο Τρέντον, όπου ανέπτυξε την ομιλία "Πρόσφατες εξελίξεις και πολιτική στο χώρο των επιχειρήσεων", ενώ το βράδυ συναντήθηκε, στα πλαίσια της δεξίωσης του Γενικού Προξενείου, με εκπροσώπους της Oμογένειας.

    Σήμερα ο κ. Παπουτσής, μεταβαίνει στην Oυάσιγκτον για συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και εκπροσώπους του κλάδου μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της χρηματοοικονομικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, θα συζητήσει με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Federico Pena, ενεργειακά θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με την διευθύντρια του Oργανισμού Μικρών Επιχειρήσεων , Ida Alvarez, για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με το μέλος του Δ.Σ. της Oμοσπονδιακής Jemtqij^r Τράπεζας, Lawrence Meyer, το μέλος του Συμβουλίου Oικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Αμερικανού προέδρου, Rebecca Blank και τον διευθυντή της NASDAQ, Christopher Spille, τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

    Θα συναντηθεί επίσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών για οικονομικές υποθέσεις κ. Stuart Eizenstat, και με τον σύμβουλο του Προέδρου Κλίντον για θέματα Ευρώπης στο Συμβούλιο Εθνική Ασφαλείας Ε. Bandler.

    Ο κ. Παπουτσής αύριο θα συναντηθεί με τον γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και το βράδυ της ίδιας μέρας θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του στην πρεσβευτική κατοικία, ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Λουκάς Τσίλας. O Ελληνας επίτροπος θα αναχωρήσει από την Oυάσιγκτον για τον Αγιο Φραγκίσκο το ερχόμενο Σάββατο. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, πρόκειται να συναντηθούν στις 10 και 11 Απριλίου στη Σαντορίνη.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Σόφια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ. Η προηγούμενη συνάντηση των τριών υπουργών έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1997 στη Σινάια της Ρουμανίας.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, η δεύτερη συνάντηση των Προέδρων της Βουλγαρίας, Π. Στογιάνοφ, της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ και της Ρουμανίας, Ε. Κωνσταντινέσκου, θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου στην Αττάλια της Τουρκίας, όπου οι τρεις άνδρες θα συνεχίσουν την εξέταση των δυνατοτήτων συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του ξεπλύματος χρήματος στην περιοχή.

    Η προηγούμενη συνάντησή των τριών Προέδρων έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλγαρία.

    Τη συνάντηση της Αττάλια θα ακολουθήσει η τριμερή συνάντηση των Προέδρων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τον ερχόμενο Μάιο στο Ναύπλιο.

    [10] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να παραστεί στην ευρωπαϊκή διάσκεψη που συγκάλεσε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη διάσκεψη θα μετέχουν οι 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος θα υποβάλει στη βρετανική προεδρία την πρόταση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα συναντηθεί το βράδυ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Αύριο ο κ.Κληρίδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ. Χθες, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Lecakom^sou είχε επαφές και με τον ειδικό συντονιστή για το κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα.

    [11] Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Η Γαλλία δεν θέλει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το επίσημο επιχείρημα της γαλλικής κυβέρνησης είναι ,ότι αφού οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, η κοινότητα δεν έχει κανένα συμφέρον να προσθέσει και το κυπριακό στα προβλήματα που ,ήδη, την αποσχολούν.

    Το Παρίσι υποστηρίζει, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο μπορούν να αρχίσουν στις 31 Μαρτίου όχι, όμως και να συνεχιστούν κανονικά, όσο δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι για να πάρουν μέρος και οι δύο με εκπροσώπους τους στην κυπριακή διαπραγματευτική αντιπροσωπεία.

    Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλει να τα βλέπει η Γαλλία αφού η Ελλάδα έχει απειλήσει ότι θα παγώσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ένταξης και των άλλων 5 υποψηφίων προς ένταξη χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αν οι κοινοτικοί της εταίροι θελήσουν να ακολουθήσουν τις γαλλικές προτροπές, σύμφωνα με τις οποίες, οι 15 θα πρέπει επιπλέον να καλέσουν την Κομισιόν να τους υποβάλει μια έκθεση σε ένα από τα προσεχή συμβούλια κορυφής, ίσως σ' αυτό του Κάρντιχ, στις 16 Ιουνίου για το εάν και κατά πόσο είναι δυνατή η διαπραγμάτευση ένταξης της Κύπρου με τη συμμετοχή στη διαπραγματευτική της αντιπροσωπεία μόνο Ελληνοκυπρίων.

    Αλλά το πρόβλημα αυτό έχει και άλλες διαστάσεις, που δεν φαίνονται στην πρώτη προσέγγισή του. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τη θέση που θα λάβει τελικά η Βρετανία που ασκεί την προεδρία στην κοινότητα και η οποία αναφερόμενη σ' αυτό μιλά πάντα για την ένταξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι Τουρκοκύπριοι Ραούφ Ντενκτάς δεν θέλουν τις διαπραγματεύσεις αυτές και πολύ περισσότερο δεν θέλουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Από γερμανικής πλευράς τα πράγματα είναι σαφέστερα. Αυτό που προέχει δεν είναι η διαπραγμάτευση ένταξης της Κύπρου αλλά η ικανοποίηση κάποιων τουρκικών διεκδικήσεων από την ΕΕ και την Κύπρο με την ελπίδα, ότι η Αγκυρα θα μαλακώσει κάπως και την άκαμπτη σήμερα συμπεριφορά της απέναντι στους 15, καθώς και ότι θα δεχθεί να πάρουν μέρος και οι τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τα δώρα που θα μπορούσε να κάνει η κοινότητα στην Αγκυρα είναι να πείσει τη Λευκωσία να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους S-300, καθώς και μια σειρά από ικανοποιητικές προτάσεις για εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης που έχει μαζί της και το απόδοση της δωρεάν οικονομικής βοήθειας ύψους 375 εκ. ECU και των κοινοτικών δανείων προς τη χώρα αυτή, που η Ελλάδα κρατά εδώ και χρόνια μπλοκαρισμένα. Μένει να δούμε τι θα πουν για όλα αυτά τα θέματα τόσο ο πρωθυπουργός Σημίτης, όταν αύριο πάρει μέρος στην εναρκτήρια σύνοδο της ευρωπαϊκής διάσκεψης στο Λονδίνο και ο υπουργός Εξωτερικών P\cjakor στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας που γίνεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, αλλά και ο Κληρίδης που συναντάται μεθαύριο στο Λονδίνο με τον Μπλερ.

    [12] Ο ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς δεν θα έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο κ. Κουκ, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν πολλά να κερδίσουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και σημείωσε ότι τα εισοδήματά τους φθάνουν μόλις το 1/4 των εισοδημάτων των Ελληνοκυπρίων.

    "Για αυτούς τους λόγους, συνέχισε ο κ. Κουκ, η Βρετανία κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για το ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και η κυβέρνησή του, φαίνονται διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στην πρόταση αυτή.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να μην συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Κουκ επεσήμανε ότι η Βρετανία, θα "βρει άλλους τρόπους για να συνεχιστεί ο διάλογος Τουρκίας - Ε.Ε, όπως για παράδειγμα μέσω της συμφωνίας σύνδεσης, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλλει ενδιαφέρουσες προτάσεις και λεπτομερείς εισηγήσεις".

    [13] ΝΤ. ΜΠΑΪΚΑΛ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    Οι στρατιωτικοί στην Τουρκία έχουν απογοητευτεί από την παρούσα κυβέρνηση και όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναζητούν ένα ενδιάμεσο καθεστώς. Ο κ Μπαϊκάλ , σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, δήλωσε ότι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό την καθοδήγηση των στρατιωτικών θα δυσχέραινε τα προβλήματα της χώρας. "Ακόμη και η παρούσα κυβέρνηση την οποία έχω επικρίνει τόσο πολύ είναι πολύ καλύτερη από ένα ενδιάμεσο καθεστώς" είπε ο Τούρκος πολιτικός στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, τονίζοντας πως η καλύτερη λύση είναι οι εκλογές και όχι ένα "ενδιάμεσο καθεστώς".

    [14] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αλβανία, επιτείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων στην ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

    Χθες το βράδυ, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο γκαράζ του σπιτιού της υπουργού Βιομηχανίας και Ανάπτυξης της Αλβανίας, Ερμελίντας Μέξι, η οποία συνοδεύει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Από την ισχυρή έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Το εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποίησαν οι δράστες ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία των Τιράνων, ΤΝΤ.

    Χθες εξάλλου ένας νεαρός από το Φίερι, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, άνοιξε πυρ κατά της οικίας του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, ο οποίος περιοδεύει σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο νεαρός συνελήφθη από άνδρες της φρουράς του πρωθυπουργού.

    Εξάλλου, στο Ελμπασάν, ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε πολυκατοικία εξερράγη χθες το βράδυ, προκαλώντας πανικό στους ενοίκους. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ένοικοι της πολυκατοικίας ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών των βομβιστικών επιθέσεων.

    [15] Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

    Tα απομνημονεύματα του αποφάσισε να γράψει ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων , κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1993 στη Βοσνία , Ράντοβαν Κάρατζιτς, και να αποσυρθεί από την πολιτική, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός των Σερβοβοσνίων, Γκοτσκο Κλικόβιτς, προσθέτοντας ότι ο Κάρατζιτς για μία ακόμη φορά εξασκεί το επάγγελμα του και δεν επιθυμεί πλέον την ανάμειξη του στην πολιτική.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Λ.Μ

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΘΩΩΝΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Στην αθώωση δέκα αστυνομικών οι οποίοι κατηγορήθηκαν για το βασανισμό ομάδας μαθητών του γυμνασίου, προέβη το δικαστήριο της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το δικαστήριο της πόλης Μανίσα απεφάνθη ομόφωνα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για τις κατηγορίες των αστυνομικών.

    Το Εφετείο τον Ιανουάριο αθώωσε τους μαθητές για συμμετοχή τους σε παράνομη ακροαριστερή ομάδα.

    Οι μαθητές ηλικίας 14 -19 ετών τον Δεκέμβριο του 1995, καταδικάστηκαν σε δωδεκάχρονη φυλάκιση με τον ισχυρισμό ότι έγραφαν συνθήματα στους δρόμους αριστερού περιεχομένου.

    Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι μαθητές υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι προέβησαν σε αυτήν την ομολογία λόγω των βασανιστηρίων που υπέστησαν από αστυνομικούς, γεγονός που το επιβεβαιώνουν οι φάκελοι των νοσοκομείων.

    Η δημόσια κατακραυγή καθώς επίσης και η πίεση που άσκησαν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδήγησαν στη δίκη των αστυνομικών.

    Ο εισαγγελέας όμως το Φεβρουάριο απέσυρε την πρότασή του για ποινή φυλάκισης που προσέγγιζε τα 700 χρόνια για τους δέκα αστυνομικούς και ζήτησε την αθώωση αρκετών κατηγορουμένων ενώ για τους υπόλοιπους την ποινή φυλάκισης 39 μηνών.

    Ο δικηγόρος των μαθητών Σαμπρί Εργκούλ, εξέφρασε την οργή του για την αθώωση των αστυνομικών. Λ.Μ


    [Γ]

    [17] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μειώνεται αισθητά η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, ύστερα από τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και αλβανόφωνων και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρίστινα και σε άλλες πόλεις της περιοχής.

    Σήμερα, όλα δείχνουν ήρεμα και φαίνεται ότι η πόλη επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. Η κυβέρνηση της Σερβίας στη χθεσινή της συνεδρίαση απηύθυνε έκκληση για διάλογο "σε υπεύθυνους εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας για την άρση όλων των συγκεκριμένων προβλημάτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταδίκασε για μια ακόμη φορά τις "τρομοκρατικές ενέργειες Αλβανών αποσχιστών στο Κοσσυφοπέδιο".

    Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στη Σερβία εξέφρασαν τη θέση ότι οι αποφάσεις των χωρών της "ομάδας επαφής", είναι μονομερείς και στρέφονται μόνο κατά της σερβικής πλευράς.

    Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε ότι η "ομάδα επαφής" έπρεπε να καταδικάσει με σαφή τρόπο τις απόψεις που εκφράζουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία και συμπλήρωσε ότι "έπρεπε να φανεί πιο αποφασιστική στην καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών από την πλευρά εξτρεμιστικών αλβανικών κύκλων".

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, του εθνικιστική Βόισλαβ Σέσελι, καταδίκασε τις αποφάσεις του Λονδίνου χαρακτηρίζοντάς τες ως "απροκάλυπτη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Σερβίας" και ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Κοσσυφοπέδιο.

    [18] ΤΑΦΗ 49 ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

    Σαράντα εννιά από τους Αλβανούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της σερβικής αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο ετάφησαν χθες το βράδυ στο χωριό Πρεκάζ, ύστερα από τη διαταγή της αστυνομίας, σύμφωνα με Αλβανούς δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι ταφή των θυμάτων έγινε παρά την αντίθεση των συγγενών τους, οι οποίοι επέμεναν να εξεταστούν οι σοροί τους από ιατροδικαστές.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία είχε διατάξει "εταιρία πυροσβεστών" να θάψει τις σορούς στους λάκκους που είχαν σκάψει το πρωί οι κάτοικοι του χωριού.

    [19] Ο ΦΕΛΙΠΕ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

    Και επίσημα έκανε δεκτό τα αίτημα της ομάδας επαφής να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.

    Όπως είπε ο εκπρόσωπός του Γιοακίν Ταγκάρ, ο κ. Γκονζάλες, ο opo_or είχε διατελέσει απεσταλμένος στο Βελιγράδι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στα τέλη του 1996 και αρχές του 1997, είχε εναποθέσει στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών του ΟΑΣΕ, "την απόφαση για τη αποδοχή της αποστολής" και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη εμπιστοσύνη που του έδειξαν, επιλέγοντάς τον για την αποστολή.

    Ο κ. Γκονζάλες, από το Μεξικό, όπου βρισκόταν σε επίσκεψη, είχε δηλώσει ότι το θέμα στη μεσολάβησή του δεν είναι η δική του συμφωνία, αλλά η έγκριση από πλευράς των γιουγκοσλαβικών αρχών. Λ.Π.

    [20] Τ.ΛΟΪΝΤ: Η Ε.Ε. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει την άμεση δράση του Βελιγραδίου προκειμένου να σταματήσει η βία στο Κοσσυφοπέδιο και επιθυμεί την έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς της περιοχής, υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, Τόνι Λόιντ, από τα Τίρανα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του.

    "Οι επόμενες 10 μέρες είναι κρίσιμες και έχουν ήδη σταλεί ξεκάθαρα μηνύματα ότι απαιτείται και δεν αναμένεται απλά η λήψη μέτρων από το Βελιγράδι. Εάν οι προσδοκίες αυτές δεν υλοποιηθούν τότε η διεθνής κοινότητα θα υποχρεωθεί να λάβει συγκεκριμένη δράση", τόνισε ο κ.Λόιντ. Παράλληλα, πρόσθεσε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, ότι η Ε.Ε. περιμένει από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να δώσει τέλος στη βία, να αποσύρει τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο, να επιτρέψει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών ομάδων και των διπλωματών και να επιστρέψει στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Ο Βρετανός υπουργός υποστήριξε ότι η κοινότητα δεν μπορεί να δεχτεί τη δικαιολογία των Σέρβων ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα όταν ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ απέδωσε τα εύσημα στην αλβανική κυβέρνηση για την υπευθυνότητά της. Ε.Ρ.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΑΝΤΟΝΙ ΛΟΪΝΤ

    Ολιγόωρη επίσκεψη στη Σόφια θα πραγματοποιήσει αύριο ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κοσσυφοπέδιο, Αντονι Λόιντ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κωνσταντίν Ντιμιτρόφ.

    Η 24ωρη περιοδεία του κ.Λόιντ περιλαμβάνει την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, την Κροατία και άλλες χώρες της περιοχής.

    Να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη του Λονδίνου, την οποία απασχολεί και η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Boukcaq_ar, Ιβάν Κόστοφ και η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    [22] ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αναπληρωτή του απεσταλμένου στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ο οποίος θα επικεντρώσει την προσοχή του στο θέμα της κρίσης του Κοσσυφοπείου, διόρισε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέημς Φόλεϊ, ο κ. Τζέημς Σουίγκερτ, διευθυντής του αρμόδιου Γραφείου για θέματα νότιας και κεντρικής Ευρώπης, "θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πολιτική των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο".

    Ο κ. Σουίγκερτ είχε συνοδεύσει τον κ. Γκέλμπαρντ κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, η οποία είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να τερματιστούν οι επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας στην περιοχή Ντρένιτσα.

    [23] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Ρωσία να ευθυγραμμισθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο πρόκειται να επιβάλλει εμπάργκο όπλων στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Φόλει είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για συμφωνία όπλων Μόσχας-Βελιγραδίου, κατέστησε όμως σαφές ότι εάν αποφασιστεί εμπάργκο στα όπλα η Ρωσία οφείλει να το σεβαστεί.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία συμφώνησε με τις υπόλοιπες πέντε χώρες της "ομάδας επαφής", κατά τη διάρκεια συνάντησης τους τη Δευτέρα στο Λονδίνο, για το εμπάργκο. Λ.Μ

    [24] ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Αλβανία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ, να αναπτυχθούν στρατεύματα στα σύνορα της με τη Γιουγκοσλαβία για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε ο αλβανός κρατικός γραμματέας Άμυνας ΠερικλΊ Τέτα προτού φύγει για τις Βρυξέλλες όπου πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Αλβανία επιδιώκει την ανάπτυξη στρατευμάτων είτε στην Αλβανία είτε στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να εμποδίσουν την εμπορία όπλων στα σύνορα. Λ.Μ

    [25] ΝΑΤΟ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το αλβανικό αίτημα για ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της χώρας με το Jossuvop]dio, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τίρανα.

    Νωρίτερα σήμερα, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ απέρριψαν το αίτημα της Αλβανίας, λέγοντας ότι προτιμούν να περιμένουν τα αποτελέσματα των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε τη Δευτέρα η ομάδα επαφής, η οποία απείλησε τη Γιουγκοσλαβία με την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων.

    "Στο στάδιο αυτό δεν τίθεται ζήτημα αποστολής του ΝΑΤΟ στην Αλβανία'', είπε ένας από τους διπλωμάτες. Λ.Π.

    [26] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Έκκληση για "ανοιχτό διάλογο" απηύθυνε χθες η σερβική κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Η ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης ανέφερε ότι "ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθούν πολιτικές διαδικασίες με σκοπό την επίλυση της κρίσης στην επαρχία". Επισημαίνονταν ότι η Σερβία κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες και τα μέλη της μειονότητας των Αλβανών και κάνει έκκληση στους "υπεύθυνους" Αλβανούς να κρατήσουν αποστάσεις από τους τρομοκράτες και να καταδικάσουν την τρομοκρατία.

    Από την Πρίστινα, ο κ. Ναϊτ Ζέκα, στέλεχος του κύριου αλβανικού κόμματος των Αλβανών, Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσυφοπεδίου είπε ότι οι Αλβανοί "σίγουρα θα ανταποκριθούν σε μια τέτοια έκκληση, αν ο διάλογος θα είναι χωρίς προϋποθέσεις, με τη μεσολάβηση της ομάδας επαφής και με την πρόβλεψη ορισμένου χρονικού ορίου". "Παρολαυτά", πρόσθεσε ο κ. Ζέκα, "όλα θα εξαρτηθούν από το τι κρύβεται πίσω από αυτή την έκκληση".

    Η σερβική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της προσκάλεσε "τους ειδικούς της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να έρθουν στην επαρχία και να "αποκαταστήσουν την πλήρη αλήθεια" σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στη σερβική αστυνομία και τους Αλβανούς. Λ.Π.

    [27] ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΜΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ

    Την άποψη ότι θα δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο μερική αυτονομία, αλλά "όχι τόση όση κατείχε σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1974" εξέφρασε ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στην Κροατία, Βίγικο Κνέζεβιτς.

    Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σύνταγμα, το Κοσσυφοπέδιο είχε την ιδιότητα του κράτους-μέλους στην πρώην ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας, όπως επίσης και την ιδιότητα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Η Σερβία κατήργησε την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου το 1989, στερώντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα από τους Αλβανούς της περιοχής.

    Ο κ.Κνέζεβιτς τόνισε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αρνήθηκε την διεθνοποίηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου επειδή κάτι τέτοιο θα s^laime την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και απέδωσε τις επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο σε αγώνα κατά των Αλβανών τρομοκρατών.

    Ο κ.Κνέζεβιτς χαρακτήρισε τους Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Μπουγιάρ Μπούκοσι και Αντέμ Ντεμάτσι ως "ηγεσία αυτονομιστών" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Ρ.

    [28] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Την επίσημη πρόσκληση για διάλογο από τη σερβική κυβέρνηση διέψευσε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ωστόσο εξέφρασε την ετοιμότητά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στις διμερείς συνομιλίες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθούν όροι.

    Ο κ.Ρουγκόβα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προβεί σε διαπραγματεύσεις, μαζί με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και υποστήριξε ότι η πλειοψηφία του αλβανικού πληθυσμού επιθυμεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης και γνωρίζει την επικινδυνότητα μιας πιθανής ένοπλης σύγκρουσης με τη Σερβία.

    Όσον αφορά στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ο κ.Ρουγκόβα τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να παραμείνει στην Γιουγκοσλαβία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αλλά διευκρίνισε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αλλαγή των συνόρων. Παράλληλα, καταδίκασε τις σερβικές αρχές για το γεγονός ότι δεν επιτρέπουν στους ειδικούς να πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες των πτωμάτων που έπεσαν θύματα κατά τις συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

    Ο κ.Ρουγκόβα χαρακτήρισε την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, καθώς και τις αποφάσεις της ομάδας επαφής στο Λονδίνο, ως πολύ σημαντικά βήματα για την διευθέτηση της κρίσης και αποδέχτηκε την μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες. Ε.Ρ.

    [29] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Η έκκληση που απηύθυνε η Σερβία προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου "δεν είναι καθόλου σοβαρή", υποστήριξε ο Φεχμί Αγκάνι, ένας από τους στενούς συνεργάτες του ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή έκκληση της σερβικής κυβέρνησης προς τους "υπεύθυνους εκπροσώπους" των Αλβανών για "ανοιχτό διάλογο με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων", ο Φεχμί Αγκάνι είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92, ότι "δεν είναι καθόλου σοβαρό, είναι ακόμη αλαζονικό, μέσα στην ίδια δήλωση, να "δίνουν την ευλογία τους" στα ecjk^lata που διαπράχθηκαν στη Ντρένιτσα και να προσποιούνται ότι καλούν τους Αλβανούς σε διάλογο". Η πραγματική σημασία των λόγων αυτών δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με τον κύριο Αγκάνι.

    Ο Ναϊτ Ζέκα, στέλεχος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, είπε ωστόσο, ότι οι Αλβανοί σίγουρα θα ανταποκριθούν στην έκκληση για διάλογο, αν αυτή δεν προϋποθέτει όρους και αν μεσολαβήσει η ομάδα επαφής, πρόσθεσε όμως ότι όλα θα εξαρτηθούν από το τι κρύβεται πίσω από αυτή την έκκληση.

    "Καθαρή υποκρισία" χαρακτήρισε τη σερβική πρόταση και ο Αντέμ Ντεμάτσι, αρχηγός του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου και επικριτής της πολιτικής της "ειρηνικής αντίστασης" που ακολουθούσε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κανονικά υπό αυτές τις συνθήκες, υπό το κράτος του τρόμου και με το μαχαίρι στο λαιμό", είπε. Πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί από την αρχή ήταν υπέρ του διαλόγου, αλλά "αντί για διάλογο, το σερβικό καθεστώς προσφέρει τον τρόμο, εμμένοντας σε προϋποθέσεις όπως αποδοχή του σερβικού συντάγματος". "Αν εγώ ήμουν ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα θα απαιτούσα, πριν συμφωνήσω στην έναρξη διαλόγου, να αποκατασταθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο", είπε χαρακτηριστικά. Λ.Π.

    [30] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γιουγκοσλαβία δεν θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις που ενέκριναν οι χώρες της "ομάδας επαφής" στο Λονδίνο, προκειμένου το Βελιγράδι να διευθετήσει με ειρηνικό τρόπο το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείο Εξωτερικών, τα μέτρα κατά του Βελιγραδίου τη στιγμή δεσμεύουν μόνο τις χώρες που τα προσυπέγραψαν. Επομένως το μέτρο που αφορά στο πάγωμα των επιδοτήσεων για εξαγωγές στη Γιουγκοσλαβία και των επενδύσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεν αφορά την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμένει ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενδεχομένως και στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας, το Σαββατοκύριακο στο Εδιμβούργο, και δεν αποκλείεται να ισχύσει σε κάποιο μελλοντικό χρονικό σημείο η απαγόρευση και στις 15 χώρες της Ενωσης. Γενίκευση των μέτρων σε βάρος της Σερβίας δεν αποκλείεται εξάλλου να αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση της "ομάδας επαφής", στις 25 Μαρτίου, εάν διαπιστωθεί ότι η σερβική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Λονδίνου.

    [31] ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Euqypazj^r Ενωσης, υποστήριξε σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ρουμπάτης.

    Ο κ. Ρουμπάτης, επεσήμανε ότι η Ε.Ε "δεν πρέπει να επιτρέψει οποιεσδήποτε αλλαγές στα υπάρχοντα σύνορα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει μια νέα αιματοχυσία". Για το λόγο αυτό, όπως είπε, κρίνεται αναγκαία η έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. "Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το οφείλει στον σερβικό λαό που έχει πληρώσει πολύ ακριβά την αδιαλλαξία της ηγεσίας του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμπάτης.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι "η πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι εντείνει τις αποσχιστικές τάσεις. Φαίνεται ότι ο κ. Μιλόσεβιτς δεν έχει διδαχθεί από τις νωπές ακόμη πληγές του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

    [32] ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ UNPREDEP ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΛΙ Ο ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ

    Την ανάγκη παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP και πέραν τις 31 Αυγούστου επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι στη συνάντηση των εκπροσώπων 22 τμημάτων των Ηνωμένων Εθνών που διατηρούν γραφεία στα Σκόπια και ειδικεύονται στην κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική ανάπτυξη.

    Ο Σκοπιανός υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης της χώρας ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε ως στόχο να εξετάσει την αποδοτικότητα των προγραμμάτων ανάπτυξης της οικονομίας και του κοινωνικού τομέα, βασικός φορέας των οποίων είναι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στα Σκόπια, Χένριχ Σοκάλσκι, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP.

    [33] ΠΓΔΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει κατασκηνώσεις για τους πρόσφυγες που ενδεχομένως θα διαφύγουν από το Κοσσυφοπέδιο προς τα Σκόπια έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόραν Ιβάνοφ.

    Ο κ.Ιβανοφ ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έχει ενημερωθεί από τα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και δεν θεωρεί σκόπιμο προς το παρόν να πάρει επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

    "Η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας είναι ομαλή και δεν paqatgqe_tai κίνηση προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο" είπε ο Ιβάνοφ, ενώ διέψευσε και τα δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου που έκαναν λόγο για είσοδο σερβικών στρατιωτικών περιπόλων στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν έρευνα για εντοπισμό στελεχών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" που ενδεχομένως έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις μεθοριακές περιοχές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 11 March 1998 - 16:31:07