Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ]


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

  • [03] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤ. ΔΗΜΑ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  • [05] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

  • [06] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

  • [08] ΣΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ

  • [09] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΛΕΤΑ Ο ΟΤΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΜΙΛΕΡ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

  • [11] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • [12] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ. ΑΝΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [13] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ


  • [Γ]

  • [14] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΝΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [15] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

  • [16] ΦΕΛΙΠΕ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [17] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ"

  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ - ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ

  • [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  • [21] ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [22] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

  • [23] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΜΠΑΡ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [24] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [25] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

  • [26] Ο ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [27] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ"

  • [28] ΗΠΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [29] ΚΙΝΑ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [30] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, γίνεται μεθαύριο στο Λονδίνο, στο Lancaster House, η Ευρωπαική Διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε. χωρών, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αναχωρήσει αύριο για το Λονδίνο και θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για την πορεία της χώρας μας προς το "Ευρώ" και άλλα θέματα.

    Στόχος της Ευρωπαικής Διάσκεψης του Λονδίνου είναι μια πρώτη συζήτηση για τη διεύρυνση της Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και την Κύπρο. Στις 31 Μαρτίου αρχίζουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μαζί με τις διαπραγματεύσεις των άλλων πέντε υποψηφίων κρατών (Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Τσεχία).

    Αυτό αποτελεί ένα ιστορικό βήμα, αφού μπαίνει πια στο στάδιο της υλοποίησης η ένταξη της Κύπρου. Σήμερα ήρθε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και συζήτησε με τον πρωθυπουργό ενώ την Πέμπτη 12 Μαρτίου θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ.

    Η Τουρκία έχει ως στόχο να αγωνιστεί για το "ευρωπαικό πρόσωπο" της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Κάρντιφ, στις 15 και 16 Ιουνίου. Νωρίτερα, στις 2 Μαίου, θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με θέμα την επιλογή των χωρών που θα ενταχθούν στη "ζώνη Ευρώ". Θα διαμορφωθεί, επίσης, το πλαίσιο για εκείνες τις χώρες που θα βρεθούν εξω από τη "ζώνη Ευρώ". Τις θέσεις των άλλων ηγετών για το θέμα αυτό θα ζητήσει να μάθει αύριο και μεθαύριο στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στη διάρκεια της Βρετανικής Προεδρίας στην Ευρωπαική Ενωση δεσπόζουν στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, της διεύρυνσης και της αναθεώρησης των κοινοτικών πολιτικών. Μείζονα θέματα παραμένουν αυτά της ανεργίας και τον προβλημάτων των πολιτών.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τη νέα παρέμβαση του επιτίμου προέδρου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Ο κ. Μητσοτάκης πήρε και πάλι αποστάσεις από την πολιτική της gces_ar της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: "Δεν πρόκειται να αντιδικήσω με κανέναν, ας πάρουν όλες τις ευθύνες επάνω τους εκείνοι που χωρίς λόγο και χωρίς λογική σπρώχνουν το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζουν τις επόμενες εκλογές στον κ. Σημίτη. Εγώ δεν θα τους δώσω ούτε άλλοθι, ούτε ελαφρυντικά" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος το απόγευμα αναχωρεί για δεκαήμερη επίσκεψη στο εξωτερικό.

    Στη σύσκεψη υπό τον Κώστα Καραμανλή, μετείχαν οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Δήμας, Σπηλιωτόπουλος, Σιούφας, Λιάπης, Μολυβιάτης, Λούλης και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάνης. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Δήμας, αναφέρει: "Λυπούμαστε που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και σήμερα με δημόσιες δηλώσεις του μια συζήτηση που έκλεισε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Δεν πρόκειται εφεξής να τον παρακολουθήσουμε σε αυτή την πορεία, αφού μάλιστα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει σαφώς οριοθετήσει το ρόλο του κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος της Ν.Δ. αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού κρίνει ποιός με τα λόγια και τις πράξεις του βοηθά την προοπτική της παράταξης".

    [03] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Ο Κώστας Μητσοτάκης πήρε και πάλι αποστάσεις από την πολιτική της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

    "Δεν πρόκειται να αντιδικήσω με κανέναν, ας πάρουν όλες τις ευθύνες επάνω τους εκείνοι που χωρίς λόγο και χωρίς λογική σπρώχνουν το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζουν τις επόμενες εκλογές στον κ.Σημίτη. Εγώ δεν θα τους δώσω ούτε άλλοθι, ούτε ελαφρυντικά" δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κλείνοντας χθες τις εργασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας υποστήριξε ότι η ενότητα πρέπει να είναι πραγματική και όχι υποκριτική τονίζοντας "Δεν θα επιτρέψω την παλινωδία και την οπισθοχώρηση".

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤ. ΔΗΜΑ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Με μια εξίσου σκληρή δήλωση ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Δήμας απάντησε στον επίτιμο αρχηγό του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι οδηγεί το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζει στον Κώστα Σημίτη τις επόμενες εκλογές.

    Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή ο κ. Δήμας μοίρασε στους δημοσιογράφους γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η λύπη γιατί ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με τις δηλώσεις του μια συζήτηση που έκλεισε χτες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σημειώνεται ακόμα πως στο εξής δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τον επίτιμο αρχηγό του κόμματος αφού ο Κώστας Καραμανλής έχει οριοθετήσει το ρόλο του στη Νέα Δημοκρατία και προστίθεται ότι τα μέλη του κόμματος είναι σε θέση να καταλάβουν ποιοι βοηθούν την προοπτική της παράταξης και ποιοι όχι.

    [05] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

    H επιβεβαίωση της κυβερνητικής απόφασης για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, αποτελεί το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, στον ακριτικό νομό, η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

    Η κ.Παπανδρέου, η οποία θα επισκεφτεί την περιοχή ύστερα από πρόσκληση του νομάρχη Φλώρινας, βουλευτών και εκπροσώπων των φορέων που εμπλέκονται στο έργο, θα συνοδεύεται από κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής την Υπουργό, θα μεταβεί στο χώρο κατασκευής της ηλεκτροπαραγωγικής λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου το εργοτάξιο. Η κ.Παπανδρέου θα αναχωρήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας για την Αθήνα.

    [06] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Νομοσχέδιο για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση που θα προβλέπει ισχυρά κίνητρα για τις αποσύρσεις των ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας. Ωστόσο τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για την ημερομηνία έναρξης των αποσύρσεων.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης δήλωσε "πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για τα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και παλαιάς τεχνολογίας, αρχίζοντας από τα αυτοκίνητα άνω των 15 ετών". Το χρηματικό ποσό που θα δίδεται στην απόσυρση θα κυμαίνεται από 400 μέχρι 600 χιλιάδες δραχμές. Η απόσυρση θα αρχίσει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ από το 1999 θα ισχύσει και για τη Λάρισα, το Βόλο και το Ηράκλειο.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Συνεδρίασε για δεύτερη μέρα σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για ζητήματα της εκκλησίας. Οι ιεράρχες τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αναπλήρωσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου παραμένει στάσιμη και οι γιατροί κάνουν λόγο για αργή βελτίωση.

    Πάντως, η Σύνοδος αποφάσισε να στείλει στο νοσοκομείο επιτροπή από δύο ιεράρχες, τον Αντιπρόεδρο της Συνόδου, Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας, Θεόκλητο, και τον Μητροπολίτη Πατρών, Νικόδημο. Ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: "Δεν υπάρχει περίπτωση αντικαταστάσεως".

    [08] ΣΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ

    Σε κατακόρυφη πτώση βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, που σημείωσαν χτες αρνητικό ρεκόρ στις διεθνείς αγορές, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

    Μάλιστα, η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" ενδέχεται να πέσει ακόμη περισσότερο, κάτω από το επίπεδο των 12,90 δολ., που είναι αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας.

    Αιτία για τη μείωση των τιμών φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση της Σαουδικής Aραβίας ότι δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή της. Έτσι, διαψεύδονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η κορυφαία πετρελαιαγωγός χώρα θα μειώσει την παραγωγή του OΠEK, ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

    [09] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΛΕΤΑ Ο ΟΤΕ

    Τη συμμετοχή του στη μετοχοποίηση του 40% του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Ιορδανίας μελετά ο ΟΤΕ, μετά το πρώτο βήμα που έκανε στη χώρα, με την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου καρτοτηλεφώνων.

    Το ενδιαφέρον του ελληνικού οργανισμού στηρίζεται στα καλά αποτελέσματα και την κερδοφορία που επιδεικνύει η Gordan Telecom, από τον πρώτο χρόνο λειτουργία της, αλλά και στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που αγγίζει το 5%.

    Ο ΟΤΕ επέκτεινε για πρώτη φορά τις δραστηριότητές τους στη χώρα της Μέσης Ανατολής, όταν το 1997 -σε συνεργασία με τη θυγατρική του Hellascom και Ιορδανούς επιχειρηματίες- εγκατέστησε το δίκτυο, που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 400 καρτοτηλέφωνα. Μέσα στο 1998 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία άλλα 2.500. Ο ελληνικός οργανισμός συμμετέχει στη μεικτή επιχείρηση με ποσοστό 40% κι έχει επενδύσει 6 εκατ. δολ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΜΙΛΕΡ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

    Την πεποίθηση ότι το έργο των Αμερικανών για την επίλυση του Κυπριακού, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Ο κ. Μίλερ κάλεσε τις δύο κοινότητες να επιδείξουν δημιουργικότητα και ευελιξία και να δραστηριοποιήσουν ξανά τις δικοινοτικές επαφές, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη μιας ομόσπονδης λύσης ως εφικτή, αλλά και πολύ δύσκολη.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες, τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Επίσης, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον οποίο θα ενημερώσει για τις επαφές που είχε.

    Αναφερόμενος στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι "δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα", διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει apov\seir σχετικά με την άμυνά της.

    [11] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Μπλοκαρίστηκε η διαδικασία επιστροφής των προσφύγων στο Μόσταρ, όταν ο Κροάτης αντιδήμαρχος της πόλης, Ίβαν Πρσκαλο αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με την οποία θα άρχιζε η διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην πόλη όπως μετέδωσαν τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης.

    Το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο δόθηκε από τη διεύθυνση του ύπατου αντιπρόσωπου για τη Βοσνία διευκρίνιζε ότι ταυτόχρονα θα επιστρέψουν στο ανατολικό τμήμα του Μόσταρ 100 οικογένειες Κροατών και στο δυτικό 30 οικογένειες μουσουλμάνων.

    Ο αναπληρωτής ύπατος αντιπρόσωπος Χανς Σουμάχερ επισκέφτηκε χθες το Μόσταρ και εξέφρασε την απογοήτευση του καθώς το κείμενο της συμφωνίας έπρεπε να αποτελέσει το πολιτικό σύνθημα για την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής των προσφύγων.

    Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Μόσταρ Σαφέτ Ορούτσεβιτς ήταν έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία όμως δεν θα ήταν έγκυρη χωρίς τη συγκατάθεση του αντιδημάρχου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τη συμφωνία γιατί δεν προσφέρει αρκετές εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή των Κροατών, ενώ πρότεινε στον κ. Σουμάχερ να επιστρέψουν πρώτα οι 100 οικογένειες των Κροατών προσφύγων και μετά οι οικογένειες των μουσουλμάνων, πρόταση που τελικά απορρίφθηκε.

    Ο αντιδήμαρχος του Μοσταρ προειδοποίησε ότι οι διεθνείς μεσολαβητές δεν θα πετύχουν τίποτα με απειλές εναντίον του και εναντίον των άλλων Κροατών λειτουργών δηλώνοντας ότι "μπορούν να απομακρύνουν τους Κροάτες λειτουργούς αλλά όχι και τον Κροατικό λαό". Γ.Κ.

    [12] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ. ΑΝΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αμφίβολο παραμένει αν θα επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ανακοίνωση, μετά από σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ανάν, σύμφωνα με την οποία "οι προγραμματισμένες επισκέψεις του Γ.Γ του ΟΗΕ σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη αναβάλλονται λόγω φόρτου εργασίας".

    [13] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας ύστερα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ , ο οποίος επέκρινε την πολιτική του Χέλμουτ Κολ παρομοιάζοντάς της με αυτή του Χίτλερ, έγινε αφορμή να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ναμί Τσαγάν στη Βόννη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" ο υπουργός Eqcas_ar της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπλούμ, που είχε προσκαλέσει επίσημα τον Τούρκο ομόλογό του, μετά από τις δηλώσεις του Γιλμάζ τροποποίησε το πρόγραμμά του και ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον κ Τσαγάν θα είναι σύντομη και ότι δεν θα προεδρεύσει στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.


    [Γ]

    [14] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΝΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και τις σοβαρές συνέπειες μιας διεθνικής σύρραξης, καθώς και για το ενδεχόμενο εξάπλωσής της στην περιοχή, εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της ΠΓΔΜ, Μπλαγκόι Χανζίσκι, της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια, εκφράζοντας την ετοιμότητα των χωρών τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή παρόμοιας εξέλιξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα : - Οι πέντε υπουργοί υπογραμμίζουν ότι το πρώτο βήμα προς τη μείωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των σερβικών αρχών και των Αλβανών και καλούν τις δυο πλευρές να αναλάβουν άμεσα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Συνιστούν επίσης στις δυο πλευρές την αποφυγή της χρήσης βίας ως μέσω επίλυσης του μεταξύ τους προβλήματος. - Εκφράζουν τη λύπη τους για τα κατασταλτικά μέτρα της σερβικής αστυνομίας εναντίον των συμμετεχόντων στις ειρηνικές διαδηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και για την αλόγιστη χρήση βίας με ανθρώπινα θύματα. - Καλούν όλες τις οργανώσεις της αλβανικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο να αντιταχθούν στη χρήση βίας και της τρομοκρατίας ως μέσα για αναζήτηση αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης. -Τάσσονται υπέρ του απόλυτου σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αλβανικού πληθυσμού και δηλώνουν ότι μόνιμη λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων των Αλβανών, των Σέρβων και των άλλων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των αρχών του Ελσίνκι και των στάνταρτ του ΟΑΣΕ. -Καλούν τις δυο πλευρές για άμεση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την εκπαίδευση, που είχε υπογραφεί το 1996 από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ι. Ρουγκόβα.

    - Υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναζητηθεί στην αυστηρή τήρηση των υπαρχόντων συνόρων. - Καλούν όλες τις οργανώσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να αφήσουν κάθε προσπάθεια απόσχισης και να σέβονται εξολοκλήρου την εδαφική ακεραιότητα της Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας.

    - Καλούν τις αρχές του Βελιγραδίου να αντιμετωπίσουν με μεγάλη υπευθυνότητα το πρόβλημα και να αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, που να βασίζονται στην καθιέρωση καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. -Θεωρούν ότι η ένταξη της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας και θα συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή - Καλούν την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας να εξασφαλίσει συνθήκες για την epistqov^ των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο. - Εκφράζουν την ετοιμότητα των χωρών που εκπροσωπούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής πολιτικής λύσης σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και τις προσπάθειες που καταβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η "Ομάδα Επαφής". -Καλούν όλα τα κράτη εντός και εκτός της περιοχής να υποστηρίξουν αυτή τη Δήλωση και να στηρίξουν τις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [15] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Η λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναζητηθεί μέσω διαδικασιών διαλόγου και συνεννόησης απ' όλες τις πλευρές, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη αρχών και θέσεων που υπέγραψαν στη Σόφια οι πέντε βαλκανικές χώρες. Η διακήρυξη φέρει και τα ονόματα των πρέσβεων που εκπροσώπησαν τη κάθε χώρα.

    [16] ΦΕΛΙΠΕ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Στη συνεργασία του Βελιγραδίου εναπόθεσε τις ελπίδες για πραγματοποίηση της αποστολής του ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος κλήθηκε από την ομάδα επαφής να μεσολαβήσει στο πρόβλημα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Το πρόβλημα δεν είναι αν συμφωνώ εγώ ή όχι, αλλά (η μεσολάβησή μου) εξαρτάται από την έγκριση των γιουγκοσλαβικών αρχών", είπε ο κ. Γκονζάλες, προσθέτοντας ότι η ομάδα επαφής έχει ήδη έρθει σε επαφή μαζί του από το Λονδίνο. "Μου έχουν προτείνει επίσημα την ευαίσθητη αυτή αποστολή", είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος στα τέλη του 1996 και στις αρχές του 1997 διετέλεσε απεσταλμένος στο Βελιγράδι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Στη χθεσινή συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ και ο αναπληρωτής του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, συμφώνησαν να αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο μεσολαβητική ομάδα, υπό την ηγεσία του Φελίπε Γκονζάλες και να επιβληθεί εμπάργκο στην αγορά όπλων από τη Γιουγκοσλαβία. Οι πέντε χώρες προειδοποίησαν το Γιπυγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, θα προχωρήσουν στην επιβολή και άλλων μέτρων, θέση με την οποία διαφώνησε η Ρωσία. Λ.Π.

    [17] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πολύ σοβαρή, αλλά και μονομερή χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβαν χθες από κοινού οι χώρες της ομάδας επαφής στο Λονδίνο η υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας Ραντμίλα Μιλεντίγεβιτς. Τόνισε ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις σερβικές αρχές και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, πρέπει προηγουμένως ο αλβανικός πληθυσμός να εγκαταλείψει οποιαδήποτε βλέψη για ανεξαρτησία και να κρατήσει αποστάσεις από την τρομοκρατία.

    "Η επίσημη άποψη της σερβικής κυβέρνησης σχετικά με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι ότι πρέπει να επιδιωχθούν λύσεις με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου", είπε η κ. Μιλεντίγεβιτς, η οποία πρόσθεσε ότι πριν αρχίσει διάλογος, είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα και οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να καταδικάσουν την τρομοκρατία, ενώ η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στους Αλβανούς ηγέτες να δεχτούν το σύνταγμα της χώρας και συνεπώς της Σερβία ως κράτος και να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για ανεξαρτησία.

    "Αν συμβεί αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε το διάλογο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση, με πρώτο το ζήτημα της εκπαίδευσης και την επιστροφή των Αλβανών φοιτητών στα Πανεπιστήμια", επεσήμανε η κ. Μιλεντίγεβιτς.

    Σχετικά με την απόφαση της ομάδας επαφής για την επιβολή εκ νέου οικονομικών κυρώσεων, η υπουργός Πληροφοριών τη χαρακτήρισε πολύ σοβαρή, αλλά και πολύ μονόπλευρη, καθώς "καταλογίζει τεράστιο μέρος των ευθυνών στη σερβική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ δεν ασκεί αρκετή πίεση στις τρομοκρατικές ομάδες που επιτίθενται στους πολίτες και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί για να διατηρούν την ειρήνη και την τάξη".

    "Μελετούμε τις δηλώσεις της ομάδας επαφής, θέλουμε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, αλλά όχι την παρέμβασή της στα εσωτερικά μας. Πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημά μας εσωτερικά", κατέληξε η κ. Μιλεντίγεβιτς.

    Τις ίδιες απόψεις είχε εκφράσει νωρίτερα προς τον πρέσβη της Αυστρίας και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος Ζόραν Λίλιτς, λέγοντας ότι : "Αν εξαλείψουμε την τρομοκρατία και τις επιδιώξεις για ανεξαρτησία, τότε είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος, πιο δύσκολος πραγματικά, αυτός του διαλόγου".

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ"

    Την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις που έλαβαν στο Λονδίνο οι χώρες της "ομάδας επαφής" στοχεύοντας στην ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε η αλβανική κυβέρνηση, η οποία δια του υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, χαρακτήρισε την κοινή δήλωσή τους ως "επίτευγμα της διεθνούς διπλωματίας".

    Ο κ.Μίλο σε συνέντευξή του στην αλβανική κρατική τηλεόραση υπογράμμισε ότι πρόκειται για "ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο που apodeijm}ei όχι μόνο τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για το Κοσσυφοπέδιο αλλά και τις σωστές επιλογές της κυβέρνησής μας για την επίλυση του προβλήματος".

    Αναφερόμενος στη δεκαήμερη προθεσμία που έδωσαν οι χώρες της "ομάδας επαφής" στον Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ.Μίλο, εκτίμησε ότι "στην παρούσα φάση ήταν η καλύτερη δυνατόν λύση που δόθηκε" προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα "δεσμεύεται σοβαρά για το Κοσσυφοπέδιο".

    Επισήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα συνεχίσει και στο μέλλον τις προσπάθειές της με ειρηνικά πάντοτε μέσα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην έναρξη διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου με την παρουσία διεθνούς μεσολαβητή, ο οποίος θα μπορούσε, όπως είπε, να είναι εκπρόσωπος των χωρών της "ομάδας επαφής".

    Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα είναι το βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει αύριο στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τόνι Λόιντ με την ηγεσία της αλβανικής κυβέρνησης.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ - ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Μπίλ Κλίντον στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, συναντήθηκε σήμερα στην Πρίστινα, με τον μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γκέλμπαρντ δήλωσε ότι μετέφερε στον κ. Ρουγκόβα τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης της "ομάδας επαφής" στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι η θέση των ΗΠΑ και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμμετέχουν στην "ομάδα επαφής" είναι ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές πρέπει να αρχίσουν μια διαδικασία αμέσως για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και να αποσύρουν τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν μεταφέρει στην περιοχή.

    Ακόμα, επανέλαβε ότι η Διεθνής Κοινότητα καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες που σημειώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο το τελευταίο διάστημα από εκπροσώπους των επισήμων αρχών, αλλά και από ακραίους αλβανόφωνους κύκλους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρουγκόβα ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την προσπάθεια που καταβάλλουν για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή και ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε να υιοθετήσουν τις αποφάσεις της "ομάδας επαφής".

    Αναφερόμενος στις εκλογές που έχουν προκηρύξει οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου για τις 22 Μαρτίου και τις οποίες οι επίσημες γιουγκοσλαβικές αρχές θεωρούν παράνομες, ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι εντός των ημερών θα διεξαχθούν συνομιλίες με τα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου για να αποφασισθεί από κοινού αν οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία ή αν θα αναβληθούν για αργότερα.

    [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Οι Αλβανοί κάτοικοι του χωριού Πρεκάζ του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν σήμερα να θάψουν τους νεκρούς των αστυνομικών επιχειρήσεων των προηγούμενων ημερών, πριν να γίνει αυτοψία των πτωμάτων.

    Αρκετοί Αλβανοί συγκεντρώθηκαν για να παραστούν στην κηδεία αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειες των θυμάτων δήλωσαν ότι επιθυμούν να γίνει πρώτα αυτοψία από εμπειρογνώμονες της διεθνούς κοινότητας.

    Σημειώνεται ότι οι Αλβανοί θεωρούν τις αυτοψίες απαραίτητες για να αποδειχτεί ότι οι σερβικές αρχές εκτέλεσαν τα θύματα. Ε.Ρ.

    [21] ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σε χιλιάδες υπολογίζει τους Αλβανούς που συνεχίζουν την έξοδό τους από τις περιοχές της κρίσης η Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνδέεται άμεσα με το Δημοκρατικό Σύνδεσμο, το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανών της περιοχής.

    Ήδη 10.000 περίπου άτομα έχουν καταφύγει στα χωριά Μιτρόβιτσε, Όμπιλικ, Βούστρι, Φούσε και Λίπγιαν, ενώ 3.500 Αλβανοί διέφυγαν στο Μαυροβούνιο.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών απηύθυνε έκκληση σε διπλωματικές αποστολές στο Βελιγράδι και σε οργανισμούς αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να συγκροτήσουν μία διεθνή επιτροπή με αποστολή την αυτοψία και αναγνώριση των πτωμάτων.

    Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και η Ομάδα Επαφής, που ζήτησε από τις σερβικές αρχές να επιτρέψουν στις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας την είσοδο σε όλες τις περιοχές που δέχτηκαν σερβικές επιθέσεις.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προσπαθούν να πάρουν άδεια ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες. Μέρος των ομάδων έχει ήδη καταφέρει να φτάσει στο χωριό Σίρμπτσα, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες συγκρούσεις, ενώ η πρόσβαση σε άλλα χωριά όπως και η αυτοψία στα πτώματα των θυμάτων που μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα από την Πρίστινα στη Σίρμπιτσα τους έχει, προς το παρόν, απαγορευτεί.

    Παράλληλα, αίτημα διατυπώθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία για την αποστολή ομάδας ειδικών, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα γεγονότα και θα συμβάλλουν στην υποβολή μήνυσης για τα εγκλήματα πολέμου.

    Ο αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διερευνά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, ανακοίνωσε σήμερα πως το δικαστήριο έχει αρχίσει και τη διεξαγωγή έρευνας για τις βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς, έχει τη δικαιοδοσία να διώκει ποινικά κάθε υπεύθυνο για παραβιάσεις των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες διαπράχθηκαν στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991 μέχρι και σήμερα. Π.Ν.

    [22] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

    Απαγορεύτηκε η πρόσβαση των δημοσιογράφων στην περιοχή Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όπου πρόκειται να γίνουν σήμερα οι κηδείες των Αλβανών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της σερβικής αστυνομίας στην περιοχή.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η αστυνομία σταμάτησε 20 δημοσιογράφους και συνεργεία τηλεοράσεων που κατευθύνονταν προς το χωριό Σίρμπιτσα, σε σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, λέγοντας ότι έχει γίνει οδικό δυστύχημα.

    Οι κηδείες επρόκειτο να γίνουν σήμερα, όπως είπε ένα από τα μέλη ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Αϊνίσαχε Σάλα, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να αναβληθούν οι τελετές, καθώς ο καιρός είναι πολύ άσχημος και χιονίζει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στη Σίρμπιτσα 53 από τις σορούς αυτών που σκοτώθηκαν, πολλά θύματα όμως δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη και οι συγγενείς τους δεν επιτρέπουν την ταφή τους. Λ.Π.

    [23] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΜΠΑΡ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βόμβες εξερράγησαν σήμερα το πρωί στην πόλη Πετς, δυτικά της Πρίστινα, σε δύο μπαρ που ανήκαν σε Αλβανούς, οι οποίοι θεωρούνται "πιστοί" στο Βελιγράδι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν τα δύο μαγαζιά, καθώς και ένα αυτοκίνητο, δεν σημειώθηκαν πάντως τραυματισμοί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug, τα δύο μπαρ ήταν ανοιχτά και λειτουργούσαν τις δύο μέρες που είχαν ανακηρυχτεί "μέρες πένθους" για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Λ.Π.

    [24] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αυξημένες είναι οι περιπολίες που εκτελούν οι δυνάμεις της UNPREDEP κατά μήκος των συνόρων της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Σκόπια, Μαρκ Μέκεβοϊ.

    Ο κ.Μέκεβοϊ τόνισε ότι παρά την κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει παρατηρηθεί είσοδος λαθρομεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ενώ ομαλή χαρακτήρισε και την κατάσταση στα σύνορα με την Αλβανία, όπου μετά τα γεγονότα του 1997 στρατιώτες της UNPREDEP εξακολουθούν να εκτελούν τακτικές περιπόλους.

    Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ διέψευσε σε ανακοίνωσή του δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου που έκαναν λόγο για είσοδο σερβικών στρατιωτικών περιπόλων εντός του σκοπιανού εδάφους, stgm περιοχή του χωριού Μπλάτσε, βόρεια των Σκοπίων.

    [25] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Στο Βελιγράδι πρόκειται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ, για να συζητήσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι , σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας.

    "Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αφανασιέφσκι, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο με τα μέλη της "ομάδας επαφής", ενώ προσέθεσε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί από κοινού μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Παράλληλα τόνισε ότι, η "ομάδα επαφής" μπορεί να συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης. Λ.Μ

    [26] Ο ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Η Ρωσία δεν μπορεί να αναμιχθεί σε νέα στρατιωτική επιχείρηση, στο Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχουν ήδη αρκετά στρατεύματα σε αρκετές περιοχές", δήλωσε ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο σαφές ότι η Ρωσία δεν θα στείλει ρωσικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος Γέλτσιν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Ιγκόρ Σεργκέγεφ, όπου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία, καθώς και σε αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως στην Γεωργία και στο Ταζικιστάν. Λ.Μ.

    [27] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ"

    "Αντιπαραγωγική" χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, ως τρόπο επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ.

    "Δεν μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας μόνο στην επιβολή κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, γιατί αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό", είπε συγκεκριμένα ο κ.Πριμακόφ, και πρόσθεσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στη Μόσχα και τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ τους δεν πρέπει να δραματοποιούνται.

    Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την σταθεροποίηση της κατάστασης είναι να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες και η wq^sg βίας. Ε.Ρ.

    [28] ΗΠΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Την ελπίδα ότι η επιβολή κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία θα "πείσει" τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει την αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.

    "Επιδοκιμάζουμε απόλυτα τη δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί στο Λονδίνο. είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικλ Μακ Κέρι σημειώνοντας ότι στο παρελθόν, παρόμοια μέτρα "είχαν κάποια "πειστική επίδραση" στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς". Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση",είπε ο εκπρόσωπος, προειδοποιώντας το Βελιγράδι ότι: "υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν δημοσίως, και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν κάποια χρησιμότητα". Λ.Π.

    [29] ΚΙΝΑ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την αντίθεσή της στην επέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου χωρίς τη συναίνεση του Βελιγραδίου και την άποψη ότι το ζήτημα αυτό είναι αποκλειστικά εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκζάο.

    Όπως είπε ο κ. Ζου, η χώρα του ανησυχεί για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά θεωρεί ότι "η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας ως κυρίαρχο κράτος πρέπει να γίνει σεβαστή". "Χωρίς αίτημα της Γιουγκοσλαβίας είναι ανάρμοστο να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας σ' ένα ζήτημα που ανήκει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ζου πρόσθεσε: "Ελπίζουμε ότι οποιαδήποτε μέτρα θα ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα θα συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο". Λ.Π.

    [30] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Αμφιβολίες για το κατά πόσο το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Γιουγκοσλαβία επαρκεί για να λήξει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Λένα Χιέλμ-Βάλλεν, η οποία πρότεινε την επιπλέον απομόνωση του καθεστώτος του Βελιγραδίου.

    "Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι τα μέτρα που αποφάσισε η ομάδα επαφής κατά της Γιουγκοσλαβίας θα είναι επαρκή", είπε η κ.Χιέλμ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πολιτική ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη αν και τόνισε ότι η Σουηδία, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζει τις προτάσεις της ομάδας επαφής.

    Η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι δεν είναι προετοιμασμένη να ζητήσει την στρατιωτική παρέμβαση ή την επιβολή αυστηρότερων εμπορικών κυρώσεων, αφού κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τους πολίτες περισσότερο απ' όσο τους επηρεάζει το καθεστώς του Βελιγραδίου. "Το Βελιγράδι θέλει να γίνει αποδεκτό στην Ευρώπη όπως και οι υπόλοιπες χώρες, αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν ανήκει εδώ", είπε η κ.Χιέλμ, προσθέτοντας ότι "είναι αργά να κλάψουμε για το γάλα που έχει χυθεί" και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει μήνυμα στο Βελιγράδι ότι δεν αποδέχεται απολίτιστες μεθόδους για την επίλυση της διαμάχης". Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 10 March 1998 - 15:27:48