Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-26

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΟΜΙΛΙΑ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [04] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

  • [05] ΒΟΥΛΗ: ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ

  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

  • [07] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  • [08] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [09] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  • [10] ΣΒΒΕ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΘΡΑΚΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ

  • [12] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΒΑΣΙΛ ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ

  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ

  • [14] H ΣΟΦΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [15] ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΕΤΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΪΝΤΙΝ ΜΕΝΤΕΡΕΣ

  • [16] ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οι απειλές δεν μας φοβίζουν, έχουμε τη θέληση και τα μέσα να απαντήσουμε οποτεδήποτε αποφασιστικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στη Βουλή, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία δημιουργούνται από τις απαράδεκτες αξιώσεις και πιέσεις της Αγκυρας, είπε ο pqyhupouqc|r και σημείωσε:"Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητούνται καθ οιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ούτε είναι αποδεκτή η ιδέα μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει η Αγκυρα. Βασική θέση της πολιτικής μας πρότασης είναι η συνάρτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με το Διεθνές Δίκαιο το οποίο η Αγκυρα οφείλει να σεβαστεί. Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το Διεθνές Δίκαιο,τα Διεθνή Δικαιοδοτικά Οργανα και την ειρηνική επίλυση των διαφορών ως βασικό θεμέλιο για τη διαμόρφωση μιας καινούριας εποχής στις σχέσεις μας με την Τουρκία".

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε αδιέξοδη και εκ του πονηρού την πρόταση της Αγκυρας για εφόλης της ύλης πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε:"Η τουρκία μετά το Λουξεμβούργο αντέδρασε σπασμωδικά, εντείνοντας το κλίμα επιθετικότητας απέναντι μας. Τι απεκόμισε; Τίποτα. Επιδείνωσε τη θέση της με τις ενέργειες της και απομονώθηκε. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκαλούν ένταση, απειλούν την ειρήνη. Εμείς διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αρνούμαστε να υιοθετήσουμε μια πολιτική κλιμάκωσης της έντασης. Γι αυτό και έχουμε αποδεχθεί τη συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας αποτελούν θεμέλιο λίθο τη εξωτερικής μας πολιτικής. Με αυτή τη θέση ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στην επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Αυτή είναι και η αιτία που εξακολουθούμε να δεσμεύουμε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία".

    Οσον αφορά στο Κυπριακό τόνισε ότι η πολιτική λύση δεν αποτελεί προυπόθεση για πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Κυπριακή και σημείωσε πως κινε΄ται στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού ή για σταδιακό αφοπλισμό.

    Απαντώντας στις ανησυχίες που έχει εκφράσει το ΚΚΕ για τη νέα δομή και το ρόλο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός επισήμανε τα εξής: -Το ΝΑΤΟ δεν είναι διαιτητικό όργανο και κανείς δεν επιθυμεί να του δώσει παρόμοιο ρόλο. -Δεν έχει αντικείμενο να ασκήσει κυριαρχία εξ ονόματος των μελών της Συμμαχίας, ούτε έχει τέτοια εξουσιοδότηση. -Τα υποπεριφερειακά στρατηγεία τρίτου επιπέδου του ΝΑΤΟ δεν έχουν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της νέας δομής, προκαθορισμένα όρια ευθύνης. Τούτο είχε αποφασιστεί το 1992 και οι περιοχές των επιμέρους δραστηριοτήτων τους θα προτείνονται εν καιρώ ειρήνης, κατά περίπτωση από τον αρμόδιο περιφερειακό διοικητή και σε συντονισμό και με την έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων. -Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν παραχώρησε τίποτε με τις ρυθμίσεις αυτές. Μια χώρα που δεν είχε στρατηγεία δεν είχε και περιοχές ευθύνης.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Προκλητική και επιθετική, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη di\qjeia της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Αγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.

    Ο κ. Ρέππας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις απειλές της Τουρκίας μετά την απαντητική επιστολή της χώρας μας, αναφορικά με τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    "Η Τουρκία, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιαζόταν με ένα προσωπείο προτείνοντας το διάλογο για την προσέγγιση των δυο χωρών χωρίς αντικείμενο και με συγκεκριμένους κανόνες".

    Ακόμα, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και κάλεσε την Τουρκία, αντί να κατηγορεί την Ελλάδα να την μιμηθεί, προκειμένου η πολιτική της να βοηθήσει και την ίδια να ενταχθεί στη διεθνή έννομη τάξη, έτσι ώστε ο τουρκικός λαός και η γειτονική χώρα να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με τον διεθνή παράγοντα.

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΟΜΙΛΙΑ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, στην προημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν λέει αλήθεια ότι συσκοτίζει και παραπλανεί τον ελληνικό λαό την ίδια ώρα που ''έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και το Αιγαίο έχει διαμελισθεί και διχοτομηθεί''.

    "Δεν ξέρουμε μόνο πόσο πήρε η Τουρκία ή πόσο πήρε η Αμερική και πόσο η Ελλάδα. Αυτά τα ξέρει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ" τόνισε η κ. Παπαρήγα, ενώ χαρακτήρισε έξυπνο το επιχείρημα στο οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός για προσφυγή της Άγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. "Θέλετε -είπε - να δώσετε νομιμότητα στις συνθήκες που έχετε υπογράψει άτυπα με Τουρκία και Αμερική για να κρύψετε το συμβιβασμό σας''.

    Στη συνέχεια, η κ. Παπαρήγα ζήτησε από τον πρωθυπουργό ''να πει την αλήθεια, να αλλάξει γραμμή πλεύσης η κυβέρνηση'' και το κόμμα της τότε θα την στηρίξει.

    " Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όπου κλείνουν συμφωνίες - θηλειά στο λαιμό του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση είναι εθελοντής", υπογράμμισε και κάλεσε τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και τα κόμματα και τους βουλευτές να παρέμβουν.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του εξοπλισμού της χώρας και στην αποστροφή του πρωθυπουργού ότι έχουμε τη θέληση και τα μέσα να απαντήσουμε οποτεδήποτε στις απειλές της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά :

    "Όταν υπογράφεις υποδουλωτικές συμφωνίες τότε ούτε τους εξοπλισμούς σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις".

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενικολογίες που δεν οδηγούν πουθενά τα όσα είπε η κ. Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες της για ''εκπονημένο σχέδιο'' και ''άτυπες συμφωνίες της Ελλάδος με ΗΠΑ και Τουρκία, από τις οποίες λείπουν μόνο οι keptol]qeier'', της ζήτησε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της.

    "Γιατί δεν αποκαλύπτετε στον Ελληνικό λαό το σχέδιο που εσείς γνωρίζετε και εμείς του κρύβουμε, ή τις άτυπες συμφωνίες που έχουμε κάνει''; τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την κ. Παπαρήγα ότι μίλησε μόνο με άρνηση, χωρίς προτάσεις και με γενικολογίες.

    "Αν θέλουμε να στρατευθεί ο λαός πρέπει να του δείχνουμε την κατεύθυνση και τους στόχους. Η κ. Παπαρήγα λέει μόνο όχι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι στη πολιτική του ΝΑΤΟ, όχι στην Ε.Ε. Δεν είπε όμως προς ποια κατεύθυνση και τι να επιδιώξουμε. Δεν διέγραψε μία πολιτική. Μόνο αρνήσεις" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι τόσο η συμφωνία της Μαδρίτης για την οποία η Τουρκία ζητά να έχει νομική ισχύ, όσο και το σχέδιο ένταξης της Κύπρου, η ΚΕΠΠΑ και η ΔΕΕ είναι Συνθήκες τέτοιες που μοιραία φέρνουν την κυβέρνηση σε συμφωνίες που είναι εις βάρος της Ελλάδος.

    [04] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα που όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα μέλη της δεν έχουν ενιαία γραμμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εμφανίζεται άτολμη σχετικά με την προώθηση των δικαίων της χώρας.

    "Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός ποιες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει για την προώθηση των ελληνικών θέσεων", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό και τα κόμματα για τις αποφάσεις και ενέργειες της.

    Πρότεινε να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και να γίνει πράξη η ενιαία εθνική στρατηγική της χώρας, ενώ παρατήρησε πως μειώνεται η διαπραγματευτική δύναμη του δικαιώματος μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όσο δεν το χρησιμοποιούμε.

    Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανε ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόβλεψη και προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

    Αναφερόμενος στα Βαλκάνια είπε ότι παρατηρείται μια επικίνδυνη ρευστότητα και προκάλεσε τον κ. Σημίτη να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, κινήσεις για τις οποίες θα πρέπει να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη, όπως είπε.

    [05] ΒΟΥΛΗ: ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, υποστήριξε ότι τη νύχτα tym Ιμίων η κυβέρνηση με την αλλαγή της θέσης στην πάγια εξωτερική πολιτική που είχαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η αποδοχή του Δικαστηρίου της Χάγης για όλα τα θέματα οδήγησε τη χώρα στην παραχώρηση των εθνικών της δικαιωμάτων.

    Η συμφωνία της Μαδρίτης - είπε - νομιμοποιεί πολιτικά τη θέση της Τουρκίας ότι υπάρχουν και άλλα θέματα προς ρύθμιση στο Αιγαίο πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντα της γείτονος χώρας στο Αιγαίο και επιτυγχάνεται ο πάγιος στόχος για νομιμοποίηση διαλόγου για όλες τις διεκδικήσεις της, σε πολιτική βάση και ανεξάρτητα από το νομικό πλέγμα που διέπει το καθεστώς στο Αιγαίο.

    Η συμφωνία της Μαδρίτης, συνέχισε, και η αποδοχή του διεθνούς Δικαστηρίου για όλα τα θέματα αποτελούν την αρχή αναθεώρησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

    Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ακόμα, ότι, οι στιγμές που διανύουμε είναι σοβαρές και κρίσιμες που επιβάλλουν σε όλους μας αρετή και τόλμη αλήθεια και όχι ωραιοποίηση και αποπροσανατολισμό της κατάστασης και ζήτησε από την κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη, να σταματήσει αυτή την πολιτική που όπως αποδεικνύεται, αυξάνει συνεχώς την τουρκική προκλητικότητα.

    Τέλος, ο κ. Τσοβόλας, τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα πράξει ότι είναι δυνατόν για την ανατροπή αυτής της εξωτερικής πολιτικής ''μαθητευόμενων μάγων'', οι οποίοι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο, ''πριν βουλιάξει η Ελλάδα''.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

    Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιέσεις που εκδηλώνονται κατά καιρούς εναντίον της δραχμής, έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας προέβη στη διατύπωση αυτή, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος έκανε λόγο για υποτίμηση της δραχμής και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του κ. Έβερτ λέγοντας ότι "έναντι πινακίου δημοσιότητας μετατρέπεται σε φερέφωνο οργανισμό, των οποίων οι θέσεις υπονομεύουν ουσιαστικά το εθνικό νόμισμα".

    [07] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Εντείνεται η κρίση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως στις σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ύστερα από την απόφαση του πρώτου να μην συμμετέχει ο επίτιμος αρχηγός στη διαδικαστική ροή του κόμματος.

    Η προσοχή είναι στραμμένη στον κ. Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει, καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι από όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής, δεν του τηλεφώνησε ούτε μία φορά για του ζητήσει τη γνώμη του για οποιοδήποτε h]la.

    Ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. βουλευτής Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση της παράταξης και σημείωσε πως από το "αμόκ ιδιοκτησίας" στη Νέα Δημοκρατία θα προκύψει ένα άλλο κόμμα. Από την πλευρά του ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν βλέπει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος.

    Με δηλώσεις του ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Ε. Γ. του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρατηρείται συσπείρωση των ακροδεξιών στη Ν.Δ. οι οποίοι διεκδικούν λόγο και ρόλο και πολλές φορές κινούνται σε αντισυνταγματικό ταμπλό

    [08] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Στάσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, όπως αναφέρει το μεσημβρινό Ιατρικό Δελτίο. Οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου που νοσηλεύεται από προχθές στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζεται περιοδικά από τεχνητό νεφρό, ενώ η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    [09] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τα δύο πλοία που δώρισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Δημοκρατία της Γεωργίας καθώς και το αρματαγωγό "Σάμος", που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βόρεια Ελλάδα προς το γεωργιανό λαό, ξεκινούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να φτάσουν την 1η Μαρτίου στο λιμάνι του Πότι. Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού αρχιπλοίαρχος, Πέτρος Γεωργόπουλος , η αποστολή των δύο πλοίων γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Επίσης ομάδα Ελλήνων αξιωματικών μεταβαίνει με τα πλοία στο λιμάνι του Πότι προκειμένου να βοηθήσει στην ανέλκυση ναυαγίων. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεργαστεί με το Πολεμικό Ναυτικό της Γεωργίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Όσον αφορά την ανθρωπιστικής βοήθειας η αποστολή της έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο όσον αφορά τη δημοκρατία της Γεωργίας, όπου χιλιάδες ομογενείς ζουν και αγωνίζονται, αλλά κυρίως διότι συμμετέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εκτός από τα δύο πλοία διαθέτει για τη μεταφορά της βοήθειας το αρματαγωγό "Σάμος". Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, συμμετέχει ενεργά στην αποστολή της βοήθειας η οποία περιλαμβάνει δύο λεωφορεία (προσφορά του ΟΑΣΘ), βιβλία και εποπτικό υλικό από το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, δύο αλευρόμυλους, 500 κιβώτια ρουχισμού και τροφίμων (προσφορά του ΕΙΥΑΠΟΕ), τρία μηχανήματα αιμοκάθαρσης, νοσοκομειακά κρεβάτια, δύο θερμοκοιτίδες , ένα χειρουργικό τραπέζι και λοιπό uceiomolij| υλικό προσφορά των νοσοκομείων Παναγία, Ιπποκράτειο και το Κέντρο Υγείας Θέρμης. Με τα υλικά αυτά θα εξοπλιστεί το Ελληνικό Κέντρο Υγείας της Τυφλίδας που ίδρυσε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού καθώς και τα υπό συγκρότηση περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.

    Ο πρόξενος της Γεωργίας, Βλαντιμίρ Γκαπέλια, χαρακτήρισε την Ελλάδα λίκνο του πολιτισμού και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας ότι η χώρα του γνώρισε την ορθοδοξία από την Ελλάδα.

    [10] ΣΒΒΕ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΘΡΑΚΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την ανάγκη αναθεώρησης αρκετών διατάξεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι βιομηχανίες της Μακεδονίας και της Θράκης, και να αποδυναμωθεί η τάση αποβιομηχάνισης στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Βασίλης Τακάς, στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Ο κ.Τακάς ζήτησε: · τη διατήρηση των κινήτρων για τη Θράκη, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των υποδομών · τη διατήρηση της επαρχίας και της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης στη Β' ζώνη κινήτρων · την άρση της διάκρισης των επιχειρήσεων σε νέους και παλιούς φορείς και την παροχή δυνατότητας ελεύθερης επιλογής των παρεχόμενων κινήτρων · να δικαιούνται και οι παλαιοί φορείς επιδότηση για επενδύσεις νέων προϊόντων ή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας · τη διατήρηση της ισχύος του άρθρου 22 του νόμου 1828/89, για το σχηματισμό του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού · τη διατήρηση της δραστηριότητας των λατομείων αδρανών υλικών, ως επιλέξιμης δραστηριότητας στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού · την αύξηση του ορίου αρμοδιότητας έγκρισης επενδύσεων της γνωμοδοτικής επιτροπής στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε 800 εκατ. δρχ και τη διατήρηση του ορίου αρμοδιότητας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα 2,5 δισ · τη συμμετοχή του ΣΒΒΕ στην κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    Για τη στήριξη των θέσεων των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου παράθεσε σειρά στοιχείων που, κατά την άποψή του, καταδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην περιοχή.

    "Η μείωση του μεριδίου της προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης στο εθνικό προϊόν, από 20% στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, στο 14% σήμερα και της απασχόλησης στη μεταποίηση, από 35% στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, στο 22% το '95-'96 -σύμφωνα με στοιχεία του World Development Reports- δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι υπάρχει στην ελληνική οικονομία ισχυρή τάση αποβιομηχάνισης, που οφείλεται σε k|cour μειωμένης ανταγωνιστικότητας", επισήμανε. Απέδωσε τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα στην πολιτική της σκληρής δραχμής και των υψηλών επιτοκίων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό διαπιστώνεται και από τις απώλειες των μεριδίων των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, που δεν αντισταθμίζονται -όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες- από αύξηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα της ICAP που κατέγραψε ουσιαστική στασιμότητα των πωλήσεων σε πραγματικούς όρους (αύξηση 7,2%), αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 9%, μείωση των καθαρών κερδών κατά 34,2% και μείωση της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων στο 6,3% από 11,8% το προηγούμενο έτος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τακάς στην ανάγκη διατήρησης της Θεσσαλονίκης στη Β' ζώνη κινήτρων. Στα κυριότερα από τα επιχειρήματα που παρέθεσε, συγκαταλέγονται ο κρίσιμος ρόλος που έχει αναλάβει η περιοχή και οι επιχειρήσεις της, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της αυξημένης ανεργίας (17% κατ΄ εκτίμηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης).

    "Θα ήταν λάθος η ένταξη της Θεσσαλονίκης στη Γ΄ ζώνη, ως εναλλακτική λύση. Η ανάπτυξη των επενδύσεων χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια. Η Γ' ζώνη έχει διετή ισχύ και μπορεί να λειτουργήσει μόνο για να δοθεί ώθηση", κατέληξε.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ

    Ελεύθερους άφησαν χθες τα μεσάνυχτα όλους τους ομήρους , οι ένοπλοι που απήγαγαν τέσσερις στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ και έξι γεωργιανούς πολίτες, στο χωριό Ζουγκντιντί της δυτικής Γεωργίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Γεωργίας βρήκαν τον τσέχο στρατιωτικό παρατηρητή, ο οποίος είχε χαθεί μετά την απόδραση των απαγωγέων.

    "Δώδεκα άτομα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές της Γεωργίας, ενώ τρεις ανάμεσα στους οποίους και ο φερόμενος ως αρχηγός των απαγωγέων, Γκότσα Εσαμπούα, τράπηκαν σε φυγή", δήλωσε ο επικεφαλής των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, Τεμουρ Γκαμπούνγια.

    Ο τσέχος παρατηρητής ,Ζάροσλαβ Κουλίσεκ, κατάφερε να διαφύγει προτού να λήξουν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να γνωρίζει ότι επίκειται απελευθέρωση των ομήρων, ενώ οι αστυνομικές αρχές τον εντόπισαν στα περίχωρα του χωριού Ζουγκντιντί.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι απαγωγείς απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους υπό την προϋπόθεση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, δηλαδή να αποφυλακιστούν οι σύντροφοι τους καθώς επίσης και αυτοί που εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Έβαρντ Σεβαρνάντζε, ενώ ζητούν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Γεωργία.

    Οι απαγωγείς οι οποίοι θεωρούνται θερμοί υποστηρικτές του Ζβίαντ Γκαμσαχούρντια, προέδρου της Γεωργίας που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 1992, συνέχισαν μετά το θάνατο του, το 1994, να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμη την εξουσία του προέδρου Έντβαρτ Σεβαρνάντζε. Λ.Μ.

    [12] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΒΑΣΙΛ ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ

    Στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια η ιδρυτική συνέλευση του κόμματος "Δημοκρατική Επιλογή" του Βάσιλ Τουπουρκόφσκι.

    Ο κ.Τουπουρκόφσκι ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση του νέου κόμματος σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Μοναστηρίου και επεσήμανε ότι το κόμμα θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στους πολίτες για τη βελτίωση της δημοκρατικής διαβίωση, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με άλλα κόμματα της χώρας.

    Ο Βάσιλ Τουπουρκόφσκι, 44 ετών σήμερα, ήταν μέλος του τελευταίου προεδρείου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ως εκπρόσωπος της τότε "Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Μακεδονίας".

    Αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 1993 όταν κατηγορήθηκε ότι στη Βιέννη είχε προχωρήσει σε μυστικές συνεννοήσεις με την Ελλάδα. Ακολούθησε διετής αυτοεξορία του στις ΗΠΑ από όπου επέστρεψε το 1995 και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ επέστρεψε και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στη νομική σχολή του πανεπιστημίου των Σκοπίων, όπου διδάσκει διεθνές δίκαιο.

    Θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός και η αποχή του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είχε αποδοθεί στη στρατηγική του να έχει κορυφαίο ρόλο στη μετά Γκλιγκόρωφ εποχή.

    Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι με την ίδρυση του νέου κόμματος ο κ.Τουπουρκόφσκι επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στον πολιτικό βίο της χώρας, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 1999.

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα θα είναι υποψήφιος του κόμματος του για την προεδρεία, στις μη αναγνωρισμένες από τη διεθνή κοινότητα εκλογές των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες πρόκειται να γίνουν στις 22 Μαρτίου.

    Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος Δημοκρατικός Σύμδεσμος Κοσσυφοπεδίου, ο 53χρονος Ρουγκόβα επανεξελέγη και πρόεδρος του κόμματος αυτού, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα της σερβικής αυτής επαρχίας, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κατά 90% από Αλβανούς. Σε δηλώσεις του ο κ. Ρουγκόβα υποσχέθηκε ότι μαζί με το κόμμα του, "θα εργαζόταν για την πραγματοποίηση των πολιτικών σκοπών των Αλβανών, δηλαδή για ένα ελεύθερο, δημοκρατικό και ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις ισχυρές πιέσεις".

    Το καθεστώς αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου καταργήθηκε από το Βελιγράδι το 1989, όταν στην προεδρία της Σερβίας βρισκόταν ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Έκτοτε, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις εκλογές που διενεργεί το Βελιγράδι και το Μάιο του 1992 διοργάνωσαν τις δικές τους εκλογές, κατά τις οποίες εξέλεξαν κοινοβούλιο και πρόεδρο, η νομιμότητα των οποίων όμως δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινόητα, ενώ το Βελιγράδι θεωρεί τις εκλογές αυτές παράνομες και έχει απαγορεύσει τη συνεδρίαση των σωμάτων που δημιουργήθηκαν.

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα είχε εκλεγεί πρόεδρος των Αλβανών από δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 1991, κατά το οποίο ανακηρύχθηκε η "Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου", η αναγνώριση της κρατικής οντότητας της οποίας δεν επετεύχθη.

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ο οποίος την Κυριακή βρισκόταν στην Πρίστινα, καλωσόρισε τις εκλογές της 22ας Μαρτίου, λέγοντας ότι "δεν αποτελούν οποιαδήποτε είδους απειλή για τη Σερβία, γιατί δεν διαθέτουν οποιοδήποτε καθεστώς και δεν υπάρχει ουσιαστική αναγνώριση της "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", ή της κυβέρνησής της".

    Η υποψηφιότητα του Ιμπραήμ Ρούγκοβα είναι η δεύτερη που έχει ανακοινωθεί. Στις 11 Φεβρουαρίου, πρώτη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η κ. Λουλιέτα Πούλα Μπεκίρι, αρχηγός του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο κύριος αντίπαλος του κ. Ρουγκόβα, ο Αντέμ Ντεμάτσι, αρχηγός του ριζοσπαστικού "Κοινοβουλευτικού Κόμματος" του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα. Ο κ. Ντεμάτσι αντιτίθεται στην πολιτική της ειρηνικής αντίστασης του κ. Ρουγκόβα, προτιμώντας την ανοιχτή ρήξη για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης "Δημοκρατίας του Jossuvoped_ou".

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα θεωρείται από πολλούς ως ο πρωτοπόρος της ειρηνικής πολιτικής μη συνεργασίας με τις σερβικές αρχές. Άρχισε την πολιτική του καριέρα ως επικεφαλής της Ένωσης Αλβανών Συγγραφέων, του πρώτου κινήματος κατά του Βελιγραδίου. Το 1989 εξελέγη επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσυφοπεδίου και κατά τη διάρκεια της θητείας του οι Αλβανοί της επαρχίας αυτής άρχισαν να δημιουργούν μια σκιώδη διοίκηση, η οποία παρέχει υπηρεσίες όπως υγείας και εκπαίδευσης.

    [14] H ΣΟΦΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο "γλωσσικό πρόβλημα" μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο νέος πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Λονδινο, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΒΒC και υπενθύμισε ότι για το θέμα ήδη διεξήχθησαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, δεσμεύτηκε προσωπικά για την επίλυσή του.

    Ο κ.Ντόμπρεφ διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει βρεθεί μια από κοινού αποδεκτή φόρμουλα για την υπογραφή των διμερών συμφωνιών, η οποία όπως είπε "ικανοποιεί και τις δυο πλευρές και σύντομα θα γίνει γνωστή".

    Κατά τον Βούλγαρο πρεσβευτή, η σκοπιανή πλευρά είναι αυτή που επιθυμεί όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του θέματος, ενώ ενόψει της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας, τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ προσδοκούν και πολιτικό όφελος.

    Τέλος, ο κ.Ντόμπρεφ, ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα επιδώσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πρόσκληση από τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ, να επισκεφτεί τη Σόφια.

    [15] ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΕΤΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΪΝΤΙΝ ΜΕΝΤΕΡΕΣ

    Στο νεοσύστατο Κόμμα Αρετής προσχωρεί σήμερα ο βουλευτής Αϊντίν Μεντερές, ένα από τα ηγετικά στελέχη του υπό απαγόρευση ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας, ενώ εντός της εβδομάδας θα ενταχθεί και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την προσχώρηση του Μεντερές ο αριθμός των βουλευτών του Κόμματος Αρετής θα ανέλθει στους 124. Το Κόμμα Αρετής αυτή τη στιγμή έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το σύνολο των βουλευτών του προέρχεται από το Κόμμα Ευημερίας, ενώ μόνο 23 από τους 147 βουλευτές του υπό απαγόρευση κόμματος δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στο νεοσύστατο κόμμα.

    Το Κόμμα Αρετής, που ιδρύθηκε για να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο Κόμμα Ευημερίας πριν ΑΚΌΜΗ απαγορευτεί η λειτουργία του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφάσισε, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουριέτ", να χορηγεί κάθε μήνα χρηματική βοήθεια (ένα είδος μισθού) στον Ερμπακάν και στους πέντε βουλευτές του που απώλεσαν τη βουλευτική τους ιδιότητα. Το βοήθημα που θα χορηγεί Το Κόμμα Αρετής στον Ερμπακάν και τους πρώην βουλευτές θα είναι ύψους 750 ejatolluq_ym λιρών, δηλαδή όσο η βουλευτική αποζημίωση που έπαιρναν.

    [16] ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

    Την αναστολή της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στην εμπορία και κατανάλωση των εντοσθίων των βοοειδών και αιγοπροβάτων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η οδηγία, που εκδόθηκε λόγω του φόβου της μετάδοσης στον άνθρωπο της θανατηφόρας ασθενείας των "τρελών αγελάδων" και η οποία θορύβησε τους Ελληνες καταναλωτές, επρόκειτο να εφαρμοστεί αρχικά την 1η Ιανουαρίου, πριν αποφασιστεί η πρώτη αναβολή για την 1η Απριλίου και τώρα για την 1η Ιουλίου.

    Η απόφαση της νέας αναστολής, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, προβλέπει και τη δυνατότητα εξαίρεσης από την εφαρμογή της οδηγίας εκείνων των χωρών, όπως η Ελλάδα που είτε δεν εμφανίζουν καθόλου περιπτώσεις της συγκεκριμένης ασθένειας είτε έχουν ελάχιστους κινδύνους μετάδοσής της. Ετσι οι Ελληνες παρασκευαστές και καταναλωτές όλων των λαϊκών εδεσμάτων, όπως το κοκορέτσι, το σπληνάντερο το αρνίσιο κεφάλι θα συνεχίσουν κατ' εξαίρεση την παρασκευή και κατανάλωσή τους.

    Προϋπόθεση όμως για την εξαίρεσή τους, είναι η υποβολή σχετικού φακέλου με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά πριν από τον Ιούνιο. Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί η αίτηση εξαίρεσης τα κράτη θα είναι υποχρεωμένα να μην διαθέτουν στην κατανάλωση τα εξής όργανα βοοειδών και αιγοπροβάτων: Κεφάλι με μυαλό, μάτια, νωτιαίο μυελό, έντερα, σπονδυλική στήλη, λεπτό και παχύ έντερο ζώου ηλικίας άνω των 12 μηνών.

    Από τα εντόσθια που μπορούν να διατίθενται στην κατανάλωση, εξαιρείται η σπλήνα των αιγοπροβάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας, για τη διάθεση της οποίας θα αποφασίσει οριστικά η Κομισιόν ποιες χώρες μπορούν να εξαιρεθούν από την οδηγία αυτή μέχρι τα τέλη του έτους.

    Οι χώρες που προτίθενται να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή της οδηγίας, είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία.

    Οι χώρες που δεν θα ζητήσουν εξαίρεση, θα υποχρεωθούν σε όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου να εφαρμόσουν μια περιορισμένη λίστα οργάνων των οποίων θα απαγορεύεται η κατανάλωση, όπως των εντέρων ματιών και νωτιαίου μυελού.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 26 February 1998 - 12:22:06