Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] 10 ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [03] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [04] ΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [05] ΥΠΟ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • [06] ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1998

  • [07] ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΟΦΙΑ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [09] ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [10] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [11] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [12] Η ΠΓΔΜ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [13] ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

  • [14] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΟΜΗΡΟΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

  • [15] ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] 10 ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000

    Περίοδος σημαντικών ανακατατάξεων και αποφασιστικών αλλαγών θα είναι για την ελληνική οικονομία η τριετία που μεσολαβεί μέχρι το 2000, καθώς η κυβέρνηση προωθεί δέκα διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο.

    Τους δέκα αυτούς άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς.

    Αναλυτικότερα, οι δέκα διαρθρωτικές παρεμβάσεις που προδιέγραψε ο κ.Δρυς, προβλέπουν: - Τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις 1750 δημόσιων φορέων, σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση του νόμου για τις προσλήψεις και την εντατικοποίηση του ελέγχου των επιχορηγήσεων - Τη μετοχοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων - Τη βήμα προς βήμα απελευθέρωση των αγορών στο τρίπτυχο τηλεπικοινωνίες-ενέργεια-μεταφορές - Τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού νόμου και τη διατήρηση των ελκυστικών κινήτρων του - Την προώθηση του νόμου για την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος - Την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας - Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με τη λήψη αποφασιστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση - Τον εκσυγχρονισμό των αγορών κεφαλαίου, ομολόγων και χρήματος - Την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά την κατασκευή και χρηματοδότηση μεγάλων έργων - Την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου στις κρατικές τράπεζες

    Ο κ.Δρυς δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την εφαρμοζόμενη πολιτική της "σκληρής δραχμής", διατηρώντας σταθερή την ισοτιμία του εθνικού μας νομίσματος ως προς το ECU και το ευρώ.

    Διατύπωσε δε, την εκτίμηση ότι, το 1998, το δημόσιο έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ έναν χρόνο πριν από το 2000 θα έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι του πληθωρισμού. Όσον αφορά το πιο άμεσο μέλλον, ο κ.Δρυς προέβλεψε ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4,2% -έναντι 4,4% τον περασμένο μήνα- ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό θα πέσει κάτω από το 4%.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αλί Τουιγκάν, μία μέρα μετά την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική, με την οποία η Αθήνα απέρριψε τις νέες προτάσεις του Ισμαήλ Τζεμ που αφορούσαν στα ελληνοτουρκικά.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι συζητήθηκαν οι πρόσφατες επιστολές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ ο κ. Τουιγκάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο κ. Τζεμ την πρόσκληση του κ. Πάγκαλου για συνάντηση στη Ρόδο, στο περιθώριο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρεσβευτής είπε ότι η Άγκυρα μελετά προσεκτικά την επιστολή του Έλληνα υπουργού και θα απαντήσει. Ερωτηθείς για το θέμα της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο κ. Τουιγκάν είπε ότι η Τουρκία δεν apojke_ei καμία μέθοδο προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα, αλλά προηγουμένως οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν.

    Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, με στενούς του συνεργάτες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

    [03] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Δυσαρέσκεια για τα όσα είπε χτες ο Κώστας Καραμανλής σχετικά με το ρόλο του στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ενδεικτικά ότι η Ν.Δ. πηγαίνει προς τα πίσω αντί να πηγαίνει μπροστά.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτεελστικής Επιτροπής του κόμματος παρατήρησε ότι η Ν.Δ. δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική και με τέτοιες προυποθέσεις δεν μπορεί να κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι θέλει να διώξει από το κόμμα τον Κ. Μητσοτάκη.

    Η νέα ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. προκλήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι δεν κλήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο κ. Καραμανλής εξήγησε χτες ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμμετέχει στη διαδικαστική ροή της Ν.Δ. και θα καλείται να εκφράζει την άποψη του στις περιπτώσεις που συζητούνται θέματα μείζονος σημασίας, κυρίως εθνικά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους κ.κ. Μητσοτάκη να τον στηρίξουν και να τον ενισχύσουν, όπως είχε πράξει και ο ίδιος όταν βρίσκονταν αυτοί στην αρχηγία του κόμματος.

    [04] ΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Με σοβαρή λοίμωξη νοσηλεύεται από χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Το Ιατρικό Δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου αναφέρει ότι η λοίμωξη προκλήθηκε λόγω των συνεχών αιμοκαθάρσεων.

    Οι θεράποντες ιατροί επισημαίνουν ότι παρά τη βεβαρυμένη υγεία του Αρχιεπισκόπου η κατάσταση ελέγχεται αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα εξόδου του από το νοσοκομείο.

    [05] ΥΠΟ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος καταπατητών μοναστηριακών εκτάσεων σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Χαλκιδικής, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών με τη μέθοδο των εικονικών δικών, βρίσκεται η Εισαγγελία Πολυγύρου.

    Ο Εισαγγελέας Χαλκιδικής κ.Ευάγγελος Ζάχαρης μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης άσκησε σήμερα ποινικές διώξεις κατά παντός upeuh}mou για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παράβαση του νόμου περί δασών, ψευδορκία μάρτυρα και άμεση συνέργια στις παραπάνω πράξεις και έδωσε εντολή στον αντιεισαγγελέα Ε. Μαδεμλή να διενεργήσει προανάκριση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες "εγκέφαλος" στην υπόθεση φέρεται επιχειρηματίας από τη Μεταμόρφωση Σιθωνίας μαζί με τρεις τουλάχιστον συντοπίτες του οι οποίοι συνεννοούνταν μεταξύ τους προκειμένου να "νομιμοποιήσουν" με δικαστικές αποφάσεις τα καταπατημένα μοναστηριακά οικόπεδα. Όπως αποκαλύφθηκε από τις έρευνες τα μέλη του κυκλώματος που εκμεταλλευόταν την έλλειψη εθνικού κτηματολογίου, εντόπιζαν μοναστηριακές εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές και στη συνέχεια κατέθεταν ο ένας στον άλλο εικονικές αγωγές στα πολιτικά δικαστήρια.

    Στις αγωγές ισχυρίζονταν ψευδώς ότι ο υποτιθέμενος αντίδικος - που στην πραγματικότητα ήταν μέλος του κυκλώματος- είχε καταπατήσει κάποια έκταση και ζητούσαν να τους αποδοθεί με δικαστική απόφαση. Την δήθεν καταπάτηση "επιβεβαίωναν" με τις μαρτυρίες τους διάφοροι ηλικιωμένοι ψευδομάρτυρες οι οποίοι αμείβονταν στη συνέχεια για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

    Με την παραπάνω μέθοδο στις αρχές του 1994 ο επιχειρηματίας επιχείρησε να καταπατήσει παραθαλάσσια έκταση δέκα στρεμμάτων, στη χερσόνησο της Σιθωνίας που ανήκει στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους, εκμεταλλευόμενος ευνοϊκή απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου.

    Ο δήθεν καταπατητής συνεννοήθηκε με τον επιχειρηματία και δεν εμφανίστηκε στη συζήτηση της υπόθεσης ώστε να τον ευνοήσει το δικαστήριο χωρίς να ερευνήσει αν ο επιχειρηματίας ήταν κάτοχος τίτλου κυριότητας ή όχι.

    Λίγες μέρες αργότερα η δικαστική απόφαση κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταχωρηθεί η έκταση στον ενάγοντα, αλλά υπάλληλοι στο δασαρχείο Πολυγύρου κατάλαβαν την κομπίνα που είχε στηθεί και ενημέρωσαν αμέσως τους εκπροσώπους της Ιεράς Μονής και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να διαταχθεί δικαστική έρευνα.

    Ο εισαγγελέας που ανέλαβε το χειρισμό της υπόθεσης θα ερευνήσει κατά κύριο λόγο αν έχουν καταπατηθεί και άλλες εκτάσεις με την παραπάνω μέθοδο και σε ποιους ανήκουν σήμερα. Ακόμα, θα ερευνηθεί αν στο κύκλωμα των καταπατητών εμπλέκονται και άλλα άτομα.

    [06] ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1998

    Μέσα στο 1998 θα δοθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στην κυκλοφορία τα πρώτα έτοιμα τμήματα της Εγνατίας Οδού, στην Καβάλα, τη Βέροια και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, το σύνολο των 430 χιλιομέτρων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Β' ΚΠΣ, δε θα είναι σε λειτουργία ούτε μέχρι το 2001.

    "Το 2001 θα βρεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 430 χλμ σε κυκλοφορία", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εγνατίας ΑΕ, καθηγητής Δημήτρης Φατούρος, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της επιστημονικής διημερίδας για τα προβλήματα σχεδιασμού Οδογεφυρών, την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 1998, θα είναι έτοιμα ή θα είναι σε κατασκευαστικό στάδιο περίπου 550 χλμ, από τα συνολικά 680, συμπεριλαμβανομένων και των 122 που είχαν κατασκευαστεί με χρήματα από το 1ο Πακέτο Ντελόρ. Σήμερα τα εργοτάξια δουλεύουν σε 280 χλμ, και πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο χρόνο άλλα 140.

    Ερωτηθείς για το ζήτημα της χρηματοδότησης των 130 χλμ, που δεν χρηματοδοτούνται από Β' ΚΠΣ, επανέλαβε ότι για 77 χλμ από αυτά θα διατεθούν χρήματα από το δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση των υπολοίπων θα γίνει εφικτή, με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη δημιουργία χρηματοδοτικής "γέφυρας" ανάμεσα στο 2ο πακέτο Ντελόρ και το 3ο Σαντέρ, για το συγκεκριμένο έργο.

    Ιδιαίτερα κρίσιμο τμήμα στην πορεία του έργου χαρακτηρίστηκε η κατασκευή των γεφυρών. Η σημερινή τεχνογνωσία γύρω από το θέμα αυτό θα αποτελέσει, άλλωστε, και το βασικό αντικείμενο της εκδήλωσης. Στη διοργάνωσή της συνέτεινε το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται γέφυρες, συνολικού μήκους τουλάχιστον 100 χλμ.

    Μόνο κατά μήκος της Εγνατίας προγραμματίζονται, μελετώνται ή κατασκευάζονται 576 μικρές και μεγάλες γέφυρες, συνολικού μήκους 43 χλμ και προϋπολογισμού 130 δισ. δρχ, στις οποίες προστίθενται σήραγγες μήκους 30 χλμ. Γέφυρες και σήραγγες αποτελούν συνολικά πάνω από το 10% του αυτοκινητοδρόμου.

    Οι γέφυρες αυτές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μορφών, από τις πιο απλές μέχρι κοιλαδογέφυρες, με ύψη βάθρων πάνω από 50-60 μέτρα, με ανοίγματα άνω των 100 μέτρων και μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο η καθεμία. Σημαντικό πρόβλημα στην υλοποίηση των έργων αυτών αποτελεί ο σεισμικός κίνδυνος, όπως αναφέρθηκε.

    Τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά και η πείρα που αποκτήθηκε στη διάρκεια της κατασκευής, θα αποτελέσουν αντικείμενο της διημερίδας, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών από την Ελλάδα και το ε,,,ξωτερικό, που διοργάνωσαν η Εγνατία και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνας του Σκυροδέματος.

    [07] ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Με σύνθημα "ολοταχώς πίσω για το μέλλον για να ξαναζήσει το ΚΘΒΕ τις παλιές λαμπρές στιγμές του παρελθόντος" η νέα διοίκηση του Θεάτρου ξεκινά ανεβάζοντας την Παρασκευή τη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλη "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού" σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

    Στους στόχους της νέας διοίκησης είναι η επίλυση σημαντικών και αξεπέραστων προβλημάτων όπως είναι το μεγάλο χρέος, η καταστροφή της πολιτιστικής περιουσίας του Θεάτρου και η μέχρι σήμερα επικοινωνιακή πολιτική του. "Βρήκα το θέατρο αγνώριστο. Ο κόσμος ήταν στα όρια της ψυχολογικής αποδιάρθρωσης, ένα φαινόμενο απελπισίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Δημήτρης Σαλπιστής, στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου που έδωσε η νέα διοίκηση του Θεάτρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι συντελεστές της παράστασης SΤα τέσσερα πόδια του τραπεζιού". Τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως υπήρχε κακοδιαχείριση και έγιναν εσκεμμένα ορισμένα πράγματα, το οποία πρέπει να ερευνηθούν, πρόσθεσε: "Γίνονται διοικητικές εξετάσεις χωρίς όμως να κινείται εισαγγελέας που να αναζητά ευθύνες. Εμείς οφείλουμε να διερευνήσουνε τις διατυπώσεις που δεν φαίνονται νόμιμες. Εγώ ο ίδιος διεξάγω διοικητική εξέταση και αν προκύψουν ευθύνες το ΔΣ θα λάβει τις αποφάσεις του. Ωστόσο είμαι συγκρατημένος στο να βγάλουμε εύκολα στο δρόμο ανθρώπους που υπηρέτησαν τον πολιτισμό. Πρέπει να τους προστατέψουμε. Να σταματήσει η καταστροφή των προσωπικοτήτων".

    Η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος , που εμποδίζει το ΚΘΒΕ να προχωρήσει, όπως είπε ο κ Σαλπιστής, δεν εξαρτάται μόνο από την χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και από την διαχείριση των κονδυλίων και την αύξηση των εσόδων. Η νέα διοίκηση στοχεύει να έχει το ΚΘΒΕ δικά του έσοδα μπαίνοντας δυναμικά στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογήσει τη διαμόρφωση ενός master plan. "Χρειαζόμαστε πρόγραμμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ Σαλπιστής. Το ΚΘΒΕ σύντομα θα αναλάβει τη διαχείριση πέντε θεάτρων (Ε.Μ.Σ. , Βασιλικού, Δάσους, Νταμάρι και Λαζαριστών), πράγμα που θα σημαίνει εξοικονόμηση 140 εκατομμυρίων τα οποία θα κατέβαλε για ενοίκια έχοντας τις υπηρεσίες του διασκορπισμένες σε 13 χώρους της πόλης. Τα θέατρα αυτά θα τα διαθέσει στην ελεύθερη θεατρική αγορά και ήδη έχει δρομολογήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ Σαλπιστής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα θα λυθούν στις αρχές του χρόνου.

    Όσον αφορά την πολιτιστική περιουσία του ΚΘΒΕ, που είναι υπό διάλυση καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία καταγραφή της, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού να αναθέσει σε ορκωτούς εκτιμητές να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Ήδη έχει αρχίσει μια πρώτη καταγραφή της πολιτιστικής περιουσίας και έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα για την προστασία της. Εξάλλου στο πλαίσιο της νέας επικοινωνιακής πολιτικής το ΚΘΒΕ θα αρχίσει να διαφημίζεται στην τηλεόραση.

    Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Κώστα Τσιάνος, που παραιτήθηκε από την αντίστοιχη θέση του στο Θεσσαλικό Θέατρο, δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λέγοντας ότι ο ρόλος που αναλαμβάνει είναι δύσκολος και άκρως προκλητικός. "Μπορεί να μην ερχόμουν αν το Θέατρο δεν είχε προβλήματα. Μου αρέσει να αγωνίζονται για αυτά" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι ενθουσιασμένος από τη διάθεση του ΔΣ του ΚΘΒΕ να λύσει τα προβλήματα και να βρει τον παλιό μεγάλο του εαυτό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι του 1999.

    Όσον αφορά την παράσταση "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζίου" , ο σκηνοθέτης της, Γιάννης Ρήγας, ανέφερε ότι ο Ιάκωβος Καμπανέλης ξανάγραψε όλη τη δεύτερη πράξη του έργου προκειμένου να το προσαρμόσει στην σημερινή πραγματικότητα. Το έργο είναι μία μαύρη κωμωδία που περιγράφει τη ζωή ενός πανίσχυρου αυτοδημιούργητου θεμελιωτή μιας οικονομικής δυναστείας, ο οποίος βρίσκεται σε αφασία και ζωντανεύει μόνο ακούγοντας τα νέα του χρηματιστηρίου, ενώ τα paidi\ του διεκδικούν την περιουσία του. Η μουσική του έργου είναι του Γιώργου Χριστιανάκη, τα σκηνικά και τα κουστούμια του Χρήστου Μπρουφά και πρωταγωνιστούν οι Λάζαρος Ανδρέου, Φώτης Ζήκος, Ελένη Καλλιγά, Δημήτρης Καρέλλης, Σάσα Καστούρα, Νίκος Κολοβός, Λένα Κουρούδη, Σοφία Λάππου, και Εύη Μέρμηγκα. Η είσοδος στην αυριανή γενική δοκιμή θα είναι ελεύθερη για τους φοιτητές ενώ το ΚΘΒΕ καθιερώνει ελεύθερη είσοδο σε όλες τις πρόβες τζενεράλε για τους φοιτητές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΟΦΙΑ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Πρόσκληση στα Σκόπια να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσεων για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, απηύθυνε η Σόφια μετά από την παρέμβαση του έλληνα υπουργού εξωτερικών κ.Θ.Πάγκαλου.

    Η πρόσκληση έφθασε στα Σκόπια χθες περίπου την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο υπουργός τύπου και ΜΜΕ κ.Δ.Ρεππας επιβεβαίωνε τις πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Flash 961 σύμφωνα με τις οποίες είχε εκδηλωθεί η σχετική πρωτοβουλία και προς την Άγκυρα και το Βουκουρέστι.

    Ο κ.Ρέππας είχε προσθέσει ότι στην απαντητική του επιστολή προς την ομόλογο του της Βουλγαριας κ.Ναντέζντα Μιχαήλοβα, ο κ.Πάγκαλος σημείωνε ότι στην πρωτοβουλία έπρεπε να κληθούν να πάρουν μέρος η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΠΓΔΜ.

    Η μη συμπερίληψη της ΠΓΔΜ, στην πρωτοβουλία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στα Σκόπια, όπου διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την ελληνική στάση.

    [09] ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Συνεχίστηκαν σήμερα για δεύτερη μέρα οι διαδηλώσεις έξω από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, φοιτητών που διαμαρτύρονται για τον κώδικα που επιβάλει αυστηρά κοσμική εμφάνιση στο χώρο του πανεπιστημίου.

    Πέντε χιλιάδες φοιτητές αντιμετώπισαν σήμερα την αστυνομία ζητώντας να γίνουν ξανά δεκτοί στο πανεπιστήμιο, παρά την οδηγία που απαγορεύει την είσοδο στους άντρες που έχουν μακριά γένια και στις γυναίκες που φορούν κάλυμμα κεφαλής.

    Υπενθυμίζεται ότι ένας αστυνομικός και ένας φοιτητής τραυματίστηκαν χθες, κατά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει το πλήθος των 2.000 φοιτητών που είχε συγκεντρωθεί. Η συγκέντρωση διαλύθηκε, αλλά ο φοιτητές είπαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνουν πάλι δεκτοί στο πανεπιστήμιο.

    Σήμερα, η αστυνομία εμπόδισε την είσοδο των φοιτητών στο πανεπιστήμιο, ενώ οι διαδηλωτές, χωριστά σε ομάδες γυναικών και ανδρών, φώναζαν συνθήματα όπως: "Ελευθερία στην εκπαίδευση, τέρμα στη δικτατορία", "δεν μπορούν να μας στερήσουν τα εκπαιδευτικά μας δικαιώματα" και "η μουσουλμανική δύναμη δεν θα υποχωρήσει".

    Οι διαδηλωτές προχώρησαν από το πανεπιστήμιο προς την πλατεία μπροστά από το τζαμί Μπεγιαζίτ, η οποία αποτελεί παραδοσιακό τόπο μουσουλμανικών συγκεντρώσεων, ενώ μέχρι το μεσημέρι παρατάχθηκαν περίπου 900 αστυνομικοί, "οπλισμένοι" με μάνικες νερού.

    Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν όταν τη Δευτέρα ο πρύτανης του πανεπιστημίου ανακοίνωσε την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύεται η παρακολούθηση μαθημάτων και η είσοδος στο χώρο του πανεπιστημίου, φοιτητών που έχουν μακριά γένια ή φοιτητριών που φορούν κάλυμμα κεφαλής. Η είσοδος των ατόμων που φέρουν την παραπάνω "μουσουλμανική ενδυμασία" απαγορεύεται σε κυβερνητικά γραφεία, σχολεία και πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον αυστηρό διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους pou προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας. Όπως είπε νεαρή φοιτήτρια ανάμεσα στους διαδηλωτές, "οι αρχές πιστεύουν ότι το θέμα είναι πολιτικό, για μας, όμως, είναι μόνον θρησκεία".

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να επαναφέρει την εφαρμογή του κώδικα ενδυμασίας, σύμφωνα με τον οποίο, το κάλυμμα κεφαλής επιτρέπεται μόνο στα μαθήματα κορανίου στα θρησκευτικά σχολεία Ιμαμ Χατίπ. Λ.Π.

    [10] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Χωρίς αιματοχυσία έλαβε τέλος υπόθεση αεροπειρατείας, η οποία εκδηλώθηκε χθες στην Τουρκία, σε πτήση εσωτερικού από τα Άδανα προς την Άγκυρα, των τουρκικών αερογραμμών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Μουράτ Μπασεσγκίογλου, συνελήφθη ο 31χρονος Μεμέτ Νταλ από τα Άδανα, ο οποίος, ισχυριζόμενος ότι έχει στην κατοχή του βόμβα, είχε ζητήσει να πάει στο Ιράν.

    Μετά την εκδήλωση της αεροπειρατείας, το βρετανικό αεροσκάφος RJ 100 προσγειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν το αεροπλάνο. Αρχικά ο αεροπειρατής, ο οποίος ζήτησε να επιβιβαστεί σε άλλο αεροπλάνο, μαζί με επτά ομήρους, προκειμένου να πάει στο Ιράν, απελευθέρωσε 20 περίπου από τους επιβάτες. Τελικά, όμως συνελήφθη από δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι τον πλησίασαν πηγαίνοντάς του φαγητό και τσιγάρα, όπως είχε ζητήσει οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας τον συνέλαβαν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα κίνητρα της αεροπειρατείας παραμένουν άγνωστα, αλλά διευκρίνισε ότι η Άγκυρα δεν αποδίδει πολιτική σκοπιμότητα.

    Ο αεροπειρατής έχει μεταφερθεί στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ και σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ως 15 χρόνων.

    Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, κανείς από τους 68 επιβάτες δεν έπαθε τίποτα. Όπως είπε ένας από τους επιβάτες, ο Μεμέτ Νταλ, οποίος δήλωνε "μάρτυρας του Θεού", τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα έκανε κακό σε κανένα. Λ.Π.

    [11] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Διπλωματική εκστρατεία προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα προς το διεθνή παράγοντα, για την προώθηση των θέσεών τους, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου στην ΕΕ, συμφώνησαν να αναλάβουν Ελλάδα και Κύπρος, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    ''Εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων. Αποφασίσαμε την τακτική και την pokitij^ που θα ακολουθήσουμε στα επόμενα βήματα'', τόνισε ο κ. Κρανιδιώτης, ενώ σημείωσε ότι αποφασίσθηκε και η αναζωογόνηση των ομάδων εργασίας για θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, ιδιαίτερα από νομικούς, ώστε να μελετήσουν επί μέρους ζητήματα που προκύπτουν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι συνδέεται με την ένταξη των υπολοίπων υποψηφίων χωρών, σημειώνοντας τη θέση της Ελλάδας ότι θα εμποδίσει τη διαδικασία διεύρυνσης, εάν η Κύπρος δεν περιληφθεί στον πρώτο κύκλο χωρών που θα γίνουν μέλη της Κοινότητας, ενώ ανέφερε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου άρχισε να διαδραματίζει ''τον καταλυτικό ρόλο της και παράλληλα η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη''.

    Οπως είπε, εκτιμάται ότι οι συνθήκες προσφέρονται για μια ''άμεση και συντονισμένη διεθνή προσπάθεια ενίσχυσης των προσπαθειών του ΟΗΕ'' και τόνισε ότι όλοι όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να στραφούν προς την Αγκυρα.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ''μπορεί να είναι ουσιαστική και να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να πείσουν ότι θα εργαστούν με καλή πίστη για ένα κοινά επωφελή σκοπό μέσα από μια διαδικασία που θα τους σέβεται, αλλά και που δε θα μπορούν να υπονομεύουν''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης τόνισε ότι το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων είναι ''πολύ σημαντικό'', απέφυγε όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αφού η πρόταση ακόμα διαμορφώνεται.

    Ερωτηθείς για το χρόνο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τουρκοκυπριακής παρουσίας σε κατοπινό στάδιο, δηλαδή μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 30 -31 Μαρτίου.

    ''Επιθυμία μας είναι να γίνει αποδεκτή η πρόσκλησή μας από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμμετάσχουν μαζί μας στη διαπραγματευτική ομάδα'', σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για την τελική διαμόρφωση της πρότασης, της οποίας τελικός αποδέκτης θα είναι οι Τουρκοκύπριοι, θα ακουστούν οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, της ελληνικής κυβέρνησης, της προεδρίας της ΕΕ και του Κοινοτικού Επιτρόπου για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    [12] Η ΠΓΔΜ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Προτεραιότητα στην αντικατάσταση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια από στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα δώσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην πλατφόρμα που θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, επικαλούμενη πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP από τα Σκόπια, η κυβέρνηση στοχεύει στην εγκατάσταση στο πεδίο βολής Κρίβολακ περίπου 700 στρατιωτών του MATO, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως αυτοί δεν θα συνεχίσουν της επιτήρηση των συνόρων με την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία.

    Η "Ντνέβνικ" επισημαίνει, επίσης, ότι η πλατφόρμα που θα προτείνει η ΠΓΔΜ για την αντικατάσταση των δυνάμεων της UNPREDEP ενδεχομένως να βρει αντίθετες τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις για την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

    Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" αναφερόμενη στο θέμα της αποχώρησης της UNPREDEP από τα Σκόπια παραθέτει δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα ότι οποιαδήποτε δύναμη που θα αντικαταστήσει τους κυανοκράνων στην ΠΓΔΜ αν δεν έχει στρατιωτικό στοιχείο θα δημιουργήσει κενό ασφάλειας στα βόρεια και τα δυτικά σύνορα της χώρας.

    [13] ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

    Περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα διοργάνωσε συλλαλητήριο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Νάνο.

    Ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, ο βουλευτής Ατζέμ Χαϊντάρι και ο γενικός γραμματέας Ριτβάν Μπόντε, οι οποίοι κατηγόρησαν την αλβανική κυβέρνηση.

    Ο Μπερίσα έκανε έκκληση στον αλβανικό λαό να μετατρέψει αυτή την άνοιξη σε άνοιξη μεγάλης αντίστασης κατά της τεχνητής κυβέρνησης και σε άνοιξη νέων εκλογών.

    Χαρακτήρισε επίσης τα τελευταία επεισόδια στη Σκόδρα, σενάρια της κρατικής ασφαλείας, ενώ έκανε γνωστό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα αναγνωρίσει τις πολιτικές δίκες που οργανώνει η κυβέρνηση Νάνο.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ατζέμ Χαϊντάρι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο ως κυριότερο υπεύθυνο για την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η Αλβανία, ενώ χαρακτήρισε το αλβανικό κοινοβούλιο ως "κοινοβούλιο των καλάσνικοφ".

    Ο Γ.Γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Ριτβάν Μπόντε έκανε έκκληση στον αλβανικό λαό να ρίξει την κυβέρνηση Νάνο.

    Στο συλλαλητήριο μίλησε επίσης και ο Μισρέτ Σαχίτι, πρόεδρος του συνδέσμου για την επιστροφή των χρημάτων που άφησαν οι Αλβανοί στις παρατράπεζες, ο οποίος έκανε έκκληση στον αλβανικό λαό να καταλάβει τις πλατείες σε όλες τις πόλεις της Αλβανίας.

    [14] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΟΜΗΡΟΣ

    Ελεύθερο άφησαν χθες τα μεσάνυχτα ακόμη έναν μόνο όμηρο, οι ένοπλοι που απήγαγαν τέσσερις στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ και έξι γεωργιανούς πολίτες, στο χωριό Ζουγκντιντί της δυτικής Γεωργίας.

    Πρόκειται για τον 33χρονο ταγματάρχη Μαρτιν Μολεγκάρτ σουηδικής καταγωγής ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει στον τύπο τη δοκιμασία στην οποία υπεβλήθη.

    Στα χέρια των απαγωγέων βρίσκονται ακόμη ο τσέχος συνταγματάρχης Ζαροσλάβ Κουλισέκ, ο ουρουγουανός Ρόναλντ Γκαρσία, καθώς και έξι γεωργιανοί πολίτες, ενώ προχθές απελευθερώθηκε ο 37χρονος Τζούλιο Νάβα, ουρουγουανής καταγωγής

    "Θα παραδοθώ στις αστυνομικές αρχές της Γεωργίας και θα φυλακιστώ, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες στην Τυφλίδα για την αποφυλάκιση των συντρόφων μου" δήλωσε ο φερόμενος ως αρχηγός των απαγωγέων Γκότσα Εσαβούα.

    Οι απαγωγείς οι οποίοι θεωρούνται θερμοί υποστηρικτές του Ζβίαντ Γκαμσαχούρντια, προέδρου της Γεωργίας που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 1992, συνέχισαν μετά το θάνατο του, το 1994, να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμη την εξουσία του προέδρου Έντβαρτ Σεβαρνάντζε ο οποίος ανέλαβε την προεδρία όταν ανετράπη ο Γκαμσαχούρντια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρεσβευτής της Γεωργίας, Βαζχα Λορντκιπανίντζε , δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του γεωργιανού προέδρου Σεβαρνάντζε με τους απαγωγείς.

    Όπως είναι γνωστό στη UNOMIG, την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας ανάμεσα στους Γεωργιανούς και Αμπχάζιους, υπηρετούν τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί με επικεφαλής ένα πλωτάρχη. Λ.Μ


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

    [15] ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η αλβανική Βουλή ψήφισε μερικές τροπολογίες στο πακέτο των νόμων καταπολέμησης του εγκλήματος του Ποινικού Κώδικα. Το πακέτο αυτό είχε ψηφιστεί το 1996 αλλά λόγω της σημερινής κατάστασης στη χώρα κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν μερικές τροπολογίες. Για εγκλήματα όπως απαγωγή ανθρώπων, πορνεία, εμπόριο ναρκωτικών, συγκρότηση εγκληματικών οργανώσεων, οι νέοι νόμοι προβλέπουν κάθειρξη άνω των δέκα ετών. Επίσης ένα ειδικό άρθρο προβλέπει ότι τα άτομα που συλλαμβάνονται για εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, υπόθαλψη πορνείας ή για συνεργασία με εγκληματικές οργανώσεις, αν στη συνέχεια συνεργαστούν με την αστυνομία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, καταδικάζονται με τη μισή προβλεπόμενη από το νόμο ποινή και σε ειδικές περιπτώσεις απαλλάσσονται της ποινής.

    Σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ειδικά σκληρός είναι ο νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή στην περίπτωση απαγωγής παιδιών. Η ποινή σε αυτή την περίπτωση είναι ισόβια ή και καταδίκη σε θάνατο. Επίσης το πακέτο αυτό νόμου προβλέπει ποινές για τη μαύρη εργασία και για παράβαση καθήκοντος από υπαλλήλους της εφορίας. Ειδικότερα, για υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης που δημιουργούν ευκολίες στις εγκληματικές οργανώσεις η ποινή είναι από 5 μέχρι 15 χρόνια φυλακή. Ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν τη συγκρότηση Επιτροπής της Βουλής για την καταπολέμηση της μαφίας. Πριν μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο υπέγραψε για τη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής καταπολέμησης του εγκλήματος.

    Μετά από αίτημα του ανεξάρτητου βουλευτή Nikoll Lesi, ο amtipq|edqor της κυβέρνησης και Πρόεδρος της επιτροπής καταπολέμησης του λαθρεμπορίου κ. Μπασκίμ Φίνο ενημέρωσε τους βουλευτές για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με τον Φίνο, η κυβέρνηση θα κερδίσει τη μάχη με τους λαθρέμπορους. Σχετικά με φήμες μερίδας του Τύπου ότι ο ίδιος ασχολείται με λαθρεμπόριο, ο Φίνο απάντησε ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει στοιχεία τότε ο ίδιος θα πάει να καταθέσει στον εισαγγελέα και δεν θα περιμένει να του αφαιρέσουν την ασυλία. Ο βουλευτής Lesi κατηγόρησε, χωρίς να κατονομάσει, κυβερνητικά κλιμάκια ότι ασχολούνται με λαθρεμπόριο, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντελή Μάικο τόνισε ότι "το λαθρεμπόριο διευθύνεται από τα Τίρανα με κινητά τηλέφωνα".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 25 February 1998 - 12:25:17