Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1998 Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΥΡΩ"

  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΪΔΗ - ΟΫΜΕΝ

  • [04] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΠΝΕΥΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

  • [06] ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΒΡΟΣ

  • [07] ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

  • [08] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ BY PASS ΣΤΟΝ Ρ.ΑΛΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΣΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • [10] Ο ΤΣΕΚΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

  • [11] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ROYAUMONT"

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

  • [14] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

  • [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΟΥΣΤΕΝΤΟΡΠ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

  • [16] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΕΖΕ - ΛΑΚ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου

  • [17] H ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος bq_sjetai στο Κάιρο στο πλαίσιο επίσημης τριήμερης επίσκεψης καλεσμένος του Αιγύπτιου ομολόγου του, στρατηγού Μοχάμετ Χουσεϊν Καρτάογλου.

    Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην οποία τον Αιγύπτιο πρόεδρο αντιπροσώπευσε ο υπουργός Αμύνης της Αιγύπτου κ.Καρτάογλου, ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι συζητήθηκαν τόσο διεθνή θέματα όσο και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου. Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στα προβλήματα της περιοχής, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κρίση στο Ιράκ, για την οποία ο κ.Τζοχατζόπουλος επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για τήρηση από το Ιράκ της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα για επίλυση του προβλήματος και ότι θα πρέπει να προλάβουμε την οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη μίας στρατιωτικής σύρραξης που κατά τον κ.Τζοχατζόπουλο θα δημιουργήσει στην περιοχή προβλήματα μεγαλύτερα απ' αυτά που υπάρχουν σήμερα.

    Ο κ.Τζοχατζόπουλος δήλωσε ακόμα ότι ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τα προβλήματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Έγινε αναφορά στο θέμα της Κύπρου και στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Ο κ.Τζοχατζόπουλος τόνισε ότι ενημέρωσε τον Χοσνί Μουμπάρακ για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, μια συμπεριφορά της οποίας οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή.

    Τόσο ο Έλληνας υπουργός Αμύνης όσο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του επιβεβαίωσαν την ιστορία φιλίας των δύο λαών, στις διμερείς σχέσεις Άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών, για τις οποίες συζήτησαν διεξοδικά κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Τονίστηκε ακόμη η πλήρης συμφωνία του Προέδρου Μπουμπάρακ για συντονισμό των δυνάμεων των δύο χωρών, μέσω της στρατιωτικής συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί, προκειμένου να λειτουργήσουν ως δυνάμεις ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο, ενώ ο κ.Καρτάογλου τόνισε ότι πρόκειται να συζητήσει εκτενέστερα τα εν λόγω θέματα με τον κ.Πάγκαλο, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο στο τέλος της εβδομάδας.

    Στη συνέχεια ο κ.Τσοχατζόπουλος μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικό της Αιγύπτου όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Άμερ Μούσα. Στις σύντομες δηλώσεις που ακολούθησαν το πέρας της συζήτησης, ο κ.Τζοχατζόπουλος τόνισε ότι η συζήτηση κινήθηκε γύρο από την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, η οποία κινήθηκε σύμφωνα με τον κ.Μούσα σε θέματα ασφαλείας για τις δύο χώρες και τόνισε τη σημασία Ελλάδας και Αιγύπτου ως παραγόντων ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1998 Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΥΡΩ"

    "Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους η Ελλάδα θα ικανοποιεί τα δημοσιονομικά κριτήρια προκειμένου να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου προς τους ομολόγους του στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 15 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ..Παπαντωνίου εξήγησε στους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα τήρησε με συνέπεια το 1997 όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και οι οποίες προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης γεγονός που την καθιστά, τόνισε, "έτοιμη για την ΟΝΕ το 1998".

    Ο Ελληνας υπουργός, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, έκανε εξάλλου ιδιαίτερη ενημέρωση στους Ευρωπαίους ομολόγους του για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των κρατικών τραπεζών και του ασφαλιστικού συστήματος.

    Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση του ΦΠΑ για τα ελεύθερα επαγγέλματα ο κ.Παπαντωνίου επισήμανε ότι το υπουργείο του προέβη σ' αυτή την κίνηση με το σκεπτικό της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής για γενίκευση του μέτρου αυτού και θεωρεί πως κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να προσδιορίζει το ύψος του ΦΠΑ στα ελεύθερα επαγγέλματα.

    Καταλήγοντας και απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο κ.Παπαντωνίου διέψευσε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το συντονισμό των νομισματικών ισοτιμιών των χωρών μελών έτσι ώστε να αποφευχθούν κερδοσκοπικές ενέργειες.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΪΔΗ - ΟΫΜΕΝ

    Η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει θετικά κάποια σημεία της πρότασης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των πρέσβεων Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία, Σαββαϊδη και Οϋμέν, με το Χαβιέρ Σολάνα στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο και έχει τη διάθεση να πετύχει λύσεις ''εκεί όπου αυτό είναι δυνατό και συμβατό'' στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας με την πολιτική που έχει προτείνει, ''δίνει πολλές ευκαιρίες, απελευθερώνει πολλές δυνατότητες για προσέγγιση των δύο χωρών''.

    ''Καλό είναι'', κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ''αυτές τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να τις αξιοποιήσει και η Τουρκία''.

    [04] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, τις προτάσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα επίτροπος Φρανκ Φίσλερ και αφορούν τις νέες τιμές γεωργικών προϊόντων jah~r και τα μέτρα που θα ισχύσουν αν αυτές τελικά υιοθετηθούν κατά την περίοδο 1998-99.

    Οι προτάσεις του κ.Φίσλερ δεν ικανοποίησαν κανένα από τα αιτήματα και διεκδικήσεις της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως οι επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών και η εμπορία των προϊόντων τους.

    Ο κ.Τζουμάκας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής θα σημειωθεί μείωση των κοινοτικών δαπανών κατά 3 με 4 δις ecu με αποτέλεσμα απώλεια πόρων και ταυτόχρονη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, μια μείωση της τάξης του 8 με 10%, όπως είπε.

    Ειδικότερα, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την Κομισιόν, το αίτημα της Ελλάδας για την απευθείας επιδότηση των παραγωγών ροδακίνων, οσπρίων τομάτας και βαμβακιού, ενώ στον τομέα του κρασιού οι προοπτικές είναι ασαφείς αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπής δεν επιθυμεί ένα άνοιγμα των παραγωγών σε κρασί ανώτερης ποιότητας.

    Για το ελαιόλαδο, διαφαίνεται ότι τελικά θα αποφανθεί η νομική υπηρεσία της Επιτροπής ότι είναι δυνατή η ιδιωτική αποθήκευση στην Ελλάδα 30 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου, επειδή το ζήτημα κατ' αυτήν δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό.

    Οσον αφορά τον καπνό, θέμα όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις απόψεων, ο κ.Φίσλερ επανέλαβε στον Ελληνα υπουργό, την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει σε μια ριζική αναμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας που διέπει την καλλιέργεια και εμπορία του καπνού. Αυτό σημαίνει μείωση των κοινοτικές δαπανών για την καλλιέργεια καπνού και ειδικότερα κατάργηση των επιδοτήσεων στις χαμηλής ποιότητας ποικιλίες καπνού με βασική επιδίωξη την αύξηση της πριμοδότησης των καλών ποικιλιών.

    Ο κ.Τζουμάκας επισήμανε ότι με τις προτάσεις αυτές τίθεται σε κίνδυνο μια παραδοσιακή ελληνική καλλιέργεια καθώς και το εισόδημα πολλών καπνοπαραγωγών οι οποίοι είτε θα εξαναγκαστούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά την καλλιέργεια καπνού είτε θα δεχθούν τους όρους εξαγοράς της ποσόστωσής τους από την κοινότητα με τελικό αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τον αγροτικό τομέα, καθώς λόγω της εδαφικής σύστασης δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί ο καπνός με άλλου τύπου αγροτικές καλλιέργειες.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΠΝΕΥΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

    Οι αγρότες επέδειξαν πνεύμα ευθύνης δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά από χθεσινή συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από διάφορα σημεία της χώρας. Σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών ανακοίνωσαν την σχετική απόφαση στους αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στα Τέμπη και στη συνέχεια απέσυραν τα γεωργικά τους μηχανήματα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

    "Οι αγρότες αντελήφθησαν πως η διαδικασία που επέλεξαν για να προβάλλουν τα αιτήματά τους δεν είναι η καλύτερη", είπε ο κ. Ρέππας jai επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών. Πάντως οι αγρότες κάνουν λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης και αναφέρουν ότι θέλουν να δώσουν περιθώρια διαλόγου στην κυβέρνηση, την οποία καλούν να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα τους.

    [06] ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΒΡΟΣ

    Προβλήματα δημιούργησε και πάλι στο νομό Εβρου, η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό

    Η στάθμη στην περιοχή του Πυθίου έφθασε τα 5,80 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει τμήμα αναχώματος, και να καλύψουν τα νερά τη σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Διλόφου- Μαρασίων.

    Η συγκοινωνία διακόπηκε στο τμήμα Ορεστιάδας-Δικαίων, και οι επιβάτες εξυπηρετούνται με μισθωμένα λεωφορεία από τον ΟΣΕ.

    Η απότομη άνοδος της στάθμης του ποταμού ήταν αναμενόμενη και οφείλεται στο λιώσιμο των χιονιών στη γειτονική Βουλγαρία, όπως εκτιμούν αρμόδιοι υπηρεσιών της νομαρχίας, οι οποίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

    Την Πέμπτη, κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Φ. Πετσάλνικο, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτα, θα επισκεφτεί τον Εβρο, προκειμένου να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, ύστερα από τη θεομηνία των τελευταίων ημερών.

    [07] ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Λευκάδιου Χέρν, εθνικού συγγραφέα της Ιαπωνίας, εκτίθενται από το περασμένο Σάββατο και μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Αν ο Λευκάδιος Χέρν ή Yakumo Kolzumi, όπως είναι το όνομά του στα γιαπωνέζικα, δεν ήταν ελληνικής καταγωγής ίσως η έκθεση αυτή να ήταν μία από τις τόσες άλλες που παρουσιάζονται καθημερινά.

    Το 1850 σε ένα νησί του Ιονίου, στη Λευκάδα, γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χέρν, δεύτερος γιος της Ρόζας Κασσιμάτη και του Ιρλανδού ταγματάρχη Τσάρλς Χέρν. Η ληξιαρχική πράξη, που βρίσκεται σήμερα στα αρχεία της Λευκάδας, αναφέρει ότι η βάπτισή του τελέστηκε στις 15 Ιουνίου του 1850 στις 4 το απόγευμα στον ιερό ναό της οσιομάρτυρος Παρασκευής. Όντας παιδί μιας διαλυμένης οικογένειας έζησε αρχικά στην Ιρλανδία υιοθετημένος από μια ηλικιωμένη θεία . Στα 18 του έφυγε για να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη, αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Αμερική, όπου και δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά έργα. Φαίνεται πως η Αμερική δεν "χώρεσε" το ανήσυχο πνεύμα του Λευκάδιου Χέρν , που την εγκατέλειψε για να ταξιδέψει στη Μαρτινίκα και τις Γαλλικές Αντίλλες, όπου συνέχισε να γράφει και να μεταφράζει γαλλική λογοτεχνία. Ύστερα ξαναπήγε στην Αμερική όπου τον δέχτηκαν σαν ένα pok} γνωστό πρόσωπο. Όμως και πάλι δεν μπόρεσε να στεριώσει.

    Οι ταξιδιωτικές περιπλανήσεις αυτού του νεότερου Οδυσσέα πήραν τέλος όταν Λευκάδιος Χέρν βρήκε τη δική του "Ιθάκη" στην Ιαπωνία. Στα σαράντα του χρόνια μαγεμένος από την ομορφιά και τον πολιτισμό της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου αποφάσισε να μείνει εκεί. Τα υπόλοιπα 14 χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε σε μία βαθύτερη γνωριμία με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας , τον οποίο προσπάθησε να καταστήσει γνωστό στους άλλους μέσα από τα έργα του. Παντρεύτηκε την Σετσούκο Κολχούμι, απόγονο οικογένειας σαμουράι, και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Όλα μαρτυρούν ότι Λευκάδιος Χέρν δεν ήταν ο κλασικός τύπος του συντηρητικού Έλληνα, πολύ δε περισσότερο το γεγονός ότι πήρε το επίθετο της συζύγου του αλλά και το Ιαπωνικό όνομα Γιάκουμο. Αν και έμαθε τέλεια την ιαπωνική συνέχισε να γράφει στα αγγλικά και παράλληλα να διδάσκει αγγλική λογοτεχνία. Πέθανε το 1904 και τάφηκε σύμφωνα με την επιθυμία του στο βουδιστικό κοιμητήρι πίσω από το σπίτι του.

    Ο Χέρν έχει τιμηθεί στην Ιαπωνία, όπου υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που φέρουν το όνομά του. Σήμερα οι απόγονοί του ζουν στο Ματσούε, πόλη από το μουσείο της οποίας προέρχονται τα αντικείμενα της έκθεσης. Στη Σιντζούκου , στο Τόκυο, υπάρχει ένα πάρκο προς τιμή του. Οι Ελληνοϊπωνικοί σύλλογοι των δύο χωρών τον έχουν τιμήσει ενώ στη Λευκάδα έχει αναγερθεί από το 1933 μία όμορφη μαρμάρινη στήλη με αναθηματικές πινακίδες από την Ελλάδα και την Ιαπωνία.

    [08] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ BY PASS ΣΤΟΝ Ρ.ΑΛΙΑ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass), στην οποία υποβλήθηκε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, στο καρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου "Παπανικολάου".

    Η επέμβαση έγινε από το διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου και το επιτελείο του. Ο κ. Αλία εισήχθη στο Α' καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου στις 13 Φεβρουαρίου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του επέδειξε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Γρήγορη και πλήρη ανάρρωση εύχεται στον πρώην πρόεδρο της γειτονικής χώρας το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΣΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Η προσφυγή στη χρήση βίας κατά του Ιράκ αποτελεί το "πιο επικίνδυνο απ' όλα τα μέσα" για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η Ρωσία απαιτεί από το Ιράκ να συνεργαστεί με τη λύση που προτείνει ο ΟΗΕ, αποφεύγοντας όμως να ασκήσει κριτική στη στάση των ΗΠΑ.

    Ο ακροδεξιός πολιτικός, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου στο κοινοβούλιο, ξέσπασε σε φωνές, ζητώντας να εμποδιστεί πιθανή αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, λέγοντας ότι μόνο η Ρωσία έχει αρκετή εξουσία να αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση. "Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το Ιράκ, απ' ότι εγώ", είπε ο κ.Ζιρινόφσκι απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γεβγκένι Πριμακόφ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράκ είναι έτοιμο να υποχωρήσει στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για επιθεώρηση των όπλων.

    Η τουρκική μειονότητα στο βόρειο Ιράκ απηύθυνε έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή τους, νότια της απαγορευμένης ζώνης πτήσεων που κατοικείται από τους Κούρδους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

    Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Τούρκων του Ιράκ, Μουσταφά Κεμάλ Γιατσιλί, υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά δεσμεύτηκαν να προστατέψουν τους κατοίκους σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική διαμάχη. Ο κ.Γιατσιλί τόνισε ότι οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η αναταραχή που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Κόλπο το 1991, και ήδη άρχισαν να απομακρύνονται βόρεια, στην 36η παράλληλο της απαγορευμένης ζώνης πτήσεων, με τη δικαιολογία ότι επισκέπτονται συγγενείς τους, χωρίς όμως να επιστρέφουν πίσω.

    Πάντως, μέλη τουρκικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόκειται να επισκεφθούν το Ιράκ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συναντηθούν με Ιρακινούς ομολόγους τους. Στόχος τους είναι, όπως δήλωσαν, όχι η έρευνα στη χώρα, αλλά η δημιουργία ανθρωπίνων σχέσεων. Παράλληλα, θα εκφράσουν την επιθυμία τους να καταστραφούν τα χημικά όπλα και να αποφευχθεί ο πόλεμος, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ. Ε.Ρ.

    [10] Ο ΤΣΕΚΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

    Τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας κατήγγειλε δημόσια ως υπεύθυνες για το αιματηρό επεισόδιο του Σαββάτου στην πόλη Μιλιότ, μεταξύ αστυνομικών και οπλισμένων οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα.

    Στην έκτατη συνεδρίαση της Βουλής που συνήλθε χθες το βράδυ, o Τσέκα κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας ότι χρηματοδότησαν όσους υποκίνησαν ή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο του Σαββάτου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, ενώ πυροδότησε νέα ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. "Εκείνοι που προκάλεσαν το επεισόδιο και αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας έχουν σχέση και χρηματοδοτούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Τσέκα δήλωσε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων τον τελευταίο καιρό στην Αλβανία, "είναι σε συντονισμό μιας στρατηγικής που στόχο έχει την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια".

    Η δήλωση του Νεριτάν Τσέκα χαρακτηρίστηκε από τον αλβανικό τύπο ως "βόμβα" και δημοσιεύεται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. "Τρομοκρατία με χρήματα από τη Σερβία", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Κόχα Γιον", ενώ η "Σέκουλι" προβάλλει τις δηλώσεις με τον πρωτοσέλιδο τίτλο " Ο Αζέμ Χαϊντάρι χρηματοδοτείται με σερβικά χρήματα". Ανάλογοι είναι και οι τίτλοι των υπολοίπων εφηεμερίδων, ενώ η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" τονίζει στον τίτλο της: "Το έγκλημα-Το δεύτερο πρόσωπο του Μπερίσα", σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "η πολιτική γραμμή του Μπερίσα είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας".

    Στο μεταξύ το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για το επεισόδιο στη Μιλιότ, ενώ ζητά την απελευθέρωση των δεκατεσσάρων οπαδών που συνέλαβε η αστυνομία ως υπεύθυνους για το επεισόδιο.

    Εξάλλου, ο Αζέμ Χαϊντάρι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος συμμετείχε στο επεισόδιο, ζήτησε την παραίτηση του Νεριτάν Τσέκα καθώς και του γενικού εισαγγελέα απαιτώντας οι συλληφθέντες να ανακριθούν από "ανακριτή τρίτης χώρας".

    Στο μεταξύ σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γκεντς Πόλο και ο Αζέμ Χαϊντάρι, απέρριψαν τα όσα τους καταλόγισε ο υπουργός Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα κατηγορώντας ως υπεύθυνη για το επεισόδιο της Μιλιότ την κυβέρνηση, ενώ ζήτησαν την παραίτηση του Τσέκα και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας.

    [11] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Η ετοιμότητα της Ρουμανίας να συμμετέχει στην υλοποίηση ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της κυβέρνησης Τσορμπεα για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης.

    Παράλληλα εκφράζεται η πεποίθηση για διπλωματική επίλυση της κρίσης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ρωσίας και του ΟΗΕ και ενώ ο αραβικός κόσμος πιέζει τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κοφι Αναν να επισκεφτεί την ιρακινή πρωτεύουσα. "Στην περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, κάνοντας επιβεβλημένη τη χρήση και άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της στρατιωτικής φύσης, η Ρουμανία θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά g ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι στη περίπτωση που δρομολογηθούν εξελίξεις για συμμετοχή στις επιχειρήσεις στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρουμανία, απαιτείται ανάλογη έγκριση του κοινοβουλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία συμμετείχε με αποστολή μονάδας βιολογικού πολέμου στις επιχειρήσεις που έγιναν στο Περσικό Κόλπο το 1991, λαμβάνοντας επίσημα μέρος στη πολυεθνική συμμαχία των 32 κρατών, που είχε οργανωθεί από τον ΟΗΕ και κατά του καθεστώτος του Σανταμ Χουσεϊν.

    Η πρόθεση της Ρουμανίας για τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, ακολουθεί την εκδήλωση επίσημου αιτήματος της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για ανάλογη συμμετοχή. Κατά μια άλλη διάσταση η συμπαράταξη των χωρών της κεντροευρωπαϊκής περιοχής, που λειτουργεί εμμέσως πλην σαφώς ως στήριγμα στις επιλογές της αμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, υπαγορεύτηκε από την υλοποίηση των φιλοδοξιών για είσοδο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, που στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ν.Χ.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ROYAUMONT"

    Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλβανία στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στη συνεργασία της στον πολιτικό, πολιτιστικό τομέα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισήμανε στη συνέντευξή τύπου που έδωσε, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο συντονιστής της "Διαδικασίας σταθερότητας και καλής γειτονίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", γνωστής ως "πρωτοβουλίας Royaumont", κ.Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

    Ο κ.Ρουμελιώτης ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, εξέφρασε τη βεβαιότητα της Ευρώπης για την προώθηση της "πρωτοβουλίας Royaumont".

    Ο Αλβανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ.Ρουμελιώτη στη συνάντησή τους, ότι η Αλβανία είναι υπέρ του διαλόγου, τον οποίο θεωρεί πλέον ως "μονόδρομο για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή". Οσον αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τον κ.Μεϊντάνι το πρώτο βήμα για την αποτροπή της κλιμάκωσης της έντασης "θα ήταν η έμπρακτη εφαρμογή της εκπαιδευτικής συμφωνίας Ρουγκόβα- Μιλόσεβιτς".

    Ο Αλβανός Πρόεδρος αναφερόμενος στις επαφές του με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και ειδικότερα στη συνάντήση του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ανέφερε στον κ.Ρουμελιώτη ότι ζήτησε από τον Κόφι Ανάν "την άσκηση διεθνούς πίεσης στη Γιουγκοσλαβία καθώς και τη μόνιμη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την αποτροπή της διένεξης".

    Από την πλευρά του ο κ.Ρουμελιώτης εξέφρασε την εκτίμησή του στο ρόλο του Αλβανού Προέδρου και της Αλβανίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, ενημέρωσε το συντονιστή της "πρωτοβουλίας Royaumont" σχετικά με το έργο της αλβανικής κυβέρνησης και ειδικότερα την πρόοδο των διακρατικών σχέσεων, amav]qomtar χαρακτηριστικά τις σημερινές σχέσεις στο τρίγωνο Τιράνων-Αθήνας-Σκοπίων.

    Ο κ.Ρουμελιώτης εκτίμησε το έργο της αλβανικής κυβέρνησης για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα καθώς και τη συμβολή της στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και στην πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης για διοργάνωση στα Τίρανα διεθνούς διάσκεψης, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων των Βαλκανίων καθώς και θεμάτων που συνδέονται με την αναβάθμιση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των μη κυβερνητικών οργανώσεων και το συντονισμό διαφόρων προγραμμάτων.

    Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη και τις συναντήσεις του κ.Ρουμελιώτη στα Τίρανα. Η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" δίνει έμφαση στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Μεϊντάνι και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κ.Ρουμελιώτης συνοδευόταν από τους πρέσβεις της Βρετανίας και της Ελλάδας στα Τίρανα, ενώ τονίζει ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ειδικότερα στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι εφημερίδες προσθέτουν επίσης ότι ο Αλβανός Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του στη γερμανο-αμερικανική και γερμανογαλλική πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σήμερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε τον κ. Βασιλείου ότι θα απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συμμετοχή στην οικουμενική κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από τα κόμματα στην πρόσκληση του κ. Κληρίδη.

    Διαβεβαίωσε δε, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Κληρίδη τέθηκε και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το κόμμα του δεν έχει καταλήξει ακόμα σε απόφαση αν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε, ότι δεν έχει θέσει προϋποθέσεις για συμμετοχή στην οικουμενική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι εάν πετύχει αυτή η προσπάθεια "τότε τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν με πιο τρόπο θα προχωρήσουμε από πλευράς συμμετοχής".

    Επίσης, επεσήμανε ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ συζήτησε το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης και όχι κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την απέκλεισε. Ακόμα, σε ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Κληρίδη συζητήθηκε και η πρόταση για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε καταφατικά, αναφέροντας ότι "υπάρχει επιβεβαίωση ότι θα γίνει οπωσδήποτε και θα θεσμοθετηθεί le νόμο".

    [14] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Η Γιουγκοσλαβία δεν αντιτίθεται στην εθελοντική παράδοση των εγκληματιών πολέμου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Ζόραν Κνέζεβιτς, στην κρατική εφημερίδα "Μπόρμπα", δήλωση η οποία δεν ερμηνεύεται ως πρόθεση αλλαγής της στάσης του Βελιγραδίου.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός δήλωσε ότι "εάν το Δικαστήριο ζητούσε την παράδοση Γιουγκοσλάβων, εναπόκειται στην καλή τους θέληση να υπακούσουν, άρα πρόκειται για μια εθελοντική πράξη", προσθέτοντας ότι το δικαστήριο κατέληξε να αποτελεί περισσότερο θεσμό δικαιοσύνης παρά πολιτικής, γι' αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

    Ο κ.Κνέζεβιτς χαρακτήρισε χρονοβόρα και ιδιαίτερα περίπλοκη την πρόταση της εισαγγελέως του Δικαστηρίου, Λουίζ Άρμπουρ, η οποία ζήτησε από τη Γιουγκοσλαβία να τροποποιήσει το νόμο για τους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου, ενθαρρύνοντας τους κατηγορουμένους να παραδίνονται εθελοντικά.

    Πάντως, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συλλάβει τους τρεις αξιωματούχους του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού, Βέσελιν Σλιβαντσάνιν, Μίροσλαβ Ράντιτς και Μίλε Μρκσιτς, καθώς και τον ύποπτο, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν περισσότερα από 200 άτομα. Ε.Ρ.

    [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΟΥΣΤΕΝΤΟΡΠ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

    Τη δυσαρέσκειά του για την πρακτική της βοσνιακής αστυνομίας να χρεώνει με υψηλά κόμιστρα την έκδοση νέων "μη-εθνικών" πινακίδων κυκλοφορίας, εξέφρασε σήμερα ο ανώτατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ.

    Οι νέες πινακίδες κυκλοφορίες είναι κοινές και για της τρεις εθνότητες της χώρας και άρχισαν να εκδίδονται ύστερα από σχετική απόφαση του Γουέστεντορπ προκειμένου να μη γίνεται διακριτή η προέλευση των οχημάτων και να αποφεύγονται τα βίαια επεισόδια μεταξύ των πολιτών διαφορετικών εθνοτήτων.

    Ο κ. Γουέστεντορπ χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική ορισμένων αστυνομικών τμημάτων να χρεώνουν την απόκτηση των πινακίδων από 50 έως 120 γερμανικά μάρκα τονίζοντας πως τα τέλη δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 μάρκα για τους πρώτους δύο μήνες έκδοσης των πινακίδων.

    "Δε θέλω να μετατραπεί αυτό το σημαντικό βήμα για την προώθηση της ελευθερίας της κίνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε πηγή κερδών για τα υπουργεία εσωτερικών εις βάρος των πολιτών της χώρας", τόνισε ο κ. Γουέστεντορπ σε επιστολή του προς τις βοσνιακές αρχές τις οποίες κάλεσε να δώσουν εντολή στα αστυνομικά τμήματα να σταματήσουν την υπερχρέωση των πινακίδων. Σ.Α.

    [16] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΕΖΕ - ΛΑΚ

    Τη διαβεβαίωση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό μέσο για να αποφυλακιστούν οι 14 οπαδοί του, έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ενώ ο αντιπρόεδρος, Γκεντς Πόλο, σημείωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι τα δεκατέσσερα αυτά άτομα, είναι πολιτικοί κρατούμενοι.

    Ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε ότι ήδη το Δημοκρατικό Κόμμα έχει έλθει σε επαφή με δικηγόρους για τη διευθέτηση του θέματος αυτού.

    Πάντως, ο κ. Πόλο, αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του υπουργού Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα, βάσει των οποίων το Δημοκρατικό Κόμμα έχει σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας, λέγοντας ότι "ο κ. Τσέκα είναι αυτός που είχε συναντήσεις με τον κ. Μιλόσεβιτς πριν από τέσσερα χρόνια".

    Επίσης, συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε σήμερα και ο πρόεδρος της Βουλής και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σκεντέρ Γκινούσι, ο οποίος χαρακτήρισε τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, ως ταραχοποιό.

    Υπενθυμίζεται ότι τα δεκατέσσερα αυτά άτομα συμμετείχαν στο επεισόδιο που έγινε στο δρόμο Λέζε-Λακ, όπου βρισκόταν και ο κ. Χαϊντάρι.

    Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως απόπειρα εναντίον της ζωής του και επεσήμανε πως αν δεν είχε θωρακίσει το αυτοκίνητό του, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, το γεγονός θα είχε μάλλον σοβαρές επιπτώσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε παραχωρήσει η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος παρουσίασε βίντεο προκειμένου να αποδείξει ότι η αστυνομία επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Χαϊντάρι, ενώ επέστρεφε με τη συνοδεία του από τη Σκόδρα, όπου είχαν παρακολουθήσει αγώνα ποδοσφαίρου.

    Ωστόσο, το βίντεο δεν είχε καθαρή εικόνα και στην προσπάθεια του να εξηγήσει ο Χαϊντάρι επικεντρώθηκε στους πυροβολισμούς που ακούστηκαν και στα λόγια του ίδιου ο οποίος ζητούσε τα διακριτικά στοιχεία των αστυνομικών πριν τους επιτρέψει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου

    [17] H ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Ραδιοφωνικό σταθμό, αποκτά σύντομα η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, σε μία προσπάθεια η φωνή της Ορθοδοξίας, να φτάνει μέσω των ερτζιανών σε ολόκληρη τη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, μία από τις πιό φωτισμένες μορφές της Ορθοδοξίας, συνεχίζει το τιτάνιο έργο (εκκλησιαστικό, αποστολικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό..) που επιτελεί και το οποίο σήμερα αναγνωρίζεται από τους πάντες, Αλβανούς και ΄Ελληνες.

    "Είναι ένας ΄Αγιος", ήταν η γνώμη- παρ΄ότι οι ίδιοι δεν είναι χριστιανοί-κάποιων Αλβανών φίλων, όταν τους μιλήσαμε για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Εξηγώντας μας ότι τον θεωρούν ΄Αγιο, k|cy της πολυσήμαντης και πολύπλευρης προσφοράς του, της άδολης αγάπης του, των μετριοπαθών του θέσεων που τον κάνουν αγαπητό και σεβαστό σε όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    Κλινικές και πολυιατρεία, σχολεία, γηροκομεία, ινστιτούτα επαγελματικής εκπαίδευσης, σχολεία, νηπιαγωγεία, δίκτυα ύδρευσης, οικοτροφεία τυφλών και κωφάλαλων παιδιών, συμπεριλαμβάνονται στα έργα που οικοδόμησε η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, τα επτά χρόνια από την Ανάσταση της Ορθοδοξίας στη γειτονική χώρα, ύστερα από μισό αιώνα πλήρους διάλυσης και διωγμών. Και κοντά σ΄αυτά, η οικοδόμηση και αναστήλωση 250 περίπου ιερών ναών και μοναστηριών, καθώς επίσης και η εκπαίδευση Αλβανών κληρικών, καταγράφονται στις δραστηριότητες του 69χρονου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εργάζεται δημιουργικά, με ειλικρίνεια και διαφάνεια, βοηθώντας τους πάντες αδιακρίτως.

    "Προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλους τους Ορθοδόξους, ανεξαρτήτως καταγωγής και να μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου. Το δυσάρεστο κλίμα, άλλαζε σταδιακά", λέει ο σεμνός αγωνιστής ιεράρχης, ο οποίος με τη δραστηριότητά του πέτυχε ώστε η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας να στερεωθεί, να γίνει σεβαστή στην κοινή γνώμη και να ανυψωθεί η θέση της στην αλβανική συνείδηση.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στην προσφορά της Ορθοδοξίας προς τον αλβανικό λαό, ο Μακαριώτατος λέει :

    "Αναστημένη ύστερα από τον μακροχρόνιο διωγμό, η Εκκλησία μας ζει τα τελευταία επτά χρόνια τις αγωνίες και τις ταλαιπωρίες του λαού, συμβάλλοντας στην κοινωνική και πνευματική ανασυγκρότηση της χώρας. Παρά τα πολλαπλά εμπόδια τα οποία κατά καιρούς αντιμετώπισε, ανασυγκροτήθηκε από τα ερείπια και με τη χάρη του Θεού και τις γενναιόδωρες προσφορές πλήθους ανωνύμων και επωνύμων, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

    Έχουν ανασυσταθεί ορθόδοξες ενορίες στις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά. Αναπτύσσεται το ορθόδοξο λειτουργικό, κηρυκτικό και κατηχητικό έργο με τη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών. Οργανώθηκαν Σύνδεσμοι Ορθοδόξων Γυναικών, Ορθοδόξου Νεολαίας και Διανοούμενων, που βοηθούν στο εκκλησιαστικό έργο.

    Από το 1992, λειτουργεί ανελλιπώς η Θεολογική μας Ακαδημία και ο αριθμός των ορθοδόξων κληρικών της Αλβανίας πολλαπλασιάσθηκε. Στους 6 ηλικιωμένους που επιβιώνουν από την παλαιότερη γενιά προστέθηκαν 90 νέοι κληρικοί. Όλοι με μόρφωση Λυκείου ή Πανεπιστημίου και πρόσθετες τριετείς σπουδές στη Σχολή μας".

    Σε ερώτηση για τον τρόπο που γίνεται η αναστήλωση των παλαιών εκκλησιών, που υπήρχαν στην Αλβανία και οι οποίες, στα χρόνια του Χότζα είχαν μετατραπεί σε σταύλους και αποθήκες, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας εξηγεί :

    "Η Εκκλησία μας έχει οργανώσει δική της Τεχνική Υπηρεσία και έχει αναπτύξει ευρύ οικοδομικό έργο. Ανεγέρθησαν από τα θεμέλια 67 ναοί, άλλοι 63 αναστηλώθηκαν, ενώ επισκευάσθηκαν γύρω στους 100. Οικοδομήθηκαν επίσης το συγκρότημα της Θεολογικής Ακαδημίας και η Ι. Μονή Αγίου Βλασίου, κοντά στο Δυρράχιο. Αγοράσθηκαν και ανακατασκευάσθηκαν κτίρια για να στεγασθούν η Αρχιεπισκοπή και η Lgtq|pokg Αργυροκάστρου, νηπιαγωγεία και κλινικές. Ανακαινίσθηκε το Μητροπολιτικό Μέγαρο Κορυτσάς και προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες στις Μονές της Αρδενίτσας και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

    Το οικοδομικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας με τρόπο αθόρυβο και αξιοπρεπή, προσφέροντας εργασία σε δεκάδες τοπικών εταιρειών και σε εκατοντάδες εργατών".

    Στο σημείο αυτό, ο Μακαριώτατος εξηγεί και τους τρόπους που η φωνή της Ορθοδοξίας φτάνει στον αλβανικό λαό και εκτός των εκκλησιών :

    "Η Ορθόδοξος Εκκλησία", λέει, "απέκτησε το δικό της Τυπογραφείο, εκδίδει τη μηνιαία αλβανική εφημερίδα "Ngjallja" (Ανάσταση), το παιδικό περιοδικό "Gezohu" (Χαίρε) και διάφορα θρησκευτικά βιβλία. Είναι έτοιμος να λειτουργήσει και ο πρώτος ορθόδοξος ραδιοφωνικός σταθμός.

    Ιδρύθηκαν νηπιαγωγεία στα Τίρανα, το Δυρράχιο, την Καβάγια, την Κορυτσά, και κέντρα νεότητος σε διάφορες πόλεις. Έχει εξασφαλισθεί η υποδομή για τη δημιουργία Ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαιδεύσεως".

    Αυτό το κοινωνικό έργο, που επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή, έκανε την Ορθόδοξη Εκκλησία αγαπητή όχι μόνο στους Χριστιανούς της Αλβανίας, που αποτελούν το 1/5 περίπου του πληθυσμού στη γειτονική χώρα, αλλά και στους μουσουλμάνους (70% περίπου) και στους καθολικούς ( το υπόλοιπο 10%). Εξηγεί ο Μακαριώτατος :

    "Από το 1995 λειτουργεί στα Τίρανα το πολυϊατρείο της Εκκλησίας μας, το 1996 εξυπηρέτησε 8.000 ασθενείς χωρίς καμιά διάκριση, σύντομα δε ολοκληρώνεται και το νέο επταόροφο κτίριο του Διαγνωστικού Κέντρου "Ευαγγελισμός". Πολυϊατρεία επίσης λειτουργούν στην Καβάγια και στην Κορυτσά, ενώ τα νέα ετοιμάζονται στη Λούσνια και στο Αργυρόκαστρο.

    Αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας με διανομή χιλιάδων τόνων τροφίμων, ρουχισμού, φαρμάκων. Μόνο κατά το 1997, στις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε ο τόπος, διανεμήθηκαν περίπου 800 τόνοι τρόφιμα, τα περισσότερα σε οικογενειακά δέματα και νοσοκομειακό υλικό σε διάφορες πόλεις και χωριά.

    Αναπτύχθηκαν προγράμματα αγροτικά, υδρεύσεως, υγιεινής και οικιακής οικονομίας. Η Εκκλησία μας προσφέρει βοήθεια και σε διάφορες άλλες ανάγκες. Για παράδειγμα, επισκεύασε το κτήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Τιράνων που καταστράφηκε στις ταραχές του 1997, προμήθευσε επίπλωση στο νέο κτήριο του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, επιδιόρθωσε το οικοτροφείο κωφαλάλων παιδιών, προσέφερε πετρέλαιο για τη θέρμανση των τυφλών παιδιών.

    Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας μετέχει στις δραστηριότητες των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών. Έχει γίνει μέλος της Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών καθώς και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, συμμετέχοντας στις προσπάθειες ειρηνικής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην οικουμένη".

    Την ώρα που φεύγουμε από το γραφείο του Αρχιεπισκόπου, σκεφτόμαστε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία και το επίπεδο στο οποίο έφτασε σήμερα. Κι αυτό, χάρη stom αγώνα, την επιμονή, αλλά κυρίως το δυναμισμό από τη μία, μαζί με την καλωσύνη και την αγάπη για τον Ανθρωπο από την άλλη, που κρύβει μέσα του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Εξάλλου, η σοβαρή συμβολή του στην Ανάσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αναγνωρίζεται πλέον τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας, όσο και στο εξωτερικό.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 17 February 1998 - 13:09:47