Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΟΙ S-300 ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  • [03] ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ 2 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

  • [04] Ο Γ.Γ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

  • [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΛΑΛΙΩΤΗ - ΒΕΡΕΛΗ

  • [06] ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ - ΕΛΤΑ

  • [07] ΡΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ 6Η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

  • [10] Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

  • [11] "ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΪΝΤΑΡΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΕΚΑ

  • [14] ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ: Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [15] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΖΝΤΕΜΙΡ

  • [16] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΙΣΡΑΗΛ, ΡΩΣΙΑ, ΗΠΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [17] ΜΕΪΝΤΑΝΙ : ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΟΙ S-300 ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

    Τα πυραυλικά συστήματα S-300 θα παραδοθούν στην Κύπρο μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σχετική συμφωνία, δήλωσε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ, και η μοναδική περίπτωση να μην υλοποιηθεί η παραγγελία είναι να επιτευχθεί πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, ο κ. Πριμακόφ είπε ότι οι πύραυλοι S-300 είναι αμυντικοί και όχι επιθετικοί και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να βρεθεί λύση στο Κυτπριακό.

    Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πριμακόφ είπε ότι η θέση της Ρωσίας είναι ταυτόσημη με την ελληνική ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, για διμερή πολιτική συνάντηση που θα εξελιχθεί σε παζάρι και διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε φιλική και συμπαθή τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας γι αυτά που εμφανίζει ως διαφορές. Την κάλεσε να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

    Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον κ. Τζεμ υπογράμμισε ότι τέτοιες συναντήσεις έχουν γίνει και θα γίνουν στο μέλλον στο περιθώριο διεθνών φόρουμ στα οποία θα μετέχουν και οι δύο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και σε δηλώσεις του ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνέπεια της Ρωσίας στο θέμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, καθώς και για τη στάση που κρατάει η χώρα στο θέμα των σχέσεων Ελάδας-Τουρκίας.

    Το βράδυ ο κ. Πριμακόφ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Ο ανοιχτός διάλογος κυβέρνησης-αγροτών απαιτεί ανοιχτούς δρόμους, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χ. Τρικούπη.

    Πως είναι δυνατό να γίνεται ανοιχτός διάλογος και να προωθούνται ενέργειες που δυναμιτίζουν την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, αναρωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους αποκλεισμούς οδικών κόμβων. Παράλληλα σημείωσε ότι τα 3/4 των μαχών που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαική Ενωση αφορούν σε προβλήματα του αγροτικού τομέα και τόνισε ότι η δημόσια εικόνα που δίνεται με τις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι αναντίστοιχη με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, δεν θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα αγροτικά ζητήματα. Χαρακτήρισε τη σύσκεψη Sπροσχηματικό μέσο πίεσης" και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το διάλογο για όλα τα επιμέρους θέματα. Κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή ότι χρησιμοποιεί "διπλή γλώσσα", από τη μια λέει να μην κλείνουν τους δρόμους και από την άλλη δίνει εντολές στα στελέχη του κόμματος να προχωρούν σε τέτοιες μεθόδους. Δεν μπορεί, είπε, ο κ. Καραμανλής να μεταθέτει τα εσωκομματικά του προβλήματα στις πλάτες των αγροτών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη μεσημεριανή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ 2 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Ποινική δίωξη για αντίσταση και απειλή άσκησε σήμερα η εισαγγελέας Φλώρινας σε βάρος του γεωργού Ηλία Παπαδόπουλου, που συνελήφθη χθες στη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κατοίκους δύο παραλίμνιων κοινοτήτων, με αφορμή τη διεκδίκηση καλλιεργήσιμης έκτασης.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι όταν 1000 περίπου κάτοικοι της κοινότητας Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας επιβαίνοντας σε τρακτέρ επιχείρησαν να "καταλάβουν" την επίμαχη έκταση 3.100 περίπου στρεμμάτων, την οποία διεκδικούν και οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας Βεγόρα.

    Η καλλιεργήσιμη έκταση αποκαλύφθηκε τα τελευταία 10 περίπου χρόνια στις παρυφές της λίμνης Βεγορίτιδας, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Από το 1987 και μετά κάτοικοι και των δύο κοινοτήτων, επωφελούμενοι από το "τράβηγμα" των νερών της λίμνης, άρχισαν να καλλιεργούν την έκταση, χωρίς όμως να διαθέτουν τίτλους κυριότητας.

    Πρόσφατα όμως, το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του παραχώρησε και τα 3.100 στρέμματα στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους συντοπίτες τους από τη Βεγόρα.

    Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη προσπάθεια "κατάληψης" της έκτασης από κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς στην περιοχή είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία του χωριού και με τρακτέρ επιχείρησαν και πάλι να κατοχυρώσουν την έκταση, που όπως υποστηρίζουν τους ανήκει.

    Εκεί όμως συνάντησαν την αντίσταση κατοίκων από τη Βεγόρα με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά και τρία άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Φλώρινας.

    Η γενική αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας δεν ανακοινώνει επισήμως το παραμικρό για όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Βεγόρας, Γιώργος Σονιάδης, η έκταση θα έπρεπε να μοιραστεί και στις δύο κοινότητες και χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου μεροληπτική υπέρ των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα.

    Αντίθετα οι κοινοτικές αρχές και οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τίτλους κυριότητας για την συγκεκριμένη έκταση και υποστηρίζουν ότι καταπατήθηκε από 20 περίπου κατοίκους της Βεγόρας.

    Η κατάσταση που επικρατεί και στα δύο χωριά είναι τεταμένη, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

    [04] Ο Γ.Γ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

    Τα χθεσινά επεισόδια που έγιναν μεταξύ των κατοίκων των κοινοτήτων Αγίου Παντελεήμονα και Βεγόρας, με αφορμή τη διένεξη για τη διεκδίκηση χωραφιών στη λίμνη της Βεγορίτιδας, καταδικάζει με ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αρης Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις με τους προέδρους των δύο κοινοτήτων για την εκτόνωση της κατάστασης, τη διασφάλιση της ισονομίας των κατοίκων και την ουσιαστική αποκατάσταση των ακτημόνων των κοινοτήτων αυτών.

    Στην τελευταία σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσδιορίστηκαν οι άξονες διευθέτησης του προβλήματος, όμως δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν τα επεισόδια.

    Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει: "Οι πρόεδροι να ζητήσουν με τοιχοκόλληση από τους κατοίκους να υποβάλλουν αιτήσεις για την αναγνώρισή τους, ως ''δικαιούχους'' ακτήμονες, να γίνει λεπτομερής και πλήρης αποτύπωση των εκτάσεων που μέχρι σήμερα αποκαλύφθησαν στις λίμνες Βεγορίτιδας και Πετρών από επίσημα τοπογραφικά συνεργεία και να γίνει η αναγνώριση των δικαιούχων ακτημόνων από επιτροπή με βάση τις ισχύουσες νομικές διατάξεις'.

    Ακόμα, ο Γ.Γ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προτείνει "να γίνει η απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων καταπατητών των δύο κοινοτήτων με ευθύνη της Πολιτείας και η έκταση που θα απομείνει μετά την αποκατάσταση των ακτημόνων να παραμείνει αδιάθετη, χωρίς παραχώρηση χρήσης, να προχωρήσει η αποβολή των καταπατητών και η αποκατάσταση όλων των εδαφών", ενώ υπογραμμίζει ότι "μέχρι την οριστική καταγραφή των όρων και των περιορισμών που θα προκύψουν από τη μελέτη αποκατάστασης της λίμνης, καθώς επίσης και από την υλοποίηση των οριογραμμών ασφάλειας της λίμνης, οι παραχωρηθείσες εκτάσεις παραμένουν στους φορείς που νόμιμα κατέχουν μέχρι τη διευθέτηση του θέματος".

    Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "για τα χθεσινά γεγονότα αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι υποκινητές ενεργειών που είναι έξω από τις λειτουργίες των θεσμικών οργάνων και τις νόμιμες διαδικασίες".

    [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΛΑΛΙΩΤΗ - ΒΕΡΕΛΗ

    ''Οι συζητήσεις μεταξύ συναρμοδίων υπουργών με στόχο τη diav\meia και την αποτελεσματικότητα δεν συνιστούν πολιτική αντίθεση ή αντιπαράθεση'', επισημαίνεται σε κοινή δήλωση των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Λαλιώτη, με αφορμή τη δημοσίευση, σε εφημερίδα, επιστολών που αντάλλαξαν οι δύο και ο υφυπουργός περιβάλλοντος, Χρήστος Βερελής, σχετικά με τα έργα της Ολυμπιάδας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών, αλλά σύμπνοια. ''Λογικό είναι, συναρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι επιθυμούν να επιτευχθεί η μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, να ανταλλάσσουν απόψεις, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα'', επισήμανε ο υπουργός Τύπου.

    Πρόσθεσε δε, ότι η καλύτερη απάντηση στο συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι το νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο υπογράφουν και οι δύο υπουργοί.

    [06] ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ - ΕΛΤΑ

    Το θέμα των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς στην Ολυμπιακή και τα ΕΛΤΑ θα συζητήσουν αύριο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, καθώς και οι διοικήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ταχυδρομείων.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ειδική έκθεση που εισηγείται ριζικές αλλαγές στην Ολυμπιακή υπέβαλαν στον πρωθυπουργό τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

    Αμερικανική εταιρεία εκπονεί πρόγραμμα για την αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ολυμπιακής, ενώ μεθαύριο φτάνουν στη χώρα μας και κοινοτικοί ελεγκτές.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής έχει επαφές με ξένες αεροπορικές εταιρείες και αναζητεί συνεργασίες προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας της εταιρείας και της εξυγίανσής της.

    Παράλληλα γίνονται προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους της Ολυμπιακής καθώς και του κόστους της διαδικασίας μετακίνησής της από το αεροδρόμιο του ελληνικού στα Σπάτα.

    Σήμερα συγχωνεύτηκαν δύο πτήσεις, οι Αθήνα - Ζυρίχη και Γενεύη - Αθήνα και ακυρώθηκαν οκτώ.

    [07] ΡΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τη θεσμοθέτηση κοινωνικής ρήτρας στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν οικονομικά κίνητρα από τον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις στις βαλκανικές χώρες, αποδέχεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά από σχετική πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου.

    Ο κ. Αλαβάνος, μετά από καταγγελίες που έγιναν στον βουλγαρικό Τύπο, ενημέρωσε με επιστολή του τον κ. Παπαϊωάννου ότι "οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις 46 ελληνικές βιοτεχνίες της περιοχής Σαντάνσκι είναι συχνά απαράδεκτες" και πρότεινε "μια θεσμικού waqajt^qa παρέμβαση στην Ελλάδα για τις εθνικές επιχορηγήσεις, η οποία θα προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων από Ελληνες επιχειρηματίες".

    Παράλληλα, όπως επισήμανε με την επιστολή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, "η παρέμβαση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνική Πολιτεία, αφενός να διαχωρίζει τη θέση της από επιχειρηματικές δραστηριότητες σαν αυτές που έχουν καταγγελθεί και αφετέρου να μπορεί να επιβάλλει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    Στην απάντησή του, ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζει ότι "έχουμε την άποψη και συμφωνούμε με τις προτάσεις του κ. Αλαβάνου, ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για τέτοιες επενδύσεις, θα πρέπει να προβλέπονται συγκεκριμένες ρήτρες που να εξασφαλίζουν τη τήρηση εκ μέρους των επιχειρηματιών της εργατικής νομοθεσίας".

    [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ 6Η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την έκτη θέση μεταξύ των 15 κρατών που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες -μέχρι στιγμής- άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό 4,81% επί του συνόλου.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο γειτονικό κράτος, πραγματοποίησαν -μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1998- άμεσες επενδύσεις ύψους 60,2 εκατομμυρίων δολαρίων, "πλησιάζοντας" οικονομικούς κολοσσούς όπως οι ΗΠΑ (73,5 εκατ.δολ). Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε το βουλγαρικό πρακτορείο ξένων επενδύσεων (FIA-Foreign Investment Agency).

    Στην κορυφή της λίστας των άμεσων ξένων επενδυτών εξακολουθούν σταθερά να βρίσκονται η Γερμανία με 262 εκατ.δολ. το Βέλγιο με 251, η Ολλανδία με 92,6, οι ΗΠΑ με 73,5 και η Ελβετία με 68 εκατ. δολ.

    Πάντως, τα "σκήπτρα" στον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία κρατάει η Ελλάδα, με 1279 επενδύσεις, έναντι 376 της κυρίαρχης Γερμανίας.

    Την έκτη θέση κατέχει η Ελλάδα και όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Με επενδύσεις ύψους 1,2 δισ.δολαρίων, η χώρα καλύπτει το 0,47% του συνόλου.

    Κυρίαρχη στη λίστα των έξι χωρών που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις χαρτοφυλακίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1998, εμφανίζεται η Μεγάλη Βρετανία. Οι επιχειρήσεις της "Γηραιάς Αλβιώνας" πραγματοποίησαν στη Βουλγαρία επενδύσεις ύψους 179,7 εκατ. (ποσοστό 71% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων χαρτοφυλακίου).

    Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η Κύπρος, με επενδύσεις χαρτοφυλακίου της τάξης των 24,5 εκατ. και ποσοστό 9,68% επί του συνόλου. Σημειώνεται ότι η Μεγαλόνησος καταλαμβάνει τη 13 η θέση, όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις στη Βουλγαρία, με ποσοστό 2,17% επί του συνόλου και 159 επενδύσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη για την επόμενη πενταετία πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κύπρο πλειοψήφισε με ποσοστό 50,8% του αντιπάλου του Γιώργου Ιακώβου, που συγκέντρωσε το 49,2% των ψήφων.

    Ο κ. Κληρίδης, που ανακηρύχθηκε τα μεσάνυχτα, από το γενικό έφορο εκλογών, νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε χιλιάδες ψηφοφόρους του ανεφώνησε "ζήτω η Κύπρος" ενώ, δήλωσε ότι "ενωμένοι ποτέ νικημένοι".

    Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως είχε υποσχεθεί." Για μένα ,είπε, δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Ενίκησε ο κυπριακός ελληνισμός. Θα προχωρήσουμε να δημιουργήσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλα τα κόμματα και θα απευθυνθούμε και στο ΑΚΕΛ."

    Ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση εφαρμογής του ενιαίου αμυντικού δόγματος και την πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη". Δέχθηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού κ.Κώστα Σημίτη και κατά τη συνομιλία τους αυτή, όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, "επαναλάβαμε και οι δύο, ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια τακτική, έχοντας κατά νού το εθνικό συμφέρον της Κύπρου".

    Ο Γιώργος Ιακώβου, παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον κ. Κληρίδη. Ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του, που τον τίμησαν με την ψήφο τους και για την υποστήριξη που του παρείχαν.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Σπ. Κυπριανού δήλωσε ότι "είναι σεβαστή η ετυμηγορία του λαού". Συνεχάρη τον κ. Κληρίδη για την επανεκλογή του, αλλά έσπευσε να επικρίνει "όσους δεν επέτρεψαν, όπως είπε, στους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για μια γνήσια αλλαγή".

    Ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, πως το κόμμα του είναι ο "ηθικός νικητής των εκλογών" και απέρριψε την πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    " Η δημοκρατία, είπε, για να είναι δημοκρατία χρειάζεται και λόγο και αντίλογο. Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα υπέυθυνο, που δεν φοβάται να αναλάβει ευθύνες. Το ΑΚΕΛ πιστεύει, ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της οποίας πρόεδρος θα είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πέντε χρόνια, πρίν υποσχέθηκε αξιοκρατία και έδωσε αναξιοκρατία, υποσχέθηκε χρηστή διοίκηση και μας έδωσε κομματικό κράτος".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στη δήλωσή του υπενθύμισε, ότι τώρα περιμένει από τον νικητή των εκλογών να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Ο πρόεδρος των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, που υποστήριξε στον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα Κληρίδη, δήλωσε πώς "αποτελεί νίκη της Κύπρου, η νίκη του Γλαύκου Κληρίδη' και πως πρέπει τώρα, όλοι να αγωνιστούν και να εργαστούν για το καλό του τόπου.

    Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Ντίνος Liwagk_dgr, που μαζί με τον Αλέξη Γαλανό υποστήριξαν στον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα Κληρίδη, τόνισε, πως μετά τις εκλογές πρέπει "όλοι να σταθούμε στηνν κρισιμότητα της περιόδου που περνούμε".

    Αναφερόμενος , ωστόσο, στο ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γαλανός δεν έχουν "απομακρυνθεί από το ΔΗΚΟ" αλλά , όπως είπε "τίθεται θέμα πολιτικής ευθιξίας, για τις επιλογές ορισμένων" εννοώντας προφανώς τον πρόεδρο του κόμματος Σπύρο Κυπριανού. Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του κ. Κυπριανού να αποκλείσει από το προσεχές συνέδριο του κόμματος τους "διαφωνούντες" απάντησε, ότι "τέτοια πράγματα μόνο σε δικτατορικές οργανώσεις συμβαίνουν και όχι σε δημοκρατικά κόμματα".

    [10] Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, συνεχάρη τον Κύπριο ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη για τη νίκη του στις εκλογές, έθεσε όμως για μια ακόμα φορά όρους για πιθανή νέα συνάντησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Ντενκτάς δήλωσε ότι ο κ.Κληρίδης πρέπει να είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους, που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. "Εδώ και 34 χρόνια, υπάρχει στην Κύπρο μια παράνομη κυβέρνηση, η οποία αντιπροσωπεύει τις ελληνικές και τουρκικές κοινότητες του νησιού. Ο κ.Κληρίδης δεν είναι Πρόεδρος της Κύπρου, είναι Πρόεδρος των Ελληνοκυπρίων και δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Κυπρίους", είπε συγκεκριμένα ο κ.Ντενκτάς.

    Ο κ.Ντενκτάς επιμένει ότι θα συμμετάσχει σε αμοιβαίες συνομιλίες που πρόκειται να προωθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, στα μέσα Μαρτίου, μόνο εάν οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό κράτος, έτσι ώστε ο διάλογος να πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε δύο "ίσες ολότητες".

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Νεκάτι Ουτκάν, χαρακτήρισε την επανεκλογή του κ.Κληρίδη στην προεδρία της Κύπρου, ως εσωτερικό γεγονός και ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να περιμένει προσπάθειες που θα αποβλέπουν στην επίλυση του προβλήματος και της διαμάχης. Ε.Ρ.

    [11] "ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Τουρκοκυπριακή εφημερίδα ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της, ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τη λύση του κυπριακού, που θα τεθεί σε εφαρμογή, αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία "Londra Toplum Postasi" υποστηρίζει, ότι το σχέδιο έχουν, ήδη, επεξεργαστεί ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, βέβαια, υπερτονίζει το επιθυμητό για την τουρκοκυπριακή ηγεσία αποτέλεσμα, δηλαδή την αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους , έναντι εδαφικών παραχωρήσεων. Στο δημοσίευμα, δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ούτε , όμως, ποιες και σε τι ποσοστό θα είναι οι εδαφικές παραχωρήσεις.

    Αναφέρεται ,ακόμη, ότι η Τουρκία θα πάψει να προβάλει εμπόδια stgm ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του έναντι της Ε.Ε. και του αντιπροσώπου της στο κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Υποστηρίζει, επίσης, ότι "μοναδικό εμπόδιο" στην εφαρμογή του σχεδίου είναι "η επιμονή των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300".

    [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία " να δεχθεί το χέρι που της έτεινε η Ευρωπαϊκή Ενωση και να αξιοποιήσει πλήρως την προσφορά της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου".

    Σε άρθρο του ο Γερμανός υπουργός , που έχει τίτλο "Επιθυμούμε η Τουρκία να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά", τονίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα σαφές πλαίσιο για την ευρωπαική της προοπτική και επιμένει, ότι αυτό ακριβώς το πλαίσιο της δόθηκε με την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Λουξεμβούργο. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να "καταλάβει η Τουρκία, πως επιβάλλεται η ίδια, μόνη της να καθορίσει την προσέγγισή της με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά" και να προχωρήσει στη διευθέτηση των εσωτερικών της προβλημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τον Γερμανό πολιτικό, πρέπει να δώσει η Τουρκία, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον εκδημοκρατισμό και στην εξυγίανση της οικονομίας.

    Ο Κίνκελ θεωρεί "κλειδί" για την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκής Ένωση, τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ελλάδα. " Μια ύφεση είναι επιτακτική, αλλά είναι σαφές, πως και οι δύο πλευρές, πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους" υπογραμμίζει και παράλληλα, διατυπώνει την άποψη, ότι με την παρουσία στην Αθήνα του Κώστα Σημίτη και στην Άγκυρα του Μεσούτ Γιλμάζ, υπάρχει "πολιτική συγκυρία, που επιτρέπει αισιοδοξία για πρόοδο στα διμερή προβλήματα".

    [13] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΪΝΤΑΡΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΕΚΑ

    Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ατζέμ Χαϊντάρι και την απόδοση κατηγοριών εναντίον του για σύσταση ένοπλης συμμορίας, για το περιστατικό της ένοπλης σύγκρουσης ομάδας οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι τρεις βουλευτές, καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλί Καζάζι ζήτησε από τον εισαγγελέα ο υπουργός Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα.

    Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ το Σαββάτου, όταν τα 15 άτομα που επέβαιναν σε έξι οχήματα αρνήθηκαν έλεγχο από την αστυνομία. Η αστυνομία τους καταδίωξε και τους ανάγκασε να σταματήσουν σε σημείο του δρόμου κοντά στο χωριό Λατς, 20 χιλιόμετρα από την πόλη Σκόδρα. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών και το περιστατικό έληξε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με την παράδοση της συμμορίας. Οι πρώτοι που παραδόθηκαν ήταν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Γκεντς Πόλο, Ιλί Βεσιού και Σαμπάν Μέμια, ενώ αρνούνταν να παραδοθεί ο Ατζέμ Χαϊντάρι, ο οπόιος φέρεται ως ο επικεφαλής της συμμορίας. Στα αυτοκίνητα, από ta οποία ένα ήταν κλεμμένο, βρέθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων.

    Ο κ. Τσέκα ανακοίνωσε ότι έντεκα άτομα συνελήφθησαν, ενώ από τα τέσσερα που διέφυγαν, οι δύο είναι καταζητούμενοι για ληστεία τράπεζας στην πόλη Τροπόγε.

    Ο Ατζέμ Χαϊντάρι έδωσε χθες συνέντευξη τύπου στην οποία αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. "Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση εναντίον μου", είπε.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα είπε ότι αν αποδοθούν κατηγορίες στον κ. Χαϊντάρι, θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Καταδίκασε αυτή την "πράξη πολιτικής τρομοκρατίας" και είπε ότι το κόμμα του θα αναθεωρήσει τη στάση του σχετικά με το κοινοβούλιο. Λ.Π.

    [14] ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ: Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρτ Σεβαρντνάντζε δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αυτοί που σχεδίαζαν τη δολοφονία του εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό και ότι τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτα για την απόπειρα δολοφονίας του, είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γεωργίας Γκαμσαχούρντια, που ανατράπηκε το 1992.

    Ο Σεβαρντνάντζε κατηγόρησε αυτούς που αναμείχθηκαν στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας του τον Αύγουστο του 1995, ότι συμμετείχαν στην επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι τρομοκράτες του Αυγούστου του 1995 βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία.

    Οι ρωσικές αρχές παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις της Γεωργίας για την έκδοση του Ιγκόρ Γκιοργκάτζε, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και υπόπτου για την πρώτη επίθεση κατά του Γεωργιανού προέδρου , υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σεβαρντνάντζε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πιθανής ανάμειξης του Τσετσένου αποστάτη Σάλμαν Ραντούγιεφ ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση κατά του προέδρου.

    Οι τσετσενικές αρχές όμως χαρακτήρισαν φαντασιώσεις τα επιχειρήματα του Ραντούγιεφ ότι οι αντάρτες του πραγματοποίησαν την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου.

    Το γεγονός ότι βρέθηκε ρωσικό διαβατήριο στον οπλοφόρο που σκοτώθηκε υποστηρίζει ο Σεβαρντνάντζε, δηλώνει ότι η δολοφονία υποκινήθηκε από τη Ρωσία επειδή διακυβεύονται τα συμφέροντα της όσον αφορά τη μεταφορά πετρελαίου από το γειτονικό Αζερμπαιτζάν. Λ.Μ

    [15] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΖΝΤΕΜΙΡ

    Παρά το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δύο βουλευτές - ελληνικής και τουρκικής καταγωγής- που εκλέγονται στη Γερμανία, συνεχίζουν τον προσωπικό τους αγώνα να βοηθήσουν στην έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα stir δύο χώρες, κατά τα πρότυπα της καλής συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων μεταναστών στη Δυτική Ευρώπη.

    Ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD Γιάννης Σακελλαρίου και ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, θα πραγματοποιήσουν τετραήμερη επίσκεψη, από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου, στην Τουρκία, ενώ έχουν ήδη επισκεφθεί την Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας.

    Οι δύο βουλευτές θα επισκεφθούν τη Σμύρνη, την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και θα επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις και συνομιλίες ανωτάτου επιπέδου, όπως και στην ελληνική πρωτεύουσα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να έχουν συνάντηση -εκτός απροόπτου- με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    Οι Σακελλαρίου και Οζντεμίρ αισιοδοξούν ότι η προσπάθειά τους θα αποφέρει αποτελέσματα έστω και μακροπρόθεσμα. "Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε κατ' αρχήν ένα γερμανο-ελληνό-τουρκικό διάλογο με τη συμμετοχή πολιτών που ζουν στη Γερμανία. Ενα διάλογο για τα προβλήματα των δυο χωρών τους, αλλά και εκείνα -τα κοινά στις περισσότερες περιπτώσεις- που αντιμετωπίζουν στη Γερμανία. Θέλουμε δηλαδή να υπάρξει μια προσπάθεια με αφετηρία τη Γερμανία και τους Τούρκους και Ελληνες μετανάστες, ώστε στην πορεία να συμβάλουμε και εμείς, όσο μπορούμε, στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών", τόνισε ο κ.Σακελλαρίου μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Σχετικά με τις επαφές τους στην Αθήνα και στην Αγκυρα, ο κ.Σακελλαρίου τόνισε ότι "επιδίωξή μας είναι να πληροφορήσουμε τις δύο κυβερνήσεις για την πρωτοβουλία μας αυτή και να ζητήσουμε τη συνεργασία και την υποστήριξή τους".

    Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ.Οζντεμίρ. "Σκοπός μας είναι να σπάσουμε το ψυχρό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να δείξουμε ότι οι δύο λαοί μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά", τόνισε και πρόσθεσε: "Εμείς στη Γερμανία, Τούρκοι και Έλληνες, μάθαμε να ζούμε σαν αδέλφια. Θέλουμε να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αγορά όπλων πλουτίζει άλλους και μας αυξάνει την ένταση, εμείς όμως πρέπει να δυναμώσουμε τη φιλία των δυο χωρών. Πρέπει να αλληλοστηριζόμαστε".

    [16] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΙΣΡΑΗΛ, ΡΩΣΙΑ, ΗΠΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ

    "Πιστεύω ότι το Ισραήλ, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον, να απαγορεύσουν στο Σαντάμ Χουσείν να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, γιατί σήμερα ο στόχος μπορεί να είμαστε εμείς, αλλά αύριο μπορεί να είστε εσείς", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιλύσει την κρίση στο Ιράκ με ειρηνικά μέσα και χωρίς καμία αμφιβολία και εμείς προτιμούμε αυτή τη λύση όχι όμως εις βάρος της πρόσβασης στις ιρακινές τοποθεσίες των ελεγκτών του ΟΗΕ, προσέθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη του σε ρωσικό κανάλι.

    Ο κ. Νετανάχιου αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για το πως θα επιλυθεί η κρίση στο Ιράκ, και αυτό επειδή, όπως ο ίδιος υποστήριξε, το καθεστώς του Ιράκ δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε cqaveiojqatij| όπως της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά καθεστώς του ενός άνδρα.

    Όσον αφορά τώρα στις διαφορές για το θέμα του Ιράκ μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν σε πόλεμο γιατί αυτό προϋποθέτει επιστροφή στην κομμουνιστική Ρωσία γεγονός που δεν είναι εφικτό. Λ.Μ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [17] ΜΕΪΝΤΑΝΙ : ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Επικίνδυνη, θεωρεί την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ρετζέπ Μεϊντάνι. Και σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γεν. Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο, σημειώνει ότι κάθε καθυστέρηση για την ομαλοποίησή της, συνεπάγεται κινδύνους για όλη την ευρύτερη περιοχή. Υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεχών διεθνών πιέσεων αλλά και την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στην Πρίστινα, για την αποφυγή της σύγκρουσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλβανίας, ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα η συνεργασία Ελλάδος-Αλβανίας βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκή πορεία. Αναφορικά δε με την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Αλβανία, παρατηρεί πως παρά το γεγονός ότι ο δρόμος που θα διανυθεί δεν είναι σύντομος, εντούτοις υπάρχει η πολιτική βούληση για μία αληθινή δημοκρατική μεταρρύθμιση στη χώρα του.

    Ο κ. Μεϊντάνι, απαντώντας στις κραυγές του ανατραπέντος πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα και όσων συντάσσονται μαζί του, κατά της παρουσίας της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, τους καλεί να απαντήσουν εάν επιθυμούν την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές ή την συνέχιση της απομόνωσής της. Τονίζοντας ότι οι φωνές αυτές, είναι απόρροια μιας απαρχαιωμένης και τετριμμένης πολιτικής. Ενέργειες που τις χαρακτηρίζει ως "πολιτική σπεκουλάτσια", η οποία αποβλέπει στην παραπληροφόρηση του αλβανικού λαού.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Αλβανίας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ως εξής : - κ. Πρόεδρε, στις 9 Μαρτίου θα επισκεφθείτε την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει στην παραπέρα ανάπτυξη των διμερών φιλικών σχέσεων; Πώς βλέπετε εσείς να αναπτύσσονται οι σχέσεις αυτές; - Η συνεργασία των δύο χωρών μας, βρίσκεται σε πολύ αίσιο δρόμο. Ύστερα από τις επισκέψεις διαφόρων αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, η επίσκεψη του Προέδρου θα αποτελέσει το επιστέγασμα της συνεργασίας αυτής που έχει κινηθεί προς μια σωστή κατεύθυνση και εξελίσσεται θετικά προς όφελος των δύο λαών και χωρών μας. Εκτός από την πολύπλευρη και καρποφόρα αυτή συνεργασία, βλέπω να υπάρχει και μία σύγκλιση ως προς την εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, της οποίας η ουσία έχει αποδοθεί με λόγια απλά και πλήρη νοήματος: εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων και όχι βαλκανοποίηση της Ευρώπης. - Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, έγιναν αρκετά βήματα για την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Αλβανία, ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται η κλονισμένη εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινής γνώμης. Βλέπετε να ξεπερνιούνται εύκολα τα προβλήματα που έχει η χώρα σας; - Με την άνοδο στην εξουσία της νέας κυβέρνησης πολυκομματικού συνασπισμού, και όχι μόνο με την εκλογή νέου Πρόεδρου, μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα διακυβέρνησης είναι από τις καλύτερες. Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποκαταστάθηκε η τάξη και η ομαλότητα στη χώρα και θα έλεγα ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για το μέλλον. Δε χωράει αμφιβολία ότι ο δρόμος που πρόκειται να διανύσουμε δεν είναι σύντομος, όμως υπάρχει θετική πολιτική βούληση ώστε μέσω μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ιδίως όμως με τους γείτονες, να πραγματοποιηθεί μια αληθινή δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, να στηθούν πραγματικά δημοκρατικοί θεσμοί, παράλληλα όμως να αναπτυχθεί μια υγιής οικονομία της αγοράς που θα υποστηρίζεται από ένα μοντέρνο τραπεζικό σύστημα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με τις υπάρχουσες ξένες ιδιωτικές τράπεζες στην Αλβανία, με την ενίσχυσή τους, με την ίδρυση νέων τραπεζών, αλλά και με την ιδιωτικοποίηση σε β΄ φάση των δικών μας τραπεζών, θα μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Και, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν εδώ και ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες... - Μια και αναφερθήκατε στην ελληνική παρουσία στην Αλβανία, επειδή το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν κάποιες φωνές κατά της παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα σας, θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο; - Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και σε μια συνάντηση με Αλβανοαμερικανούς, έθεσα το ερώτημα: "Συμφωνείτε η Αλβανία να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές ή θα θέλατε να παραμείνουμε απομονωμένη χώρα;" Η απάντηση ήταν ασφαλώς ότι ναι, θέλουμε την ένταξη. Τότε, συνέχισα, ένταξη σημαίνει συνεργασία σε όλους τους τομείς, δηλαδή ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, παρουσία σε όλα τα επίπεδα. Να είστε λοιπόν σίγουρος ότι πρόκειται για πολιτική σπεκουλάτσια, η οποία στη συνέχεια συμβάλλει στο να παραπληροφορηθούν οι Αλβανοί οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, είναι απόρροια μιας απαρχαιωμένης και τετριμμένης πολιτικής, μιας πολιτικής που επιδιώκει να δημιουργήσει συγκρούσεις εκεί που κατά κανόνα δεν πρέπει να υπάρχουν, να δημιουργεί συνεχώς πολιτικές εντάσεις και να οδηγήσει ενδεχομένως σε χάος. Σ' αυτή την πολιτική η νέα κυβέρνηση ανταπαντά με την πολιτική της ένταξης, συνεργασίας, αποκλιμάκωσης των εντάσεων, ελαχιστοποίησης των συγκρούσεων... - Στη διάρκεια της επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, τέθηκε εκεί, κατά τη συνάντησή σας με τον κ.Κόφι Ανάν, θέμα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αλβανία, όπως έγραψαν ορισμένες αλβανικές εφημερίδες; - Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, συζητήθηκε και ο αφοπλισμός των ενόπλων στην Αλβανία και υποσχέθηκε ο κ. Ανάν να aposte_kei ορισμένους ειδικούς προκειμένου να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Συζητήθηκε ωστόσο, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, να σταλούν στην Πρίστινα όχι σώματα του ΟΗΕ, αλλά αποστολή του, μια και εκεί η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ζητήθηκε επίσης και μια αισθητή διπλωματική παρουσία των ευρωπαϊκών οργανισμών για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Παρ' όλα αυτά, μερίδα του αλβανικού τύπου, διαστρέβλωσε τα όσα συζητήθηκαν. Όταν ρώτησα τι είναι αυτή η βλακεία, με παρέπεμψαν σε ένα γερμανικό πρακτορείο. Ήταν κάτι στημένο. Ευτυχώς, υπήρχαν δημοσιογράφοι που γνώριζαν την υπόθεση... - Και κάτι τελευταίο κ. Πρόεδρε. Πόσο επικίνδυνη θεωρείτε την κατάσταση στο Κόσοβο ; Φοβάστε μια έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο; Tι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας για την αποτροπή της; - Κατά την άποψή μου πρόκειται για μια εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση, και αν δεν ενεργήσουμε εγκαίρως, μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό κίνδυνο. Χρειάζεται διεθνής επέμβαση μέσω συνεχών πιέσεων για την αποφυγή της σύγκρουσης. Κατά τη γνώμη μου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, είναι η ενεργοποίηση της συμφωνίας Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα, η οποία έχει υπογραφεί εδώ και είκοσι μήνες και αυτό θα δημιουργήσει το πλαίσιο για την προώθηση του διαλόγου. Όμως δεν πρέπει να χρονοτριβούμε άλλο. Κάθε καθυστέρηση συνεπάγεται κινδύνους για όλη την ευρύτερη περιοχή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 16 February 1998 - 12:44:02