Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΟΓΟΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟ 1999

  • [04] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [05] ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

  • [06] ΤΟ ΚΚΕ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

  • [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [08] ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

  • [10] Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [12] ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

  • [13] Ο Π.ΣΠΥΡΟΥ ΘΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

  • [14] ΓΙΑ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [15] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [16] ΓΚΑΝΙΤΣ: ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΤΣΚΟ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΟΓΟΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις του Δημοσίου που σήμερα είναι ζημιογόνες και παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την Ολυμπιακή ως “πρωταθλητή” αυτών των επιχειρήσεων και χαρακτήρισε ακραίο φαινόμενο την επιδίωξη να μονιμοποιηθούν υπάλληλοι τους οποίους δεν χρειάζεται g εταιρία, και μάλιστα ενώ είναι εποχικός ο χαρακτήρας της απασχόλησης τους.

    Πρόσθεσε δε ότι τέτοιου είδους αιτήματα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν γιατί είναι παράνομα και παράλογα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης όχι το κλείσιμο αλλά η πώλησή της απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας ότι για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα επιδιώξει συνεργασίες με εταιρίες οι οποίες προσφέρουν αεροσκάφη και προσωπικό για να εξυπηρετηθούν οι πτήσεις και το πρόγραμμά της. Κατέληξε λέγοντας ότι όσα ανέφερε για την Ολυμπιακή ισχύουν και για τις ΔΕΚΟ.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον του προέδρου του Αρείου Πάγου ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης και ο κ. Γιαννόπουλος τηρεί τη συνταγματική τάξη. “Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κατέληξε είναι δεδομένη αυτή περιφρουρεί ο Υπουργός γιατί αυτή είναι και η πολιτική της κυβέρνησης”.

    Αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Γεωργίας, κ. Σεβαρντνάτζε δήλωσε ότι δι’ αυτού του τρόπου δεν είναι παραδεκτό κάποιοι να λύσουν πολιτικές διαφορές. Πρόσθεσε ότι ο κ. Σεβαρντνάτζε είναι μία διεθνής προσωπικότητα και πρέπει ο ρόλος του που είναι σταθεροποιητικός για τη χώρα και θετικός για τις διεθνείς εξελίξεις να περιφρουρηθεί.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς. Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον κ. Σημίτη για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του προγράμματος δράσης της ερχόμενης διετίας, του νεοεκλεγμένου προεδρείου του Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε στην πρώτη του σύνοδο το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αθενς δήλωσε τα εξής: “το σπουδαίο ήταν η ενημέρωση που έκανα στον Πρωθυπουργό για τις αποφάσεις μας, ως προεδρείο, στην πρώτη μας συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός έμεινε σύμφωνος. Επίσης συζητήσαμε τα εθνικά θέματα και γενικότερα ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και είμαι ευχαριστημένος που τον συνάντησα και πάλι”. Α.Τ.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟ 1999

    Σειρά συντονισμένων δράσεων στις οποίες συγκαταλέγονται - μεταξύ άλλων - νέοι θεσμοί όπως η Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού (ΠΣΕ) ή νέα προγράμματα και δραστηριότητες, προωθεί για τον απόδημο ελληνισμό το Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί ταυτόχρονα, η προσπάθεια σύνδεσης των Ελλήνων της διασποράς, με την Ελλάδα.

    Ανακοινώνοντας σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, τις προτεραιότητες του υπουργείου για τους απόδημους για το 1998, υπογράμμισαν την μεγάλη εθνική σημασία που έχει για τη χώρα μας η στήριξη, και ενίσχυση αλλά και η ενσωμάτωση των επτά εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς στις χώρες υποδοχής.

    “Η εκπόνηση - όπως είπαν - βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων και πολιτικών για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και της πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς, η σύσφιγξη των δεσμών επικοινωνίας και δικτυώσεων των αποδήμων με τη πατρίδα και η καλλιέργεια φιλελληνισμού στις χώρες υποδοχής” είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το 1999 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, Παγκόσμια Συνέλευση Ελληνισμού στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν επιφανείς Έλληνες και φιλέλληνες.

    Νωρίτερα, εντός του 1998 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστο τέσσερα προσυνέδρια που θα είναι για επιμέρους προσωπικότητες, όπως για πολιτικούς, δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες.

    Εξάλλου, μια από τις θεματικές των προσυνεδριακών της ΠΣΕ, είναι η προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την ενημέρωση και εμπλοκή των επιφανών Ελλήνων της διασποράς και των φιλελλήνων.

    Ένας τρίτος τομέας προτεραιότητας για το υπουργείο είναι η νεολαία της διασποράς και η στενότερη επαφή με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό καθώς και η διαδικτύωσή της μέσα από τα προγράμματα ‘’2004 εθελοντές’’, ‘’Φιλοξενίας’’ και ‘’Club Φιλοξενίας’’.

    Επίσης, για το 1998 έχει προγραμματιστεί ο θεσμός των “Πολιτιστικών Μηνών” ο οποίος άρχισε το ’97 σε επτά πόλεις της νότιας Ρωσίας, να διοργανωθεί σε τρεις χώρες. Την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Νότια Αφρική.

    Πέμπτος τομέας των προτεραιοτήτων είναι η εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση των Ελλήνων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

    Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τη δημιουργία ελληνικών βιβλιοθηκών επιστημονικών προδιαγραφών σε πανεπιστήμια της πρώην ΕΣΣΔ, που μέσα στο ’98 ήδη οι πέντε πρώτες αρχίζουν να υλοποιούνται.

    Τέλος φέτος αρχίζει η δημιουργία της βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στην Ελλάδα, με τη συλλογή λογοτεχνικών, επιστημονικών και άλλων έργων Ελλήνων της διασποράς από όλο το κόσμο σε έναν ενιαίο χώρο, με σκοπό την ευρύτερη προβολή, διάδοση αλλά και διάσωση του έργου τους τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια .

    [04] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος με αντικείμενο τις δυνατότητες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ και τη χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι παρόμοιες συναντήσεις έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του διοικητικού μηχανισμού του κράτους και να προωθηθεί η συνεργασία, σε τέτοια θέματα, των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    “Μιλήσαμε για τα θέματα των οργανισμών, των νέων θέσεων και των προσλήψεων, στο πλαίσιο του νόμου 2190, τις δυνατότητες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ για τα νέα του παιχνίδια, για τη χρηματοδότηση του “Αθήνα 2004” και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για το μεγάλο πρόβλημα των απαλλοτριώσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και για τις προοπτικές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 1998”, είπε ο κ. Βενιζέλος.

    [05] ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

    Τη δημιουργία ενός αυτόνομου κοινοβουλευτικού σχήματος, στο οποίο θα μετέχουν οι έξι διαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο Γιώργος Σουφλιάς. Με την κίνηση αυτή, που θεωρείται ως ένα βήμα πριν τη δημιουργία νέου κόμματος, εκτιμάται ότι οι διαγραφέντες στέλνουν σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Σουφλιάς ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη ένα χώρο στη Βουλή, όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι “έξι” και γνωστοποίησε ότι κάθε ένας από αυτούς θα μετέχει σε μία από τις έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. “Ποιος θα πάει πού και πώς, αυτά είναι θέματα για τα οποία θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας και θα δώσει λύση βέβαια και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος θα συνεννοηθεί και θα αποφασίσει”, είπε ο κ. Σουφλιάς.

    [06] ΤΟ ΚΚΕ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, απέστειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή.

    Στην επιστολή η Κ.Ο του ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι “το σχέδιο νόμου δεν εγγυάται τη διαφάνεια και το φιλολαϊκό προσανατολισμό του όλου εγχειρήματος και προτείνει μια χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες συμμετοχή κομμάτων και φορέων για τη δημιουργία μιας εικόνας συναίνεσης, συνευθύνης και υψηλής εποπτείας και ελέγχου, ενώ στην ουσία πρόκειται για συγκέντρωση εξουσιών στην κυβέρνηση”.

    Ακόμα, η Κ.Ο του ΚΚΕ υπογραμμίζει στην επιστολή ότι “η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μπουν φραγμοί στην εμπορευματοποίηση, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση και εξυγίανση του αθλητισμού στη χώρα μας, ότι δε θα υπάρξει παραπέρα υποβάθμιση του λεκανοπεδίου της Αττικής και μια νέα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του λαού”.

    [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Δικαστική έρευνα για το θέμα των πλημμυρών διενεργεί από σήμερα ο εισαγγελέας Ορεστιάδας για τον καταλογισμό τυχόν ποινικών ευθυνών σε αρμόδιους κρατικών υπηρεσιών, αλλά και σε κατοίκους της περιοχής Έβρου.

    Η παραγγελία για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε από τον εισαγγελέα εφετών Κομοτηνής Αργύρη Τσίχλα και το χειρισμό των ερευνών ανέλαβε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ορεστιάδας Ευάγγελος Μιχαήλος.

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα ερευνηθεί κυρίως αν από πιθανές δραστηριότητες κατοίκων της περιοχής αποδυναμώθηκαν τα αναχώματα σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ θα εξεταστεί ακόμα αν τοπικές κρατικές υπηρεσίες είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία.

    Δικαστικοί κύκλοι σχολίαζαν σήμερα ότι οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν θεωρούνται ασυνήθιστο φαινόμενο στην περιοχή σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών που είναι πρωτοφανές.

    [08] ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την άποψη ότι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα υπάρχει ομοφωνία στην αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, αν και υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος περιόδευσε σήμερα στην Πρέβεζα και παρέστη στη λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου της πόλης, Αγίου Χαραλάμπους.

    “Τους εθνικούς κινδύνους ή τους εθνικούς προβληματισμούς τους αντιλαμβάνονται τα κόμματα με την ίδια σοβαρότητα, με την ίδια ομοφωνία, με την ίδια ομοψυχία και οι διαφορετικές προτάσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση της αγωνίας των διαφόρων κομμάτων για τον καλύτερο τρόπο υπηρετήσεως αυτών των εθνικών προβλημάτων, τα οποία πιστεύω ότι θα βρουν τη λύση τους”, είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νομαρχία της Πρέβεζας δέχτηκε ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, ενώ δήλωσε ότι αν και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους αγρότες, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς δεν αφήνει σήμερα περιθώρια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. “Οι τιμές των προϊόντων δεν εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από εμάς, εξαρτώνται από την παγκόσμια αγορά που έχει δημιουργηθεί και εναντίον της οποίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Τη Ρωσία κατηγόρησε σήμερα ότι βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή δολοφονική απόπειρα εναντίον του, ο Γεωργιανός Πρόεδρος Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία της Γεωργίας έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα για τη σύλληψη των επίδοξων dokov|mym.

    Αστυνομία και στρατός έχουν στήσει μπλόκα γύρω από την Τυφλίδα, σταματώντας όλα τα οχήματα που εισέρχονται στην πρωτεύουσα της χώρας και αύξησαν τους ελέγχους στα σύνορα, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός από τους δράστες και δύο μελών της προσωπικής φρουράς του Προέδρου.

    Σε δηλώσεις του ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε υπαινίχθη την εμπλοκή της Ρωσίας στην απόπειρα εναντίον του τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ομάδες στη Γεωργία που να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τόσο μεγάλη και οργανωμένη επίθεση. Αναφέρθηκε ακόμα, στο γεγονός ότι ο οργανωτής της προηγούμενης επίθεσης με στόχο τον ίδιο, τον Αύγουστο του 1995, ζει αυτή τη στιγμή στη Μόσχα, η οποία όπως τόνισε ενθαρρύνει τρομοκρατικές πράξεις καθώς τότε είχε αρνηθεί την έκδοσή του στις γεωργιανές αρχές.

    Ο Γεωγιανός Πρόεδρος συνέδεσε τη χθεσινή επίθεση με τη διαμάχη μεταξύ της Γεωργίας και τη Ρωσίας να αποσπάσουν -η κάθε μία για λογαριασμό της- την υπογραφή συμφωνιών για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, κάνοντας λόγο για ισχυρές δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν μια “άλλου είδους λύση” στο ζήτημα. Σημείωσε ακόμα, ότι πάνω στο νεκρό δράστη βρέθηκε ένα διαβατήριο το οποίο ανήκε σε άτομο Τσετσένικης καταγωγής που ζει στο Νταγκεστάν. Αναφερόμενος στο στοιχείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τσετσενίας, Μοβλάντι Ουντούγκοφ απέδωσε την επίθεση στη Μόσχα υπογραμμίζοντας πως “δεν υπάρχει τρομοκράτης, σε όλο τον κόσμο, ο οποίος θα πήγαινε στον τόπο της εκτέλεσης με την ταυτότητά του”.

    Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και τόνισε πως όλες οι χώρες του Καυκάσου πρέπει να ορθώσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Σ.Α.

    [10] Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε προς τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Γενάντι Ταράσοφ για τις πιθανές επιπτώσεις αεροπορικών επιδρομών εναντίον τοποθεσιών στο Ιράκ όπου πιστεύεται ότι αποθηκεύονται όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Ταράσοφ επανέλαβε την κατηγορηματική θέση της Ρωσίας η οποία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής βίας και εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τον αριθμό αθώων θυμάτων που μπορεί να προκαλέσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

    Την ίδια ώρα η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από τη Βρετανική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανή διάλυση του ιρακινού κράτους μετά τον πόλεμο.

    Η ενδεχόμενη διάλυση του Ιράκ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Τουρκία δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία Κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Σ.Α.

    [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ Ο Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    “Πρόταση ενότητας και προοπτικής” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, την πρόταση που κοινοποίησε στους Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου, με την οποία θέτει τις προυποθέσεις για να στηρίξει μια υποψηφιότητα στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής.

    Πρόκειται για ένα έγγραφο 7 σελίδων που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ΕΔΕΚ και με το οποίο ο κ. Λυσσαρίδης ζητάει δεσμεύσεις ότι: -Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί ότι θα συγκροτήσει οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. -Θα μετατρέψει το Εθνικό Συμβούλιο σε “Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής” (ΣΕΠ), στο οποίο θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις του θα δεσμεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός κι αν προβάλλει βέτο. Στην περίπτωση αυτή θα υποχρεούται να διενεργήσει δημοψήφισμα. -Δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε διαδικασία που θα αναγνωρίζει, άμεσα ή έμμεσα χωριστές κυριαρχίες. -Η τυχόν συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, που θα εξαρτηθεί από τη δική τους θέληση, στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της νόμιμης κυπριακής αντιπροσωπείας και δεν πρέπει να συνιστά άμεση ή έμμεση αναγνώριση χωριστής οντότητας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης θα αναμένει την απάντηση των δύο υποψηφίων πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις για να καθορίσει τη στάση του στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    [12] ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Εντονες επικρίσεις κατά της κοινότητας για διακριτική συμπεριφορά υπέρ της Ελλάδας τόσο στις ελληνοτουρκικές διαφορές όσο και στο κυπριακό, έκαναν τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας που συμμετέχουν στη σύνοδο της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

    Ο επικεφαλής των 12 Τούρκων βουλευτών, πρώην υπουργός, βουλευτής Μπουλέν Ακάρτσαλι, επανέλαβε την αδιάλλακτη θέση της χώρας του ότι δεν θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη στην Ενωση χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, στο Λονδίνο, ισχυριζόμενος ότι οι αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου, ήταν σε βάρος της Τουρκίας.

    “Δεν θα πάρουμε μέρος στις εργασίες αυτές διότι η κοινότητα δεν αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Αυτή η συμμετοχή που μας προσφέρετε στην ευρωπαϊκή διάσκεψη είναι σαν μπαγιάτικο φαγητό”, δήλωσαν οι Τούρκοι βουλευτές, οι οποίοι κατηγόρησαν την κοινότητα ότι οι “15” θέτουν όρους χωρίς όμως να τηρούν τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν απέναντι στη χώρα τους. “Οτι πετύχαμε μέχρι σήμερα, το πετύχαμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθειά sar και το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να παίρνετε το μέρος της Ελλάδας στις διαφορές της μαζί μας”, λέχθηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της επιτροπής.

    Στις αιτιάσεις των Τούρκων βουλευτών, απάντησε ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δηλαδή για να υπάρξει βελτίωση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, οφείλει προηγουμένως να επιλύσει τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματά της, να προχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα και να δείξει ότι συμβάλλει θετικά στην επίλυση του κυπριακού. Ο κ.Μπρουκ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συμμετοχής και των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας στο συμβούλιο υπουργών αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης για το κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα συνεχίσει τις επαφές του για την εξεύρεση συμφωνίας για τον τρόπο συμμετοχής, αμέσως μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν υπάρξει θετική συμβολή της Αγκυρας στην προώθηση των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αυτή ενδεχομένως θα οδηγούσε στη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν ειδικές διακρίσεις σε βάρος της. “Τα ευρωτουρκικά προβλήματα οφείλονται αποκλειστικά στην πολιτική της Αγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μειονότητές της και τους γείτονές της”, είπε χαρακτηριστικά.

    Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Χατζηδάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι η Τουρκία οφείλει να αλλάξει στάση στη σχέση της με την κοινότητα και “να σταματήσει να θέτει τον εγωισμό της πάνω από το εθνικό συμφέρον της που είναι να αποδεχθεί τις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου και να πάρει μέρος στην ευρωπαϊκή διάσκεψη καθώς και στην προώθηση της τελωνειακής της ένωσης με την κοινότητα”.

    [13] Ο Π.ΣΠΥΡΟΥ ΘΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ

    Ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου θα χειρουργήσει τον πρώην Αλβανό Πρόεδρο Ραμίζ Αλία, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Τίρανα μετά από πρόσκληση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τιράνων, προκειμένου να δώσει διάλεξη προς τους φοιτητές της σχολής.

    Μετά από πρόσκληση των γιατρών που παρακολουθούν τον Ραμίζ Αλία ο κ. Σπύρου επισκέφθηκε τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου νοσηλεύεται και δήλωσε : “Ήρθα στην Αλβανία για να βοηθήσω τους Αλβανούς συναδέλφους, εξέτασα τον κ. Αλία και μόλις επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη θα στείλω ένα φαξ στο υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ζητώντας να επιτραπεί στον πρώην Αλβανό Πρόεδρο να έρθει στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου”.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το επίπεδο υγείας στην Αλβανία ο κ. Σπύρου είπε ότι “το επίπεδο των Αλβανών γιατρών είναι υψηλό, όμως λείπουν τα μηχανήματα γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της Υγείας”.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κόχα Γιον” των Τιράνων ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι “είδε στα Τίρανα ειρήνη και σιγουριά”, εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η σημερινή κυβέρνηση του Φατός Νάνο θα βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρελθόν και οδήγησαν την Αλβανία στη σημερινή κατάσταση.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, είπε μετά την εξέτασή του από τον Παναγιώτη Σπύρου ότι πιστεύει στον Έλληνα γιατρό και στις διαβεβαιώσεις του ότι θα προσπαθήσει να τον επαναφέρει στην δυνατόν καλύτερη προηγούμενη κατάσταση. Ο πρώην Αλβανός Πρόεδρος πάσχει εδώ και χρόνια από σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά, καθώς όπως διαπιστώθηκε είναι φραγμένες ορισμένες αρτηρίες.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν διερευνήθηκε η δυνατότητα ο Ραμίζ Αλία να μεταφερθεί αμέσως στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι ο πρώην Αλβανός Πρόεδρος δεν διαθέτει διαβατήριο, κάτι που θα χρειαστεί να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ούτως ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

    [14] ΓΙΑ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας - Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας έχουν προκαλέσει τα επικείμενα εγκαίνια του Πολιτιστικού - Ενημερωτικού Κέντρου “Τσάριμπροντ” της βουλγαρικής μειονότητας στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

    Με τηλεγράφημά του από τις 8 Φεβρουαρίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ μετέδωσε ότι “πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία αναφέρεται ο βουλγαρικός Τύπος που υπογραμμίζει τη σημασία της επίσκεψης της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στο Τσάριμπροντ, μια ονομασία που χρησιμοποιείται προκλητικά για το Ντιμίτροβγκραντ, όπου θα γίνουν στις 13 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια του πολιτιστικού ενημερωτικού κέντρου για τους Βούλγαρους “που ζουν στις δυτικές περιοχές”, όπως αποκαλούνται τα κυρίαρχα εδάφη της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας”.

    Στη συνέχεια, το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ κατηγόρησε τη Σόφια ότι “πίσω από τις πολιτικές δραστηριότητες αυτού του κέντρου κρύβεται ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο για πολιτική δράση με προβολή της μεγαλοβουλγαρικής πολιτικής και εδαφικών βλέψεων έναντι της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας”.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας αντέδρασε, καλώντας σήμερα στη Σόφια τον πρεσβευτή της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας στη Βουλγαρία, Ρ. Σμίλκοβιτς, για να τον ενημερώσει για τη θέση της κυβέρνησης Κόστοφ για το θέμα.

    Σύμφωνα με την Σόφια, έχει δημιουργηθεί λάθος εντύπωση ότι το Κέντρο ανήκει στο βουλγαρικό κράτος. Σκοπός του Κέντρου, κατά τη βουλγαρική πλευρά, είναι η ανάπτυξη της πολιτικής - μορφωτικής, ενημερωτικής και εκδοτικής δραστηριότητας ώστε να διατηρηθεί η taut|tgta της βουλγαρικής μειονότητας στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας εκτίμησε ως “εντελώς ανεδαφικές τις κατηγορίες που περιέχονται στο τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ ότι η Βουλγαρία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το κέντρο για “πολιτική δράση με προβολή της μεγαλοβουλγαρικής πολιτικής και εδαφικών βλέψεων έναντι της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας”.

    Η βουλγαρική πλευρά διαβεβαίωσε το πρεσβευτή Ρ.Σμίλκοβιτς ότι η Σόφια δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης και της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας και ότι “οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας δεν απειλούν με κανένα τρόπο την ασφάλεια της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας”.

    [15] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρει κάποια φόρμουλα ώστε να υπάρξει συνέχεια της παραμονής ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο διοικητής της ειρηνευτικής προληπτικής αποστολής της UNPREDEP στα Σκόπια, Μαρκ Εβοϊ.

    Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει ο τύπος των Σκοπίων, ο κ.Εβοϊ, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση για την παράταση ή μη της θητείας της UNPREDEP - η εντολή της οποίας λήγει στις 31 Αυγούστου- ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: “Η λήξη της θητείας της δεν σημαίνει και το τέλος της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ”.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου έτους το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αποφασίσει την παράταση για εννέα μήνες της UNREDEP στην ΠΓΔΜ. Στην οριστική αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων από τα Σκόπια, είχε αντιδράσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Μπιλ Ρίτσαρντσον υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται η παρουσία τους λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφυπέδιο αλλά και στην Αλβανία καθώς και του εκκρεμούς ακόμη θέματος του καθορισμού των συνόρων με τη Γιουγκοσλαβία.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, πρόσφατα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρει κάποια άλλη μεθόδευση ώστε να συνεχίσει η παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ. Κατά τον Χαντζίσκι, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποκλείεται να αποφασίσει, η UNPREDEP, μετά τη λήξη της θητείας της, να αντικατασταθεί από ένα τμήμα της SFOR (των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία), η οποία όμως τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

    Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, όπως σημείωναν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία.

    Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της UNPREDEP είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    [16] ΓΚΑΝΙΤΣ: ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΤΣΚΟ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ

    Προειδοποίηση ότι η απόδοση της πόλης Μπρτσκο στους Σέρβους της Βοσνίας θα σημάνει την επιβράβευση της γενοκτονίας, έστω και αν η νέα κυβέρνηση είναι περισσότερο μετριοπαθής, απηύθυνε σήμερα ο ηγέτης της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Εγιούπ Γκάνιτς, αναφερόμενος στο ταξίδι της Προέδρου των Σερβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, στη Βιέννη προκειμένου να πείσει τη διεθνή διαιτησία να αποφασίσει την παραχώρηση του Μπρτσκο στη Σερβική Δημοκρατία.

    “Δεν είναι δυνατό να ανταμείβεται η γενοκτονία, παρουσιάζοντας ένα νέο πρόσωπο και λέγοντας απλά: ναι, υπήρξε γενοκτονία, αλλά ορίστε ένα καλό παιδί”, είπε ο κ.Γκάνιτς, απευθυνόμενος στο νέο πρωθυπουργό των Σερβοβοσνίων, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στα μέλη της διεθνούς διαιτησίας, υποστηρίζοντας ότι “η μόνη αποδεκτή λύση για το Μπρτσκο είναι ότι ανήκει στη Σερβική Δημοκρατία”. Η κ.Πλάβσιτς επρόκειτο να παρευρεθεί στην επιτροπή της διαιτησίας, αλλά δεν έγινε γνωστό εάν θα παρουσιαστεί σήμερα ή αύριο.

    Ο κ.Γκάνιτς ωστόσο, επεσήμανε ότι η απόδοση του Μπρτσκο στους Σέρβους της Βοσνίας θα σημάνει νέο κίνδυνο στην περιοχή, δύο χρόνια μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία. Απευθυνόμενος στην επιτροπή της διεθνούς διαιτησίας, ο κ.Γκάνιτς δήλωσε ότι “μια περίπτωση είναι να πάρετε μια βιαστική απόφαση και μία άλλη να προχωρήσετε αργά και προσεχτικά για να αποδοθεί η δικαιοσύνη της διεθνούς κοινότητας, καθώς και ένα μήνυμα για το μέλλον”, αλλά πρόσθεσε ότι “στο τέλος δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη για τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι θα καταλάβουν ότι λυπάστε που τους δώσατε ψωμί και νερό αλλά όχι αυτό που χρειάζονται”. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 10 February 1998 - 14:25:30