Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΘΑΝΑΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

  • [02] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΛΕΨΕΙΣ

  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ

  • [05] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [06] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Ν.ΜΑΖΙΩΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

  • [08] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΟΝΤΙΤΣ

  • [09] ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ: ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ

  • [10] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Ο “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ”

  • [11] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [12] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [13] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΘΑΝΑΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Τους μηχανισμούς της φθοράς, του γήρατος και του θανάτου φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να ελέγχει στο μέλλον ο άνθρωπος, εάν τα επιστημονικά επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος έχουν συνέχεια και αποδειχτεί ότι μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία και στον άνθρωπο.

    Μετά την ανακάλυψη -από Αμερικανούς επιστήμονες- της ιδιότητας tou ενζύμου “τελομεράση” να προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από τη γήρανση και τον εκφυλισμό, μία ακόμη είδηση έρχεται να “ταράξει τα νερά” του επιστημονικού κατεστημένου. Αθάνατο ποντίκι, που πεθαίνει μόνο στην περίπτωση ατυχήματος ή σε ημερομηνία προγραμματισμένη εκ των προτέρων, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής βιολογίας και γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, πρόκειται για ον που έχει τη μορφή ποντικού, αλλά το γενετικό υλικό του ψαριού “γριβάδι”, το οποίο συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς στις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας.

    Το ψάρι αυτό διαθέτει την ικανότητα της συνεχούς αύξησης και, επιπλέον, δεν γερνάει ποτέ. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν από το γριβάδι το γονίδιο της τιθονίνης που πιστεύεται ότι ευθύνεται για αυτή την ιδιομορφία του και το ενσωμάτωσαν στο γενετικό υλικό του ποντικού. Στη συνέχεια, με κατάλληλες διασταυρώσεις και επιλογή, δημιούργησαν το αθάνατο ζώο. Τα ποντίκια αυτά φτάνουν τα 300 γραμμάρια βάρος μέσα σε πέντε μήνες από τη γέννησή τους. Σύμφωνα με τον κ.Τριανταφυλλίδη, η μεθοδολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία “υπερζώων”, που η ανάπτυξή τους δεν θα σταματάει με την ωριμότητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επιτευχθεί η κάθετη αύξηση της κρεατοπαραγωγής για ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή από τον άνθρωπο, όπως, πχ, οι αγελάδες.

    “Η επιστημονική φαντασία έχει μείνει πλέον πίσω από τη γενετική”, σχολίασε, μιλώντας στο ΜΠΕ ο κ.Τριανταφυλλίδης. Πρόσθεσε δε, ότι η ίδια μεθοδολογία, με τη μεταφορά του γονιδίου της τιθονίνης από το γριβάδι στον άνθρωπο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή των συμπτωμάτων ατόμων που υποφέρουν από πρόωρα συμπτώματα γήρατος, λόγω ενός σπάνιου, υποτελούς, αυτοσωμικού γονιδίου. Επιπλέον, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την επιμήκυνση της ζωής του ανθρώπινου είδους και την αύξηση της μακροβιότητας.

    [02] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τις ανησυχίες του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Αγκυρας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εξέφρασε από την Ινδία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις. Για επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο και για παραποίηση των διεθνών συμφωνιών κατηγορεί την Αθήνα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και παράλληλα ισχυρίζεται ότι το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου ταυτίζεται με τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων.

    [03] Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΛΕΨΕΙΣ

    Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις απηύθυνε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, ο οποίος έκανε λόγο για βίαιη ελληνική amt_dqasg αν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική τακτική των μαζικών παραβιάσεων.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ότι η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο δέκα ναυτικών μιλίων, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι ο κ. Μπερνς θα αναθεωρήσει τις απόψεις του, όπως τις αναθεώρησαν και άλλοι.

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι είναι αποπροσανατολιστικό να ασχολούμαστε με τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ και όχι με την προκλητικότητα της Τουρκίας.

    Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το φθινόπωρο λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ.Αλαβάνος υπενθυμίζοντας τις δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρους από τα τουρκικά αεροπλάνα ζήτησε να γίνουν ενέργειες για να πάψουν οι συνεχείς παραβιάσεις που προκαλούνται από την στρατιωτική ηγεσίας της Άγκυρας προκαλώντας ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η Άγκυρα πρέπει να δώσει θετικά μηνύματα προς την Αθήνα τονίζοντας ότι αυτό θα επιδρούσε θετικά στις σχέσεις Κοινότητας-Τουρκίας.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ

    Ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπερνς θα αναθεωρήσει τις απόψεις του, όπως τις αναθεώρησαν και άλλοι, σχολίασε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Μπερνς ότι η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο δέκα ναυτικών μιλίων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι είναι αποπροσανατολιστικό να ασχολούμαστε με τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ και όχι με την προκλητικότητα της Τουρκίας.

    [05] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Βγήκε από το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” και αναχώρησε για το σπίτι του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Κατά την αναχώρηση του έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι η ενδοτικότητα και η υποχωρητικότητα είναι εις βάρος της χώρας μας και έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται η προκλητικότητα της Τουρκίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα αεροσκάφη της. Δεν έχουμε φίλους και πρέπει μόνοι μας να λύσουμε τα προβλήματα, γιατί γύρω μας υπάρχουν συμφέροντα και μόνο συμφέροντα, είπε ο κ. Τσοβόλας σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

    Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στον πολιτικό αγώνα αφού μεσολαβήσει ολιγοήμερη ξεκούραση στο σπίτι του. Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο στο πλευρό του ήταν η σύζυγος του Ρένα, ενώ τον αποχαιρέτισαν ο πρόεδρος του νοσοκομείου Κώστας Jakk]qcgr, καθώς στελέχη και μέλη του ΔΗΚΚΙ που τον χειροκρότησαν με θέρμη.

    [06] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Ν.ΜΑΖΙΩΤΗΣ

    Απολογείται αύριο στη 10η ανακρίτρια ο 27χρονος Νίκος Μαζιώτης του οποίου το αποτύπωμα βρέθηκε πάνω σε βόμβα που δεν είχε εκραγεί στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου.

    Εναντίον του Μαζιώτη ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα, προμήθεια, παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα εκρήξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

    Ωστόσο η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει βρει στοιχεία που να συνδέουν το όνομα του Μαζιώτη με άλλες μικρές τρομοκρατικές οργανώσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

    Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το φθινόπωρο λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή Αλέκο Αλαβάνο. Ο κ Αλαβάνος υπενθυμίζοντας τις δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρους από τα τουρκικά αεροπλάνα ζήτησε να γίνουν ενέργειες για να πάψουν οι συνεχείς παραβιάσεις που προκαλούνται από την στρατιωτική ηγεσίας της Άγκυρας προκαλώντας ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η Άγκυρα πρέπει να δώσει θετικά μηνύματα προς την Αθήνα τονίζοντας ότι αυτό θα επιδρούσε θετικά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ εξαρτάται κυρίως από την δημιουργία ικανοποιητικών και σταθερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας .

    Εξάλλου ο Άγγλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντάγκ Χέντερσον μιλώντας εκ μέρους της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ επισήμανε την ανάγκη αλλαγών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία που θα ευθυγραμμίζουν τα πρότυπα αλλά και την πρακτική στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αυτά που ισχύουν στην ΕΕ. Ο κ Χέντερσον εξέφρασε τη λύπη του Συμβουλίου της ΕΕ για τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στην περίπτωση της κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτού Λεϊλά Ζάνα η οποία εξακολουθεί να είναι φυλακισμένη. “Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διεθνούς πολιτικής της βρετανικής προεδρίας” επισήμανε ο κ Χέντερσον τονίζοντας ότι μία βελτίωση της κατάστασής τους στην Τουρκία θα ωφελούσε όχι μόνο από αυτούς που υποφέρουν από την έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ίδια την Τουρκία και τον τουρκικό λαό.

    Την ανάγκη της άμεσης αποφυλάκισης της Λεϊλά Ζάνα επισήμανε και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής ζητώντας από το Sulbo}kiou της ΕΕ να υποδείξει στην Τουρκία ότι προϋπόθεση για την προσέγγισή με την Κοινότητα είναι ο σεβασμός της δημοκρατίας

    [08] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΟΝΤΙΤΣ

    Συνεχίζεται στο Μαυροβούνιο η μεσολαβητική προσπάθεια του πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στη μικρότερη από τις δύο Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών, του απερχόμενου προέδρου Μομίρ Μπουλάτοβιτς και του νέου προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

    Όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τanjug, κ. Κόντιτς επικεντρώνει το θέμα των συζητήσεων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εκτόνωση της κρίσης στο Μαυροβούνιο, και καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της διεξαγωγής των γενικών εκλογών.

    Ο κ. Κόντιτς παρά το γεγονός ότι είναι Μαυροβούνιος μέχρι τώρα έχει κρατήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά τη γιουγκοσλαβική κρίση.

    Αργά χθες το βράδυ 44 αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν αστυνομικές δυνάμεις συγκρούσθηκαν με τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Μομίρ Μπουλάτοβιτς στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

    Ο υπουργός εσωτερικών του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγκάνοβιτς ανακοίνωσε ότι η αστυνομία παρενέβη όταν ο Μπουλάτοβιτς και οι 10.000 υποστηρικτές του προσπάθησαν να επιτεθούν στα κυβερνητικά γραφεία ενώ προσέθεσε ότι η αστυνομία έχει τον απόλυτο έλεγχο στην Ποντγκόριτσα και ότι οι οπαδοί του Μπουλάτοβιτς άρχισαν να διαλύονται.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μπουλάτοβιτς, στενός σύμμαχος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτσς αμφισβητεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου και αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του εάν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές, ενώ σήμερα αναμένεται η ορκωμοσία του 36χρονου προέδρου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος θεωρείται εκσυγχρονιστής και έχει την υποστήριξη των Η.Π.Α και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [09] ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ: ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ

    Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Αλβανίας - ΠΓΔΜ, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Φατός Νάνο και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αντίστοιχα, μετά τις συνομιλίες που είχαν.

    Ο κ. Νάνο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, Οικονομικής Συνεργασίας, Ερμελίντα Μέξι, Δικαιοσύνης, Τίμιο Κόντι, καθώς και ο διπλωματικός και πολιτικός σύμβουλός του, Πάβλι Ζέρι, έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Φατός Νάνο με τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπογράφτηκαν οκτώ συμφωνίες που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, στην προώθηση και προστασία των epemd}seym, την εμπορική και τελωνειακή συνεργασία. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία για το διασυνοριακό καθεστώς και συμφωνίες συνεργασίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

    Πάντως, σε δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Τσερβένκοφσκι, όσο και ο κ. Νάνο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής και άλλων συμφωνιών, κατά την παραμονή του Αλβανού πρωθυπουργού στα Σκόπια, ενώ επεσήμαναν και οι δύο ότι “ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, με κοινό προσανατολισμό και στόχους”.

    Εξάλλου και οι υπουργοί που συνοδεύουν τον κ. Νάνο είχαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους, της ΠΓΔΜ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από την προεδρία το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Νάνο με τον κ. Γκλιγκόροφ.

    [10] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Ο “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ”

    “Στόχος της παράνομης οργάνωσης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία αυτοαποκαλείται “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, δεν είναι μόνο η αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου αλλά και η επέκταση της δράσης της στην ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο” ισχυρίζεται η εφημερίδα “Oslobodzenje” του Σεράγεβο.

    Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η οργάνωση ήδη έχει θέσει υπό τον έλεγχό μέρος της κοινότητας Σερμπίτσα, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα και στοχεύει να αναλάβει τον έλεγχο και άλλων περιοχών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου” ευθύνεται μέχρι στιγμής για τον θάνατο έξι Σέρβων αστυνομικών και επτά Αλβανών. Η εφημερίδα ισχυρίζεται, επίσης, ότι οργάνωση δεν προμηθεύεται τα όπλα της μόνο από την Αλβανία, αλλά και από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία.

    [11] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Φόρμουλα για χορήγηση ειδικής αμνηστίας αναζητά ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν με αφορμή την επικείμενη απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και όπως όλα δείχνουν θα απαγορεύει τη λειτουργία του κόμματος.

    Όπως δημοσιεύει η “Μιλλιέτ” στο σημερινό της φύλλο ο Ερμπακάν έχει δώσει εντολή στα στελέχη του κόμματος του να κάνουν μία σφυγμομέτρηση πάνω σε αυτό το θέμα ενώ ο ίδιος προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κομμάτων Ορθού Δρόμου και Μεγάλης Ενότητας προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή νόμος περί ειδικής αμνηστίας. Η απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας θα έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση της συμμετοχής και ανάμειξης στην πολιτική για μία πενταετία του ίδιου του Ερμπακάν και των στελεχών του κόμματος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Ερμπακάν ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του να έρθουν σε επαφή και με τους boukeut]r του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τις επαφές που είχαν οι βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας προέκυψε ότι κάποιοι βουλευτές άλλων κομμάτων υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την πρόταση για νόμο περί ειδικής αμνηστίας.

    Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος τους Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκιουβέν Ντιντσέρ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας “Χουρριέτ” είπε πως η απόφαση για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί αύριο.

    [12] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Οι “τράνζιτ” μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, θα πραγματοποιούνται κανονικά και αδιάκοπα το 1998, παρά την αποτυχία του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της βουλγαρορωσικής εταιρίας φυσικού αερίου “Τοπένερτζι” και του αρμοδίου δημοσίου οργανισμού της Βουλγαρίας “Μπουλγκάργκαζ”.

    Αυτό μετέδωσε σήμερα το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

    Ωστόσο, εάν η βουλγαρορωσικές διαπραγματεύσεις για τους όρους προμήθειας του φυσικού αερίου δεν καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία, η Βουλγαρία θα υπολογίζει φέτος μόνο σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου. Η ποσότητα αυτή θα καλύψει περίπου τα 2/3 από τις ανάγκες της χώρας και έχει εξασφαλιστεί μέσω συμφωνιών μεταξύ της “Γκάζεξπορτ” (ειδικευμένη εμπορική εταιρία της “Γκάζπρομ”), από τη μια πλευρά και της “Οβεργκαζ” (μικτή εταιρία της “Γκάζπρομ” και του ιδιωτικού ομίλου της Βουλγαρίας “Μούλτιγκροπ”), από την άλλη.

    Να σημειωθεί ότι η συνολικά κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία το 1997 ήταν 4,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    [13] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Την ανάγκη να προστατεύσει η διεθνής κοινότητα τους Κούρδους πρόσφυγες, “πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από μια κατάσταση πραγματικής καταδίωξης και έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους εμπόρους που προσπαθούν να τους μεταφέρουν λαθραία στην Ευρώπη”, επισήμανε στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο προεδρεύων του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, κ.Χέντερσον.

    Από την πλευρά του ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής ότι η Ευρώπη έχει αφενός μεν το καθήκον να παράσχει προστασία σ’ αυτούς που της το ζητούν και αφετέρου να προστατεύσει τους πολίτες της από την παράνομη μετανάστευση.

    Στην ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή κ.Αλαβάνου, αν το sulbo}kio γενικών υποθέσεων που θα συγκληθεί στις 26-27 Ιανουαρίου, πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ρίζες του κουρδικού προβλήματος, ο κ.Χέντερσον είπε ότι θα παραπέμψει το θέμα στο συμβούλιο, αλλά παράλληλα εκτιμά ότι δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για μια τέτοια διάσκεψη μέσω της οποίας μπορεί να αντιμετωπιστεί το κουρδικό πρόβλημα.

    Εξάλλου σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ.Παπακυριαζή σχετικά με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση στην Τουρκία της Λεϊλά Ζάνα, ο κ.Χέντερσον εξέφρασε την ελπίδα ότι “η τουρκική πλευρά θα αναγνωρίσει την ανάγκη αλλαγών που της ζητούνται προς όφελος όχι μόνο των διωκομένων αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι δεσμοί της με την Ευρώπη”.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 15 January 1998 - 15:18:04