Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

  • [02] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ε.Ε. ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΡΣΕΝΗ

  • [04] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [05] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ILS ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 16 ΣΤΟ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

  • [06] ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΚΟΥΡΔΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ

  • [09] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΡΚΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  • [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΦ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [11] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [12] Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σημειώθηκαν σήμερα από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αμέσως τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά.

    Στο FIR Αθηνών εισήλθαν 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και προέβησαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανατολικά της Χίου, της Ρόδου και της Καρπάθου. Ελληνικά Μιράζ και F-16 απογειώθηκαν από τη Σκύρο και τη Λήμνο και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Έντονη κριτική στην Τουρκία για την προκλητικότητά της στο Αιγαίο άσκησε από το Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία. Ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώνοντας πολιτικούς και διπλωμάτες της Ινδίας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή πολέμου με την Τουρκία, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρο Μπαλτά, μίλησε στο φόρουμ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών για τη δυνατότητα ανάπτυξης μεγαλύτερων οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Νωρίτερα θεμελίωσε το χώρο όπου θα χτιστεί ιδιόκτητη ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Απαράδεκτη, προκλητική και θλιβερή χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η Άγκυρα επιμένει να εμπλέκεται ο στρατός στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

    Η τακτική αυτή δεν έχει βγάλει σε καλό τη γειτονική χώρα, είπε ο Υπουργός Τύπου και κατηγόρησε την Τουρκία για τις σκληρές αερομαχίες που έγιναν χθες πάνω από το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο στα Ψαρά. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι έντιμη και δεν είναι συμπεριφορά μιας πολιτισμένης χώρας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ε.Ε. ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για το θέμα των Κούρδων, απηύθυνε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διήμερη επίσκεψη της στη Βιέννη.

    Η κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε ότι “αντί η Ε.Ε να ενεργεί ως να μην υπήρχε πρόβλημα θα πρέπει να πιέσει την Αγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των λαών και των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας και προσέλευσης”.

    Παράλληλα, σύμφωνα πάντοτε με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Ανάπτυξης, επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία λόγω του αυξανομένου ισλαμισμού στην Τουρκία υποστηρίζουν τους στρατηγούς, που τάσσονται υπέρ του σαφούς διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος. “Αυτό, είπε, δεν είναι η πλέον κατάλληλη πολιτική. Αντί τούτου, η Τουρκία πρέπει να στηριχθεί , ώστε να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που θα βοηθήσει την Αγκυρα στην περαιτέρω προσέγγισή της με την Ε.Ε”.

    Εξάλλου, η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι “είναι προς συμφέρον της Ελλάδας να έχει γείτονα μια ειρηνική και δημοκρατική χώρα. Η Τουρκία πρέπει καταρχήν να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, γιατί τότε l|mo θα καταστεί δυνατή η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

    Καταλήγοντας, η υπουργός Ανάπτυξης και αναφερόμενη στις προοπτικές διεύρυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Αυστρίας, επεσήμανε ότι “μπορούμε να βελτιώσουμε και να διευρύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, ενώ στο πολιτικό επίπεδο, είμαστε δύο χώρες σχετικά μικρές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς στόχους”.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΡΣΕΝΗ

    Εφόλης της ύλης συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, στην περίπου δίωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αρσένης είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν “χρήσιμη” και με τον πρωθυπουργό συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν και για άλλα ζητήματα, όπως είναι το κυβερνητικό έργο και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

    Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στον κύκλο επαφών του κ. Σημίτη με τα μέλη του Ε.Γ., μια διαδικασία που αποφασίστηκε ύστερα από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με ορισμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

    [04] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Στις 10 αύριο το πρωί θα βγει από την καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος αναρρώνει μετά τη χειρουργική επέμβαση τετραπλού μπαι πας.

    Ο κ. Τσοβόλας θα μείνει μερικές ημέρες στο σπίτι του για ξεκούραση και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα υπολογίζεται ότι θα κάνει την εμφάνιση του στη Βουλή.

    Σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ρόκος επισήμανε ότι δεν υπήρξε κενό εξουσίας στο κόμμα. Στα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή ήταν εμφανής η συμμετοχή βουλευτών του ΔΗΚΚΙ, είπε ο κ. Ρόκος και σημείωσε πως το γεγονός ότι οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ ψήφισαν τον ίδιο ως πρώτο βουλευτή δίνει απάντηση στα ερωτήματα που διατυπώνονται. Πρόσθεσε ακόμα πως το ΔΗΚΚΙ έχει επεξεργασμένες και πάγιες θέσεις για όλα τα ζητήματα και τοποθετείται κάθε φορά που υπάρχει λόγος.

    [05] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ILS ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 16 ΣΤΟ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

    Με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του καλοκαιριού, αναμένεται να δρομολογηθεί σταδιακά η επίλυση του προβλήματος της ομίχλης στον αερολιμένα “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε, μιλώντας στο ΜΠΕ, ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ci~qcor Σουλαδάκης. Οι συνεχείς ματαιώσεις πτήσεων και οι πολύωρες καθυστερήσεις, που τους τελευταίους μήνες “δοκιμάζουν” πολύ συχνά την υπομονή του επιβατικού κοινού, αναμένεται να λάβουν τέλος, καθώς στις 18 Μαρτίου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του διαδρόμου 16 και την προμήθεια συστήματος τυφλής προσγείωσης ILS.

    Αναλυτικότερα, προβλέπεται η ισχυρή φωτοσήμανση του διαδρόμου 16, με επέκταση του φωτισμού προς τη θάλασσα και τοποθέτηση ειδικών φώτων στο κέντρο του, η οποία θα κοστίσει 1 δισ.δραχμές. Για την εκτέλεση των έργων ο διάδρομος θα χρειαστεί να παραμείνει κλειστός περίπου για ένα μήνα, οπότε το αεροδρόμιο θα εξυπηρετείται κυρίως από τον 10/28. Παράλληλα, θα αγοραστεί σύγχρονο ILS κατηγορίας 2, κόστους 400 εκατ.δραχμών, που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την προσέγγιση των αεροσκαφών στο “Μακεδονία”, ακόμη και σε συνθήκες πυκνής ομίχλης.

    “Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί για τις 18 Μαρτίου, οπότε θα κατατεθούν και οι προσφορές. Πιστεύω ότι σε ενάμισι μήνα από τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης”, τόνισε ο κ.Σουλαδάκης. Σύμφωνα πάντα με τον υποδιοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας, με τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι δυνατή η ενόργανη προσέγγιση των αεροσκαφών στο “Μακεδονία” μέχρι και το ύψος των 100 ποδιών, δηλαδή των 30 μέτρων. “Έτσι, το πρόβλημα ουσιαστικά θα λυθεί”, υπογράμμισε ο κ.Σουλαδάκης.

    Όσον αφορά δε, τις φήμες που διέρρευσαν, ότι το ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας θα χρησιμοποιείται και για τα πολιτικά αεροσκάφη, ο κ.Σουλαδάκης δήλωσε: “Ραντάρ στρατιωτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πολιτική αεροπορία. Από τα ραντάρ του στρατού και τα διάφορα άλλα, μπορεί να ζητήσει κανείς παροχή πληροφοριών, μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης”.

    Στο μεταξύ, το ραντάρ προσέγγισης που έχει προμηθευτεί εδώ και καιρό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παραμένει στις αποθήκες, καθώς η απόφαση για εγκατάστασή του στην κοινότητα Περαίας εξακολουθεί να προσκρούει στην αντίδραση πέντε κοινοτήτων της περιοχής, που δεν έχουν πεισθεί για την εγκυρότητα της εγκριθείσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε απάντηση, μάλιστα, της απόφασης των αρμόδιων υπουργείων για επίταξη της επίμαχης έκτασης, μετά το τραγικό δυστύχημα με το ουκρανικό αεροσκάφος, οι κοινότητες προετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακύρωση της.

    Επιπλέον, οι κοινοτάρχες εμφανίζονται αγανακτισμένοι για την επίρριψη ευθυνών στους κατοίκους για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση του ραντάρ. “Από την εποχή που επιλέχτηκε η Περαία, το Μάιο του 1996, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 1997 που προσφύγαμε στο ΣτΕ για ακύρωση της έγκρισης της μελέτης, δεν είχαμε προβεί σε καμία ενέργεια. Αλλωστε, επί μήνες όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν εν αγνοία μας. Ακόμη και την απόφαση για την επίταξη δεν την έχουμε λάβει ακόμη στα χέρια μας”, τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της κοινότητας Περαίας, Αντώνης Ματζάρης, για να καταλήξει: “Οπότε δε μπορούν να κατηγορούν εμάς για κωλυσιεργία στην εκτέλεση των αποφάσεων”.

    Η αμφισβήτηση της εγκυρότητας της μελέτης βασίζεται σε έρευνα επ’ αυτής που πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γεώργιος Σεργιάδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αποτελέσματα της μελέτης, που προβλέπουν ακτίνα επικινδυνότητας στα 70 μέτρα, είναι λανθασμένα κυρίως λόγω λαθών σε αριθμητικές πράξεις, και η ακτίνα πρέπει να εκτείνεται στα 200 μέτρα.

    Επιπλέον, με βάση μελέτη που εκπόνησε ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ούτως ή άλλως είναι ακατάλληλη η τοποθεσία που επιλέχτηκε στην Περαία, καθώς έχει πολύ μικρό υψόμετρο και, κυρίως, γιατί δεν έχει οπτική επαφή με το αεροδρόμιο. “Αλλωστε, η θέση αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά στις προτάσεις για χωροθέτησή του, τις οποίες υπέβαλε η εταιρία που προμήθευσε το ραντάρ στην ΥΠΑ.

    Προτείνει ως καλύτερη τοποθεσία έκταση στις παρυφές του Χορτιάτη, σε υψόμετρο 830 μέτρων και καταλήγει: “Υπό την ψυχολογική πίεση που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα, θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του ραντάρ σε περιοχή ακατάλληλη και με βάση λανθασμένα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μετά από λίγα χρόνια θα αναζητούμε και πάλι χώρο για τη μετεγκατάστασή του”.

    [06] ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    Εγκέφαλο της τρομοκρατικής οργάνωσης “Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης”, θεωρεί η αστυνομία τον 27χρονο συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη, επικαλούμενη τα στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του αλλά και σε σπίτια της οικογενείας του.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι από το υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του Μαζιώτη, προκύπτει ότι έχει άμεση σχέση με τη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο της κ.Παπανδρέου.

    Από τους 17 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι 9 καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία, ενώ οι υπόλοιποι 8 εξακολουθούν να ανακρίνονται από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΚΟΥΡΔΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

    Κούρδος πρόσφυγας από τις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας είναι ένας στους πέντε κατοίκους της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης Γκοτς Ντερ, η οποία προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των Κούρδων μεταναστών στην Πόλη.

    Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαχμούτ Οζτούρκ υπολογίζει ότι ο αριθμός των Κούρδων που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας των συγκρούσεων στο Κουρδιστάν αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα σύνολο πληθυσμού δέκα εκατομμυρίων που έχει σήμερα η Πόλη.

    Ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι στόχος των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι να διαφύγουν στην δυτική Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 99% των κούρδων προσφύγων της Κωνσταντινούπολης είναι να επιστρέψουν στα χωριά τους.

    Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες ζουν στη συνοικία Μπαγτσιλάρ σε συνθήκες οι οποίες χαρακτηρίζονται δυσμενείς ενώ η οικονομική τους κατάσταση άθλια ενώ τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται και ελάχιστα παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ

    Το συμβούλιο επιθεώρησης της πρωθυπουργίας, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ την έκθεσή του σχετικά με το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, το οποίο είχε συγκλονίσει την τουρκική κοινή γνώμη καθώς κρατικοί λειτουργοί φέρονταν να είναι αναμεμειγμένοι με το οργανωμένο έγκλημα.

    Στην πολυσέλιδη έκθεση (300 σελίδες και πολυάριθμα παραρτήματα), σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, διαπιστώνεται ότι στους κόλπους του κράτους υπάρχουν παράνομες δικτυώσεις. Αναφέρεται ότι ορισμένοι επιχειρηματίες που υποστήριξαν υλικά το ΡΚΚ δολοφονήθηκαν από μέλη αυτών των δικτύων με τα οποία συνεργάστηκε και η μαφία και ότι κρατικοί λειτουργοί που μετείχαν σ΄αυτά τα δίκτυα, κατά καιρούς προώθησαν ίδια συμφέροντα, ενώ ορισμένοι είχαν μερίδιο από τη διακίνηση ναρκωτικών και το “ξέπλυμα χρήματος”.

    Αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων ότι “κατά τον αγώνα που διεξάγεται εναντίον του ΡΚΚ, υπήρξε συχνή προσφυγή κατά την περίοδο μετά το 1993, στα μυστικά κονδύλια του κράτους”. Σύμφωνα με την έκθεση το ποσό που αντλήθηκε το διάστημα αυτό από τα συγκεκριμένα κονδύλια, έφθασε στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται και 27 εισηγήσεις-προτάσεις οι σημαντικότερες των οποίων είναι, η αναδιάρθρωση του δικαστικού σώματος και η επιβολή, ταχύτατα, εκκαθάρισης στελεχών της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) που είχαν ανάμειξη.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ σε δηλώσεις του είπε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αφού μελετήσει την έκθεση, ενώ τόνισε ότι “δεν αποκλείεται να υπάρξουν επλήξεις”.

    [09] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΡΚΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Αναστάτωση προκάλεσε στην Τουρκία η ανακοίνωση του Γερμανού ομοσπονδιακού προϊσταμένου εισαγγελίας Kay Nehm ότι το ΡΚΚ δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά μία οργάνωση που διαπράττει ποινικά αδικήματα. Η ανακοίνωση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον τουρκικό τύπο ως υποστήριξη της Γερμανίας προς το ΡΚΚ. Η Άγκυρα εκτιμά ότι πρόκειται για ένα βήμα της Γερμανίας προς την άρση της απαγόρευσης δραστηριοτήτων που είχε επιβάλει στο ΡΚΚ το Νοέμβριο του ΄93.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη πρεσβεία της Τουρκίας στη Βόννη να διερευνήσει την υπόθεση. Έντονη υπήρξε η αντίδραση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ ο οποίος δήλωσε ότι ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί διαπραγματεύονται με το ΡΚΚ και του ζητούν να προβαίνει σε ενέργειες στα γερμανικά εδάφη. SΟ Γερμανοί λένε (στο ΡΚΚ): κάνετε ότι θέλετε στην Τουρκία, σκοτώστε γυναικόπαιδα αρκεί να μην αναμειγνύεστε σε ενέργειες στα δικά μας εδάφη. Τι κρίμα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που περηφανεύονται ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τηρούν αυτή τη στάση” τόνισε ο κ Ετζεβίτ υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αρχίσει μία καμπάνια ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί αρμόδιοι δήλωσαν ότι η άρση της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ ενώ ο εισαγγελέας δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Βάσει της ανακοίνωσης του εισαγγελέα Nehm τα μέλη του ΡΚΚ θα δικάζονται πλέον για απλά ποινικά αδικήματα και όχι για τρομοκρατικές πράξεις. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα τα τελευταία χρόνια η οργάνωση δεν διέπραξε δολοφονίες, εμπρησμούς και άλλες παρόμοιες ενέργειες ενώ ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είχε χαρακτηρίσει εσφαλμένες τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν παλαιότερα στη Γερμανία.

    [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΦ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης των “Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων” υπό τον Ιβάν Κόστοφ, “για τα προβλήματα στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, για την πολιτική της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και το χάος στον αγροτικό τομέα”, αποφάσισε να προτείνει στα υπόλοιπα δύο κόμματα του συνασπισμού της “Δημοκρατικής Αριστεράς”, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Το θέμα αυτό θα εξεταστεί στην συνάντηση που πρόκειται να γίνει στις 21 Ιανουαρίου, μεταξύ του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΒΣΚ, του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Λέσχης “Εκογκλάσνοστ” και των βουλευτών της “Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, με χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε ως “αντεθνική” την πρόθεση των σοσιαλιστών να υποβάλουν πρόταση μομφής, δεδομένων των δύσκολων διαβουλεύσεων με τη Μόσχα για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Ο κ.Κόστοφ προειδοποίησε ακόμη ότι η πρόταση μομφής θα επιστρέψει ως μπούμερανγκ στην πολιτική δύναμη, που θα την υποβάλει, ενώ τόνισε κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το κύρος της χώρας.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, αναμένεται και η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη, η “Ενωση Εθνικής Σωτηρίας”, να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόστοφ, με αφορμή τα προβλήματα με το φυσικό αέριο.

    [11] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Πανικό προκάλεσαν στους κόλπους του Κόμματος Ευημερίας τα ασφαλιστικά μέτρα που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο εις βάρος τους και τα οποία προδικάζουν ότι τελικά θα απαγορευτεί η λειτουργία του Κόμματος. Με δυσκολία εμπόδισε ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν την παραίτηση κορυφαίων στελεχών του κόμματός του Alpmtoukk\w Γκιούλ και Σαλίχ Καπουζούζ, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου χτες υποβλήθηκαν μαζικές παραιτήσεις βουλευτών οι οποίες όμως δεν επιδόθηκαν στο προεδρείο της Βουλής.

    Τα ασφαλιστικά μέτρα που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Κόμματος Ευημερίας, βάσει τον οποίων το κόμμα δεν θα πάρει την κρατική επιχορήγηση που παρέχεται σε όλα τα πολιτικά κόμματα, έχουν αναστατώσει τους βουλευτές του. Η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων προμηνύει πως το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει την παύση της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας γι αυτό και τα στελέχη του αναζητούν εναλλακτική λύση.

    Η εφημερίδα “Σαμπάχ” στο σημερινό φύλλο δημοσιεύει ότι όλοι οι βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας ενόψει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη της εβδομάδας, υπέβαλαν μαζικές παραιτήσεις στον Νετζμετίν Ερμπακάν. Οι παραιτήσεις όμως , σύμφωνα με τη “Σαμπάχ”, βρίσκονται κλειδωμένες στο γραφείο του Ερμπακάν και δεν παραδόθηκαν ακόμη στο προεδρείο της Βουλής παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές πανικόβλητοι ζητούν να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με την “Σαμπάχ” ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ερμπακάν-Τσιλλέρ, Σεβκέτ Καζάν, φέρεται ότι δήλωσε στους βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας ότι οι πιθανότητες να απαγορευτεί η λειτουργία του κόμματος είναι 99,9%.

    Η εφημερίδα “Χουρριέτ” κάνει λόγο για πανικό στο Κόμμα Ευημερίας λόγω των ασφαλιστικών μέτρων που επέβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο και επισημαίνει ότι ο Ερμπακάν μετά δυσκολίας εμπόδισε την παραίτηση του αντιπροέδρου του κόμματος Αμπντουλλάχ Γκιούλ και του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Σαλίχ Καπουσούζ. Η “Μιλλιέτ” από την πλευρά της δημοσιεύει ότι ο Ερμπακάν δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα παραιτήσεων και πως ο αγώνας θα συνεχιστεί σε περίπτωση που απαγορευτεί η λειτουργία του Κόμματος Ευημερίας με την ίδρυση ενός νέου κόμματος.

    Το σύνθημα για την ίδρυση δύο νέων κόμματων δόθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ζαμάν”. Μετά την ίδρυση του Κόμματος Αρετής άρχισαν οι προετοιμασίες για την ίδρυση των δύο νέων κομμάτων που θα αποτελέσουν εναλλακτική λύση σε περίπτωση που θα αποφασιστεί η απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας, αλλά δεν είναι γνωστά μέχρι στιγμής να ονόματα που θα φέρουν.

    [12] Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει από αύριο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Κατά την παραμονή του στα Σκόπια, θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών που αφορούν κυρίως στην οικονομική συνεργασία, την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, την εμπορική και τελωνειακή συνεργασία. Επίσης θα υπογραφεί συμφωνία για το διασυνοριακό καθεστώς και συμφωνίες συνεργασίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

    Ο Φάτος Νάνο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και ha έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, ενώ θα έχει συναντήσεις και με Αλβανούς πολιτικούς στην ΠΓΔΜ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 14 January 1998 - 16:09:49