Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΜΕΘΟΡΙΑΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ

  • [03] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΤΕΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ‘’ΔΥΣΤΟΣ’’

  • [05] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΨΟΥΣ 323 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • [06] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

  • [07] ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΑΝ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΡΤΩΟ

  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

  • [09] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΟΥΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΝΤ. ΕΡΟΓΛΟΥ:‘’ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΜΕΤΡΟ’’ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ’’

  • [11] ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [12] ΑΓΚΥΡΑ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [13] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

  • [14] ΑΛΒΑΝΙΑ: “ΜΑΤΩΜΕΝΗ” Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ’97

  • [15] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: ΤΟ 1997 Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΑΝΤΡΕΪ ΠΛΕΣΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [17] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: “ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ”


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο και τον ομόλογό του, Σαμπίτ Μπρόκαϊ, είχε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στην αλβανική πρωτεύουσα.

    Οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Μπρόκαϊ, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου ο κ. Μπρόκαϊ επεσήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, ήταν και ο απολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και η περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας αυτής και το 1998.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας στον στρατιωτικό τομέα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Εξάλλου, μιλώντας για την ελληνική βοήθεια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ιατρείο που εγκαινιάζεται σήμερα στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων, αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων, στη μελέτη για την κατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου από Ελληνες ειδικούς, στη βοήθεια της Ελλάδας για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, καθώς και σε άλλες ενέργειες που ουσιαστικά αποτελούν κινητήρια δύναμη για την βελτίωση της εικόνας του στρατού της Αλβανίας.

    “Τέτοιες συνεργασίες έφεραν τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών σε αρκετά υψηλό επίπεδο και θα συνεχιστούν και στο μέλλον”, υπογράμμισε ο κ. Μπρόκαϊ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι “ο απολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας επιβεβαιώνει γενικότερα τη θετική συνεργασία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες σε διάφορους τομείς”.

    Πρόσθεσε δε, ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι ευκαιριακή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “είναι μια στρατηγικής εμβέλειας συνεργασία, που επιβεβαιώνεται καθημερινά”. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στην ανάγκη καθορισμού μιας νέας μορφής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτελεί στόχο όλων των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, όπως διατυπώθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλβανό ομόλογό του, αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν όλες οι βαλκανικές χώρες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του στόχου για την ασφάλεια στην περιοχή. Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του για την πραγματοποίηση μια συνάντηση των υπουργών Αμυνας των βαλκανικών κρατών, στο πρώτο εξάμηνο του 1998.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου που σχολιάζουν αρνητικά την παραμονή των 250 στρατιωτών στην Αλβανία, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε ότι “ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως θέλει, αλλά δεν πρέπει να αγνοεί την αλήθεια, ότι η ελληνική στρατιωτική βοήθεια είναι σημαντική για την Αλβανία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Μπρόκαϊ”.

    Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός ως προς αυτά τα αρνητικά σχόλια, λέγοντας ότι “να μην ξεχνάμε ότι την Αλβανία το 1997, την κατέστρεψαν οι ίδιοι οι Αλβανοί”.

    Εξάλλου, στην ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνουν οι Ελληνες στρατιώτες στα Τίρανα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι “όταν εκπληρωθούν οι στόχοι, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη πια για παραμονή των Ελλήνων stqatiyt~m”.

    [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΜΕΘΟΡΙΑΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ

    Επισκέψεις στα μεθοριακά φυλάκια της Νίκης και της Διποταμιάς της Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει τις ερχόμενες μέρες, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, όπου θα ανταλλάξει ευχές και θα προσφέρει βιβλία και γλυκά στους στρατιώτες με την ευκαιρία των εορτών.

    Αύριο, ο κ. Πετσάλνικος στις 11:30 θα ανταλλάξει ευχές για το νέο Ετος με αντιπροσωπεία της Τροχαίας, στο τροχονομικό βάθρο της πλατείας του Λευκού Πύργου, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα παραστεί στην δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και αμέσως μετά θα δεχθεί ευχές από εκπροσώπους αρχών της πόλης στο υπουργείο.

    [03] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΤΕΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Σε νέα φάση εισέρχεται το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, καθώς υπεγράφη χτες η συμφωνία για την προώθηση της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου. Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των τριών συμβαλλόμενων χωρών στον διεθνή φορέα με την επωνυμία “Transbalkan Pipeline”, που θα αναλάβει την υλοποίηση και εκμετάλλευση του έργου.

    Αναλυτικότερα, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) και της εταιρίας “Θράκη Α.Ε”, θυγατρικής των ομίλων Λάτση, Κοπελούζου και Προμηθέας Γκαζ, προβλέπει τη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρύξει διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή του φορέα που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Τα τεύχη της δημοπράτησης είναι ήδη έτοιμα και έχουν γίνει αποδεκτά από τους εμπειρογνώμονες των τριών μερών.

    Παράλληλα, η κοινοπραξία θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη, ύψους 1,5 δισ.δραχμών και θα αναζητήσει πόρους κάλυψης μέρους των δαπανών από Κοινοτικά κονδύλια. Επιπλέον, θα παρακολουθήσει την πορεία εκπόνησης της μελέτης για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος θα συνδέσει ενεργειακά τις δύο βαλκανικές πόλεις.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ‘’ΔΥΣΤΟΣ’’

    Στη μη περάτωση της πραγματογνωμοσύνης οφείλεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και στη σύνταξη του πορίσματος των αιτιών του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου ΔΥΣΤΟΣ, ανοιχτά της Κύμης, τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου του 1996.

    Αυτό αναφέρουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, και μετά από έρευνα που διεξήχθη σήμερα.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήδη δόθηκε παραγγελία στην Eisaccek_a Πρωτοδικών Πειραιά προς επίσπευση της διαταχθείσας πραγματογνωμοσύνης, εκ μέρους των διορισθέντων εμπειρογνωμόνων και τη σύνταξη του πορίσματός τους, που είναι προαπαιτούμενο της ενασχόλησης του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων για την τελική διαμόρφωση του πορίσματος αυτού περί των αιτίων του ναυαγίου.

    [05] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΨΟΥΣ 323 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Προσφορές συνολικού ύψους 323 δισεκατομμυρίων δραχμών υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που διενήργησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Δεκτές έγιναν προσφορές ύψους 310 δισ. δραχμών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και μη ανταγωνιστικές προσφορές, με το μέσο σταθμικό επιτόκιο 11,38%. Το Υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε με ανακούφιση τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το προς δημοπράτηση ποσόν ορίστηκε σε 280 δισεκατομμύρια δραχμές, με δικαίωμα να γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές οι οποίες θα έπρεπε, πάντως, να ανέρχονται απαραιτήτως στο 30% των ανταγωνιστικών.

    [06] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

    Στα ίχνη κυκλώματος που πραγματοποιεί αγοραπωλησίες ακινήτων εν αγνοία των ιδιοκτητών, βρίσκονται οι δικαστικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, όπου με απόφαση του ανακριτή οδηγήθηκε στις φυλακές, δικηγόρος που φέρεται - σύμφωνα με καταγγελίες - ως “εγκέφαλος” στην υπόθεση.

    Ο ΣΤ’ τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης, Κ. Σισμανίδης, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα έκρινε προφυλακιστέο το δικηγόρο Περικλή Καλλιδόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν εναντίον του, συνάδελφος του από την Αθήνα και ένας Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που τον κατηγορούν ότι πούλησε ακίνητα τους - αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών - με πλαστούς τίτλους κυριότητας και πληρεξούσια.

    Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι ο Καλλιδόπουλος, πιθανόν μαζί με άλλα μέλη του κυκλώματος, με τους πλαστούς τίτλους κυριότητας και τα διάφορα ανακριβή συμβολαιογραφικά έγγραφα, κατόρθωναν να εμφανίζουν ξένα ακίνητα ως ιδιοκτησία τους, ενώ στη συνέχεια - σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στη μήνυση - τα πουλούσαν σε τρίτους.

    Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Στ. Κατσαρέλης, που χειρίζεται την υπόθεση, άσκησε ήδη ποινική δίωξη για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βαθμό κακουργήματος, πλαστογραφία με χρήση, υπεξαίρεση και υπεξαγωγή εγγράφων, ενώ διέταξε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης για να εντοπιστούν πιθανοί συνεργάτες του δικηγόρου, που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ο δικηγόρος Καλλιδόπουλος, εγγονός του στρατηγού Περικλή Καλλιδόπουλου και γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου, Αλέξανδρου, κατηγορείται επίσης από τους μηνυτές ότι συμμετείχε στην ]jdosg ή στην πλαστογράφηση δικαστικής απόφασης, με την οποία κατόρθωσε να γίνει συνιδιοκτήτης οικοπέδου.

    Η συμμετοχή του δικηγόρου - που βρίσκεται ήδη στις φυλακές Διαβατών - στην υπόθεση απάτης με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, απασχολεί από τις αρχές του περασμένου μήνα και το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς η συνάδελφος του από την Αθήνα, Αθαν. Μελέτη, εκτός από τη μήνυση κατέθεσε και αναφορά ζητώντας από το πειθαρχικό συμβούλιο τη διαγραφή του.

    [07] ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΑΝ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΡΤΩΟ

    Δέκα νέες υποβρύχιες αρχαιολογικές θέσεις εντόπισε και κατέγραψε κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους.

    Στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας εντοπίσθηκαν δύο ναυάγια βυζαντινής περιόδου. Στο πρώτο εντοπίσθηκε τμήμα του φορτίου που αποτελείται από ακέραιους αμφορείς του 8ου και 9ου αιώνα. Το ναυάγιο αυτό, που θεωρείται πιο σημαντικό, πιθανόν να σώζει τμήματα του ίδιου του πλοίου, καθώς βρίσκεται βυθισμένο σε αμμώδη βυθό.

    Κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού του κλιμακίου στην περιοχή του νοτιοδυτικού Αιγαίου, εντοπίσθηκαν δύο ακόμη ναυάγια της ρωμαϊκής περιόδου. Στο πρώτο βρέθηκαν περισσότεροι από 50 αμφορείς που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά άρμης (αλμυρού νερού για τη διατήρηση τροφίμων) και στο δεύτερο, ακέραιο το φορτίο του, το οποίο αποτελείται κυρίως από αμφορείς και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Το ναυάγιο αυτό χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ.

    Στο βυθό του Αιγαίου εντοπίσθηκε ακόμη αρχαίο ναυάγιο, το φορτίο του οποίου αποτελείται από μεγάλες κεραμίδες, στρωτήρες και καλυπτήρες, λακωνικού τύπου, και το οποίο προοριζόταν πιθανότατα για δημόσιο κτίριο. Το πλοίο πιθανότατα να κατευθυνόταν προς το λιμάνι της πόλης των Αλιέων, το σημερινό Πόρτο Χέλι. Το σχήμα και το μέγεθος των κεραμίδων τοποθετούν χρονικά το ναυάγιο στον 4ο - 3ο αιώνα π.Χ.

    Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, δεν έχει μέχρι τώρα επισημανθεί στο χώρο της Μεσογείου άλλο ναυάγιο, που να μετέφερε οικοδομικό υλικό από εργαστήριο παραγωγής κεραμίδων.

    Στην έρευνα αυτή εντοπίσθηκαν ακόμη δύο ναυάγια ιστορικών χρόνων: ένα πολεμικό κοντά στην Υδρα, στο οποίο βρέθηκαν 21 κανόνια και ένα δεύτερο ναυάγιο εμπορικού σκάφους ιστορικών χρόνων που μετέφερε πλάκες γκρίζου ασβεστόλιθου.

    Τέλος, εντοπίσθηκαν δύο μολύβδινες άγκυρες ρωμαϊκής εποχής, εκ των οποίων η μία είναι ενεπίγραφη και φέρει τα γράμματα ΑΝΑ.

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση για σημαντικά κέρδη αρκετών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει σημαντικά και το γενικό δείκτη, ο οποίος και έκλεισε στις 1.469,14 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,24%.

    Η εικόνα των επιμέρους κλάδων ήταν μικτή και πιο συγκεκριμένα: άνοδο είχαν ο τραπεζικός με 1,46%, ο επενδυτικός με 0,88%, ο leasing με 0,92%, ο βιομηχανικός με 0,92%, ο δείκτης των διαφόρων εταιριών με 1,22% και ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών με 1,35%.

    Αντίθετα απώλειες παρουσίασαν ο ασφαλιστικός με 0,7%, ο κατασκευαστικός με 0,26% και ο δείκτης της παράλληλης με 0,17%.

    Από τις 238 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 139 είχαν κέρδη, οι 69 απώλειες, ενώ χωρίς μεταβολή ήταν οι υπόλοιπες 30 μετοχές.

    Τα υψηλότερα κέρδη είχαν η κοινή της “Ελφίκο” με 7,95%, η προνομιούχος της “Αλυσίδα” με 7,94%, η “Μοχλός” με 7,93% και η “Τεχνική Ολυμπιακή” με 6,93%.

    Τις υψηλότερες απώλειες παρουσίασαν η “Νηματεμπορική” με 7,99%, η “Κλαουδάτος” με 7,98% και η “Μουριάδης” με 7,94%.

    Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 24,10 δισ. δρχ., εκ των οποίων σημαντικό μέρος αφορούσε μεταβιβάσεις “πακέτων”.

    Η αυριανή τελευταία ημέρα του 1997, δε θα πρέπει να αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, αφού οι όποιες εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει να αναμένονται από τις αρχές του επόμενου έτους και αφού έχει ολοκληρωθεί η περίοδος των εορτών.

    [09] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΟΥΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο 33χρονος καθηγητής Χρήστος Πράπας, ο οποίος κατά την προανάκριση ομολόγησε ότι από τον περασμένο Ιούλιο, βίαζε και ασελγούσε κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ενός 12χρονου και τριών 13χρονων μαθητών του.

    Ο 33χρονος, ο οποίος παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά, εκμεταλλευόμενος τη σχέση που είχε με τους μαθητές, τους παρέσυρε σε ερημικές τοποθεσίες της ανατολικής Αττικής, με την πρόφαση ότι θα τους μάθει να οδηγούν. Εκεί επιβίβαζε τα παιδιά στο αυτοκίνητο του και τα εξανάγκαζε είτε ασκώντας σωματική και ψυχολογική βία, είτε με υποσχέσεις να ασελγεί εις βάρος τους.

    Ο Πράπας, που συνελήφθη χθες επικαλείται ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΝΤ. ΕΡΟΓΛΟΥ:‘’ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΜΕΤΡΟ’’ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ’’

    "Προσωρινό μέτρο" χαρακτήρισε τη διακοπή των δικοινοτικών συναντήσεων ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχόμενων, Ντερβίς Ερόγλου, διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά μέτρα που θα πάρει το ψευδοκράτος για τις συναντήσεις, θα ανακοινωθούν μέσα στο νέο έτος.

    Ο Ερόγλου είπε ότι το "υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας" του ψευδοκράτους επεξεργάζεται τα νέα μέτρα, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από τον Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και suf^tgsam τα μέτρα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και για το ταξίδι του Ντενκτάς στην Ταρσό.

    Επανέλαβε ότι οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν στη βάση των "δυο κρατών", και ότι τη θέση αυτή υποστηρίζει και η Τουρκία και σημείωσε: "Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα υπάρξει αλλαγή στην απόφασή μας αυτή. Ας γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Είμαστε ένα κράτος, ανεξάρτητα αν μας υποστηρίζει ή όχι ο κόσμος, είμαστε μια οντότητα. Έχω την πεποίθηση ότι και ο κόσμος θα πρέπει να ενστερνισθεί την απόφαση. Το ιστορικό λάθος που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας έδωσε την ευκαιρία να κοινοποιήσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας".

    Ο Ερόγλου είπε ακόμα ότι περιμένει πρόσκληση από την Άγκυρα για συνάντηση με τον Γιλμάζ, προκειμένου να υπογραφεί νέα συμφωνία, που θα προνοεί κίνητρα για επενδύσεις στα κατεχόμενα και την επίλυση των εκκρεμούντων προβλημάτων στις ‘’τουρκοκυπριακές αερογραμμές’’.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη δεύτερη δόση της πίστωσης που θα χορηγήσει η Τουρκία στο ψευδοκράτος, ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [11] ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από ισχυρή έκρηξη βόμβας, η οποία σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο σιδηροδρομικό σταθμό, Μπακίρκοϊ, της πόλης, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV.\

    Μέχρι στιγμής κανείς δεν ανάλαβε την ευθύνη της έκρηξης, ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες, πιθανώς να υπήρχε και δεύτερη βόμβα σε κουτί που βρέθηκε στα συντρίμμια της έκρηξης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) έχει απειλήσει με παρόμοιες εκρήξεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, απαντώντας μ’ αυτό τον τρόπο στις στρατιωτικές εκστρατείες της τουρκικής κυβέρνησης κατά των Κούρδων του βόρειου Ιράκ. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφάλειας, και οι ριζοσπαστικές ομάδες των Ισλαμιστών θεωρούνται ικανές να προσφύγουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    [12] ΑΓΚΥΡΑ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Την παραπομπή της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ σε δίκη, ζητούν οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας εξαιτίας δήλωσής της με την οποία απηύθυνε έκκληση για τη μη διάλυση του ισλαμικού κόμματος της “Ευημερίας”.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του “Ορθού Δρόμου”, της Τανσού Τσιλλέρ, ζητά από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας να μη διαλύσει το κόμμα του Νετσμετίν Ερμπακάν υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βλάψει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

    Η τουρκική νομοθεσία, ωστόσο, απαγορεύει τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ώστε να μην epgqe\fomtai οι δικαστές. Οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας αποφάσισαν ότι η δήλωση της Τανσού Τσιλλέρ αποτελεί παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και ζητούν την παραπομπή της σε δίκη, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με εξαετή φυλάκιση σε περίπτωση που καταδικαστεί.

    Στην ανακοίνωσή της, η Τανσού Τσιλλέρ κατηγορεί ακόμα τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι ασκεί πιέσεις στο δικαστήριο προκειμένου να επιτύχει τη διάλυση του κόμματος της “Ευημερίας”.

    [13] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Φόβους για ενδεχόμενη σύλληψή του εξέφρασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ύστερα από τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του για υπέρβαση καθήκοντος.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς, ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι “υπάρχει πρόθεση να συλληφθεί”, μετά την αποχώρησή του από την προεδρία στις 15 Ιανουαρίου.

    Ο Τζουκάνοβιτς είχε κατηγορήσει τον αντίπαλό του ότι χορήγησε αμνηστία σε 606 κατάδικους για να εξυπηρετήσει, όπως υποστήριξε, συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα.

    “Γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέφτονται οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, δήλωσε ο Μπουλάτοβιτς, είμαι σίγουρος ότι θα κινήσουν τις διαδικασίες σύλληψής μου, γεγονός για το οποίο είμαι έτοιμος”.

    [14] ΑΛΒΑΝΙΑ: “ΜΑΤΩΜΕΝΗ” Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ’97

    Μια από τις χειρότερες χρονιές για την Αλβανία ήταν το 1997, αφού λόγω των ενόπλων εξεγέρσεων που άρχισαν την άνοιξη, περίπου 1.500 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 12.000 εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

    Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και “φιλοξενούνται” στις αλβανικές εφημερίδες. Πάντως για τους τραυματίες δεν υπάρχουν ακριβείς στατιστικές, ενώ ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε ως ο πιο βίαιος μήνας, αφού υπήρξαν 39 περιπτώσεις βιασμού γυναικών, ενώ οι επιθέσεις εξεγερθέντων και οι απαγωγές ήταν δύο άλλα κύρια συστατικά που συνέθεσαν την κατάσταση που επικρατούσε στον ταραγμένο νότο της Αλβανίας.

    Ομως, τα τελευταία επεισόδια που διαδραματίσθηκαν στην Αλβανία, καθώς και το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες δεν έχουν παραδώσει τα όπλα στην αλβανική κυβέρνηση, δεν είναι καλός οιωνός για το 1998.

    [15] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: ΤΟ 1997 Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η Ρωσία προώθησε το διεθνές προφίλ της κατά το έτος 1997, πετυχαίνοντας μεγάλες καινοτομίες στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν.

    Σε ένα είδος απολογισμού του 1997 προς τους δημοσιογράφους ο κ.Γιέλτσιν υποστήριξε ότι “οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πείστηκαν ότι είναι l\taio να φαντάζονται μια Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία”, ενώ πρόσθεσε ότι “υπογράψαμε την ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία καθιέρωσε τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και η συμφωνία μας με την Ε.Ε. είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα”.

    Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως σημαντικό επίτευγμα της χώρας, τις συμφωνίες χρέους με τις δανειοδοτικές τράπεζες του Λονδίνου και του Παρισιού, καθώς και την ένταξη της Ρωσίας στην ομάδα των εφτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών “G7”.

    Αναφερόμενος στην Κίνα, ο κ.Γιέλτσιν, επεσήμανε το γεγονός ότι επιλύθηκαν σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο συνοριακό και εδαφικό καθεστώς, λέγοντας ότι “οι μελλοντικές γενιές δεν θα έχουν αφορμές διαμάχης στο συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ασία”, ενώ τόνισε και την επίτευξη νέων αρχών συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο βιομηχανικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, στον επίλογο της ομιλίας του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, υποστηρίζοντας ότι “ο ρόλος της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή συνεχώς αναπτύσσεται και η φωνή της θα συνεχίσει να αντηχεί πιο δυνατά στο μέλλον”.

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΑΝΤΡΕΪ ΠΛΕΣΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο Αντρεϊ Πλεσου ορκίστηκε τελικά χθες το βράδυ αναλαμβάνοντας το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, 6 μέρες μετά την παραίτηση του Αντριαν Σεβεριν.

    Ο Πλεσου συγκέντρωσε τις προτιμήσεις τόσο του προέδρου Κονσταντινέσκου, όσο και των ηγετών των 4 κομμάτων που στηρίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Βικτορ Τσορμπεα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντρεϊ Πλεσου που είναι καταξιωμένος συγγραφέας, συμμετείχε στην πρώτη μετακομμουνιστική κυβέρνηση του Πετρε Ρομαν, ως υπουργός Πολιτισμού, ενώ είχε τεθεί σε εσωτερικό περιορισμό για χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της κατάρρευσης του καθεστώτος Τσαουσεσκου, το 1989.

    Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών σε μια δύσκολη περίοδο για τη Ρουμανία, που αγωνίζεται να ξεπεράσει το οικονομικό σοκ της μετασοβιετικής περιόδου, αλλά και να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο των σχέσεων της με τη Δύση, δίνοντας έμφαση στο σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη κεντροευρωπαϊκή περιοχή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κατά το 1996, έγινε προσπάθεια για τη δρομολόγηση των διαδικασιών εισόδου, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ. Ωστόσο, μετά την παρασκηνιακή δράση της αμερικανικής διπλωματίας στη καλοκαιρινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, το αίτημα του Βουκουρεστίου μετατέθηκε για μετά το1999, ενώ αναλόγως της πορείας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η ένταξη στην ΕΕ φαίνεται να προγραμματίζεται μέσα στην πενταετία 2000-2005. Ν.Χ.

    [17] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: “ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ”

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, προειδοποίησε την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της με νέες ιδέες, προκειμένου η χώρα να τύχει οικονομικής ανάπτυξης το 1998.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Γιέλτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία “έχει ανάγκη από ριζοσπαστικές ιδέες και νέες προσεγγίσεις, εάν θέλει να κάνει πραγματικότητα την οικονομική ανάπτυξη”, ενώ σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με το ποιές είναι οι προβλέψεις του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας κατά το 1998, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι “οι προβλέψεις δεν είναι δική μου δουλειά. Μπορώ μόνο να διευκρινίσω αυτό που πρέπει να γίνει το 1998. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα στον τομέα της οικονομίας και να φροντίσει για την ανάπτυξη της χώρας”.

    Όσον αφορά στις καθυστερήσεις μισθών ο κ.Γιέλτσιν επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του ότι οι χρωστούμενοι μισθοί που φτάνουν τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να αποδοθούν μέχρι την 1η Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι “το ζήτημα που είχα θέσει πριν έξι μήνες πρέπει να ξεκαθαριστεί. Ελπίζω ότι το νέο έτος δεν θα βρει τις ομοσπονδιακές αρχές μ’ αυτά τα χρέη”.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προέβλεψε ότι το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ από 0,5% για το 1997 θα φτάσει το 3% το 1998.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 30 December 1997 - 15:42:53