Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΩΝΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [02] ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ, ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ

  • [03] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

  • [04] ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • [06] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΒΑΡΕΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [08] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [09] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΙΚΑΣΙΕΣ, Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [10] ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ Τ. ΚΑΡΑΦΥΛΛΟΥΔΗ, ΕΠΙΒΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [11] ΤΑ 9 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [12] ΔΕΚΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"

  • [13] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΜΕΛΕΤΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • [14] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ C-130

  • [15] "ΙΝΤΕΡΣΙΤΙ" ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΒΡΑΧΙΑ ΣΤΟ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ - 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

  • [16] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [17] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [18] ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [20] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ

  • [21] ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [22] ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΖΕΛΕΦ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

  • [23] ΜΟΝΟ ΤΟ 0,6% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [24] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ TO '97-'98 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΩΝΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Στο χωριό Αρωνάς Πιερίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων στη χαράδρα Πέλεκας, εντοπίστηκε το μοιραίο ουκρανικό αεροσκάφος.

    Ήδη τα συνεργεία διάσωσης και οι υγειονομικές μονάδες πλησιάζουν το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Γιάκοβλεφ. Το μοιραίο αεροσκάφος εντόπισε το πρωί ελικόπτερο τύπου "Σικόρσκι" του πολεμικού ναυτικού.

    Η περιοχή αυτή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πρόσβαση έχουν μόνο τα σωστικά συνεργεία.

    [02] ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ, ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι μάλλον δεν υπάρχουν πλέον πιθανότητες να εντοπιστούν επιβάτες που επέζησαν της πτώσης του αεροσκάφους YAK-42 των ουκρανικών αερογραμμών, διατύπωσε σήμερα ο διοικητής της πρώτης στρατιάς, αντιστράτηγος Δήμου, που έφτασε το μεσημέρι με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Αποφεύγοντας να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κ.Δήμου δήλωσε ότι μετέβη στον χώρο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του τραγικού αεροσκάφους και συμπέρανε ότι οι πιθανότητες να επέζησαν κάποιοι από τους επιβάτες είναι μάλλον μηδαμινές.

    Ο κ.Δήμου τόνισε, επιπλέον, ότι το ελικόπτερό του κατόρθωσε να προσγειωθεί στην περιοχή από καθαρή τύχη, αφού, αμέσως μετά έπεσε πυκνή ομίχλη που κατέστησε αδύνατη την πρόσβαση στον χώρο μέσω αέρος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο χερσαίες δυνάμεις μπορούν πλέον να μεταβούν στο συγκεκριμένο σημείο.

    [03] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

    Συγκλονιστικές στιγμές ξετυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" όταν οι συγγενείς των αγνοουμένων επιβατών του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, πληροφορήθηκαν ότι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του.

    Τους συγγενείς ενημέρωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Ο κ.Αποστολάκης δήλωσε ότι οι επίγειες δυνάμεις είχαν περάσει από κοντά από το σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους αλλά δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν.

    Το ουκρανικό αεροσκάφος εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα από το χωριό Φωτεινά, στην περιοχή Μόρνα, από ελικόπτερο τύπου "Sicorski" του πολεμικού ναυτικού.

    Η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων που σπεύδουν εκεί.

    Ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες του στρατού και τα νοσοκομεία.

    [04] ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Τρισάγιο τελέστηκε, μόλις έφθασαν τα συνεργεία διάσωσης στην περιοχή Μόρνα, όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους.

    Τα πρώτα συνεργεία διάσωσης, μαζί με υγειονομικές δυνάμεις έφθασαν μετά το μεσημέρι στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ σε λίγο αναμένονται και άλλοι στρατιώτες στο σημείο όπου συνετρίβη το ουκρανικό αεροσκάφος.

    Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, αντιπλοίαρχος Αινειάν Μαζαράκης, ανέφερε ότι στάθηκε τυχερός, διότι κάποια στιγμή που δεν είχε πυκνή νέφωση, είδε μια πλαγιά με αποτέλεσμα να πετάξει πολύ χαμηλά.

    Ένα μέλος του πληρώματος κατέβηκε από το ελικόπτερο και είδε τα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους, διαμελισμένα πτώματα και το ανέφερε αμέσως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    "Το κράτος λειτουργεί με τρόπο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπήρχε σχέδιο και με βάση αυτό το σχέδιο ανεβρέθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος και η ανεύρεσή του έγινε από τα μέσα, τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος" δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, "θάνατος ο οποίος επήλθε κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων όλες αυτές τις ημέρες έδειξαν αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον. Ανθρώπινα λάθη γίνονται, ατυχήματα υπάρχουν και είναι χρέος μας να οργανώνουμε έτσι τη διοίκηση, ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά".

    "Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δουλεύουν ευσυνείδητα και ανταποκρίνονται στο καθήκον τους", κατέληξε ο κ.Σημίτης.

    [06] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους συγγενείς των στελεχών της em|pkym δυνάμεων που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    "Η ελληνική πολιτεία, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η πολεμική αεροπορία συμμετείχαν ενεργά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μιας ανθρώπινης τραγωδίας, ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Δυστυχώς πληρώσαμε υψηλό κόστος στην αντιμετώπιση αυτής της επιτυχούς προσπάθειας και αυτό μας λυπεί βαθύτατα και θα προσπαθήσουμε στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων να το ξεπεράσουμε στηρίζοντας εκείνους τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να λειτουργήσει η πολιτεία το κράτος και η χώρα μας γενικότερα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο υπουργός επισήμανε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό ορίστηκαν οι συγκεκριμένες ενέργειες για να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος. Παρουσιάζοντας το χρονικό των προσπαθειών για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους, τόνισε ότι το διήμερο από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι το Σάββατο το πρωί που βρέθηκε το αεροπλάνο υπήρξε η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου, των ενόπλων δυνάμεων και μάλιστα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

    "Η επιχείρηση η οποία ξεκίνησε την πρώτη μέρα με την διάθεση πάνω από χίλια στελέχη και τη δεύτερη μέρα την Παρασκευή με αριθμό στελεχών πάνω από 5.500 κατέφερε να επιτύχει τον στόχο της ανεύρεσης του αεροπλάνου στις πλαγιές των Πιερίων όρων, σε ύψος 1500 περίπου μέτρων, δηλαδή σε μια περιοχή που καλύπτεται ακόμη και τώρα αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος με υψηλές και ισχυρές νεφώσεις έτσι ώστε να ήταν αδύνατη η οποιαδήποτε πρόσβαση", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο μόνο πεζών. Κινητοποιήθηκαν παράλληλα τα αρμόδια υπουργεία η δικαστική εξουσία, η αστυνομική αρχή ώστε να διασφαλιστεί μια σαφής εικόνα και ολοκλήρωση των απαιτουμένων διαδικασιών.

    "Η συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, με το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες στο πλαίσιο της περιοχής Πιερίας και Θεσσαλονίκης με τις ένοπλες δυνάμεις λειτούργησε άψογα", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι υπήρξαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διήμερο και έκαναν λόγο για αδυναμία άμεσης αντιμετώπισης και εξεύρεσης του αεροπλάνου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: "Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια συγκεκριμένη σχεδίαση, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ένταξε σε αυτό, το σύνολο των δυνάμεων της πολιτείας για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση". Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ζητήθηκε η βοήθεια και δυνάμεων του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ που με άμεσο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν όμως δεν κατέστη δυνατόν και με τη δική τους συμβολή να υπάρξει αποτέλεσμα. Έτσι σήμερα το πρωί αφού βελτιώθηκαν λίγο και οι κλιματολογικές συνθήκες έγινε δυνατόν ένα ekij|pteqo του πολεμικού ναυτικού να καταφέρει να εντοπίσει το σημείο πτώσης του αεροπλάνου.

    Σχετικά με την πληροφορία ότι υπάρχει θέμα εκτάκτων κρίσεων και ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με τις μέχρι τώρα ενέργειες, ο υπουργός απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και εξέφρασε τη λύπη του για τη διατύπωση τέτοιων θέσεων. "Η δήλωση του πρωθυπουργού, όσα συζητήθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και όσα συζητήσαμε σήμερα με τους συναδέλφους επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Ότι η κυβέρνηση γνωρίζει έχει σχέδιο είναι σε θέση και αντιμετωπίζει με ενότητα και αποτελεσματικότητα οποιοδήποτε πρόβλημα και μάλιστα με επιτυχία", σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαριστούν από ιατροδικαστικής πλευράς μια σειρά από δεδομένα. Επίσης πρέπει να διευκρινιστούν τεχνικά ζητήματα και να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του ουκρανικού αεροσκάφους από τη μελέτη του μαύρου κουτιού. "Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα καθώς μέχρι σήμερα γινόταν εκτιμήσεις υποκειμενικού χαρακτήρα", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: "μόνον εφόσον βρεθούν και διευκρινιστούν τα πραγματικά δεδομένα δια μέσου των στοιχείων, του μαύρου κουτιού και των αποτελεσμάτων της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα έχουμε μια σαφή γνώση γιατί έγινε αυτό το τραγικό ατύχημα".

    Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάς είναι σε θέση και να χειρίζεται με απόλυτη ευθύνη την ασφάλεια του χώρου της και αν συμβεί το οποιοδήποτε ατύχημα να κινητοποιηθεί να απαντήσει και να δώσει την πρέπουσα απάντηση, ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ερωτηθείς τέλος σχετικά με τις ελλείψεις της πολιτικής αεροπορίας απάντησε ότι είναι θέμα κάθε υπουργείου να προωθήσει όσα θέματα κρίνει σκόπιμο να προωθήσει. "Μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι πάντοτε ένας επιθυμητός στόχος να αναβαθμίζεις την ποιότητα και το επίπεδο λειτουργίας ή απόδοσης των όποιων υπηρεσιών σε οποιονδήποτε τομέα; Είναι ένας στόχος εφικτός επιθυμητός και συγχρόνως υλοποιείται από ότι είδατε στην πράξη με την αποτελεσματικότητα με την οποία υπήρξε", κατέληξε ο υπουργός. Τόνισε μάλιστα ότι η αντιμετώπιση του ατυχήματος είναι ξεχωριστό θέμα από την πτώση του C-130 που συνέβη κατά την τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος και έχει να κάνει με ατυχία, πιθανώς από ανθρώπινο λάθος.

    [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΒΑΡΕΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Την οδύνη του ιδίου και του κόμματός του για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στα δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα εξέφρασε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε όμως οργή και αγανάκτηση, κάνοντας λόγο για διάλυση του κράτους. "Από σεβασμό προς τους συγγενείς των θυμάτων και την αγωνία που αισθανόμαστε όλοι αποφύγαμε μέχρι τώρα να επισημάνουμε τις πελώριες πολιτικές και ηθικές ευθύνες που υπάρχουν. Είναι υποκριτική όμως η στάση της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη", είπε ο κ. Jaqalamk^r και πρόσθεσε "Έπρεπε τουλάχιστον να έχει παραιτηθεί ο αρμόδιος υπουργός. Όμως ευθιξία δεν υπάρχει δυστυχώς στους σημερινούς κυβερνώντες. Το ελάχιστο που οφείλει άμεσα να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να απομακρύνει τον υπουργό μεταφορών και όσους άλλους έχουν ευθύνες για τα τραγικά συμβάντα", κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ και ο Συνασπισμός. Εξάλλου ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε γνωστό ότι ο δήμος αναβάλλει όλες τις εορταστικές δηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το επόμενο τριήμερο.

    [08] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Στο καινούργιο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθούν οι σοροί των επιβατών του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, τα συντρίμμια του οποίου ανεβρέθησαν στο χωριό Αρωνάς Πιερίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων στη χαράδρα Πέλεκας. Οπως δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, η επιλογή του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" έγινε σε συννεόηση με τους ιατροδικαστές και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος είναι και ο συντονιστής των επιχειρήσεων στην πόλη, γιατί διαθέτει τον πλέον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και επιπλέον ελικοδρόμιο.

    Ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε ζήτημα που μπορεί να προκύψει. Στο νοσοκομείο θα γίνει η διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων του αεροσκάφους από τους συγγενείς και η νεκροτομή. Για το λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί και ειδική αίθουσα για τους συγγενείς ενώ θα υπάρχει ιατρικό προσωπικό για να προσφέρει ενδεχόμενη βοήθεια.

    [09] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΙΚΑΣΙΕΣ, Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Σε ανθρώπινο λάθος, οφείλεται σύμφωνα με εικασίες η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους, το βράδυ της Τετάρτης.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους είδε τα φώτα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, κοντά στη Βέροια, νόμιζε ότι ήταν ο αεροδιάδρομος του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και προσπάθησε να το προσγειώσει.

    Το αεροσκάφος, πετούσε πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην περιοχή Μόρνα και να διαλυθεί.

    Δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας και ερευνούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

    [10] ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ Τ. ΚΑΡΑΦΥΛΛΟΥΔΗ, ΕΠΙΒΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Ως το "θέμα της ζωής της" χαρακτήριζε η φιλόλογος Τριάδα Καραφυλλούδη, την ενασχόλησή της με τον ελληνισμό της Ουκρανίας και, κατά τραγική ειρωνεία, ήταν ακριβώς αυτό το ζήτημα που στάθηκε αφορμή για να κοπεί πρόωρα το νήμα της ζωής της γυναίκας, που επέβαινε στο ουκρανικό αεροσκάφος ΥΑΚ-42.

    Πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα έκανε το διδακτορικό της ανατρέχοντας στα αρχεία που αφορούν τη δράση του ελληνισμού της περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, η Τριάδα, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, ευχήθηκε "καλή αντάμωση" στον οικογενειακό φίλο και συνεργάτη της, Κώστα Φωτιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    "Δυστυχώς από ό, τι φαίνεται, η ευχή της δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά", είπε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Φωτιάδης, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος. "Η Τριάδα είχε πάθος με τον ελληνισμό της Ουκρανίας. Επί οκτώ μήνες περίμενε με αγωνία την υποτροφία των 500 χιλιάδων δραχμών που της επέτρεψε να πάει στην Οδησσό, γιατί αλλιώς δεν θα είχε τα οικονομικά μέσα για να κάνει το διδακτορικό της. Νιώθω τύψεις, γιατί εάν δεν μεσολαβούσα για να εγκριθεί αυτή η υποτροφία που αποτέλεσε το εισιτήριο της για την Ουκρανία, η Τριάδα θα ήταν κοντά μας σήμερα", είπε ο κ.Φωτιάδης, που γνωρίζει την άτυχη φιλόλογο εδώ και είκοσι χρόνια, από την αξιόλογη δράση της στο πλαίσιο της Ένωσης για τα δικαιώματα των λαών και των εθνών.

    Περιγράφοντας τον χαρακτήρα της Τριάδας, ο κ.Φωτιάδης σκιαγραφεί μια νέα γυναίκα γεμάτη διάθεση για ζωή, αγάπη για την οικογένειά της και πάθος για τη δουλειά της: "Μια γυναίκα πολύ δυναμική, με χιούμορ και με το είδος εκείνο του ανθρώπινου χαμόγελου που σήμερα είναι πια δυσεύρετο".

    Παρά τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της, η Τριάδα είχε πάντα χρόνο για τον Παλαιστίνιο σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους. Σύμφωνα πάντα με τον κ.Φωτιάδη, ο ιατρός σύζυγος της κ.Καραφυλλούδη αντιμετωπιζόταν ανέκαθεν από τις ελληνικές αρχές ως πολίτης τρίτης κατηγορίας, ενώ αντιμετώπιζε πρόβλημα ιθαγένειας και στη χώρα του. "Η Τριάδα αφήνει πίσω της τρία ανήλικα παιδιά. Εάν ο σύζυγός της εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, ποια θα είναι η τύχη αυτών των παιδιών; Ελπίζω ότι οι ελληνικές αρχές θα σεβαστούν το γεγονός αυτό", κατέληξε ο κ.Φωτιάδης, ο οποίος γνώριζε επίσης το άτυχο ζεύγος Μαρκόπουλου. Οι δύο εκπαιδευτικοί δίδασκαν στην Κριμαία και σύμφωνα πάντα με τον κ.Φωτιάδη ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις ατόμων που δεν δελεάστηκαν από τα χρήματα που συνοδεύουν τη θέση αυτή, αλλά μόνο από τη διάθεσή τους να προσφέρουν στον ελληνισμό της διασποράς.

    Τις καλύτερες αναμνήσεις έχει διατηρήσει από την Τριάδα Καραφυλλούδη η συνεργάτιδα του ΜΠΕ, Σοφία Προκοπίδου, που μίλησε με την άτυχη φιλόλογο λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για την Ουκρανία. "Η Τριάδα είχε πάθος με τη δουλειά της. Επικοινωνήσαμε πριν φύγει, για να συνεννοηθούμε γύρω από ένα κείμενο που θα έγραφε για τη μηνιαία ομογενειακή έκδοση του ΜΠΕ, την ΄΄Ελληνική Διασπορά΄΄. Ήταν ενθουσιασμένη με αυτή την προοπτική", τόνισε η j.Προκοπίδου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι μνημονεύουν με τα καλύτερα λόγια την εισήγηση της κ.Καραφυλλούδη στο συνέδριο για τον ελληνισμό της διασποράς με τίτλο "Πέρα από τις συμπληγάδες", που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Βέροια. Τα πρακτικά του συνεδρίου πρόκειται να δημοσιευτούν πολύ σύντομα και μάλλον θα αποτελέσουν την τελευταία "σφραγίδα" της Τριάδας Καραφυλλούδη που χάθηκε πρόωρα.

    [11] ΤΑ 9 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    1947: Πτώση του τετρακίνητου DC4 (Sky Master) της SAS που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Αθήνα και συνετρίβη στον Υμηττό (40 νεκροί). 1958: Συντριβή του DC3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην περιοχή της Τανάγρας με 28 νεκρούς, ενώ προετοιμάζονταν για προσγείωση στην Αθήνα (από τη Θεσσαλονίκη), λόγω ανωμαλίας του κινητήρα. 1969: Ενενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το τετρακίνητο DC6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που προέρχονταν από το Ηράκλειο, συνετρίβη στην περιοχή Κερατέας. 1973: Το YS- 11 (Nishon Ιαπωνίας) της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μετά από πρόσκρουση στα όρη του Σαρανταπόρου, λίγο έξω από την Κοζάνη, συνετρίβη και έχασαν τη ζωή τους 46 επιβάτες. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στην Κοζάνη. 1976: Άλλο ένα YS - 11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μετά από πρόσκρουση στα όρη του Σαρανταπόρου, λίγο έξω από την Κοζάνη, συνετρίβη και έχασαν τη ζωή τους 46 επιβάτες. Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στην Κοζάνη. 1978: Το DC8 της Swissair που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζυρίχη - Αθήνα - Μπανκόγκ, βρήκε από το διάδρομο του Ανατολικού Αερολιμένα και πήρε φωτιά. Χάθηκαν 14 επιβάτες. 1989: Το SD330 της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας προσκρούει σε οροσειρά στη Σάμο. Χάνονται 30 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα). 1992: Το Μπόϊνγκ 707 (Cargo) της Sudan Air συντρίβεται στους πρόποδες του Υμηττού και από τα συντρίμμια του ανασύρονται επτά νεκροί. 1995: Το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ τις πολεμικής αεροπορίας του Μαλί πέφτει δύο ναυτικά μίλια βορείως του αεροδρομίου Μακεδονίας (έξι νεκροί).

    [12] ΔΕΚΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"

    · Ιούλιος 1992: "Γιάκοβλεφ - 42" συνετρίβη στην Αν.Κίνα με 10 θύματα. · Μάιος 1993: 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένα "Γιάκοβλεφ 52" συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη Σιβηρία. · Αύγουστος 1993: Ενα επιβατικό "Γιάκοβλεφ 40" συνετρίβη κατά την απογείωση του από το Τατζικιστάν. Σκοτώθηκαν 82 άνθρωποι. · Νοέμβριος 1993: 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένα "Γιάκοβλεφ 42" έπεσε στα βουνά των Σκοπίων. · Σεπτέμβριος 1994: Ο πιλότος ενός "Γιάκοβλεφ 52" σκοτώνεται σε δυστύχημα στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας. · Σεπτέμβριος 1994: Ενα "Γιάκοβλεφ 18Τ" συνετρίβη κατά τη di\qjeia εκπαιδευτικής πτήσης στο Βαρόνες της Ρωσίας. Σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι. · Σεπτέμβριος 1994: Συντριβή ενός επιβατικού "Γιάκοβλεφ 40" στη Σιβηρία. Σκοτώνονται 28 άνθρωποι. · Οκτώβριος 1994: Ενα "Γιάκοβλεφ 18" συνετρίβη. Σκοτώνονται 4 επιβάτες. · Ιούλιος 1995: Ενα "Γιάκοβλεφ 52" έπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη Σιβηρία. Νεκροί πιλότοι. · Οκτώβριος 1996: Ενα "Γιάκοβλεφ 40" συνετρίβη στη Σιβηρία. Σκοτώθηκαν 3 μέλη του πληρώματος και 2 επιβάτες.

    [13] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΜΕΛΕΤΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Νέα αεροπορική τραγωδία. Στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 με πενταμελές πλήρωμα κατέπεσε και συνετρίβη στον Αγιο Μελέτιο κοντά στην Οινόη Αττικής.

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ελευσίνα με προορισμό την Τανάγρα όπου θα παραλάμβανε στρατεύσιμους προκειμένου να τους μεταφέρει στην περιοχή των ερευνών για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους.

    Ελικόπτερα και αεροσκάφη C - 130 σπεύδουν στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού αεροσκάφους.

    [14] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ C-130

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους C - 130 στον Αγιο Μελέτιο Αττικής.

    Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοινώθηκε ότι στο C - 130 επέβαιναν ο κυβερνήτης Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, ο μηχανικός Παναγιώτης Αλεξίου και οι ραδιοναύτιλοι Σαράντης Μουτσάτσος και Θεόφιλος Γεωργακόπουλος.

    [15] "ΙΝΤΕΡΣΙΤΙ" ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΒΡΑΧΙΑ ΣΤΟ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ - 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Παρά λίγο και τρίτη τραγωδία. Επιβατική αμαξοστοιχία τύπου "Ιντερσίτι", ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, προσέκρουσε σε βράχια, κοντά στο Λιανοκλάδι.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τραυματίστηκαν ελαφρά 3 επιβάτες και σοβαρά ένα παιδάκι. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λαμίας.

    Μέχρι τώρα δεν έγινε γνωστό, πόσα άτομα επέβαιναν στο "Ιντερίτι". Το ατύχημα σημειώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι, στο 208ο χιλιόμετρο Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    [16] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Στα Τίρανα βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, προκειμένου να πάρει μέρος στην εθνική διάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.

    Ο κ.Κρανιδιώτης θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Θέμα των sumamt^seym θα είναι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και ειδικότερα οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της διασυνοριακής συνεργασίας.

    Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει επίσης τους Αλβανούς αξιωματούχους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, καθώς και για το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [17] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

    Άδικη χαρακτήρισε την επανάληψη της ταξιδιωτικής οδηγίας από το Foreign Office για την Κέρκυρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Ρωμαίος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jack Straw καθώς και την υφυπουργό Joyce Quin. Ο κ Ρωμαίος ζήτησε την άρση της οδηγίας τονίζοντας ότι τα μέτρα επιτήρησης των ακτών είναι ιδιαίτερα επαρκή, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων επίθεσης από Αλβανούς τους τελευταίους μήνες αλλά και από την αύξηση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία από Βρετανούς τουρίστες σε ποσοστό 35% κατά τη θερινή περίοδο. Ο κ Straw από τη πλευρά του απάντησε ότι το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή.

    Οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στη μέχρι σήμερα συνεργασία των αστυνομιών των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδό της και τόνισαν ότι "πάντα υπάρχουν περιθώρια για τη βελτίωσή της με κοινό στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας σε όλους τους τομείς". Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προθέσεις της Ηνωμένου Βασιλείου για την προώθηση θεμάτων κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ , που αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου, και ζητήθηκε η αρωγή της ελληνικής πλευράς στο θέμα της Ευρωπαϊκή Αστυνομίας (Europol). Ο κ Ρωμαίος υποσχέθηκε την κύρωση του σχετικού νόμου από την Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους.

    Ο κ Ρωμαίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών τόνισε ότι ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να χρησιμοποιηθούν στη Ελλάδα για την εκπαίδευση των συναδέλφων τους οι αστυνομικοί που θα εκπαιδευτούν από Άγγλους αξιωματικούς σε εξειδικευμένους τομείς. Για το λόγο αυτό, είπε, η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που μέχρι σήμερα διαρκεί η εκπαίδευση σε άλλα κράτη.

    [18] ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Συνεχίζεται το απόγευμα για τέταρτη μέρα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

    Κατά την πρωινή συνεδρίαση μίλησε ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του '98 προωθεί τις βασικές επιδιώξεις για οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και ότι για το ΠΑΣΟΚ το κοινωνικό κράτος ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο.

    Όπως είπε ο υπουργός Υγείας ενισχύονται η πολιτική για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλεια και αυτό αποδεικνύεται με τα γενναία μέτρα που έχουν ληφθεί όπως εκείνα για το φάρμακο που έγινε φθηνότερο κατά 24%. Συμπλήρωσε δε, ότι "είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου το κράτος πρόνοιας όχι μόνο δεν συρρικνώνεται, αλλά ενισχύεται.

    Ο κ. Γείτονας δήλωσε ακόμα ότι για το '98 οι δαπάνες που προβλέπονται για την Υγεία είναι αυξημένη κατά 10% και φτάνουν στο 1 τρις δρχ. περίπου.

    Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό ευθύνης απέναντι στο λαό, στο παρόν και στο μέλλον.

    Κριτική στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου σημειώνοντας ότι οδηγεί έξω από τις κοινωνικές αντοχές.

    Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η ονομαστική σύγκλιση με τα μέσα που προσδιορίζεται αυτοαναιρείται ενώ το νοικοκύρεμα καθυστερεί και ζήτησε να ενταθούν και να ενισχυθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να καταφέρει η χώρα μας να μπει στην πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ.

    "Πρέπει, υπογράμμισε, με πραγματική σύγκλιση και κοινωνική συνοχή να συμμετάσχουμε στην πρώτη ταχύτητα". Κι αυτό -όπως είπε- μπορεί να γίνει με σειρά μέτρων όπως είναι μεταξύ άλλων η μείωση ή κατάργηση των φόρων, εθνική αγροτική πολιτική, η οποία θα στηρίζει το αγροτικό εισόδημα, νομισματική πολιτική σύμβαση με τα επιτόκια, νέο σύστημα κινήτρων για επενδύσεις και νέο νόμο-πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία.

    Επιμέρους επιφυλάξεις για τον νέο προϋπολογισμό εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης. Όπως τόνισε στην ομιλία του "θα τον στηρίξει με μια ελπίδα: ότι θα ξεπεράσουμε τις εκσυγχρονιστικές, λεκτικές, σηματοδοτήσεις, με βαθιές διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές ώστε η πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. να είναι πορεία Ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

    Ωστόσο, τον χαρακτήρισε σαν δημοσιολογιστικό σχέδιο, αδιαφανή και αναληθή, συμπληρώνοντας ότι νιώθει ανασφαλής για το αν θα μπούμε στην ΟΝΕ κι ότι η ελληνική οικονομία είναι οικονομία καζίνου.

    Η συζήτηση θα αρχίσει και πάλι στις 6 το απόγευμα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα μιλήσουν εκτός από υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως Μ. Έβερτ, Γ. Σουφλιάς, Κ. Μητσοτάκης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αναταραχή στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι εάν η ΕΕ δεν συμπεριλάβει την Τουρκία μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών μέχρι τον Ιούνιο θα αποσύρει την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του συγκυβερνώντος Dglojqatijo} Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι το δικαίωμα της ένταξης στην ΕΕ είναι αναφαίρετο και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού εξέφραζαν την προσωπική του άποψη και αφορούσαν μία από τις επιλογές που έχει η Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο Χουσαμετίν Τζιντορούκ, αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας , το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι αποφάσεις αυτού του είδους δεν πρέπει να είναι προσωπικές αλλά να αποτελούν κυβερνητική και ακόμη κρατική πολιτική. Ο κ Τζιντορούκ πρόσθεσε ότι αναμένει από τον κ Γιλμάζ να ανασκευάσει αυτές τις δηλώσεις του και τόνισε ότι το πρωτόκολλο της κυβέρνησης συνασπισμού και το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι δεσμευτικά ως προς αυτό το θέμα.

    Σχετικές δηλώσεις έκανε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων Μουράτ Καραγιαλτσίν και ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αντνάν Κεσκίν. Ο κ Καραγιαλτσίν επέκρινε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τους κυβερνητικούς του εταίρους και το Κοινοβούλιο ενώ ο κ Κεσκίν τόνισε πως το θέμα δεν είναι τόσο ασήμαντο ώστε οι δηλώσεις σχετικά με αυτό να γίνονται "στο πόδι".

    [20] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ

    Την άσκηση πιέσεων στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ώστε να τηρήσει την υπόσχεση του για την βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε ο Neil Hicks, συντονιστής του προγράμματος Μέσης Ανατολής της Επιτροπής Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την παρενόχληση των ανεξάρτητων παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των νομικών που υπερασπίζονται τους πολιτικούς κρατούμενους.

    Όπως τόνισε ο κ Hicks, δικηγόροι που υπερασπίστηκαν στην Τουρκία βουλευτές, κατηγορούμενους για συνεργασία με του ΡΚΚ στο Ντιγιάρμπακίρ, κατηγορήθηκαν στη συνέχεια για δραστηριότητες κατά της κυβέρνησης. Οι δικηγόροι, σύμφωνα με τον Hicks, αποφεύγουν την υπεράσπιση μη δημοφιλών βουλευτών φοβούμενοι μήπως χάσουν την δουλειά τους ή φυλακιστούν. "Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας γιατί η υπεράσπιση μη δημοφιλών από πολιτική άποψη βουλευτών ενισχύει το νομικό σύστημα" πρόσθεσε.

    Η Επιτροπή Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος 11 μελών του τουρκικού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητά από τον Μεσούτ Γιλμάζ να τηρήσει τις υποσχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Αίτημα της Επιτροπής είναι να προχωρήσει η Τουρκία πέρα από τις επιφανειακές μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση επιφανών κρατουμένων και να επιτρέψει στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχίσουν ελεύθερα το έργο τους.

    [21] ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η Αλβανία, απέρριψε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας για apojat\stasg διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο αρχηγός της αλβανικής διπλωματίας Πασκάλ Μίλο, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Βελιγραδίου θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, μέχρις ότου οι Σερβικές αρχές δεν αποκαταστήσουν διάλογο με τους Αλβανούς του Κόσοβο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι αυτή είναι εκρηκτική, λόγω της δράσης των εξτρεμιστών, τους οποίους όμως, όπως διευκρίνισε, δεν τους υποστηρίζουν τα Τίρανα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, δεν πρότεινε νέες λύσεις για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, όπως εκτιμούν σε δημοσιεύματά τους οι Αλβανικές εφημερίδες. Τονίζοντας συγχρόνως ότι ο αρχηγός της Ιταλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι πρέπει να αρχίσει διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Φατός Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο και κατά τη συνάντηση, εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι τεταμένη, αλλά τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο.

    [22] ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΖΕΛΕΦ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

    Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιο Ζέλεφ, είχε αναμειχθεί σε λαθρεμπόριο όπλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Σόφιας "Ντεμοκράτσια", η οποία αποκαλύπτει συγχρόνως ότι ο τέως υπουργός Αμυνας της χώρας Ντίμιταρ Λούντσεφ, το έτος 1992 είχε πρωταγωνιστήσει σε υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων, με άμεση ή έμμεση σχέση του τότε αρχηγού των Βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγού Μπριντ Ασπαρούχωφ.

    Η εφημερίδα της Σόφιας, δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το λαθρεμπόριο όπλων και προς ποίες χώρες κατευθυνόταν οι εξαγωγές των λαθραίων όπλων.

    [23] ΜΟΝΟ ΤΟ 0,6% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σύμφωνα με γκάλοπ οργανισμού δημοσκοπήσεων, το μεγαλύτερο μέρος του Βουλγαρικού πληθυσμού δεν φοβάται το ενδεχόμενο κάποιας στρατιωτικής επίθεσης από κάποια γειτονική Βαλκανική χώρα. Ομως οι πολίτες που θεωρούν ενδεχόμενη μια τέτοια πιθανότητα, λένε ότι μιά παρόμοια επίθεση, μπορεί να προέλθει κατά κύριο λόγο από την Τουρκία.

    Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο γειτονικό κράτος που αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία, το 9,9% των ερωτηθέντων απάντησε "η Τουρκία", το 4,1% φοβάται την ΠΓΔΜ, το 1,3% τη Σερβία, ενώ μόνο το 0,6% φοβάται από την Ελλάδα και το 0,2% από τη Ρουμανία.

    Το 59,7% φρονεί ότι για τη Βουλγαρία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα γειτονικά κράτη.

    [24] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ '97-'98 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Ξένες επενδύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων φιλοδοξεί να προσελκύσει κατά τη διετία 1997-1998 η Ρωσία, με έμφαση στον tol]a των μεταφορών και έναυσμα την κατασκευή του τμήματος του διεθνούς άξονα 9 που διέρχεται από το έδαφος του κράτους.

    Αυτά ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας, Nikolai Tsakh, τονίζοντας ότι τα -μεγάλης έκτασης- νέα έργα που πρέπει να γίνουν για τον άξονα 9, αναμένεται να δελεάσουν τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες, ώστε να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία οι ξένες επενδύσεις στον τομέα των ρωσικών μεταφορών, ανήλθαν σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κατασκευής του άξονα 9 θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου δημιουργίας τριών νέων τερματικών στη Βαλτική Θάλασσα (Ustluga. Primorsk, Batareinaya). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθεί και θα δρομολογηθεί η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων του λιμένα της Αγίας Πετρούπολης και η ενίσχυση των δυνατοτήτων των λιμανιών του Νοβοροσίσκ και του Αστραχάν.

    "Η Ρωσία θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην υιοθέτηση ενός νέου νομικού και θεσμικού πλαισίου για τις μεταφορές, δίνοντας έμφαση στις διεθνείς διαδρομές και επισπεύδοντας την ενσωμάτωσή της στο παγκόσμιο δίκτυο μεταφορών", κατέληξε ο κ.Τσακ, καλώντας την τοπική αυτοδιοίκηση των διαφόρων περιοχών της Ρωσίας να καθορίσει τις προτεραιότητές της όσον αφορά τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, εκτιμώντας στη συνέχεια το ποσό που χρειάζεται για την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Saturday, 20 December 1997 - 10:11:31