Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [03] ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ '98

  • [04] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

  • [05] ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

  • [06] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ

  • [07] ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

  • [09] ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΩ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • [10] ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [11] ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΝΟΥΧΟΣ

  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [13] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [14] ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

  • [15] ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ

  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΑΕ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει στο Παρίσι. Στην ομιλία του ο pqyhupouqc|r ανέπτυξε τα σχέδια της ελληνικής προεδρίας για τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση κατά το επόμενο εξάμηνο, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο προεδρεύων της Συνέλευσης που εξήρε την ευρωπαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σχετικά με το ρόλο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί η δυνατότητα της Ένωσης να εκτελεί αποστολές. "Πρέπει να γίνουμε αξιόπιστοι όσον αφορά στην πρόθεσή μας να πραγματοποιούμε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, να γίνουμε πραγματικά ένα όργανο που να χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο να προσβλέπουν οι εταίροι", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον προσδιορισμό της νέας δομής του ΝΑΤΟ και κατέστησε σαφές ότι η νέα αυτή δομή δεν αφορά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της συνέλευσης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει να κάνει κάποιο συγκεκριμένο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Άγκυρα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που αμφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα και καταπατά τα διεθνή νόμιμα. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εάν έχει βλέψεις. Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ασχολήθηκε με την πρόληψη και τη διαχείριση των κρίσεων στα Βαλκάνια καθώς και τον χαρακτήρα της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    [02] ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Συμφωνία για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναερίου χώρου στο Αιγαίο επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στην οποία συζητείται η νέα δομή της διοίκησης του αμυντικού οργανισμού.

    Η συμφωνία που πρέπει να εγκριθεί και από την πολιτική ηγεσία των δυο χωρών, επιτεύχθηκε στα πλαίσια της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης περιφερειακών στρατηγείων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Λάρισα και τη Σμύρνη, στα οποία θα εργάζονται και θα συνεργάζονται Ελληνες και Τούρκοι αξιωματικοί.

    Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και αρχιτέκτονας της συμφωνίας, Γερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν, δήλωσε ότι με τη συμφωνία η Συμμαχία θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στη Βοσνία, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα επέδειξαν μεγάλη διαπραγματευτική ευελιξία, "η οποία επέτρεψε να φθάσουμε σ' αυτό το αποτέλεσμα".

    Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, Αγκυρα και Αθήνα συμφώνησαν να μοιραστούν τον έλεγχο των στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο, εγκαταλείποντας την εφαρμογή γραπτών κανόνων της Συμμαχίας από την εποχή του ψυχρού πολέμου που προσδιόρισαν τη νατοϊκή δράση αντιποίνων εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης και των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

    Η εγκατάλειψη αυτών των αμυντικών κανόνων και της εφαρμογής τους, απάλλαξε την Ελλάδα και την Τουρκία από την καταναγκαστική υποχρέωση αυτών των δύο χωρών να συγκρούονται μεταξύ τους για την έκταση και το βάθος του εναερίου χώρου για τον οποίο κάθε μια από αυτές θεωρούσε τον εαυτό της ως μόνο υπεύθυνο να τον υπερασπιστεί, σημείωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Ικανοποιημένοι από τη συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε, δήλωσαν οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Ακης Τσοχατζόπουλος και Ισμέτ Σεζγκίν.

    [03] ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ '98

    Κατά μισή ώρα αναμένεται να παραταθεί σύντομα η χειμερινή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, αφού σύμφωνα με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η υπουργική απόφαση που προβλέπει το κλείσιμό τους στις 8 το βράδυ, δεν αποκλείεται να αλλάξει μέχρι τις αρχές του 1998.

    Η ευνοϊκή αυτή για τα καταστήματα ρύθμιση θα αποτελέσει απόρροια πρότασης τροποποίησης που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φώλιας. Στο κείμενο της πρότασης, που φέρει τις υπογραφές της ηγεσίας των τριών κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων του εμπορίου, γίνεται λόγος για ημίωρη παράταση του χειμερινού ωραρίου. Πάντως, η παράταση του ωραρίου προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων.

    Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι τρεις αντιπρόεδροι του εμπορικού συλλόγου της πόλης (κύριοι Δημητριάδης, Βλαχογιάννης και Χαραλαμπίδης), αμέσως μετά από σύσκεψη για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετς και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος τόνισε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παράταση του ωραρίου, ο ίδιος θα την υποστηρίξει. Όμως, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των εμποροϋπαλλήλων.

    Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο διάστημα, θόρυβος έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη γύρω από το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, εξαιτίας της σύλληψης 15 καταστηματαρχών που καθυστέρησαν να τα κλείσουν και οδηγήθηκαν για αυτό το λόγο στο αυτόφωρο. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ.Δημητριάδης, τόνισε: "Ζητάμε ανεκτικότητα από την αστυνομία, γιατί οι πελάτες δεν μπορούν να εκδιωχθούν από τα καταστήματα, ιδίως κατά την περίοδο των γιορτών. P\mtyr, δεν καταλογίζουμε ευθύνες στην αστυνομία, αφού οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από έντονες παρεμβάσεις των εμποροϋπαλλήλων". Το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

    Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα διαμορφωθεί ως εξής: Από τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 19, αλλά και στις 22, 23, 29 και 30 του μηνός θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 24 και το Σάββατο 27, θα λειτουργήσουν αντίστοιχα από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, θα μείνουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ την Τετάρτη 31 θα ανοίξουν στις 8.30 και θα κλείσουν στις τέσσερις. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν στις 25, 26 και 28 Δεκεμβρίου και στις 1 και 2 Ιανουαρίου. Πάντως, οι αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων όσον αφορά το εορταστικό ωράριο ήταν αρνητικές.

    [04] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

    Για οργανωμένα και υποκινούμενα επεισόδια έκανε σήμερα λόγο σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

    Ο κ.Ρωμαίος άφησε αιχμές κατά των ΠΑΕ και γνωστοποίησε ότι το υπουργείο άρχισε επαφές με εκπροσώπους τους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Τόνισε ακόμη ότι η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της, παραδέχτηκε όμως ότι υπήρξε πρόβλημα γιατί κάποιοι φίλαθλοι κατάφεραν να περάσουν κροτίδες και βεγγαλικά στο χώρο του γηπέδου.

    Οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων μπορούν να ελεγχθούν από τους διοικούντες των ανωνύμων εταιρειών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, για τα χθεσινά επεισόδια στο ΟΑΚΑ. Ο υπουργός Τύπου, εκτίμησε ότι η αστυνομία με την επέμβαση της εμπόδισε την επέκταση των επεισοδίων.

    Το θέμα αυτό απασχόλησε μεταξύ άλλων και τη σημερινή σύσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο Κώστα Καραμανλή. Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι το κράτος έλαμψε δια της απουσίας του και πρόσθεσε ότι λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να γελοιοποιηθούν όσοι υποστήριζαν ότι είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα. Ο κ.Σπηλιωτόπουλος πρότεινε την επανεξέταση του νομικού πλαισίου διεξαγωγής τέτοιων αγώνων.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου επέρριψε το ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του διερωτάται μήπως μετά τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να γίνεται λόγος για σχεδιασμένα και καθοδηγημένα επεισόδια που εξυπηρετούν άμεσες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις ορισμένων.

    Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αντικείμενο τα jqo}slata βίας στα γήπεδα.

    Σημαντικές είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το ταρτάν του γηπέδου, αξίας μισού δισεκατομμυρίου δραχμών το οποίο τοποθετήθηκε το καλοκαίρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, καταστράφηκε, ενώ 1.766 καθίσματα χρειάζονται αντικατάσταση. Ζημιές υπέστη επίσης και ο ηλεκτρονικός πίνακας του γηπέδου.

    [05] ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

    "Αγκαλιά" με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ζει ένα στα τέσσερα παιδιά σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε σε έξι μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας από το 1990 ως το 1997 το εργαστήριο έρευνας παθήσεων από το περιβάλλον της πνευμονολογικής κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο "Γεώργιος Πανικολάου". Στη διάρκεια των οκτώ χρόνων της έρευνας μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της ρύπανσης του ευρύτερου και του οικιακού περιβάλλοντος στον επιπολασμό του βρογχικού άσθματος και της ρινίτιδας σε 13.748 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Καβάλα, την Πτολεμαϊδα, το Κιλκίς και την Έδεσσα. Στα παιδιά αυτά διαπιστώθηκε χρόνια ρινίτιδα σε ποσοστό 28,4% και βρογχικό άσθμα σε ποσοστό 5,7%. Η χρόνια ρινίτιδα παρατηρήθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα στην Πτολεμαϊδα (34,4%), στη Θεσσαλονίκη (30%) και στο Βόλο (29,2%), δηλαδή σε πόλεις όπου επικρατεί η σωματιδιακή ρύπανση. Χαμηλότερα ήταν τα ποσοστό στο Κιλκίς (26,4%), στην Καβάλα (22,1%) και στην Έδεσσα (20,8) , πόλεις που θεωρούνται ότι έχουν λιγότερη ρύπανση γιατί παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη βιομηχανικής ανάπτυξης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 9ο πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο νοσημάτων θώρακος που θα πραγματοποιηθεί 4-7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης τόνισε τα παιδιά με ρινίτιδα υποβάλλονται συχνότατα σε λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με βρογχοδιασταλτικά, αντιβηχικά ή και αντιβιοτικά, πράγμα που επιφέρει σύγχυση. Αυτό, είπε ο κ Σιχλετίδης, θα πρέπει να επιστήσει τη προσοχή στην εφαρμογή μη απόλυτα δόκιμης αγωγής για τη θεραπείας της ρινίτιδας, καθ όσον η αντιμετώπισή της και χωρίς τα βρογχοδιασταλτικά βελτιώνει την όποια υπαινισσόμενη συμπτωματολογία άσθματος. Έτσι θα αποφευχθεί η κατάχρηση φαρμάκων που είναι δυνατόν να αποβούν επιβλαβή για την υγεία νεαρών ατόμων.

    Ο κ Σιχλετίδης επισήμανε ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του θείου και το όζον απομακρύνονται από τον εισπνεόμενο αέρα κατά τη διέλευση τους από τις ανώτερες αεροφόρες οδούς του οργανισμού με συνέπεια την ανάπτυξη της χρόνιας φλεγμονής. Η αυξημένη συχνότητα της χρόνιας ρινίτιδας που διαπιστώθηκε κυρίως στην Πτολεμαϊδα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο πιθανόν να οφείλεται στον παραπάνω μηχανισμό. Ο κ Σιχλετίδης πρόσθεσε ότι η χρόνια ρινίτιδα παρουσιάζεται σε ποσοστό 20% ενώ το 8-10% από αυτούς τους ασθενείς παρουσιάζει αλλεργική ρινίτιδα σε ποικίλλουσα baq}tgta.

    Το βρογχικό άσθμα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυρίως στα αστικά κέντρα. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό φτάνει το 6,6% στην Καβάλα το 5,6% και στο Βόλο το 5,1% ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στη Πτολεμαϊδα (4,8%), το Κιλκίς (4,6%) και την Έδεσσα (3,3%). Η παθογενετική σχέση μεταξύ βρογχικού άσθματος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι γνωστή. Στην έρευνα αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε σχέση άσθματος με την παρουσία κατοικίδιων ζώων, καθώς και με το μαγείρεμα στο σπίτι ή με τη θέρμανση με ξύλα πετρέλαιο και υγραέριο . Επίσης η διαβίωση σε βρεφονηπιακό σταθμό, το βιοτικό επίπεδο και η εκπαίδευση των γονέων έχουν στενή σχέση με την εμφάνιση παιδικού άσθματος. Ως προς το φύλο διαπιστώθηκε ότι το βρογχικό άσθμα είναι συχνότερο στα αγόρια (6.8%) από ότι στα κορίτσια (4,7%). Το σημαντικότερο είναι ότι βρογχικό άσθμα παρουσιάζουν συχνότερα τα παιδιά που έχουν ρινίτιδα (10,4% έναντι 3,9% των παιδιών που δεν έχουν).

    [06] ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Χωρίς καύσιμα κινδυνεύουν να μείνουν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας των δύο πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων στις οποίες κατέρχονται οι εργατοϋπάλληλοι του εργοστασιακού συγκροτήματος της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

    Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων στην ΕΚΟ ΑΒΕΕ διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που, σύμφωνα με τους ίδιους, δημιουργεί η ενοποίηση-αναδιάρθρωση-μετοχοποίηση των εταιριών του Ομίλου ΔΕΠ, αλλά και για τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο.

    Η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει πενθήμερη προειδοποιητική απεργία στο Σ.Φ.Β.Α και στη ράμπα φόρτωσης-εμπορίας πετρελαιοειδών, θα ξεκινήσει αύριο στις επτά το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι την ίδια ώρα της Δευτέρας. Η δεύτερη φάση αφορά την πραγματοποίηση πενθήμερης απεργίας στους ίδιους χώρους, η οποία θα διαρκέσει από τις 8 μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των απεργιών δεν θα γίνει καμία φόρτωση βυτίων και δεν θα διακινηθεί κανένα προϊόν.

    "Ελπίζουμε ότι η εταιρία θα συνειδητοποιήσει και θα κατανοήσει την κρισιμότητα των θεμάτων στα οποία δεν δίνει λύση και θα θελήσει να αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην τόσο κρίσιμη αυτή φάση της μετοχοποίησης της ΕΚΟ", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Καυσίμων Ορυκτέλαιων ανώνυμης βιομηχανικής και εμπορικής εταιρίας ΕΚΟ ΑΒΕΕ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της, Θ.Ακριτίδης και ο γενικός γραμματέας, Γ. Κυριαζής.

    [07] ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Απροσπέλαστα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι τα μισά από τα δημόσια κτίρια της Ελλάδας, το 91% των ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 67% των μουσείων και το 63% των θεάτρων. Ο ίδιο απροσπέλαστα είναι τα keyvoqe_a, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, οι τηλεπικοινωνίες για τα κωφά άτομα και ο τηλετερματικός εξοπλισμός για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

    Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε έρευνα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τα επικαλείται ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Ο κ. Αλαβάνος ζητάει να πληροφορηθεί: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στο νομοθετικό τομέα ώστε να λαμβάνονται οι ανάγκες πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες; Ποιες ενέργειες δύναται να χρηματοδοτήσει για να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν ελευθερία μετακίνησης εντός του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος τους, αλλά και ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις επικοινωνίες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

    Αντιπροσωπείες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και εκπρόσωποι πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο, με στόχο την εξακρίβωση της προέλευσης της τεράστιας ποσότητας χρυσού που κατάσχεσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου. Διοργανωτής της τριήμερης διάσκεψης είναι η "τριμερής επιτροπή χρυσού", που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

    Τα καινούργια στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα θα συμβάλλουν ώστε να διαπιστωθεί πόσος χρυσός εκλάπη από μεμονωμένα θύματα του ολοκαυτώματος, όταν συνελήφθησαν από τους ναζί ή κατά την παραμονή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού κατασχέθηκε από τα αποθέματα των κεντριών τραπεζών των χωρών που κατέλαβαν τότε οι Γερμανοί.

    Η διάσκεψη θα ασκήσει νέες πιέσεις στην Ελβετία όπου και κατατέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα του χρυσού, ενώ θα απευθύνει έκκληση προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία της για την υπόθεση.

    Στη διάσκεψη την Ελλάδα εκπροσωπεί εξαμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη Αλέξανδρο Φίλωνα. "Η Ελλάδα ενδιαφέρεται, έστω και για λόγους ηθικής τάξεως να παίξει ρόλο σ αυτή τη διάσκεψη και να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε διάφορες πτυχές της εποχής εκείνης που είναι άγνωστες. Για την Ελλάδα υπήρχαν και άλλες πτυχές π. χ το αναγκαστικό δάνειο που μας είχαν επιβάλλει οι Ναζί και ακόμα υπήρχε ασήμι που είχε κλαπεί από την Ελλάδα", επισήμανε ο κ.Φίλων μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, προσθέτοντας ότι η διάσκεψη θα βοηθήσει στην ανταλλαγή απόψεων για να διακριβωθούν τα γεγονότα καθώς θα συμμετέχουν ιστορικοί και γνώστες των αρχείων των διαφόρων ενδιαφερομένων κρατών.

    Οπως είπε ο κ.Φίλων, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο της διάσκεψης δεν είναι οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα. "Δεν είναι το αντικείμενο της διάσκεψης αλλά εμείς θα θέσουμε αυτό το θέμα σε γενικές γραμμές. Αλλά εμείς θα πούμε ότι η Ελλάδα έχει πράγματι τέτοια θέματα να συζητήσει", τόνισε.

    Σύμφωνα με έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής των ιστορικών που κυκλοφόρησε χθες στη Βέρνη, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τα 3/4 των συναλλαγών της ναζιστικής Γερμανίας σε χρυσό έγιναν μέσω ελβετικών τραπεζών. Χρυσός αξίας 6 δις δολαρίων, σε σημερινές τιμές, είχε μεταφερθεί από τη Γερμανία στην Ελβετία. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το 1/3 της αξίας του χρυσού, σχεδόν 2 δις δολάρια, σε σημερινές τιμές, είχε αφαιρεθεί από θύματα του ολοκαυτώματος και τον είχαν κλέψει οι ναζί.

    Χαρακτηριστική του μεγέθους της κλοπής των θυμάτων του ολοκαυτώματος είναι και η περιγραφή που έκανε στο ΒΒC, ο Χάρτλεϊ Sokjqor, ένας από τους δημόσιους κατηγόρους στη δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα πολέμου: "Δέματα μαλλιά και τόνοι από ρούχα, παιγνίδια ακόμη και γυαλιά μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για να χρησιμοποιηθούν από το ναζιστικό κράτος. Με τα ανθρώπινα μαλλιά παραγέμιζαν τα καθίσματα και με τα κλεμμένα ρούχα έντυναν τους πολίτες του Γ΄ Ράιχ. Ο χρυσός από τα δόντια των θυμάτων, το πολύτιμο μέταλλο, μεταφέρθηκε στη Γερμανία με 72 βαγόνια, όλος αυτός ο χρυσός γέμιζε τα χρηματοκιβώτια της Ράιχ Μπανκ".

    Ο πρόεδρος της επιτροπής των ιστορικών, Ζαν Φρανσουά Μπερζιέ, μιλώντας στο BBC, επισήμανε μεταξύ άλλων: "Το γεγονός ότι τα 3/4 των συναλλαγών των ναζί γίνονταν μέσω Ελβετίας, καταδεικνύει πόσο σπουδαίο οικονομικό κέντρο ήταν η χώρα αυτή πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον πόλεμο".

    Στη διάσκεψη θα εκπροσωπηθεί και η ελβετική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι την περίοδο του πολέμου η μικρή Ελβετία, η οποία ήθελε να παραμείνει ουδέτερη δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Η ελβετική πλευρά υποστηρίζει παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου οι εμπορικές σχέσεις της χώρας δεν περιοριζόταν μόνο στις συναλλαγές με το Γ' Ράιχ, αλλά επεκτεινόταν και με τους συμμάχους.

    [09] ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΩ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αρνήθηκε τη αποφυλάκισή της για λόγους υγείας η κουρδικής καταγωγής, πρώην βουλευτής της Τουρκίας Λειλά Ζάνα, η οποία το 1994 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι διατηρούσε δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα(ΡΚΚ), όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η 36χρονη Λεϊλά Ζάνα υποφέρει από οστεοπόρωση, για την οποία τακτικά περιθάλπεται στο νοσοκομείο. Όπως είπε, όμως ο δικηγόρος της, η κ. Ζάνα, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Κλίντον και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, αρνήθηκε να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, λέγοντας πως δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του τυφλού δικηγόρου Εσμπέρ Γιαγκμουρντερέλι, που αφέθηκε ελεύθερος το Νοέμβριο.

    [10] ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ομάδα 80 μεγαλοεπιχειρηματιών της Τουρκίας θα συνοδεύσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στη Σόφια στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων, θα συναντηθούν με δημάρχους που προέρχονται από το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" της Βουλγαρίας. Οπως γράφει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσουν επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η τουρκική πλευρά.

    Να λυθεί το θέμα με τις "χωρισμένες" οικογένειες, μέλη των οποίων μένουν στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, υποσχέθηκε πρόσφατα ο To}qjor πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκπροσώπους τουρκόφωνων μεταναστών από τη Βουλγαρία στην Τουρκία. Στη Σόφια ο κ.Γιλμάζ θα επιμείνει να ρυθμιστούν τα θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση των μεταναστών, η προϋπηρεσία των οποίων στη Βουλγαρία δεν αναγνωρίζεται προς το παρόν από τις τουρκικές αρχές.

    Αλλο θέμα που θα συζητήσουν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ι.Κόστοφ και της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, είναι η λαθρομετανάστευση Βουλγάρων πολιτών, 40.000 από τους οποίους έχουν περάσει στην Τουρκία με τουριστικές βίζες και δεν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

    Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Προσφύγων από τη Θράκη κάλεσε με επιστολή του τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ να επιμένει για αποζημίωση για τις περιουσίες Βουλγάρων προσφύγων, οι οποίες κατασχέθηκαν από την Αγκυρα μετά τους βαλκανικούς πολέμους.

    Ο Σύνδεσμος κάλεσε επίσης τη Σόφια να μην υπογράφει συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας με την Αγκύρα έως ότου αναγνωριστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Βουλγαρίας σε εκκλησιαστικές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη.

    [11] ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΝΟΥΧΟΣ

    Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει οι Σκοπιανοί του Σίδνεϊ ζητώντας να απαγορευτεί η χρήση του χαρακτηρισμού "Σκοπιανός" από τον ελληνικό τύπο με την αιτιολογία ότι ο όρος στη γλώσσα τους σημαίνει ευνούχος. Η υπόθεση ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Φεβρουάριο του 1998.

    "Οι Σκοπιανοί μάλιστα έφεραν και εμπειρογνώμονες από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους", επισημαίνει ο συντονιστής του Ελληνικού Συμβουλίου της Αυστραλίας Κωνσταντίνος Βερτζάγιας, ο οποίος είναι και ο δικηγόρος της ελληνικής πλευράς στο αυστραλιανό δικαστήριο όπου εκδικάστηκε η υπόθεση. "Οι Σκοπιανοί προσπαθούν να μας απαγορεύσουν να χρησιμοποιούμε τη λέξη Σκοπιανός (Skopjen) στις ελληνικές (ομογενειακές) εφημερίδες και μάλιστα έφεραν και καθηγητές από τη Γερμανία θέλοντας να αποδείξουν ότι πράγματι η λέξη είναι προσβλητική γιατί έχει και μία άλλη έννοια που σημαίνει ευνούχος" επισημαίνει ο κ Βερτζάγιας μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών του Σίδνεϊ προσπάθησε να ενισχύσει στο δικαστήριο ο καθηγητής σλαβικών σπουδών του πανεπιστημίου του Αμβούργου Πήτερ Χίλ . Ο κ Χιλ στην κατάθεσή του εξήγησε ότι η λέξη Σκοπιανός σημαίνει "καταγόμενος από τα Σκόπια" . Παράλληλα όμως υποστήριξε ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν τη λέξη για να αμφισβητίσουν το δικαίωμα των Σκοπιανών να αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες". Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Έλληνες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την λέξη Σκοπιανός με την έννοια του προδότη και του ατόμου που υποστηρίζει μία ξένη κυβέρνηση και ότι με αυτή την έννοια χρησιμοποιείται η λέξη και στην Αυστραλία. Παράλληλα ο κ Χιλ ανέφερε ότι η λέξη Skopjen (Σκοπιανός) ακούγεται σαν Skopen που στα σλαβικά sgla_mei ευνούχος.

    Ο σλαβολόγος καθηγητής του ΑΠΘ Φαίδων Μαλιγκούδης ερωτηθείς από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβεβαίωσε ότι πράγματι skopen σημαίνει ευνούχος αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί γιατί πρόκειται για μία λέξη της σλαβικής καθαρεύουσας . Εξάλλου ο κ Βερτζάγιας υποστήριξε στο δικαστήριο του Σίδνεϊ ότι "οι Έλληνες ούτε καν γνωρίζουν την έννοια της λέξης για να την χρησιμοποιήσουν ως υβριστική". "Δεν υπάρχει Έλληνας που να ξέρει την έννοια της λέξης. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι λέξεις Σκόπια και Σκοπιανός είναι μία περιγραφή, ένας όρος που περιγράφει τη χώρα και τους πολίτες της. Έχουμε δικαίωμα σαν Έλληνες στη δική μας γλώσσα να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε λέξη θέλουμε για να περιγράψουμε μια άλλη χώρα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ότι εμάς σαν Έλληνες δεν μας αρέσει να μας λένε Greeks και τη χώρα μας Greece αλλά η κοινή χρήση είναι αυτή. Οι Γερμανοί το ίδιο, προτιμούν να λέγονται Deutsch αλλά ο κόσμος τους λέει Germans. Τους Γάλλους όλος ο κόσμος τους λέει French ενώ εμείς τους λέμε Γάλλους. Υπάρχουν διαφορετικές λέξεις σε κάθε γλώσσα γι αυτή την περίπτωση. Έτσι και στην ελληνική γλώσσα υπάρχει αυτή η λέξη για να τους αποκαλούμε με αυτό το όνομα γιατί υπάρχει επίσημη διαφωνία για την ονομασία και μάλιστα αυτή η διαφωνία είναι όχι μόνο επίσημη αλλά γίνονται διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για την ονομασία.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Η συνεδρίαση της γραμματείας της αμυντικής βιομηχανίας, προσδιορίστηκε τελικά για την 9η Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξεταστεί η τελική πορεία αμυντικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Στο παραπάνω όργανο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μεσουτ Γιλμαζ, ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου Ισμαηλ Χακι Καρανταγι, καθώς και ο υπουργός Άμυνας Ισμετ Σεζγκιν. Στη συνεδρίαση θα κυριαρχήσουν τα θέματα εκσυγχρονισμού των 48 τουρκικών F-5, αλλά και αντικατάστασης των αυτομάτων όπλων G-3, διαμετρήματος 7,62 χιλ., από αυτόματα όπλα των 5,56 χιλ.

    Σημειώνεται ότι στη προηγούμενη συνεδρίαση του παραπάνω οργάνου, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, διαφάνηκε ότι την καλύτερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των F-5, υπέβαλε κοινοπραξία με τη συμμετοχή εταιριών από το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, συνολικού κόστους 80 εκατ. δολαρίων.

    Ωστόσο, οι μεταγενέστερες εξελίξεις φαίνεται να συντέλεσαν στην αλλαγή της στάσης του πρωθυπουργού Γιλμαζ, που υποστήριξε την επανεξέταση της πρότασης της γαλλικής εταιρίας Sagem SΑ, συνολικού κόστους 100 εκατ. δολαρίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιλμαζ, άλλαξε τη στάση του έναντι του Ισραήλ, καθώς κύκλοι της τουρκικής διπλωματίας εξέλαβαν ως "θετική" τη στάση που η Γαλλία τήρησε κατά τον τελευταίο καιρό, σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων της Άγκυρας.

    Από την άλλη μεριά, το Παρίσι εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την upocqav^ συμβολαίου, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του στόλου των τουρκικών αερογραμμών, μέσω της προμήθειας 26 επιβατικών αεροσκαφών Boeing 737-800, που έθεσαν στο περιθώριο σχετική πρόταση της Airbus.

    Στο θέμα της ανανέωσης των αυτομάτων όπλων που φέρουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν υποβάλει προτάσεις συμμετοχής, οι εταιρίες: Giat (Γαλλία), IMI Galileo (Ισραήλ), Heckler&Koch (Γερμανία), Herstal (Βέλγιο). Είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει και στην περίπτωση αυτή την πάγια τακτική σύνδεσης των αμυντικών προμηθειών, με το βαθμό υλοποίησης των διπλωματικών της επιδιώξεων, που θα προσφέρει η χώρα του κατασκευαστή, που τελικά θα επιλεγεί. Ν.Χ.

    [13] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, μετά από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του, Πασκάλ Μίλιο.

    Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών θα υπογράψουν στα Τίρανα διακρατικές συμφωνίες με τις οποίες διασφαλίζεται το καθεστώς διέλευσης των συνόρων και δύο συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες αυτές μονογραφήθηκαν στις 24 Νοεμβρίου στα Σκόπια από τον διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    [14] ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την τουρκική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ", αφού από τη μια πλευρά θα ληφθεί απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την άλλη θα οριστικοποιηθεί η τύχη της συμφωνίας που θα επηρεάσει την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος με το ΔΝΤ.

    Στις 19 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Αμερικανίδα ομόλογο του Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ξεκίνησε από χθες επίσκεψη στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσκεκλημένος του Σουλτάνου Γκαμπός Μπεν Σαϊντ και του Σουλτάνου Αλ Ναχατζιάν, αντίστοιχα. Η επίσκεψη του κ.Ντεμιρέλ, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Επικρατείας Μετίν Γκιουρντερέ και Μεχμέτ Μπαταλί, θα διαρκέσει εως τις 14 Δεκεμβρίου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

    [15] ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ

    Δριμεία επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σ. Λαμπρινίδη, εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης ημέρας συνεδρίασης των Περιφερειακών Σ.Α.Ε.

    Η σφοδρότατη κριτική του κ. Σπυρόπουλου εστιάστηκε στον πλημμελή, κατά τους ισχυρισμούς του, τρόπο οργάνωσης της πρώτης τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου και η αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση κατά 100 του αριθμού των συνέδρων, που συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση του 1995. "Αυτό συνέβη, τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, δύο μήνες μετά τις επίσημες δηλώσεις του Γ.Γ.Α.Ε., ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη δομή της αντιπροσώπευσης του 1995. Με ποιο δικαίωμα", αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος, "ο Γενικός Γραμματέας αποφασίζει την παρουσία 100 νέων ψηφοφόρων, χωρίς να ενημερωθεί και να πάρει θέση η ολομέλεια του 1995;".

    Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου κατηγόρησε τον κ. Λαμπρινίδη ότι προβαίνει σε παρερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος 1989/95 και επομένως ο τρόπος εκλογής του Προεδρείου, δε θα είναι αντιπροσωπευτικός.

    Παρότι ο κ. Σπυρόπουλος προχώρησε σ' ένα πλήθος κατηγοριών κατά του κ. Λαμπρινίδη, ωστόσο και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν διευκρίνισε ούτε εάν θα αποχωρήσει από το ΣΑΕ, ούτε θα αποδεχθεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΑΕ

    Με τη συζήτηση των διαδικαστικών θεμάτων και του κανονισμού λειτουργίας των περιφερειακών ΣΑΕ άρχισαν το πρωί στο συνεδριακό κέντρο "Νικόλαος Γερμανός" της HELEXPO - ΔΕΘ, οι εργασίες της Α' τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Τα τέσσερα περιφερειακά ΣΑΕ, της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ωκεανίας και της Ασίας - Αφρικής συζητούν ξεχωριστά τον απολογισμό δράσης τους σήμερα και αύριο οπότε και θα καταλήξουν στη συγκρότηση του προγράμματος δράσης και την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του προέδρου του περιφερειακού ΣΑΕ.

    Στις αναφορές - απολογισμό δράσης τους οι πρόεδροι των περιφερειακών ΣΑΕ προσδιορίζουν τους κύριους σταθμούς της δίχρονης πορείας καθώς και τον προγραμματισμό δράσης για την επόμενη διετία. ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Στην αναφορά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής κ.Χρήστος Τομαράς επεσήμανε τα βασικά επιτεύγματα αυτής της πορείας και συνοπτικά αναφέρθηκε στη νομική υπόσταση που απέκτησε το ΣΑΕ Αμερικής ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ Αμερικής στο Internet, στη δημιουργία του αρχείου του Ελληνισμού με την καταγραφή 700.000 ονομάτων Ελλήνων που ζουν στη βόρεια Αμερική, καθώς και στο hesl| της ελληνικής πολιτικής πρωτεύουσας της αμερικανικής ηπείρου.

    Επίσης ο κ.Τομαράς υπογράμμισε με έμφαση την πρώτη συνδιάσκεψη Ελληνίδων που οργανώθηκε από την επιτροπή γυναικείων θεμάτων του ΣΑΕ Αμερικής και δημιούργησε θεσμούς μεταξύ των Ελληνίδων της Αμερικής και της Ελλάδας.

    Ο κ.Τομαράς στο κλείσιμο της ομιλίας του προσδιορίζοντας τους στόχους για τη νέα διετία, έκανε αναφορά στην αποτελεσματική πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας του 2004, την αύξηση της ελληνικής παρουσίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, την εκστρατεία για την εγγραφή 500.000 Ελλήνων στους αμερικανικούς εκλογικούς καταλόγους, καθώς και στη δημιουργία κέντρων του ελληνισμού που θα στοχεύουν στην πολύμορφη και πολύπλευρη ανάπτυξη και επιμόρφωση των Ελλήνων. ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Το θέμα της μη εκπροσώπησης όλων των ελληνικών κοινοτήτων της Ωκεανίας στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού απασχολεί τη συνεδρίαση του περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας που συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις της Helexpo - ΔΕΘ. Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας κ.Ηλίας Ράλλης, το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ωκεανίας και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λύση θα αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή.

    Ο κ.Ράλλης υπενθύμισε ότι στο τοπικό συνέδριο της περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη στις 15 και 16 Νοεμβρίου, τα μέλη του ΣΑΕ Ωκεανίας συνεκτίμησαν ότι υπήρξε μη σωστή εφαρμογή του άρθρου 2 του ιδρυτικού νόμου του ΣΑΕ και αυτό διότι αποκλείστηκαν ή δεν κλήθηκαν τόσο στο ιδρυτικό, όσο και στο Α' τακτικό συνέδριο του ΣΑΕ βασικοί οργανισμοί και φορείς του Απόδημου Ελληνισμού της Αυστραλίας που πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα.

    Τα μέλη του ΣΑΕ Ωκεανίας καλούν τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να εφαρμόσουν τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος και να προβούν σε άμεσες ενέργειες, ώστε να αντιπροσωπευτεί σωστά και δίκαια ο Απόδημος Ελληνισμός της Ωκεανίας.

    Σημειώνεται ότι στο ΣΑΕ Ωκεανίας δεν αντιπροσωπεύονται ως μέλη η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Δυτικής Αυστραλίας, η Ελληνική Κοινότητα του Ντάργουϊν και του Χόμπαρτ και η Ελληνική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας. ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Την επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκεκριμένης πολιτικής, με κατευθυντήριο άξονα τη συσπείρωση του ελληνισμού μέσα από την Ορθοδοξία, για την αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων των Απόδημων Ελλήνων της Ευρώπης υπογράμμισε ο πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης.

    Ο κ.Ασλανίδης κατέστησε σαφές ότι το ενδιαφέρον του peqiveqeiajo} ΣΑΕ Ευρώπης επικεντρώνεται κυρίως στην επίλυση των προβλημάτων των αποδήμων Ελλήνων που διαβιούν στην πρώην Σοβιετική Ενωση, αλλά και για αυτούς που έχουν επιστρέψει στο μητροπολιτικό κέντρο.

    Στη συνέχεια, έκανε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων του περιφερειακού ΣΑΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που υπάρχει με το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, με το οποίο έχει καταρτίσει συγκεκριμένα προγράμματα για την οικονομική και ηθική στήριξη των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας.

    Παράλληλα σημείωσε ότι το περιφερειακό ΣΑΕ Ευρώπης έχει προχωρήσει στη διοργάνωση τάξεων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ποντίους που ζουν στην Κύπρο. "Στη νέα τάξη πραγμάτων εμείς οι Απόδημοι Έλληνες μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο λειτουργώντας ως γέφυρα πολιτισμικής και οικονομικής συνεργασίας, αλλά και επικοινωνίας ανάμεσα στη χώρα υποδοχής και το μητροπολιτικό κέντρο" επεσήμανε ο κ.Ασλανίδης.

    Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη συνεργασία του περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης με τη Διακομματική Επιτροπή του Κοινοβουλίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, την οποία χαρακτήρισε άριστη, ενώ σημείωσε ότι μετά τη λήξη των εργασιών της Α' τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού το νέο προεδρείο θα πρέπει να "δει κατάματα" τα προβλήματα των ομογενών, να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία και να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό. ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ

    "Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής υπήρξαν τα θέματα παιδείας, στα οποία δεν υπήρξε δυστυχώς άμεση ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία". Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής Στέφανος Ταμβάκης.

    Στη συνέχεια ο κ.Ταμβάκης υποστήριξε ότι στη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων της ζωής του περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής, οι προσπάθειες υπήρξαν έντονες, ενώ σημείωσε ότι η προσοχή του περιφερειακού ΣΑΕ εστιάζεται στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα Ελληνόπουλα της διασποράς, με αντίστοιχη διερεύνηση της υπάρχουσας παροικιακής εκπαίδευσης και με παράλληλη τόνωση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην περιφέρεια Ασίας - Αφρικής.

    Παράλληλα τόνισε ότι προωθείται η δημιουργία στην Ελλάδα και στην περιφέρεια Ασίας - Αφρικής μηχανισμούς στήριξης επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών με εγκατάσταση και λειτουργία ελληνικών τραπεζικών μονάδων και με την αναβάθμιση του ρόλου των εμπορικών συμβούλων στις ελληνικές πρεσβείες.

    Καταλήγοντας εκφράστηκε με ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ευχόμενος ότι "το επόμενο προεδρείο να έχει την ίδια διάθεση και να επιδείξει τον ίδιο δυναμισμό, θάρρος και υπευθυνότητα με το σημερινό, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 2 December 1997 - 16:04:43