Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-01

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΙΡΑΚ ΚΑΙ ΖΟΣΠΕΝ

  • [03] ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

  • [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [06] ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

  • [08] ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ “ΧΑΜΕΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ” ΚΑΙ “ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ”


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΠΕΛ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • [12] ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

  • [14] ΑΠΕΙΛΕΣ Β.ΣΕΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

  • [15] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

  • [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΔΗΝΑΡΙΟ

  • [17] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΕΠ

  • [18] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

  • [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ CIVIC

  • [20] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

  • [21] ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Α’ τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σήμερα θα γίνει εγγραφή εκπροσώπων, ενώ στις 5 το απόγευμα θα δώσουν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΑΕ ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς.

    Αργότερα στο συνεδριακό κέντρο “Ν.Γερμανός” της ΔΕΘ θα συνεδριάσει το ΣΑΕ κατά περιφέρειες.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΙΡΑΚ ΚΑΙ ΖΟΣΠΕΝ

    Επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης. Η επίσκεψή του συνδέεται με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας -το πρώτο εξάμηνο του 1998- της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, στην κοινοβουλευτική συνέλευση της οποίας θα μιλήσει αύριο.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στη συνέχεια πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Στο πρόγραμμα του κ.Σημίτη προβλέπεται και συνάντηση και με τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζακ Ντελόρ.

    Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει ο κ.Σημίτης, αφορούν στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα, όπως η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων καθώς επίσης και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Λουξεμβούργου, θέματα της “Ατζέντας 2000” και τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής για την απασχόληση.

    Εξάλλου, στις συνομιλίες θα αναφερθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας καθόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο την προεδρία της ΔΕΕ, όπως είπε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Gazeau Secret. Η ίδια, αναφορικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, παρατήρησε ότι η χώρα της είναι υπέρ της συμμετοχής της Αγκυρας στη διάσκεψη, πράγμα που, όπως είπε, “θα εξηγήσουμε στην Ελλάδα”.

    [03] ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα στην Ελλάδα το πρώτο στάδιο της συνθήκης Σένγκεν, στην οποία η χώρα μας θα ενταχθεί πλήρως μετά από ένα χρόνο.

    Από σήμερα, η Αθήνα συνδέθηκε επίσημα με τον κεντρικό κομπιούτερ της Σένγκεν και θα συμμετέχει στην κοινή πολιτική θεωρήσεων εισόδου.

    Το δεύτερο στάδιο της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, θα αφορά την προοδευτική άρση των ελέγχων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, που θα αποφασιστεί από την εκτελεστική επιτροπή της Σένγκεν στο δεύτερο εξάμηνο του 1998, βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαγάγει από την έκθεση σχετικά με τις προόδους των ελληνικών τελωνείων.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει, μέχρι το τέλος του έτους, τα αεροδρόμια Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, και αργότερα, μέχρι τον Φεβρουάριο, τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Κέρκυρας.

    [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εωτερικών της Αλβανίας Neritan Ceka και το πρωί επισκέφθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αλβανίας.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, και Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Από αλβανικής ο υπουργός Εσωτερικών, ο πρέσβης στην Αθήνα, Kastriot Robo, και ο αρχηγός της Αστυνομίας Sokol baraj.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν συνομιλίες εμπειρογνωμόνων της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος με εμπειρογνώμονες από την Αλβανία, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι τρόποι της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης. Εξετάστηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία της κοινής ομάδας που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, των κλοπών και της διακίνησης κλεμμένων σκαφών αναψυχής, αυτοκινήτων και δικύκλων.

    Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση εξι ειδικών της Αλβανικής αστυνομίας στον τομέα της δίωξης ναρκωτικών και ενός ειδικού της εγκληματολογικής υπηρεσίας..

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών έχουν συγκροτηθεί ευέλικτες ομάδες εργασίας κοινού ενδιαφέροντος και από τις δύο πλευρές, οι οποίες θα συνέρχονται κάθε έξι μήνες εναλλάξ σε μια από τις συνοριακές πόλεις ή σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, εφόσον υπάρξει σχετική γραπτή αίτηση. Ακόμα έχει τοποθετηθεί σύνδεσμος και στις δύο πλευρές για την εξασφάλιση επικοινωνίας σε περιπτώσεις επείγουσας και άμεσης ανάγκης. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ υπηρετεί στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα λαι λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας.

    [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε, σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR) ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν δεν sulpeqikalb\metai στις χώρες που θα ενταχθούν και η Κύπρος. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε , ότι η Ελλάδα ποτέ δεν άλλαξε θέση στο θέμα αυτό και την κατέστησε γνωστή, με κάθε τρόπο, σε όλες τις χώρες μέλη της Ενωσης. “Πιστεύουμε, είπε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, ότι η Κύπρος είναι η πιο έτοιμη απ΄όλες τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν, άρα θα πρέπει να είναι η πρώτη από τις έντεκα, συνολικά, χώρες, που θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.” Όπως σημείωσε, “κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μη έχοντας να δώσουν μια πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική σήμερα στην Τουρκία, θέλουν να της δώσουν κάτι, για να την καθησυχάσουν και γι΄ αυτό βεβαίως και δεν έχουν μια ειλικρινή απέναντί της σχέση”. Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι “πραγματικά χρειάζεται να δώσουμε κάτι στην Τουρκία, αλλά να είμαστε και ειλικρινείς, ζητώντας από αυτή να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη δικιά της πολιτική και εσωτερικά αλλά και στα εξωτερικά της θέματα”.

    [06] ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Με δύο συναυλίες της σουηδικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Μάλμε και πρόγραμμα αφιερωμένο στο Νίκο Σκαλκώτα πέφτει η αυλαία των φετινών Δημητρίων. Οι συναυλίες θα δοθούν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στις 9 το βράδυ. Το πρόγραμμα των συναυλιών συμπληρώνουν έργα των σκανδιναβών συνθετών Εντβαρντ Γκρηγκ και Βίλχελμ Στένχαμαρ καθώς και το κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάτροκ. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμε είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ορχήστρες, έχει παρουσιάσει ήδη μεγάλα συμφωνικά έργα του Σκαλκώτα στη Σουηδία και έχει ξεκινήσει τη δισκογράφηση του έργου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Εκδήλωση με θέμα “Αλησμόνητες Πατρίδες” διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας “Εγκώμια και Θρήνοι για τις αλησμόνητες πατρίδες”, που επιμελήθηκε η γνωστή Θεσσαλονικιά συγγραφέας Αγγελική Στεργίου , ανάγνωση ποιημάτων από την Ανθολογία και έκθεση Θεσσαλονικέων ζωγράφων με θέμα τις αλησμόνητες πατρίδες και τον προσφυγικό ελληνισμό.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει όσους έχουν αρχειακό και φωτογραφικό υλικό να το καταθέσουν για δωρεά ή ανατύπωση στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού ώστε να αποτελέσει το υλικό μελέτη για τους ιστορικούς που ασχολούνται με την Μικρά Ασία και την ιστορία των Ελλήνων προσφύγων.

    [08] ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ “ΧΑΜΕΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ” ΚΑΙ “ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ”

    Σάρωσαν τα βραβεία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι ταινίες “Χαμένες νύχτες” της Αγγελικής Αντωνίου και “Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων” της Σοφίας Παπαχρήστου παίρνοντας από τέσσερα η πρώτη και πέντε η δεύτερη. Η ταινία “Χαμένες νύχτες” πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας και έπαθλο 5.000.000 μαζί με την ταινία “Mirupafshim” των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα. Για τις “Χαμένες νύχτες” απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στους Αγγελική Αντωνίου και Κρίτωνα Καλαϊτζίδη, στην Αγγελική Αντωνίου για την καλύτερη σκηνοθεσία και στην Jasmin Tabatabai το βραβείο καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου, εξ ημισείας με την Ειρήνη Ιγγλέση για την ταινία “Ο κύριος με τα γκρί”.

    “Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων” απέσπασαν το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, το οποίο πήρε η Σοφία Παπαχρήστου, το βραβείο καλύτερης ερμηνείας πρώτου ανδρικού ρόλου το οποίο έλαβε ο Λάζαρος Ανδρέου, τα βραβεία ενδυματολογίας και σκηνικών που πήραν η Φλώρα Κουτσουμάνη και Σοφία Παπαχρήστου και το ειδικό βραβείο μοντάζ το οποίο απονεμήθηκε στο Γιώργο Τριανταφύλλου. Επίσης τιμητική διάκριση απονεμήθηκε για την ίδια ταινία στον Γιώργο Βελέτζα.

    Το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στις “Σκουριασμένες εικόνες” του Γιάννη Κατσάμπουλα ενώ για την ταινία “Αύριο θα ξέρουμε” του Ανδρέα Θωμόπουλου απονεμήθηκαν τα βραβεία: καλύτερης φωτογραφίας στον Αρη Σταύρου, ειδικό βραβείο μακιγιάζ στην Αργυρώ Κουρουπού και στον Δημήτρη Αθανασόπουλο το ειδικό βραβείο ηχοληψίας.

    Το ειδικό βραβείο β΄ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γιώργο Βωλτζάτη για την ταινία “No budget story” του Ρένου Χαραλαμπίδη, και το ειδικό βραβείο β΄γυναικείου ρόλου στην Ράνια Οικονομίδου για την ταινία “Ο κύριος με τα γκρι” του Περικλή Χούρσογλου . Ειδικό βραβείο μουσικής απονεμήθηκε για την ταινία “Βασιλική” στον Βαγγέλη Σερντάρη ενώ τιμητική διάκριση έλαβε η Μαργαρίτα Τζέπα και Κάντρι Ρόσι για την ταινία Miroupafshim.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

    Με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί το απόγευμα στη Λευκωσία, ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Νωρίτερα, ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ θα έχει επαφές με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ και τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν.

    Αύριο το πρωί ο κοινοτικός επίτροπος θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αργότερα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη θα εγκαινιάσουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Κύπρου, για την ίδρυση του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε 1,3 εκατομμύρια ECU.

    Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ θα συναντηθεί στο “Λήδρα Πάλας” με εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων από το συνδικαλιστικό κίνημα, τις οργανώσεις των σπουδαστών, του επιχειρηματικού κόσμου, τις γυναίκες, τους νέους πολιτικούς και τους νομικούς.

    Ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι αντικειμενικός στόχος της επίσκεψης του κ.Βαν Ντεν Μπρουκ, είναι η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το περιεχόμενο των μέχρι σήμερα διαβουλεύσεων των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΠΕΛ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Καναδά για το κυπριακό Μάϊκλ Μπελ.

    Ο κ.Μπελ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρόσφατες προσπάθειες του κ.Κληρίδη για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο Καναδάς “ενδιαφέρεται με κάθε τρόπο να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος”.

    [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης κεντροδεξιού συνασπισμού του Βικτορ Τσορμπεα, που έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί αύριο, προκαλεί ισχυρές τριβές μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και των φιλελεύθερων, ενώ είναι χαρακτηριστική η “πυροσβεστική επέμβαση” του προέδρου Κονσταντινεσκου στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

    Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η αλλαγή του εκπαιδευτικού νόμου, μετά την έντονη δυσαρέσκεια της ουγγρικής μειονότητας, για την υποχρεωτική πλέον διδασκαλία των ρουμανικών σε όλα τα σχολεία, ανεξάρτητα από τη σύνθεση των μαθητών τους. Σημειώνεται ότι το κόμμα που εκπροσωπεί τους Ούγγρους συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ υποστηρίζει τους χριστιανοδημοκράτες. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση “απειλεί” τις ευαίσθητες ισορροπίες, ενώ θέτει σε κίνδυνο και το καλό επίπεδο σχέσεων με την Ουγγαρία, που επιτεύχθηκε τον τελευταίο χρόνο, προς την κατεύθυνση αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ρουμανίας στην περιοχή.

    Από την άλλη μεριά, ο ουσιαστικός λόγος του επικείμενου ανασχηματισμού εντοπίζεται στις διαφωνίες και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας ανησυχία στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, για την τήρηση των συμφωνηθέντων και άρα τη συνέχιση της ροής των δανειοδοτήσεων. Ν.Χ.

    [12] ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Την πραγματοποίηση -στην Ελλάδα- παγκόσμιου συνεδρίου, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και πετρελαιοειδών, πρότεινε ο Κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Χρήστος Παπουτσής.

    Ο Έλληνας επίτροπος παρουσίασε την πρόταση αυτή, όπως και τους τρεις άξονες της πολιτικής της Κομισιόν όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Βουκουρέστι, με αφορμή την υπουργική συνδιάσκεψη για τα ενεργειακά δίκτυα.

    Αναλυτικότερα, ο πρώτος άξονας αφορά στη στοχοθέτηση για την προετοιμασία μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο δεύτερος αφορά στη δημιουργία και κατασκευή κοινών διακρατικών χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ ο τρίτος στοχεύει στη συστηματική πρόνοια και πρόληψη για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά την κατασκευή και λειτουργία των αγωγών μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων. Σύμφωνα πάντα με τον κ.Παπουτσή, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που βολιδοσκοπήθηκαν για τα τρία αυτά θέματα, αντέδρασαν πολύ θετικά.

    Ο κ.Παπουτσής εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η δημιουργία μόνιμης γραμματείας στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, θα βοηθήσει να πάρουν σάρκα και οστά, τόσο η ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της περιοχής, όσο και οι στόχοι που ορίζονται από τους τρεις άξονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι στην υπουργική συνδιάσκεψη του Βουκουρεστίου εκπροσωπήθηκαν εκτός από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ρουμανία.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του καθεστώτος Τσαουσεσκου, η πιο σημαντική προτεραιότητα των ρουμανικών κυβερνήσεων εντοπίστηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης του υψηλοπληθωρισμού, στο γενικότερο πλαίσιο εκτέλεσης προγραμμάτων οικονομικής σταθεροποίησης.

    Ωστόσο, παρά τα θετικά σχόλια των δυτικών οικονομικών οργανισμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει αποσπάσει η κυβέρνηση κεντροδεξιού συνασπισμού του Βικτορ Τσορμπεα, η σημερινή πορεία των οικονομικών δεδομένων καθιστά επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης αποφασιστικών κινήσεων μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ισοσκελίσουν τις ποσότητες προϊόντων που καταναλώνουν, έναντι αυτών που τελικά παράγουν, άμεση συνέπεια το κόστος να μεταβιβάζεται στα οικονομικά αδύναμα λαίκά στρώματα.

    Τα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης υποστηρίζουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών δεδομένων που μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε, ενώ από την άλλη μεριά, τα λαϊκά στρώματα χρεώθηκαν την πτώση της αγοραστικής d}malgr του λεϊ, που το Σεπτέμβριο του 1997, είχε μειωθεί κατά 20% συγκρινόμενη με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 1996.

    Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η “αντοχή” των λαϊκών στρωμάτων στη συνέχιση των μέτρων λιτότητας και περιορισμού των ελλειμμάτων μειώνεται συνεχώς, ενώ από την άλλη μεριά, τα οικονομικά αποτελέσματα αδυνατούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Η πορεία αύξησης των τιμών είναι χαρακτηριστική 3,5% τον Αύγουστο, 3,3% τον Σεπτέμβριο, 4,5% τον Οκτώβριο. Οι οικονομικοί αναλυτές τοποθετούν την πορεία του πληθωρισμού κατά την χρονιά που διανύουμε μεταξύ του 150και 180%. Στη διατήρηση των φαινομένων υπερπληθωρισμού συντελούν και οι “μαύρες τρύπες” της ρουμανικής οικονομίας, που προκαλούνται από τις κινήσεις μονοπωλίων, τα οποία και ελέγχουν τη ρουμανική αγορά. Ν.Χ.

    [14] ΑΠΕΙΛΕΣ Β.ΣΕΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Νέες απειλές κατά της Κροατίας εκτόξευσε ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.

    Σε συνέντευξή του στην κροατική εβδομαδιαία εφημερίδα “NACIONAL” ο υποψήφιος των ριζοσπαστικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Σερβία τόνισε ότι σε περίπτωση που η Κροατία δεν παραχωρήσει με ειρηνικό τρόπο στη Σερβία το έδαφος της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινας, τότε “η χρήση της βίας για την επανάκτηση των σερβοκρατούμενων περιοχών της Κροατίας θα είναι αναπόφευκτη”.

    Ο Βόισλαβ Σέσελι υποστήριξε ότι ο πιο “ανώδυνος” τρόπος για την διευθέτηση του ζητήματος θα είναι η ανταλλαγή εδάφους μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας, ενώ δεν απέκρυψε και τις φιλοδοξίες του να γίνει πρόεδρος της “ενωμένης, όπως είπε, Σερβίας, η οποία θα περικλείει εντός των συνόρων της όλα τα εδάφη που κατοικούνται από σερβικό πληθυσμό”.

    [15] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Σκληρή επίθεση κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του σοσιαλιστικού κόμματος τους οποίους κατηγόρησε για κατάχρηση των δημοσίων κονδυλίων και λεηλασία των ιδιωτικών αποταμιεύσεων έκανε ο υποψήφιος του κεντροδεξιού φιλομοναρχικού Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης(SPO), στις προεδρικές εκλογές της 7ης Δεκεμβρίου Βουκ Ντράσκοβιτς, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    ο κ. Ντράσκοβιτς κατήγγειλε, ότι “η σπείρα των σοσιαλιστών και κερδοσκόπων του πολέμου” που βρίσκονταν στην εξουσία μετέφερε περίπου έξι εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών” την περίοδο από τα τέλη του 1980, όταν, όπως είπε, “οι Γιουγκοσλάβοι δεν μπορούσαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, καθώς οι τράπεζες δεν διέθεταν τα ποσά”.

    Ο κ. Βουκ Ντράσκοβιτς υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα αποδώσει “στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους -είτε πρόκειται για υπουργούς η για οποιουσδήποτε άλλους- για τη λεηλασία των κρατικών tqapef~m”, από την οποία, όπως υποστήριξε “ο λαός έχασε πέντε εκατομμύρια μάρκα”.

    Επίσης είπε ότι θα σχηματίσει ειδική αστυνομική ομάδα, υπόλογη μόνο στον πρόεδρο, η οποία “θα ξεριζώσει το έγκλημα στη Σερβία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για το ότι η χώρα έχει γίνει μια ζούγκλα, όπου κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής”.

    [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΔΗΝΑΡΙΟ

    Η κεντρική γιουγκοσλαβική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ισοτιμία του δηναρίου θα παραμείνει σταθερή κατά το μήνα Δεκέμβριο, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για ενδεχόμενη υποτίμηση, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των τραπεζών και επιχειρήσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ηγετικοί κύκλοι της κεντρικής τράπεζας, τάσσονται υπέρ της αλλαγής της εφαρμοζόμενης μέχρι πρότινος οικονομικής τακτική, που αναλυόταν στο δανεισμό από το κράτος υπέρογκων ποσών, χωρίς να πληρώνονται οι τόκοι και χωρίς να πληρώνονται ποτέ τα δάνεια, με συνέπεια τη διόγκωση των ελλειμμάτων και την μείωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, που κατέληγαν σε άσκηση πιέσεων προς την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά.

    Σημειώνεται ότι με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση, θεωρείται απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων στις κρατικές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η εισροή ξένου συναλλάγματος στην “ταλαιπωρημένη” από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο γιουγκοσλαβική οικονομία, μετά τις επικρίσεις δυτικών οικονομικών κύκλων, που είχαν ως κίνητρο την αλλαγή της ακολουθούμενης από το Βελιγράδι οικονομικής πολιτικής. Ν.Χ.

    [17] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΕΠ

    Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ κινήθηκε θετικά στην Κροατία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1997, σε σχέση με τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 1996, σημειώνοντας αύξηση 4%.

    Παράλληλα, ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, καθώς ήταν στο 0,2% τον Οκτώβριο έναντι 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το 0,6% τον Οκτώβριο του 1996. Ωστόσο η ετήσια πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να κινηθεί στο 3,3%, έναντι 3,2% κατά την προηγούμενη χρονιά. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 10,2% τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας μείωση σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου Οκτωβρίου (1996) που η αντίστοιχη αύξηση ήταν 13,1%.

    Σε οικονομικό επίπεδο, η Κροατία επιδιώκει την υλοποίηση των επιδιώξεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού που έχει θέσει το καθεστώς Τουτζμαν, ενώ κάθε εξέλιξη έχει συνδεθεί με τη γενικότερη πορεία του εκδημοκρατισμού και των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων εντός της κροατικής κοινωνίας, με έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης των πολιτών, αλλά και των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ν.Χ.

    [18] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Απορρίφθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η τροπολογία που αφορούσε στην προστασία του πολυγλωσσικού χαρακτήρα των πληροφοριών οι οποίες διοχετεύονται στο παγκόσμιο Διαδίκτυο. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να πλήξει σοβαρά την πρόσβαση της ελληνικής γλώσσας στις νέες τεχνολογίες, αφού νεολογισμοί όπως “πλοηγός”, “λογισμικό”, “διαδίκτυο” και “ιστοσελίδα” θα χαθούν στον “ωκεανό” του Ιντερνετ.

    Αναλυτικότερα, σε σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της Κοινωνίας των Πληροφοριών, που υιοθέτησε η επιτροπή περιφερειακής πολιτικής στο Στρασβούργο βάσει σχετικής έκθεσης της Ισπανίδας ευρωβουλευτή, Κάρμεν Σιέρα Γκονζάλεζ, μικρή πλειοψηφία απέρριψε την τροπολογία υπέρ “επαγρύπνησης για την προστασία του πολυγλωσσικού χαρακτήρα των πληροφοριών”.

    Στη θέση της παρέμεινε το αρχικό κείμενο που κάνει λόγο για “απαραίτητη κατάργηση όλων των εμποδίων για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου επικοινωνιών μεταξύ των περιφερειών της Κοινότητας, το οποίο θα υπερβαίνει τους εθνικούς και γλωσσικούς φραγμούς”.

    [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ CIVIC

    Η ιαπωνική εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων Honda, ξεκίνησε την παραγωγή του τετράθηρου μοντέλου Civic, στην έκδοση sedan, στο εργοστάσιο της στη δυτική Τουρκία, με τη συμμετοχή της Anadolu Endustri Holding.

    Με τα σημερινά δεδομένα το εργοστάσιο θα παράγει 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, απασχολώντας 750 εργαζόμενους, ενώ η παραγωγή θα φτάσει στις 60.000 μονάδες μέχρι το έτος 2000, με τελικό στόχο τα 100.000 αυτοκίνητα όταν θα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.

    Η αναφερόμενη εργοστασιακή μονάδα, βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ ουσιαστική πρόθεση της ιαπωνικής εταιρίας, είναι η κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής σε Honda Civic, από την αναφερόμενη παραγωγική μονάδα.

    Στην εν λόγω κοινοπραξία συμμετέχουν με ποσοστό 50%, τόσο η Honda, όσο και η Anadolu Endustri Holding, με αρχικό κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων, που αναμένεται να φτάσει στα 320 εκατ. δολάρια, κατά την περίοδο της maximum παραγωγικής ικανότητας. Ν.Χ.

    [20] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Στην υλοποίηση τακτικής διπλωματικής και στρατηγικής αναδίπλωσης προχωρεί η Τουρκία, με την ανακοίνωση επισκέψεων της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ισμαηλ Χακι Jaqamtaci θα βρίσκεται στο Κάιρο στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Χουσεϊν Κιβριογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Τελ-Αβιβ στις αρχές Ιανουαρίου.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι με την επίσκεψη Καρανταγι στο Κάιρο, η Άγκυρα προσπαθεί να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που επικρατούν στις κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου, αναφορικά με την διαρκώς κλιμακούμενη αμυντική προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, η οποία μεταφράζεται ως “άμεση απειλή” κατά της ασφάλειας του αραβικού έθνους.

    Κατά την πάγια τουρκική τακτική σημαντικό μέρος των συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα αναλωθεί στο θέμα της παραγωγής του αμερικανικού άρματος μάχης M1A2 Abrams, που κατόπιν σχετικής άδειας της General Dynamics, παράγεται στην Αίγυπτο.

    Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συμπαραγωγή 800 σύγχρονων αρμάτων μάχης από την εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία, προκαλώντας το ενδιαφέρον των δυτικών κατασκευαστών, αλλά και επιδιώκοντας το συνδυασμό εξασφάλισης των μεγαλύτερων δυνατών διπλωματικών ανταλλαγμάτων, για την υποστήριξη των θέσεων, της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε προσπαθήσει να πουλήσει τον αναφερόμενο τύπο άρματος στην Τουρκία, ενώ παρόμοιες συζητήσεις θα γίνουν και για τα μαχητικά F-16, που κατασκευάζονται από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία (ΤΑΙ).

    Στο μεταξύ, το διήμερο 8-10 Δεκεμβρίου αναμένεται στην Άγκυρα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιτζακ Μορντεντσαϊ, προκειμένου να συζητηθούν θέματα παραπέρα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Ισραήλ- Τουρκίας. Ν.Χ.

    [21] ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, κάλεσε χθες τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή στον επικείμενο διάλογο μεταξύ των Αλβανών της περιοχής αυτής και των σερβικών αρχών για την εξέταση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Την πρόταση απηύθυνε από τις Βρυξέλλες, όπου ο Ρουγκόβα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Ερικ Ντερέικ. “Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι έτοιμοι για την έναρξη διαλόγου με το επίσημο Βελιγράδι”, είπε ο Ρουγκόβα, τονίζοντας όμως ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να διεξαχθεί με τη μεσολάβηση μιας διεθνούς δύναμης, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αμεση ήταν η αντίδραση του Βελιγραδίου στην πρόταση του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη ξένου παράγοντα στις συνομιλίες μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των σερβικών αρχών για το πρόβλημα της περιοχής αυτής, διότι, επανέλαβε, “το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ζήτημα esyteqij| της Γιουγκοσλαβίας”.

    Ο Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος είναι και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις νέες προεδρικές εκλογές στη Σερβία, που θα διεξαχθούν στις 7 Δεκεμβρίου, ανέφερε ακόμη ότι ο Ρουγκόβα, “είναι πολίτης της Γιουγκοσλαβίας και ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος και αν επιθυμεί την εξέταση της κατάστασης του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να απευθυνθεί στα επίσημα γιουγκοσλαβικά όργανα τα οποία θα συζητήσουν μαζί του το ζήτημα”.

    Προ ημερών, ο κ.Μιλουτίνοβιτς είχε απορρίψει και την πρόσφατη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Η πρωτοβουλία αυτή που εκδηλώθηκε από δεκαημέρου, περιείχε την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ιμπερ Βεντρίν και Κλάους Κίνκελ, προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να αρχίσει αμέσως διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου για την παροχή ειδικού καθεστώτος στην περιοχή. Ο κ.Μιλουτίνοβιτς είχε τονίσει ότι η γαλλογερμανική πρωτοβουλία δεν επιφέρει καμία σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 1 December 1997 - 16:30:12