Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-26

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ Τ.ΜΠΛΕΡ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε

  • [09] ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

  • [10] ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο Γ. ΜΟΥΡΑΤΟΦ

  • [11] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ “ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ”

  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ.ΜΕΪΝΤΑΝΙ

  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [14] ΚΟΣΟΒΟ: “ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ” Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ

  • [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝΤΟΡΠ

  • [16] Η ΕΛΒΕΤIA ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟΝ “ΦΕΡΕΤΖΕ”


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς από τη μια pkeuq\ υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και από την άλλη οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και συγκεντρώνονται στην πλατεία της κοινότητας.

    Χτες συνελήφθη ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, κάτοικος Ολυμπιάδας και κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, επειδή στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν ένα τσεκούρι κι ένα ζευγάρι κυάλια. Το βράδυ έγιναν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και αστυνομικούς για τα οποία υπάρχουν αλληλοκατηγορίες. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας, Νίκος Μήτσιου, κατήγγειλε ότι αστυνομικοί έριξαν καπνογόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο κάτοικοι.

    Η αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής, με ανακοίνωση της, τονίζει ότι στις 8 χτες το βράδυ ομάδα 20 κατοίκων οπλισμένων με όπλα, ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο αυτοκινήτων της αστυνομίας και πυροβόλησαν εναντίον τους προκαλώντας ζημιές στα οχήματα.

    Με την υπόθεση ασχολείται και ο εισαγγελέας Πολυγύρου κ. Ζαχαρής ενώ συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή των κοινοτήτων που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλουργίας χρυσού για να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ Τ.ΜΠΛΕΡ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι η Μαρία Δαμανάκη η οποία εξέφρασε την επιθυμία της να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για το Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Στόχος της επίσκεψης του κ. Σημίτη είναι η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, ενώ θα συζητηθεί ακόμη και η πορεία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.

    Ερωτηθείς σήμερα για τις δημοτικές εκλογές, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι τα θέματα εκλογικής τακτικής θα αποφασιστούν με διαδικασίες δημοψηφίσματος που τελειώνουν αυτή την εβδομάδα και με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    “Οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν σεβαστές από όλους, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος. Πάντως επισήμανε ότι μια συνεργασία στο δήμο της Αθήνας για την υποψηφιότητα Δαμανάκη δεν σημαίνει και συμφωνία πακέτο για ολόκληρη τη χώρα.

    [03] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Συμβολική κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ. Έναυσμα για τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Elp|qym της πόλης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Καπάνι-Βλάλη, αποτελεί κυρίως ο προϋπολογισμός του 1998.

    “Αυτός ο νέος προϋπολογισμός, που χαρακτηρίζεται ως αναγκαίος από την κυβέρνηση, προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων κατά 20% έως 25%, δηλαδή πενταπλάσια και εξαπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Πρόκειται πράγματι για μια πολιτική διωγμού και αφαίμαξης των μικρομεσαίων”, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαχαρέλης, επαναλαμβάνοντας ότι η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί κατά 200%.

    Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ο τζίρος των ΜΜΕ παραμείνει από τις αρχές τις δεκαετίας στάσιμος, ενώ μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στα πολυκαταστήματα. Παράλληλα, υποστηρίζουν, η ελληνική παραγωγή εκτοπίζεται σταδιακά από τα εισαγόμενα προϊόντα. Ενδεικτικό των αρνητικών επιδράσεων που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες είναι και το γεγονός ότι από το 1993 έως το 1995 ιδρύθηκαν μόνο 19.000 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 165.000 ετερόρρυθμες. Τονίστηκε, ακόμη, ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων είναι στην Ελλάδα υπερδιπλάσια από ό, τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντας την υπερτοκογλυφία εκμέρους των τραπεζών.

    Στο κείμενο του ψηφίσματος που εξέδωσαν οι διαδηλωτές, κυριαρχεί το αίτημα της άμεσης κατάργησης των πανωτοκίων, των αντικειμενικών κριτηρίων και του 35%, ενώ επισημαίνεται η αναγκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων της επαγγελματικής στέγης, της ανταγωνιστικότητας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και του παρεμπορίου. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης ζητούν ακόμη την αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού τους συστήματος, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την αποφυγή της συρρίκνωσης του ΕΟΜΜΕΧ.

    Το “παρών” στη συμβολική κατάληψη έδωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που κατήγγειλε ότι οκτώ καταστηματάρχες οδηγήθηκαν χτες στο αυτόφωρο, επειδή καθυστέρησαν 20 λεπτά να κλείσουν τα καταστήματά τους. Σύμφωνα πάντως, με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, οι καταστηματάρχες είναι εννιά, ενώ οι καθυστερήσεις έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τη μία ώρα. Οι καταστηματάρχες και θα οδηγηθούν στο εισαγγελέα υπηρεσίας. Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών εξέφρασαν ακόμη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Θ.Νικολαϊδης, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, κ.Κατσαρός και στελέχη της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    “Ένα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής έτσι όπως εφαρμόζεται. Αντί για εκσυγχρονιστική και αποτελεσματική δημιουργία υπάρχει εκφυλιστική και αναποτελεσματική διαχείριση. Μέσα ap| αυτές τις πολιτικές είναι φανερό ότι μεγαλώνει ο κοινωνικός αντίκτυπος, οι κοινωνικές αναστατώσεις και η κοινωνική βία. Τα πελατειακά σύνδρομα έχουν οδηγήσει στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και στην ανειλικρινή διαχείριση του δημοσίου χρήματος”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Έκανε δε λόγο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ύψους τρισεκατομμυρίων από την παραβίαση των αρχών της ειλικρινούς και ακριβούς διαχείρισης.

    [05] ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για την παράταση της διάρκειας της Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους, την οποία μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί 400.000 άτομα. Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχε υποβάλλει πρόσφατα αίτημα για την παράταση της διάρκειας της Έκθεσης, το οποίο υποστηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντας. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ, Δημήτρης Σαλπιστής, ο αριθμός των επισκεπτών της Έκθεσης τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου ήταν σχεδόν τριπλάσιος από εκείνον του Ιουλίου (16.000 έναντι 6.500).

    Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, όπως είπε ο κ Σαλπιστής, αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα του ΟΠΠΕΘ για την παράταση της διάρκειας της Έκθεσης, και εφόσον αποφασιστεί η παράτασή της το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει εγκύκλιο για του όρους επισκέψεων μαθητών . Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί την έκθεση 70.000 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού σχεδιάζουν τη διοργάνωση επισκέψεων στην Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους αν αυτή παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του χώρου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που φιλοξενεί την Έκθεση στην οποία πιθανόν θα προστεθούν αρκετά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των μοναχών τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αποθήκη του Μουσείου.

    [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Πρόσκληση στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα β’ να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να υπογράψουν χάρτα εναντίον της τρομοκρατίας απηύθυνε κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο Σεβασμιότατος Αρχιραββίνος του Ισραήλ Ελυάχοβ Μπακσί Ντορόν που από τη Δευτέρα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Ισραηλιτικής κοινότητας, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους 50.000 Εβραίους που θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

    Στη συνέντευξη που έδωσε ο Σεβασμιότατος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε την ανάγκη οι διάφορες θρησκείες του κόσμου και κυρίως οι μονοθεϊστικές θρησκείες, να κινηθούν με sucwqomisl]mer κινήσεις για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου. “Ο ρόλος των θρησκειών είναι να φέρουν τους λαούς πιο κοντά. Σήμερα στον κόσμο μας υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, τα ναρκωτικά , η αποσταθεροποίηση της ζωής της οικογένειας, ο θρησκευτικός φανατισμός... Όλες οι θρησκείες πρέπει να αντιτίθενται σ’ αυτά και πρέπει να ενωθούν με σκοπό την αντιμετώπισή τους”, είπε ο Σεβασμιότατος.

    Απ’ την πλευρά του, εξάλλου, και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ότι προσπαθεί όχι μόνο να συνδιαλέγεται με τους ηγέτες της κάθε θρησκείας, αλλά επίσης επιθυμεί και τη συνεργασία τους. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια έχει ήδη κάνει κάποια βήματα κι έχει συνάψει σχέσεις με το Μουφτή της Αιγύπτου και ιεράρχες του μουσουλμανικού κινήματος.

    Τέλος, ο κ. Μπακσί Ντορόν ευχαρίστησε τους Έλληνες που τίμησαν χτες τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας που έζησε και δημιούργησε πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη, πριν την εξολόθρευσή της από το ναζιστικό καθεστώς. “Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης πριν από το β’ Παγκόσμιο πόλεμο, πριν το ολοκαύτωμα, ήταν από τις πιο όμορφες σεφαραδιτικές κοινότητες, από τις πιο φημισμένες, και από την άποψη της κοινωνικής και από την άποψη της οικονομικής ζωής. Αποκαλούνταν , μάλιστα, από την εβραϊκή κοινότητα η Θεσσαλονίκη, η “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”. Σπουδαίοι Ραββίνοι που επηρέασαν με το έργο τους ολόκληρα τον Ιουδαϊσμό έζησαν εδώ, πολύ σημαντικά θρησκευτικά βιβλία τυπώθηκαν εδώ. Ήρθαμε εδώ με σκοπό να δώσουμε ζωή στη μικρή εβραϊκή κοινότητα που συνεχίζει να ζει στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε ευγνώμονες που οι Έλληνες ανήγειραν μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης”, είπε χαρακτηριστικά.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Τουρκίας στις 12 Δεκεμβρίου για διάλογο εφ’ όλης της ύλης ζητούν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες με απαντητική επιστολή προς τους Έλληνες συναδέλφους τους.

    Για ελιγμό της Αγκυρας κάνει λόγο η Αθήνα και απορρίπτει το αίτημα για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με το Βέλγο πρωθυπουργό Ζαν Λικ Ντεάν και τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και συζήτησε το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε

    Δεν πρέπει να γίνει "άλλοθι για Ευρώπη δύο ταχυτήτων" η επόμενη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Αννα Καραμάνου σε ομιλία της στη διήμερη Διάσκεψη για "Διεύρυνση και Sumow^" που οργάνωσαν στο Στρασβούργο από κοινού το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ναι στη Διεύρυνση, αλλά όχι σε βάρος της εμβάθυνσης της Κοινότητας και των ακρογωνιαίων λίθων της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης που είναι η αρχή αλληλεγγύης και οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Αντίθετο ενδεχόμενο θα ήταν εις βάρος τόσο των ήδη κρατών-μελών όσο και των νέων είπε.

    "Αμφιβολίες και επιφυλάξεις" εξέφρασε δε όσον αφορά συγκεκριμένα το όριο 1,27% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προτείνει η Επιτροπή της Κοινότητας για τα έσοδα από ίδιους πόρους στον ορίζοντα 2000- 2006, επί του οποίου θα πάρει μια πρώτη σημαντική απόφαση η Συνάντηση Κορυφής των 15 πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου 1997 στο Λουξεμβούργο.

    Δεν είναι καν δεσμευτική η εξάντληση αυτών των κονδυλίων από την Επιτροπή, αλλά απλή δυνατότητα, επεσήμανε, ενώ πρόσφατη απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, Ειρήνης Λαμπράκη για αγροτικά προϊόντα αποδεικνύει ότι από σήμερα ήδη δεν χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Σχεδιασμό χαμηλότερων ποσοστών χρήσης από τα επιτρεπόμενα όρια άρχισε δε ήδη να κάνει για το μέλλον η Επιτροπή, όπως επεσήμανε πρόσφατη γνωμοδότηση της Συνέλευσης των Περιφερειών Ευρώπης.

    Ανώτερα όρια ύψους 1,33% και 1,37% είχε προβλέψει εξάλλου η ίδια η Επιτροπή της Κοινότητας προηγουμένως, υπενθύμισε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, πριν καταλήξει στη χαμηλότερη πρόταση του 1,27%.

    [09] ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Η διαμόρφωση των μελλοντικών σχέσεων της Τουρκίας με την κοινότητα θα απασχολήσουν τις συνομιλίες που θα έχουν στην Αγκυρα, την οποία επισκέπτονται αύριο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Κ.Γιούγκερ και Ζ.Πόος, που η χώρα τους ασκεί την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το αποτέλεσμα των συνομιλιών προδίκασε ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος εμφανίστηκε ανυποχώρητος δηλώνοντας στον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και τον Βέλγο ομόλογό του, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία “δεν αλλάζει πλεύση και δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στα όσα αξιώνει η Ελλάδα”. Ο κ.Τζέμ, πρόσθεσε ότι η “αυριανή επίσκεψη των Γιουγκερ και Ποος στην Αγκυρα θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα διαφορετικά δεν θα έχει ενδιαφέρον για την Τουρκία”.

    Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρήσει την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα, “τότε η κοινότητα θα πάψει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη χώρα του”, ενώ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τη γερμανική ιδέα για μια ευρεία διαρκή ευρωπαϊκή διάσκεψη εξηγώντας ότι η χώρα του διεκδικεί να συμπεριληφθεί επί ίσοις όροις μεταξύ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Η επίσκεψη των Γιουγκερ και Πόος πραγματοποιείται ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες από τη σύγκλιση του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου στο οποίο οι “15” ηγέτες θα αποφασίσουν ποιες θα είναι πραγματικά οι υποψήφιες για ένταξη χώρες και πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές.

    Στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα δια του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην καθοιονδήποτε τρόπο βελτίωση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων αν προηγουμένως η Αγκυρα δεν αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα και αν δεν δεσμευτεί επίσημα ότι δεν θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου και ότι θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού.

    Σ΄αυτά τα εμπόδια θα πρέπει να προστεθούν οι αντιρρήσεις πολλών κοινοτικών χωρών για μια πραγματική τουρκοκοινοτική προσέγγιση που θα οδηγούσε στο μέλλον στην αποδοχή της ιδέας ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη. Οι φόβοι των κοινοτικών επικεντρώνονται στα τεράστια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, στις διαφορές της με την Ελλάδα, στην επιμονή της να θεωρεί την Κύπρο ένα κράτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας καθώς και στο γεγονός, που οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αρχίσει να το επικαλούνται δημόσια, ότι δηλαδή σε μια Χριστιανική Ευρώπη θα είναι αβάσταχτη η θέση μιας μουσουλμανικής χώρας της Τουρκίας.

    [10] ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο Γ. ΜΟΥΡΑΤΟΦ

    Αιτία πολέμου αποτελεί για τη Ρωσία τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει τη μεταφορά του πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτοφ.

    Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας δήλωσε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αν μια χώρα βομβαρδίσει τα πλοία μιας άλλης η ενέργεια αυτή θεωρείται casus belli.

    Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιορίσει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι αιτία της σημερινής κατάστασης δεν είναι οι ρωσικοί πύραυλοι αλλά η συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή τμήματος της νήσου από την Τουρκία.

    Για τη Ρωσία, δήλωσε, η διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση του ενιαίου ομόσπονδου κράτους θα σημαίνει επικύρωση των αρχών του διεθνούς δικαίου στη λύση περιφερειακών προβλημάτων με θετική επίδραση σε βασικά συστατικά στοιχεία της διεθνούς πολιτικής, όπως είναι η ενίσχυση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Τόνισε εξάλλου ότι η Μόσχα τάσσεται εναντίον της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    [11] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ DIASJEXG ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ “ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ”

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “ΑΒC” υποστήριξε , ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή διάσκεψη και αρνητική απάντηση της στο θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα σήμαινε ουσιαστικά τη δημιουργία “ενός πολιτιστικού τείχους του Βερολίνου” ανάμεσα στη χώρα του και στην ενωμένη Ευρώπη. Ο Γιλμάζ, τόνισε ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης , στις 12 και 13 Δεκεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα του, ενώ επέσεισε τον κίνδυνο επιστροφής των φουνταμενταλιστών στην εξουσία. “ Οι ισλαμιστές του Ερμπακάν, είπε, επιδιώκουν να υπάρξει αρνητική απάντηση στο αίτημά μας για ένταξη στην Ε. Ε. , γιατί τότε θα έχουν πολλές ελπίδες να επιστρέψουν στην κυβέρνηση.” Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη, ότι ο τουρκικός λαός είναι κατά βάθος “δεμένος με την Ευρώπη” και ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της χώρας του, που άρχισε πρίν από διακόσια χρόνια. Ωστόσο, αναφερόμενος στον κίνδυνο να απαγορευθεί η λειτουργία του κόμματος Ευημερίας από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, ο Γιλμάζ, αφού διευκρίνισε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει τέτοια απόφαση, τόνισε, ότι “ο κίνδυνος που δημιουργεί το κόμμα της Ευημερίας είναι μεγάλος, αφού η ομάδα του Ερμπακάν προσπαθεί να αλλάξει το λαίκό χαρακτήρα της Τουρκίας”. Αναφερόμενος στο κουρδικό επανέλαβε, ότι στην Τουρκία “κανείς από τους πολιτικούς δεν πάει να καθίσει σε διαπραγματεύσεις με ένα τρομοκρατικό κίνημα, όπως είναι το ΡΚΚ” και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πώς η δράση του ΡΚΚ δεν είναι η ίδια με εκείνη του εθνικού βασκικού κόμματος ή του Σιν Φέιν, στην Ιρλανδία.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ.ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Συνεχίζονται στα Τίρανα οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος από την Τεργέστη εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του δηλώνοντας ότι “ο Μιλόσεβιτς αποτελεί για τους Αλβανούς μικρότερο κακό σε σύγκριση με τον Βόισλαβ Σέσελι”.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μεϊντάνι “εθνική προδοσία”, ενώ τα κόμματα που συμμαχούν με τον Μπερίσα εμμένουν στην ανάκληση των δηλώσεων του Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτικών από το Κοσσυφοπέδιο, απάντησε ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέτς Ζογκάι. “Στην πολιτική μετράνε τα προγράμματα και όχι οι δηλώσεις. Το πρόγραμμα του Σέσελι είναι πιο επιθετικό από εκείνο του Μιλόσεβιτς”, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ.Ζογκάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει ότι g επίλυση του Κοσσυφοπεδίου θα διέλθει από τρεις φάσεις: Εφαρμογή της εκπαιδευτικής συμφωνίας Ρουγκόβα-Μιλόσεβιτς, διευρυμένη αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο και επίλυση του θέματος σύμφωνα με την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γιάννη Ρουμπάτη και Γιάννη Θεωνά, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αλβανοί κομμουνιστές για την επανίδρυση του Κομμουντιστικού Κόμματος Αλβανίας, δίδει στο σύνολό του ο αλβανικός τύπος.

    Οι Ελληνες ευρωβουλευτές μετέχουν στην οκταμελή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τη Ντόρις Πακ (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η οποία επισκέπτεται τα Τίρανα για την 4η Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Αλβανίας. Εκτός των Ρουμπάτη και Θεωνά, στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Χάνες Σβόμποντα (Αυστρία), ο Παύλος Σαρλής (Ν.Δ.) και η Κατερίνα Δασκαλάκη (ΠΟΛ.ΑΝ.)

    Ενδεικτικά, η εφημερίδα “Κόχα Γιον” σε σχετικό του άρθρο με τίτλο “Ευρώπη: Νομιμοποίησε το ΚΚΕ”, προβάλλονται οι δηλώσεις του Ελληνα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος παρότρυνε τους Αλβανούς βουλευτές να συμβάλλουν στην επανίδρυση και νομιμοποίηση του Κομουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, που είχε τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση Μπερίσα. “Νομιμοποιείστε το ΚΚ-Αλβανίας για να έχετε μια ευρύτερη εκπροσώπηση όλου του πολιτικού φάσματος”, τόνισε ο κ.Ρουμπάτης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Η “Κόχα Γιον” σχολιάζοντας την υποστήριξη που εξέφρασε ο κ.Ρουμπάτης, σημειώνει ότι αυτή ήλθε αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαξίμ Χασάνι, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια επανίδρυσης του κομμουνιστικού κόμματος.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης και τη δήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε εκτίμησε ότι “ήρθε ο καιρός για να συζητηθεί το θέμα της νομιμοποίησης του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας στο κοινοβούλιο. Η δημοκρατία είναι ισχυρή όταν σ΄αυτήν εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές ιδέες”, τόνισε.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου είναι η Ντόρις Πακ (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ενώ συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αρμόδιος για τη Μεσογειακή Πολιτική, Γιάννης Ρουμπάτης, ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Χάνες Σβόμποντα (Αυστρία), καθώς και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, Παύλος Σαρλής (Ν.Δ.), Κατερίνα Δασκαλάκη (ΠΟΛ.ΑΝ.) και Γιάννης Θεονάς (Κ.Κ.Ε.).

    [14] ΚΟΣΟΒΟ: “ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ” Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ

    Ο Αντεμ Ντεματσι ηγέτης του Δημοκρατικού Φορουμ του Κόσοβο, που ιδρύθηκε πρόσφατα κάλεσε τη Δημοκρατική Ένωση, που αποτελεί τον κύριο πολιτικό φορέα έκφρασης των Αλβανών, να συμπαραταχθεί πολιτικά με τις θέσεις του Φορουμ, σε διάστημα 15 ημερών. Στην αντίθετη περίπτωση, οι συμμετέχοντες στο Φορουμ θα θεωρούν τη Δημοκρατική Ένωση ως “κύρια αντίπαλη πολιτική δύναμη”.

    Στο μεταξύ, η δίκη των 19 Αλβανών που βαρύνονται με κατηγορίες για την οργάνωση τρομοκρατικών πράξεων, αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος την υπεράσπισης. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι η δίωξη έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, ενώ σε μια άλλη εξέλιξη, ο απελευθερωτικός στρατός του Κόσοβο ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος του Σλομποταν Μιλοσεβιτς, που ήταν αλβανικής καταγωγής.

    Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της βαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που γνωστοποιούσαν την υλοποίηση διπλωματικών κινήσεων για επικείμενη συνάντηση Μιλοσεβιτς-Ρουγκοβα. Ν.Χ.

    [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝΤΟΡΠ

    Την απομάκρυνση από τις θέσεις τους, όλων όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα στη Βοσνία και εναντιώνονται στην υλοποίηση των προβλεπομένων από τη Συνθήκη Ειρήνευσης του Ντεϊτον, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Καρλος Γουεστερντορπ, στη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι στη Δύση επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη πορεία των εξελίξεων στη Βοσνία, που εντοπίζεται στη διαφοροποίηση των απόψεων για το μέλλον, αλλά και τη μορφή της πολυεθνικής στρατιωτικής παρουσίας, στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το σκηνικό ομαλοποίησης της κατάστασης έγινε περισσότερο νεφελώδες, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Σερβο- βοσνιακή Δημοκρατία, ενώ το ενδεχόμενο διάσπασης εκτιμάται ότι λειτουργεί ως “ωρολογιακή βόμβα” στην προσπάθεια της Δύσης, για την οικοδόμηση μιας νέας ενοποιημένης βοσνιακής κρατικής οντότητας. Ν.Χ.

    [16] Η ΕΛΒΕΤIA ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟΝ “ΦΕΡΕΤΖΕ”

    Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απαγόρευσε την είσοδο μουσουλμάνων μαθητριών με κάλυμμα της κεφαλής στις σχολικές αίθουσες. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εφαρμοστεί σε όλα τα δημόσια σχολεία, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά.

    Η εφημερίδα “Μιλλιέτ” αναφέρει ότι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου ενισχύει προηγούμενη απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Λωζάννης, το οποίο απαγόρευσε σε μαθήτρια δημοτικού σχολείου, που φορούσε κάλυμμα της κεφαλής, να προσέλθει στο μάθημα.

    Οσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, διευκρινίζεται ότι οι dieuh}mseir τους έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν κατά βούληση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 26 November 1997 - 12:54:54