Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. 7 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

  • [03] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ 7,45% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  • [04] ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ "ΦΛΑΣ"

  • [05] ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- ΓΙΛΜΑΖ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • [06] Ρ.ΚΟΤΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [07] ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΤΑΤΟΥΡΚ"

  • [08] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Β' ΚΠΣ

  • [09] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [10] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

  • [11] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΓΓΛΙΑ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΡΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

  • [12] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο.ΑΝΤΕΡΣΟΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Χ.ΜΠΡΟΥΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [14] Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ: ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [15] ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν.ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ

  • [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [17] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [18] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • [19] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

  • [20] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΝΟΜΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

  • [21] Β.ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [22] "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η Κ JAQATFITS

  • [23] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΦΡΑΝΤΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αλλαγή στη στάση της Αγκυρας μετά τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, διαβλέπει με σημερινή του δήλωση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ προκαλεί και πάλι με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα επιδιώκει πολεμική σύγκρουση για να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. 7 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

    Επτά ορεινές κοινότητες στην επαρχία Βοϊου Κοζάνης αποκλείστηκαν σήμερα το πρωί από τα χιόνια, ενώ σ' ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται με χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο και ομίχλη.

    Το πυκνό χιόνι που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Μακεδονία δημιουργεί προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ τα χιόνια έφθασαν και στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, στο Χορτιάτη και στο Ωραιόκαστρο.

    Με εντολή της Νομαρχίας Φλώρινας, δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία στον ακριτικό νομό, όπου σε ορισμένες περιοχές το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων σ' ολόκληρο σχεδόν το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας διεξάγεται με αντιολησθητικές αλυσίδες.

    Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Κοζάνης-Ιωαννίνων, Κοζάνης-Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού δικτύου στους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς.

    Μικροπροβλήματα σημειώνονται από το πρωί στο ορεινό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Σερρών και Δράμας καθώς επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου και του Καϊμακτσαλάν στην κεντρική Μακεδονία.

    Συνεργεία των Νομαρχιών βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες επί "ποδός" και με τη βοήθεια εκχιονιστικών μηχανημάτων καθαρίζουν το οδόστρωμα από τα χιόνια. Η τροχαία Θεσσαλονίκης συνιστά στους οδηγούς που κατευθύνονται προς Χορτιάτη και Αγιο Βασίλειο -μέσω Πανοράματος- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εξαιτίας του παγετού που amal]metai να σχηματιστεί στο οδόστρωμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης συνεδριάζει από το πρωί το αρμόδιο όργανο της Νομαρχίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (ΠΣΕΑ) για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συντονιστούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πιθανού νέου κύματος κακοκαιρίας.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία πάντως σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη της Φλώρινας όπου ο υδράργυρος έπεσε στους 3 βαθμούς ενώ 2 βαθμούς είχε η Κοζάνη και 1 τα Γρεβενά.

    Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" Θεσσαλονίκης τα ίδια καιρικά φαινόμενα -δηλαδή συννεφιά, κρύο και σποραδικές χιονοπτώσεις με βροχές και χιονόνερο στα πεδινά- θα διατηρηθούν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ από το πρωί της Κυριακής θα επικρατεί ηλιοφάνεια η οποία όμως θα συνοδεύεται από τσουχτερό κρύο.

    [03] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ 7,45% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Μεγάλη πτώση 7,45% παρουσίασε μέχρι το μεσημέρι ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι απώλειες προέρχονται κυρίως από ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτών, στη συνέχεια οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε εγχώρια χαρτοφυλάκια.

    Το πρόβλημα υπήρξε λόγω της αναταραχής που υπάρχει στη διατραπεζική αγορά. Τα επιτόκια στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης έφθασαν και το 17,5% σε επίπεδο πράξεων.

    Η τράπεζα της Ελλάδας παρενέβη και προσφέρει ρευστότητα στο διατραπεζικό σύστημα στο επίπεδο του 11,60% και εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου το 50% της προσφοράς των αναγκών που υπάρχουν σε κάλυψη ρευστότητας από τις τράπεζες.

    Σημειώνεται ότι πτωτικά κινούνται σε επίπεδο 1,5% έως 2% και οι ευρωπαϊκές υπόλοιπες αγορές.

    [04] ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ "ΦΛΑΣ"

    Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε της Κύπρου πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας" στις 23 και 24 Οκτωβρίου σε δείγμα 807 κατοίκων της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν την ενίσχυση των εξοπλισμών στην περιοχή, το 89,8% τα συμφέροντα των ΗΠΑ και το 77% τα συμφέροντα της Τουρκίας. Το 88% αυτών πιστεύει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και το 82% ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

    Ένα 33,6% αυτών θεωρεί ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία (σε άλλες περιόδους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%) ενώ το 63% εκτιμάει ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

    Ως προς την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία το 38,3% θεωρεί ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, το 49% ότι είναι λάθος και το 13% δεν εκφράζει γνώμη. Ωστόσο το 67% τάσσεται υπέρ της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία και το 27% ζητάει να διακοπεί κάθε επαφή και διαβούλευση με τη γειτονική χώρα.

    Επίσης μεγάλες είναι οι επιφυλάξεις της κοινής γνώμης για τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στην περιοχή και τις κατηγορούν ότι υποδαυλίζουν την ένταση. Το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ ευνοούν την ένταση και το 12% ότι ευνοούν την ειρήνη. Το 68% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την Τουρκία, το 26% ότι κρατούν ίσες αποστάσεις και μόνο το 2% ότι ευνοούν την Ελλάδα.

    Σημειώνουμε ότι η έρευνα έγινε σε μια περίοδο έντασης των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει πως δεν καταλαβείνει τι συνέβη με τις παρενοχλήσεις του αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    [05] ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- ΓΙΛΜΑΖ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Η επικείμενη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη ούτε θαύματα θα κάνει ούτε και θα δημιουργήσει μεγάλες αλλαγές . Αυτή την άποψη εξέφρασε με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (TUSIAD) ,Μουχαρρέμ Καϊχάν. "Από μία και μόνη συνάντηση δεν πρέπει να αναμένουμε θαύματα ούτε ξαφνικές και μεγάλες αλλαγές. Πριν λίγους μήνες το ανακοινωθέν της Μαδρίτης είχε δώσει ελπίδες σε όλους μας. Μετά το περιβάλλον άλλαξε. Όμως η Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρά και δύσκολο να επιλυθούν . Και αφού το δεχτούν αυτό πρέπει να καθίσουν και να μιλήσουν οριστικά. Η άποψή μου είναι ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ είναι ένας αξιόλογος που λέει ανοιχτά αυτά που σκέφτεται και προσεγγίζει αποφασιστικά τα προβλήματα της Τουρκίας. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει, από όσο ξέρω, και ο κ Σημίτης. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει στο να συνεννοηθούν" τόνισε ο κ Καϊχάν.

    Ο Τούρκος επιχειρηματίας αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι αυτή δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά αφού οι δύο χώρες κατάφεραν να συνεχίσουν την ύπαρξη τους χωρίς να γίνει κανένας πόλεμος από το 1922. " Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην τα καταφέρουν και από δω και πέρα χωρίς πόλεμο" είπε επισημαίνοντας όμως ότι η ένταση δεν είναι προς όφελος κανενός.

    "Ίσως η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να παραδεχτούν ότι είναι δύσκολα τα προβλήματά τους, ότι θα πάρει χρόνο η επίλυσή τους και πρέπει να συμφωνήσουν για μία σταδιακή επίλυση . Η ένταση είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν . Αυτό επηρεάζει αρνητικά τους επιχειρηματίες. Όταν κάποιος θέλει να κάνει επενδύσεις κάπου θα κοιτάξει πόσο επικρατεί η τάξη και η ηρεμία σε αυτό το μέρος. Σκεφτείτε ότι αν αυξηθεί σημαντικά ο όγκος εμπορίου οι σχέσεις μεταξύ tym λαών θα πάρουν μια διαφορετική διάσταση. Εμείς οι επιχειρηματίες πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ανεξάρτητα από τα πολιτικά σκαμπανεβάσματα. Από την ένταση μπορούν να βγουν κερδισμένοι μόνο οι έμποροι όπλων αλλά το όφελος τους από αυτή τη δουλειά δεν θα είναι μακροπρόθεσμο" συνέχισε ο κ Καϊχάν.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ τόνισε ότι η χώρα του αδυνατεί να καταλάβει τη στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. "Η ΕΕ", είπε, "τηρεί μια ασαφή στάση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι που μας ενοχλεί. Η Τουρκία έχει επίγνωση των προβλημάτων της, δεν λέει ότι δεν έχει προβλήματα αλλά δεν μπορεί να χωνέψει ότι δεν αξιολογούνται όπως και τα προβλήματα των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών. Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι σε αυτό το σημείο. Η ΕΕ δεν τηρεί μία συγκεκριμένη και καθορισμένη στάση απέναντι στην Τουρκία. Υπάρχουν διαφορές απόψεων στους κόλπους της. Επομένως σκέφτομαι ότι η ύπαρξη μιας κοινής και συγκεκριμένης πολιτικής θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών". Ο κ Καϊχάν τόνισε ότι η Τουρκία αναζητά ένα μηχανισμό που θα την οδηγήσει στην ένταξη . "Αυτός μπορεί να είναι ίδιος ο μηχανισμός που ισχύει για τις άλλες χώρες αλλά μπορεί να είναι και διαφορετικός. Αλλά η Τουρκία σε αυτό το θέμα θέλει να δει ένα πράγμα: την βούληση" κατέληξε ο Τούρκος επιχειρηματίας.

    [06] Ρ.ΚΟΤΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει να προωθήσει την Τελωνειακή Ένωση και να μην επιμένει στην ένταξη δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ραχμί Κότς. Πρόσφατα ο κ Κότς είχε δηλώσει ότι εφόσον η ΕΕ δεν θέλει την ένταξη της Τουρκίας δεν υπάρχει λόγος να επιμένει η χώρα του σε αυτό το θέμα. "Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη και να ακολουθώ την ίδια γραμμή σε αυτό το θέμα" είπε ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόσθεσε: "Κάποιος πρόεδρος επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος , μου είχε πει: "Έχουμε απηυδήσει να σας απορρίπτουμε. Σας παρακαλώ να μην επιμένετε περισσότερο , μη μας φέρνετε σε δύσκολη θέση". Αυτό για μένα ήταν το τελευταίο μήνυμα. Μετά από αυτό πρέπει να αρκεστούμε στην Τελωνειακή Ένωση, να την προωθήσουμε και να μην επιμένουμε στην ένταξη στην ΕΕ γιατί και αυτή έχει τα δικά της κριτήρια".

    Ο κ Κότς συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσαρμοστεί τελείως στις νόρμες που θέτει η ΕΕ. "Ο πληθωρισμός είναι 85% ,το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι 30% η αύξηση του πληθυσμού είναι 1.7%. Με αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο να μας δεχτούν γιατί δεν πληρούμε τα κριτήρια. Από αυτή την άποψη εκείνο που υποστηρίζω, δηλαδή η νέα μου θέση, είναι να αφήσουμε αυτό το θέμα και να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τις δικές μας δουλειές. Μετά αυτοί θα έρθουν ούτως ή άλλως σε μας" πρόσθεσε.

    Αξιολογώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις χώρισε σε δύο jatgcoq_er: στις σχέσεις των επιχειρηματιών και στις σχέσεις των πολιτικών. "Φυσικά δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε άμεσα στην στάση και την στρατηγική των πολιτικών, και δεν επεμβαίνουμε. Άλλωστε αυτό δεν είναι δική μας δουλειά . Επομένως στις μεταξύ τους σχέσεις δημιουργείται ένταση ή ύφεση ενώ εγώ υιοθετώ την άποψη ότι πρέπει πάντα να κρατούμε μία δίοδο ανοιχτή και να καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι με ρώτησαν γιατί ήρθα στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο και εγώ απάντησα ότι πρέπει να ερχόμαστε εδώ στις πιο κρίσιμες καταστάσεις για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μία ύφεση" συνέχισε ο κ Κότς. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας απέδωσε σε λάθος απόδοση των δηλώσεων του κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή το συνέδριο "Θεσσαλονίκη: Ατατούρκ-Βενιζέλος", τα περί μηνύματος Σημίτη προς Γιλμάζ ."Δεν είπα τέτοιο πράγμα, έγινε λάθος στη μετάφραση. Δεν γνωρίζαμε καν αν θα μας δεχτεί ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Επομένως δεν μπορεί να γίνεται λόγος περί μεταφοράς μηνυμάτων" τόνισε. Οσον αφορά την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα στην Κρήτη δήλωσε: "Εκείνο που προσδοκώ είναι, εάν υπάρχει δυνατότητα, η μείωση της υψηλής έντασης. Σίγουρα θα συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί και ελπίζω ότι θα υπάρξει μία διακήρυξη που θα κάνει πιο ήπιο το κλίμα μεγάλης έντασης που επικρατεί σήμερα".

    Ο κ Κότς επισήμανε ότι έθεσε στον κ Σημίτη το θέμα της διπλής φορολόγησης και της καθιέρωσης πολλαπλών θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα για τους Τούρκους. Στους επιχειρηματίες, είπε δίνονται βίζες πολλαπλής εισόδου. Σύμφωνα με τον κ Κοτς αν αρχίσουν να δίνονται βίζες πολλαπλής εισόδου και στους Τούρκους τουρίστες τότε θα υπάρξει μία μεγάλη κίνηση από την Τουρκία προς τα νησιά , και ιδίως ημερήσιες εκδρομές. "Είμαστε ευγνώμονες που καθιερώθηκαν οι πολλαπλές θεωρήσεις για τους επιχειρηματίες. Μας διευκόλυναν. Τώρα ζητάμε να γίνει το ίδιο και για τους τουρίστες και να επιταχυνθεί η κίνηση ανάμεσα στις δύο χώρες . Αν συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα μας θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και θα επωφεληθούν και αυτοί που ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ Σημίτης μας είπε ότι θα το εξετάσει το θέμα αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τη συνθήκη του Σένγκεν και επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μόνη της τέτοιες ρυθμίσεις" είπε ο κ Κότς

    Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει προς όφελος της τα πλεονεκτήματα του Πατριαρχείου. "Το Πατριαρχείο μπορεί να γίνει για την Τουρκία και τη Κωνσταντινούπολη αυτό που είναι το Βατικανό για τη Ρώμη και την Ιταλία. Μπορεί να φέρει πολλούς τουρίστες, να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και να δημιουργηθεί μία θετική κοινή γνώμη για την Τουρκία" κατέληξε ο κ Κότς.

    [07] ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΤΑΤΟΥΡΚ"

    Μικροεπεισόδια, ένταση και κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της p|kgr, προκάλεσαν περίπου τριακόσιοι συγκεντρωμένοι μπροστά στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) επί της Τσιμισκή, σήμερα, αργά το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας κέρματα και αυγά στους οργανωτές και τους μετέχοντες του Συνεδρίου "Θεσσαλονίκη, Βενιζέλος, Ατατούρκ".

    Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση. Ωστόσο στο χώρο υπάρχουν πανώ της φοιτητικής οργάνωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης "Πρωτοπορία" και της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας.

    Σύντομη ομιλία απηύθυνε στην αντισυγκέντρωση παραγωγός περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος στη χθεσινή εκπομπή του είχε επιτεθεί κατά μελών του φορέα "Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια" που οργανώνει την εκδήλωση, καλώντας ταυτόχρονα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΒΕΘ.

    Ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος εκ μέρους της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν τιμούν τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και μας λυπούν βαθύτατα.

    Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε γενίκευση και κλιμάκωση των επεισοδίων. Στο χώρο παρευρίσκεται Εισαγγελέας ο οποίος έδωσε εντολή να εκκενωθεί το οδόστρωμα της Τσιμισκή, χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοσθεί η εντολή του.

    Μιάμισυ ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν με κλούβες της ΕΛΑΣ σε άλλον χώρο, ώστε να γίνει η εκδήλωση. Ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Νέστωρ δήλωσε στο ΜΠΕ ότι αυτό είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας και αποχώρησε.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Β' ΚΠΣ

    Στην τελική ευθεία εισήλθε σήμερα η αναθεώρηση του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Από το πρωί συνεδριάζει στην Αθήνα η Επιτροπή Παρακολούθησης που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις, αύριο το απόγευμα. Για το λόγο αυτό βρίσκονται στην πρωτεύουσα οι γενικοί γραμματείς όλων των Περιφερειών της Επικράτειας, ενώ στη συνάντηση συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γεωργίας, Εργασίας, Υγείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το κυβερνητικό σχέδιο, που τίθεται σήμερα και αύριο υπό έγκριση, προβλέπει τη μετακίνηση πόρων σε δράσεις εντός των ίδιων προγραμμάτων, αλλά και τη μεταφορά κονδυλίων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, με κριτήριο την πορεία υλοποίησης του έργου και τη δυνατότητα απορρόφησης του συνόλου των δεσμευμένων κονδυλίων εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μένουν δεσμευμένα κονδύλια για έργα που δεν προβλέπεται να είναι έτοιμα μέχρι το 2001, αλλά να χρησιμοποιηθούν για άλλα που παρουσιάζουν έντονη απορροφητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήδη είναι γνωστό, έχει κατατεθεί η πρόταση για τη μεταφορά πόρων από το έργο της Εγνατίας οδού και την ένταξη tlgl\tym του για χρηματοδότηση από το πακέτο "Σαντέρ", αλλά και πόρων που προορίζονται για τα έργα του φυσικού αερίου και του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τις τελικές απαντήσεις και για τα ζητήματα αυτά αναμένει ο αρμόδιος για την αναθεώρηση του Β' ΚΠΣ, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, το τρέχον διήμερο.

    [09] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Εκατόν είκοσι προσωπικότητες από τριάντα χώρες θα συμμετάσχουν στη φετινή γενική συνέλευση του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης, που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή.

    Στη διάρκεια της συνέλευσης θα εξεταστούν τα βασικότερα θρησκευτικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που απασχολούν το απανταχού εβραϊκό στοιχείο της Ευρώπης.

    Η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, όπου θα αναγνωστεί μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Ανδρέας Σεφιχά, ήταν αυτός που πρότεινε την πραγματοποίηση της συνέλευσης στην Ελλάδα "για να τιμηθεί από τους Εβραίους όλης της Ευρώπης, η φετινή πολιτιστική πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου".

    [10] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Οι Πομάκοι της Θράκης απέκτησαν τη δική τους "φωνή" καθώς κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα στην πομακική γλώσσα με τον τίτλο "Ζαγάλισα" που σημαίνει "αγάπη".

    Η εφημερίδα εκδίδεται με τη συμπαράσταση της κατασκευαστικής εταιρίας "Μηχανική Α.Ε." και διανέμεται δωρεάν ως Δελτίο του Κέντρου Πομακικών Ερευνών, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Κομοτηνή.

    Το πρώτο φύλλο της αποτελείται από δύο σελίδες, αλλά οι υπεύθυνοι της έκδοσης υπόσχονται βελτίωση της ύλης σε ποιότητα και ποσότητα.

    [11] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΓΓΛΙΑ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΡΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Σε αγώνα μπαράζ με την Αγγλία, θα κριθεί αν τελικά η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 31 Μαΐου του 1998.

    Η εθνική μας ομάδα, μετά τη χθεσινή νίκη των Νορβηγών επί των Γάλλων, κατέλαβε την όγδοη θέση στον τελικό πίνακα των νικητών. Η Ελλάδα χρειαζόταν την ισοπαλία ή τη νίκη της Γαλλίας για να προκριθεί αυτή και όχι η Νορβηγία στα τελικά της διοργάνωσης.

    Για τους αγώνες μπαράζ Ελλάδας - Αγγλίας δεν έχουν οριστεί ακόμη ημερομηνίες, όμως οι Άγγλοι σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στην ΕΠΟ, προτείνουν το πρώτο παιχνίδι να γίνει στις 14 ή 15 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 3 Δεκεμβρίου.

    Η ΟΥΕΦΑ, τόνισε ότι μόλις ξεκαθαρίσουν οι οκτώ ομάδες, που θα μετέχουν στον τελικό, θα ανακοινωθεί και η χώρα που θα διοργανώσει την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Σε περίπτωση που προκριθεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τότε η χώρα μας θα υποβάλει υποψηφιότητα για να διοργανώσει τους αγώνες.

    [12] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο.ΑΝΤΕΡΣΟΝ

    Έφτασε σήμερα στην Αθήνα, ο νέος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ Ουϊλι Αντερσον, ο οποίος θα καλύψει τη θέση του δεύτερου ξένου. Ο Αμερικανός, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της "Ενωσης" έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων, θα αντικαταστήσει τον Ρίκι Πιρς.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, ο Αντερσον φάνηκε ιδιαίτερα χαρούμενος που θα αγωνιστεί για την ΑΕΚ και για τον "καλύτερο", όπως είπε, προπονητή της Ελλάδας. Σχετικά με το άσχημο ξεκίνημα της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα, τόνισε ότι "μερικές φορές είναι καλό να ξεκινάς άσχημα, για να έχεις την ευκαιρία να τερματίσεις καλά".

    Ο Γιάννης Ιωαννίδης από την πλευρά του, αναφερόμενος στον Αμερικανό δήλωσε ότι είναι ο παίχτης που μπορεί να ανεβάσει την ομάδα. "Είναι παίχτης που δημιουργεί φάσεις και θα μας βοηθήσει με διάφορους τρόπους" συμπλήρωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 1996 ο Αντερσον γνώρισε την πρώτη του ελληνική εμπειρία, όταν ήρθε στον Ολυμπιακό. Όμως οι σχέσεις του με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες και έτσι στα μέσα της χρονιάς αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Χ.ΜΠΡΟΥΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές για πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, να μεταβάλλει την πολιτική της στο κυπριακό και να μην θέτει εμπόδια στην πορεία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, ζήτησε σήμερα ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Τη δήλωση αυτή την έκανε ο κοινοτικός επίτροπος στο Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα της Κύπρου, ενόψει της διήμερης επίσκεψης του στην Αγκυρα με την ευκαιρία της διάσκεψης κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία θα κριθεί αν θα ενισχυθούν ή όχι οι δεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να έχει θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη.

    [14] Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ: ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για θέματα Ευρώπης, Μαρκ Γκρόσμαν καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής χαρακτήρισε τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ως "καλή αρχή".

    "Πιστεύουμε ότι ήταν καλό το ότι διεξήχθησαν αυτές οι συνομιλίες. Θέλουμε να διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες και το συμπέρασμά μας ήταν ότι ήταν μια καλή αρχή, αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα", είπε ο κ. Γκρόσμαν.

    Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "επιθυμούν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και στις σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο" και πρόσθεσε ότι "ένας από τους σημαντικούς τρόπους να το κάνουμε αυτό είναι όπως ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς συνομιλούν μεταξύ τους απευθείας".

    Ο κ. Γκρόσμαν εξέφρασε την ελπίδα πως τα μέλη της Επιτροπής που θα συναντούσαν τον Ντενκτάς θα περνούσαν αυτό το μήνυμα, προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ο Αμερικανός επίσημος ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μπεν Γκίλμαν, εάν υπήρξε κάποια πρόοδος από αυτές τις συνομιλίες. Απάντησε ότι σημειώθηκε πρόοδος από το γεγονός ότι Κληρίδης και Ντενκτάς πραγματοποίησαν τις συνομιλίες χωρίς την παρουσία κανενός άλλου, καθώς και από το γεγονός ότι άρχισαν συζήτηση για θέματα ασφαλείας.

    Στη γραπτή δήλωσή του προς την Επιτροπή, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι η κυβέρνηση Κλίντον δίνει "έμφαση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην κατάσταση στην Κύπρο".

    "Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για να αφήσουμε να εγκαταληφθεί", επεσήμανε ο βοηθός υπουργός Enyteqij~m των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Γκρόσμαν είπε, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι συζητήσεις αυτές να είναι θετικές.

    [15] ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν.ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ

    Στις 18 Νοεμβρίου αναμένεται στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ο κ.Κόρντοβεζ χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του ως "ταξίδι διερευνητικού χαρακτήρα" και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημειώνεται ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο. Όπως τόνισε το ταξίδι αυτό αποφασίστηκε μαζί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διαβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της κοινότητας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όπως έχει καθορίσει η Ενωση. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ στον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη με τον οποίο συναντήθηκε στο Λονδίνο.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο υπουργών ήταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της Βρετανίας η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της κοινότητας, "στην πιο σημαντική για την Κύπρο περίοδο, περίοδο που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη", τόνισε ο κ.Κασουλίδης σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Οπως είπε ο κ.Κασουλίδης, ο κ.Κουκ του επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όπως είχε καθοριστεί, περί τον Απρίλιο του 1998. Ακόμη τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά διότι η Βρετανία υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη της άλλης πορείας για τη λύση του κυπριακού. Ο Βρετανός υπουργός επισήμανε εξάλλου ότι καμία χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να ασκήσει βέτο για την ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα.

    Ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι ο ομόλογός του υπουργός δεν του έθεσε θέμα για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία. "Αντίθετα, είπε, εγώ έθεσα το θέμα για να του ξεκαθαρίσω ότι η δική μας πρόσκληση προς τους τουρκοκυπρίους για συμμετοχή προϋποθέτει δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει σαφές ότι διαπραγματεύεται με την κυπριακή Δημοκρατία και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της και δεύτερον ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων θα σημαίνει από μέρους τους αποδοχή της αρχής ότι η J}pqor θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οτι δηλαδή, όλη η ομάδα που θα διαπραγματεύεται θα έχει τον ίδιο στόχο".

    Απαντώντας στην ερώτηση πως θα αντιμετωπίσει η κυπριακή κυβέρνηση τις αντιρρήσεις που προβάλλουν τόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και η Αγκυρα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ.Κασουλίδης τόνισε: "Το θέμα έχει ήδη αντιμετωπιστεί. Εχω συναντήσει τους 14 από τους 15 ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέση όλων είναι ότι η συμφωνία του Μαρτίου του 1995 σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα τηρηθεί". Υπογράμμισε ότι η αντίδραση της Τουρκίας ενισχύει την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης, ότι δηλαδή η ενταξιακή πορεία θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επίλυση του κυπριακού και αυτό γιατί, εξήγησε: "Διότι η Τουρκία γνωρίζει ότι αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει χωρίς εμπόδια, τότε θα πρέπει να υποχρεωθεί, ζυγίζοντας κόστος και όφελος, να αποφασίσει ότι είναι προς όφελός της να επιλυθεί το κυπριακό, έτσι ώστε μια ομόσπονδη Κύπρος να εισέλθει στην Ενωση πριν την επόμενη διεύρυνσή της".

    [17] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Εν μέρει αποδεκτή -σε πρώτη ακρόαση- έκανε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την προσφυγή των Τούρκων βουλευτών, Σελίμ Σαντάκ, Λεϊλά Ζανα, Χατίπ Ντιζλέ και Ορχάν Ντογκάν του Δημοκρατικού Κόμματος (DEP), κατά της Τουρκίας.

    Ως γνωστόν στις 2 Μαρτίου 1994, η τουρκική εθνοσυνέλευση, μετά από αίτημα του εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αποφάσισε να άρει τη βουλευτική ασυλία των παραπάνω βουλευτών, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 83 του τουρκικού συντάγματος.

    Στις 8 Δεκεμβρίου 1994, οι εν λόγω βουλευτές καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση, δηλαδή στο ΡΚΚ.

    Η επιτροπή θα συντάξει έκθεση και βάσει της απόφασης που έχει λάβει θα προσπαθήσει να συμφιλιώσει τα δύο μέρη εμπνεόμενη από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν όμως δεν επέλθει συμφιλίωση τότε η επιτροπή θα συντάξει έκθεση στην οποία θα αναφέρονται τα γεγονότα και η άποψή της για την υπόθεση, η οποία στη συνέχεια θα καταλήξει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [18] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Το ενδιαφέρον της βουλγαρικής κοινής γνώμης για την επικείμενη διαβαλκανική συνάντηση κορυφής της Κρήτης, όπου τη Βουλγαρία θα εκπροσωπήσουν ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ και η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, υπογραμμίζουν δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου της Σόφιας.

    Με τη συνάντηση της Κρήτης, η Ελλάδα προωθεί διακρατικές σχέσεις με ευρωπαϊκά πρότυπα στην ευρύτερη περιοχή μας, σχολίασε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το οποίο στην Κρήτη amal]metai να επικρατήσει "η συνεργασία και ο συντονισμός των προσπαθειών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ανάπτυξη των σχέσεων και για επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος".

    Στο ίδιο σχόλιο σημειώθηκε ότι τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται κάθε έξι μήνες ώστε να εξετάζονται τα κοινά προβλήματα και η συνεργασία στην περιοχή και όχι "οι διμερείς εκκρεμότητες και διαμάχες, όπως τα ελληνοτουρκικά ή οι αντιθέσεις μεταξύ Αλβανίας και ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας".

    [19] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, η άρνηση της Πολωνίας να αναγράφεται η ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της με αποτέλεσμα να ματαιωθεί χθες η υπογραφή του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας από τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον Πολωνό ομόλογό του Αλεξάνταρ Κβασνιέφσκι.

    Τη δυσαρέσκεια από τη στάση που τήρησε η Πολωνία εξέφρασε με δηλώσεις του στη "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, ο Κίρο Γκλιγκόρωφ. "Ανέμενα και αναμένω από την Πολωνία ως χειρονομία φιλικής πολιτικής να αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της χώρας μας", τόνισε ο κ.Γκλιγκόρωφ και πρόσθεσε ότι η εμμονή της πολωνικής πλευράς να αναγράφεται στη συμφωνία η χώρα του με το όνομα με το οποίο έγινε δεκτή στον ΟΗΕ το 1993, "ήταν και το μοναδικό αρνητικό σημείο των εγκάρδιων κατά τα άλλα, όπως είπε, επαφών στην Πολωνία".

    [20] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΝΟΜΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη από τις τελευταίες τροπολογίες του νόμου για την ενθάρρυνση και την προστασία των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία. Αυτό τόνισε ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Γεώργιος Δουδούμης, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Κατά τον κ.Δουδούμη το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει οριστεί ως κατώτατο όριο ξένης επένδυσης στη Βουλγαρία που θα δίνει το δικαίωμα της απολαβής προνομίων στη χώρα, σχεδόν αποκλείει τη συμμετοχή της Ελλάδας.

    Το 99% των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία κυμαίνονται στο πλαίσιο του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων και με την κατάσταση που διαμορφώνεται, πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες θα στραφούν στη Ρουμανία ως εναλλακτική λύση, προειδοποίησε ο κ.Δουδούμης.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει η ελληνική πλευρά, η Ελλάδα είναι ο τρίτος σε σημασία επενδυτής στη Βουλγαρία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής πλευράς, η Ελλάδα κατέχει την όγδοη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα. Η διαφορά αυτή κατά τον κ.Δουδούμη, προκύπτει από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών κεφαλαίων που επενδύονται στη Βουλγαρία εισάγονται μέσω της Κύπρου και του Λουξεμβούργου.

    Ο κ.Δουδούμης έκανε σήμερα την εναρκτήρια ομιλία του σεμιναρίου με θέμα την οργάνωση για την ενθάρρυνση των εξαγωγών, το οποίο θα diaqj]sei ένα μήνα, με παράλληλη διεξαγωγή στη Σόφια και στην Αθήνα .

    [21] Β.ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    "Το κακό κτυπά την πόρτα της Σερβίας" επεσήμανε ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου, την οποία δημοσιεύει σήμερα η σερβική εφημερίδα "Vecernje Novosti".

    Ο κ.Ντράσκοβις, υποστήριξε πως σε περίπτωση που στις επικείμενες προεδρικές εκλογές νικήσει η ριζοσπαστική πτέρυγα, το μέλλον της χώρας θα είναι δυσοίωνο, καθώς η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας θα έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις από τους διεθνείς οργανισμούς.

    Ο πρόεδρος του σερβικού Κινήματος Ανανέωσης τόνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο εμφύλιος πόλεμος στο Μαυροβούνιο θα είναι αναπόφευκτος, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αποχώρησης της δημοκρατίας αυτής από την γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

    "Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση δημιουργώντας νέες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο" κατέληξε ο κ.Ντράσκοβιτς, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για το στάτους της περιοχής Βοϊβόντινα στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.

    [22] "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η Κ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Τη δυσφορία της για την παρακολούθησή της από στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ εξέφρασε η σύζυγος του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς, Λιλιάνα Ζέλεν Κάρατζιτς.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP η κ. Κάρατζιτς είπε ότι την παρακολουθούσαν και στο παρελθόν, αλλά "ποτέ τόσο φανερά". "Αυτή η προσβλητική και επιθετική παρακολούθηση", είπε σε εφημερίδα του Βελιγραδίου, "παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής. Είναι δυσάρεστη και κακόγουστη".Σύμφωνα με την κ. Κάρατζιτς, Γάλλοι στρατιώτες σε δύο τζιπ την ακολουθούν σε κοντινή απόσταση οπουδήποτε και να πάει, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

    Η Ζέλεν Κάρατζιτς είναι υφυπουργός υγείας και πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    [23] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΦΡΑΝΤΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

    Διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, πραγματοποιεί από σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ για την Αλβανία και πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι.

    Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψή του στην Αλβανία υπό την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ. Υπό την ιδιότητά του αυτή, ο κ.Βρανίτσκι, το διάστημα των οκτώ τελευταίων μηνών, μεσούσης της κρίσης στην Αλβανία, επισκέφθηκε τη χώρα οκτώ φορές προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεση των κομμάτων για τη διενέργεια των εκλογών της 29ης Ιουνίου.

    Κατά την παραμονή του στην αλβανική πρωτεύουσα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα καθώς και με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Ο κ.Βρανίτσκι θα εγκαινιάσει δύο γραφεία πολιτικού monitoring του ΟΑΣΕ, ένα στη Σκόδρα και το άλλο στο Αργυρόκαστρο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 30 October 1997 - 14:27:08